View Full Version : Zelena lutrija - Retro
Drugari ja sam danas popunio podatke za aplikaciju za green card na sajtovima USAFIS (http://www.usafis.org/_sys/index.asp?af=wiz_145) i www.usagc.org. Posle pola sata pozvala me je neka devojka i ispricali smo se dobrih desetak minuta,trazila mi je broj kreditne kartice kako bi ja uplatio 57 dolara ako bi aplicirao na godinu dana,mada ona preporucuje opciju od 111 dolara gde se dobija green card na 4 godine ! Kazite mi molim vas dali ste culi o ovim firmama,dali su legalni zastupnici lutrije (ja sam video njihove net adrese na MTV i VH1,gde se inace reklamiraju),i uopste sta mi preporucujete da li da idem preko njih ili ne? I jos jedno pitanje da li je sad kasno za aplikaciju,posto me je ona zvala danas (21.12.2007) a cuo sam da aplikacija je trajala do 02.12.2007? Hvala, molim vas za sto brzi odgovor !
dreamerns
25.12.2007, 14:34
Jel neko dobio poziv za januar...i ako jeste, koji je otprilike broj. Mi bismo trebali za januar da budemo zakazani po bulletin-u, ali nikako poziv da stigne.
Dragan NY
26.12.2007, 03:24
Cao Nikola,
Dobro bi bilo da kontaktiras Kentaki putem mejla. Imas ga negde medju formularima. Oni ak znaju javice ti odmah, a ako ne onda ces dobiti samo automatsku poruku.
Meni cim su poslali odgovor na email za tacan datum, drugo pismo mi je stiglo odmah nakon toga za nepunih 7 dana...
Eto toliko, ako nesto treba pitajte. Pomoci cu onoliko koliko znam. Pozdrav i zelim vam srecne Novogodisnje Praznike.
Nikola,
zavisi koji si broj i kada bi tvoj broj trebao da dodje na red u Januaru.
Ako si pri kraju Cut-off broja za Januar onda imas jos fore da ti stigne 2 pismo.
Najbolje bi bilo kako kaze Dragan da ih kontaktiras sa E- Mailom( imas ga u prvom pismu).
Oni ce ti reci tad tacan datum intervjua ako ti je zakazan i tacan datum kada ti je poslato 2 pismo.
Znaci tad ces znati sve.
Bitno ti je samo da ti potvrde da ti je poslato 2 pismo i ti ces da ga doobijes onda sigurno.
zelim svim buducim ucesnicima da kazem samo jedno. Kada dobijete prvo pismo odmah popunite formulare i posaljite ga nazad sto pre da ne biste prosli kao moj prijatelj kooji je drzao papire kod sebe skoro ceo mesec pa ih tek onda poslao i naravno nije dobio drugo pozivno pismo za razgovor.
Puno srece svim ovogodisnjim ucesnicima a i onima koji ce tek da budu izvuceni.
Pitanje za Milosa.
Mi smo zavrsili svoj viza proces naravno dobili vize i Isaljavamo se iz Srbije u Aprilu.
Interesuje me samo par pitanja ako mi mozes odgovoriti ili neko ko zna.
Mi imamo malo dete i interesuje me kako je regulisana zdravstvena zastita u USA za dete i nas odrasle ako znas ili neko ko zna.
dobio sam informaciju da to zavisi od drzave do drzave u USA ( mi idemo u Chicago).
Nasao sam jedan link koji kaze da je od 2008 za decu u drzavi Illinois besplatno osnovno zdravstveno osiguranje.
Da li mi neko moze to da potvrdi ili da me uputi na jos neki koristan link po pitanju ove teme.
Unapred zahvalan.
Ja sam Veka i ovom bih prilkom da vas zamolim da li mozete da mi kazete koje su mi sanse da dobijem 2 pismo i kada?
Moj broj je 21*** , sto znaci da je visok, ali kako prolazi vreme , a i skok brojeva na visa bulletin sve veci, pitala bih vas da li postoje sanse da moj broj postane current u maju?Mnogo bi mi znacilo da to bude sto pre postajem jako nestrpljiva
UNAPRED ZAHVALNA
Dragan NY
27.12.2007, 14:04
Za priku,
Ovde u NY su mi rekli da je zdravstvena zastita znatno bolja no u vecini drugih drzava.Cak i ako nemas pokrivenu zdravstvenu zastitu imas puno bolnica koje ce te prihvatiti for free. Isto je i u San Francisku, tamo sam ziveo 5 godina. Jedina je stvar sto se u tim besplatnim ustanovama ceka red malo duze, ukoliko nije nesto bas hitno...
Kao alternativu sam imao Gradsku Bolnicu koja ima subvencije od Vlade Kalifornije pa je lecenje tamo puno jeftinije no u privatnim klinikama...
Nije Amerika toliko okrutna kao u Moore-ovom dokumentarcu Sicko, ali opet, sve zavisi od drzave do drzave...
Mi smo jos uvek gradjani Srbije, pa mozemo da koristimo i nasu socijalnu zastitu. Ja sam se bio prijavio pre par sedmica na biro kao nezaposlen i isao na operaciju bez da sam dao dinar za to. Ovde bi me to puno kostalo . Ne mogu da kazem kako bih ovde prosao, ali u slucaju da mi firma uplacuje socijalno i zdravstveno, morao bih se raspitati sta ono tacno pokriva: popravku zuba ili samo vadjenje...Zato, ako si vec u Americi, a pretpostavljam da jesam, siguran sam da ces u drzavi tj gradu u kome boravis naci nekoga da ti objasni kako to tamo ide... ovde u NY za ta i takva pitanja najbolji za to mi je poslodavac tj boss. U januaru mi je zakazao razgovor i pricacemo o svemu, pa i o tome.
Nadam se da sam ti i malo pomogao, koliko sam mogao. Posle razgovora sa gazdom pisacu vam kako tacno stvari stoje ovde u NY...
Molim sve koji citaju ovo da napisu za svoje USA drzavice, svoja iskustva... mislim da je tema znacajna za sve nas...
Pozdrav i srecno... dragan NY
Meni su ljudi iz Bg ambasade na najbolji moguci nacin pozeleli srecnu NG dodelivsi mi iseljenicku vizu poslednjeg dana u decembru kako sam ja i trazio. Rekli su mi da mogu da odlozim izdavanje vize za nekoliko meseci ali onda prihvatam i rizik da mogu da i ne dobijem iseljenicku vizu pa da me vrate sa aerodroma u USA, ali je zato OK da ti daju vizu zadnjeg dana u mesecu a to je za decembar bio 28.12.
Sve u svemu znate sta mene ceka u sledecoj godini a ja vama zelim da se i vama tako nesto desi.
Srecna Nova Godina!
Kako da te vrate sa aerodroma ne razumem?
Moj broj ja jako visok za Evropu 2008EUj0021*** ali ocekujem da mi intervju bude zakazan u maju ili junu...Jel to znaci da moze se desiti da iako moj broj postane current i dobijem drugo pismo ne znaci da cu i dobiti vizu ili...?
Cao svima,
Molio bih nekoga ko zna da mi kaze kakva je procedura u vezi dobijanja radne dozvole ili zelene karte za devojku iz Srbije s kojom bih se eventualno vencao.
Ja sam pre mesec-dva dobio zelenu kartu. Mi smo se naknadno upoznali i ovo stoji kao jedna velika mogucnost u nasem zivotu.
Trenutno sam u Americi pa ne znam koga da kontaktiram u vezi ovoga. Interesuje me ukratko, da li bi i ona mogla da dodje da zivi ovde sa mnom
u doglednom periodu. Mozda nece moci da dobje zelenu kartu odmah, ali da li moze da dobije privremenu boravisnu i radnu dozvolu.
Hvala unapred, Gagi
sandrin muz
07.01.2008, 07:51
u ambasadi s pravom mogu da sumnjaju u vencanje iz koristi, pa bi trebalo imati dokaze o, da se izrazim,
dugogodisnjem verenickom statusu", prethodno, naravno poslati nov obrazac o promeni bracnog stanja;
znaci, ako neko ima snimljenu veridbu pre dobijanja na lutriji, njegovo je pravo da vencavsi se,
trazi useljenicku vizu i za bracnog druga;
od trazenja posla preko neta, bolja varijanta je imati kes, mislim da je limit iznosa deviza iz zemlje povecan
sa 2 na 5 hiljada po osobi, a moja porodica je imala ukupno 7 hiljada $, znaci minimalno, a cak smo odseli kod
garanta koji nam je i poslao i-134 (overen kod javnog notara); isti garant nam je trebao i kod iznajmljivanja stana,
a izdaju se na godinu dana najcesce, jedna kirija unapred; takodje i kod kupovine kola, osim ako necete da se vozite u krsu od par hiljada za kes; opet, trebaju vam dva takva ako imate bracnog druga (u vecini usa zivot bez auta je nezamisliv, osim u metropolama tipa nyc);
pare prosto isklizavaju kroz prste, zapravo karticu/cekove, tako da je nalazenje posla imperativ, a vremenski to oduzme 2 meseca, koliko je potrebno i da polozi vozacki neko ko nikada nije vozio, iskusnim vozacima treba par dana, dok procitaju buklet o propisima (bukvalno debil moze da polozi);
kod odabira mesta za imigraciju, rukovoditi se brojem nasih, cikago, klivlend, - trebalo bi da vazi pravilo da nasi hoce da pomognu preporukom kod svog poslodavca da se ubacite, jer bez preporuka tesko da cete doci do posla, osim ako niste expert u svojoj struci koji im bas treba; za pranje sudova takodje ne treba preporuka;
na pitanje da li porodicu da dovedem kasnije kada se snadjem, odgovor je: zavisi - u svakom slucaju dve plate su neophodne, ili 1, ali extra; moglo bi da protekne mnogo meseci dok se jedan supruznik ne snadje; ja sam npr. posle par meseci cekanja dobio 2 ponude, a supruga je za pola godine vec na trecem poslu sa 30% vecom platom od mene; ja radim kontinuirano, posle 3 meseca dobio sam beneficije, zdravstveno (za celu porodicu, u zavisnosti od % odvajanja, %-ualno su pokrivene razne usluge), a ona je pauzirala 3 meseca; od trnovitog pocetka, na putu smo da se izdignemo iznad proseka
bili smo kod pedijatra par puta, pre osiguranja pregled smo platili oko 100$, vakcinu nam nije naplatio, posle osiguranja samo smo pruzili karticu naseg osiguranja; sto se tice slozenijih zdravstvenih usluga, znam za slucaj kada je covek bankrotirao (nista strasno ovde) po zeninom porodjaju, jer nije mogao da plati troskove, a nije imao nikakvo osiguranje; ono opet zavisi od % koji vam se odbija, tj. od firme gde radite; isto je i sa penzionim 401k, na koje sticete pravo posle nekih 6 meseci, ali i tu je u pitanju % - sami ga birate, koliko zelite da odvajate od svoje bruto plate (taj novac se ne oporezuje, ukoliko odlezi 5 godina, sto firma jos dodaje na njega neki %), ali buduci da $ pada, po meni je bolje stedeti u evrima, ako ko ima sta da ustedi, a ako ne, onda krecu krediti, gradjenje kreditne istorije, najbolje preko garanta
sandrin muz
07.01.2008, 08:15
jos jedan savet dok ne dodjete je da se informiste npr. preko sajta craigslist:
- koje su mogucnosti zaposlenja, koji poslovi se traze i koliko su placeni
- kolike su cene iznajmljivanja stanova u razlicitim delovima usa, npr. ako je vasa struka jednako placena bilo gde da radite, nije isto da li za rentu odvajate polovinu ili cetvrtinu plate; sta je sve ukljuceno u rentu, kako izgledaju ti stanovi
- kakva kola se voze, i koliko su jeftinija nego u eu;) koliko milja prelaze po galonu (mpg) ako je galon oko 3$
Imam zelenu kartu pa me interesuje, ako neko zna, ukoliko se vencam( a to planiram) sa devojkom iz nasih krajeva, kakva bi bila procedura za dobijanje papira za boravak i rad ovde u USA?
Matchkytza88
11.01.2008, 18:40
Cao, ljudi!
Ja slucajno naletela na ovaj site pa reko' da ostavim comment... Nisam uspela da prodjem kroz sve komentare koji su dosad postovani, stigla negde do pocetka 2007. i vise su mi pobelele oci od citanja... I'll get back to it later on...
Anyways... Ja sam vam tipicna an American wannabe... Otkad znam za sebe, zaludjena sam Amerikom, tim nacinom zivota. Razmisljala sam o svakoraznim (naravno, legalnim :)) nacinima da emigriram, ali nikako sve kockice da se posloze... Zbog godina, finansija i tako...
Ove godine sam se prvi put prijavila za DV Lottery i recimo da pokusavam da ne razmisljam o tome da li ce me izvuce ili ne ali, jbg, uvek mi je to negde u glavi. Imala sam bas peripetija sa nabavkom odgovarajuce fotografije, zesce sam se iscimala i nisam ni sigurna da sam im poslala neku koja ce mi skroz odgovarati (sad se tripujem da su me vec diskvalifikovali zbog fotke, a ja tu sedim kao budala i uzalud se nadam)...
Da ne duzim za prvi post... Htela bih samo da pohvalim site i Meelosa, naravno :), zato sto sam ovde dosla to dosta informacija koje su mi trebale... Bila sam u nedoumici sta se desava kad tamo odes, to pozivno pismo je isto malo za*ebano (bar za mene), ali mi je sada sve jasnije... Ima jos par stvari koje me zanimaju, ali o tom potom :)
Cujemo se, ljudi i puno srece svima koji su aplicirali ove godine... Fingers crossed and we'll see what happens! :)
P.S. Srecni novogodisnji i bozicni praznici, naravno! :)
Pozdrav za sve koji jos prate desavanja na ovom sajtu.
Cini mi se da je interesovanje malo opalo ili nema novih tema,
pa rekoh da ja nacnem jednu temu.
Prvo da kazem da ja jos nisam izasao iz Srbije i da cu to da uradim tek u Aprilu
interesuje me da li je nekom SSN broj dosao odvojeno od zalene karte i da li
se moze naci posao u Usa ukoliko se nema zelena karta tj. nije jos dosla iz ko zna kog razloga.
Povodom ove teme imam oprecne informacije pocev od ambasade do mog brata koji je u Usa i te informacije se znatno razlikuju.
Naime u Ambasadi su mi rekli da moja viza menja zelenu kartu 1 godinu i da u tom roku treba da dobijem zeleni karton.
Tumace da se moze raditi sa brojem socijalnog osiguranja i sa tom vizom u pasosu,ali od brata imam drukcije informacije.
Naime on kaze da bez zelene karte cu tesko naci posao iako imam vizu i SSn broj.
Ova iformacija je bitna jer kako mi je receno u ambasadi zbog birokratskih problema moze da se desi da
zelena karta kasni i do 6 meseci od momenta ulaska.
E, vidite tu je vec problem. Ako se dobije karta za 6 meseci onda znaci da cu ja da 6 meseci stojim bez mogucnosti
da radim, naravno vadi me samo slucaj da mi dodje zajedno SSN i zelena karta u one predvidjene 3 nedelje.
Molim za komentar i unapred zahvalan .
Dragan NY
13.01.2008, 15:34
Cao Prika,
Ja sam nedavnostigao ovde u USA i pricao sam sa gazdom na tu temu.
Meni je verovatno vec stigao SSN na adresu prijatelja koji je trenutno u
Evropi, a posto sam dao njegovu adresu za SSN i GC, moracu jos malo
da se strpim (jos dan-dva)....
Elem, stvari stoje ovako... Iako imam u pasosu vizu koja mi menja GC
godinu dana , gazda ne moze legalno da me prijavi bez SSN broja...
Znaci, 3-4 sedmice po dolasku ovamo bi trebao da dobijes SSN broj sa
kojim bi odmah mogao da se redovno zaposlis...
Meni ce se to desiti za koji dan. Cim me prijave (bez GC, ali sa SSN),
javicu ti sve detalje tako da mozes mirno da spavas.
Pozdrav prijatelju i neka ti je sretno...
Prika,
evo mojih informacija. Zelena karta dolazi odvojeno od SSN broja, jer dolazi od dva razlicite institucije. Iseljenicka viza koji imas u pasosu MENJA zelenu kartu dok ista ne dodje na kucnu adresu. Trajnost vize koja menja zelenu kartu je jedna godina. U tom periodu trebalo bi da dodje i zelena karta. Ukoliko nakon nekog vremena ne dodje, dobro je pozvati nadleznu instituciju i raspitati se za slucaj.
Kad udjes u USA, na aerodromu postoji Imigraciona sluzba, koja ti svojim pecatom OVERAVA vizu, kojom ti i naznacava DATUM od kada si usao u USA. Takodje dobijas i parce papira kojim se sve to potvrdjuje.
U mom slucaju, Department of Homelend Scurity nije slao moj imigracioni fajl u Social Security Department, tako da sam isla sama u isti i Prijavila svoj dolazak, popunila formular na licu mesta, predala kopiju prve strane pasosa i vize i pecata pored vize i papira kojim se objasnjava cekanje zelenog kartona (administraciji je sve to poznato, celokupna procedura)i potpisala istinitost datih podataka. Od SS Sluzbe dobila sam zvanicno pismeno OBAVESTENJE da sam se prijavila za SSN, da ce mi isti biti dodeljen kad se pregleda moj imigracioni fajl (koji je u to vreme jos uvek bio u Imigracionoj sluzbi na aerodromu), u pismo mi je bilo naznaceno da cu dobiti SSN u roku od 8 nedelja, gospodja na salteru mi je rekla da cu ga dobiti za 6 nedelja, ali mi je u pismu naznaceno da, obzirom da imam zelenu kartu (tj. vizu u pasosu) i obzirom da sam predala dokumentaciju za SSN, MOGU DA POCNEM DA TRAZIM POSAO I MOGU DA RADIM - UKOLIKO NADJEM POSAO, iako jos uvek nemam broj. Inace, na moje zadovoljstvo i radost, SSN mi je stigao nakon DVE NEDELJE (racunajuci i praznike!) Zelena karta mi jos uvek nije stigla, ali obzirom da imam imigracionu vizu i SSN, nema nikakvih problema.
To je moje iskustvo iz Texasa.
Evo i objasnjenja u ORIGINALNIM dokumentima:
PECAT PORED VIZE U PASOSU:
EXPLANATION OF PERMANENT RESIDENCE STAMP
This stamp in your passport is your evidence of residence in the United States. This stamp is temporary: it is good for one year. You should receive your card by mail at the address, on your visa. If you do not receive your card within one year, you need to go to the immigration office nearest you to obtain another stamp and to investigate what happened to your card. This stamp is like your card. It is good for travel, work, to obtain your social security number and to enroll in school.
MISLIM DA OVO GOVORI DOVOLJNO STO SE TICE ZELENE KARTE, PECATA I MOGUCNOSTI RADA.
Evo pisma koje se dobija kad se predaju dokumenta za SSN, a PRE DOBIJANJA ISTOG:
SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION - IMPORTANT INFORMATION
This is acknowledge that you applied for a Social Security number on....
Before we can issue your a Social Security number card, we must verify the documents your gave us to show your citizenship or alien status with the Federal, State or local office in the United States that issued the documents.THIS MAY TAKE UP TO EIGHT WEEKS.
If that office verifies the authenticity of your documents we will mail you a Social Security number card. If that office does not verify your documents, your are not eligible for a Social Security number card and we will inform your of this in writing.
If you are not a U.S. citizen and your are applying for a Social Security number card for employment purposes and your immigration status allows you to work, YOU MAY LEGALLY BEGIN EMPLOYMENT WHILE YOU AWAIT ISSUANCE OF A SOCIAL SECURITY CARD. You cannot work if your immigration status does not authorize you to do so. ...
Mislim da je i ovaj dokument jasan. Naravno, ovde se radi o generalnom pismu, obzirom da se SSN moze dobiti na vise razlicitih nacna, ne samo putem zelene karte. Vazne delove pisma koji se odnose na NOSIOCE ZELENE KARTE - koji su autorizovani da rade u USA, namerno sam ispisala VELIKIM SLOVIMA, da se neko ne bi zabunio u tumacenju istog.
Mislim da sam sada razjasnila situaciju! U svakom slucaju, kad odlucis da krenes, srecan put i sve najlepse!!!
Puno pozdrava!
Hvala na ovako iscrpnim informacijama.
Mislim da smo sada neke nedoumice resili.
Nas odlazak je planiran za April mesec, pa ako budemo imali nekih
pitanja naknadnih mi ce mo da postavimo.
Jos jednom hvala V777 i Draganu na informacijama.
Htela bih da promenim adresu u americi na koju bi trebalo da stigne green card , jos uvek nisam usla u usa .Da li da zovem ambasadu i njih obavestim ili to mogu da uradim na aerodromu kada stiugnem u usa? Pozdrav svima
maki
Prika,
nema problema. Mi smo svi ovde da jedni drugima pomognemo. Samo pitaj sto te interesuje (kao i svi ostali clanovi ovog bloga, uostalom, sve sto znam, ja cu da odgovorim. Meni licno ovaj sajt je puno pomogao, tako da i ja zelim isto da pomognem drugima.
Pozdrav i sve najlepse!
dreamerns
17.01.2008, 10:11
Pozdrav svima.
Pisao sam post 810 i cisto da objasnim svoje iskustvo, da i drugi znaju. Drugo pismo nije nikada stiglo.... Kontaktirali smo Kentucky koji je rekao da je poslao u novembru i da je trebalo odavno stici, takodje su rekli kada je razgovor u ambasadi. Generalno, sve je ok...raspitali smo se na vreme :-)
Inace, imam dva pitanja.
Prvo, kada bracni par ide u USA (naravno, jedan je dobitnik lutrije, a drugi dobija karton na osnovu njega). Da li oboma stize SSN u isto vreme i da li oboje dobijate zeleni karton istovremeno. Ovo mi je jako bitno, jer sam nesto nacuo da ovaj drugi (koji nije dobio na lutriji) dobije mnogo kasnije papire i da ne moze odmah da radi.
Drugo, sta se desava u periodu dok ne stigne ssn i sl. sa zdravstvenim osiguranjem. Mislim, cisto...ne daj boze da se nesto desi, kako se to resava.
Hvala unapred.
@Nikola
Ako oba supruznika udju u Ameriku u isto vreme, sto znaci da su u isto vreme predali koverte iz ambasade imigracionom odeljenju, u vecini slucajeva dobice GC u isto vreme ili eventualno sa nekoliko dana razlike.. Onaj manji deo kad se to ne desava je zbog gresaka administracije ili nekih nejasnoca u dokumenata. E sad, administracija je administracija bila u Srbiji ili Americi..
Pozz
Moj broj za evropu je EU2008 21***,a brojevi u visa bulletinu su stigli do 17 600,kolike su mi sanse da moj broj postane tekuci.
Da li kada dobijem 2 pismo znaci da imaju slobodih viza u ambasadi ili mi mogu reci da su sve vize izdate?
hvala unapred
VESNA
Pozdrav svima, ovaj site je odlican izvor informacija!
Nego, ceka me i samu preseljenje zajedno s kuvertom, uskoro stizem u NYC, pa me zanima slijedece:
- koji je period cekanja na SSN i GC za NY?
Sto raditi do tada?
Na webu citam i, kako se cini, bez toga ne mogu otvoriti niti racun u banci, niti kupiti mobitel, niti izvaditi Driver's Licence?
Te tri stavke su nesto sto sam shvatila je nesto sto je must have i bez cega se ne moze.
Dragane, ti si u NY? Koji ti je course of action bio po svim ovim pitanjima? Sto prvo, gdje prvo? Trazis odmah posao, bez obzira na nedostatak papirologije?
$ljiljana
20.01.2008, 01:44
Da li neko zna da li možeš da se još prijaviš za odlazak u Ameriku kao izbeglica,postoji li još ta mogućnost ili postoji mogućnost preko IOM-a; da li to još funkcioniše ili je s tim gotovo ?????
A cemu se to vi ljudi toliko radujete?!
Nema u Americi (skoro) nicega od onog sto ocekujete!
Ni sa ekonomske strane a da ne govorimo o duhovnim stvarima.
To sto se prikazuje na tv nema veze sa stvarnoscu.
Tamo postoji jedan vrlo efikasan sistem, gde banke i druge institucije "isisavaju" novac iz naroda.
Posebno kazu da se ekonomska situacija pogorsala posle 2000. god, sada je sve 2-3 puta skuplje a plate su povecane beznacajno.
Posla ima, ali velika vecina ljudi zaradjuje samo za osnovne stvari.
Sve sto ti daju, oni ti i uzmu preko poreza, osiguranja i raznih dazbina.
Skoro svi voze auta za razliku od ljudi ovde, ali sta vam znaci auto ako ga koristite samo da sa njim idete na posao i u kupovinu?!
Postoje neke dobre stvari, institucije dosta bolje funkcionisu nego kod nas, na poslu su normalniji odnosi bez pritisaka, uctivost, ljubaznost (formalna)...
Zatim postoji sloboda prilicno, niko te ne dira, ne mesa se u tvoj zivot...
Ali sve to u okviru nekog sistema vrednosti koji je daleko od naseg i koji u mnogim stvarima nije dobar.
Mentalitet tamo je prilicno "zalostan"...
Ja sam bio neko vreme, vratio se, i mislim da necu ici ponovo.
Ogromna vecina nasih bi se vratili - pre svaga kad bi imali ovde neki solidan posao, a poneki i zato sto ih je sramota od rodbine i komsija; i naravno mozda malo i zbog navike na takav sistem posle odredjenog vremena.
Neki mozda misle da budu nekoliko godina tamo da zarade nesto pa da se vrate.
Kazem vam, nema nista od toga! Ne moze tamo da se ustedi.
I na kraju:
Nije to nas svet - ne idite tamo!
Vidim da ljudi koji su vandredno zavrsili srednju skolu imaju problema.da li neko zna kako stvari stoje s trogodisnjom skolom(redovno zavrsena)?
Komentari na blogovima
12.02.2008, 22:34
[...] Miloševi saveti i uputstva za prijavljivanje na američku useljeničku lutriju su do sada izazvali diskusiju sa preko 800 komentara. [...]
Ja sam nosilac GK u aprilu nam je zakazan razgovor u ambasadi. Samnom idu suprug i dete (16 meseci). E sad, ja sam u drugom stanju i tada cu biti u 7 mesecu trudnoce. Sta ciniti? Da li neko ima iskustvo, da li odlagati razgovor (ukoliko je to moguce) ili ne? Da li da idem tamo da se porodim posto je april zadnji momenat kada bi me lekari (barem ovi nasi) pustili da letim? Sta ciniti? I jos nesto, ja kao trudnica ne mogu da da obavim kompletan pregled (redgen i vakcinaciju) i da li moje dete mora da obavi komplentan lekarski pregled?
Pozdrav svima a tebi Milose svaka cast, za tebe imam samo reci hvale. Zasto? Pa dragi nas Milose, skoro nisam naisla na coveka (u ovakvoj situaciji) da zeli od srca pomogne svima (iako ljude ne poznaje i nikad nije sreo)bez imalo negativne energije, nadmenosti i gorcine. Stoga Milose, jos jedanput BRAVO za tebe i HVALA TI u moje i u ime svih ovde i buducih "Zelenasa"!
Moje pitanje: Posto sam ja nosilac GK a samnom idu moj suprug i dvoje dece (od toga tek rodjena beba) da li mozemo mi prvo da odemo na 10-tak dana u US pa da se svi vratimo pa da suprug ponovo ode da nadje posao, stan i sl a onda ja i klinci da dodjemo kad on sve pripremi? Hvala unapred!
Da li neko zna sta se desava sa intervjuima koji treba da budu u martu i aprilu, s obzirom da ambasada sad ne radi?
west_kum
05.03.2008, 13:25
pozdrav svima dali zna neko po red dami mi kaze kako se popunuje u ovoj lotariju za gren card molim vas pozdrav svima
Pisao sam im i obavestili su me da je pismo poslato 15. 02. a da je razgovor zakazan za 03. 04. takođe su naveli da se obratim ambasadi u Beogradu za dodatna pitanja. Do sada mi pismo nije stiglo a konzularno odeljenje u Bg-u ne radi. Zamolio bih Nikolu da mi detaljnije objasni kako je uspeo da završi proceduru bez drugog pisma a ostale, ako znaju, kakva je situacija sa ambasadom u Bg-u tj. da li da se javim ambasadi u Zg?
Hvala
Pzv
Molim vas recite mi jel znate sta se desava sa intervjuima buduci da je ambasada u Beogradu zatvorena?
MOLIM VAS ZA ODGOVOR, JA OCEKUJEM INTERVJU U MAJU A ZAKAZIVANJE SADA U MARTU PA SAM JAKO ZABRINUTA GDE CE MI ZAKAZATI KADA JE AMBASADA ZATVORENA?
HVALA VAM UNAPRED
VESNA
Pozdrav svima!
Moram da pitam, jer vidim da je nekako konverzacija zamrla....da li je mozda konverzacija na nekom novom sajtu (te je ja ne vidim) ili sta se desava.....
Puno pozdrava!!!
Ne znam o cemu se radi s ozbzirom da danima pokusavam da nesto napisem a ne ide ?
nesto nije kako treba
jelenche
10.03.2008, 11:23
ne znam zasto se sve ucutalo,
pretpostavljam da ljudi cekaju nove odgovore
za dv 2009.pa ce onda da razviju pricu....
ja sam jedna od tih...
pozdrav,
do velikih belih koverti
Stigla mi je juce druga koverta i intervju mi je zakazan za 23. april. Medjutim, u koverti mi ne pise spisak dokumenata koje bi trebalo da ponesem u ambasadu. Samo imam detaljna uputstva o lekarskom pregledu(na engl. i srpskom) i jos jedan papir na kome pise datum intervjua, cene DV vize, i da ponesem originalna dokumenta(ali ne pise koja). Zanima me da li je jos neko dobio drugu kovertu ovakve sadrzine i sta ste vi sve dobili u drugoj koverti?
tatijana
12.03.2008, 08:15
Mozda je konverzacija zamrla zato sto se ceka april mesec, tj. pocetak dobijanja novih koverata za lutriju 2009 god.
west_kum
12.03.2008, 16:30
da vam pozdraljam svi da bog svi srecu da imate
ali mi treba vas pomos neka mi kaze kao treba dase aplicira koj termin treba i dali treba dase plati koj zna neka pise hvala
kikili81
12.03.2008, 20:05
Pozdrav svima!
Meni je intervju bio zakazan za 04.03., medjutim zbog svega onog sto se izdesavalo odlozili su mi do daljnjeg. Da li se neko nalazi
u ovoj grupi koja je nesrecno trebala da ima intervju u aprilu i da li ima bilo kakvih informacija o terminima za intervju?
Hvala unapred!
Pozdrav!!!
kikili81
12.03.2008, 20:06
pardon intervju u martu :)))
sludeli su me ;((((
Nije zmrzla konverzacija nego smo vec svi iscrpili verovatno sva pitanja.
Mislim da su svi dobili sva pitanja koja ih interesuju vezano za lutriju.
Sada oni koji su dobili vize imaju drugi problem, kako dalje tamo u Usa,
a to nije predmet ovog dela sajta.
Konkretno ja vodim konverzaciju na forumu B-92 deo Imigracija i Emigracija i tamo dobijam puno korisnih
informacija vezanih za probleme koji me cekaju u Usa ( kako do zdravstvenog osiguranja,kako do posla...)
Naravno zahvaljujem se svima koji su mi dosta pomogli na ovom mom putu do dobijanja vize, i mogu samo da dam
pohvale za komentare i pomoc koja mi je pruzena ovde na ovom sajtu.
OK Prika, videh ja ovaj forum, te cu da se prebacim tamo takodje.
Puno pozdrava Milosu za postavljanje ovog bloga i sve najbolje svim novim ucesnicima u ovogodisnjoj lutriji.
Pozdrav!
Prika, objasni mi koju si email adresu koristio za registraciju na forumu B92, ne mogu da se registrujem uopste...
Thanks!
Poacrav,
nismo se culi odavno.
Sto se tice registracije na b-92 forumu koristio sam svoju Yahoo adresu.
Doduse u pravu si i ja sam imao problema sa registracijom ali budi malo uporna prihvati ce ti registraciju
iz par pokusaja.
dobices ovakvu poruku na svoj E-mail kada uspes da se registrujes.
Success!
An administrator has accepted your registration request or email
address change at Forum B92. You may now log in with
your chosen details and access your full user account at
http://forum.b92.net/index.php
Regards,
The Forum B92 team.
http://forum.b92.net/index.php
Pozdrav
Pozdrav,
Nismo se culi odavno.
Sto se tice prijave i ja sam imao problem sa prijavom, prijavljivao sam se par puta.
Budi malo uporna koristio sam svoju E-mail sa yahoo.
Pozz...
Pozdrav!
Oni na sajtu kazu da ne priznaju ni google, ni hotmail ni yahoo adresu.....ok, bicu uporna da vidim da li ce da me prihvati sa bilo kojom od ovih adresa...
Tacno nismo se culi odavno...a ja sam mislila da ste ti i tvoja porodica odavno vec otisli, jer mi se cini da ste bili u proceduri otprilike u isto vreme kad i ja....no dobro...ja sam otisla gotovo odmah nakon dobijanja vize, tako da sam ovde vec cetvrti mesec...
Puno pozdrava i puno srece tebi i svima tvojima i nadam se da cu da se ulogujem na forum.
Pozdrav!
Evo mene opet.
Da nismo otisli ne mozemo mi tek tako da se rastanemo od Srbije...
Salim se.
Tecno je da smo otprilike u isto vreme zavrsili proces dobijanja vize.
Ja sam svoju vizu dobio 06/12/2007,medjutim kako je zima odlucio sam da idem u Aprilu tako da ja krecem na svoj put 02/04/08.
Tamo gde ja treba da idem Chicago hladno je ko nikad doi sada te sam odlucio da ostanem jos malo na ovoj blagoj klimi.
Gde ste se vi smestili, kako vam je dosao SSn i Zk, jel sve bilo u redu.
Posebno me interesuje da li ste resili zdravstvenu zastitu i kako ste je resili, mene mori ovaj period od ulaska u Usa do dobijanja svih potrebnih papira, kako da resim zdravstveno, verovatno ste to videli na forumu od B-92.
Mozemo da se cujemo i na ovom sajtu nije nikakav problem.
Posto ste vi za mene vec starosedeoci u USA imate staz od cak 4 meseca, kako ste se adaptirali da li ste nasli posao itd...
Mozes slobodno da pises ima nas koje interesuju sve te teme.
Puno pozdrava i cujemo se ...
Zdravo
Jas sum od Makedonija, i ako mozi da dobijam nekoj sovet vo vrska so lotarijata.
Jas sum izvlecen za DV2008, vo januari bev vo skopje vo ambasada, megutoa me vratija zatoa sto imam zavrseno 3 stepen sredno obrazovanie i mi rkeoa deka imam rok do septemvri ovaa godina da odam pak, jas se zapisav vo edno uciliste
so diplomata od 3 stepen za da zavrsam 5 stepen, toa vo zakonot za obrazovanie kaj nas e vozmozno, i se nadevam deka
do maj ke go zavrsam i ke dobijam uverenie za zavrseno specijalno obrazovanie so polozenite 9 ispiti i sveditelstvo
za zavrsen 5 stepen na sredno obrazovanie, megutoa ne dobivam klasicna diplama. Pa planiram ako odi sve kako sto treba
da odam na razgovor vo maj. Se plasam dali so ovaa obrazovanie ke pominam na razgovorot, pa bi ve zamolil za nekoj
sovet ili preporaka, ne znam dali mi e sve uzalud ili ima sansi da pominam.
Cao!
Prvo MI smo ja, tj. ja sam za sada dosla sama, momak treba tek da dodje. Ja sam ovde od pocetka decembra prosle godine.
Sto se tice SSN -a i zelene karte nisam imala nikakvih problema. Moja situacija je bila ovakva: na aerodromu u Houstonu (jer sam Texas odabrala za pocetnu destinaciju, te imala preporuku da dodjem u goste kod prijateljevih prijatelja), dakle, na aerodromu se udari pecat pored one vize koju smo dobili u ambasadi. Taj pecat oznacava da si od tog dana usao u USA, znaci od tog dana ti pocinje staz za USA pasos, a i od tog dana ti pocinje proces dobijanja papira, tj. SSN i GC. Ja sam svoj koverat predala na aerodromu u Department of Homelend security, sve je to lepo organizovano, ne mozes nigde da se izgubis (jer te svuda sprovode ! ha ha ha) te su mi tamo uzeli otiske prstiju, dali papir na kome su mi rekli da je taj pecat u pasosu zamena za GC dok je ne dobijes, das ima adresu gde ces da budes za to vreme, da ti tamo posalju GC i rekli su mi da moram sama da idem u Social security office, koji je najblizi mom mestu stanovanja, da oni nece da obavestavaju Social security office o mom dolasku i to je to...Ta celokupna procedura traje svega nekoliko minuta....
Meni je prvo dosao SS broj, koji je dosao negde krajem decembra, cini mi se za nepune dve nedelje. Prvo sam otisla u SS office i popunila neke obrasce, oni su kopirali vizu s pecatom (inace taj pecat i viza vaze godinu dana, ukoliko za 6 meseci ne dobijes GC, treba da se obratis Departmentu da vidi sto nisi dobio GC, a ako je ne dobijes za godinu dana, treba da se dodje samo u Department ponovo da ti lupe drugi pecat na jos godinu dana; dakle sa te strane si potpuno osiguran da imas GC, a njihovo je kad ce da ti to posalju!) Da se nadovezem dalje na SS broj, dakle iskopirali pasos i vizu i pecat, dali da potpisem neke papire i rekli mi da ocekujem SSN za 6 do 8 nedelja, obzirom da im moja dokumenta nisu stigla s aerodroma (Department of homelend security) i tako te price. I meni je bila frka da cekam SSN dva meseca!!!!! Medjutim, oni ti daju papir, kao neko cirkularno generalno pismo, kojim te obavestavaju da, ukoliko si ti legal permanent resident, TI MOZES DA IDES DA TRAZIS POSAO SA TIM PISMOM, jer ti se slucaj resava, a ti imas pravo da radis, ako nesto nadjes naravno...Dakle, ja sam mogla, vec nakon 2-3 dana, kad sam dosla, da sam nasla neki posao tada, da idem da radim...MENI SE CINI DA SAM JA O SVEMU OVOME VEC OVDE PISALA, AKO NADJEM KASNIJE, PONOVO CU DA GA KOPIRAM OVDE.....DAKLE, s pecatom u pasosu (koji je menjao GC dok ne dodje) i s papirom u rukama da si se prijavio da cekas SSN - moze da se ide da se radi.....toliko o tom delu...
SSN mi je dosao negde krajem decembra (kad sam posle pogledala detaljnije, za nekoliko dana oni su vec pronasli i moj fajl i odredili broj, putovanje pisma trajalo je vise nego obrada podataka?) i jos pri svemu tome ja sam dosla u vreme Bozica i Nove godine kada je sve radilo usporeno....
Zelena karta: pismo dobrodoslice mi je stiglo za jedno mesec dana (cini mi se da mi je stiglo 3 pisma!!!), gde te obavestavaju da ce u roku od 30 dana maximalno da stigne i GC na kucnu adresu - meni je nakon nekoliko dana stigla GC od dana kad sam izdobijala sva ta pisma, znaci ja mislim da je u januaru, mozda za nepuna dva meseca stigla GC. Vaznost joj je deset godina, ako ne zelis u medjuvremenu da uzmes pasos USA, mozes da produzis GC nakon deset godina na jos deset.
SSN bi trebao da naucis napamet, nema potrebe nigde da ga vuces sa sobom, a ni GC takodje...Cisto mozes da iskopiras sve to da imas za svaki slucaj negde u nekom dzepu i toliko....ovde te niko ne zaustavlja da te kontrolise....
E toliko sto se tice mojih iskustava sa dobijanjem tih dokumenata....znaci, to ne treba da te brine uopste...jer cim dodjes u sustini, i stavljanjem svih tih pecata, prijavom za SSN, ti si svoj posao odradio, dobio si svoje papire, i ti ides dalje, a sad USA administracija odradjuje posao dalje, ti ne mozes nista oko toga...
A o poslu i iskustvima mojim sto se tice posla.....to je nesto sasvim sasvim drugo...Da ne pominjem da je svuda u svetu, te tako i ovde, velika ekonomska recesija, da su minimalne zarade postale jos minimalnije, da je mnogo ljudi ovde ostalo bez posla i bez kuca prosle godine, tako da su rente stanova povecane, zbog velike potraznje....ALI, moze da se nadje posao, neki obican (govorim iz sopstvenog iskustva!), jos posto ste vas dvoje (izvini ako gresim, mislim da sam razumela da si u pitanju ti, supruga i beba?), ako planirate oboje da radite, onda tu nema problema (samo ne znam kako ste planirali s detetom sto se tice cuvanja?)....
Ja ovo pisem sve nepovezano...stvarno se izvinjavam, zelim da sto vise toga iznesem, ali ako nesto nije najbolje objasnjeno slobodno pitaj ponovo, nema problema....
Dakle, ja sam na pocetku trazenje posla krenula logikom da nadjem KAO nesto malo bolje - ja sam inace zavrsila Prava, zatim pred zavrsetkom specijalizacije za PR, imala sam i 4 godine radnog iskustva u struci...i isla sam logikom nalazenja posla u vezi administracije, nekih firmi i tako....medjutim to u mom slucaju ( i ovde naglasavam da je ovo MOJE licno iskustvo, mozda je neko drugi imao bolja ili losija iskustva, ovo je ono kako sam ja prolazila od kada sam dosla ovde), znaci u mom slucaju nikako nisam mogla da pronadjem ono sto sam htela, zatim sam htela da krenem da radim u banci, ali ni to se nije maklo dalje od intervjua prvog ili drugog....sve u svemu videla sam da se ne mrdam s mrtve tacke, te sam krenula sa prostijim stvarima, tj. radom u velikom supermarketu - cashier, gde sam imala satnicu od 7 dolara, bez ikakvog osiguranja, na pola radnog vremena - s tim sto ti oni kazu pola radnog vremena, a ubace ti preko 40 sati, onda ti pitas, pa dobro ako imam i vise od punog radnog vremena, a ono sto nemam osiguranje, a onda oni kazu, e pa da, imas ti puno sati, sad cemo mi to da ti smanjimo, te smanje na 33,3 sata - jer je 34 sati puno radno vreme (ha ha ha ), da ne bi dali osiguranje i tako .... meni se taj posao nije svidjao ( a i njega sam dobila preko veze, obzirom da su ovi ljudi kod kojih sam stanovala imali poznanike tamo!), naravno ovde ne pominjem da sam imala smene rotirajuce svakog dana, da se radilo svakog dana (doduse imala sam slobodne dane kada sam ja zelela, ili kad ti oni odrede...)...zatim sam radila u jednoj privatnoj firmi (opet dosla do nje preko poznanika), tipa skladista i kancelarijskog posla - da ne ulazim u detalje, nije bilo lose, ali opet malo placeno - 8 dolara po satu, puno radno vreme, ali bez beneficija, tek nakon 3 meseca bi beneficije pocele....u to vreme trebala sam i da se selim od ovih prijatelja, da bi nasla stan u dobrom delu grada (gde nema kriminala sto bi se reklo) za jednosoban prazan stan trebalo mi je oko 750-800 dollara samo za rentu...da ne gnjavim koliko idu troskovi preko, sto ja nisam mogla da izdrzim finansijski s mojom platom od 1000 dolara mesecno, te sam odlucila da se prebacim u drugi State. Imamo prijatelje u Indijani, te sada planiram da idem tamo, ali cu najverovatnije da uzmem sobu, jer s ovakvim satnicama, ja sama, za sada, ne mogu finansijski da izdrzim!
Napominjem da sam isla i na mnoge intervjue i na mnoge sajmove rada, gde sam videla pravo stanje stvari, koliko ima nezeposljenog sveta.....i mogu da kazem da mi to nesto mnogo nije pomoglo....takodje sam slala i milion rezima, ali bez uspeha ....
Ono sto sam ja mogla da shvatim za ovaj period koliko sam ovde je to: nije toliko vazno (citaj nije bitno nikome ovde) koju si ti skolu zavrsio u tvojoj zemlji i koje radno iskustvo imas u tvojoj rodnoj zemlji, ali se gleda koju skolu imas ovde i koje radno iskustvo imas odavde!!!! Ja sam sada na putu da upisem on line master program za IT, koji se inace trazi svuda, kako ovde, tako i svuda po svetu, drzavni zajam imam pravo da uzmem, jer sam legal permanent resident, te cu na taj nacin moci da zavrsim skolu ovde...Sto se tice radnog iskustva, obzirom da cu morati da ucim, ono sto cu da radim, bilo da to bude u formi part time posla ( koji opet moze da varira a placa se po satu!), ili full time ako se nadje nesto da nije toliko lose, bice cisto za izdrzavanje (premda cu da imam nesto i od zajma za dodatne zivotne troskove!)...
Ne znam koliko sam pomogla ovom pricom tebi i tvojoj porodici, ali to je moje iskustvo iz ovog dela USA za sada. Mogu samo da kazem, nemoj da se obeshrabrujete, jer i sama znam kako je tamo, a ovde, kako god da je sto se tice ekonomske krize, opet je bolje...i to u svakom slucaju i svakom pogledu....za SSN i GC nemoj uopste da se brines, to se sve sredjuje automatski...sto se posla tice, ako oboje budete radili, cak i neki bas obican posao, sigurno mozete da zivite iz meseca u mesec i da budete ok...e sad ako ste u manjem gradu, imace manje ponuda za posao, ali cete mozda da budete sigurniji, ako ste u vecem gradu, morate da gledate gde idete da stanujete, naravno bolji deo grada je skuplji, ali mozda je i dnevnica veca u tom gradu, veca je ponuda posla...i naravno....automobil su ti i noge i ruke...na prevoz koliko sam shvatila, gotovo nigde ne mozes da se oslonis....a tamo gde mozes, tamo su stanovi preskupi (tipa new york, san francisco)...
Neko je lepo na jednom forumu rekao: ovde se svi ubijaju od posla, znaci, pravi rad (nema spavanja na poslu) - to se podrazumeva, a kako se ko snadje, to je sve individualno...ali posao moze da se nadje, na pocetku je uvek tesko, ali nije NEMOGUCE, posto ste legalno ovde,ako ti se ne svidja posao, a ti nadjes drugi, a taj sto ti se ne svidja ostavi, ako imas volju i zelju, i ti i supruga mozete da upisete dalje da se skolujete, ako ne znate gde cete da budete na duzi vremenski period - dok skola traje, a vi onda nadjete faks on line... ma sve moze da se postigne...samo bez sekiracije i nerviranja....
Ovo sto se tice zdravstvenog, ja nemam dece, te mi je to nepoznato, stvarno mi je zao, mozda ti prijatelji kod kojih idete mogu da pomognu sto se tog dela tice....znam da je skupo da se ovde ide kod lekara, ali sto se tice zdravstvenog za dete, mozda mozete da pitate i social security office ili da se postavi pitanje na yahoo answersima... interesuje me da li je to zdravstveno za sve vas ili samo za bebu, koliko je beba velika...
Sto se mene tice, ja hocu da pomognem sve sto mogu, bicemo u kontaktu u svakom slucaju, a pitaj sve sto te interesuje...i ja mogu da se raspitam ovde oko zdravstvene zastite samo za dete...
Puno pozdrava i sa srecom da dodjete!
Prika,
sad nadjoh moj post 817, vec sam pisala o dobijanju zelene karte i ss broja i trazenju posla.
Srecno!
Pozdrav, hvala na ovako iscrpnim informacijama.
Sta da ti kazem, tvoj tekst je realan i daje nam signale koje mi vec dobijamo od tamo.
Slazem se potpuno sa tobom u svemu sto si iznela.
Satnice koje si navela za rad i to je potpuno ok.( mislim tako se krecu za pocetak).
Upornost i vizija zivota moraju uvek da budu na prvom mestu i naravno realnost.
Mislim da si ti jedna hrabra devojka s obzirom da si se upustila u tu avanturu odlaska sama.
Izvini sto se mesam ali zar nije bilo logicno da ti i momak udjete zajedno u Usa ( osim ako on jos nije dobio sve papire)
pa bar je on mogao da zapne ako nista i sa ledjima da vam malo olaksa pocetak.
U svakom slucaju ja ti se divim , jer to sto si ti uradila ne bi uradilo 80% muskaraca, a o devojkama i da ne pricam.
Mislim da bi morala da nadjes neku cimerku ili nekoga sa kim bi delila troskove stanarine jer na ovakav nacin na pocetku ti ces dosta da se namucis.
Sto se nas tice nas ima troje, beba nam je vec decak ima 2 godine, i nama je malo zeznuto oali nekako ce mo da se snadjemo jer imamo dosta dobru pomoc tamo.
Da radicemo oboje, verovatno u kontra smenama a vakum izmedju smena ce da nam popuni moj brat koji je tamo i njegova porodica, mislim sa cuvanjem deteta.
Sto se tice nas mi ce mo da budemo u nekom mestu pored Chicaga,Carol Stream tamo su isto stanarine dosta jake, nas stan kosta oko 950$ samo stanarina.Naravno ja ovo ne bih mogao da rentiram ni u ludilu da nemam pomoc tamo.
Da li si mozda razmisljala o pomeranju za Chicago, mislim da za pocetak tamo ima dosta Srba , studenata i ostalih ljudi koji imaju slicne probleme kao i mi.
Nadam se da ce mo da budemo u kontaktu jer razmena informacija je jako bitna bar ja tako mislim.
Dok udjem u USA i snimim situaciju ja cu da ti javim kako to funkcionise tamo.
Jedna devojka treba da udje iz Srbije u Usa ( mozda ako zavsi svoj intervju uspesno),takodje ide sama pa mozda ako ti odgovara mozete da stupite u kontakt da se potpomazete.Ona je isto neki fax zavrsila ne znam ni ja koji.
Nedefinisana je gde bi isla u Usa.
No, dobro to je u domenu teorije,sve informacije koje imam ja cu da ti prosledim.Ja se nesto i ne mlatim sa tim da radim u struci mozda nekada kada se stvore uslovi za to, sada mi je porodica na prvom mestu.
Usput da li si se uspela registrovati na B-92.
Za sada toliko ima nas dosta koji smo u istom problemu, pre neki dan sam se cuo sa jos jednim covekom koji treba da zavrsi svoj intervju javljao se na ovom forumu sa vremena na vreme.
U svakom slucaju, ukoliko imas nekih pitanja ili nesto sto ti treba kao pomoc ako sam u mogucnosti ja cu da ti pomognem.
Aktivan sam ja na svim vidovima komunikacije,(messenger, Skype...)
Pozzz....
Cao Prika,
hvala na informacijama....
Sto se tice mog momka, on je, kao i ja, ali u drugoj zemlji trenutno Legal Permanent Resident. On nema GC, treba da dodje uskoro ovde...hvala ti sto se divis, ali iskreno da ti kazem, ja imam punu podrsku svoje porodice i prijatelja, preko preporuka sam i dosla u Texas, preko preporuka i idem u Indijanu sada...tako da i nije to toliko ni tesko ni nezgodno, samo covek treba da zna sta hoce...
Moj rodjeni brat je dolazio u USA pre nekoliko godina, tako da imamo dosta poznanstava ovde....sto se tice Cikaga, znam da je dosta skup....mora da se biraju i dobri delovi za zivot....znam da je Libertvil dobar deo pored Chicaga, a za ovaj koji si ti napomenuo ne znam, ali cim je stanarina toliko visoka, a i brat ti ne bi preporucio los kraj, znaci da je dobar kraj...
Iskreno da ti kazem, ja ne volim hladne gradove, duge zime i tako te stvari...ja sam vise za tople predele...zato je moj pocetak i bio u Texasu, gde sam dosla u decembru na gotovo 30 stepeni celzijusa!!! Tako da cu sada malo u Indijanu na prolece, mozda i leto....te da vidim dotle da nadjem neki topliji deo opet...ali ne mnogo skup naravno...dotle bi trebalo i da nas bude vise (moja jaca polovina!)
Sto se tice foruma B92 - nikako nisam mogla da se registrujem, pokusala sam i sa google adresom, sa yahoo adresom, sa mns adresom....ne znam koja adresa je potrebna uopste...
Ja takodje koristim sve mesindzere, te ako hoces ostavi mi yahoo ili msn messanger ovde,da te ubacim u kontakte. Nema nikakvih problema da i dalje budemo u kontaktu, jer naravno da je razmena informacija veoma vazna stvar...
Puno pozdrava tebi i svima tvojima i dobro dosli u USA.
Yahoo
dejanmand@yahoo.com
messenger
dejanmand@hotmail.com
Ma nismo ni mi za hladne gredove ali sta da se radi.
Moramo da budemo tamo gde mozemo da zapocnemo najlakse nas zivot u USA.
Sto se tice onog gore Skype to ce da bude do 02/04/08 onda ce da bude
sve isto samo br.2 ispred imena.
Ovaj cu da ostavim mojima ovde da se mozemo cuti.
Pretpostavljam ja da si ti dosla na preporuke u ?Usa i da se i dalje oslanjas na to ali ipak
nije to lako kada guras sama, ali ako imas podrsku to je naj bitnije.
polako samo sto se tice poslova, i nemoj da se razocaras jer ima vremena polako doci ce to vec vremenom sve na svoje.
Kada se uhodas i kada budes shvatila sustinu onda ces da se pomeris sa mrtve tacke.
Pozz
cinderella_man
18.03.2008, 14:33
V777,
Hvala sto si odvojila slobodno vreme i podelila sa nama informacije
koje su korisne za nas koji jos uvek iscekujemo odlazak na intervju i
dolazak u USA.Od srca ti zelim sve najbolje!
Prika,
Pridruzujem se ideji da pravimo nas "network" i odrzavamo kontakte,razmenjujemo
informacije i ideje i pomazemo jedni drugima.Koliko vidim na razlicite strane cemo
da se rasporedimo po Americi.U trazenju tih tacaka u kojima zelimo da otpocnemo nove emigrantske zivote verujem da cemo naci jednu u kojoj ce da nas ogreje sunce. :-) Sve najbolje,bicemo u kontaktu.
Hvala Prika na kontakt adresama...Izvini ako samo slucajno si ti iz mog posta zakljucio da sam se ja razrocarala...ali ja nisam pisala o razocarenju u USA, vec o realnosti....a obzirom da sam vec imala prilike da zivim u inostranstvu, odlicno sam znala sta me ocekuje...moje misljenje je samo, sto se tice bolje placenih poslova da je najbolja varijanta da se ovde sto pre pocne s njihovih skolama, (fakultetima, masterima, doktoratima), jer postoje uslovi za to (daje se federalni loan etc.), a dotle se i radi neki obican posao ...
Sto se tice mrtve tacke, sustine i uhodavanja...rekla bih da sam ja odavno to sve shvatila, da sam se uhodala i s mrtve tacke pomerila ....na kraju, nisam ja ni tako mlada (ha, ha, ha!!!)
Puno pozdrava tebi i svima tvojima.
Pozdrav cujemo se.
Hvala na svemu pozdrav
Dobila sam drugu kovertu prosle nedelje i intervju mi je zakazan za 23. april. Medjutim, nisu mi poslali spisak dokumenata koje bi trebalo da ponesem u ambasadu. Zanima me da li je neko bio u slicnoj situaci i kako da saznam koja su dokumenta potrebna?
jelenche
24.03.2008, 13:23
hvala ti v777
ti si jedina osim milosha napisala komentar od kako
si dosla tamo,
jer mi koji cekamo velike bele koverte mislimo da je tamo sve suuuppppeeeerrr, a nadamo se da cemo se snaci
i sami.
u svakom slucaju
hvala ti na informacijama,
javicemo se kad dobijemo koverte.
kada su prve koverte pocele da stizu ranijih godina?
da li je to pocetak aprila?
Pozdrav oboma za ove stvarno korisne informacije, i puno srece "preko bare" ;)
Verujem da ste i sami culi za ovaj sajt, to su najveci online oglasi u USA po gradovima, pa ako vam mogu biti od koristi pocev od pronalazenja poslova, studia/apartmana, kupovine kola, itd..., pogledajte - http://www.craigslist.org/
Poz ljudi
Pozdrav Darko,
ma nisu problem sajtovi uopste....craiglistu znamo odavno...ima i jos takvih slicnih...www.careerbuilder.com, www.monster.com.....www.rent.com...www.hotjobs.com ....www.yahoojobs.com....ma koliko ti dusa zeli...
Hvala ti u svakom slucaju i kazi nam u kojoj si ti fazi sada....
Pozdrav!
srdjevic
30.03.2008, 21:08
Moj komentar je ovde: http://milos.srdjevic.net/blog/archives/sram-me-bilo
Sad će da usledi još jedan... ;-)
Za V76: pozovi ambasadu i pitaj ih sta je sve potrebno...Procesljaj ovde komentare od pre par meseci, vec smo napisali sta je sve potrebno za ambasadu...naravno treba da odes nekoliko dana ranije do doktora (imas sve podrobno ovde u ranijim postovima...)...
Srecno!
P.S. Koliko mi se cini, ti si u DV 2008 krugu? Da li ti je intervju zakazan u ambasadi u Beogradu ili negde drugde?
Pozdrav!
Cao ljudi, Ima li neko da preporuci neku agenciju za jeftine avionske karte?
Hvala.
Pozz
Pozdrav svima,
Hvala vam na informacijama koje sam nasao, nisam se javljao do sada zato sto nisam imao nista novo da dodam sto bi bilo od koristi.
Ostao mi je jos samo razgovor u ambasadi. Pripremio sam sva dokumenta i njihove prevode. Malo pre sam procitao da su neki nosili i kopije istih. O kakvim kopijama je rec? Fotokopije ili fotokopije overene u opstini? Najverovatnije da necu imati vremena da pripremim i te fotokopije, zato bih vas zamolio da mi sto pre, ako je moguce, odgovorite o kakvim kopijama je rec i da li su neophodne?
Imam i nekoliko pitanja za V777.
Imam nameru da tamo upisem master, takodje IT oblast, pa me interesuje do kakvih si saznanja dosla. Koje su cene? Kako se dolazi do kredita? Da li to mogu odmah da upisem ili mora da prodje neki period (kreditna istorija...)? Procitao sam na par site-ova da postoji mogucnost i vecernjeg studiranja tako da nije neohodno da to bude on line studiranje. Bilo bi dobro da, ako si zainteresovana, da razmenimo mail-ove da ne gusimo prisutne ovom temom.
Unapred hvala
Pzv
srdjevic
01.04.2008, 00:01
Ne znam da li ste culi, ali ambasada SAD-a ponovo izdaje vize od prvog aprila. Oni koji su imali rezervaciju za neki od dana dok nisu radili, bice obavesteni o novom terminu. Izvor: Blic Online (http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=36126).
za v777: Intervju mi je zakazan u ambasadi u Beogradu, kontaktirala sam ih i rekli su da ce me obavestiti ako eventualno bude pomeren datum(inace je 23.4). Imam jos jedno pitanje oko garancije I 134. Da li su vam je popunjavali on line i na kom sajtu ona moze da se nadje? Da li su bile potrebne i kopije tri poslednje takse i izvod sa bankovnog racuna?
Pozdrav!
Drago mi je da se u Beogradu ponovo izdaju vize!
Za V76: Affidavit of support (I-134) koji sam ja imala, bio je dl on-line, popunjen on line, zatim odstampan, odnet kod notara (npr. u banci ih obicno imaju i najverovatnije stavljaju pecat i potpisuju for free!), zatim mi je taj obrazac poslat postom na kucnu adresu, da bi ga imala original sa sobom... Imala sam i izvod sa jednog od bankovnih racuna osobe koja mi je slala I-134, nisam imala tax return, imala sam i pismo od poslodavca osobe koja mi je slala I-134, u kome je stajalo da ta i ta osoba radi u toj firmi i da ima godisnje toliku i toliku platu...Znaci ja sam imala 3 dokumenta.
Obrazac I-134 se moze pronaci na stranici na kojoj se nalaze SVI formulari:
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1RCR D&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6 a1RCRD
I-134 obrazac: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=fe3647a55773d010VgnVCM10000048f3d6a1RCR D&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6 a1RCRD
Affidavit of Support
Purpose of Form :
To show that visa applicants have sponsorship and will not become public charges while in the United States. The sponsor must file a separate affidavit for each applicant.
Number of Pages :
4
Edition Date :
2/28/07. Versions 12/04/06, 7/14/06 and 6/17/06 are also acceptable.
Where to File :
To file this form, it needs to be sworn to or affirmed by a USCIS Officer at any USCIS Office, by a notary public, or other official authorized to administer oaths for general purposes. If the sponsor is outside the United States, the affidavit must be sworn to or affirmed by a USCIS Officer or Consular Officer at any U.S. Embassy or Consulate.
Once the form is affirmed, it should be mailed to the same USCIS office where the application was filed.
Filing Fee :
$0.00
Special Instructions :
(NA)
* Download I-134 (130KB PDF)
Nadam se da sam malo pomogla, ali bih ti preporucila da, ako vec imas osobu koja ce sve to da ti posalje, da pozuris, jer ti treba najmanje desetak dana da ti stigne sve to postom i to putem expres maila, tako da se nadam da ces sve papire da sklopis do roka za intervju.
Ako jos nesto treba, slobodno pitaj i nek je sa srecom.
Pozdrav!
Za v777: Caos...nema na cemu, svaki sajt u vezi tamosnjeg snalazenja je dobrodosao, mada mi imamo i ovaj nas, koji je prepun informacija, tako da smo dobro opremljeni sto se tice informacija.Sto se tice mog polozaja, daleko ste vi od mene, vi ste u poodmakloj fazi. Pokusavam vec godinama, ali nadam se da ce se uskoro nesto pokrenuti i promeniti kad sam ja u pitanju, jer stvarno imam sve jacu zelju da se stvar sprovede do kraja.Planiram takodje kao ti da krenem sam u USA, zato pomno pratim tvoja desavanja i dogadjaje, svaku tvoju informaciju smatram itekako korisnom.Puno srece, sve najlepse i svako dobro!
Pozdrav!
Za V76: obrazac I-134 se nalazi na sajtu: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=fe3647a55773d010VgnVCM10000048f3d6a1RCR D&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6 a1RCRD
Moj obrazac bio je dl s navedenog sajta, popunjen, odstampan, odnesen kod notara, potpisan, overen, poslan expres mail postom, zajedno sa izvestajem iz banke o stanju na racunu i potvrdom iz kompanije o stalnom zaposlenju i godisnjim prihodom osobe koja mi je poslala I-134. Tax return mi nije bio potreban. Ja ponavljam da sam te obrasce imala ja, sve zavisi od situacije do situacije, ja sa ovim dokumentima nisam morala da dokazujem svoje materijalno stanje. Pitaj ponovo u ambasadi ako nisi sigurna, kada sam ja pitala u ambasadi pre odlaska na intervjuu, meni je receno da je i samo I-134 dovoljan (znaci ako imas nesto preko toga, to je sve plus, a cula sam da su ljudi imali i samo emailove pozivna pisma, te nisu imali nikakve probleme oko dobijanja vize....
Ja bih ti posavetovala da pozuris ljude koji treba da ti posalju I-134, jer racunaj na minimum desetak dana da ti expres mailom stigne odavde posta do tamo.....
Za post 840 (Maki): adresu mozes da menjas koliko puta god hoces. Nije mi jasno da li si ti vec dobila vizu ili ne, ali, mozes jednu adresu da imas u obrascima, drugu na intervjuu, trecu kad ulazis u USA, samo sto treba da das neku pouzdanu gde ce da ti stignu papiri....zavisno od grada do grada, negde ces morati da ides u Social securitu licno da se prijavis za SSN,tako da bi logicno bilo da bar das adresu iz istog grada, a za GC mozes da das adresu kad dodjes na aerodrom u USA, jer moras da predas svoj imigracioni fajl, te ces da budes pitana gde da ti se posalje GC (logicno bi bilo i to da bude u istom gradu gde si sletela...)
Za Darka: nisam te najbolje razumela: da li si ti dobio zelenu kartu, vizu, koliko vas ide, koliko dece... drago mi je da se moji komentari citaju, nadam se da cu u buducnosti imati mnogo interesantnije stvari da podelim sa svima vama.....Ovaj sajt je izvanredan, ja sam se u potpunosti spremila za intervju preko ovog sajta....tako da svaka pohvala sajtu...
Nadam se da sam bar malo pomogla s komentarima, svima puno srece i sve najbolje.
Pozdrav!
Pozdrav!
Za 881 (jelenche): na sajtu Visa bulletin-a http://travel.state.gov/visa/frvi/bulletin/bulletin_1360.html mozes da vidis kako trenutne datume za intervjue, tako i statistiku prethodnih godina...ja sam licno bila prijavljena preko agencije USAFIS (http://www.usafis.org/_sys/index.asp?af=wiz_145) (koju preporucujem od sveg srca!), te su mi javili mejlom jos u februaru, martu da sam dobila broj, zatim me zvali telefonom u aprilu, poslali mi papire u maju, junu, ja ih vratila u junu takodje, druga koverta mi je stigla u septembru cini mi se, ali sam dotle vec bila obavestena o intervjuu od strane ambasade, a pisala sam im i mejl (jer sam pratila Visa bulletin da vidim kada ce moj broj da bude), pre toga (tokom leta sam bula u mejl prepisci s Kentaki konzularnim centrom, gde saljemo prve popunjene koverte), od njih sam saznala da mi je fajl ok, te su mi oni i rekli kada su poslali drugu kovertu....
Pozdrav!
za V777: Hvala puno na informacijama. Jos sam u fazi prikupljanja dokumenata ovde, ostalo mi je jos malo toga da prikupim pa da sve to prevedem i overim kod sudskog tumaca.
Pozdrav
jelenche
02.04.2008, 10:15
za v 777 >
ako sam te dobro razumela,ti si se preko agencije USAFIS (http://www.usafis.org/_sys/index.asp?af=wiz_145) prijavila,
i za tu uslugu platila( koliko)
pa su te oni dalje obavestavali dokle se stiglo sa tvojim predmetom.
da li su oni za tebe popunili prijavu i pregeledali slike,
i ako nesto nije u redu oni te obaveste.
da li sigurno oni salju ispravne prijave,i da li imas neku potvrdu da su oni to stvarno odradili.
gde to moze da se proveri?
tek sada vidim da oni nisu foliranje i prevara kako sam do sada mislila.kako si im platila za tu uslugu?
ja sam se prijavila sama, ali ne znam da li je prijava ispravna.
prijavila sam se sa muzem i decom.
tek ako dobijes kovertu znas da je sve u redu, a dotle se samo nadas!
ako ne uspem ove godine, prvi mi je put, pokusacu ponovo sledece.
da li znas da li moramo da udjemo svi u isto vreme ili moze da udje nosilac koji je izvucen, sa npr. jednim detetom, a ostali posle i u kom roku? da li to mozda neko drugi zna.
neka se javi ko je imao to iskustvo.
hvala svima koji citaju i ucestvuju u diskusiji...
u iscekivanju koverte...
jelenche
cinderella_man
02.04.2008, 12:54
Jelenche,
Jedini pravi i besplatni sajt za prijavu je ovaj:
http://www.dvlottery.state.gov/
Nema razloga da se prijavljujes preko posrednih firmi koje to naplacuju.
Moja porodica je izvucena na ovaj nacin,dvojica mojih dobrih prijatelja
a i veliki broj ucesnika u ovoj diskusiji sa kojima sam imao priliku da
komuniciram.Nije neophodno a po mom misljenju nije ni preporucljivo da se
na drugi nacin prijavljujete mada koliko vidim ima i pozitivnih iskustava
sa posrednicima.Ako nista drugo nema razloga da to bilo kome placate jer
ponavljam prijavljivanje je BESPLATNO!
Za porodice koje su dobile zelenu kartu vazi pravilo da ne mogu da udju prvi
put u USA bez člana koji je nosilac odnosno onog koji je izvučen za GC.
Koliko ja znam mislim da je moguće da nosilac GC dođe prvo sam i pripremi npr.
teren za dolazak porodice ali obrnuto nije moguće.
Svima Vama koji očekujete prvo pismo želim sreću da ga dobijete,svima
Vama koji ovih dana krećete na put želim srećan početak novog emigrantskog života!
Nadam se da ću i ja Vama za par meseci da se pridružim! Srećno!
Cao Jelenche!
Ja sam se prijavila preko agencije usaafis.org, agencije koje odradjuje sav posao za tebe. Ja sam 2005. platila oko 50 evra za 2 godine, prijavila sam se sama, platila sam jednu godinu, drugu sam dobila gratis. Mozes da platis prijavu za jednu osobu (npr. samo za tebe), da ti budes nosilac vize DV1, a da kad dobijes vizu, tvoj suprug i deca idu automatski s tobom kao DV2, DV3.....vece sanse imate ako se prijavite kao bracni par ( jeftinije je nego kao dve odvojene prijave, a imate duplo vece sanse da budete izvuceni). Onaj od supruznika koji dobije vizu, postaje nosilac vize, i vodi drugog bracnog druga i decu sa sobom...Mozete da se prijavite za godinu, dve, tri, deset...koliko vam se svidja...Iz mog iskustva, ja mislim da je agencija ok, ja sam s njima zadovoljna, sve odradjuju za tebe, ti posaljes sliku a oni mogu da je srede ako nije odgovarajuceg formata...dobro je da se za svaki slucaj zanimaju posebno, za razliku od nekih agencija, koje samo rade obradu i salju podatke, ali te ne obavestavaju da li si dobio GC ili ne, vec cekas sam kovertu....Neki moji drugari su dobili GC i preko agencije greencardserbia tako da mislim da je i ta agencija ok, samo sto oni ne javljaju ukoliko dobijes GC, njihova usluga se zavrsava obavestenjem da su te prijavili....
Pozdrav i srecno!
srdjevic
03.04.2008, 05:46
Sajtovi za karte koje ja koristim odavde: http://www.lduhtrp.net/64108uuymsqBFKCGFDKBDCHLHDEKwww.cheapoair.com (http://www.anrdoezrs.net/he102zw41w3JNSKONLSJLKPTPLMS) , http://www.tqlkg.com/a866vvzntrCGLDHGELCEDIHHLJFwww.kayak.com (http://www.kqzyfj.com/b3111qgpmgo37C4875C354988CA6) (omiljeni) , www.priceline.com
Bilo bi fino da jos po neko napise nesto, i mene bi zanimalo ovo. I iz Srbije 'vamo, i obrnuto. :-)
Ja sam u ambasadu nosio obicne, neoverene fotokopije. Mislim da su mi ih, doduse, vratili.
Oko karata.
Neznam koja varijanta vas interesuje ali ako se prica o kupovini karte u jednom pravcu od beograda do usa (u mom slucaju to je bio washington dc.) prosle godine je postojao program koji je imao Virgin Atlantic bas za ovakve slucajeve. Ja sam kartu kupio u agenciji Gea tours ili tako nesto, nalazi se negde preko pute americke ambasade u jednoj od stambenih zgrada.
Kad sam ja putovao (maj 2007) cena karte u jednom smeru od beograda do dc-ja sa presedanjem u londonu je kostala oko 270e po osobi. To je tada bio najbolji dil ali je bilo neophodno da je putnik dobitnik zelene karte da bi mogao da dobije ovu cenu..
Neznam da li je taj program jos uvek aktuelan i koliko koliko kostaju karte prema drugim destinacijama ali ovo je bila najbolja ponuda za bg-dc.
pozz
www.orbitz.com - moj omiljeni, pogotovo za putovanje unutar usa
www.expedia.com
www.travelocity.com
Preporuka za presedanje za Evropu, po meni, Frankfurt...takodje uzmite u obzir i Swiss air, Loufthansu (koja je sada ista kompanija zajdeno sa Continentalom)....Frontier je super jeftina za voznju unutar USA....
Pozdrav!
cinderella_man
04.04.2008, 07:24
Uskoro bi trebao da rezervisem karte u jednom smeru :-)za nas troje (supruga,beba i ja).Pre nekoliko meseci preporuceno mi je od jednog diskutanta da putujemo preko Loufhanse.Tada mi nije bio fokus na toj informaciji pa ga nisam pitao zasto bas ta kompanija.Kakva su Vasa iskustva sa ovom i drugim kompanijama i da li je ovo bitno da se razmatra prilikom kupovine avio karata ili jednostavno da trazim najjeftiniju i najbolju varijantu?
Imate li neku posebnu preporuku posto putujemo sa malom bebom?
Pozdrav!
jelenche
04.04.2008, 08:33
hvala vam svima koji ste mi odgovorili.
drago mi je da ovaj blog cita dosta ljudi.
nadam se koverti, pa cemo o ostalim stvarima pisati kada dobijemo.....
srecno svima ....
Za Cindarella man,
ne znam koliko ste finansijski isplainrali da potrosite za karte....ali nije vazno samo da se ide najjeftinijom kompanijom...ja sam licno isla preko Frankfurta, Loufthansom i bila sam prezadovoljna...kao sto sam i ranije pomenula, Loufthansa sada radi zajedno sa Continentalom (USA aviokompanijom), tako da sam ja npr. imala Loutfhansin avion i to Frankfurta i od Frankfurta...avioni su super komforni, piloti voze super, posada je super usluzna, u tu cenu vam je uracunato i nekoliko obroka, imate mogucnost slusanja muzike i gledanja tv-a...a mozete da vidite koliko vam kostaju i povratne karte (mozete da ih nadjete mozda cak i jeftinije nego karte u jednom pravcu), te narucite npr. na rok od godine dana....za godinu dana cete da sakupite pare za sledecu kartu...a za jedan pravac vec imate placeno....mislim to su sve ideje, vi najbolje znate kako ste zaplanirali svoj put...
Mnogi ljude koriste svajcarsku kompaniju, Swis air, koja ima non stop u isto vreme letove, i koliko sam ja videla, cene su im iste tokom cele godine (morate da uzmete u obzir da se sezona godisnjih odmora priblizava, te su karte u tom periodu obicno skuplje, a i veoma ih je tesko naci za kratak vremenski period...)
Ne bih preporucila aviokompanije koje presedaju u Parizu i Londonu, zbog veoma losih iskustava mnogih ljudi ....
Nadam se da sam pomogla barem malo...
I da, sa svakom kompanijom imate popuste i poene koje skupljate za svaki prednjeni kilometar....Loufthansa je veoma dobro organizovana po tom pitanju... predlazem i da posetite njihov sajt i uvrite se i sami.....
Pozdrav i sve najbolje i puno srece!!!
I kad sam rekla da nije samo najvaznije da se nadje najjeftinija kompanija, zelela sam da naglasim, da cesto moze da dodje do toga da su to neke ne toliko sigurne kompanije, da moze da se desi da se izgubi prtljag, da se kasni mnogo, te ne moze da se stigne na drugi avion, da su avioni nesigurni.....a to je ipak prekookeanski let, veoma dalek...te je bolje biti u sigurnim rukama i u sigurnim avionima, zar ne???
Pozdrav!
cinderella_man
05.04.2008, 08:58
V777,
Kao i uvek na visini si zadatka.U tvojim odgovorima uvek osecam puno dobrote
i ljudskosti.Vezano oko ove teme,slicno sam i ja razmisljao.To najjeftinije zna
nekad na nos da izadje.Puno ti hvala na odgovoru.
Pozdrav i sve najbolje.
Cindarella man,
meni je ovaj blog TOLIKO pomogao, ali 10000% me je pripremio da prodjem apsolutno sve, od prve koverte do kraja intervjua, KAO DA SAM VEC TO RANIJE SVE PROLAZILA, tako da osecam i moralnu obavezu da pomognem i drugim ljudima, koliko je u mojoj moci....A nije to neki problem, obzirom da i ja uvek pitam na milion mesta za sve sto mene interesuje....
Sve sto te interesuje slobodno pitaj,(kao i svi drugi), ako ja ne znam, neko ce sigurno da zna ....
Puno pozdrava i sve najlepse i puno srece i samo napred.....
Za V777: Nisam jos dobio GC, zeljno iscekujem i nadam se vec dugo.Isao bih sam kod devojke koja zivi tamo sa porodicom, nisam ozenjen, a nemam ni dece. Ja u sustini i ne bih imao preteranih problema u vezi jurnjave svega i svacega vezanog za samo snalazenje, jer eto, tamo imam nekoga ko bi mi bar malo pomogao dok se ja ne snadjem.Informacije su mi bitne jer ne mogu samo da se uzdam u GC Lottery, jer ako ove godine ne bude nista, moram nesto konkretnije preduzeti, i ipak je bolje pokusavati bilo sta nego tapkati u mestu ovde i cekati da mi nesto padne sa neba.Hvala tebi puno na svim informacijama koje dajes nama ovde, veoma su korisne!
Puno pozzz!
Za Darka: ako sam ja tebe dobro razumela (izvini ako nisam), zasto ti onda ne odes odmah kod cure, pa se vi lepo vencate. Ti ces preko nje da sredis papire, bilo da je ona citizen ili legal permanent resident. A ti samo u prijavi lepo promeni adresu (ako si isao preko agencije za GC) ili ce da ti papiri stignu na postal adresu u Srbiji, te ce tvoji da te obaveste da si dobio kovertu (kada i ako stigne za ovu godinu). Onda mogu da ti posalju papire iz prve koverte na tvoju USA adresu i ti nastavljas proces iz USA..... To bi ti bilo najbrze, najjednostavnije i najbolje (po mom misljenju)...Pozdrav!
Biljana Stankovic
08.04.2008, 13:10
Mozda je rano da pitam, ali: da li neko zna da li su pocele da stizu prve koverte za 2009. godinu?
Zdravo Biljana, nije uopste rano za pocetak stizanja prvih koverata: ja sam preko agencije USAFIS bila obavestena mejlom jos u martu da sam dobila broj, lutrija je u februaru, tako da bi koverte vec trebale da pocnu da stizu, i cini mi se da bi negde do jula, avugusta meseca (zavisno od broja koji se dobije) trebalo da bude zavrsen rok za prvu kovertu. Druga koverta bi trebalo da krene negde oko avgusta, septembra, obzirom da najraniji intervjui se zakazuju za pocetak 2009. fiskalne godine (od 1. oktobra 2008.)
Puno pozdrava i srecno!
jelenche
09.04.2008, 13:28
draga v777,
kako sada izgeda sve u dalekom svetu? da li si se snasla i sta sada radis?kolike su plate i da li se oseca recesija o kojoj ovde svi pricaju, kao sada je tamo mnogo sve skuplje i teze se dolazi do posla u odnosu na neku godinu pre.
da li si ti smestena kod nekih prijatelja i kako se krece cena stanova tamo kada se iznajmljuju? mene konkretno interesuje chicago, tamo imam rodjaka, za pocetak...ja sam zavrsila ekonomski faks, kakve su sanse da se tamo nadje posao npr. u banci i da li treba da se nesto polaze dodatno, pri zaposlenju?kako ljudi koji imaju gc mogu da apliciraju za neki kredit npr. za skolovanje dece? da li postoji neka varijanta da deca rade i studiraju, i sami od toga placaju neki koledz? veliki pozdrav svima, neka se neko javi ko dobije prvi koverat????
pozdrav,v777
Cao Jelenche,
posto imas puno pitanja, ali ne znam bas najbolje koliko si ti stara, koliko su ti velika deca i sve to, onda cu nekako da pokusam da odgovorim, izvini ako ne bude bas dovoljno konkretno...Evo ovako: ne znam kako kome, ali meni je u dalekom svetu puno boje nego sto mi je bilo u nasoj zemlji, pogotovo sto sam ja zivela i u drugim zemljama, ne samo u nasoj, te mogu da napravim paralelu s nekim drugim zemljama. Koliko sam se snasla i to je pitanje, mislim da sam jos uvek u procesu da se snadjem bolje,(pogotovo kad zavrsim USA skolu i skupim mnogo vise USA radnog iskustva), ali opet je mnogo bolje nego u nasoj zemlji, to je sigurno. Kolike su plate: opet zavisi sta radis, gde radis i koliko radis, pocinjes od minimalca obicno, ili nekog malo veceg iznosa, ali to je pocetak, dok se ne prikupi USA iskustvo...Recesija je svida u svetu, tako i ovde, i ljudi koji ovde zive mnogo duze godina, ili su rodjeni ovde, kazu da je sada mnogo teze za posao nego ranije, da jeste sve skuplje, ali da su vidjali da je ovde bilo i mnogo gore u jednom trenutku, a onda se okrene pa je opet super. Moras da imas u vidu da, kad se kaze da se radi o recesiji, misli se na poredjenje ekonomske situacije u ovoj zemlji ranije i sada....za nas koji dolazimo iz nase zemlje, u USA sa trenutnom recesijom, treba da bude mnogo lakse da podnesemo tu recesiju, nego domacima ovde, jer mi znamo odlicno kakva je ekonomska situacija u nasoj zemlji....Znaci, za recesiju se ne brini...plus dok ti dodjes, proci ce jos nekoliko meseci, a dotle ce ovde sigurno biti jos boje, obzirom i na predstojece izbore ovde....
Stanovi: ja sam bila u Houstonu, TX, sada sam u Indijanapolisu, IN i mogu ti reci da je ovde dosta jeftinije nego u Houstonu. Sto se tice cene stanova u Chichagu, znam da je skuplje nego ovde...predlog sajtova za stanove je: www.rent.com, http://www.appartmants.com/, mozes da pogledas i craiglistu....sve zavisi koliko veliki stan hoces, u kom delu grada.....
Ekonomski faks: ako ides na dalje skolovanje, treba ti evalucaija (nostrifikacija) faksa ili akreditovane institucije da vidis gde si sa svojom skolom i sta treba dalje da radis (sve se to odradjuje preko faksa kad jednom odlucis gde hoces dalje da nastavis skolu)...Ne znam koje radno iskustvo imas, ali sto se tice rada u banci, moze da pomogne ako si radila u banci, ako ne, traze za ulaznu poziciju u banci (teller), tj. blagajnik - to ti je ulazna pozicija za banku, da imas customer service experience, tj. da imas prethodno radno iskustvo u radu s ljudima, te da imas cash handling experience - da si radila s novcem direktno...to ti dodju kao must - obavezne stavke za prijavu za banku....nije bitno koji faks imas, ali se mnogo gleda USA radno iskustvo...ja sam zavrsila Pravni, ali nisam imala usa experience, te sam radila kao cashier u velikom supermarketu, time sam stekla i usa working experience i cash handling i customer service.....Pri zaposlenju se polazu npr. neki dodatni testovi, zavisno od mesta gde ides da radis, ali to ti dodje kao trening, te posle kao neki test...nije to problem....za banku se obicno ide na vise krugova intervjua, ali imas test kao opste sposobnosti vezan s nekim matematickim problemima....ti sa ekonomskim faksom, taj test imas da polozis zatvorenih ociju....ma ne brini se nista....samo da dodjes, te posle krenes s jednim poslom, pocnes da skupljas USA iskustvo, ako ti se posao ne svidja, nadjes drugi, prvi ostavis...te tako dok ne dodje ono sto ti se svidja i dobro je placeno....Napomena za sve nase koji dolaze s ne znam kojim skolama i s ne znam kojim radnim iskustvom: iz mog licnog iskustva, nije vazno koliko skole imas (jer to nije USA skola, znaci moras da ides dalje), nije vazno ni koliko godina radnog iskustva imas iz tvoje zemlje (moze da bude interesantno, ali ne mnogo odlucujuce, cisto da imas za resume), da bi bilo gde usao da radis, moras da krenes od ulazne pozicije...npr. ti imas ekonomski faks (iz Srbije) i ko zna koliko godina radnog iskustva (npr. u banci), te sa tim kvalifikacijama mozes da budes i branch manager (direktor filijale npr.) - a ovde svaka banka ima miliardu filijala, i svaki state ima neke svoje banke....ALI da bi usao u banku (nas primer), moras da udjes tj. da se prijavis za poziciju teller - sto bi kod nas bilo nesto kao blagajnik (za koju se trazi da imas srednju skolu zavrsenu, ali trebas da imas, kao sto sam napomenula, cash handling experience, customer service experience..) Ovde sam vidjala decu od 15,16,17 godina koji su radila kao part-time kasiri, ili po restoranima...i sticali iskustvo koje banka trazi...i isli u srednju skolu...ali oni onda mogu da uskoce sa 18 u banku kao telleri, zavrsavaju college, university, master..npr u finance sectoru, za svo to vreme rade u banci, pomeraju se na vise u organizacionoj strukturi,(nije vazno da li rade full time ili part time...cesce su part time, ukoliko moraju da idu na predavanja...) da ne pominjem da vecina banaka zeli i da plati deo skolovanja svojih radnika....te onda nije cudo kad sa svojim 25 postanu branch manageri sa mozda i 10 godina radnog iskustva.....malo drugacija situacija nego sa nasim edukacionim i radnim iskustvom...ali ok...
Kredit za skolovanje dece: ovo mi nije jasno....koliko su velika deca i koja je to skola u pitanju koja treba kredit....izvini ako ne mogu da te skopcam najbolje....po pravilu, kredit mozes da uzmes od banke, ali banka ima visoku kamatu....za skolovanje generalno, moze da se aplicira za stipendije, drzavne kredite....(taj deo mi je poznat sto se tice npr. poslediplomskim studija) ali ne znam da li ti ovde mislis na to ili ne....Varijanta da deca rade i studiraju postoji, ali posto su skole skupe, ne verujem bas da ce moci samo od posla da se plati cela skola (moze da bude kombinacija rada i neke stipendije i ako nije dovoljno da se uzme npr. drzavni kredit koji ima najnizi % kamate...a isplacuje se tek kad se zavrsi skola....) Izvini ako nisam bas najkonkretnija bila, mozes ponovo da me pitas, ali konkretnije, mozes i preko milosha da uzmes moj email pa da mi pises private....kako god ti odgovara....nadam se da sam bar malo pomogla....
Podvlacim i pozivam i druge ljde koji su u USA mnogo duze nego ja da iznesu svoja misljenja, ja sam svega nekoliko meseci ovde.....u svakom slucaju, nije vazno kolika je recesija, samo dodjite, bice vam sigurno mnogo bolje....
Pozddrav!
cinderella_man
10.04.2008, 09:41
V777,
Ako mozes pusti mi tvoj mail na cinderella1.man@gmail.com.
Pitao bih te za par saveta u vezi odlaska u USA.
Hvala unapred,
Pozdrav :-)
Cindarella, nesto ti nije u redu s ovom email adresom, komp mi je vratio kao nepostojecu, ajd pogledaj sta je u pitanju ili posalji neku drugu.
Pozdrav!
cinderella_man
11.04.2008, 07:18
V777,
Cudi me da imas problem sa adresom,dobro sam upisao.
Pisacu ja tebi.Pitacu Priku za tvoju adresu. :-) Vazi?
Pozdrav!
jelenche
11.04.2008, 08:49
v777 ne znam kako da stupim u kontakt sa tobom na private mail
milosh ima i moj, pa mi se ti javi ako znas kako
hvala na informacijama
Za cinderella man i jelenche: Milosh mi je pustio vase mejlove, ja sam vam poslala pozdrav poruku, nadam se da ste primili, te se mozemo dopisivati i private sada.....
Puno pozdrava!
Za V777: Sve je to tako kao sto si navela, to je i najbrzi proces, upoznat sam sa njim naravno, ali brak smo ostavili jos malo po strani cisto da vidimo kako ce ovaj proces sa GCL ici jer nemam sta da izgubim, a i zbog odredjenih privatnih razloga.U svakom slucaju i to je jedna od opcija, koja ce doci bas u krajnjem slucaju.Pozdrav i tebi, a posebno hvala za pomoganje sa informacijama! Svako dobro i puno srece na svim poljima u USA!
Izvinjenje za dupli post zaredom, ali vidim da ste pitali za koverte.
Na par stranih foruma je izasla informacija da su poceli sa slanjem, javili su se ljudi koji su dobili, za sada samo Juzna Amerika i Australija.
Krajnji rok do kada mozete da je ocekujete je Jun.
Pozdrav, srecno i da vas sve obraduje postar! :)
Moj broj je postao current i razgovor mi je zakazan 16 maja u BEOGRADU, ALI DRUGO PISMO JOS NISAM PRIMILA.Mozete li mi reci vasa iskustva i datume kada vam je bio zakazan intervju , a kada vam je stiglo drugo pismo.U meilu koji su mi poslali iz KCC rekli su mi da je pismo poslato 20 marta, a danas je 13 april.
Drugo pistanje:S obzirom da su mi pored originala potrebne kopije ,koje od kopija treba da overim sem diplome?
Unapred zahvalna
VEKA
Molim vas jos jedno pitanje...
Da li se u drugom pismu nalaze forme 230 I DSP -122 kao u prvom pismu?
Ja sam vec obavila lekarski pregled ali sam zabrinuta zbog 2 pisma kojeg jos nema!!
HVALA VAM
Za post 922: intervju je za DV2008. godinu, jel tako? Sto se tice druge koverte, ne mora da ti stigne, vazno je da znas datum, zovi ambasadu u Beogradu da im kazes da nisi dobila 2. kovertu, reci ce ti sta ti je potrebno za intervju. Meni je isto receno preko KCC da mi je poslata 2. koverta, u medjuvremenu sam zvala ambasadu, rekli su mi sta mi treba, da ako i ne stigne druga koverta, mogu da idem na intervju...u medjuvremenu mi je stigla druga koverta (ali sam se ja vec dogovorila sve sa Ambasadom).... znaci zovi Ambasadu da potvrdis datum, jer oni ce vec da dobiju celokupan tvoj fajl direktno iz Kentakija. Reci ce ti sta ti je potrebno od dokumenata i reci ce ti koliko kopija cega hoce (ja sam uradila po jednu kopiju - tako su mi rekli - a kad sam tamo otisla oni su uzeli ono sto su hteli originale - posebno potvrde da nisi osudjivana, affidavit of support, dok npr. diplome iz skole uzimaju kopije)...
Znaci, zovi ambasadu sto pre da bi znala sta se desava i da ne gubis vreme...zovi odmah sutra jer ce sve da ti kazu odmah.
Puno pozdrava i srecno!
Znaci vec je nekome stiglo iz nase zemlje?
Puno srece svima, nadamo se pismu....
Hvala ti na brzom odgovoru...
Ja sam izvucena za 2008 godinu.Danas sam pozvala ambasadu i potvrdjeno mi je da je intervju zakazan za 16 maj ali da sacekam jos neki dan za pismo, ako ne stigne da ih pozovem pocetkom maja.Ja sam prikupila sva dokumenta i uradila lekarski pregled.Ostalo mi je samo nejasno da li se u drugom pismu nlaze formulari 230 i 122 da bih znala da ih popunim online ako ne stigne 2 pismo.
Jos jednom hvala i puno srce svima
Veka
Za post 925: zasto da popunjavas te formulare PONOVO??? Njih si popunila originale iz PRVE koverte i VRATILA ih u Kentaki, jel tako??? U drugoj koverti se samo nalazi obavestenje kad je zakazan intervju u ambasadi i obavestenje o lekarskom pregledu, nista vise! Zato ta druga koverta i nije toliko da mora da se ceka, jer ti sve to vec kazu u Ambasadi...prva je vazna jer ti tu stize i obavestenje i kodovi, i ORIGINALNI obrasci - oni sa neta nemaju u pozadini godinu 2008. oni ti dodju samo da vidis kako izgledaju originali...a tvoji originali koje si poslala u Kentaki su vec u ambasadi, oni imaju ceo tvoj fajl iz Kentakija pred sobom, tako da i znaju kad je intervju...jer se to sve salje, jedan primerak tebi - obicnom postom koja stigne ko zna kad...a drugi primerak u Ambasadu, zajedno sa svim tvojim papirima, tako da oni to dobijaju sigurno...
Cini mi se da ti treba da iskopiras i onaj kod koji si imala u prvom pismu, da im predas na ulasku, ali znaju oni vec ko ce da dodje....jer imaju samo po nekoliko ljudi sa DV lutije dnevno...ostalo su uglavnom turisticke vize i neke druge svrhe...
Puno pozdrava i srecno!
Naravno,popunila sam te obrace u prvom pismu i vratila ih u Kentaki ali nisam znala da li se nalaze i u drugom pismu .
Ja sam pozvala ambasadu u Beogradu i rekli su mi da je intervju zakazan za 16 maj tako da mi je sada puno lakse.
Ja sam inace kao i ti pravnik,a u Americi sam bila 2007god kao spasilac.
Puno te pozdravljam i hvala ti na objasnjenju zaista mi je puno pomoglo.
Veka
E dragi moji, ja sam "veteran". Ovo je 7 godina kako cekam kovertu, i nadam se da ce mi se snovi konacno ostvariti.
Hvala svim na informacijama koje ste pruzili.
Pozdrav i srecno
Evo ja da pokusam po ko zna koji put da objavim svoje pismo. Ako ne ide odustajem. Zelim svima da skrenem PAZNJU na moju situaciju. Dakle, procitala sam ovaj blog vise puta ali mi se podvukla greska. Ja sam nosilac GC i samnom idu muz i sin 18 meseci. Muz je sve uredno prikupio, kopirao, prevo i overio i otisli smo u ambasadu na zakazan razgovor. Sve je bilo uredu osim sto je muzu trebala potvrda da nije osudjivan (posto je 2 godine ziveo na Kipru). Znaci, mi smo odavde nabavili potvrdu ali nismo znali da ti ta potvrda treba iz svih zemalja gde ste ziveli vise od dve godine. Tako ja dobi vizu a on nije za sada jer ceka da mu sa Kipra posalju papir na koji se ceka mesec dana. Citava situacija nam je poremerila planove. Ucite se na tudjim (mojim) greskama!
Danas sam primila drugu kovertu i jako sam se obradovala!!!
V777, hvala ti na odgovorima ...
Veka
Za Ivanu: AH IVANA, PA KAKO SI CITALA OVAJ BLOG VISE PUTA A NISI VIDELA GDE SAM PISALA DA TI TREBA POTVRDA O NEOSUDJIVANOSTI IZ SVAKE ZEMLJE GDE SI ZIVELA VISE OD SEST MESECI....ah sto niste pitali u Ambasadi pre no sto ste dosli na intervju...jedan decko je ovde pisao (tako sam ja saznala, a kasnije i pitala) da mu je trebao papir o neosudjivanosti, jer je ziveo u Svajcarskoj neko vreme...ja sam pisala o tome takodje, jer sam zivela u Grckoj neko vreme....ahhhhhhhhhhhhhhhhhh.....taj papir moze da se izvadi za brzi vremenski period od mesec dana ako imate nekog na Kipru da vam preda aplikaciju u nadleznom organu koji je nadlezan za izdavanje tih uverenja...takodje ako ne znate koji je organ nadlezan, pitajte USA ambasadu, oni znaju sigurno koji je organ nadlezan....(meni je brat podneo aplikaciju u Atini, zatim su oni odradili svoj deo posla, poslali fax u Grcku ambasadu u Bg, taj fax sam ja pokupila u Grckoj ambasadi, oni su overili verodostojnost kopije - znaci da su imali uvid u original, dalje idu prevodi...ali za to mi je trebalo nekoliko dana, ne mesec dana...) zelim vam sve najbolje i da sto pre svi dobijete vize...
Veka77, sve najbolje i puno srece...
Pozdrav za sve i sve najbolje i javite se ljudi kad krenu da stizu prve koverte, imam familiju i prijatelje koji iscekuju koverte isto kao i vi.
Iscekujemo, ali nista za sada...
Praksa je pokazala da su ljudi iz ovih nasih krajeva mahom prve koverte dobili od sredine Maja pa do krajnjeg roka, tj Juna.Za sada bukvalno nema nigde informacije da je stigla ijedna ove godine, ali sa nestrpljenjem svi cekamo tu informaciju, nekako je lakse.Nada postoji, neizvesnost je sve veca, pre podne vise provodim vremena u hodniku zgrade pored postanskog sanduceta iscekujuci postara, nego sto sam u stanu :) Poz svima, i puno srece, kako nama sto cekamo, tako i onima koji su dobili!
Molim vas da mi neko odgovori, sta ste sve kopirali od dokumenata? Ja sam kopirala samo diplomu, jer to ne mogu da im ostavim original, sve drugo mogu da im dam originale(uverenja iz suda, supa, izvod itd).
Imam jos jedno pitanje: Gde i kad ste uplacivali onih 775$, da li pre ili posle intervjua?
Obalivaila sam lekarski pregled i imam intervju sledece srede(23.04.).
Pozdrav
draganche
18.04.2008, 16:16
Pozdrav svima,
Ja sam dobio GC jos u decembru i odmah sam se uselio u USA. Dosao sam prvo u NY i tu proveo vise od mesec dana. Posto mi se NY nije bas svideo, odlucio sam da se preselim za SF. Dokumenta su mi stigla posle tacno mesec dana cekanja. Kolega mi ih je prosledio postom za Kaliforniju. Dobio sam 3 koverte, jednu sa GC a u ostale
dve su bila uputstva glavnog ofisa u Teksasu sa osnovnim podacima i brojevima telefona na koji se mozemo javiti u slucaju da nam nesto nije jasno...
Nazvao sam ih i posle petnaestak minuta cekanja sekretarica mi je objasnila da se SSN broj ne dobija postom vec da treba da se ode u SSN Office i popuni aplikacija za
SSN broj i to je to... SSN broj mi je ubrzo potom stigao. Sa njim me je gazda prijavio kao legalnog radnika ovde, a na osnovu njega se vadi i licna karta, vozacka....
Inace, svi oni koji idu u USA treba da znaju da je ovde puno bolje nego u Srbiji, ali isto tako da je na pomolu recesija. Cene su otisle gore skoro 50% a plate su ostale
manje vise iste...
Opet, nemojte da vas ovo obeshrabri. Sreca prati hrabre.
Zelim vam svima sve najbolje
draganche
Za V76: ukoliko SVE ostalo mozes da ostavis originale, onda ok, samo diplomu kopiraj (i ako imas spisak ocena bilo bi dobro da poneses, mislim,ako se radi o diplomi fakulteta, donesi i spisak ocena). Ako se radi o Diplomi iz srednje, mozda ne bi bilo lose da doneses i spiskove uverenja is Srednje...ali pozovi ambasadu i pitaj ih konkretno sta da doneses. Ja znam da sam ja donela Uverenje o diplomiranju i spiskove ocena s fakulteta, naravno sve prevedeno na engleski, a u ambasadi su mi trazili da im dam na uvid i Diplomu, (kod sebe sam srecom imala overenu kopiju Diplome fakulteta)....za srednju ne znam, ali ih pozovi i pitaj....
Novac se placa u ambasadi, pre intervjua, nakon pregleda dokumenata...znaci prvo udjes, prozovu te, predas dokumenta, oni izvrse uvid, uzmu sta im je potrebno, ti sacekas u cekaonici, kazu ti kada ce da te prozovu za intervju, u tom medjuvremenu (ja sam cekala jedno 2 sata, neko ceka vise, neko manje), znaci u tom medjuvremenu, pozovu te na jedan salter i tu uplacujes novac, a oni ti daju priznanicu...veoma jednostavno....
Puno pozdrava i srecno!
za V777
Hvala puno na informacijama. Ja sam uzela diplomu sa faksa i iz srednje(plus kopije,overene) ali nemam sa faksa spisak ocena, mada na diplomi pise srednja ocena.
cinderella_man
19.04.2008, 19:42
Juce smo zavrsili proceduru u ambasadi.:-)
Dobili smo pasose sa imigracionim vizama i zute koverte.
Ovom prilikom zelim da se zahvalim prvo Milosu koji
je osmisljavanjem i odrzavanjem ovog sajta omogucio
pristup informacijama koje su mi olaksale ovaj proces.
Pored toga upoznao sam nekoliko divnih ljudi koji su mi
prenosenjem svog licnog iskustva ne sebicno pomogli.
Cela procedura od prikupljanja dokumentacije do samog
intervjua vise puta je objasnjena u prethodnim komentarima.
Potrebno je samo sve to lepo na vreme pripremiti i ukoliko
su svi uslovi ispunjeni intervju ce Vam biti laksi deo price.
Vama koji ocekujete da budete izvuceni,da vam stignu druge
koverte zelim srecu i uspeh!Onima koji ne budu imali srece ove
godine mogu da kazem da sam ja imao veliki broj pokusaja.
Kada se najmanje nadas postar moze da pokuca na vrata.
Sve najbolje i srecno!
Za V76: POZOVI OBAVEZNO AMBASADU PRE INTERVJUA DA VIDIS DA LI CE DA TI TRAZE SPISKOVE OCENA!!! Ovde je bilo vise ljudi koji su rekli da im je trazen spisak ocena kada se radi o Diplomama fakutleta....mislim da je to da bi se proverilo da Diplome nisu falsifikati....i meni su trazeni spiskovi ocena...ja te savetujem da pozoves pre intervjua Ambasadu i vidis sta ce da ti kazu...ako ti kazu da ti treba, uracunaj nekoliko dana da ti se daju ti spiskovi plus da prevedes sve to (naravno sve to i finansijski kosta), ali ukoliko to nemas na intervjuu, a traze ti, mozda mogu da odloze proces za dobijanje vize, ko zna....zato zovi Ambasadu i proveri za svaki slucaj!!!
Puno pozdrava i srecno!
jelenche
20.04.2008, 09:37
negde sam na nekom forumu procitala da pri podnosenju dokumenata za turisticku
vizu u ambasadi proveravaju da li je kandidat ucestvovao na lutriji gc, i u slucaju da jeste,odbijaju ga za turisticku vizu, jer je potencijalni kandidat da ostane u usa....da li je to istina, da li neko od vas ima iskustva sa tim...ili je mozda cuo o tome nesto. na ovo pitanje takodje mozda zna odgovor i milosh, pa vas sve molim da mi se javite ako imate neku informaciju o tome. ovih dana sam zakazala razgovor za turisticku vizu, pa me interesuje da li stvarno to proveravaju jer na onom obrascu za turisticku vizu ima pitanje << da li ste nekada ili vi, ili bilo ko drugi podneo zahtev za vasu useljenicku vizu...<<
sta odgovoriti, da li je ovo samo lutrija ili se kod njih vodi kao zahtev za useljenicku vizu....posto likovi proveravaju da li ti je cukundeda i pradeda bio na listi za bilo kakav boravak u states, onda je to vrlo skakljivo.....oni zanju sve da li prijaviti lutriju ili ne...molim vas da mi neko odgovori?????
pozdrav,
jelenche
srdjevic
21.04.2008, 08:06
I to bi bilo to..... http://zelenalutrija.lcl/images/smilies/smile.gif
Ovakva kakva je (bila), tema je sada završena.
Prva faza prebacivanja bloga u forum je kompletirana i sada mi preostaje da ovu temu razbijem na gomilu malih i da popunim sve forume koji trenutno zvrje prazni.... :-)
Ova tema, je, dakle, zatvorena (dok je ne očistim).
Za sada će ostati u forumu Vaša Strana, tako da će na kraju od nje (nadam se) ostati samo ovaj moj tekst. :p
Naravno, to ne znači ne možete da otvorite nove thread-ove, iliti teme po drugim forumima. Čim se registrujete, naravno. http://zelenalutrija.lcl/images/smilies/wink.gif
P.S. Ako je neko postavio pitanje, a na pitanje nije odgovoreno, neka slobodno otvori novu temu.
Copyright ©2005-2012, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC