PDA

View Full Version : Employment-Based (E) Visas- iskustva


NightSky
11.01.2012, 12:43
Lijep pozdrav svima! :)

Nova sam na ovom forumu, ispričavam se ako slična tema već postoji.

Ovo je druga godina za redom da se suprug i ja prijavljujemo za DV Lottery. Međutim, i pored lutrije ja pokušavam pronaći posao u struci u USA (tehnička struka, fakultet), pa me zanima kakva su vaša iskustva po pitanju Employment-Based (E) Visas? Je li neko pokušao/uspio pronaći posao u USA i na taj način emigrirati?

Konkretno me zanima:

Employment Third Preference (E3)
Skilled Workers, Professionals Holding Baccalaureate Degrees and Other Workers. All applicants require an approved Form I-140 petition filed by the prospective employer. All require a labor certification or evidence that they qualify for one of the shortage occupations.

Svaka pomoć je dobrodošla.

mikiSA
11.01.2012, 14:47
Lijep pozdrav svima! :)

Nova sam na ovom forumu, ispričavam se ako slična tema već postoji.

Ovo je druga godina za redom da se suprug i ja prijavljujemo za DV Lottery. Međutim, i pored lutrije ja pokušavam pronaći posao u struci u USA (tehnička struka, fakultet), pa me zanima kakva su vaša iskustva po pitanju Employment-Based (E) Visas? Je li neko pokušao/uspio pronaći posao u USA i na taj način emigrirati?

Konkretno me zanima:

Employment Third Preference (E3)
Skilled Workers, Professionals Holding Baccalaureate Degrees and Other Workers. All applicants require an approved Form I-140 petition filed by the prospective employer. All require a labor certification or evidence that they qualify for one of the shortage occupations.

Svaka pomoć je dobrodošla.

Dobrodosla NIghtSky,
Kao sto vidis, ovaj forum je ustvari za DV lutriju, tako da ce malo ljudi moci da te savjetuje u vezi pitanja za E3 vizu.
Znam da visajourney.com ima sekciju za employment based visas, a i britishexpats.com kao jos jedan forum.
Puno srece u DV lutriji i puno zelja da pozelenis u ovoj godini!
MIki

NightSky
11.01.2012, 16:56
Hvala, mikiSA, na dobrodoslici i lijepim zeljama! Vidim lokacija ti je još uvijek u Sa, pa i ja tebi zelim da sto prije bude lokacija u USA, sa adekvatnim zelenilom! :)

mikiSA
11.01.2012, 17:36
Hvala NightSky,

Jeste, lokacija je Sarajevo, jos par mjeseci do intervjua...:grin:
Ako imas ikakvih pitanja slobodno postaj na forum, forumasi su veoma ljubazni, i tu smo da pomognemo ako ikako mozemo ("zeleni" sa iskustvom, mi koji jos nismo "pozelenili" podrzavanjem medjusobno, a kako ko prodje intervju onda i svojim iskustvom, savjetima, tips and tricks...)

PS. PP ti ne radi, hajde ga molim te odblokiraj.

NightSky
11.01.2012, 20:08
PS. PP ti ne radi, hajde ga molim te odblokiraj.

Trebalo bi da je sad ok. Poslala bih ja tebi poruku da isprobam radi li, ali ne mogu da pronadjem tu opciju :nene:

mikiSA
11.01.2012, 20:45
Trebalo bi da je sad ok. Poslala bih ja tebi poruku da isprobam radi li, ali ne mogu da pronadjem tu opciju :nene:

Mislim da nemas opciju slanja pp prije nego postas odredjeni broj postova? Neka me neko ispravi za ovo gore.
Evo sto mogu da kazem sto se tice radne vize:
1. kad se nadje poslodavac koji je voljan da sponzorira nekog za radnu vizu: kad se posalje aplikacija, stane se u "red" za istu, da se tako izrazim (u febuaru su na redu oni iz 22FEB06).
2. Zavisno od datuma kad je primljena aplikacija onda se ceka minimalno 6 godina da bi viza bila dostupna.
3. Sa radnom vizom male su sanse da se dobije zelena karta, (jer poslodavce opet puno kosta)

Ovo sam nasla na zvanicnoj stranici za vize:

A U.S. employer may file this petition for:
1. An outstanding professor or researcher with at least three
years of experience in teaching or research in the academic
area, who is recognized internationally as outstanding:
A. In a tenured or tenure-track position at a university or
institution of higher education to teach in the academic
area; or
B. In a comparable position at a university or institution of
higher education to conduct research in the area; or
C. In a comparable position to conduct research for a
private employer that employs at least three persons in
full-time research activities and which achieved
documented accomplishments in an academic field.

2. An alien, who in the 3 years preceding the filing of this
petition, has been employed in a primarily managerial or
executive capacity for at least 1 year by a firm or
corporation or other legal entity and who seeks to enter the
United States to continue to render services to the same
employer, or to a subsidiary or affiliate, in a capacity that is
managerial or executive.
3. A member of the professions holding an advanced degree
or an alien with exceptional ability in the sciences, arts, or
business who will substantially benefit the national
economy, cultural or educational interests, or welfare of the
United States.

4. A skilled worker (requiring at least 2 years of specialized
training or experience in the skill) to perform labor for
which qualified workers are not available in the United
States.

5. A member of the professions with a baccalaureate degree.
Form I-140 is used to petition U.S. Citizenship and
Immigration Services (USCIS) for an immigrant visa based on
employment.

6. An unskilled worker (requiring less than 2 years of
specialized training or experience) to perform labor for
which qualified workers are not available in the United
States.

In addition, any employer, person, or third party may file this
petition, including the alien beneficiary of the petition if the
petition is being filed for:
1. An alien of extraordinary ability in the sciences, arts,
education, business, or athletics demonstrated by sustained
national or international acclaim and whose achievements
have been recognized in the field; or
2. A member of the profession holding an advanced degree or
is claiming exceptional ability in the sciences, arts, or
business, and is seeking an exemption of the requirement
of a job offer in the national interest, generally known as a
"national interest waiver" or "NIW."

dare_ns
11.01.2012, 22:13
Koja tačno struka?

Negde sam već pisao da američke privatne škole ne traže nostrifikaciju diplome da bi te primili kao profesora. A podnose sve papire i garancije za vizu ;)

NightSky
12.01.2012, 11:32
Uh, to sve zvuci jako komplicirano, zapravo vise nerealno-koji bi poslodavac cekao radnika 6 godina (ako radnik nije u rangu N.Tesle)?
dare_ns, hvala na prijedlogu, mada se nikada nisam vidjela kao profesor, mozda i ispitam tu mogucnost.
Znaci, kako god okrenes, ipak je lutrija najjednostavniji nacin.
Hvala vam na odgovorima. Mislim da sam stekla predodzbu.

najericam
20.08.2016, 16:39
Da pocnem... Za poceak imam zelju da jednog dana odem za Ameriku i naravno tamo radim i zivim, ali jos nisam preuzeo neke ozbiljnije korake, osim prijave na lutriju i za sad nisa. :( Tako da sam pretragom interneta nasao da bi meni odgovarala mozda ova EB3 viza ali tu ste vi da to potvrdite ili ne, date mi neke informacije itd... Za pocetak zavrsio sam El. Tehnicku skolu, Elektrotehnicar automatike, 4 god. Posle toa sam radio nesto malo preko 3 godine bas u struci i jos dve kao autoelektricar/elektronicar. Trenutno sam na Malti gde takodje radim kako elektricar/istalater. Znanja i iskustva imam, a pitanje je da li imam ono ostalo u sta bas nisam siguran. Koliko sam shvatio treba da nadjem prvo posao i poslodavac da popuni neki formular itd. Recimo da imam osobu tamo koja bi mozda mogla da mi sredi posao, onda bi se ja ozbiljnije upustio u celu pricu ako imam sanse sa mojom skolom i iskustvom da uspem. Jos bi napomenuo da u pricu ulazi i moja devojka i da bez nje ne bih isao. Ona ima zavrsenu ekonomsku, bez iskustva u struci... Nadam se nekim dobrim odgovorima i da saznam koja je najbolja opcija za mene, tj. nas. Hvala u napred.

Magelan
22.08.2016, 20:56
Iako u nekoj teoriji imas elemanta da se kvalifikujes za EB3, to u stvarnom zivotu ne prolazi tako lako. U suprotnom bi se demografija US promenila ocas i verovatno bi vise od 50% stanovnistva cinili Kinezi, Indusi, Filipinci, Nigerijci itd sa mnogo visim i kvalifikacijama i iskustvom... O kvotama, retrogresiji, cekanju necu ni da govorim jer se zaista nadam da si istrazio malo kako ceo proces ide.

Drugim recima, pre ces dobiti na lutriji nego sa srednjom skolom dobiti EB, ukoliko ne planiras EB5 :)

vuxanne
23.08.2016, 03:04
Ja (dobila zelenu kartu kao EB2) koliko znam, to EB3 nije viza vec samo kategorija pod kojom se prijavljuje za trajnu dozvolu boravka. Nije viza nego dozvola trajnog boravka, aka green card. Jesam li nesto propustila?

Ako pricate o vizama za one sa tehnickim fakultetima, to bi pre bila H1B. I tu sam imala. Cini mi se objasnjavah na nekim temama (tema koju je zapoceo snowflake (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1031))...

npr tema vezano za zelenu kartu preko posla (i EB1, i EB2 i EB3 su tog tipa cini mi se) (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1153)

Magelan
23.08.2016, 15:03
To su sve vize, samo sto su EB imigrantske, a H1B je neimigrantska.

babicf
07.05.2017, 10:04
Pozdrav, interesuje me koliko je u principu tesko dobiti EB vizu? Naime moj rodjeni brat ima firmu u USA pa da li mogu da dobijem EB vizu i koliko je to tesko? Cuo sam da je Tramp poostrio malo "uvoz" ljudi jer pak hoce da se amerikanci zaposljavaju. Ne mogu da nadjem neke info o iskustvima pa se nadam da mi vi mozete nesto pomoci oko toga
Da napomenem njega firma je iz oblasti finansija a ja posedujem diplomu fakulteta
P.S. znam da je ovo sajt vise za lutriju ali ko pita...
Hvala unapred na odogovoru

Phonetique
25.09.2018, 15:19
Pozdrav, iako je ova tema malo zapostavljena ipak cu pokusati. Ja imam slicno pitanje kao @babicf u prethodnom postu.

Naime imam prijatelja koji ima firmu u Texasu i koji bi mi rado ponudio ugovor za rad kao vozac/mehanicar u njegovoj firmi. Ugovor bi bio na puno radno vrijeme i na neodredjeno. Posto nikad nije zaposljavao radnika izvan USA nije siguran koja je tacna procedura.
Raspitivao i citao sam po forumu ali nisam nasao odgovarajuci odgovor. Bio bi vam veoma zahvalan ukoliko neko ima odgovor koja bi bila procedura za ovaj slucaj.
Trebam napomenuti da bi zelio povesti i svoju zenu sa sobom.

Hvala unaprijed za svaku pomoc.

Promenada
27.09.2018, 03:29
To su sve vize, samo sto su EB imigrantske, a H1B je neimigrantska.

H1B je dual intent. Znaci mogu se imati imigracione namere i ne moraju.

Yes, H1b visa holder can have dual intent. Dual intent is a United States immigration law concept. It generally refers to the fact that certain U.S. visas allow foreigners to be temporarily present in the U.S. with lawful status and immigrant intent.
https://www.quora.com/Can-an-H1B-visa-applicant-have-immigration-intent

Ako neko ima imigracione namere i ima H1B vizu ne mora da se brine oko ulaska. Za razliku od (ne)imigrantskih viza.

Димитрије
18.08.2019, 11:40
да ли је неко у скорије време добио радну визу? после колико може зелена карта?