PDA

View Full Version : Pitanje i saveti vezani za J1 i Green Card


neverovatnojeto
04.05.2012, 16:35
Kao prvo, zelim dobar dan svima! :grin: Juce sam video da sam izvucen na lutriji za green card! imam 24 godine studiram i podneo sam zahtev za j1 vizu ali u medjuvremenu kao sto rekoh sam video da sam izvucen za gc...interesuje me da li ce mi praviti problem oko j1 posto mi je ortak rekao da su nekom liku pravili problem posto je vec igrao lutriju...i recimo ako me odbiju za j1 sada da li to nece praviti problem za gc kad bude doslo vreme (na jesen) kad im budem rekao u ambasadi da su me jednom odbili kad me budu pitali "da li ste nekad odbijeni za vizu"? Hvala unapred! Poz.

vuxanne
04.05.2012, 20:27
Kao prvo, zelim dobar dan svima! :grin: Juce sam video da sam izvucen na lutriji za green card! imam 24 godine studiram i podneo sam zahtev za j1 vizu ali u medjuvremenu kao sto rekoh sam video da sam izvucen za gc...interesuje me da li ce mi praviti problem oko j1 posto mi je ortak rekao da su nekom liku pravili problem posto je vec igrao lutriju...i recimo ako me odbiju za j1 sada da li to nece praviti problem za gc kad bude doslo vreme (na jesen) kad im budem rekao u ambasadi da su me jednom odbili kad me budu pitali "da li ste nekad odbijeni za vizu"? Hvala unapred! Poz.

Ja koliko znam od ljudi koji su na J1 vizu u SAD postoji nesto sto se zove cini mi se home residency requirement ili nesto slicno a to je da posto je to u principu viza vezana za razmenu pre svega studenata i akademika - da moras da nakon isteka boravis godinu ili dve u maticnoj zemlji pre nego sto se vratis u SAD. Imam par drugova koji su i pored dobijenog posla profesora u SAD morali da se vrate u maticnu zemljuu da ispostuju tu obavezu (evo jedna bas odlazi za Nemacku).

Ja mislim da ti J1 pre moze da smeta sto se ovoga tice a ne da li si odbijen ili ne.

wolf
04.05.2012, 20:44
Ovde imas dosta o tome: http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=736

Pedjat87
04.05.2012, 20:53
Ja koliko znam od ljudi koji su na J1 vizu u SAD postoji nesto sto se zove cini mi se home residency requirement ili nesto slicno a to je da posto je to u principu viza vezana za razmenu pre svega studenata i akademika - da moras da nakon isteka boravis godinu ili dve u maticnoj zemlji pre nego sto se vratis u SAD. Imam par drugova koji su i pored dobijenog posla profesora u SAD morali da se vrate u maticnu zemljuu da ispostuju tu obavezu (evo jedna bas odlazi za Nemacku).

Ja mislim da ti J1 pre moze da smeta sto se ovoga tice a ne da li si odbijen ili ne.

Nemaju sve j1 vize tu foru da 2 godine ne mozes da dolazis u USA. To je za programe koje finansira americka vlada, uglavnom ako si stipendista. A za programe tipa Work and Travel, Career Training, Au Pair i sl. nema to ogranicenje za dvije godine.

neverovatnojeto
04.05.2012, 20:59
Hvala i vuxanne i wolf! Kolko sam ja pohvatao ove informacije ja mogu da odem na j1 i da mi ne prave problem posle ako je j1-2 years does not apply! Tj ja idem na studentsku radnu vizu, moji ortaci su bili prosle godine i sad idu ponovo da rade tako da ne bi trebalo da bude problema....u prevodu, ja mogu da odem u USA da odradim dok mi u srbiji ne stigne posta ili mail sa zakazanim intervjuom, uhvatim avion dodjem u srbiju, odradim preglede odem u ambasadu, dobijem gc i ponovo USA ako bog da :DDDD...poz

vuxanne
04.05.2012, 21:24
Hvala i vuxanne i wolf! Kolko sam ja pohvatao ove informacije ja mogu da odem na j1 i da mi ne prave problem posle ako je j1-2 years does not apply! Tj ja idem na studentsku radnu vizu, moji ortaci su bili prosle godine i sad idu ponovo da rade tako da ne bi trebalo da bude problema....u prevodu, ja mogu da odem u USA da odradim dok mi u srbiji ne stigne posta ili mail sa zakazanim intervjuom, uhvatim avion dodjem u srbiju, odradim preglede odem u ambasadu, dobijem gc i ponovo USA ako bog da :DDDD...poz

Proveri ti to bolje sa ambasadom vidi ovo (http://en.wikipedia.org/wiki/J-1_visa)

Fora Work & Study jeste razmena u neku ruku, dovedes strane studente da dodju ovde da rade da nauce malo o zemlji, kulturi itd. Mozes vise puta da dobijas J1 vize. Ali ipak proveri za preduslove vezano za neke druge vize. Mislim da ce ti oni u ambasadi znati najbolje da odgovore.

I moja sestra je bila 2 x ovde preko Work and Study, znam o cemu se radi. Ali moras da si student da dobijes da dodjes, ima tu dosta uslova. Secam se kad sma bila u Americkoj ambasadi kako su odbili neke jer su bili preblizu zavrsavanja ili dugo neaktivni studenti.

neverovatnojeto
04.05.2012, 21:55
Proveri ti to bolje sa ambasadom vidi ovo (http://en.wikipedia.org/wiki/J-1_visa)

Fora Work & Study jeste razmena u neku ruku, dovedes strane studente da dodju ovde da rade da nauce malo o zemlji, kulturi itd. Mozes vise puta da dobijas J1 vize. Ali ipak proveri za preduslove vezano za neke druge vize. Mislim da ce ti oni u ambasadi znati najbolje da odgovore.

I moja sestra je bila 2 x ovde preko Work and Study, znam o cemu se radi. Ali moras da si student da dobijes da dodjes, ima tu dosta uslova. Secam se kad sma bila u Americkoj ambasadi kako su odbili neke jer su bili preblizu zavrsavanja ili dugo neaktivni studenti.

Ej hvala ponovo. U svakom slucaju ja mozda cak i ne dobijem tu j1 vizu nikad se ne zna ali nema veze, lepo cu da uzmem u ponedeljak da zovem ambasadu i i pitam sta i kako, reko mi je drug da su vrlo ljubazni i dobicu informacije iz prve ruke sta ako odem na j1 i sta dalje da radim za gc i to je ta prica.....P.S. get rich or die trying :D

vuxanne
04.05.2012, 22:32
Ej hvala ponovo. U svakom slucaju ja mozda cak i ne dobijem tu j1 vizu nikad se ne zna ali nema veze, lepo cu da uzmem u ponedeljak da zovem ambasadu i i pitam sta i kako, reko mi je drug da su vrlo ljubazni i dobicu informacije iz prve ruke sta ako odem na j1 i sta dalje da radim za gc i to je ta prica.....P.S. get rich or die trying :D

Ma najbolje ti je tako. Bolje da znas sve kako sta. Ja samo uvek imam obicaj da paranoisem najcesce samo iz razloga sto bi ovi ovde u inzenjeriji zvali "worst case analysis".

vuxanne
05.05.2012, 21:11
Info od decka koji drzi Work & Travel agenciju kod nas:

"Zavisi na kakvom je neko j1 bio jer nisu svi isti. Ukoliko je samo work and travel (4 meseca preko leta) i nije produzavan onda ne treba. Ukoliko j1 internship preko 9 meseci onda trepa i to 2 godine. U principu ta instanca je navedena na samoj vizi ili ds2019 formularu i pise subject (not subject) to 2 year rule."

Pedjat87
06.05.2012, 00:04
Info od decka koji drzi Work & Travel agenciju kod nas:

"Zavisi na kakvom je neko j1 bio jer nisu svi isti. Ukoliko je samo work and travel (4 meseca preko leta) i nije produzavan onda ne treba. Ukoliko j1 internship preko 9 meseci onda trepa i to 2 godine. U principu ta instanca je navedena na samoj vizi ili ds2019 formularu i pise subject (not subject) to 2 year rule."

Nemaju sve j1 vize tu foru da 2 godine ne mozes da dolazis u USA. To je za programe koje finansira americka vlada, uglavnom ako si stipendista. A za programe tipa Work and Travel, Career Training, Au Pair i sl. nema to ogranicenje za dvije godine.



Ne treba ni za one koji ostaju preko 9 mjeseci. Ja sam bio 12 i nije mi se primjenjivalo 2 year rule. To je za one koji podju na Traineeship od 18 mjeseci.