PDA

View Full Version : H1B visa


hope
29.06.2012, 14:57
razmišljam se kako bi se mogao najbrže domoći američkog tla i sve se nešto mislim da je to H-1B viza.

završio sam fakultet, preciznije master. ne mogu naći nikako posao u struci u Srbiji. nisam izvučen na DV. a sve nešto gledam kako mi život prolazi uzalud. ne mogu da čekam tako svake godine zeleni karton.
proučio sam sve vize i sve legalne načine da se dočepam USA, i najviše mi se sviđa varijanta H-1B.

čitao sam malo (nekoliko dana) iskustva raznih ljudi iz raznih zemalja i iz naše. upoznao sam se sa procesom dobijanja te vize. kažu da ubedljivo najviše primaju programere i da najviše primaju stručnjake iz Indije. mnogi kažu da je svake godine sve teže naterati neku kompaniju da ti sredi tu vizu, da je pre krize bilo relativno lako.

znači ukratko da one koji nisu upoznati:
to je radna viza za stručnjake, moraš da poseduješ bar bachelor, da si "stručan u nekoj oblasti", na 3-6 godina ili dok ne dobiješ otkaz, ali može to biti i duže, moraš da nađeš kompaniju koja će da sređuje vizu za tebe i samo u njoj možeš da radiš sa tom jednom vizom.

moj plan je da napravim dobar resume, dobru priču, da opišem za šta sam se školovao, šta znam da radim, šta bih radio u njihovoj kompaniji i da objasnim da mi treba H-1B. onda da nađem kao neki spisak kompanija koje su tako nabavljale radnike i uopšte sve kompanije u kojima bih mogao raditi u svojoj struci i da šaljem svima mail.

moja pitanja su:
koliko je realno da iz Srbije preko neta nađem nekog ko će mi srediti H-1B? ne znam kako se intervju može organizovati.
ako kačim za mail diplomu za master i bachelor, da li ima poente da kačim ovu na srpskom (na ćirilici su) ili moram na engleskom?

ovo je tema koja sigurno mnoge zanima.

vuxanne
29.06.2012, 16:50
Ne znam sto se tice konkretnog pitanja, znam decka kome je familija sredila da ga neko zaposli a sto se tice cirilice, jedino vredi ako nekom nasem saljes, Engleski oni samo gledaju naravno...