PDA

View Full Version : Kako se plaća porez u USA


emigracija
16.05.2007, 20:53
Dobili ste prvu platu, i drzite prvi cek u ruci. Iznos na njemu je pomalo razocaravajuci, oko 1/3 ceka je otislo na razne poreze….U kratkim crtama, objasnicu na koje nam stvari odlazi ogromna porcija plate.
Federal Income Tax - ovo je najveci dio poreza. U zavisnosti koliko zaradjujete (tzv. “tax bracket”) , platicete od 10%-35% na*ime “federal income tax”. Sljedeci clanak koji cu napisati ce objasniti “tax brackets” u USA.
State Income Tax - ovaj porez ne postoji u nekim od americkih drzava (Aljaska, Florida, Nevada, Juzna Dakota, Teksas, Vasington, Vajoming). Npr, u Pensilvaniji je “state income tax” 3%. Detaljna lista za sve drzave se moze naci ovde: http://www.taxadmin.org/fta/rate/ind_inc.html
City/Local Tax - ovo je gradski porez. U nekim gradovima je 0%, dok je u nekim gradovima veoma visok. Npr, u Filadelfiji je 6%.
Social Security tax/FICA - ovaj porez je fiksan u svim drzavama, i na njega odlazi 6.2% vase plate. Takodje, vas poslodavac (kompanija za koju radite) placa dodatnih 6.2% drzavi na vase ime. Dobra vijest je da se ovaj porez placa samo na prvih $94,200 od vase plate, sve sto zaradite preko toga je oslobodjeno ovog poreza.
Medicare tax - 1.45% vase plate odlazi za Medicare, i ne postoji plafon kao za Social Security tax. Vas poslodavac placa dodatnih 1.45% drzavi na vase ime. Ova taksa se koristi da se finansira Medicare program koji placa zdravstveno osiguranje za starije ljude i invalide.
Kao sto vidite,*veliki dio vaseg novca ide na placanje poreza. Srecom, postoji nesto sto se zove “itemized deductions” koje se mogu iskoristiti na kraju poreske godine da se dio ovog novca povrati u vas dzep. O tome vise u jednom od iducih clanaka.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/5/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/5/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/5/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/5/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/5/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/5/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/5/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/5/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/5/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/5/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/5/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/5/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=5&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/05/16/kako-se-placa-porez-u-usa/)