PDA

View Full Version : Sta da se radi ako se izgubi zelena karta


Good Spirit
22.09.2012, 04:25
Jeste, postoje osobe kao ja koje uspeju da izgube zelenu kartu. :)

Da bude jos zanimljivije, izgubio sam je u aerodromu u Nemackoj na putu za Srbiju.

Ne zelim sada da pricam svoje dogodovstine sa osobljem lufthanse i to da tvrdim da mi je neko od avionskog osoblja ili ekipe koja cisti avion uzeli novcanik (pored svih dokumenata osim pasosa imao sam i $200 u gotovini), vec su samo objasniti proceduru izdavanja nove zelene karte.

Po dolasku u Beograd zvao sam SAD ambasadu da se informisem sta da radim. Procedura je jednostavna, ako znate svoj alien broj ili imate kopiju zelene karte ili imigrantske vize u pasosu mozete dobiti provremeni papir kao dokaz o statusu u roku od 24-48 sati. Ako ne znate moze da potraje koji dan duze jer moraju da ga nadju za vas.

Ja sam imao pasos sa sobom i takodje sve kopije svojih dokumenata na dropbox-u. U razgovoru sa njima ispostavilo se da je proslo manje od godinu dana od kada sam usao po prvi put u SAD sa imigrantskom vizom i na njoj sitnim slovima pise da iako je viza istekla vazi kao dokaz mog statusa u roku od godinu dana. Tako da mi nista posebno nije trebalo od ambasade.

Istog dana sam pokrenuo proceduru za izdavanje nove zelene karte, popunio sam online obrazac I-90 (http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=b3f7ab0a43b5d010VgnVCM10000048f3d6a1RCR D&vgnextchannel=db029c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1 RCRD) i uplatio $450 dolara (Ovo me je zabolelo).

Nakon 7 dana sam krenuo nazad za SAD i vec u Beogradu sam naisao na probleme. Nisu hteli da me puste u avion jer imam isteklu vizu. Nije pomoglo ni objasnjavanje i citanje sitnih slova. Let je u 6 ujutru i SAD ambasada ne radi tako da nisu mogli da zovu. Ja sam se toliko iznervirao da sam hteo da zovem aerodrom u Hjustonu i da trazim imigracionog sluzbenika da im objasni. Srecom posle natezanja poslali su me kod 5 osobe koja je srecom po mene imala 10ak dana pre toga isti problem i ona je licno zvala ameriku i proverila i dala mi je zeleno svetlo za let.

U Frankfurtu naravno isti problem opet, objasnjavanje, setali me na 5 mesta da bi me na kraju neko saslusao sta pricam i dozvolili da udjem u avion.

U SAD slecem, idem u red za rezidente, dolazim do imigracionog sluzbenika, covek mi trazi pasos i zelenu kartu ja mu dajem pasos i kopiju zelene karte :) Nije proslo naravno :) Objasnim, covek se smeje malo i kaze moram da idem na proveru, tako da su me poslali u istu kancelariju u kojoj sam bio i prvi put kada sam ulazio za imigrantskom vizom. Tamo sam sa svim sumnjivim likovima i posle nekog vremena dolazim na red i zavrsavam sve za 5min.

Trebalo je 3 meseca da me pozovu da idem da dam biometrijske podatke i nakon toga jos 4 nedelje da mi stigne zelena karta. Znaci 4 meseca, $450 i mnogo izgubljenih zivaca.

U medjuvremenu sam isao i na Jamajku gde mi viza ne treba ako imam zelenu kartu pa sam i tamo morao da objasnjavam i jedva me pustili. Ja sam pre Jamajke isao kod imigracionog i dobio pocet u pasos koji je sluzio kao dokaz mog statusa na narednih godinu dana jer mi je ono uz vizu isteklo. ALi to mi nista nije pomoglo kod ponovnog ulazenja u SAD, svaki put sam isao na detaljnu proveru. Kada dodjem na red sve je gotovo za 3min, ali se uvek nacekam jedno 30-45min jer pre mene uvek ima gomila ilegalaca koji pokusavaju da udju sa laznim vizama, i pasosima.

Ovo sve se desavalo u maju mesecu ove godine.
Cuvajte svoju zelenu kartu :)

vrhunski
22.09.2012, 10:01
a pise da je nosimo svuda sa sobom! .

oskark
22.09.2012, 11:21
Zamisli da si i pasos u svom tom haosu igubio...juj ne daj boze..Naruci ti jos jednu kopiju za svaki slucaj :)

Good Spirit
22.09.2012, 17:09
a pise da je nosimo svuda sa sobom! .
Pise, ali posle ovoga ja je vise ne nosim. Prvo, mislim da nemaju pravo da mi traze nasumicno, drugo ako i imaju, siguran sam da je kazna manja od $450 koliko kosta nova plus sve peripetije.

Zamisli da si i pasos u svom tom haosu igubio...juj ne daj boze..Naruci ti jos jednu kopiju za svaki slucaj :)
Srecom nisam, ali ne znam ni koja je procedura za sve to, sigurno je ima :)
Ma ne narucujem, posle ovoga sam kupio onu torbicu koju stavis oko vrata. Jer za mene bolje nije, nego sve oko vrata pa da vidim da li cu opet da je izgubim :)

Milosdv
22.09.2012, 17:47
Tema je odlična :grin:
Dešava se to svakom, odlično što si do detalja preneo ovo cimanje.
Imaš te torbice sa postavom da ne mogu da se raseku nožem :woohoo: za mnogo manje para od 450+200+meseci+živci...

Sva dokumenta treba kopirati i upload na google drive, skydrive ili nešto slično...

Pozdrav

oskark
23.09.2012, 00:18
Srecom nisam, ali ne znam ni koja je procedura za sve to, sigurno je ima :)
Ma ne narucujem, posle ovoga sam kupio onu torbicu koju stavis oko vrata. Jer za mene bolje nije, nego sve oko vrata pa da vidim da li cu opet da je izgubim :)

pa novi pasos bi morao ovde da pravis, sto kosta mnogo zivaca :)

Nego te torbice su stvarno dobre. Smejao sam se kada sam prvi put video tu torbicu u filmu Euro Trip, al ispada da deluje...

(mozda izgleda sasavo, al mene ledja vise ne bole :grin::grin::grin:)

vuxanne
23.09.2012, 12:54
Ja bez toga oko vrata nigde. A obisla sam 16 drzava. Moj jedan poznanik zamenuo ranac sa nekim indijcem (imali su isti) a u njemu bio pasos. Ovaj mu je ranac vratio kad je dosao iz Indije (sa istog su fakulteta) alimoj poznanik je naravno odustao od puta i dosta para mu je propalo. Desilo mu se na putu za Cikago.