PDA

View Full Version : Inflacija načina življenja i kako se izboriti protiv nje


emigracija
18.06.2007, 17:38
Vecina novih emigranata se suoci sa inflacijom zivotnog stila po dolasku u ovu zemlju, a da nisu ni svjesni toga. Inflacija zivotnog stila nastupa kada cim pocnemo da zaradjujemo vise, anasi prohtjevi za materijalnim stvarima automatski postaju veci. Na kraju se svodi na isto, sav zaradjeni novac ide na placanje dugova i kupovinu (ne)potrebnih stvari, umjesto da ide na stednju.
Najocigledniji primjer je stambeni prostor. Prosjecna cetvoroclana porodica kod nas zivi u stanu od 60-ak kvadratnih metara. Kada ta ista porodica emigrira u USA, prohtjevi za stambenim prostorom postaju mnogo veci. Kupuju se trosobne, cetvorosobne kuce od 1,500-2,000 kvadratnih stopa (140 - 200 kvadratnih metara). Cak i stanovi za iznajmljivanje od 900 kvadratnih stopa (82 kvadratna metra) su mnogo veci nego stanovi koje posjedujemo kod kuce.
Drugi primjer je kupovina novih kola. Kupovina novog automobila je bila nekada veliki dogadjaj kod nas. Kad neko doveze nova kola u dvoriste, okupi se citav komsiluk, padne meza i rakijica, kola se cuvaju kao oci u glavi, i mijenjaju se tek nakon dvadesetak godina. Ali, u Americi, kola se tretiraju kao potrosna roba, i vecina novodoslih kupuje kola maltene za svakog clana porodice koji je napunio 16 godina i zakonski moze da vozi. Ako se poredi sa onim na sta smo navikli kod kuce, ovo je vjerovatno najradikalniji primjer inflacije zivotnog stila.
Postoje i mnogobrojni drugi primjeri: kupovina tehnicke robe, godisnji odmori (nekada je rostilj na obliznjem jezeru bio sasvim dovoljan, danas je to sedmica dana na karibima)…..
Lako je zapasti u navike potrosackog drustva i svaki zaradjeni dolar potrositi na nesto sto najcesce i ne trebamo. Najgore u svemu ovome je da veliki broj nasih ljudi zapocne da iracionalno trosi novac (po sistemu: ako moze komsija, moram i ja). Da bi se odrzao takav skupi zivotni stil, najcesce neki od clanova porodice moraju da nadju i drugi posao, i tako zapocinje robovanje kreditnim karticama i bankama. Porodica pocinje da se osipa, djeca ne provode dovoljno vremena sa roditeljima, supruznici se vidjaju samo izmedju smjena, i to dovodi do velikog stresa i cestih svadja.
Pitanje je kako se izboriti protiv inflacije nacina zivljenja. Sto vise zaradjujemo, to i vise trosimo.
Moj savjet je da se prije svake kupovine zapitaju sljedeca pitanja:
1) Kako ce mi se zivot promijeniti ako kupim ovu stvar? Koliko sati moram da radim da je otplatim? Sta necu moci priustiti ako potrosim novac na tu stvar? Da li je ova stvar vrijedna odricanja nekih drugih stvari koje necu moci kupiti ako potrosim novac sada? Da li mi je ova stvar zaista nepotrebna i da li mogu naci jeftiniju zamjenu za nju?
2) Kakva ce mi biti svakodnevnica ako NE kupim ovu stvar? Sta cu drugo moci priustiti ako ne potrosim novac na ovo? Da li postoji nesto potrebnije u ovom trenutku? Da li cu imati manje stresa ako odlozim ovu kupovinu?
*
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/21/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/21/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/21/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/21/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/21/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/21/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/21/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/21/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/21/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/21/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/21/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/21/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=21&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/18/inflacija-nacina-zivljenja-i-kako-se-izboriti-protiv-nje/)