PDA

View Full Version : “Kako steći prijatelje i uticati na ljude”/ “How to Win Friends and Influence People”


emigracija
14.06.2007, 16:13
Ovo je jedna od knjiga koja ce vam definitivno pomoci u zivotu i u komunikaciji sa prijateljima, porodicom, poslovnim partnerima, ili ako imate intervju za posao. Originalni naslov knjige je “How to Win Friends and Influence People”. Knjiga je prodata u 15 miliona primjeraka.
Dale Carnegie je ovu knjigu napisao 1937. godine, i dao je veoma konkretne savjete i primjere kako se treba ophoditi sa ljudima koji se i danas mogu primjeniti. Takodje, kao ilustraciju savjeta, knjiga sadrzi mnogobrojne anegdote o istorijskim licnostima (od vremena rimske imperije do Al Kaponea!). Knjiga se lako cita, i ja je obicno procitam bar jednom godisnje.
Ovde cu dati ukratko pregled svih poglavlja. Medjutim, savjet je mnogo bolji ako procitate knjigu od korica do korica, posto su primjeri koji ilustruju Carnegie-jeve savjete veoma dobri.
Tri Osnovne tehnike u ophodjenju sa ljudima
1) Ako zelis da skupis med, nemoj udarati kosnicu. Ne kritikuj, ne osudjuj, i nemoj pridikovati.
2) Dajte ljudima osjecaj da su vazni - pohvalite ljude kada god to zasluzuju. (Tj. kada god imate sansu kazite nesto pozitivno o svakoj osobi. )
3) Zainteresujte druge ljude u sebe, tako sto cete im se predstaviti na nacin koji je zanimljiv i drugim ljudima. Npr. kada imate intervju za posao, nemojte reci “zelim ovaj posao”. Umjesto toga, nabrojte svoje kvalitete po kojima mislite da zasluzujete posao.
6 nacina da se svidite ljudima
1) Budite iskreno zainteresovani za druge ljude.
2) Najjednostavniji nacin da ostavite dobar prvi utisak: Smijesite se. (Naravno, Carnegie ne misli na lazan, vjestacki osmjeh. Budite iskreno dobro rasplozeni u svakoj komunikaciji sa ljudima. Dobro raspolozenje je zarazno, i prenijece se i na vaseg sagovornika).
3) Svakoj osobi je najdrazi zvuk u bilo kom jeziku ime te osobe. (Zapamtite imena svojih sagovornika, i cesto ih oslovljavajte po imenu).
4) Najlaksi nacin da budete dobar sagovornik je da budete dobar slusalac. Ohrabrite druge ljude da pricaju o sebi.
5) Kada pricate sa nekim, pricajte na nacin na kojim se obe strane mogu poistovetiti.
6) Dajte drugim ljudima osjecaj vaznosti - i uradite to iskreno.
12 nacina da pridobijete ljude vasem nacinu razmisljanja (i razrijesite nesporazume u svoju korist)
1) Jedini nacin da se bude pobjednik u svadji je da se svadja izbjegne.
2) Kako NE stvoriti neprijatelje: Uvijek postujte tudje misljenje.
3) Ako ste napravili gresku, priznajte je.
4) Uvijek zapocnite nesporazum/raspravu prijateljski raspolozeni.
5) Sokratova tajna je bila da je sve rasprave/diskusije uvijek zapocinjao tako sto je postavljao laka pitanja na koje je znao da ce se obe strane sloziti. (tj. zapocnite sa nizom pozitivnih odgovora).
6) Kako da razrijesite tudje prigovore: Pustite drugu stranu da obavi vecinu konverzacije.
7) Kako pridobiti saradnju drugih: Dajte osjecaj drugima da je ideja i njihova, a ne samo vasa. http://s.wordpress.com/wp-includes/images/smilies/icon_cool.gif Uvijek pokusajte gledati na stvari iz ugla druge osobe. (Stavite se u poziciju drugih, i razmisljajte kako bi vi reagovali u istom slucaju).
9) Imajte razumijevanja za ideje i zelje drugih ljudi.
10) Pozovite se na vise ciljeve.
11) Dramatizujte svoje ideje, i napravite ih interesantnima tako sto cete imate anegdotu u vezi vase ideje.
12) Ako nista drugo ne uspijeva, predstavite vasu ideju kao izazov drugoj strani.
9 nacina da promijenite ljude, a da ih ne uvrijedite i ne izazovite prezir
1) Ako vec morate da komentarisete greske drugih, zapocnite na pozitivan nacin (tj. dajte kompliment prije kritike).
2) Ako vec morate da kritikujete, uradite to na indirektan nacin.
3) Ako kritikujete tudje greske, zapocnite tako sto cete prvo pricati o svojim slicnim greskama.
4) Posto niko ne voli da mu se naredjuje, postavljajte pitanja umjesto da dajete naredbe.
5) Uvijek ostavite prostor drugima da sacuvaju svoj obraz.
6) Uvijek pohvalite napredak kod drugih (bez obzira koliko je mali taj nepredak).
7) Dajte drugoj osobi dobru reputaciju, i ta osoba ce uciniti sve u njenoj moci da dostigne tu reputaciju. http://s.wordpress.com/wp-includes/images/smilies/icon_cool.gif Ako pricate o tudjoj gresci, tretirajte tu gresku kao da se moze veoma lako ispraviti. To ce ohrabriti druge ljude i nece poljuljati njihovo samopouzdanje.
9) Ako predlozite nesto drugoj osobi, nacinite i tu osobu zadovoljnom sto prihvata vas predlog.
Sve u svemu, ovo je jedna od knjiga koju morate procitati!
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/20/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/20/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/20/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/20/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/20/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/20/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/20/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/20/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/20/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/20/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/20/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/20/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=20&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/14/%e2%80%9ckako-steci-prijatelje-i-uticati-na-ljude%e2%80%9d-%e2%80%9chow-to-win-friends-and-influence-people%e2%80%9d-dale-carnegie/)