PDA

View Full Version : Kako tražiti posao u USA


emigracija
12.06.2007, 22:33
Potraga za poslom moze biti veoma stresna i treba se navici na to da cete cesto biti odbijeni. Moj prvi posao je bio “data entry” pozicija u jednoj banci, i nasao sam ga preko agencije za zaposljavanje. Ako koristite agenciju za zaposljavanje, najcesce zapocinjete kao “temp”, tj. nemate stalno zaposlenje, vec ste samo tu privremeno na ugovor, ali ako se pokazete kao dobar radnik i postoji otvorena pozicija, onda vam najcesce i ponude da ostanete za stalno. I kasnije, nakon zavrsenog fakulteta, sam koristio “headhunters” da me spoje sa poslodavcima, i uvijek sam imao dobro iskustvo sa agencijama.
Zapamtite ovo: Ako vam agencija za zaposlenje trazi da im platite makar i dolar za njihove usluge, najvjerovatnije se radi o nekakvoj prevari. Agencije za zaposlenje su placene od strane poslodavca, a ne od radnika.
Rezime
Prvi korak u trazenju posla je pisanje rezimea ili CV-a. Najbolji rezimei nisu veoma dugacki, sadrze hronoloski radno iskustvo i detalje o zavrsenoj skoli. Za svaki posao koji stavite na svoj rezime, treba izbjegavati uopstene opise, a najbolje je dati konkretne primjere o vasim odgovornostima na toj poziciji. Sto se tice “references” tj. preporuka, stavite na kraju rezimea “References available uppon request.” Ozbiljne kompanije vam nece traziti ove brojeve sve dok ozbiljno ne razmisljaju da vam daju posao.
Web stranice za trazenje posla
Najpoznatiji sajtovi za trazenje posla su: http://www.monster.com (http://www.monster.com/) , http://www.careerbuilder.com (http://www.careerbuilder.com/),* http://www.jobs.com/, http://www.indeed.com/ . Manje poznat, ali veoma dobar izvor poslova, je na http://www.craigslist.com (http://www.craigslist.com/) , koja je organizovana po svim vecim americkim gradovima. Nakon sto izaberete svoj grad, mozete da trazite posao po raznim kriterijumima: full-time, part-time, jednokratne usluge, ili cak i razmjena usluga (tzv. “barter service”, npr. neko vama okreci kucu, a vi njima zauzvrat popravite kola ).
Lokalne novine
Lokalne novine cesto imaju dosta oglasa za posao, mada mislim da je internet postao primarni nacin oglasavanja. Vecina lokalnih novina ima i svoje internet sajtove, koje mozete lako naci ako na Google-u upisete ime novina i grad.
Prijatelji/Poznanici
Naravno, prijatelj vam ne moze garantovati posao, ali bar moze vas rezime predati direktno svom menadzeru. To ce vas izdvojiti iz gomile drugih aplikanata, jer ipak neko stoji iza vas sa svojom preporukom.
Intervju
Ovo je kriticni dio trazenja posla i o ovome se mogu napisati stotine stranica i o ovoj temi cu pisati detaljnije. Ne postoji jednostavno rijesenje, ali po mom iskustvu, najbolje je pratiti ove neke osnovna pravila ponasanja na intervjuima za posao:
1) Obucite profesionalno odijelo ili minimum “business casual”.
2) Budite dobro raspolozeni za intervju.
3) Stignite 5-10 minuta ranije na zadatu lokaciju.
4) Zapamtite imena svih ljudi koji vas budu intervjuisali, i pokusajte da ih oslovljavate po imenu u toku razgovora.
5) Za svaki posao na kome ste naveli u rezimeu, spremite bar po jednu anegdotu o tome kako ste rijesili neki problem ili doprineli kompaniji. Ovo se odnosi na sve poslove: od vozaca kamiona, preko konobara, do programera.
6) Nakon zavrsenog intervjua, posaljite svima koji su vas intervjuisali (a pogotovo glavnom menadzeru!) jednostavan “Thank You” email, u kome im se zahvaljujete na njihovom vremenu, da vam je zadovoljstvo da ste ih upoznali, i naglasite da i dalje zelite posao i da mislite da ste idealan kandidat za tu poziciju.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/19/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/19/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/19/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/19/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/19/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/19/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/19/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/19/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/19/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/19/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/19/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/19/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=19&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/12/kako-traziti-posao-u-usa/)