PDA

View Full Version : Kako ne prekinuti niz od 5 god. boravka u USA, kao uslov za sticanje državljanstva


Khnum
09.07.2013, 20:56
Zdravo svima!

Da li možda umesto re-entry permita postoji još neki način da se ne prekine niz od 5 uzastopnih godina u USA, kako bi se posle tih 5 godina došlo do državljanstva?

Da budem precizniji :grin:, čuo sam da neki ljudi npr. kada žele da izađu iz USA idu u Meksiko, pa odande lete nazad kući, jer kao, ukoliko izlazite iz USA u Meksiko, Ameri ne pečatiraju pasoš, tj. mnogo su fleksibilniji i onda ispada kao da niste ni odlazili iz USA. Jedino je tu problem, da kada želite da se vratite u USA, verovatno će američki carinik pitati kada i gde ste izašli :;D:, ali opet možda može da se kaže da ste bili na par dana na izletu u Meksiku... :grin:

Znam da verovatno ova priča zvuči teško ostvariva, ali ako neko od vas ima neki bolji predlog, ili predlog koji ste isprobali u praksi, zamolio bih da podeli sa ostalima.

Hvala! :bravo:

mikiSA
10.07.2013, 03:16
Tako sto ces STVARNO zivjeti (i raditi) u USA tih 5 godina.

Khnum
10.07.2013, 05:25
E pa MikiSA, ako nisi shvatio iz moje poruke, ovo pitanje je postavljeno kako bi saznali i druge eventualne načine osim onog koji svi znamo i koji si ti naglasio sa sve velikim slovima "STVARNO".

Dakle, svi na forumu znaju o uslovu o 5 godina, pa sam baš zbog toga i pitao da li možda postoji i još neki drugi način, osim re-permita ili ostajanja u USA 5 godina do državljanstva.

Hvala unapred svima koji će podeliti svoja iskustva po ovom pitanju.

Poz :grin:

mikiSA
10.07.2013, 12:49
Ne znam sta je to do svih vas, vi bi da sjedite na dvije stolice ako je ikako moguce. Ja sam cvrsto odluciLA da ostanem ovdje bar dok ne dobijem pasos, evo godina dana prosla, posao, kuca, sport, prijatelji... Nije lose. A to za te druge nacine nemam blage (samo da znas da ces u N400 fomularu morati da napises svaki datum od-do kad si bio izvan USA, pa pocni negdje da tefteris kad i gdje si isao)

tanik
10.07.2013, 14:14
Mozda je izvodljivo ali mislim da se ne isplati rizikovati.... osim ako nemas jake razloge.

dreadnot
10.07.2013, 16:34
Kod mene se zaokruzuje treca godina i ne pada mi napamet da pravim bilo kakve "sheme". Nismo dosli ovamo da muntamo i zivimo negde drugo, nego da sto pre dodjemo do drzavljanstva. Posle toga cemo videti sta i kako dalje i kakve planove valja praviti.

Smith6000
11.07.2013, 03:39
Amerikanci ne kontrolisu izlazak iz Amerike, samo ulazak. Ja kad sam bio u Kanadi vozom, nisu me proveravali ni pregladavali u kompjuteru, niti pecatirali putovnicu na ulasku, dok na aerodromu uvek.

Slazem se sa dreadnot-om. Ja sam u Ameriku dosao da pobegnem od te Balkanske muljaze i korupcije i da zivim posteno u norlanom svetu.

Khnum
11.07.2013, 07:26
Hvala ti na informaciji Smith6000.

Pitanje koje sam postavio je bilo u cilju dobijanja konkretnih informacija, kao što je to i napisao Smith6000, a ne pojedinačnih mišljena o tome da li je to muljaža ili ne.

Ne radi se o nikakvoj muljaži, već je ideja bila da se saznaju eventualne mogućnosti o ne prekidanju boravka od tih 5 godina, jer verujem da ima ljudi koji iz određenih objektivnih razloga ne mogu odmah da odu u USA na 5 godina, a ne bi želeli (ukoliko postoji mogućnost) da im se dobijanje državljanstva prolongira.

Hvala još jednom na konkretnom odgovoru.

Poz

tanik
11.07.2013, 09:22
Smith6000, da li si siguran da Ameri ne kontrolisu izlazak iz zemlje kada ides avionom? Kako onda znaju koliko si bio van zemlje? Znam da mi svaki put kad izlazim iz Amerike provuku CG kroz komp i valjda tu ostane kad sam izasao. Ili gresim?
Khnum, razumem da imas svoje razloge zasto ovo pitas, ali mislim da ti je gotovo sve jedno da li si citizen ili samo GC holder, a kad dodjes ovde da zivis lako ces nakrckati tih 5 godina u nizu.

pexula
11.07.2013, 10:21
Pozdrav drustvo.
Supruga i ja dolazimo u US pocetkom avgusta, s tim sto ce ona morati da se vrati u Evropu da bi zavrsila master studije krajem oktobra. Onda ponovo dolazi u US u novembru/decembru. Zanima me, da li neko zna, da li joj po tom drugom ulasku krece odbrojavanje za uslov od 5 godina ili?
Hvala unapred.

noki
11.07.2013, 13:05
Ako nekog toliko veze nasa domovina,da ne moze da sedi ovde ni 5 godina,sta mu menja mesec ili dva prolongiranja u dobijanju americkog pasosa.Problem nastane ako hoces da pravis vece pauze,od po nekoliko meseci,a ako ih pravis tebi ne treba Amerika,vec hoces samo njihov pasos.(to mi zvuci kao ona stvar sa bugarskim pasosom i sengen vizama):woohoo:

tanik
11.07.2013, 13:26
Noki, ovde se traze korisne informacije, a ne necije pretpostavke, stavovi i nagadjanja. Covek je konkretno pitao a dobio je najmanje konkretnih odgovora.

noki
11.07.2013, 13:51
Ja se slazem i izvinjavam zbog spam-a,ali ko sto su napisali i drugi stariji clanovi,ovde smo da bi pobegli od svih tih krivina u zakonu i manipulacija.A ne da bi naucili kako da izigramo sistem.

dreadnot
11.07.2013, 15:48
http://www.uscis.gov/files/article/chapter4.pdf

Kao sto se moze videti iz dokumenta sa USCIC sajta, postoje razne varijante. Mozes da putujes svake godine, ali ne duze od 6 meseci. Cak i ako odes na duze vreme (a imas zelenu kartu), mozes da se vratis i da krenes ispocetka, s time sto ti smanje na 4 godine i jedan dan (vidi primer).

Jasno je meni da bi neki zeleli ili mozda ne bas zeleli ali bili primorani situacijom da izvuku najbolje u datim okolnostima, ali mi to malkice lici na ono "i jare i pare", sto nije bas uvek moguce.

tanik
11.07.2013, 15:53
Noki to si u pravu. A sto se tice vremena pocetka brojanja 5 godina, valjda od prvog dana ulaska u Ameriku i aktiviranja Zelene Karte s tim sto tamo mora da provede punih 30 meseci za tih pet godina i mislim ali nisam siguran, svake godine najmanje 6 meseci. Proveri to...

vuxanne
12.07.2013, 06:52
Ja bas ne kontam pitanja ali dr google kaze:

"Be physically present in the United States for at least 30 months out of the 5 years immediately preceding the date of filing the application"

Izvor: USCIS (http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextchannel=86bd6811264a3210VgnVCM100000b92ca60 aRCRD)

Znaci od 60 meseci moras da si tu 30. E sad kad i koliko, to ne znam znaju oni koje su drzavljanstvo dobili (verovatno moze pola godine ovde, pola negde drugo pa tako zaredom pet).

Opet dodajem, ovo samo razmisljam ne razumem se jos uvek u tu tematiku...

dreadnot
12.07.2013, 15:21
Otprilike je tako kako si napisala, dakle barem 6 meseci godisnje moras da budes fizicki prisutan na teritoriji USA (postoji i opcija da radis na brodu americke kompanije koji plovi pod americkom zastavom, ili da radis za americku kompaniju negde u inostranstvu, da ne pominjem da si u njihovoj vojsci, tu ti je dovoljna samo godina), a drugu polovinu mozes da putujes ili boravis negde drugo. Druga varijanta je ona koju sam pomenuo, kada provedes par godina u USA, potom otputujes na duze, pa se vratis posle odsustva od preko godinu dana, krene ti brojanje od pocetka, s time sto ti uracunaju i deo od perioda kada si bio odsutan, a to je 364 dana (godinu manje jedan). Tako ti se uracunava i vreme tokom koga nisi bio fizicki prisutan. Pitanje je da li je to deo prethodno stecenog "staza" ili nekakva administrativna "matematika". Nije ni previse bitno koja im je logika, vazno je znati na sta moze covek da racuna, da bi izvagao svoje opcije.

mikiSA
13.07.2013, 15:46
evo odlican primjer od juce: http://www.visajourney.com/forums/topic/440811-naturalization-but-stays-more-in-own-country-than-us/#entry6360534

Makedonac koji je isto dobio na DL zelenu kartu, oni ustvari zive jos uvijek u Makedoniji, a u US odu godisnje na 2-3 mjeseca. E sad bi da dobiju drzavljanstvo, mislis da ce uspjeti? Po odgovorima drugih sanse su velike da im oduzmu zelene karte...

dmi
22.07.2013, 08:26
Otprilike je tako kako si napisala, dakle barem 6 meseci godisnje moras da budes fizicki prisutan na teritoriji USA (postoji i opcija da radis na brodu americke kompanije koji plovi pod americkom zastavom, ili da radis za americku kompaniju negde u inostranstvu, da ne pominjem da si u njihovoj vojsci, tu ti je dovoljna samo godina), a drugu polovinu mozes da putujes ili boravis negde drugo. Druga varijanta je ona koju sam pomenuo, kada provedes par godina u USA, potom otputujes na duze, pa se vratis posle odsustva od preko godinu dana, krene ti brojanje od pocetka, s time sto ti uracunaju i deo od perioda kada si bio odsutan, a to je 364 dana (godinu manje jedan). Tako ti se uracunava i vreme tokom koga nisi bio fizicki prisutan. Pitanje je da li je to deo prethodno stecenog "staza" ili nekakva administrativna "matematika". Nije ni previse bitno koja im je logika, vazno je znati na sta moze covek da racuna, da bi izvagao svoje opcije.

Upravo sam iscitala kojesta na sajtu USCIS pa da dodam. Mada nisam uspela da sracunam sebi kad mogu da apliciram za drzavljanstvo. Mi smo usli u USA 4. marta 2008. dete i ja smo ostale 1 dana i onda se vratile u srbiju. bivsi muz je ostao da radi ovde a ja tamo da zavrsim ugovor na poslu. onda smo dosle opet u januaru sledece godine (bile smo van zemlje 9 meseci) i ostale mesec dana. na zalost ja sam cim smo se vratile za bgd imala nesrecan slucaj u porodici i to mi je oduzilo povratak. vratile smo se tek u decembru iste godine znaci 2009 (ispitivali su me u imigracionom zasto sam toliko dugo bila van, ali kad sam rekla sta je bilo u pitanju nisu pravili nikakav problem vise) i od tad smo tu (tri puta isle za srb na kratko, samo na odmor). na sajtu pise da ako si se vratio u istu drzavu u USA, a bio si van zemlje manje od godinu dana, imas pravo da nakon tri meseca stalnog boravka po povratku, racunas vreme od kada si prvi put usao u zemlju kao 'continuous residence'. ako je to tako, ja sam onda u junu ove godine (kad oduzemo ta tri meseca po povratku) stekla pravo na drzavljanstvo (a to ne znam :-)
trenutno nemam vremna da se time bavim jer zavrsavam magistarsku tezu konacno, ali cim diplomiram u avgustu bacam se na istrazivanje.

jel oni salju pismo tj. neko obavestenje da si stekao pravo na drzavljanstvo ili ti moras sam da to sracunas?

dreadnot
22.07.2013, 20:38
Koliko ja shvatam, zbog odsustva duzeg od 6 meseci, trebalo bi da racunas tek od decembra 2009. godine, sto onda znaci nekih malo vise od 3 i po godine. Kratka odsustva zbog odmora zanemari, to ne utice. Nisam siguran za onih godinu manje jedan dan, da li se primenjuje u tvom slucaju, ali mislim da ne. Kako ti se trenutno ne zuri da resavas ovo pitanje, nije drama i mozes jos da proveravas. Gotovo sam 100% ubedjen da te niko nista ne obavestava jer je to tvoja licna stvar, da li zelis da postanes drzavljanin ili ne, na sopstvenu inicijativu sam pokreces sudski postupak da ti se dozvoli. Dakle, nije pod obavezno, pa da neko brine da ne omanes, nego je samo tvoje.

dmi
23.07.2013, 20:06
Koliko ja shvatam, zbog odsustva duzeg od 6 meseci, trebalo bi da racunas tek od decembra 2009. godine, sto onda znaci nekih malo vise od 3 i po godine. Kratka odsustva zbog odmora zanemari, to ne utice. Nisam siguran za onih godinu manje jedan dan, da li se primenjuje u tvom slucaju, ali mislim da ne. Kako ti se trenutno ne zuri da resavas ovo pitanje, nije drama i mozes jos da proveravas. Gotovo sam 100% ubedjen da te niko nista ne obavestava jer je to tvoja licna stvar, da li zelis da postanes drzavljanin ili ne, na sopstvenu inicijativu sam pokreces sudski postupak da ti se dozvoli. Dakle, nije pod obavezno, pa da neko brine da ne omanes, nego je samo tvoje.

nasla sam ovaj kalkulator i nakon sto sam ukucala sve informacije
http://www.immihelp.com/us-citizenship-eligibility-calculator/
izaslo mi je da ako mogu da dostavim 5 poslednjih taxi, dokaz da smo placali stanarinu i pay stubs onda imam pravo na drzavljanstvo vec sada. ja nemam pay stubs jer svakako nisam radila. ovo ostalo imam ali sve jedno, ne zuri mi se tako da nemam nameru da rizikujem da me slucajno odbiju (nije mala kinta za aplikaciju). kad sam upisala da nemam nista od ovih dokaza, na osnovu vremena koje sam provela do sad u zemlji za sve ove godine, sticem pravo u junu sledece godine i imam pravo da pokrenem proces 90 kalendarskih dana pre toga.
mozda ovaj kalkulator nekome jos pomogne da stekne predstavu kad moze da aplicira, mada ja ga ne bih uzimala zdravo za gotovo.

pozz, dmi

MIKI VELIKI
30.07.2013, 00:59
nasla sam ovaj kalkulator i nakon sto sam ukucala sve informacije
http://www.immihelp.com/us-citizenship-eligibility-calculator/
izaslo mi je da ako mogu da dostavim 5 poslednjih taxi, dokaz da smo placali stanarinu i pay stubs onda imam pravo na drzavljanstvo vec sada. ja nemam pay stubs jer svakako nisam radila. ovo ostalo imam ali sve jedno, ne zuri mi se tako da nemam nameru da rizikujem da me slucajno odbiju (nije mala kinta za aplikaciju). kad sam upisala da nemam nista od ovih dokaza, na osnovu vremena koje sam provela do sad u zemlji za sve ove godine, sticem pravo u junu sledece godine i imam pravo da pokrenem proces 90 kalendarskih dana pre toga.
mozda ovaj kalkulator nekome jos pomogne da stekne predstavu kad moze da aplicira, mada ja ga ne bih uzimala zdravo za gotovo.

pozz, dmi
kalkulator je releativno dobar ali ne "pokriva" ljude koji su dobili GC na lutriji
ako si tako dobila gc to ti je unconditional gc koji nije vezan za recimo brak ili posao itd
znaci samo ako predjes 6 meseci odsustva u kalendarskoj godini onda ce t (mozda) traziti podatke o plati,renti itd
ti imas sve uslove da dobijes drzavljanstvo bez problema
moja drigarica je na primer bila van amerike oko 13 meseci -zavrsavale je fakultet-kad se vracala u usa umalo da joj uzmu gc (odnosno da je upute na imigracioni sud )
na kraju je pustise posle dobrih pola sata ribanja
iste godine je predala za drzavljanstvo i dobila ga bez problema
ima dosta takvih primera tako da se neuzbudjujes mnogo i neplasis troskova
retko koga odbiju naravno ako je u okvirima zakona

01.09.2013, 16:45
Bauljanjem po forumu sam vidio ovu temi i malo se zamislio s obzirom da svi dobitnici GC-a žele kad tad postati američani...
vidim da neki bi htjeli i ofce i nofce (kako je uvažni kolega s foruma mikiSA rekao/rekla, da sjede na dve stolice) iliti što jednostavnije da dođu do američanskog državljanstva...

meni je sljedeće palo na pamet (neznam dal je več pisano o tome na forumu; ako je moje isprike):
kakva bi bila procedura i da li je moguće ako dobitnik GC-a obavi proceduru normalno,ode u SAD; dobije dijete koje se rodi tamo (kolko ja znam time postaje američanski državaljanin) te na temelju djeteta zatraži američansko državljanstvo??
da li to ubrzuje dobivanje državljanstva ili ipak ima nekih prepreka??

eto, palo mi na pamet pa da čujem šta vi mislite o tome...

AllenJohnJohnson
01.09.2013, 20:30
Bauljanjem po forumu sam vidio ovu temi i malo se zamislio s obzirom da svi dobitnici GC-a žele kad tad postati američani...
vidim da neki bi htjeli i ofce i nofce (kako je uvažni kolega s foruma mikiSA rekao/rekla, da sjede na dve stolice) iliti što jednostavnije da dođu do američanskog državljanstva...

meni je sljedeće palo na pamet (neznam dal je več pisano o tome na forumu; ako je moje isprike):
kakva bi bila procedura i da li je moguće ako dobitnik GC-a obavi proceduru normalno,ode u SAD; dobije dijete koje se rodi tamo (kolko ja znam time postaje američanski državaljanin) te na temelju djeteta zatraži američansko državljanstvo??
da li to ubrzuje dobivanje državljanstva ili ipak ima nekih prepreka??

eto, palo mi na pamet pa da čujem šta vi mislite o tome...

Dijete rođeno u SAD-u s navršenih 21 godinom može aplicirati za roditelje da dobiju zelenu kartu, i to je sve. Drugih pogodnosti nema.

jovanlv
01.10.2013, 18:22
3 godinu sam u Americi i uvek sam svake godine ispunjavao kvotu 6 meseci plus 1 dan i vise od toga .Posto ove godine ne mogu da ispunim 6 meseci plus 1 dan,falice mi 2 meseca .Dali to znaci da moram sve ispocetka ili mogu aplicirati 6tu godinu za drzavljanstvo.Dali se to sabira 30 meseci kao uslov a 5 godina kad mozes najbrze ,dali mogu aplicirati 6,7 godinu.Hvala

tanik
02.10.2013, 00:27
Jovanlv, mislim da ces morati sve od pocetka. Cini mi se da je dreadnot sve to lepo objasnio bas na ovoj temi. A opet je neko negde napisao da je njegova drugarica dobila drzavljanstvo i ako je u jednom periodu u 5 godina bila van USA citavih 13 meseci neprekidno. Kao cimali su je na granici prilikom ulaska ali je posle godinu dana aplicirala za drzavljanstvo i dobila ga. Mozda je isla na blef prilikom popunjavanja formulara jer tamo moras tacno da navedes kad i koliko si bio van Amerike, a mozda prica i nije tacna.