PDA

View Full Version : Debt is Slavery/Dug je Ropstvo (Michael Mihalik)


emigracija
27.08.2007, 14:40
Ova knjiga ce biti zanimljiva vecini novih emigranata. Krediti i dugovanje su novi koncepti sa kojima se novopridosli emigranti susrecu, i mnogi upadaju u zamku potrosackog drustva. Ideja da mozemo “kupiti” stvar iz prodavnice sada, a platiti kasnije, je veoma privlacna, jer posljedice toga nisu vidljive na prvi pogled.
Mihalikova knjiga se bavi konceptom duga i robovanja stvarima. Mihalik je ovu knjigu napisao po sopstvenom iskustvu (upao je u finansijske probleme kad je bio mladji, i trebale su mu godine da se oporavi od njih), i* u ovoj knjizi on dijeli sa citaocima svoja iskustva.
Deset lekcija naucenih iz knjige

Dug je ropstvo. Autor objasnjava razliku izmedju “secured” i “unsecured” kredita. “Secured credit” je dug za koji imate materijalnu podlogu: kuca, automobil, itd. “Unsecured credit” su kreditne kartice. On objasnjava da je dug kao ropstvo: radite zato sto jednostavno morate da radite za drugog.
Novac je vrijeme. Kada god kupite nesto, ne trosite samo novac na to - bukvalno trosite i svoje vrijeme na tu stvar. Novac predstavlja broj sati koje radite, i kada kupujete nesto sto vam ne treba, bukvalno i rasipate svoj zivot na to (a svi znamo da imamo samo ograniceno vrijeme na ovoj planeti).
Imovina je vrsta zatvora. Sto manje stvari posjedujete, bicete slobodniji. Npr. kada kupite novi auto, koliko se brinete da li ce ga neko udariti ili izgrebati na parkingu? Ili ako ste uzeli prevelik kredit za kucu, postajete totalno zavisni od vaseg posla na kome radite, zato sto morate da robujete otplati duga.
Ne dozvolite da vam marketing/reklame ispiraju mozak.
Novac ne moze kupiti srecu, ali vam moze kupiti slobodu.
Nemojte prodati svoju dusu za platu. Nemojte izabrati svoj posao samo zbog novca, vec radite nesto sto vas ispunjava, stov as cini srecnim, i gdje se mozete usavrsavati.
Ne kupujte stvari, vec investirajte. Kupujte stvari koje vam donose novac (nekretnine, stokovi, bondovi itd), a ne stvari na koje morate trositi dodatni novac na njihovo odrzavanje (skupa kola).
Trosite manje nego sto zaradjujete.
Ustedite bar 50% svoje plate. Ovo je veoma ambiciozan cilj, i Mihalik daje primjer mnogih emigranata koji dodju u Ameriku, rade slabo placene poslove, ali ipak ustede dosta i otvore svoje biznise. Nacin na koji ti emigranti mogu da ustede je zato sto se ne upadaju u dugovanja kao vecina Amerikanaca (iako to zahtjeva dosta odricanja, ali na kraju se isplati, zato sto mogu da kontrolisu svoju finansijsku sudbinu).
Uspostavite kontrolu nad svojim novcem. Mihalik ovde objasnjava kako da eliminisete dug, smanjite troskove i napravite finansijski plan za svoju buducnost. http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/39/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/39/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/39/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/39/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/39/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/39/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/39/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/39/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/39/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/39/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/39/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/39/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=39&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/08/27/debt-is-slaverydug-je-ropstvo-michael-mihalik/)