PDA

View Full Version : Moje iskustvo sa kupovinom automobila (2/2)


emigracija
07.08.2007, 15:51
Ovo je moje iskustvo sa kupovinom novog automobila koje sam kupio prosle sedmice. U drugom dijelu cu podijeliti sa vama kako sam se odlucio kako sam pregovarao cijenu automobila i kako sam prodao svoj stari automobil.
Pregovaranje
Pregovaranje moze biti najstresniji dio kupovine novih kola, ali zapamtite: Vi imate novac i vi drzite sve karte u vasim rukama. Ako diler nece/ne moze da vam da razumnu cijenu, uvijek postoji drugi dealership, i drugi automobil. Nikad ne donosite odluku na licu mjesta, prespavajte na odluci! Shvatite pregovaranje kao igru u kojoj vi vodite glavnu rijec, uzivajte u cenkanju, i nemojte se stiditi da trazite nizu cijenu. Ako diler moze da precijeni kola, mozete i vi da ih potcenite, niko se nece uvrijediti.
Cijena automobila koji mi je diler ponudio je bila razumna u samom startu (iako vecina dilera ima prenaduvane cijene). Prije nego sto sam i otisao kod dilera, izmjenjao sam par emailova sa njom, i rekao joj da je “cijena preko mog budzeta” i kulturno je upitao “da li moze da uradi nesto u vezi toga?”. Ona je rekla da ce vidjeti sta moze da uradi, i da dodjem da probam kola.
Spustila je cijenu za $1,000 u samom startu.
Nakon probne voznje, rekao sam joj da je “moj budzet za kola otprilike $3,000 niza nego sto je ta cijena”. Ona je otisla kod menadzera sa tom ponudom, ali nazalost, rekla je da ne moze nize da ide.
Ja sam rekao da mi treba vremena da razmislim i da je to vise nego sto sam spreman da potrosim trenutno, i otisao sam kuci. Iako su mi se ta kola veoma svidjela, nisam htio da donesem odluku na licu mjesta. Kada sam otisao kuci, otisao sam na onlajn forum, i ostavio poruku sa cijenom kola i opcijama, i pitao druge vlasnike istog automobila koliko su oni platili za ta kola. U roku od par sati imao sam desetak odgovora, i vecina ljudi je rekla da je to solidna cijena za taj automobil.
Nakon toga sam odlucio sam da kupim ta kola, ali sam odlucio da jos jednom pokusam da snizim cijenu. Sljedeci dan sam joj napisao email “da bi mi bilo zao da ne zavrsimo transakciju iako je razlika u cijeni relativno mala, i da bi me napravila veoma srecnim kupcem koji bi je preporucio svim mojim prijateljima, ako bi smo se nasli u sredini te razlike”. Sat vremena nakon toga me je zvala sa “dobrim vijestima”. Spustila je cijenu dodatnih $500, i zaklela je sa da zaista ne moze nista vise da uradi u vezi toga. Pristao sam na tu cijenu.
Registracija, Porez, Osiguranje…
Dealership u kome sam kupio automobil se pobrinuo za registraciju kola, i cak su nazvali moju osiguravajucu kompaniju da prenesu kola na moje ime nakon sto sam im platio. Porez se placa zajedno sa cijenom automobila.
Moj savjet je da dobro procitate sta potpisujete, i da ponovo prekontrolisete cijenu automobila na racunu. Meni se desilo da je “finance department” napravio “gresku” i napisali su originalnu cijenu automobila prvobitno na racunu. Prije nego sto sam i dosao tamo, izracunao sam koliko ce otprilike sve to kostati. Kada mi je njihov finansijski menadzer rekao da napisem cek na vise od $1,500 nego sto sam ocekivao, znao sam da nesto nije u redu. Medjutim, odmah je ispravio gresku.
Prodaja starog automobila
Imao sam srecu da je jedan moj prijatelj trazio da kupi polovna kola, i bas je trazio da kupi model koji sam ja imao. Dogovorio sam se sa njim u vezi cijene, on je odvezao moja kola do mehanicara na provjeru. Nakon sto je mehanicar rekao da je sve u redu sa kolima, otisli smo do AAA i zavrsili smo transfer za 10 minuta. Ja kao prodavac nisam morao nista da platim. Sve sto je trebalo je “title” (dokaz o vlasnistvu) i vozacka dozvola. Njemu je trebalo: vozacka dozvola, kartica od osiguranja, i cek da plati porez i prenos automobila.
Moj savjet je da se raspitate kod prijatelja, poznanika i kolega na poslu da li neko zeli da kupi vas automobil. Ustedicete bar par hiljada ako prodate nekom direktno, nego da uradite “trade in” kod dilera.
Ne zaboravite da nazovete staro osiguranje isti dan kada prodate svoj stari automobil.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/35/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/35/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/35/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/35/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/35/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/35/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/35/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/35/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/35/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/35/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/35/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/35/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=35&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/08/07/moje-iskustvo-sa-kupovinom-automobila-22/)