PDA

View Full Version : 10 praktičnih savjeta novodošlim emigirantima


emigracija
19.09.2007, 18:41
Deset savjeta koji su mi pali na pamet koje bih volio da sam i sam znao kad sam dosao u USA:
*1) Otvorite besplatan cekovni racun sa jednom od najvecih banki u vasem gradu. Moj savjet je da ne izaberete manje banke, zbog toga sto nikad ne znate kada vam moze zatrebati gotovina, a provizija na uzimanje novca sa ATM masine koja ne pripada vasoj banci je $2.50+.
2) Umjesto stednog racuna, otvorite “Money Market Account” sa istom bankom u koji imate cekovni racun. Ne ulazite novac u “savings account”, kamata je mizerna oko 0.5%. MMA kamata je danas oko 4%. Nista spektakularno, ali bolje nego nista. Ne uzimajte CD (Certificate of Deposit), zato sto u tom slucaju novac nije odmah pristupacan za povlacenje sa racuna.
3) Napravite budzet. Izracunajte koliko novca vam je potrebno mjesecno za osnovne stvari: kirija, struja, kablovska tv, internet, hrana itd.
4) Uporedite vas budzet sa vasom platom. Pokusajte da, bar u pocetku, smanjite troskove, tako da vam ostane bar 20% od plate na kraju mjeseca. Stavite taj novac na vas* “Money Market Account”.
5) Vjezbajte jezik, i pricajte sto vise mozete sa Amerikancima. Gledajte “talk shows”, ne zbog sadrzaja, vec zbog toga sto se tu tecno prica engleski jezik. Ono sto nas uce u skolama se prilicno razlikuje od onoga kako ljudi pricaju ovde.
6) Pokusajte naci stan blizu autobuske stanice. Pokusajte naci stan blizu posla, ili posao blizu stana.
7) Gradite kreditnu istoriju od prvog dana. Bez obzira Zapocnite tako sto cete otvoriti kreditnu karticu u prodavnicima poput: Sams Club, Best Buy, Circuit City itd….Ne zaboravite da otplatite citavu svotu cim dobijete racun.
http://s.wordpress.com/wp-includes/images/smilies/icon_cool.gif Citajte knjige sa prakticnim savjetima. Ako cete procitati samo jednu knjigu ove godine, neka to bude “How to Win Friends and Influence People” / “Kako steci prijatelje i uticati na ljude” - Dale Carnegie
9) Upoznajte se sa sto vise ljudi. Nikad ne znate kada vam neko moze postati dobar prijatelj, pomoci u trazenju posla, stana, ili dati koristan savjet. Otidjite do lokalnog srpsko-americkog kluba bar jednom, i malo se promuvajte okolo. Ako se bavite nekim sportom, nadjite lokalne “pick up games”….
10) Kupite kompjuter i pretplatite se na internet vezu. Ako ne mozete priustiti kablovsku vezu, uzmite DSL, koji kosta 15ak dolara mjesecno. Vecina stvari, od trazenja stana, posla itd, se odvija na internetu. Naravno, obilazite cesto ovaj sajt za sva dodatna pitanja http://s.wordpress.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/48/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/48/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/48/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/48/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/48/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/48/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/48/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/48/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/48/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/48/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/48/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/48/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=48&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/09/19/10-prakticnih-savjeta-novodoslim-emigirantima/)