PDA

View Full Version : Kako dovesti roditelje u USA


zvercica
08.05.2014, 22:23
Moji dragi prijatelji, imaju jedno pitanje, koje ja prosledjujem i nadam se da ce neko od forumasa imati odgovor. Naime, oni bi zeleli da dovedu majku da zivi sa njima. Oboje us USA citizen, majka zivi trenutno u Bosni i dva puta je dolazila na po nekoliko meseci. Kasnije kada je mladja cerka trazila vizu da i ona dodje u posetu, nisu joj odobrili a ujedno su i majci oduzeli vizu. Interesuje nas koji je najbolji put do dobijanja zelene karte za majku? Da li da aplicira dok je jos u Bosni, ili mozda da dodje u USA na turisticku (ako joj daju ponovo) pa da onda aplicira odavde?

Hvala puno unapred

Zana
08.05.2014, 22:35
Moji dragi prijatelji, imaju jedno pitanje, koje ja prosledjujem i nadam se da ce neko od forumasa imati odgovor. Naime, oni bi zeleli da dovedu majku da zivi sa njima. Oboje us USA citizen, majka zivi trenutno u Bosni i dva puta je dolazila na po nekoliko meseci. Kasnije kada je mladja cerka trazila vizu da i ona dodje u posetu, nisu joj odobrili a ujedno su i majci oduzeli vizu. Interesuje nas koji je najbolji put do dobijanja zelene karte za majku? Da li da aplicira dok je jos u Bosni, ili mozda da dodje u USA na turisticku (ako joj daju ponovo) pa da onda aplicira odavde?

Hvala puno unapred

Mi smo trenutno u procesu i intervju za roditelje je zakazan za kraj ovog meseca. Da ne pisem sad na brzinu s posla, postovacu do sutra najkasnije detaljne instrukcije. Mnogi predaju kad se dodje ovde na turisticku, ali to u neku ruku predstavlja fraud (kad trazis posetilacku vizu a imas nameru da imigriras), mi to nismo radili jer ne zelimo da zarobimo roditelje ovde bez mogucnosti da se maknu iz zemlje i mogucnosti da im se kupi regularno zdravstveno osiguranje. Tako da smo radili Consular Processing. Nama je uzelo tacno godinu dana od podnosenja zahteva do zakazivanja intervjua, ali su sve imigracione vize kasnile zbog Filipina i izdavanja dozvola za rad nedokumentovanim diplomcima. Znaci, pisem kasnije sve u detalje :grin:

landlord
07.02.2015, 05:06
Posto planiram da uskoro apliciram za roditelje, krenuo sam u iscitavanje svih dokumenata i raznih foruma, pa kao i obicno da podjelim svoja iskustva sa vama.

Kao U.S. drzavljanin mozete aplicirati da dovedete roditelje, malodobnu djecu, punoljetnu djecu koja nisu ozenjena/udata, bracu/sestre. Procedure su dosta slicne, ali se najvise razlikuju u duzini trajanja procesa. Posto ja prvo apliciram za roditelje, skoncentrisat cu se za sada samo na ovu kategoriju koja se jos zove i IR-5 (Immediate Relative Parent of US Citizen at least 21 years of age).

Cijeli proces traje od 6 mjeseci do godinu dana. Odvija se u par etapa.

landlord
07.02.2015, 05:11
USCIS
- Podnosenje prijave (Jedna prijava po osobi, placa se $420 po prijavi)
- Aplikacija za majku:
- Forma I-130 - http://www.uscis.gov/i-130
- Kopija mog US pasosa ili certifikata
- Kopija mog rodnog lista
- Kopija mog vjencanog lista
- Cek na $420 - naslovljen za: U.S. Department of Homeland Security
- Forma G-1145 E-notifikacija

- Aplikacija za oca:
- Forma I-130 - http://www.uscis.gov/i-130
- Kopija mog US pasosa ili certifikata
- Kopija mog rodnog lista
- Kopija mog vjencanog lista
- Kopija vjencanog lista mojih roditelja
- Cek na $420 - naslovljen za: U.S. Department of Homeland Security
- Forma G-1145 E-notifikacija
- Adresa na koju se salju aplikacije: http://www.uscis.gov/i-130-addresses

Nasa aplikacija mora biti odobrena od strane USCIS-a prije nego podjemo sa imigracionim procesom. Dakle, ovo je samo pocetak. :)

landlord
07.02.2015, 05:53
Kad je aplikacija jendom odobrena od strane USCIS-a, oni je dalje salju u NVC.
Koraci koji su ovde potrebni su:
- Izbor agenta: Osoba koja ce komunicirati sa NVC u vase ime i adresa na koju primate sva dokumenta vezana za proces. Naravno mozete izabrati da sami sebe predstavljate. Da bi to uradili morate popuniti formu DS-261 Choice of address and agent. To se sve obavlja na slijedecoj web stranici: https://ceac.state.gov/IV/Login.aspx

- Placanje: Placate za Affidavit of Support - $88 za oba roditelja i Immigrant Visa Application Processing Fee - $230 po aplikaciji. Platiti mozete online preko svoje banke.

- Affidavit of Support (AOS) - Ovoga se sjecate iz vremena kad ste dobili prvu kovertu na lutriji, kad ste ganjali blize i dalje rodjake da vam posalju istu. :)
- Potrebni dokumenti:
- Forma I-864EZ - http://www.uscis.gov/i-864
- IRS Tax transcript za zadnju godinu

- Opsti dokumenti
- Sponzor:
- Original Rodni list
- Original vjencani list
- kopija prve strane US pasosa sa slikom, imeno i prezimenom
- kopija certifikata
- Aplikant:
- Kopija rodnog lista
- Vjencani list
- Izvod iz MUP-a
- Izvod iz suda
- Kopija prve stranice pasosa
- 2 slike: na poledjini napisati ime prezime, case #


Sve ovo poslati na slijedecu adresu:
National Visa Center
Attn: DR
31 Rochester Ave. Suite 100
Portsmouth, NH 03801-2914

landlord
07.02.2015, 05:56
Na zvanicnoj stranici pise da se mogu poslati kopije svih ovih dokumenata, a da se na intervjuu u ambasadi nose originali. Od dosta ljudi sam cuo da traze iskljucivo originali da se posalju.
Na jedno forumu sam procitao da je sponzor poslao kopiju svog rodnog lista i da su trazili da im posalje original. Ko je prosao proceduru molio bih d aovo potvrdi.

Takodjer, jos jedna nejasnoca je oko formulara 260. Ako ja to saljem i USA, kako ide za potpis roditelja? Jel ok ostaviti nepotpisano, pa da se oni potpisu na intervjuu?
EDIT: Izgleda da se forma 260 popunjava online, tako da pretpostavljam da i ne treba potpis.

Hvala unaprijed.

landlord
07.02.2015, 06:05
Ljekarski pregled - Kao i kodlutrije i ovde aplikanti moraju proci ljekarski pregled. Cijena naravno zavisi od drzave do drzave.
- Dokumenti:
- Pozivno pismo
- Pasos
- Slike

- Intervju
- Pozivno pismo
- originale svih dokumenata
- Platiti vizu: $165 po osobi

Kupiti kartu u jednom smjeru :)

noki
07.02.2015, 13:19
Moja sestra je donela ovde nase roditelje-za Affidavit of Support nije platila nista.Ispunis ga sam i odneses ga u banku da ti stave pecat(no charge).
Forma 260 se ispunjava online i ti gde pise digital signature stavis puno ime i prezime rodirelja a ima jos jedno mesto na formi za potpis to ostavis prazno posto tu ce da se potpisu roditelji posle zavrsenog intervjua. Sve to formular 260 i Affidavit posaljes postom roditeljima Mi sa sestrom sve druge pare za procesiranje i slicno platili online,tako da kad su roditelji otisli na razgovor nisu nista platili na razgovoru

landlord
07.02.2015, 14:45
Hvala noki na odgovorima. A znas li jel sestra poslala kopije dokumenata ili originale?

noki
08.02.2015, 00:13
Pa posto se sve ispunjava online ja bi rekla da je original. Sta je sestra uradila za roditelje, a i ja isto kad sam za svekra i svekrvu popunjavala formu 260 za turisticku vizu je da sam zacuvala PDF format (ispunjenog)formulara u kompjuteru, ako slucajno ne dobiju postom poslate dokumente.Affidavit of support mora originalni posto oni hoce da vide notarski zig-znas da se on gravira specijalnim zigom. Sto se tice tvojih licnih dokumenata,sve saljes kopije normalno,

zvercica
20.05.2015, 02:21
Tek sad primetih da nisam no odgovorila. Hvala puno na svim informacijama.