PDA

View Full Version : Upis u jaslice/vrtic/predskolsko


Tomislav1970
12.06.2014, 22:17
Molio bih ako bi netko tko ima iskustva mogao da napise detaljno kako izgleda upis djeteta u jaslice/vrtic/predskolsko, kako je to organizovano, radno vrijeme, obaveze roditelja i vrtica, koliko se placa, imaju li kakve subvencije/benificije/popuste, ....
Sve sto vam padne na pamet na ovu temu
Hvala

vuxanne
13.06.2014, 05:39
Molio bih ako bi netko tko ima iskustva mogao da napise detaljno kako izgleda upis djeteta u jaslice/vrtic/predskolsko, kako je to organizovano, radno vrijeme, obaveze roditelja i vrtica, koliko se placa, imaju li kakve subvencije/benificije/popuste, ....
Sve sto vam padne na pamet na ovu temu
Hvala

Evo ti moj slucaj. Svima unapred da kazem ovo nije apsolutna istina nego samo moje iskustvo (u trajanju od poslednjih 11 meseci).

Popunila sam neki formular i dala im nesto para za aplikaciju (cini mi se da je bilo oko 30 dolara) u avgustu jedne godine. U junu sledece godine su mi javili da se otvorilo mesto i da moze da krene u vrtic 1. jula. Dete mi je imalo tad 2,5 godine. Za samu prijavu nisu mi trazili na pocetku vise stvari jer radim u okviru istog univerziteta u okviru koga je vrtic. Ali nakon otvorenog mesta, morali smo da popunimo zdravstveni formular - vodili smo dete na sistematski. Doktorka je morala da popuni stvari vezano za sistematski i morali smo uz to da odnesemo karton vakcinacije i da je sve do tada isprimala sto ima da se prima do tog uzrasta.

Morali smo da donesemo jos neke stvari, cini mi se izvod da se vidi datum kad je rodjena ili smo nosili pasos (moje dete je malo drugacije visine od vrsnjaka - mislim da ipak proveravaju u koju grupu da ih smeste na osnovu pravog rodjendana). U drugom vrticu su mi rekli da posto je te visine koje je da bi morali da je stave u grupu sa starijom decom. Meni se to licno nije dopadalo posto je i ovako rodjena na kraju godine pa je i sa istom godistem najmladja u grupi.

U njenom vrticu ima 14-toro dece - oprilike pola devojcica i pola decaka u njenoj grupi. Imaju dve grupe za decu rodjenu te godine (u njenom slucaju to je trenutno 2010). Imaju glavnu uciteljicu (ova njena ima magistarski iz pedagogije i takodje drzi nastavu osim sto je vaspitacica - jednom nedeljno uvece). Ona ima uvek po dve pomocnice koje su obicno studentkinje pedagogije. Ima ih 6 ukupno i menjaju se u razlicitih smenama. Vrtic radi od pola osam ujutru do pola sest uvece (ovde mnogi rade od 8 do 5 pa zato). Glavna vaspitacica bude od 8 do 4, a pre podne budu dve pomocne a popodne budu neke druge obicno.

Vrtic je totalno oranizovan, sve je po rasporedu. Kod mog deteta u grupi dremaju od 1 do 3, leti imaju vodeni dan svakog petka - prskaju se u dvoristu, imaju onaj mali bazen na naduvavanje i slicno. Hranu imaju u obdanistu. Deca u pelenama imaju tamo pelene, roditelji doplacuju za pelene. Obicno ne vole da im se donosi hrana, a roditelji koji insisitraju na tome moraju da popunjavaju za to specijalne formulare.

Ja placam oko 850 dolara mesecno (imam popust posto sam zaposlena ovde). Mislim da ostali placaju oko 950. Ovo ti sve zavisi od mesta do mesta i od vrtica do vrtica. Cene u nekim gradovima mogu da budu daleko vece a mogu da budu i manje - meni se licno cini da idu od 400-2000 mada garant ima i skupljih).

Subvencije za placanje vrtica dobijaju Ameri koji spadaju u socijalne slucajeve, tj. u najsiromasniju populaciju - one jedan korak izmedju beskucnika i onih koji rade za minimalac. Ako su iznad neke granice, gube pravo na subvenciju za vrtic. Obicno su to samohrane majke ili ocevi koji moraju da rade dok su im deca u vrticu. Ako imaju dva roditelja, pravila su drugacija, obicno moze jedan da ostane kuci uz decu/dete.

filia
13.06.2014, 13:23
Posto vec neko vrijeme iscitavam forum (naravno jos puno tema nisam ni dotakla) najvise me brinu djeca..kako i sta..nakon ovog sto je napisala vuxanne a isto to je napisala i nekolicina forumasa sa malom djecom brine me zaista da li jedna porodica na pocetku moze uopste da prezivi ako uzmemo u obzir da ce jedno morati da ostane sa djecom a drugo nece moci da ocekuje nista do minimalac (na pocetku bar)..znam da postoji opcija da jedno radi jednu smjenu a drugo drugu ili bar part time ..ali u tom slucaju ne bismo se uopste ni vidjali i porodica bi bila ta koja trpi pa se postavlja pitanje zbog cega idemo ako to nije dobrobit za porodicu (ovo su nasa svakodnevna preispitivanja)..djeca su bas mala (2 i po godine i beba od 4 mjeseca) i stvarno me hvata panika na pomisao da idemo grlom u jagode..oboje smo fakultetski obrazovani (ali da se razumijemo nismo neki trazeni strucnjaci koje ce posao cekati i spremni smo da radimo bilo sta ..samo to bilo sta je i najnize placeno pa se opet vracamo na onu pricu o prezivljavanju)..pretpostavljam da ista briga mori sve sa malom djecom i da se to sve prevazidje vremenom kada prodje najgori period prilagodjavanja i uklapanja u sistem i da sve zavisi naravno i od nas samih ali i od okolnosti, srece i drugih faktora..odoh ja u sirinu ali je veoma znacajno da cujemo iskustva svih koji su otisli na ovaj nacin a imali su malu djecu i nisu ih cekali poslovi..jer da nas ceka bilo kakav posao ne bih se brinula..
takodje,ono sto niko ne pominje je babysitting???!!!koliko to kosta??da li je moguce naci neku zenu za manje od 800$???posto imamo dvoje djece pretpostavljam da bismo i u vrticu duplu cijenu placali ili ima nekih popusta??hvala unaprijed na odgovorima..i kada djeca krecu u jaslice posto ce mladji sin imati malo vise od godinu dana (ako prodjemo intervju i budemo isli)

Tomislav1970
13.06.2014, 17:38
Gomila odgovora je rasuto po citavom forumu pa sam ovo kopirao iz druge teme da bi bilo preglednije i na jednom mjestu. Ako nadjete jos neki odgovor vezan za ovu temu ne bi bilo lose da se kopira ovdje

U Kindergarden (predskolsko) koje je za dz u public schools krecu deca od 5 godina (koja su napunila 5 do 1. septembra).

Do pet godina idu u daycare (jaslice, obdaniste) koje se placa, zavisi kako gde. Ja placam oko 865 dolara za dete od 3 godine, sto je mladje - skuplje je.