PDA

View Full Version : H1B viza


IvanDash
23.06.2014, 14:58
Pozdrav,
pisem ovde osto nisam nasao konkretnu temu za moj slucaj. e ovako zavrsio sam srednju skolu i planiram da krenem da ucim PHP HTML, CSS, CSS3 , HTML 5 uglavnom u vezi IT sektora. Od kad znam za sebe imam san da odem da zivim u USA. Svi pricaju ovde je najbolje ovde se najbolje zivi ali definitivno nije tako. I na sve to nasao sam devojku koja ce mi ocigledno biti zivotni saputnik zato sto takodje ima istu zelju a to je USA )) ... Vec duze smo u vezi i njena prednost je sto ima vizu ali ne znam sad koju tacno uglavnom dobila je na 10 godina ja mislim. E sad moje pitanje je da li je moguce da ako za par godina kontaktiram neke IT firme po americi i ako oni vide moje projekte i ako im se svidim da li mi oni mogu srediti boravisnu/radnu vizu? Ipak gledam to ovako da je trenutno IT industija industrija koja tek aktivno postoji 10-ak godina i tek treba da se razvija a inace sam vec par godina u tom svetu i to je nesto sto me zanima. I da li bi firma mogla da samo izda vizu meni ili i mojoj devojci? ili ako bi do tad ovde bili vencani da li bi ona mogla da podje samnom? I kako se jos moze dobiti green card osim te DV lutrije?

johnywalker
23.06.2014, 16:23
Pozdrav,
pisem ovde osto nisam nasao konkretnu temu za moj slucaj. e ovako zavrsio sam srednju skolu i planiram da krenem da ucim PHP HTML, CSS, CSS3 , HTML 5 uglavnom u vezi IT sektora. Od kad znam za sebe imam san da odem da zivim u USA. Svi pricaju ovde je najbolje ovde se najbolje zivi ali definitivno nije tako. I na sve to nasao sam devojku koja ce mi ocigledno biti zivotni saputnik zato sto takodje ima istu zelju a to je USA )) ... Vec duze smo u vezi i njena prednost je sto ima vizu ali ne znam sad koju tacno uglavnom dobila je na 10 godina ja mislim. E sad moje pitanje je da li je moguce da ako za par godina kontaktiram neke IT firme po americi i ako oni vide moje projekte i ako im se svidim da li mi oni mogu srediti boravisnu/radnu vizu? Ipak gledam to ovako da je trenutno IT industija industrija koja tek aktivno postoji 10-ak godina i tek treba da se razvija a inace sam vec par godina u tom svetu i to je nesto sto me zanima. I da li bi firma mogla da samo izda vizu meni ili i mojoj devojci? ili ako bi do tad ovde bili vencani da li bi ona mogla da podje samnom? I kako se jos moze dobiti green card osim te DV lutrije?

postoji tzv. radna viza ali ti za tu vizu treba fakultet i tesko je dobiti tu vizu jer a) kosta brdo para koje poslodavac mora da plati b) velika je navala na te h1b vize, tako da ima trenutno lutrija za izdavanje te vize u smislu ko ce doci na red.
Bilo kako bilo, taman i da viza ne kosta puno i nije tolika navala - opet ti fali fakultet. Slabo da ce te neki poslodavac uzeti i peglati se oko cijele procedure kada ima na hiljade kandidata sa fakultetom. Zato ti je najbolje da upises fakultet (informatika) a u medjuvremenu igras/sudjelujes na GC lutriji. Sljedeca je opet u oktobru/novembru.

Imas jakih firmi koje traze strucnjake i koji ti mogu srediti vizu bez problema - pogledaj malo google, facebook, twitter, microsoft. Na njihovim stranicama pod careers moze vidjeti sta traze i koje uslove postavljaju. Skontaj sta volis i onda kreni prema tome. Sam php, html, css itd... ce ti malo biti od koristi ako pri tome nemas znanja i nekog OO programskog jezika npr. C++, java, C#.
kao sto rekoh, malo pogledaj oglase pa ces skontati sta se trazi i kakav moras profil imati.

Nikolaniko
23.06.2014, 17:09
Johnywalker,

Ne bih se slozio kompletno sa tvojim komentarom, posto neke informacije koje iznosis nisu istinite. No, da krenem redom:

Ovo sto cu navesti je moje licno misljenje u paraleli sa iskustvom koje imam, moje licno i ljudi meni bliski, tako da svako moze da uzme ovaj komentar kao savet ili referencu pa da osnovu toga donese svoju odluku. Ne zelim da nikome dajem smernice u zivotu :)

Kao prvo, dopada mi se ideja sto si odlucio da se uputis us IT vode, posto je to biznis koji ce godinama i dalje dozivljavati ekspanziju i uvek ce biti potraznja za dobrim i kvalitetnim IT profesionalcima. Potenciram dobrim i kvalitetnim zbog toga sto fakultetska diploma te ne kvalifikuje za dobro placene poslove, nego znanje u kombinaciji za iskustvom.

Imam nekoliko kolega iz firme za koju radim kao konsultant, Makedonci, kojima je kompanija iz USA finansirala proces i sponzorirala ih za H1B vize. Ni jedan od njih nema fakultet, ali imaju 6-7 godina radnog iskustva i su odlicni C#/.NET programeri. Trenutno je jos dvoje u procesu za dobijanje H1B vizu preko sponzorstva iz iste firme, jedan cak i nije programer vec sales person, a drugi je mobile developer. Naravno, ni jedan nema fakultetsku diplomu.

Zbog toga, najtopliji savet koji mogu da ti dam, je da, bez razlike dali ces da upises fakultet ili planiras da se edukujues na naki drugi nacin, uci zbog znanja, zbog sopstvene nadogradnje i bildaj radno iskustvo. Ja takodje nemam fakultetsku diplomu, nisam stigao da odradim to, a trenutno radim kao project manager u IT svetu, uzeo sam sve potrebne sertifikate, i normalno, posle 10 godina iskustva, i dalje ucim, citam i praktikujem nove metodologije u mom poslu.

Ako se spremas da se prodas za Americko trziste, jedini relevantni faktor koji odlucuje dali ces dobiti posao i dali ce neko odluciti da te povuce kod njih u firmu je tvoje znanje i jos vaznije, koliko ces para napraviti firmi da bi oni tebi izfinansirali vizu i ostalo. Docice ti vlasnik firme ili neki manager i reci: "momak, ajd da vidimo sta znas da radis i koliko ces mi para napraviti danas..." Tu diploma ne pomaze nikako :D

C#, C++, Java, XCode, ili bilo koje mobilne platforme ce ti obezbediti dobru buducnost ukoliko odlucis da se time bavis. Trenutno na trzistu ima generalan deficit mobinih developera a mislim da ce se taj trend i zadrzati zbog sve vece "mobilizacije" hardvera, tako da ne bi bilo lose da razmisljas u tom pravcu.

Jedan faktor koji moras da imas na umu je outsourcing. Balkan polako preuzima trziste Indijcima, i sve je nasih IT strucnjaka koji rade za US trziste. ALI, to je zbog toga sto ameri mogu da kupe kvalitetan IT kadar za cetvrtinu cene kod nas koji ce odraditi duplo vise posla i duplo brze od lokalnih strucnjaka, a kostace 70% manje.

U toj situaciji, kad udjes u IT svet, kad steknes neophodno znanje i iskustvo, moras da dokazes firmama iz Amerike da si ti taj koji vredi da dobije H1B (radnu) vizu, i da vredi da investiraju u tvoje papire. Opet, diploma u ovom slucaju ne znaci nista, nego znanje i iskustvo.

Da rezimiramo: Kreni da ucis i da radis projekte paralelno. Stekni znanje, stekni radno iskustvo i budi prisutan na It trzistu. Ulozi u sebe i napravi od sebe "robu koja se prodaje". To ce ti uveliko povecati sanse da se neka kompanija zainteresuje za tebe i odluci da sponzorise za radnu vizu.

A do tada, naravno, nemoram ni da pominjem, svakog Oktobra igraj lutriju za zelenu kartu :D

johnywalker
23.06.2014, 17:21
Johnywalker,

Ne bih se slozio kompletno sa tvojim komentarom, posto neke informacije koje iznosis nisu istinite. No, da krenem redom:


ne znam na koje informacije mislis - medjutim jedan od uslova za h1b vizu jeste i fakultetska diploma.

http://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h-1b-specialty-occupations-and-fashion-models/h-1b-specialty-occupations-dod-cooperative-research-and-development-project-workers-and-fashion-models

naravno da se moze i bez fakulteta naci posao ali je puno lakse sa fakultetom, ne sto se nuzno tice znanja nego jednostavno da ispunis neke osnovne kriterija da bi pogledali tvoju aplikaciju. Naravno sve ovo sto sam rekao oko pronalaska posla mislio sam na vece i svjetske vodece firme u IT sektoru kao google, facebook itd...

Nikolaniko
23.06.2014, 18:45
Diploma fakulteta najcesce moze da se zameni adekvatnim radnim iskustvom, obicno dve godine iskustva za godinu na fakultetu. Evo i potvrda na linku koji si poslao:

"For you to qualify to accept a job offer in a specialty occupation you must meet one of the following criteria:

- Have education, training, or progressively responsible experience in the specialty that is equivalent to the completion of such a degree, and have recognition of expertise in the specialty through progressively responsible positions directly related to the specialty.**

Medjutim to sad nije vazno, vazno je da se slazemo oko najvaznije stvari da momak treba da sedne i da uci i radi, dok ne dodje do stadiuma kad moze da se proda u US i da neko pristane da ga sponzorise za H1B vizu :), a to nemora da bude Google ili Facebook, 80- 100K godisnje moze da ispazari u svakoj ozbiljnijoj IT kompaniji, a to je vise nego dovoljno za pocetak :)

dreamerns
23.06.2014, 18:47
Slazem se, potrebno je znanje i iskustvo koje ti nece nijedan fakultet u Srbiji dati, ali ti treba i diploma. Pogotovo ako zelis jednog dana da udjes u gore navedene firme, svima je uslov faks (iako oni pisu da moze i relevantno znanje, veruj mi da je jako mali broj onih koji su na taj nacin usli). To kazem iz sopstvenog iskustva jer sam radio u jednoj od tih firmi, a znam mnogo ljudi iz svih gore navedenih kompanija. Cak i da imas boravisnu vizu, tesko je uci bez diplome. No, te firme nisu jedine firme u IT svetu. Ima ih jaaako mnogo, i ako si dobar nemas problema naci posao bez ikakve diplome. Ovo naravno vazi ako imas boravisnu vizu, ali ako firma treba da ti vadi vizu...tesko bez diplome.

elefteros
24.06.2014, 10:14
Viza koju tvoja devojka ima je verovatno turistička. Sa tom vizom praktično ne možete ništa da uradite. Ima ljudi koji odu i rade ilegalno, ali to je posebna priča.

Studirao ili nestudirao, vidi da imaš projekte iza sebe. Toliko.

kreta
25.06.2014, 16:56
[QUOTE=Nikolaniko;47152]Johnywalker,

Trenutno je jos dvoje u procesu za dobijanje H1B vizu preko sponzorstva iz iste firme, jedan cak i nije programer vec sales person, a drugi je mobile developer. Naravno, ni jedan nema fakultetsku diplomu.

Postovani,
U vezi gore navedenog: ja sam pre vise godina zivela u SAD i radila za jednu nation-wide company. Na zalost, sve sam napustila, a sada bih htela da se vratim i da ponovo radim za tu kompaniju isti posao, kao prodavac. Nisam ih pitala, ali ukoliko pristanu, da li bih dobila H1B vizu ili neku drugu, jer za H1B, kao sto pise na nekim sajtovima, traze fakultet. Ja sam stigla do cetvrte godine fakulteta, ali za prodavca, priznacete, nije uvek potreban fakultet.
Poenta svega, meni je potreban stalni imigrantski status. Sta mislite/predlazete?:blink::blink:

kreta
28.06.2014, 17:23
Zasto nema nikog da mi odgovori? Please!!! Stari clanovi/vuci javite se!

vuxanne
28.06.2014, 17:39
Zasto nema nikog da mi odgovori? Please!!! Stari clanovi/vuci javite se!

Pa da znaju za drugi nacin ne bi igrali lutriju.

vise o H1B vizi (http://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h-1b-specialty-occupations-and-fashion-models/h-1b-specialty-occupations-dod-cooperative-research-and-development-project-workers-and-fashion-models)

kreta
28.06.2014, 18:22
Hvala za link, ali nisam nasla odgovor. Razni clanovi foruma imaju razlicita znanja, i mnogima su lepo odgovarali na razlicita pitanja. Ne znam, mozda sam ja glupa...

IvanDash
29.06.2014, 00:57
Hvala svima koji su izdvojili vremena i pokusali da mi pomognu :) ... Jedno pitanje koje imam ako bi slucajno dobio na ovoj sad lutriji sto ide ...da li bi ja mogao da povedem devojku sa sobom? To jest da li bi posle saznanja da sam dobio green card mogao da je ozenim samo na brzino zbog toga? Ili moze da podje samnom kao verenica?

Pozzz

mikiSA
29.06.2014, 03:06
Morao bi da se ozenis prije intervjua, kao vjerenica ona ne bi mogla sa tobom da ide (jer tehnicki niste nikom nista zvanicno dok niste vjencani).
I ne dobivas green card sve dok ne udjes u US sa useljenickom vizom (ovo svi gresku prave: ne "pozelenis" sve dok ne predjes granicu i predas famozni zuti koverat na granici)

IvanDash
29.06.2014, 12:28
Morao bi da se ozenis prije intervjua, kao vjerenica ona ne bi mogla sa tobom da ide (jer tehnicki niste nikom nista zvanicno dok niste vjencani).
I ne dobivas green card sve dok ne udjes u US sa useljenickom vizom (ovo svi gresku prave: ne "pozelenis" sve dok ne predjes granicu i predas famozni zuti koverat na granici)


Cekaj koliko sam te razumeo to znaci da kad bi se ja sad u oktobru prijavio i ako bi bio izvucen, cim bi saznao da sam izvucen (ne znam kad se posle koliko saznaje od prilike) mogli bi odma da se vencamo samo eto zbog papira i posle onda na interviju?

mikiSA
29.06.2014, 13:22
Da, prijava je u oktobru, 1 maj sljedece godine je kad se moze vidjeti jesi li izvucen ili ne. Neki su slali papire prije nego su se vjencali (kao single), i onda prije intervjua se vjencali, i obavjestavali ambasadu o promjeni statusa i dodavanju muza/zene na prijavu, neki su se prvo vjencavali pa onda slali papire...

IvanDash
29.06.2014, 22:03
"Za prijavu na lutriju, potrebno je da imate 18+ godina, završenu četvorogodišnju srednju školu (ili 2godišnje iskustvo u jednom od zanimanja navedenih na njihovom sajtu). Ukoliko ste u bračnoj zajednici, i Vi i supružnik/ca se možete prijaviti po jednom - i navesti onog drugog kao "člana porodice". Koga god da izvuku, dolazi cela porodica. U "decu" se računaju biološka i usvojena deca, kao i pasorci/ke do 21-ne godine starosti koji nisu u bračnoj zajednici."

Jel ovo nema veze sa tim ako se ja ozenim osle 1 maja? to jest kad saznam jesam li izvucen ili ne? Da li ce tada praviti problem u ambasadi ako vide da u prijavi nisam stavio da sam u bracnoj zajednici a onda sam posle prvog maja se ozenio?

Pozzz

IvanDash
29.06.2014, 22:07
I jos jedno pitanje ... Ja sam inace rodjen u Kopenhagenu u Danskoj, ali nemam njihovo drzavljanstvo i zivim skoro ceo zivot u Srbiji i imam srpski pasos. ( http://www.zelenalutrija.com/prijava-na-lutriju/application.jpg ) ovde se vidi kako izgleda prijava pa pitam da ih ne zbunim sto stavim da sam iz danske a prijavljujem se iz Srbije?

Hvala unapred na odgovoru :) !

mikiSA
29.06.2014, 23:15
"Za prijavu na lutriju, potrebno je da imate 18+ godina, završenu četvorogodišnju srednju školu (ili 2godišnje iskustvo u jednom od zanimanja navedenih na njihovom sajtu). Ukoliko ste u bračnoj zajednici, i Vi i supružnik/ca se možete prijaviti po jednom - i navesti onog drugog kao "člana porodice". Koga god da izvuku, dolazi cela porodica. U "decu" se računaju biološka i usvojena deca, kao i pasorci/ke do 21-ne godine starosti koji nisu u bračnoj zajednici."

Jel ovo nema veze sa tim ako se ja ozenim osle 1 maja? to jest kad saznam jesam li izvucen ili ne? Da li ce tada praviti problem u ambasadi ako vide da u prijavi nisam stavio da sam u bracnoj zajednici a onda sam posle prvog maja se ozenio?

Pozzz

Naravno da nema veze, ti u trenutku prijave neces biti ozenjen, tako da neces ni moci oznaciti da jesi kad nisi. Ne brini se previse, reci i djevojci da igra, pa ako nju izvuku opet mozete zajedno (ako se vjencate naravno) ici.

IgorMAD
29.06.2014, 23:38
Posto si rodjen u Danskoj ti ulazis u njihov broj izvucenih (ukoliko budes izvucen). Kao i u Srbiji, imas dosta ljudi koji su rodjeni u Bosni ili Hrvatskoj, oni ulaze u spisak ljudi iz tih zemalja, bez obzira sto zive u Srbiji.

Znaci tebi je sve Danska, sem sadasnjeg mesta prebivalista, nece ih to nista zbuniti.

IvanDash
07.07.2014, 00:27
E super i hvala ti na odgovoru :) . Jedno pitanje cu ti postaviti koje je vezano za DV lutriju znam da nije ovde mesto ali molim te mi odogovori posto vidim da si aktivan :) I vidim da si dobio na lutriji :)
E ovako koliko sam ja video i procitao nema tu nekih specificnih stvari sve uglavnom normalno kao i oko svake prijave. Nego reci mi kakva to slika treba da bude? Jel mora strino da bude bela pozadina? I jel ima jos nesto gde mogu pogresiti? mislim gde ljudi cesto grese u prijavi?

Pozz

IvanDash
07.07.2014, 00:31
Posto si rodjen u Danskoj ti ulazis u njihov broj izvucenih (ukoliko budes izvucen). Kao i u Srbiji, imas dosta ljudi koji su rodjeni u Bosni ili Hrvatskoj, oni ulaze u spisak ljudi iz tih zemalja, bez obzira sto zive u Srbiji.

Znaci tebi je sve Danska, sem sadasnjeg mesta prebivalista, nece ih to nista zbuniti.

I sta onda da odgovorim na 6. pitanje? ( www.zelenalutrija.com/prijava-na-lutriju/application.jpg ) posto sam ti objasni u vezi mog rodjenja i sve to?