PDA

View Full Version : Nostrifikacija diplome sa visoke škole - posao u USA


dr.
01.07.2014, 10:28
Pozdrav svima,
Imam neku opciju da dobijem ponudu za IT posao i odem u USA(California). Mali problem je što nisam siguran koja varijanta EB3 vize (http://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-third-preference-eb-3) je bolja, Skilled Workers ili Professionals. Za Skilled Workers mi treba 2 godine iskustva, što nije problem jer ga zvanično imam skoro 6 godina, dok za Professionals treba baccalaureate degree i tu nastaje komplikacija jer ja imam završenu Visoku školu strukovnih studija u trajanju od 3 godine i 180esp bodova sa zvanjem strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva. Ono što me interesuje da li neko zna kako WES ili ECE tretiraju takve diplome.

dr.
03.07.2014, 08:50
Ono što sam u međuvremenu našao na WES.org je sledeće (http://www.wes.org/ewenr/04March/Feature.htm):
After having considered all the relevant factors, WES regards the new three-year Italian laurea as functionally equivalent to a U.S. bachelor's degree.
Pitanje i dalje stoji za razlike između ova dva programa.

Sima
04.07.2014, 04:34
Tretira se kao Associate degree, isto tako neke vise skole u Srbiji (sada preimenovane u Visoke skole) daju diplomu "Becelor prvog stepena", to ce ovde isto biti Associate degree, a onaj novi srpski "master" je i dalje Bachelor degree, a ne americki master (magisterijum koji podrazumeva minimum dve godine postdiplomskih studija), bez zavaravanja.

dr.
04.07.2014, 07:10
@Sima Ovo je informacija iz prve ruke ili ti pretpostavljaš? Da li onda znaš razliku između skiilled workers i professionals pošto ako je tako kako kažeš nisam kvalifikovan za professional.

Sima
05.07.2014, 00:42
Iz prve ruke, ja sam profa na koledzu koji prima i strane studente, a i sam sam prevodio svoje diplome i kredite. Ima i studenata sa nasih prostora koji studiraju ovde, kojima smo isto radili evaluaciju i sa vise skole su dobijali "Associate degree equivalent". Evropski krediti i americki nisu isto. Na primer: Medicinski fakultet iz Srbije nosi 360 ECTS kredita, a kad prevedes na americke dobijes samo 184, Stomatoloski fakultet je 160 americkih kredita itd. Posalji diplomu na evaluaciju, inace se salje postom i ne moras da budes u Americi, pa vidi koliko ce da ti daju. Ako ti neka od ovih firmi za evaluaciju da 90 kredita onda bi to moglo da se tretira kao bachelor degree, ali konacna odluka je ipak na instituciji na koju apliciras: neki faksovi traze 90 kredita i 4 godine studija, neki gledaju samo broj kredita (kao ovaj gde ja radim). Sto se tice vize, tu nemam pojma kako ce da gledaju, verovatno ako ides u ambasadu u Beogradu, znaju da je to visa skola i ne mozes da je prodas kao faks, sto i nije. A ko zna mozda ce da gledaju samo broj kredita – vidi da li mozes da ih pistas.

A ovo drugo: Koja je razlika između skiilled workers i professionals u pravno-imigracionoj terminologiji — iskreno nemam pojma, nije mi nikad trebalo. Izguglaj, trebalo bi da ima objasnjenje.

dr.
05.07.2014, 08:47
Pošto sam našao jednog momka sa iste škole koji je radio nostrifikaciju preko WES-a, samo u Torontu i on je dobio Bachelor's degree (three years). Da li ti je ovo zvanje poznato i šta misliš kako ga tretiraju u ovom procesu? Da li bi pomoglo ako bih završio i specijalističke studije u trajanju od godinu dana jer bih to mogao do sledećeg juna da imam.

Sima
06.07.2014, 21:18
Verovatno je "navukao" 90 kredita, jer i ovde postoje accelerated bachelor degree koje traju 3 godine, zato sam ti i rekao da posaljes na evaluaciju pa da vidis koliko ce ti dati. Ovo sto ti pisem je na osnovu iskustava sa studentima koji su se kod nas upisivali i da su im sa visih skola davali 60 do maksimalno 80 kredita.

Isto tako: WES i ECE ne daju identicne evaluacije, svaka ima svoju proceduru i politiku - ja sam dobio razlicita (ipak slicna) tumacenja u obe evaluacije. Zato neke skole traze iskljucivo jednu ili drugu firmu.

Ovo drugo pitanje u vezi specijalističkih studija je stvarno zanimljivo, pa sam bas pricao sa kolegama kako bi to gledali. To bi ti definitivno donelo dodatne kredite za nastavak skolovanja ili prekvslifikaciju. Oni to ne bi gledali kao bachelor degree, vec kao vrstu "postgraduate certificate"-a.

Samo da naglasim: ovo su ti sve tumacenja iz akademskog ugla gledanja, ne kako to tumace imigracione vlasti.

Mislim da ti je lakse u Ameriku da udjes na F1 studentsku vizu pa da radis dalje na legalnom statusu nego da pokusavas employment base opciju (sem ako nemas nesto vec dogovoreno), jer se u tom slucaju takmicis sa armijom Kineza, Indusa i ostalih sa magistarskim i doktorskim diplomama (u velikom broju stecene na Americkim univerzitetima).

dr.
07.07.2014, 06:12
Mislim da ti je lakse u Ameriku da udjes na F1 studentsku vizu pa da radis dalje na legalnom statusu nego da pokusavas employment base opciju (sem ako nemas nesto vec dogovoreno), jer se u tom slucaju takmicis sa armijom Kineza, Indusa i ostalih sa magistarskim i doktorskim diplomama (u velikom broju stecene na Americkim univerzitetima).
Trenutno nisam zainteresovan za te varijante "budženja", što ne znači da nekad i one neće doći u red za razmatranje :). Za employment već imam neku priču za regularan posao u struci pa zato gledam. Što se tiče rvanja za Indusima, Kinezima, Filipincima... to ne bi trebalo da bude problem jer koliko sam pročitao svaka zemlja ima svoju kvotu za radne vize i dobija ih u istom procentu nevezano za veličinu i broj stanovnika. Takođe mi nisu konkurencija ti sa doktoratima i magistraturama jer oni idu na EB2 za koju kvote nisu nikad popunjenje (http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin.html).

Emiiuki
07.07.2014, 07:34
Ja sam radila evaluaciju svoje diplome za kanadsku emigraciju putem WES-a i, pre nego što sam im poslala dokumentaciju, na sajtu sam uradila besplatnu procenu. Pretpostavljam da je to ista institucija i za CA i za USA. Jesi li malo pogledao njihov sajt?

dr.
07.07.2014, 07:38
Jesam prošao sve, pa i tu procenu koja čak i nema trogodišnje studije već samo 4 i 5 godina, a u sledećem koraku ima barem 10tak visokih škola da se izabere, tako da mi to nije bilo merodavno. Sad čekam da vidim da li je zvanje koje sam gore napisao, a koje wes daje baš sa moje visoke škole dovoljno za ovaj tip vize na koji ciljam.

via
08.07.2014, 05:08
Ne znam da li ce nesto znaciti, ali da se nadovežem na ovu temu sa svojim iskustvom. Evaluaciju BA (180) diplome je uradio Educational Perspectives - Chicago. Izjednacili su je sa Three years of undergraduate studies. Inace, u pitanju je BA in English Language and Literature.

Istina je da svaka organizacija ima svoju politiku, neki traže da se dokumenti dostave direktno sa faxa, dok kod drugih možete sami poslati svu dokumentaciju. Mada, sve zavisi i da li sami tražite evaluaciju ili vam istu traži neka organizacija, firma i sl. Ja sam sve odradila on-line, upload dokumenata, platila kreditnom karticom i dobila evaluaciju na adresu poslije nekih 10ak dana.

Da li bi WES drugačije uradio evaluaciju, odnosno da li bi je izjednačili sa BA... ne vjerujem. Mislim da se organizacija za evaluaciju ne može toliko razlikovati jedna od druge. Ipak u konačnici moraju poštovati iste principe po kojima utvrđuju ekvivalent diplomi.