PDA

View Full Version : Kako federalna kamatna stopa utiče na cijenu nafte


emigracija
30.10.2007, 15:30
Nafta je juce dostigla skoro $93 dolara po barelu. Jedan od najvecih faktora u formiranju cijene nafte je i federalna kamatna stopa (Federal Reserve’s interest rate).
Svrha smanjenja federalne kamatne stope je da ubrza privredni rast tako sto ce omoguciti ljudima da posude novac od banki pod povoljnijim uslovima. Dakle, sto je federalna kamatna stopa niza, isplativije je posuditi novac za razne investicije. Sto je vise investicija, vise je i kompanija i radnih mjesta. Sto je veci privredni razvoj, to je i veca potreba za energijom, tako da se potrosnja nafte povecava. Kako je proizvodnja nafte na konstantom nivou, zakon ponude i potraznje nalaze da se cijena nafte poveca posto se vise nafte trosi.
Sa druge strane, posto je kamatna stopa niza, investicije koje su izrazene u dolarima su manje atraktivne za strane investitore, posto je povrat na ulog smanjen zbog manje kamatne stope. Dakle, dolar postaje slabiji zbog toga. Kako su cijene nafte izrazene u dolarima na svjetskim trzistima, cijena raste da bi proizvodjaci nafte (zemlje OPEC-a) ostvarili isti profit u poredjenju sa evrima. Pored toga, i zemlje koje kupuju dolare u evrima mogu da priuste vecu potrosnju nafte, posto nafta u dolarima postaje jeftinija za njih.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/61/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/61/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/61/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/61/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/61/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/61/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/61/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/61/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/61/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/61/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/61/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/61/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=61&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/10/30/kako-federalna-kamatna-stopa-utice-na-cijenu-nafte/)