PDA

View Full Version : Prelazak sa B1 na F1


ladolcevita
20.08.2014, 10:44
Zdravi ljudi!
Treba mi mala pomoc. Naime, uskoro putujem u US, i moj plan je da promenim vizu na F1 kada budem dosla jer bih upisala prvo neki kurs jezika, pa neki University. Kurs bih upisala cisto da produzim vizu, dok ne zaradim jos neku kintu za skolicu.
Vidim da je taj prelazak s jedne vize na drugu malo komplikovan, i treba vremena,a postoji i mogucnost odbijana... da li je neko radio pomenuti proces?I ako jeste, koliko je ovo moguce?

Magelan
21.08.2014, 08:37
Zdravi ljudi!
Treba mi mala pomoc. Naime, uskoro putujem u US, i moj plan je da promenim vizu na F1 kada budem dosla jer bih upisala prvo neki kurs jezika, pa neki University. Kurs bih upisala cisto da produzim vizu, dok ne zaradim jos neku kintu za skolicu.
Vidim da je taj prelazak s jedne vize na drugu malo komplikovan, i treba vremena,a postoji i mogucnost odbijana... da li je neko radio pomenuti proces?I ako jeste, koliko je ovo moguce?

Moguce je.

Prelistaj malo postove sa teme "Potreban savet u vezi US vize". Tamo smo i postavili imena skola koje su voljne da sa buducim studentom pokrenu proces prelaska na F1. U pitanju je par cikaskih skola tipa Solex i ORT.

Srecno :)

ladolcevita
21.08.2014, 10:49
Hvala, hvala! Sada cu da pogledam sve.
A sta sa vremenom, citala sam negde da proces traje 5/6 meseci, a meni je turisticka na 6?
Pitanje; da li kada si u procesu prelaska, sa jedne na drugu, a u medjuvremenu ti istekne viza dok si na cekanju, da li se racuna da si ilegalno ili legalno?

ladolcevita
21.08.2014, 12:51
Procitala sam celu temu, tako da sam i dosla do mog odgovora :==D:
Ali, sad jedno drugo pitanje, :obrva:
da li ja moram placati i smestaj u skoli? Moja sestra zivi u CHGO i onda bih zivela sa njom, i onda bi bilo super placati samo kurs... Koji je oko 4.000$.
Da li mislis da je to uredu?
I da li nesto znas o ovoj skolici - http://www.csinow.edu/

Magelan
22.08.2014, 07:02
Procitala sam celu temu, tako da sam i dosla do mog odgovora :==D:
Ali, sad jedno drugo pitanje, :obrva:
da li ja moram placati i smestaj u skoli? Moja sestra zivi u CHGO i onda bih zivela sa njom, i onda bi bilo super placati samo kurs... Koji je oko 4.000$.
Da li mislis da je to uredu?
I da li nesto znas o ovoj skolici - http://www.csinow.edu/

Znam i za tu "skolu". Isti kalup :)

Ne moras placati smestaj preko skole. Sama biras gde ces stanovati :)

ladolcevita
23.08.2014, 02:22
Puno hvala!
Jos samo jedno pitanje kada budem aplicirala za promenu vize, da li je pametno reci sluzbeniku da upisujem kurs kako bih se spremia dodatno za faks, koji planiram da upisem u USA?
Jasno mi je da moram da govorim da je doslo do toga potpuno spontano, ali ja sam i turisticku dobila tako sto sam rekla da idem da oblizim Univerzitete pa ako mi se dopadne neki, promenicu vizu tamo i ostacu da studiram.
Ne znam tacno koju pricu da pricam, jako se bojim da me ne odbiju.:smrc:

IgorMAD
23.08.2014, 09:02
Nemoj to ni slucajno da pominjes! Ako tako nesto kazes, bices 100% odbijena. I ovako je jako mala sansa da dobijes turisticku vizu. Ti moras da ih ubedis nekako da neces ostatiti tamo, a ne da planiras da ostajes!

ladolcevita
23.08.2014, 12:01
Nisi me razumeo, ja sam vec dobila turisticku vizu upravo tako.
Zasto bi bilo zabrenjeno reci da zelis da studiras, pa ti ces platiti da se edukujes u njihov zemlji, ne ostajes ilegano.
Uglavnom ja sam dobila vizu rekavsi istinu, ali ne znam da li je to pametno i tamo, u usa, da pricam.

IgorMAD
23.08.2014, 23:29
Ja licno nikad to ne bih rekao, ni u ambasadi a ni na aerodromu, a ti kako hoces...
Sigurno je konzul bio vise nego raspolozen kada ti je odobrio vizu a rekla si da planiras da produzis boravak i prebacis se na drugu vizu. Prosto neverovatno.

wakalu
02.01.2015, 08:46
Evo da se nadovežem oko prelaska sa turističke na F1 vizu.Mene zanima koliko novca bi trebalo kad bi se prebacivao na F1 i hoće li ambasada gledati financijsko stanje na mom računu? Znam da se duže čeka za F1 kad se prebacuješ sa turističke, ali jeli isti proces kao kad dolaziš iz svoje zemlje oko novca ili nešto drugačiji?

Magelan
02.01.2015, 13:18
Evo da se nadovežem oko prelaska sa turističke na F1 vizu.Mene zanima koliko novca bi trebalo kad bi se prebacivao na F1 i hoće li ambasada gledati financijsko stanje na mom računu? Znam da se duže čeka za F1 kad se prebacuješ sa turističke, ali jeli isti proces kao kad dolaziš iz svoje zemlje oko novca ili nešto drugačiji?


Ista pravila vaze kad se prebacujes sa B1 na F1 ili odmah trazis F1. Nema razlike sto se tice kolicine novca koju je potrebno da prikazes. Razlika je sto prilikom prelaza sa B1 na F1 dokaz o finansijskim sredstvima saljes u imigracioni konzularni centar sa ostalim formularima za prelaz (nemas intervju vec samo saljes papire na obradu). Ukoliko u Ambasadu ides direktno sa namerom da apliciras za F1, onda dokaz o sredstvima dajes sluzbeniku na uvid.

wakalu
02.01.2015, 16:28
Hvala Magelan.Mislio sam da tu postoji caka al eto,prevario sam se :D Morat ću nekako skupit tu lovu :D

jamsinsm
06.02.2015, 21:50
Zdravo svima,

Prosle godine u septembru dobio sam turisticku b2 vizu koja je validna do septembra ove godine. Na proljece planiram da idem u posjetu rodjacima u Ameriku, s tim da su mi se planovi sada promijenili (planiram tamo vidjeti neke skole, najvjerovatije ESL program i mozda zapoceti promjenu statusa). Da li bih trebao POE officeru na aerodromu reci moje namjere, kako bi mi stavio "prospective student" pecat na I-94 , ili ne bih jer o tome nista nisam u ambasadi rekao?
Kako sam procitao na net-u da je mnogo lakse dobiti promjenu statusa sa "prospective student" pecatom.

Hvala.

aleksandar zivkovic
03.08.2015, 13:48
pozdrav, dugo vremena ne pise niko pa cu pitati a neka dobra dusa ako vidi nek odgovori molicu.
dobio sam turisticku vizu 10g m, imam privatnu firmu a fax jos da diplomiram, tad cu i da krenem za usu.
da li jos uvek moze da se prebacuje kad si u usa sa b1/2 (tu imam) na f1?
da li sa tom vizom ako ti daju odmah ssn i sada moze da se radi?
da li jos daju ssn u jeftinim skolama?
da li postoje takve skole i na floridi ili u kaliforniji (ako neko ima nek pusti linkove)?
da li je neko to radio jos u nekoj drugoj drzavi ili svi samo u chikagu?
hvala unapred

aleksandar zivkovic
03.08.2015, 15:16
nebih odmah isao na master, probao bih kasnije kad usavrsim engleski tecno govorim ali sa pisanjem nisam bas najbolji pa neznam kako bih prosao TOFAL i druge prijemne ispite a nisam bas ni jak sa kintom pa neznam kako bih izdrzao da studiram i da radim in campus kao asistent i da li bi mi dali stipendiju imas li takva iskustva a moze da se prezivi da upisem master da zivim kod kuma u aleksandriju a da putujem do wasingtona na master ako nema u aleksandriji pogodan fakulte da nastavim civil engineering ja bih to ne ekonomiju

ili kad mi daju taj SSN broj ako postoji jos uvek ta mogusnost preko tih skola da probam da nadjem poso ko inzinjer da nostrifikujem diplomu i da polozim taj drzavni ispit koji mora da poloze svi inzinjeri pa da me zaposli neko
a mogu posle ako to uspe da predjem na h1b vizu

to je moj neki plan sa puno pitanja do tebe ako mozes molim te odgovori puno bi mi znacilo tvoje misljenje kako da postupim. hvala unapred

aleksandar zivkovic
03.08.2015, 15:22
i jos jedna dopuna mislim da ces me to pitati kad treba kod prelaska sa b1/2 vize na f1 da se da razlog moj bi bio uvideo sam da neznam dobro engleski kad sam vec tu da ga usavrsim, posao privatnu firmu koju imam u srbiji od 2012 mogu da obavljam i odavde bavi se projektovanjem mini hidrocentrala.
nisam uspeo da nadjem ni jedan master na temu hydro prellistao sam sve fakultete ako moze i tu pomoc.
mom kumu je tesko bilo i da izvadi Dl u virdiniji kao strogi zakoni iso je u cikago da li i ja da vadim dokumenta tamo ili u virdziniji?

wakalu
03.08.2015, 18:46
pozdrav, dugo vremena ne pise niko pa cu pitati a neka dobra dusa ako vidi nek odgovori molicu.
dobio sam turisticku vizu 10g m, imam privatnu firmu a fax jos da diplomiram, tad cu i da krenem za usu.
da li jos uvek moze da se prebacuje kad si u usa sa b1/2 (tu imam) na f1?
da li sa tom vizom ako ti daju odmah ssn i sada moze da se radi?
da li jos daju ssn u jeftinim skolama?
da li postoje takve skole i na floridi ili u kaliforniji (ako neko ima nek pusti linkove)?
da li je neko to radio jos u nekoj drugoj drzavi ili svi samo u chikagu?
hvala unapred

Ja mislim da je Chikago jako razvijen sa tim školama,a siguran sam da ima tih škola u ostalim državama,meni je plan isto na taj način otići u USA ali za tu studentsku vizu treba ogromno novca,mislim oko 15 000 $.

maybe17
03.08.2015, 21:33
Koliko ja znam ssn mozeš da dobiješ ako bi radio neke posliće u okviru škole i to je onaj ograničeni,pritom da ih izmoliš ili već kako jer ne daju sve škole . za stipendiju ti treba prvo da te pozovu(fakultet) a za to je neophodan tofl...i naravno mozeš da platiš školu jezika npr, a opet ti treba relativno dobro znanje jezika...

aleksandar zivkovic
04.08.2015, 15:57
Ja mislim da je Chikago jako razvijen sa tim školama,a siguran sam da ima tih škola u ostalim državama,meni je plan isto na taj način otići u USA ali za tu studentsku vizu treba ogromno novca,mislim oko 15 000 $.

ja nebih u chigao,imam 3 godina zavrsenu ekonomiju to je kao visa ovde i sad visoku gradjevinsku isto 3g to im dodje kao BS ja kad zavrsim gradjevinsku ,sa njom bih probao da nadjem poso ili da upisem master, prvo cu odavde da platim tih 400US da mi evoluiraju diplomu da vidim da li je prvo priznaju ko BS onda bi probao master da upisem ako mi negde odobre stipendiju i da mi daju in campus job ako moze nekako da se pregura tako? ako imam nekog ko je preziveo sa stipendijom ako ne onda bih na tu j1 produzavao dok me neko nezaposli posto sam citao da su pisali na ovom forumu na drugim temam da ti daju SSN sad taj ti je samo za in campus ali mozes kao negledaju toliko da se radi i van? to neznam da li jos uvek vazi jer sad kao uvode te elektronske povezane provere kod poslodavaca nazvali su ih nekako tacno imenom?

aleksandar zivkovic
04.08.2015, 16:08
Koliko ja znam ssn mozeš da dobiješ ako bi radio neke posliće u okviru škole i to je onaj ograničeni,pritom da ih izmoliš ili već kako jer ne daju sve škole . za stipendiju ti treba prvo da te pozovu(fakultet) a za to je neophodan tofl...i naravno mozeš da platiš školu jezika npr, a opet ti treba relativno dobro znanje jezika...

ja bih s radio kad odem tamo na B1/2 i taj eventualni prelazak na f1, engleski znam tecno da komuniciram cak i strucne pojmove za profesiju jedino se plasim da mi je pisanje slabije zato cu da pogledam taj TOFEL da vidim kakav je, sigurno zahteva spremanje.prvo i najosnovnije je da cu da platim to evolouiranje diplome za inzenjera ,jer bih sa tom profesijom hteo da nastavim ondak bi probao na 3-4 faxa razlicite jacine da mi daju stipendiju i da radim ako hoce in campus ako je neko uspeo tako da prezivi? posle ce caljda lakse da me zaposle ili da predjem na f1 kod tih jeftinih skola da bih dobio taj SSN koji kazu na ovom forumu mozes da iskoristis i da radis of campus kao negledaju poslodavci mada isto na forumu sam procitao kao sad ce biti neki elektronski program pa mozda nece moci??? neznam dokle se sa tim stiglo jer bih da radim dok trazim nesto u struci da imam da se izdrzavam a da se nadam da ce me posle sponzorisati firma u struci ako im se svidim imam i 3 godine iskustva ovde kod nas.

Magelan
04.08.2015, 17:23
pozdrav, dugo vremena ne pise niko pa cu pitati a neka dobra dusa ako vidi nek odgovori molicu.
dobio sam turisticku vizu 10g m, imam privatnu firmu a fax jos da diplomiram, tad cu i da krenem za usu.
da li jos uvek moze da se prebacuje kad si u usa sa b1/2 (tu imam) na f1?
da li sa tom vizom ako ti daju odmah ssn i sada moze da se radi?
da li jos daju ssn u jeftinim skolama?
da li postoje takve skole i na floridi ili u kaliforniji (ako neko ima nek pusti linkove)?
da li je neko to radio jos u nekoj drugoj drzavi ili svi samo u chikagu?
hvala unapred

- I dalje je moguce promeniti status sa B1 na F1 dok si u USA
- SSN po sistemu "odmah sada odmah" - skakljivo (ne bas tako lako, a ni ranije nije bilo "piece of cake")
- SSN i ESL skole - isto skakljivo
- Na Floridi vrlo verovatno jer je vrlo imigrantska, za Cali - verovatno, ali su troskovi zivota znatno visi nego u Illinoisu ili na Floridi
- U Severnoj Virdziniji (DC area) ima par skola koje nude F1 za ESL programe.

Magelan
04.08.2015, 17:32
ja nebih u chigao,imam 3 godina zavrsenu ekonomiju to je kao visa ovde i sad visoku gradjevinsku isto 3g to im dodje kao BS ja kad zavrsim gradjevinsku ,sa njom bih probao da nadjem poso ili da upisem master, prvo cu odavde da platim tih 400US da mi evoluiraju diplomu da vidim da li je prvo priznaju ko BS onda bi probao master da upisem ako mi negde odobre stipendiju i da mi daju in campus job ako moze nekako da se pregura tako? ako imam nekog ko je preziveo sa stipendijom ako ne onda bih na tu j1 produzavao dok me neko nezaposli posto sam citao da su pisali na ovom forumu na drugim temam da ti daju SSN sad taj ti je samo za in campus ali mozes kao negledaju toliko da se radi i van? to neznam da li jos uvek vazi jer sad kao uvode te elektronske povezane provere kod poslodavaca nazvali su ih nekako tacno imenom?

- Ne volim ni ja CHGO, ali je i dalje najlaksi za start u USA.
- Strukovna skola od 3 godine tesko da ce biti BS ukoliko nisi sakupio 90 US kredita.
- Master i dalje poslediplomske studije - i dalje postoje Teaching Assisting programi i ljudi su prezivljavali sa on-campus poslom. Clan Vuxanne je jedna od njih. Na ovom forumu ona ti moze dati najpreciznije odgovore po ovom pitanju.
- SSN zvanicno i jeste samo za on-campus posao. Za sve ostale poslove van kampusa preuzimas sopstveni rizik.
- E-verify (elektronska provera) je uveden odavno, mada ga ne koriste jos uvek sve firme. Tendencija je da ga sve vise i vise poslodavaca koristi.