PDA

View Full Version : Totalni finansijski preobražaj/Total Money Makeover (Dave Ramsey)


emigracija
26.10.2007, 16:04
Ova knjiga ce biti zanimljivo stivo mnogim nasim emigrantima koji su upali u zamku velikih kredita. Dave Ramsey je pobornik ideje da se nista ne kupuje na kredit, vec samo za gotovinu, i da se prvo treba otarasiti svih dugova prije nego sto se zapocne investicija.
Njegova logika je jednostavna:
1) Nijedna investicija nije sigurna. Svaka investicija nosi sa sobom odredjeni rizik, i sto je veci povrat na ulozen novac, to je i rizik veci.
2) Kamata koju placamo na kredite je zagarantovana, i moramo je platiti.
3) Iz ovoga slijedi da je najbolja “investicija” otplacivanje dugova. Ako npr. mozete da birate izmedju investicije koja mozda moze da donose 12% godisnje, i otplate kredita sa kamatom od 8% godisnje, Dave Ramsey predlaze da otplatite taj kredit prvo, jer je to najsigurniji povrat na vas novac.
Dave Ramsey predlaze sljedecih sest malih koraka koji ce vam pomoci da se oslobodite dugova:
1) Napravite pocetnicki fond za crne dane od tacno $1,000. Taj novac mozete koristiti samo u slucaju najgore krize. Napravite budzet kojeg cete se striktno pridrzavati i pokusajte da ustedite svaki dolar dok ne dodjete do te cifre od $1,000.
2) Otplacujte svoje kredite tako sto cete otplatiti prvo one sa najmanjim balansom. Ocigledno je da je ovo matematicki nelogicno, posto bi trebalo otplatiti prvo one sa najvecom kamatom, medjutim otplacivanje jednog kredita u cjelosti ima pozitivan psiholoski ucinak, i na taj nacin uspjeh je konkretan. Ramsey-jev savjet je sljedeci:
*- Pokusajte da mjesecno otplatite sto vise mozete kredita sa najmanjim balansom
*- Za sve ostale kredite platite samo minimalnu mjesecnu ratu
*- Kada otplatite taj kredit sa najmanjim balansom, dodajte mjesecnu ratu koju ste placali za taj kredit na sljedeci kredit sa najmanjim balansom.
*- Ponovite sve dok ne otplatite sve kredite (sve sem kredita za kucu)
Dakle, svota koju mjesecno odvajate za otplatu kredita treba da ostane ista (ili veca u slucaju da zaradjujete vise), sve dok ne otplatie sve kredite (sve sem kredita za kucu).
3) Kada ste zavrsili sa drugim korakom, zapocnite da pravite fond za crne dane koji vam moze trajati 3-6 mjeseci u slucaju da izgubite posao.
4) Kada ste ustedjeli dovoljno za crne dane, zapocnite da izdvajate 15% od svoje plate na 401K i ostale investicije na koje ne placate porez prije nego sto povucete novac.
5) Nakon toga mozete da pocnete da dodajte dodatnu ratu na kredit za kucu, jer ako ste dosli do ovog koraka, to je jedini preostali kredit.
6) Ako ste na ovom koraku, to znaci da ste slobodni od svih dugova, vase investicije zaradjuju za vas punom parom, i slobodni ste da uzivate u zivotu.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/60/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/60/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/60/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/60/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/60/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/60/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/60/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/60/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/60/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/60/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/60/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/60/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=60&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/10/26/totalni-finansijski-preobrazajtotal-money-makeover-dave-ramsey/)