PDA

View Full Version : DV-2016 Pitanje - Rezolucija Fotografije za Prijavu


Markovic Vladimir
07.10.2014, 18:13
Verovatno ste već xy puta pitani ovo al mene kopka i moram da pitam. Popunio sam prijavu ovde a ne na zvaničnom sajtu za prijavu. Sve završio itd itd, (da napomenem da sam išao kod fotografa koji je slikanje ovog tipa uradio xyz puta) ubacio slike mene i porodice, na validatoru probao slike i sve 3 su "prošle". E sad, danas prijatelj dođe do mene da mu napravim prijavu za njega (prethodno otišao kod ličnog fotografa (čitaj slikanje za DŽ) slikao se po mojoj "meri" jer idiot nije mogao da skonta izraz 600 x 600 pixela), i ja ovog puta krenem njemu da pravim prijavu preko zvaničnog sajta i sve popunim i ne uspem jer su njegove slike 591*591 pixela. Počnem da penim ko po običaju jer me danas apsolutno niko ne sluša, i baja me prekine i kaže pa Mile i tvoje su 591x591 pixela. I ja ne bilo mi teško uđem i proverim i stvarno jesu. Moje pitanje glasi je li to problem ili NE i ako JESTE šta da radim po pitanju toga?????

P.S. Meni da je neko napisao ovoliki TxT već bi bilo :drool:

shanzy
07.10.2014, 19:29
kad kazes ovde - mislis na sajt zelena lutrija? koliko ja znam to ne radi, tako da se ti nisi ni prijavio na lutriju. nisam nikad probala preko ovoga da se prijavim, ali na zvaničnom sajtu po zavrsenoj prijavi dobijes confirmation number. ako nisi dobio to, nisi ni prijavljen pa nemas zasto ni da brines, vec napravi nove fotke i to ti je to. inace i meni je jednom debil fotograf napravio fotke petsto i nesto umesto 600..

LiMan
07.10.2014, 21:31
Kad bi se prijavio sa tim slikama na zvanicnom sajtu mislim da uopste ne bi prosle i ne bi dobio confirmation nubmer, jer najmanje je 600X600

SRBghost
08.10.2014, 08:27
Ako su trazili da slike budu minimum 600x600 pix, onda se potrudite da takve i budu. Ako su slike nesto manje, u Photoshopu treba oko 10 sekundi da se podesi prava rezolucija. Ako imate problem sa Photoshopom, evo link gde to mozete odraditi online:

http://www.picresize.com/

Nemojte da vas mrzi da izgubite minut vremena i da se osigurate da ste ispostovali pravila, pa ma kako ona cudna ili sasava bila. Nadam se da cemo sa ovim konacno zavrsili sve dileme sa velicinom slika.

Sto se tice samih fotografija, da presecemo jednom i za svagda i to - SLIKAJTE SE KOD FOTOGRAFA! Trazite fotografije za USA vizu i gotovo (izvaditi nakit iz usiju, podici kosu sa usiju i cela). Nema vise rasprava oko boje vrata/zida iza vas, oko toga da li je carsav na kojem je beba bio ispeglan ili nije. Ako je stvarno problem dati 500-1000 dinara za slike i (opet) biti siguran da je sve OK, onda (nemojte mi zameriti) nema smisla ni podnositi prijavu jer posle treba obezbediti mnogo vise para.

pelcer224
08.10.2014, 09:01
591x591 se desava kada vas slikaju i onda smanjuje automatski linearno velicinu slike na 5x5cm a ne odabere u pixelima da smanji. Znam takve kretene od fotografa oni sve znaju, ne daju sebi nista reci. Smanjujuci dimenzije stavio ti je u cm a ne pixelima, to ti je to. Skenirajte sliku 5x5 cm na svom skeneru i vidjecete da ona u pixelima iznosi tih 591x591. Tako ti fotografi cuju od nekoga da treba 5x5 ostalo iz starih vremena i udri po cm a ne pixelima koji se u dosta programa automatski smanjuju kako pomeras cm. Koliko god se poveca tako mala slika gubi ne kvalitetu pa ti vidi...
Ja kada se slikam sa mojima da bih izbegao 591x591 trazim da me samo slika kao za dokument da uhvati sire ramena bez uredjivanja dimenzija. Onda ja kuci sredim dimenzije, ne vredi drugacije sa njima....