PDA

View Full Version : J1 - produzenje i promena statusa


Feartist
10.07.2015, 05:35
Pozdrav svima.
Ovo je moj prvi post ikada, pa cu se potruditi da budem sto konkretniji I jasniji oko stvari za koje bih voleo da dobijem vise informacija.

Student sam 3. godine I od 1. juna sam u Americi na J1 vizi koja mi istice 30. septembra nakon cega imam jos mesec dana kojih mogu iskoristiti u turisticke svrhe.

Zanima me koji sve nacini postoje za promenu statusa ili prebacivanje na drugi tip vize?

Konkretno ono sto znam I sto je za sada nekako izvodljivo:

1. H2B viza koju sam dobio od poslodavca
(Dobio sam 44 papira od kojih znam da popunim neke. Potrebna mi je pomoc oko ovoga, da li se to uopste moze uraditi, kakva je procedura, koliko je verovatnoca da I nakon popunjenih papira dobijem vizu? Da li se ide na intervju? Koliko moze da kosta ovaj tip vize?)

Planiram da odem do immigration lawyera I lepo se raspitam ukoliko ne dobijem ovde odgovor, s tim da ne znam da li se konsultacije uopste placaju jer bih voleo ovo da resim sto pre, posto imam vizu nesto vise od 2 meseca a znam da se dugo cega za promenu statusa.


2. F1 viza - community college
Neki koledzi dozvoljavaju prebacivanje a neki ne, to cu saznati za koji dan konkretno za koledz koji me zanima.
(Kolika je verovatnoca za dobijanje ove vize, koliko se cega potvrda, koliko kosta?)

Dao sam dva predloga za koja znam, isto tako nesto malo sto znam o svakom I pitanja na koja ako moze neko da mi da odgovor.
Ja se izvinjavam ako je bilo nepravilnosti, pogresnih informacija ili ako se o ovome vec diskutovalo, moze neko da nalepi link, nije problem da procitam.

I za sam kraj, voleo bih da po pitanju svog statusa uradim nesto dok sam ovde, jer je mnogo sigurnije, nego da sam u Srbiji primoran da idem na intervju za koji sumnjam da bih prosao.

Hvala svima, izvinjavam se na duzini I voleo bih da cujem misljenja, bilo pozitivna ili negativna.
Svaki komentar je vise nego dobro dosao. :)

Magelan
10.07.2015, 20:32
Mozes se prebaciti i na F1 i na H2B dok si u USA. Radi se promena statusa - "Adjustment of Status". Nekada je moralo da se ide nazad pa ponovo u ambasadu, ali vec duze od 6 godina to je moguce i iz US. Potrebno je da posaljes formulare i posaljes imigracionom. Ne ides na dodatne intervjue.

Ukoliko nisi siguran oko popunjavanja papirologije, advokat nije losa ideja. U CHGO to rade i paralegal-i za mnogo manji iznos.

Sto se F1 vize tice, pogledaj staru temu "Potreban savet u vezi US vize".

Feartist
11.07.2015, 05:34
Prvenstveno, hvala puno na brzom odgovoru.
Imam par podpitanja, nadam se da to nije problem.

Koliko sam shvatio, ako dobijes papire da popunis od poslodavca iz USA za H2B vizu I ako kontaktiram advokata, popunimo papire, stvar je gotova? Kazes da se ne ide na intervju, jel postoji neka zackoljica da budem odbijen ili bilo sta?

I poslednje.
Svi ti procesi oko dobijanja, tj produzavanja vize ili promene statusa dok ste u USA, koliko su rigorozni I da li ljudi uspevaju to da srede ili je situacija ista kao I kod nas u ambasadi, odbijanje, slab prolaz I slicno?

Hvala vam puno, jer ovo sto saznam ovde mi je sve, drugi ili ne znaju ili nece da kazu.

Magelan
11.07.2015, 08:00
Uvek postoji mogucnost da zahtev bude odbijen. Medjutim, to se ne dogadja tako cesto ukoliko je uz pravilno popunjene formulare poslato i obrazlozenje zbog cega se podnosi zahtev za promenu statusa. Dakle, neophodno je dati razumno objasnjenje koje stoji iza vase odluke da zelite da produzite boravak u US uz promenu statusa.

Feartist
12.07.2015, 06:17
U ponedeljak idem na intervju za neki koledz, pokusacu da pokupim sto vise informacija, pa pravac kod advokata da pitam I za H2B I F1.
Hvala puno na odgovoru.
Pa se javljam ako imam neka pitanja.

Feartist
13.07.2015, 20:02
Upravo sam se vratio od advokata I sa koledza.
Situacija je takva, da mi na fakultetu ne prave problem oko upisa ukoliko resim svoje pitanje, tj prebacivanje na F1 vizu.
Isto tako je u par navrata napomenula, da mogu da biram full time na F1 vizi ili part time na extended J1 vizi, s tim da ne znam koliko moze da bude to extended, jer ako je manje od 6 meseci ne isplati se.
Advokat samo za konsultacije, znaci da pogleda papire, odgovori na par pitanja kosta 200$.
Da je unajmim oko 1500$.
Na meni je da odlucim da li hocu da platim 200$ u nadi da saznam sve moguce informacije za menjanje statusa, I koliko je zapravo sansa za prebacivanje na F1 I H2B vizu.
Ukoliko ona proceni da su dobre, onda sklopimo ugovor, iako ne znam da li to znaci da mi ona samo popunjava papire ili je citav proces dok ja cekam odgovor od imigracionog tu, dok se moj status ne resi ili kako vec ide?
200$ nije strasno, ali da dajem preko 1000$ za pokusaj dobijanja tj promene vize, ne znam koliko se isplati.

Sta vi mislite o ovome?

Hvala puno na odgovorima, sada su mi potrebniji nego ikada, jer ne bih mogao sam da donesem ovakvu odluku a da prethodno nemam iskustva.

Magelan
13.07.2015, 21:18
U kom gradu tj. u kojoj drzavi se nalazis? Koje skole su u pitanju? Koji program?

Feartist
13.07.2015, 22:14
North Dakota, Grand Forks, community college Northland, smer Fire Fighter.

Magelan
13.07.2015, 22:57
Ukoliko je program Associate Degree (trebalo bi), imas pravo na F1. Ukoliko je Advanced Certificate, onda samo M1.

Advokat ce ti uzeti $200 i dati opste instrukcije. Posto je F1 viza u pitanju, tebe skola prvo treba da primi u program i izda I-20 koji zatim saljes sa ostalim fromularima u imigraciono.

Iskreno, licno ne znam nikog kome je promena statusa odbijena. Nekima su recimo trazili dodatna dokumenta pa je promena na kraju uspesno izvrsena.

Program koji nameravas da upises koliko ja znam u Srbiji ne postoji te stoga imas legitimni razlog zbog kog ti je potrebna promena statusa i ne vidim da bi trebalo da bude problema.

Ukoliko imas nedoumica sa popunjavanjem formulara, onda kod advokata, a tu je svuda $1500 "dobar dan"

Feartist
14.07.2015, 06:21
Mislim da imaju obe vrste programa, jer je zena sa kojom sam pricao u vise navrata spominjala M i F1 vizu.

Isto tako bih voleo da napomenem, da sam dobio papire za H2B vizu od poslodavca.
Da li mogu da dobijem savet, po tvom misljenju na koju bih vizu trebao ici, koja se lakse dobija?

Znaci procedura je takva da ja idem na koledz, prvo oni moraju da me prime na program, nakon sto obavim sve testove dobijam I-20 od njih I sta jos, sto bih trebao slati imigracionom?

Hvala puno Magelan, na odgovorima.
Hvala do neba!

Magelan
14.07.2015, 08:14
I M1 i F1 su studentske vize. M1 je za Advanced Certificate programe, koji traju do godinu dana (recimo Licensed Practical Nurse & Paramedic). M1 viza ne moze da se produzava, cak ni u svrhe daljeg skolovanja. Dakle, ukoliko dodje do izbora M1 vs. H2B, u doticnoj situaciji bih isao na H2B (razmisljam na glas).

F1 je studentska viza za Associate Degree pa na vise (npr. Registered Nurse ili Associate in EMS services sto je najverovatnije to sto tebi nude) i moze se produzavati u svrhu daljeg skolovanja. Sto se prelaza tice prvo skola treba da te primi u program i izda ti I-20 obrazac. Uz formulare za F1 izmedju ostalog saljes i "Affidavit of Support" - potrebno je da prikazes da imas dovoljno sredstava na racunu (ili sponzor da ih prikaze ukoliko ti nemas). Koliko novca - zavisi od toga kolika je cena programa. 2010 su meni trazili da prikazem nekih 12k za program koji sam tada pohadjao u CHGO.

H2B je radna viza, i moze se produzavati do 3 godine.

Sto se promene statusa tice, nema neke razlike u tome da li je lakse promeniti na neku od studentskih ili na H2B. Uz propisno popunjene formulare ne bi trebalo da bude problema ni za jednu od tri navedene.

U zavisnosti od tvojih prioriteta i planova, definitivno je na tebi da odlucis da li ti je bitnije studiranje ili posao. Dok si na H2B mozes da studiras paralelno. Isto tako, ukoliko ti je potrebno vise novca za neku bolju skolu, mozes da budes na H2B dok ne stavis nesto novca sa strane pa se onda prebacis na F1. Neka te ne plase promene statusa. Dokle god se drzis pravila nisu velike sanse da ti imigraciono odbije zahtev za promenu. Licno ne znam nikog kome promena nije odobrena, a u pitanju je petoro ljudi, sto u Illinoisu sto ovde u Virdziniji, a promene su bile J1-F1, B1-F1, P3-F1, H2B-M1, H4-F1.

aleksandar zivkovic
03.08.2015, 16:08
#magelan

izvini sto ovde upadam ali gde je taj kanal niko odavno nepostira, onda sam te vide ovde pa da te pitam.

procitao sam sve o prelasku sa b1/2 koju ja imam 10g multi na f1 vizu.
ja imam visoku ekonomsku i visoku gradjevinsku 3g po bolonji.]
moj plan je sledeci:
da predjem sa b1/2 na f1 skolu za engliski sa uslovom da mi izdaju ssn (da li jos moze to da se uradi posto su postovi stari, da li jos postoje takve skole ja imam kuma aleksandrija virdzinija pa tu negde blizu ili vasington ako znas neku skolu?)

Magelan
04.08.2015, 18:40
@aleksandar_zivkovic

Posotvi sa odgovorima su prebaceni u temu "Prelazak sa B1 na F1"