PDA

View Full Version : Status nakon braka sa Americkim drzavljaninom.


karaburac
30.08.2016, 22:18
Dobar dan ili dobro vece. U Juznoj Karolini je 5 popodne:) poprilicno sam nov i listao sam forum dosta ali posle razgovora sa cimerkom nije mi bas jasno kakav bi status dobio posle braka. Dakle 2 godine imam devojku koja je Americki drzavljanin. Prvi put smo se upoznali prosle godine. Bili smo 2 nedelje zajedno pa sam se vratio za Srbiju posto sam tada radio na kruzerima i imao ugovor koji me ceka. Nakon zavrsenog ugovora krajem Maja opet sam dosao ovde kod devojke sa turistickom vizom. Znaci ovde sam evo 3 meseca i nedelju dana. Vereni smo i zanima me kakav status dobijam kad se uzmemo i predam sve dokumente? Da li dobijam neku vrstu vize na neodredjeno vreme ili se dobija odma kondiciona zelena karta. Imam cimerku koja se udala za Egipcanina na isti nacin i u braku su 6 godina i on jos nema ni kondicionu zelenu kartu sto mi je jako cudno. Brak je pravi znaci nikakve kombinacije. Palo mi je napamet mozda da je za njega teze sve ovo posto je musliman i iz vrlo nestabilne zemlje, doduse i ona mi je isto to rekla i veruje da je zbog toga. Da li je neko voljan da pojasni proces nakon braka u ovom slucaju ili jos bolje ako ima nekog ko je imao slicno iskustvo. Da iskren budem pomalo me plasi ova varijanta sa dolaskom kao turista i onda menjanje statusa,jedino sto mi uliva samopouzdanje da kad dodje do intervijua nema sta da krijem posto se stvarno volimo ali opet treba to dokazati imigracionom koji te gleda kao broj.

Magelan
30.08.2016, 22:45
Kada posaljes potrebna dokumenta za promenu statusa to ide ovim redom:
- prvo stigne pismo da su dokumenta primljena i dobijes case number
- sledeca koverta je poziv za biometrijske podatke (otisci i fotka) u lokalnoj imigracionoj kancelariji. Ovo obicno bude nekih mesec dana nakon slanja dokumenta
- uvek postoji mogucnost da u nekom momentu iz konzularnog centra posalju jos jednu kovertu gde eventualno mogu da zatraze dodatna dokumenta.
- nakon davanja otisaka stize koverta sa datumom intervjua u imigracionom na koji treba da se pojavis sa suprugom. Datum intervjua obicno biva 3-6 meseci nakon slanja dokumenta, a to sve zavisi od guzve u lokalnom imigracionom ofisu koji je zaduzen za taj deo drzave u kom se nalazis.
- isto tako nakon otisaka stize koverta sa radnom dozvolom. Sa radnom dozvolom vec mozes u SSA po socijalni i nakon dobijanja socijalnog u DMV po vozacku dozvolu. Radna dozvola vazi dok ne dobijes GC.
- nakon uspesno zavrsenog intervjua u roku od 90 dana dobijas zelenu kartu. Vrlo cesto plastika stigne vec sledece nedelje u koverti na kucnu adresu.
- prva zelena karta dobijena ovim putem vazi dve godine i uslovna je.
- nakon 21 meseca, imas "prozor" od 90 do isteka uslovne zelene karte da ponovo podneses potrebna dokumenta kako bi dobio drugu zelenu kartu. Tada uglavnom nema intervjua i samo u jednom momentu dobijas drugu zelenu kartu koja je stalna i vazi 10 godina.

Datum na zelenoj karti je datum intervjua u imigracionom, ne od datuma vencanja. Sat startujes tada i od tog momenta se broje meseci za stalnu zelenu kartu, a nakom toga i za drzavljanstvo.

33 meseca nakon intervjua i dalje u braku, imas mogucnost da podneses zahtev za drzavljanstvo.

karaburac
31.08.2016, 03:12
Magelan komsija hvala puno na kratkom i detaljnom odgovoru. Srocio si ga u detalj, sad mi je donekle lakse i znam sta me ceka:;D:

Khnum
31.08.2016, 11:24
Zdravo svima,

Zamolio bih za pojašnjenje - "33 meseca nakon intervjua i dalje u braku, imas mogucnost da podneses zahtev za drzavljanstvo."

Da li to znači da zahtev za državljanstvo može da se podnese i pre isteka od 5 godina boravka u US? Ako sam dobro shvatio, uslov je da se sa GC bude u US 5 godina i da se ne prave izlasci duži od 6 meseci, tj. da se ukupno bude u US 30 meseci u tih 5 godina, ali da ne može da se npr. posle 30 meseci (ako se npr. ne izlazi uopšte iz US za vreme tih 30 meseci) podnese zahtev za državljanstvo jer nije ispunjen uslov od 5 godina.

Možda grešim, pa bih zamolio za pojašnjenje.

Hvala puno!

Pozdrav:grin:

Magelan
31.08.2016, 13:43
Brak je izuzetak. Imas pravo na drzavljanstvo nakon 3 godine od intervjua, odnosno kada se navrsi 33. mesec od intervjua (90 dana pre te 3. godisnjice od intervjua).

Khnum
31.08.2016, 14:11
Hvala puno na pojašnjenju i brzom odgovoru.

Veliki pozdrav :bravo:

karaburac
06.10.2016, 16:51
Magelan imam jos jedno jako vazno pitanje za tebe. Poceo sam polako da panicim posto sam se ozenio ali i dalje skupljam papire da predam za I-130, I-485 form a panicim posto mi datum legalnog boravka kao turista istice krajem Novembra....zena treba da izvadi potvrdu za takse i moramo da otvorimo zajednicki account u banci ali da skratim pricu sve ovo kad posaljemo bice verovatno kraj Octobra ili pocetak Novembra ako bog da ali to znaci da mi ostaje mesec dana legalnog boravka po vizi. Ocekujem da ce proces da traje nekoliko meseci kako si naveo sto znaci da cu biti ilegalno posto ce mi viza isteci. Da li to vuce neku kaznu ili sam i dalje u legalnom procesu???
Iskreno prestao sam mirno da spavam zbog svega ovoga cak sam poceo da razmisljam da se vratim posto necu da budem u ilegalnom statusu...

Magelan
06.10.2016, 17:17
Magelan imam jos jedno jako vazno pitanje za tebe. Poceo sam polako da panicim posto sam se ozenio ali i dalje skupljam papire da predam za I-130, I-485 form a panicim posto mi datum legalnog boravka kao turista istice krajem Novembra....zena treba da izvadi potvrdu za takse i moramo da otvorimo zajednicki account u banci ali da skratim pricu sve ovo kad posaljemo bice verovatno kraj Octobra ili pocetak Novembra ako bog da ali to znaci da mi ostaje mesec dana legalnog boravka po vizi. Ocekujem da ce proces da traje nekoliko meseci kako si naveo sto znaci da cu biti ilegalno posto ce mi viza isteci. Da li to vuce neku kaznu ili sam i dalje u legalnom procesu???
Iskreno prestao sam mirno da spavam zbog svega ovoga cak sam poceo da razmisljam da se vratim posto necu da budem u ilegalnom statusu...

Onog momenta kada posaljes dokumenta i ispunjene obrasce sa zahtevom za promenu statusa, ti se na sistemu vodis kao osoba koja je zapocela proces prelaska u imigrantski status i u tom statusu si legalno u US sve do momenta dok ti ne bude odobrena prelaz u imigrantski status a to je u stvari na intervjuu.

Ukoliko se trenutni status prekoraci, i dokumenta za promenu statusa posaljes nakon isteka vize koju trenutno imas, nista se znacajno nece dogoditi. Nece te niko kaznjavati zbog toga. Objasnite lepo sluzbeniku da je proces sakupljanja potrebne dokumentacije potrajao ukoliko uopste iko to bude pitao.

Ukoliko je sve "Bona Fide" mozes mirno da spavas :)

Srecno

karaburac
06.10.2016, 20:00
Hvala jos jednom na brzom odgovoru. Ako nekad svracas do Myrtle Beach javi se da te castim ruckom:) sad cu definitivno bolje da spavam:)

boki71
03.01.2017, 12:35
Dobar dan svima,novi sam na forumu,ali sam pregledao razne teme zivota i rada u Americi.Interesuju me razne teme posto planiram da odem,radim i zivim u Americi.Izmedju ostalog imam pitanje u vezi braka sa americkim drzavljaninom.Procitao sam pitanje coveka koji vec zivi u Americi,ali me interesuje da li je ista procedura i kada se vencanje obavi u Srbiji?Hvala unapred na odgovorima.

mikiSA
03.01.2017, 14:24
Dobar dan svima,novi sam na forumu,ali sam pregledao razne teme zivota i rada u Americi.Interesuju me razne teme posto planiram da odem,radim i zivim u Americi.Izmedju ostalog imam pitanje u vezi braka sa americkim drzavljaninom.Procitao sam pitanje coveka koji vec zivi u Americi,ali me interesuje da li je ista procedura i kada se vencanje obavi u Srbiji?Hvala unapred na odgovorima.

boki71,
Procedura je razlicita u tome sto se se sve zavrsava u Srbiji jer si ti jos uvijek u Srbiji. Supruga posalje I-130 (https://www.uscis.gov/i-130) zajedno sa dokumentima koji su navedeni i sa fee (cek ili money order) $535, effective 12 a.m. Eastern U.S. time, December 23, 2016.
Kad se odobri iz USCIS ide u NVC koji ti zakazuju intervju u ambasadi u Beogradu. Prije toga tebi ide lista sta sve treba ponijeti za intervju, onda ljekarski (kao za DV Lutriju) i na kraju intervju. Treba nekih 9-11 mjeseci da bi se doslo do supruznicke vize.

boki71
03.01.2017, 16:03
Hvala puno miki,cuo sam da posle vencanja ovde i dobijanja dokumenta da smo zvanicno vencani,odmah posle mesec-dva moze ici za Ameriku,to jest da mogu ja da otputujem?Hvala ti jos jednom,pokusacu da odem mozda i na H-2B vizu,mozda je to i najbolje?