PDA

View Full Version : DV-2018: Školovanje


SEEUSAIC
28.09.2016, 23:43
PROGRAM: Svake godine, u organizaciji U.S. Department of State putem programa Diversity Visa dodeli se 50,000 imigrantskih viza stanovnicima zemalja iz kojih se, statisticki gledano, u U.S.A. useljava mali broj ljudi. Prijavljivanje je besplatno a odabir je slucajan (lutrijski sistem). Uslovi za ucesce u ovom programu su malobrojni, ali vrlo striktni. Zemlje koje su u poslednjih pet godina poslale nesrazmerno veliki broj imigranata u odnosu na ostale, vise od 50,000, gube pravo ucesca u ovom programu. Ucesnici se prijavljuju na osnovu zemlje rodjenja, bez obzira na to cije drzavljanstvo imaju i u kojoj zemlji trenutno zive. Ukoliko je zemlja rodjenja na spisku zemalja koje ne mogu ucestvovati u program zbog visoke stope imigracije, zainteresovani iz te zemlje mogu se prijaviti na osnovu zemlje supruznika ili roditelja, ukoliko oni nisu bili zakonski gledano stanovnici u zemlji rodjenja aplikanta, nego su u istoj boravili privremeno (skolovanje, turizam, privremeni poslovni aranzman, usavrsavanje…). Zemlje sa pravom ucesca su podeljene u sest regiona i nijedna zemlja pojedinacno ne moze dobiti vise od sedam odsto raspolozivih viza. Pripadnici istopolnih brakova imaju pravo ucesca, ukoliko je brak sklopljen u zemlji u kojoj su istopolni brakovi zakonski priznati.

SKOLOVANJE: Minimalni uslov je srednjeskolsko obrazovanje, koje je komparativno sa americkim dvanaestogodisnjim skolovanjem. To znaci da skolovanje mora biti redovno, u trajanju od cetiri godine, kao i da zavrseni predmeti u toku obrazovanja treba da odgovaraju americkim standardima: jezik, matematika, nauka, kao i ostali predmeti koji pripadaju opstem obrazovanju. Drugim recima, minimalni uslov je srednjeskolsko obrazovanje sa kojim se moze produziti skolovanje bez polaganje diferencijalnih ispita. Diplome stecene nakon studiranja na Visim skolama, Fakultetima i Univerzitetima su minimalni uslov u slucaju da je srednjeskolsko obrazovanje vanredno ili trogodisnje.

AMERICAN CORNER Novi Sad, Prezentacija DV-2018 (https://www.facebook.com/acnovisad/videos/1154083224653260/), odrzana 23. Septembra, 2016:

Na intervju u Ambasadi treba da se, osim diplome iz srednje skole, ponesu i svedocanstva na kojima pise da je skolovanje redovno. Vanredno skolovanje moze da se prihvati u retkim slucajevima (zdravstveni razlozi i slicno).

U slucaju trogodisnjeg skolovanja, moze se kao uslov priznati vise skolovanje – ukoliko je zavrseno. Kursevi i ispiti bez diplomiranja ne zadovoljavaju minimalni uslov u slucaju trogodisnjeg skolovanja, ali ta osoba moze da aplicira preko odgovarajuceg radnog iskustva.

Napomena: Tema se redovno i strogo nadgleda, svaki off topic post bice uklonjen.

Hvala na razumevanju.

Sup.Mod.

DV Lottery 2018 - Zvanicna Strana za Prijavljivanje (https://www.dvlottery.state.gov) 4. oktobar 2016 - 7. novembar 2016

DV Lottery 2018 - Instrukcije za Prijavljivanje (https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2018-Instructions-Translations/DV-2018%20Instructions%20English.pdf) (pdf file, Eng.)

DV Lottery 2018 - Video Instrukcije za Prijavljivanje (https://youtu.be/tOQlh2d2EbQ)

Absolute beginner
29.09.2016, 19:42
Zavrsio sam redovno srednju skolu-gimnaziju po sistemu usmerenog obrazovanja, smer: knjizar-knjiznicar, i u III i IV godini nisam imao matematiku, da li to po vasem misljenju moze predstavljati problem?

SEEUSAIC
29.09.2016, 22:31
Zavrsio sam redovno srednju skolu-gimnaziju po sistemu usmerenog obrazovanja, smer: knjizar-knjiznicar, i u III i IV godini nisam imao matematiku, da li to po vasem misljenju moze predstavljati problem?

Ne bi trebalo da bude problem, ali smo za svaki slucaj zamolili Americki Kutak Kragujevac da, ako je to moguce, postavi ovo pitanje konzulu i zaposlenima u ambasadi tokom sutrasnje prezentacije.

Sup.Mod.

Absolute beginner
30.09.2016, 06:53
Puno hvala na angažovanju. U to vreme je bio specifičan sistem obrazovanja, drugačiji od današnjeg, i verujem da ima jos ljudi koji su bili deo eksperimenta u 80-im...

Magelan
03.10.2016, 16:09
Zavrsio sam redovno srednju skolu-gimnaziju po sistemu usmerenog obrazovanja, smer: knjizar-knjiznicar, i u III i IV godini nisam imao matematiku, da li to po vasem misljenju moze predstavljati problem?

I dan danas u pojedinim srednjim strucnim skolama matematika se pohadja samo u prvom i drugom razredu. Primer za to su srednje medicinske skole. To zaista ne bi trebao da bude problem kao sto je vec napisao drugi moderator.

Absolute beginner
03.10.2016, 22:27
Hvala Magelan, iako se ne znamo najiskrenije se nadam, gde god da si trenutno, da ti dobro ide i da si zadovoljan životom u US...