PDA

View Full Version : Lutrija za Zelenu Kartu DV-2018: Instrukcije


SEEUSAIC
04.10.2016, 10:15
PROGRAM: Svake godine, u organizaciji U.S. Department of State putem programa Diversity Visa dodeli se 50,000 imigrantskih viza stanovnicima zemalja iz kojih se, statistički gledano, u U.S.A. useljava mali broj ljudi. Prijavljivanje je besplatno a odabir je slučajan (lutrijski sistem). Uslovi za učesće u ovom programu su malobrojni, ali vrlo striktni. Zemlje koje su u poslednjih pet godina poslale nesrazmerno veliki broj imigranata u odnosu na ostale, vise od 50.000, gube pravo učesća u ovom programu.

Učesnici se prijavljuju na osnovu zemlje rođenja, bez obzira na to čije državljanstvo imaju i u kojoj zemlji trenutno žive. Ukoliko je zemlja rođenja na spisku zemalja koje ne mogu učestvovati u program zbog visoke stope imigracije, zainteresovani iz te zemlje mogu se prijaviti na osnovu zemlje supružnika ili roditelja, ukoliko oni nisu bili zakonski gledano stanovnici u zemlji rođenja aplikanta, nego su u istoj boravili privremeno (školovanje, turizam, privremeni poslovni aranžman, usavršavanje…).

Zemlje sa pravom učesća su podeljene u šest regiona i nijedna zemlja pojedinačno ne moze dobiti vise od sedam odsto raspoloživih viza. Pripadnici istopolnih brakova imaju pravo učesća, ukoliko je brak sklopljen u zemlji u kojoj su istopolni brakovi zakonski priznati.

Prijavljivanje na DV-2018 počinje 4.oktobra 2016 u 18:00h po lokalnom vremenu. Prijave se podnose do 7. novembra 2016. na internet adresi www.dvlottery.state.gov (https://www.dvlottery.state.gov).

ŠKOLOVANJE: Minimalni uslov je srednješkolsko obrazovanje, koje je komparativno sa američkim dvanaestogodišnjim školovanjem. To znači da školovanje mora biti redovno, u trajanju od četiri godine, kao i da završeni predmeti u toku obrazovanja treba da odgovaraju američkim standardima: jezik, matematika, nauka, kao i ostali predmeti koji pripadaju opštem obrazovanju. Drugim rečima, minimalni uslov je srednješkolsko obrazovanje sa kojim se može produžiti školovanje bez polaganja diferencijalnih ispita. Diplome stečene nakon studiranja na Višim školama, Fakultetima i Univerzitetima su minimalni uslov u slučaju da je srednješkolsko obrazovanje vanredno ili trogodišnje.

AMERICAN CORNER Novi Sad, Prezentacija DV-2018, održana 23. septembra, 2016:

Na intervju u Ambasadi treba da se, osim diplome iz srednje škole, ponesu i svedočanstva na kojima piše da je školovanje redovno. Vanredno školovanje može da se prihvati u retkim slučajevima (zdravstveni razlozi i slično).

U slučaju trogodišnjeg školovanja, može se kao uslov priznati više školovanje – ukoliko je završeno. Kursevi i ispiti bez diplomiranja ne zadovoljavaju minimalni uslov u slučaju trogodišnjeg školovanja, ali ta osoba može da aplicira preko odgovarajućeg radnog iskustva.

RADNO ISKUSTVO: Ukoliko aplikant nema odgovarajuće školovanje koje zadovoljava minimalne uslove za program, može se kvalifikovati preko radnog iskustva: potrebno je u poslednjih pet godina posedovati dve godine radnog iskustva u zanimanju koje zahteva najmanje dve godine obuke ili iskustva. Radno iskustvo treba da ima Specific Vocational Preparation (SVP) nivo od najmanje 7.0 na U.S. Department of Labor’s O*Net Online (http://www.onetonline.org) database. Idite na "Browse by Job Zone" i izaberite opciju 4 (considerable preparation needed) ili opciju 5 (extensive preparation needed). Navedena zanimanja imaju traženi SPV.

FOTOGRAFIJA: Fotografija ne treba da bude starija od šest meseci. Fotografija treba da ispunjava određene specifikacije:

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=49&pictureid=312

Takođe, fotografija treba da bude u fokusu, od 600x600 piksela do 1200x1200 piksela, u boji (24 bita po pikselu), teška do 240 kb, bez naočara, šešira ili bilo kakvih drugih obeležja koja prekrivaju glavu. Pozadina fotografije treba da bude neutralna i svetle boje. Dodatna objašnjenja, kao i program za podešavanje fotografije za DV aplikaciju, možete pronaći na strani Photo Requirements (https://travel.state.gov/content/visas/en/general/photos.html#DV).

Napomena: Tema se redovno i strogo nadgleda, svaki off topic post biće uklonjen.

Hvala na razumevanju.

Sup.Mod. SREĆNO SVIMA!!!! :1081:

DV Lottery 2018 - Zvanična Strana za Prijavljivanje (https://www.dvlottery.state.gov) 4. oktobar 2016 - 7. novembar 2016

DV Lottery 2018 - Instrukcije za Prijavljivanje (https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2018-Instructions-Translations/DV-2018%20Instructions%20English.pdf) (pdf file, Eng.)

DV Lottery 2018 - Video Instrukcije za Prijavljivanje (https://youtu.be/tOQlh2d2EbQ)

SEEUSAIC
06.10.2016, 22:12
Vrlo bitna informacija sa jučerašnjeg Facebook četa U.S. Department of State o DV-2018 tehničkim problemima: sistem će vas obavestiti ukoliko je prijava duplikat!

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=49&pictureid=313

• Do not use the browser supplied navigation – Back, Forward or Refresh. Please only use the buttons that are part of the application (they are blue).

• There is a 60 minute timeout for filling out an entry from Begin Entry to Submit. Gather all information first, then keep in mind that the timeout will prevent the entry from completing after an hour.

• If you do not receive a confirmation number, it is safe to submit your entry again. IF it is a duplicate, the system will tell you, and will prevent that duplicate from going into the database. (this keeps them from accidentally entering a duplicate)

• Please submit your entry at least several days before the end of the time period in order to be sure that system problems won’t prevent you from getting your entry in. The last 3 days are typically the busiest days – avoid them!

• If you don’t get a confirmation number, but are told that the 2nd entry is duplicate, when ESC is available on May 2nd, there is a way to find your confirmation number to get your status. All they need to do is keep track of the exact name, birth date, and email address that was entered into the Entry form.

Sup.Mod.

SEEUSAIC
18.10.2016, 23:32
Na Facebook strani U.S. Embassy Macedonia (https://www.facebook.com/US-Embassy-Macedonia-119869762156/?hc_ref=PAGES_TIMELINE), u sredu, 19. oktobra od 15 do 16 časova po lokalnom vremenu, možete postavljati pitanja vezana za DV Lottery. Na vaša pitanja će odgovarati Consular Officer Meghan Dean. Pitanja možete postavljati na makedonskom, engleskom ili albanskom jeziku. Ovo je idealna prilika za pitanja o I-134 formi (Affidavit of Support), potrebnom novcu na računu, lekarskim uverenjima i svemu ostalom što je specifično za naše članove koji će intervju imati u Skoplju, a informativno je i za sve ostale. Osvetlajte nam obraz :grin:

Sup.Mod.

SEEUSAIC
31.10.2016, 21:25
Još jedna prilika da postavite pitanja o DV lutriji! Razgovor na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade SAD u Podgorici zakazan je za petak, 04. novembra u 12:00 časova. Rešite svoje nedoumice o tome kako se možete prijaviti za lutrijski program 2018. Pridružite nam se na Facebook (https://www.facebook.com/events/1260249920713432/) stranici Ambasade u Podgorici!

Sup.Mod.