PDA

View Full Version : Education/Work Experience Requirement


tectonic
10.11.2017, 09:09
Poštovani,
prvi put pokušavam da apliciram za DV2019, te se izvinjavam ukoliko je ovo pitanje već bilo postavljeno. Pretraživao sa forum, ali nisam uspeo da nađem odgovor. Ukoliko bi neko bio voljan da me posavetuje, bio bih mu zahvalan.
Pogledao sam tutorijal na US department of state, kako bih što bolje popunio aplikaciju, ali mi nešto nije jasno.
Zbog čega im treba E/WE R? Šta to znači za mene ukoliko me izvuku? Razumeo sam da treba ispuniti jedan uslov. Ja ispunjavam oba. Šta je bolje izabrati?
Napomenuću da još uvek nisam aplicirao, interesuje me samo kad dođem do tog pitanja, kako da odgovorim.
Here's my story: imam završen fakultet - profesor istorije, ali naravno ne radim taj posao. Već skoro četiri godine radim u preduzeću koje zapošljava osobe sa invaliditetom kao stručno lice (savetnik). Na O-net.line teško mogu da prepoznam svoje zanimanje. Kako da znam šta tačno da izaberem? I šta za mene znači ako izaberem to zanimanje? Da li će neko to da proverava?
Ukoliko Vas već dosad nisam smorio, molim Vas za odgovor.
Hvala
Ili da ispunim uslov srednja škola, da ne komplikujem i to je to?

vlada33
10.11.2017, 09:54
Mnogo je komplikovanije ispuniti uslov za zanimanje a s obzirom da imas fakultet nije ti ni potrebno da ispunis uslov za zanimanje, to vazi jedino za one koji imaju trogodianje skole i ne ispunjavaju uslov skolovanja pa se vade na zanimanje...

salivux
22.09.2018, 17:03
:wtf:
Postovani,

da li neko moze i ume da mi objasni kako kako na osnovu radnog iskustva da popunim prijavu?
konkretno supruga ima treci stepen obrazovanja,ali ima visegodisnje radno iskustvo u kategoriji 4 tj. *Public Relations Managers* sto joj daje za pravo da konkurise.

i kada otvorim formular za popunjavanje prijave i dodjem do br.12 najnizi stepen obrazovanja koji treba da se unese,ispod stoji i link online.onetcenter.org da se prijavis na osnovu radnog iskustva..
odem na taj link izaberem *Public Relations Managers* i opet ne mogu da se prijavim na ovaj nacin.
i takav problem imam vec 2,3 godine unazad pa prijavljujem samo sebe.
unapred hvala na pomoci.

ikac89
22.09.2018, 17:45
Gde pokušavate da se prijavite? Prijava za lutriju još uvek nije počela, a link za prijavu nalazi se samo i isključivo na ovo sajtu https://www.dvlottery.state.gov/

salivux
22.09.2018, 23:40
Gde pokušavate da se prijavite? Prijava za lutriju još uvek nije počela, a link za prijavu nalazi se samo i isključivo na ovo sajtu https://www.dvlottery.state.gov/

znam ja kako se,gde i kada prijavljuje na lutriju i govorim o vremenu kada pocne prijava. ne znam i nikako mi ne uspeva da popunim prijavu na osnovu radnog iskutva koje ti daje za pravo da konkurises,a ne na osnovu cetvrtog stepena obrazovanja. stices pravo da konkurises na lutriju i ako imas treci stepen obrazovanja,a pritom zadnje dve godine radnog staza u oblastima koje pripadaju poslovima kategorije 4 i 5. u nasem slucaju *Public Relations Managers*

e sad kada udjes na prijavu kada za to dodje vreme i kada otvoris formular,polje 12 je da prijavis najvisi stepen obrazovanja ili u dnu link na koji se prijavljujes na osnovu radnog iskustva.
odes na taj link,ali nikako mi ne uspeva.
pa bi zamolio nekog ko je imao takvog iskustva da mi pomogne u tome.

ikac89
23.09.2018, 00:16
Ispraviće me neko ako grešim, ali mislim da se radno iskustvo dokazuje tek na intervjuu. Dakle ako neko ima trogodišnju školu, izabere opciju high school i onda ukoliko na intervjuu, ukoliko bude izvučen, nosi potrebne dokaze vezane za radno iskustvo. Taj link koji postoji prilikom prijave služi samo da aplikant proveri da li je to njegovo zanimanje na listi i ništa više.

salivux
23.09.2018, 00:21
izvini dva puta sam napisao istu poruku.............................

ali posto se prijavljujes sa trecim stepenom srednje strucne sspreme da li markiras high school no degree,high school degree ili vocational school ?

ikac89
23.09.2018, 01:18
Ispraviće me neko ako grešim, ali mislim da ako se posle završetka srednje škole dobija diploma, onda je high school degree odgovarajuća opcija.

Sećam se da sam čitao pre da na intervjuu sve od konzula zavisi, tj. konzul odlučuje da li će da prihvati dokaze vezane za radno iskustvo ili ne. Nije isključeno ni da pita na intervjuu šta konkretno se radi na tom poslu, koja su zaduženja i sl. i ukoliko mu odgovor ne deluje dovoljno ubedljivo može da Vas odbije, bez obzira na dokaze. A ukoliko Vas odbije to nije jeftino, zato što se prvo plati 330 dolara, pa se tek onda ide na razgovor sa konzulom. U Vašem slučaju to je za Vas i suprugu 660 dolara i plus 400 za pregled, to izađe 1060 i ukoliko imate i decu to je još 330 za vizu i 100 za pregled po detetu, dakle nije malo. Dakle prijavite se tako samo ukoliko imate baš čvrste dokaze.

Nadam se da će se još neko javiti, neko ko ima više iskustva ili neko ko zna nekoga da je prošao intervju i dobio vizu na osnovu radnog iskustva.

Tereza2019
23.09.2018, 10:00
znam ja kako se,gde i kada prijavljuje na lutriju i govorim o vremenu kada pocne prijava. ne znam i nikako mi ne uspeva da popunim prijavu na osnovu radnog iskutva koje ti daje za pravo da konkurises,a ne na osnovu cetvrtog stepena obrazovanja. stices pravo da konkurises na lutriju i ako imas treci stepen obrazovanja,a pritom zadnje dve godine radnog staza u oblastima koje pripadaju poslovima kategorije 4 i 5. u nasem slucaju *Public Relations Managers*

e sad kada udjes na prijavu kada za to dodje vreme i kada otvoris formular,polje 12 je da prijavis najvisi stepen obrazovanja ili u dnu link na koji se prijavljujes na osnovu radnog iskustva.
odes na taj link,ali nikako mi ne uspeva.
pa bi zamolio nekog ko je imao takvog iskustva da mi pomogne u tome.
2. Education or Work experience that qualifies for entry into the Green Card Lottery

For a foreign citizen or national not born in the United States of America to qualify for the USA Diversity Visa Lottery, the applicant must be born in a qualifying country (see requirement 1. above) and in addition, the applicant must comply with one of the following two requirements (Option 1 or Option 2 below):

OPTION 1:

The applicant must have completed a US High School education or a foreign equivalent of a US High School education. “High School education or its equivalent” means the successful completion of a twelve year course of elementary and secondary education in the United States of America or successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to completing a 12 year education in the USA. Passage of a high school equivalency examination is not sufficient. It is permissible to have completed one’s education in less than twelve years or greater than twelve years if the course of study completed is equivalent to a US High School education; or

OPTION 2:

The applicant must have worked in one of the following occupations for at least two years within the last five years.

What degree do you need to be a public relations manager?
The first step in becoming a public relations manager is to earn a bachelor's degree in an appropriate field. While a degree in public relations might be the obvious choice, the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) notes that communications, journalism and marketing degrees are also competitive choices (www.bls.gov).
e sad odgovor na tvoje pitanje u vezi skole nemas pravo za dv lottery, a kad kazes da imas radno iskustvo ti trebas da dokazes da sa tvoje radno iskustvo mozes dobiti dv visu.Kad popunis aplikaciju za skolo pises da imas high school diploma al na pitanje u vezu radnog iskustva pises da treba da se dokvalifikujes za to radno iskustvo posto po njihovom zakonu ti za Public Relations Managers moras da imas ili
to earn a bachelor's degree in an appropriate field.
To je moje objasnjenje ako ima neko drugo misljenje nek me ispravi.:naughty::naughty:

Niksovac
25.09.2018, 00:02
..ne znam da li sam u pravoj temi ali mi smo samo preveli diplome srednje i faksa u oxford akademiji i imamo pecat sudskog tumaca..

DA li je potrebno staviti i APOSTIL pecat na diplome da bi nam ih priznali u usa ili je samo prevod tumaca dovoljan???

Hvala!


__________________


Uskoro "DEJLI VLOG" iz Čikaga >>> Putujuce Duce (https://www.youtube.com/watch?v=0JSNDrq9Tho) :trubac:


DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected
CN: 2018EU00021xxx
DS260: Septembar 2017
Lekarski: Avgust 2018
Intervju: Avgust 2018

Promenada
25.09.2018, 02:04
..ne znam da li sam u pravoj temi ali mi smo samo preveli diplome srednje i faksa u oxford akademiji i imamo pecat sudskog tumaca..

DA li je potrebno staviti i APOSTIL pecat na diplome da bi nam ih priznali u usa ili je samo prevod tumaca dovoljan???

Hvala!
__________________
Uskoro "DEJLI VLOG" iz Čikaga >>> Putujuce Duce (https://www.youtube.com/watch?v=0JSNDrq9Tho) :trubac:

DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected
CN: 2018EU00021xxx
DS260: Septembar 2017
Lekarski: Avgust 2018
Intervju: Avgust 2018

Meni nikad niko nije trazio diplomu u USA u zivotu. Radio sam za nekoliko Fortune top 5 IT firmi (znaci Google, Apple, Facebook). Nista. Jednom su mi iz HireRight-a trazili diplomu pokazao im na srpskom i to je bilo to.

Niksovac
25.09.2018, 03:18
Svaka ti čast! ...ne idu samo programeri u amerike.
Idu i neki drugi ljudi koji su zavrsili neke druge visoke čkole čije se diplome priznaju i u amerikama a onda oni prevedu te diplome i daju ih na uvid i onda dobiJu posO, zamisli.



__________________


Uskoro "DEJLI VLOG" iz Čikaga >>> Putujuce Duce (https://www.youtube.com/watch?v=0JSNDrq9Tho) :trubac:


DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected
CN: 2018EU00021xxx
DS260: Septembar 2017
Lekarski: Avgust 2018
Intervju: Avgust 2018

Promenada
25.09.2018, 03:55
Svaka ti čast! ...ne idu samo programeri u amerike.
Idu i neki drugi ljudi koji su zavrsili neke druge visoke čkole čije se diplome priznaju i u amerikama a onda oni prevedu te diplome i daju ih na uvid i onda dobiJu posO, zamisli.



__________________


Uskoro "DEJLI VLOG" iz Čikaga >>> Putujuce Duce (https://www.youtube.com/watch?v=0JSNDrq9Tho) :trubac:


DV2017 - Not Selected
DV2018 - Selected
CN: 2018EU00021xxx
DS260: Septembar 2017
Lekarski: Avgust 2018
Intervju: Avgust 2018

Heheh to sam posle hteo dodati ali sam vec bio otisao. Da se ogradim ne znam za druge profesije :)

aleksandarzz
26.09.2018, 22:13
..ne znam da li sam u pravoj temi ali mi smo samo preveli diplome srednje i faksa u oxford akademiji i imamo pecat sudskog tumaca..

DA li je potrebno staviti i APOSTIL pecat na diplome da bi nam ih priznali u usa ili je samo prevod tumaca dovoljan???
Ne znam kako je za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje. Za "obicne" poslove ni meni ni supruzi niko zivi nije trazio diplome. A koliko se secam negde je bilo da je minimum High school. Jedini slucaj da su nam trazili prevod je bio kad smo upisivali cerku u high school. Nije ih zanimala "diploma o zavrsenom osnovnom obrazovanju" koju smo imali prevedenu, vec su iskopirali svedocanstvo iz 8.og razreda i zamolili da samo napisemo prevode naziva predmeta.
Razlika izmedju njihove i nase administracije je u tome sto njih zanima samo sta pise na nekom papiru, a kod nas nije bitno sta pise - bitno je da ima pecat.

HalfBlue91
29.09.2018, 21:36
Da li mogu da prave problem ako se na DS-230 ostavi prazno polje za radno iskustvo (znaci da to tog trenutka niste bili prijavljeni), a prijavili ste se na lutriju prema obrazovanju, ne radnom iskustvu?

Pitanje je mozda konfuzno ali me zanima da li bi pravili problem na intervjuu ako nemate radni staz a imate visoko obrazovanje zbog sumnje da ne postanete teret drzave (public charge)? :ohman:

Tereza2019
29.09.2018, 23:34
Da li mogu da prave problem ako se na DS-230 ostavi prazno polje za radno iskustvo (znaci da to tog trenutka niste bili prijavljeni), a prijavili ste se na lutriju prema obrazovanju, ne radnom iskustvu?

Pitanje je mozda konfuzno ali me zanima da li bi pravili problem na intervjuu ako nemate radni staz a imate visoko obrazovanje zbog sumnje da ne postanete teret drzave (public charge)? :ohman:

Pa to je jedan od osnova ili obrazovanje ili radno iskustvo nema da imate problem po tom pitanju.I obrazac je DS-260 mala greskica :naughty:

HalfBlue91
29.09.2018, 23:42
Pa vidim po forumu ljudi pisu da su ih pitali zbog cega nista nisu radili, i ako su se prijavili na lutriju preko skolovanja :grin:

Tereza2019
29.09.2018, 23:49
Pa vidim po forumu ljudi pisu da su ih pitali zbog cega nista nisu radili, i ako su se prijavili na lutriju preko skolovanja :grin:

Pa mora konzul da te pita nesto kad vidi da ima osnov za to mlada si ne brini to je razlog zasto nisi radila studirala si :;D: