PDA

View Full Version : Odlazak u USA mimo GC


uran
06.02.2019, 23:20
mnogi mi salju PP i raspituju se kako da odu u USA mimo GC.

Moguce je naravno, ima dosta nacina. Ja bih svima toplo preporucio knjigu
https://www.google.com/search?client=firefox-b-1-d&q=us+immigration+made+easy+18th+edition

sto novije izdanje. Do sitnih crevaca je sve objasnjeno. Za neke varijante nisam znao ni da postoje. :blink:

Promenada
07.02.2019, 04:07
Najprostiji nacin je E2 viza. Kao konsultant mozete da se zaposlite corp to corp a da otvorite konsultantsku kucu. Naravno potreban je neki novac na racunu.

uran
07.02.2019, 06:09
Najprostiji nacin je E2 viza. Kao konsultant mozete da se zaposlite corp to corp a da otvorite konsultantsku kucu. Naravno potreban je neki novac na racunu.

mozda je za mnoge jedini nacin, ali daleko od toga da je prost.

Recimo ima uslov da "investment must be substantial". Dakle ne verujem da mozes da osnujes LLC ili Inc i da je to dovoljno. Ti kazes konsulting, a a to ti ne treba velika lova, mislim ne pravis fabriku.

Zatim mora biti "bona fide". Moras bas to da radis i za to da si kvalifikovan. ne moze mehanicar da otvori agenciju za racunovodstvo.

Biznis ne moze da posluje na margini, vec treba da u prvih godina donese znacajan doprinos ekonomiji, a ne puko prezivljavanje.

---

ne znam ako si ti dobio E2 ili znas nekog mozes da nam prepricas

Promenada
08.02.2019, 06:10
Nije ni tezak. Platis imigracionog advokata i sve ti zavrsi ako ne mozes sam.
Naravno ako mozes da pruzas neke usluge onda si kvalifikovan.


Biznis ne moze da posluje na margini, vec treba da u prvih godina donese znacajan doprinos ekonomiji, a ne puko prezivljavanje.

Ovo se vec ne slazem. Znaci u sustini ako si konsultant i prodajes svoje usluge $40-$60 po satu bices ok.


ne znam ako si ti dobio E2 ili znas nekog mozes da nam prepricas


Znam vise ljudi. Dvoje su konsultanti tj kontraktori rade obicne neke IT poslove i na toj vizi su vec duzi niz godina ali ne mogu da postanu full time zaposleni.

Jedan nas drzi restoran na E2 vizi vec dugo vremena.
U sustini 50-100k na racunu da prikazes za vizu. Dobijes vizu imas neko vreme da pokrenes biznis i to je to. Pokrenes konsultantsku kucu pruzas usluge primas uplate i zavrsio si. Viza ti traje dokle god hoces da ostanes u USA tj dok ti biznis radi.

uran
08.02.2019, 22:30
Nije ni tezak. Platis imigracionog advokata i sve ti zavrsi ako ne mozes sam.
Naravno ako mozes da pruzas neke usluge onda si kvalifikovan.


Ovo se vec ne slazem. Znaci u sustini ako si konsultant i prodajes svoje usluge $40-$60 po satu bices ok.



Znam vise ljudi. Dvoje su konsultanti tj kontraktori rade obicne neke IT poslove i na toj vizi su vec duzi niz godina ali ne mogu da postanu full time zaposleni.

Jedan nas drzi restoran na E2 vizi vec dugo vremena.
U sustini 50-100k na racunu da prikazes za vizu. Dobijes vizu imas neko vreme da pokrenes biznis i to je to. Pokrenes konsultantsku kucu pruzas usluge primas uplate i zavrsio si. Viza ti traje dokle god hoces da ostanes u USA tj dok ti biznis radi.

da, naravno da ne mozes da radis za nekoga na paycheck-u jer to nije radna viza ili GC vec investitorska dakle mozes da radis samo iz svoje firme.

znaci ti tvrdis da biznis u koji se kao osnivacki kapital stavi $100,000 moze da dobije E2 ?

uran
08.02.2019, 22:37
tj, ajde konkretno da pretpostavimo da imamo nekog IT-jevca koji vec radi kao freelancer za Amerikance i siguran je da bi mogao da radi komotno u Americi.

Sad, da bi osnovao LLC ili Corp kao IT njemu treba jako malo kapitala. Kompjuter, intenet i eventualno neki poslovni prostor ako to zahteva zakonadavac inace moze i iz stana da radi.

Ti Promenada tvrdis da on treba da stavi znacajnu sumu pocetnog kapitala mozda ne $100k ali recimo $20000 iako mu a njegov biznis to realno ne treba ?

Promenada
09.02.2019, 14:21
da, naravno da ne mozes da radis za nekoga na paycheck-u jer to nije radna viza ili GC vec investitorska dakle mozes da radis samo iz svoje firme.

znaci ti tvrdis da biznis u koji se kao osnivacki kapital stavi $100,000 moze da dobije E2 ?

Da. Ako hoces mozes da kontaktiras nekog imigracionog advokata i da pitas. Neda Vrazalic je jedan od njih. Ona je radila jedan slucaj da ja znam. U svakom slucaju nije to neka nauka. Mislim da za 100,000 USD na racunu dobijas E2 vizu bez vecih problema. Uzmes advokata platis 3-5k za proces i sve ti zavrse.