PDA

View Full Version : Istopolni brak


Tic-Tac
11.07.2019, 00:19
Ovde ćemo podeliti svoje iskustvo venčavanja u inostranstvu nakon izvlačenja, pa možda bude od koristi još nekom istopolnom paru.

Dakle, suprug i ja smo obojica državljani Srbije gde gej brakovi ne mogu da se sklope, niti su legalni ukoliko su sklopljeni u inostranstvu. Nakon izvlačenja smo istraživali i zaključili da je najlakši način da to obavimo u Danskoj. Više o proceduri možete pročitati na ovim linkovima:

https://international.kk.dk/marriedincph
https://idocph.kk.dk/node/1751

Tu imate i kontakt gde ih možete pitati putem mejla (ili telefona) sve što vas zanima, ali nekad umeju da gnjave sa odgovorima i po nekoliko dana. Potrebno je da se termin venčanja zakaže okvirno mesec dana ranije (mada zavisi od doba godine), a pre toga im morate poslati sva potrebna dokumenta. To za građane Srbije podrazumeva popunjenu aplikaciju, potvrdu o uplati takse, skenirane prve strane pasoša i uverenja o slobodnom bračnom stanju sa prevodima (napomena da na njima mora pisati mesto boravka ili vam je potreban dodatan dokument sa ovom informacijom). Dodatno, morate se tamo pojaviti sa originalima dokumenata minimum jedan radni dan pre datuma venčanja. Mi smo se venčali u City Hall-u u Kopenhagenu, ali postoje i druge lokacije.

Na kraju dobijate dva primerka Marriage Certificate-a. Nismo sigurni da li ih je potrebno legalizovati (tj. lupiti Haški pečat, odnosno Apostille). Mi smo to uradili i nismo imali problema, pa isto savetujemo i vama. To možete uraditi dok ste još u Danskoj tako što odete u Ministry of Foreign Affairs of Denmark. Međutim, radno vreme im je veoma kratko, pa srećom postoji i opcija da se dokumenta pošalju poštom i na isti način vam budu i vraćena (mi smo odabrali ovu opciju). U svakom slučaju potrebno je da prethodno platite tu uslugu putem webshopa na njihovom sajtu. Detaljnije o tome možete naći ovde:

http://um.dk/en/travel-and-residence/legalisation/

Taksa za venčanje nas je, ako se dobro sećamo, izašla oko 120 evra, a Apostille oko 25 evra (plus poštarina). Takođe, savet je da izbegavate agente za organizaciju venčanja koji papreno naplaćuju, a možete sve sami obaviti.

Sve u svemu, čitava procedura oduzima malo više vremena i komplikovanija je od uobičajene procedure venčavanja u Srbiji. Naravno, za istopolne parove koji ne mogu da se venčaju u matičnoj zemlji ovo je alternativa, tako da se svakako isplati. Srećno svima i tu smo ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja!!