PDA

View Full Version : Re-entry permit


joti
30.09.2019, 21:11
Otvorio bih ovu temu jer ih malo ima a neke su starije, a imam konkretno pitanje sto se tice re-entry permita.

Zanima me da li se moze aplicirati tj ispuniti I-131 formular iz maticne drzave dok se ne dobije odgovor i zakaze biometrics pa tek onda ici za usa, ili cijelu proceduru moram obaviti dok sam u USA, i iskljucivo biti tamo svo vrijeme.

Dovlagreeeen
03.10.2019, 20:13
Svaka cast za temu:bravo:
Imam situaciju u kojoj bi mi isto bio potreban odgovor na vec postavljeno pitanje, stoga molim forumase koji su upuceniji ili moderatore da pisu na ovoj temi svoja saznanja.
Srdacan pozdrav svima:==D:

johnywalker
09.10.2019, 12:23
Otvorio bih ovu temu jer ih malo ima a neke su starije, a imam konkretno pitanje sto se tice re-entry permita.

Zanima me da li se moze aplicirati tj ispuniti I-131 formular iz maticne drzave dok se ne dobije odgovor i zakaze biometrics pa tek onda ici za usa, ili cijelu proceduru moram obaviti dok sam u USA, i iskljucivo biti tamo svo vrijeme.

ja sam izvadio re-entry permit. Zahtjev se mora podnijeti isključivo iz države tj. amerike odnosno moraš biti u državi kada podnosiš zahtjev. Čim zahtjev podneseš možeš da ideš. poslije će doći pismo u kojem piše tačan datum i vrijeme kada da dođeš da uzmu otiske prstiju i slikaju te. tada opet možeš doći to obaviti i opet da napustiš zemlju. Na zahtjevu za re-entry permit postoji mogućnost da napišeš gdje želiš da ti pošalju re-entry permit, da li tu u americi ili u neki konzulat/ambasadu u inostranstvu.

Dovlagreeeen
10.10.2019, 09:21
Ok, dakle sam zahtev noras podneti dok si u USA. E sad joliko prodje okvirno od momenta podnosenja zahteva do datuma davanja otisaka i slikanja, koji je to period koji bih morao biti tamo ili za koliko da se vratim? Da li znate jrl moguce obaviti te stvari u ambasadi samoj, ili moras ici dva puta? Sam dokument da li se dobija odmah po obavljenoj proceduri i mozes ici odmah ili se i to ceka? Ukoliko ne moze u ambasadi da se izregulise? Maloletna deca da li moraju biti prisutna ili barem to mozemo bez njih, za njih uraditi?
Mnogo pitanja sam postavio, nadam se nekim odgovorima, pozdrav svima

johnywalker
10.10.2019, 17:46
Ok, dakle sam zahtev noras podneti dok si u USA. E sad joliko prodje okvirno od momenta podnosenja zahteva do datuma davanja otisaka i slikanja, koji je to period koji bih morao biti tamo ili za koliko da se vratim? Da li znate jrl moguce obaviti te stvari u ambasadi samoj, ili moras ici dva puta? Sam dokument da li se dobija odmah po obavljenoj proceduri i mozes ici odmah ili se i to ceka? Ukoliko ne moze u ambasadi da se izregulise? Maloletna deca da li moraju biti prisutna ili barem to mozemo bez njih, za njih uraditi?
Mnogo pitanja sam postavio, nadam se nekim odgovorima, pozdrav svima������

* sam zahtjev se podnosi dok si fizicki u americi
* nakon podnošenja zahtjeva stiže pismo sa terminom za otiske i slikanje, koji najčešće bude za 2-3 mjeseca
* ti možeš otići iz države čim pošalješ zahtjev i vratiti se opet kada budeš imao termin koji je naveden u pismu (pod uslovom da imaš nekoga u americi ko će preuzeti pismo koje dođe pa da ti može reći kada ti je termin).
* u ambasadi se ne može ništa obaviti, može se samo podići odobreni re-entry permit. davanje otisaka prstiju i slikanje se obavlja u americi
* nakon što se obavi to slikanje itd, odštampana knjižica stiže za jedno mjesec dana.
* moraju svi biti tu da bi dali otiske
* postoji mogućnost kada dobiješ pismo od USCIS sa terminom da uzmeš to pismo i odeš bilo koji dan mimo termina u taj lokalni USCIS ili neki drugi koji ti je blizu i da pitaš da li možeš da obaviš biometrics (davanje otisaka i slikanje) sada. u dosta slučajeva te puste i onda to obaviš i prije termina.

sve detalje i informacije možeš naći na zvaničnoj stranici

https://www.uscis.gov/i-131

https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Resources/B5en.pdf

marko1995
10.10.2019, 18:01
Za nas malo manje upućenije znači npr. Dobio si zelenu kartu, i sad moraš napustiti SAD na par godina zbog necega, tada ti treba re-entry permit ukoliko ces se vratiti na preko godinu a manje od 2 god?

Znaci fakticki zelena karta ti ne sluzi nicemu ako neces stanovati u SAD-u tj. Boraviti tamo bez nekih vecih prekidanja?

Kakav je slucaj kad si drzavljanin tj. Dobijes USA pasoš? Da li se može državljanstvo izgubiti ako si van države neki određeni period ili ne?

Čisto informativno me zanima da shvatim ovo :grin:

Dovlagreeeen
10.10.2019, 21:35
* sam zahtjev se podnosi dok si fizicki u americi
* nakon podnošenja zahtjeva stiže pismo sa terminom za otiske i slikanje, koji najčešće bude za 2-3 mjeseca
* ti možeš otići iz države čim pošalješ zahtjev i vratiti se opet kada budeš imao termin koji je naveden u pismu (pod uslovom da imaš nekoga u americi ko će preuzeti pismo koje dođe pa da ti može reći kada ti je termin).
* u ambasadi se ne može ništa obaviti, može se samo podići odobreni re-entry permit. davanje otisaka prstiju i slikanje se obavlja u americi
* nakon što se obavi to slikanje itd, odštampana knjižica stiže za jedno mjesec dana.
* moraju svi biti tu da bi dali otiske
* postoji mogućnost kada dobiješ pismo od USCIS sa terminom da uzmeš to pismo i odeš bilo koji dan mimo termina u taj lokalni USCIS ili neki drugi koji ti je blizu i da pitaš da li možeš da obaviš biometrics (davanje otisaka i slikanje) sada. u dosta slučajeva te puste i onda to obaviš i prije termina.

sve detalje i informacije možeš naći na zvaničnoj stranici

https://www.uscis.gov/i-131

https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Resources/B5en.pdf

Hvala puno za potvrdu svega onoga sto sam procitao, bas na ovim linkovima koje ste poslali, trebala mi je potvrda da sam shvatio dobro celu proceduru:bravo:
Samo jos jedna sitnica u vezi dece i otisaka prstiju.
S obzirom da su deca mala, u tom momentu ce imati 2god. da li je neophodno da ona cekaju biometrics ili za njih valjda je logicno daje otiske roditelj, kao sto je bio slucaj i u ambasadi?
Hvala najlepse na strpljenju i odgovorima.
Svako dobro.

Futbalista
11.10.2019, 00:07
Za nas malo manje upućenije znači npr. Dobio si zelenu kartu, i sad moraš napustiti SAD na par godina zbog necega, tada ti treba re-entry permit ukoliko ces se vratiti na preko godinu a manje od 2 god?

Znaci fakticki zelena karta ti ne sluzi nicemu ako neces stanovati u SAD-u tj. Boraviti tamo bez nekih vecih prekidanja?

Kakav je slucaj kad si drzavljanin tj. Dobijes USA pasoš? Da li se može državljanstvo izgubiti ako si van države neki određeni period ili ne?

Čisto informativno me zanima da shvatim ovo :grin:

Kad dobijes pasos, mozes da vise nikad ne zivis u americi...ali kapiram da imas mozda neke obaveze prema americkoj ambasadi u zemlji u kojoj zivis, a mozda ni to nemas

mveruovic
11.10.2019, 06:54
Kada postane neko drzavljanin nema nikakve obaveze vise u zivotu sem IRSa :D
Ako neko zaradjuje manje od 10 000$ onda nema potrebe da uopste popunjava taksu (nisam siguran bas za tacan iznos) a ako zivi van US i zaradjuje manje od 105 900$ mora da se prijavi ali se ne placa nista.

SEEUSAIC
11.10.2019, 18:36
Kada postane neko drzavljanin nema nikakve obaveze vise u zivotu sem IRSa :D
Ako neko zaradjuje manje od 10 000$ onda nema potrebe da uopste popunjava taksu (nisam siguran bas za tacan iznos) a ako zivi van US i zaradjuje manje od 105 900$ mora da se prijavi ali se ne placa nista.

Za vecinu kategorija, granica je standard deduction - primer: za 2019, standard deduction za osobu sa single statusom je $12,200, a za married $24,400. Za 2018 godinu, izuzetak je bio status za one koji su prijavili married filling separately - granica je bila $5. Nismo sigurni koliki su iznosi za ovu godinu, IRS obicno objavljuje tacne informacije u januaru naredne godine. Ove cifre vaze za zarade (wages), ukoliko je prihod od investicija (unearned income, kao sto su dividende i kamata na novac u banci) onda su iznosi drugaciji. Primer: osoba koja je single i ima unearned income od $1,050 i vise, mora da prijavi porez bez obzira na iznos zarade.

Imajte u vidu da prijavljivanje takse bez obzira da li je obavezno ili ne, treba da se uradi kako bi ste ako zatreba bili u mogucnosti da aplicirate za drzavne programe ili aplicirate za nekog od familije da imigrira u USA. Takodje, imajte u vidu da bez obzira na drzavljanstvo, osoba koja je van Amerike duze od godinu dana, gubi resident status. Osobe koje podizu SSI nakon penzionisanja, ne mogu da zive van zemlje, regularne SSA benefits su ok.

Zarada iz inostranstva nije jednostavna stavka za Forum okruzenja, nas savet je da prijavite porez bez obzira gde ste i koliko novca primate.

Sup.Mod.

uran
11.10.2019, 19:02
ako neko prima platu i dobije na kraju godine W2 od poslodavca, a zaradio je manje od $12,000 ili duplo za joint, kako ce dobiti tax refund ako ne popuni 1040 ? You tell me.

I za state isto vazi !

SEEUSAIC
11.10.2019, 20:34
ako neko prima platu i dobije na kraju godine W2 od poslodavca, a zaradio je manje od $12,000 ili duplo za joint, kako ce dobiti tax refund ako ne popuni 1040 ? You tell me.

I za state isto vazi !

Nece da dobije refund ako ne prijavi porez. Ne dobijaju svi novac kao employees na W-2. Ima ko dobije 1099 i ne plati nikakve takse tokom godine.

Sup.Mod.

mveruovic
12.10.2019, 12:31
Sto se tice zarade u inostranstvu, imali smo iskustva sa tim. Ako neko ne zivi u Americi ne mora uopste da prijavljuje zaradu za taj mali iznos, naravno, bilo bi dobro za svaki slucaj ipak da popunjava. Mi smo tako popunjavali taksu 3 godine (uz 1040 popunjava se i 2555), ali ne placa se nista niti moze da si koristi u slucaju apliciranja za porodicne vize, mora da se trazi sponzor.