PDA

View Full Version : Koju mobilnu mrezu izabrati, kabelskog operatera, internet providera

stizeljeto
10.09.2008, 21:28
Vi amerikanci, predlozite nam neke mobilne operatere, na koje bi se pretplatili kad dodemo u US.

Isto mozda nesto u vezi tih kabelskih kompanija, internet providera. Gledala sam u mojem dijelu gdje bi isli i tamo nude neke kao pakete. (internet, fiksni telefon, kabelska) Al ne treba mi telefon, mislimo samo imat mobitele, tako da nam to ne odgovara.

Pa onda gledam te kabelske i na kraju pise neki Dish. Pa mi nije jasno jel to satelitska antena ili sto li je vec. Ja sam mislila uzet kabeslku a ne se prtljat sa nekakvom antenom, dok sam u stanu na odredeno vrijeme.

Na donjem linku je pomoc pri ukljucivanju svih tih servisa:
http://www.whitefence.com/WebObjects/WhiteFence.woa/wa/cm?id=1008681

Srdjevicu, dali se mogu preko ovog linka trazit svi ti servisi? (da ne dam ljudima neki lazni link)

srdjevic
10.09.2008, 21:35
to bismo morali kanda po gradovima nekako da organizujemo...

ja se izvinjavam, malo mi je tesko da pratim, pa ako nije problem, pisite slobodno u svakoj temi na koji grad ciljate, da ne trazimo po arhivama...

Opisacu vam za chicago ovde, al ne mogu sad, poso zove... :rolleyes:

neky
10.09.2008, 22:04
Ja nisam (jos) Amerikanac, ali mislimd a mogu da pomognem malo.
Ako si naletela na dish network, onda je to jedan on 2 najveca sat operatera u USA, posto te to ne zanima, najbolje da probas Comcast to je jedna od najjacih kablovskih operatera.
Sto se tice interneta to isto pogledaj kod njih.;)
A za mobilnu mrezu ne znam.:(

landlord
11.09.2008, 08:17
dish network i direct tv su dvije najjace satelitske kompanije..
kada uzmes sve sa preko 250 + kanala zajedno sa opremom dodje te oko 110$..

Mada uvijek postoji opcija da se raspitas o card sharingu.. super stvar ja to ovde upotrebljavam.. i imam bukvalno sve kanale.. Od total TV, preko digija, sky-a itd..

mene interesuje da li na americkim kanalima.. kada ide film ili neka serija mozeli da se ukljuci subtitles.. na engleskom.. tipa za osobe sa ostecenim sluhom i sl.
Znam da ova opcija ima na britanskim sky kanalima..

poz.

stizeljeto
11.09.2008, 09:10
dish network i direct tv su dvije najjace satelitske kompanije.
kada uzmes sve sa preko 250 + kanala zajedno sa opremom dodje te oko 110$..

Mada uvijek postoji opcija da se raspitas o card sharingu.. super stvar ja to ovde upotrebljavam.. i imam bukvalno sve kanale.. Od total TV, preko digija, sky-a itd..

mene interesuje da li na americkim kanalima.. kada ide film ili neka serija mozeli da se ukljuci subtitles.. na engleskom.. tipa za osobe sa ostecenim sluhom i sl.

poz.

Sto je Card sharing?

Znaci, evo mene konkretno zanima Charlottesville, VA. Ono sto sam do sad uspjela naci preko WhiteFence je je paket za tel, internet i tv i to je preko Embarq. Najjeftinija opcija je za 70 dolara. https://www.whitefence.com/WebObjects/WhiteFence.woa/wa/goFirstPage?eID=1008681&rand=q1679286243&context=3

Za moj kraj mi daju samo to. Znaci li taj dish onako preko kabela ili bas ima antena kao kod nas? Ne vidim nista za kabelsku, jel to znaci da ni nema?

Kad kliknem samo TV daje mi ovo: https://www.whitefence.com/WebObjects/WhiteFence.woa/wo/6.0.36.1.4.2.1.1.10.0?1973725664
Opet neka kompanija i ima najjeftinije za oko 30 dolara.

A sto se tice mobitela suzila sam izbor na US Cellular i T Mobile. Jel se mogu nasi mobiteli koristit tamo? Ja sam u T Mobile/u ovdje uzela Sumsung u600. Muz ima Nokiju N95. Nadamo se da cemo moci koristiti tamo.

landlord
11.09.2008, 10:20
Card sharing je kada neko ima dosta original kartica.. stavi ih na server.. a onda se ti sa svojim resiverom preko neta kacis na taj server.. i kada mijenjas kanale..
saljes upit prema tom serveru.. i on ti salje kljuceve..koji otkljucavaju... te kanale..

Ove dvije koje sma ti naveo kompanije one nude preko satelitske antene svoje usluge..
Medjutim ako nisi neki TV frik.. onda ti je bolje ganjati kablovsku TV, jer u isto vrijeme rijesis i Internet.. a fiksni telefon zaboravis.. i koristis mobitel..

xeg
11.09.2008, 11:21
Hehe... sve si joj rekao za CS samo nisi napomenuo da je to nelegalno:rolleyes:
Vidim ja da ce nam tamo najbolji prijatelji za prvo vreme biti Mailman i CableGuy:D

landlord
11.09.2008, 11:31
Koliko je meni poznato.. sa zakonske strane..
nelegalno je drzati server.. a kupiti kljucice je sasvim OK..
:)

xeg
11.09.2008, 11:37
.. a kupiti kljucice je sasvim OK..
:)

Da, da, samo sto uvek postoje KeyOwner i KeyHolder:)
Necu vas ja tuziti uciteljici, samo da ljeto ne shvati pogresno pa da od Operatera zatrazi Card Sharing:)

neky
11.09.2008, 13:03
Neznam za vas, ali ja nebih rizikovao sa CS (card sharing) nelegalno je svakako, ovde kod nas prolazi, ali u US sumnjam, a ako vas uhvate....

Lucky
11.09.2008, 16:57

poz.

Postoji i to na skoro svakom kanalu i zove se Closed Caption (CC) , to postoji ne samo za filmove i serije nego i za zivi program s tim da tada naravno malo kasni.

Mnogo dobra stvar kod kablovskih operatera je sto za $5 - $10 mesecno dobijete DVR box na kome mozete da snimate do 40 sati programa, mozete da programirate unapred snimanja sa 2 kanala istovremeno ; da zaustavite zivi program; vratite unazad da bi videli nesto sto ste propustili; pogledate sadrzaj emisije koju trenutno gledate i jos 100 chuda.

Negde cete uz stan koji iznajmite imati i besplatnu kablovsku a takodje i povlascenu cenu za internet, pa tako mi placamo $50 mesecno za 180 kanala digitalne kablovske + 10mbit/s internet

landlord
11.09.2008, 18:21
uh to je super covjece..
pogotovo za nas koji tek dodjemo.. da uvjezbamo jos bolje engleski..

stizeljeto
11.09.2008, 18:36
to je stvarno genijalna opcija. ja sam za tu kabelsku opciju. nije mi do sto programa, mislim voljela bi kad bi mogla gledat nas satelitski program (al to vjerojatno preko kabelske necu dobit) al stvarno bi bilo dobro nac neki dobar deal za internet i tv. Problem je izgleda da u ovoj selendri gdje mi idemo izgleda nemas izbor.

neky
13.09.2008, 19:24
Pa neces ni na satelitskoj imati nasih programa.

Seekimo
13.09.2008, 20:54
Mozete kupiti dekoder i karticu TV PINK u USA i da pratite njihove programe preko satelitske antene,neznam tacno koliko to kosta mesecno ili godisnje ali znaci funkcionise,eto ko ne moze bez PINKA resenje za njega.

landlord
13.09.2008, 21:42
uh i sada.. imam sve pink kanale.. ali rijetko kad pogledam pink film..
to mi bar nece nedostajati..

Vise me interesuju vijesti i sl. a imas i Internet..tako da.. nema neke potrebe za domacim kanalima..

moni
13.09.2008, 23:09
Sa kog satelita ce te vi to gledati?

Seekimo
14.09.2008, 00:17
Neznam sa kojeg satelita ali ljudi(monteri)koji dodju to da instaliraju sve podese.Ukoliko to konkretno nekoga zanima mogu tacno da se raspitam.

landlord
14.09.2008, 11:42
Sa kog satelita ce te vi to gledati?

Pa recimo pink kanale mozes gledati sa Galaxy 25 satelita koji je na poziciji 97 stepeni zapadno, program HRT-a za podrucje Amerike mozes gledati na satelitu AMERICOM - 4 (AMC-4) koji je na poziciji 101 stepen zapadno...

Ako nadjem jos neku tv stanicu koja emituje program za podrucje Amerike.. postavit cu...

mariags
14.09.2008, 15:20
kad odem u usa jedna od stvari za koje vise nikad ne zelim da cujem ni vidim jeste upravo tv pink :rolleyes: a za vesti je sasvim dovoljan internet npr na b92 stranici se moze pratiti i uzivo program...

landlord
14.09.2008, 15:47
RTS, HRT, B92 mozes gledati uzivo ali ono sto ce ti biti problem je vremenska razlika.. kad ti dodjes navece sa arbeita..ovde ce biti debelo iza ponoci..

Seekimo
14.09.2008, 23:45
Dobro,nemojte se ljutiti za TV PINK,niko ga nevoli gledati ovako javno,kad ono medjutim!!!Malo,malo pa se gleda.A, da nepricam o ovim nasima ,,preko,,...gde god bili,samo PINK pa PINK.Ali,OK,necemo ga gledati?!?!

Olivera
05.10.2008, 15:09
Ajt sad da sumiramo.....
Dajte bre listu mobilnih operatora koje se najvise isplate emigrantima.
Ja nisam videla da je neko nesto ovde predlozio. :blink:

Javi se Lacky, sardjevicu.... i ostali ameri!:srbinigr:

D$D
05.10.2008, 16:45
Nemas ti tu puno izbora oko mobilnih telefona.
T- mobile, At-t,
Svi su manje vise isti samo treba da se odlucis sta hoces.
T-Mobile - tu moze da ti radi i tvoja kartica iz Srbije ako ti je bas to bitno.
porodicni plan, 700 minuta razgovora ukljuceno za dva telefona 80$ mesecno,ako hoces da imas i internet na telefonu onda jos 20$ na onih 80$.
At-t dobar samo ako hoces da imas IPOD telefon ( oni su ekskluzivni distributer) cena priblizno ista kao i kod T-mobile,
450 minuta 70$ mesecno, plus 50$ ( mislim da je tako) za Ipod plus 20$ za internet.
ovo je za jedan telefon ( 450 minuta).Nezgodno je samo sto At-t kada odes u Evropu ne moze da radi za razliku od T -Mobile ( ili gresim).
Na kraju odluka je na vama, samo nemojte da uzimate kao kod nas telefone na dopunu jer ce da vas oderu kao sto smo mi prosli stalno vam za nesto skidaju kredit.

Ipod das 200$ odmah i otplacujes ga kroz racun, nezgodno je zato sto je

Zana
05.10.2008, 20:02
Hej izvini D&D ali ja se nekad pitam da li mi zivimo u istoj zemlji lol ATT je ekskluziva za iphone - ja imam ugovor sa njima i za porodicni plan sa media paketom (taj internet sto spominjes je ukljucen), za dva iphones i internacionalnim paketom placam $100. Ipod je nesto drugo... T-mobile je skup (kao i svud u svetu) i jedino sto sudeci po mojoj firmi koja ima ugovor sa njima, imaju dobar deal za blackberry... losa im je pokrivenost west coast. Ko nema credit history mora da plati deposit - uzmite pay to go plan, sto vam je isto kao prepaid plan u Srbiji. Ono sto je sa ATT dobro je da nakon izvesnog vremena na pay to go ponude vam da predjete na post paid plan sa ugovorom bez deposita (tako je bilo kod mene, ja sam sa njima vec 6 godina
). Ja pay to go uzimam za svakog ko dodje u visit - $15 telefon sa $10 credita posle toga radis dopunu. To ce da zavrsi posao za pocetak. Kad dodjete ovde, bitno je da imate cell i da malo kosta - nista fancy. Opet, ja nemam licnog iskustva sa T-mobile, ali niko koga znam u LA ne ide sa njima, valjda postoji dobar razlog, nemam pojma lol

Zana
05.10.2008, 20:27
Oh, da - telefoni na dopunu nisu "dranje"... osnovna namera cell phone je za hitne slucajeve, ne? Prema tome na pocetku ne "kafenisite" preko telefona i ne saljite poruke kao teenegers i sve ce biti ok... za duge konverzacije koristite home phone. Kad dobijete post paid mozete kako hocete. Plan koji ja uzimam za goste je pricanje $0.25 i $0.10 poruka. Izlazi me $25-$40 mesecno zavisno koliko se gosti gube po gradu lol

D$D
05.10.2008, 21:08
Rekoh zavisi sta hoces,
Tel na dopunu koji ja imam AT-T pay to go je cisto dranje.
Probaj da ne iskoristis kredit za mesec dana pa ces da vidis sta ce da bude sa tim kreditom samo ce da nestane, jednostavno te teraju da ga potrosis imao 10$-50$ nema nikakve veze,
kada ja zovem cena je 0.50$ za minut za mene i 0.25$ za onog koga zovem to je 0.75$ za jedan minut razgovora.
Pricao jednu sekundu ili ceo minut to je ista tarifa, cista deracina.
Ipod sam naveo kao primer jer oni jedini imaju pravo na prodaju istog.
Nesto nisam merodavan da sudim o telefonima, ali tel na dopunu nije najsretnije resenje , slazem se da je za pocetak najbolje i ustvari jedino resenje.
Cell phone ovde treba da menja fiksni telefon jer ti fiksni nista ne znaci ovde.
700 minuta od T-mobile za 2 telefona je sasvim ok za 70$,
to je skoro 12 sati razgovora za 1 mesec, pa sta bi toliko pricao ne znam, a jos je plus i to sto je vikend besplatan.

srdjevic
06.10.2008, 06:27
Ja imam:

- comcast: digital cable i internet package = $110 (maksimalni internet paket, skroz simple/obican cable paket, bez ikakvih dodatnih movie/sport paketa)
- t-mobile: 2 mobilna (1postpaid, 1prepaid)

TELEFON

Kao prvo: ne bih se složio sa Zanom da se uzima u početku prepaid. Ja sam bez ikakvih problema po dolasku izvadio mobilni kod t-mobile-a postpaid, najmanji paket, koji i dan danas koristim (http://milos.srdjevic.net/blog/archives/sms). Stave te na SmartAccess plan, što je u principu sledeće: dobiješ $150 limit zato što si fresh user (urade ti credit check, ali to nije problem za dobijanje - ja nisam imao ništa u istoriji).

Problem koji mi se često dešavao: Ako ti uleti račun od $80 (pretplata je recimo 75, otišao si preko minimuma $5), imaš svega nekoliko dana da ga platiš, jer za par dana dolazi novi obračunski period, kada ti lepe novih $75 pretplate - automatski ti bacaju račun na 155 i isključuju broj dok ne platiš. Platiš online ili kako god (ako te isključe, moraš da ga spustiš ispod 100) i otključaju te za 15 minuta max. Ili plati čim ti ispostave račun, online možeš odmah, i nema glava da te boli...

Poenta je (tj. moj stav) u sledećem: nisam osoba koja sedi kući, pa da mi treba fixni telefon. Da imam fixni, možda bih uzeo DSL internet, koji je malko jeftiniji (ali i sporiji :smrc:) od kablovskog (mada, men' je to pos'o...).

Pretplatu samo za fixni bih plaćao 15-30 kinti mesečno, a koristio bih ga jednom u nikad. Sa druge strane, mobilni mi (kao i svakom drugom) treba. A zanimljive činjenice za mobilnu telefoniju ovde koje se razlikuju od naših su:

- (svaki započeti) minut razgovora je minut razgovora, zvao, primao poziv, na fixni, na mobilni, svejedno (to važi i za fixnu telefoniju)
- message (iliti poruka) je message, poslao, primio, bio to SMS, MMS ili email
- "pozivni", iliti area code dobijaš prema adresi na koju primaš račun (ako naručiš online kao ja, ne volim prodavce da me gnjave, sve online mogu da vidim, naručim, stigne za 3 dana poštom.... :naughty:), ili gde si kupio telefon; takođe, kasnije se jedan broj može prebacivati sa operatera na operatera - vaš je broj, nezavisno od mreže :grin:

Dakle, ako sam već uzeo mobilni koji moram imati, a ovde ne znam skoro nikoga, 300 minuta (najmanji paket /ili je sad 600, ne'am pojma/) je više nego dovoljan za sve. Uzmeš unlimited messaging za 14$ i onda šalješ/primaš ko sumanut. :mobile:

U toj situaciji fixni mi ne treba.

Od izbora ovde imate: T-Mobile, AT&T(bivši Cingular), Verizon Wireless, Sprint, Nextel (slabije), i one manje...

T-mobile mi odgovara jer ga ima u pola evrope, nemački je, u Open Handset Alliance (http://www.openhandsetalliance.com/)-u je (upravo puštaju G1 - Google Phone :drool:; open source, totalno otvoren za razvoj aplikacija za razliku od iPhone-a), sve radi prema našim operaterima (06*), tako da mi je to nekako prirodan izbor bio... imigrantski. :grin:

P.S.
Pre par nedelja uzeo sam skrnavu Nokiju za 30$ (prepaid) da imam još jedan broj (ima i jeftinijih)... Hoću da registrujem sve poslovno na njega, da mi taj broj visi na netu, da skinem lični broj iz javne upotrebe... :suure:

TELEVIZIJA

Kako televiziju, je li, treba imati, odlučio sam se za najjednostavniji paket bez filmskih dodataka (idu od 15 do 40-50 dolara dodatni paketi kanala, bar mislim tako, valja pogledati na sajtu), jer i nisam neka osoba koja voli da baci 2h u cugu na film kad mi kompjuter odma' pored, a fali mi vremena i ovako.... :woohoo:

Znači, kako mi fixni ne treba, pa nemam DSL internet, imam kablovku televiziju sa internet paketom.
Tu su nekih 80 kanala, uvek se nađe nešto: MTV *, VH1, Discovery, Comedy Central, USA, TV Land, TBS, FOX, F/X, Swing, MSNBC, itd itb, više nego dovoljno...).
Dobiješ i On-Demand, pa možeš da gledaš i neki od free filmova bez reklama kad god hoćeš (sa pauziranjem i kerefekama), ili da klikneš buy na neki novi film pa da moraš da ga pogledaš u roku od 24h (onda se briše sa liste) za nekih 3-5$, dodaju ti na račun za taj mesec...

Imam internet od 8mps down i 2mps up, total 108 zarez nešto kinti... :blink:

Zana
06.10.2008, 07:34
Da, ja definitivno nisam prava osoba da prica o telefonima :book: ne koristim skoro uopste ni jedan ni drugi, rolujem minute samo tako - uglavnom komuniciram emailovima (procitam na iphone i vratim nazad) a svoj cell krijem ko zmija noge ha ha Firma me nadje na sopstveni cell koji oni placaju i to je to... sta da vam kazem, kod mene izgleda nista nije hitno... ko zna za sta je to dobro lol
Z

stizeljeto
06.10.2008, 10:28
Super informacije, konacno dobivem odgovor na moje pitanje, hehehe! Ja sam se sva pogubila u tim svom opcijama, tako da mi ovo pomaze. Mislim da cemo muz i ja napraviti ama bas sve isto ko i Srdjevic. Fiksni ne treba, mobilni bi uzeli naravno oboje, internet i kabelska obavezno, i nisu nam bitni sportski/filmski programi, bitno MI JE samo da na nekom od ponudenih programa u osnovnom paketu ima OPRAH SHOW!!! :) :) :)

Mislim da sam pitala vec, al nisam dobila odgovor, dali mozemo muz i ja na T-mobile koristit nase mobitele koje cemo donest odavde (Nokia n95 8gb, Samsung U600) i dali se moze koristit van Amerike?

srdjevic
06.10.2008, 16:32
t-mobile (vec rekoh) fercera po evropi, meni je i u brazilu radio k'o 2+2...

povodom telefona, nisam siguran da sam upoznat sa modelima.... proverite u specifikacijama da li su Triple-Band telefoni, dakle da li podrzavaju i GSM 900 i GSM 1800 i GSM 1900. Ako podrzavaju sve, onda ce raditi provereno.

Ne zaboravite da ovde dobijate telefone uz kartice... Mozda da ostavite te telefone vasima u odlasku.... :papa: (osim ako su neki space-shuttle telefoni, naravno)

Telefon koji dobijete ovde necete moci da koristite sa nasim karticama prosto jer je kodiran. Mozete da trazite da vam ga dekodiraju kad vam prodje ugovor (ili polovina ugovora, nisam siguran)

stizeljeto
07.10.2008, 10:58
Da, oba telefona su four band zapravo. znaci da ce raditi. Pa jesu, prirasli su nam srcu i sigurno su bolji nego ti sto ti daju uz karticu, ali te mozemo uzet i odkodirat tu pa dat nekome.