PDA

View Full Version : Garantno pismo - Zasto ga traze?


Zika Jovic
20.10.2005, 22:04
Interesuje me onaj deo oko tog garantnog pisma. Treba sada jos i da pronadjem nekog ko bi mi dao garanciju. Sta ja tu mogu da uradim. Da li moze to da se izblefira. Da li bih mogao da ocekujem solidarnost od nasih koji su taj problem vec resili? Mislim i ti ljudi preuzimaju rizik. Sta radim ako sve prodje kako treba. Izvuku me sredi se nekako to garantno pismo . Odem u NY , sta onda. Dodjem na aerodrom i izadjem sa njega , sednem u autobus i odem u grad (NY). I sta onda? Sta za posao sta za smestaj ? Kako za posao. Koliko para treba da ponesem? Engleski govorim i pisem prilicno dobro. Da li ce da mi poveruju? Koliko cu da cekam do prvog posla? Da li se javljam nekome? Ali kao prvo kako do garantnog pisma

srdjevic
21.10.2005, 17:28
Ziko,
u uputstvima pise da je potrebna jedna od tri vrste garancije:
1. da imas nekoga ko ce da garantuje za tebe, tj. da te pozove 'za prvu priliku'
2. da imas poziv da radis tamo
3. da imas dovoljno sredstava da poneses ili da promenis u americku valutu (valjda se tu ubrajaju stan, imovina, itd... koju imas u YU)
E sad, koliko ja znam, oni ne proveravaju tu osobu koja ti je dala garanciju (bar moje jos nisu proveravali). Ne kazem da nece... :-( U svakom slucaju, ti posto dobijas stalni boravak, od tebe se ni ne ocekuje da zivis sa tim ljudima, nego samo da te prihvate 'za pocetak', dok se ne osamostalis... Rekoh ti, tu je e-mail sa njihove strane sasvim dovoljan. Na njihovu adresu ce ti stici zelena karta posle mesec dana, tako da bi bilo pozeljno da je to neko kome verujes. Valjda imas nekoga "preko nekoga" ko je otisao negde u USA, bilo gde, koga mozes da zamolis za uslugu.
Sto se tice pocetka, to je prilicno relativna stvar... Kao prvo, moras da prezivis prvih mesec dana dok ne dobijes papire (broj socijalnog i zelenu kartu). Za mesec dana zivota ti (minimalno) treba preko 1000$ ako hoces da zivis sam (stan, npr oko 700, klopa 300 + ostalo). Onda dolazi na red dobijanje posla, koji trazis kao i sto bi ga trazio u YU, jer si legalan stanovnik (imas JMBG ;-) ).
Ti u ambasadi dobijas vizu koja traje 6 meseci. U tom roku moras krociti na tlo USA. Tebe, naravno, niko ne sprecava ti svih tih 6 meseci od kuce, preko neta, intenzivno trazis posao tamo. Dobijes li posao, odmah palis...
Javi ako te zanima jos nesto. Nadam se da sam pomogao.