PDA

View Full Version : Školovanje u USA - lični primer


Stranice : [1] 2

Zana
11.10.2008, 09:18
Pitana sam nekoliko puta o skolovanju u Americi, i stvarno se nekako osecam lose sto zbog svog skolovanja jel’te nikako da nadjem vremena da napisem nesto vise o tome. Pitanja sam dobila sa vise strana, te umesto da odgovaram na private ja resila da napravim ovakav post a na specificna pitanja cu odgovoriti emailom. Odmah da se ogradim: ovaj post je za one koji sa skolovanjem ovde pocinju od pocetka i ne odnosi se na verifikacije stecenih diploma u Srbiji (medicina, advokatura, farmacije) jer ja sa time nisam toliko familiar i za te slucajeve bih morala da konsultujem ljude koji sa time imaju iskustva. Ovo je za one koji nisu zavrsili fakultete u Srbiji, ili su zapoceli skolovanje a nisu zavrsili ili imaju vise skole koje ne mogu da se verifikuju ovde. Takodje, necu da iznosim nikakve ekvivalencije jer sve iznad srednje skole ja ne mogu da napravim ekvivalentnim bez obzira kako se bukvalno prevode diplome za visa purposes. Takodje mozda pomesam ponegde redosled te se unapred izvinjavam. Ja cu pisati ovom prilikom o AA i BS diplomama, i necu se toliko osvrtati na sertifikate - tu odmah da napomenem da se ovde ceni i vrednuje svaki zavrseni ispit, seminar i bilo koji vid dodatne edukacije bez obzira da li vodi ka diplomi ili ne.

Prvi uslov da nastavite sa skolovanjem je aplikacija. Na college dobijate AA (Associates of Art) diplomu koja moze da bude transferable u svrsi daljeg skolovanja (bice objasnjeno kasnije) ili sa zavrsenom strukom (major). Za Public College se radi placement test koji ima svrhu da dokaze vas nivo znanja iz engleskog i iz matematike da bi se znalo koji vam je pocetni ispit. Placement test ne moze da vas diskfalifikuje ni u kom slucaju ali moze da vam produzi skolovanje ako ste po rezultatima testa nize na lestvici i moguce je da pre nego sto pocnete da polazete ispite koji su na akademskom nivou morate prvo da prodjete one koji su na srednjeskolskom nivou. Kod Univerziteta je drugacije – aplikacija podrazumeva rezultate na SAT testu, personal essay i interview sa komisijom. Moze da se desi da po rezultatima testa niste konkurentni sa ostalim aplikantima jer je broj studenata ogranicen. Ukoliko se desi da ne bude primljeni iz prvog pokusaja, mozete probati na drugom Univerzitetu, ili sacekati sledeci semester ili da pocnete sa college i nakon odredjenog broja bodova da se prebacite na University. Razlika u ceni je takodje drasticna pa je i to dodatni razlog sto se sve vise studenata odlucuje da sve lower division predmete (koji su isti i za Universitet i za college, general education i pocetni ispiti iz struke) ipak zavrse na college i da onda te predmete transferuju na Univerzitet. Note: sve visokoskolske intitucije imaju uslov da ste resident (da zivite u toj state godinu dana). U suprotnom, cena je daleko visa, takozvana non-resident tuition koju placaju i international students.

Nesto o finansijskoj pomoci: svi studenti koji nemaju dovoljno novca za skolovanje imaju pravu na izvesne vidove finansijske pomoci. Nakon prijavljivanja takse, podaci o income se prijavljuju preko aplikacije na www.fafsa.com. Na osnovu parametara se odredjuje kolika vam je financial need i na osnovu broja bodova mozete dobiti pespovratni grant koji pokriva skolarinu, stan, i knjige (napomena: ako se doselite u avgustu, vas prihod ce biti skoro nista, sto znaci da su vam za sledecu godinu studiranja skoro zagarantovani uslovi da cete dobiti finansijsku pomoc. Resident status takodje ispunjavate za septembar pa mozete da se upisete u fall semester. Dakle, bez obzira kao sto vec rekoh na nekom od postova, bez obzira sto zaradite ispod sume koja je obavezna za prijavljivanje poreza, to obavezno uradite da bi ste mogli da dokazete prihode ukoliko konkurisete za bilo kakve benefits koje su uslovljene niskim primanjima). Ukoliko imate malo vece prihode, mogu da vam ponude pomoc u vidu posla na college/university a takodje i BOG waiver koji daju guverneri i oslobadjaju vas placanja tuition. Takodje, prve dve godine skolovanja mozete da prijavite na taksu troskove za skolovanje do $2000 (Hope credit) koji se odbija od osnove za taksu 1:1 a posle toga neograniceni broj godina Life Earning Credit, koji vam odbija od osnovice za taksu 1:5. Svaka skolska institucija obezbedjuje jednkratne scholarships i do $2000 za koje konkurisete pisuci eseje i slicno. Svaki college/university ima na svom sajtu podatke o ponudjenim scholarships, iznos u novcu i koliki je GPA (prosek) potreban da bi se konkurisalo i koji su ostali uslovi konkursa.

Svaki college/university ima drugacije planove skolovanja ali su prilicno slicni. Ja cu opisati svoj slucaj. Ja sam pocela na Santa Monica College, izbor je bio da zavrsim za AA degree bez major, AA with major ili transferable degree (SMC ima ugovor sa UCLA i CSU o medjusobnom priznavanju ispita – IGETC). Ja sam resila da zavrsim poslednja dva evo i zasto: da uradim neophodne ispite za transfer ako iz nekog razloga prekinem skolovanje na university, svi bitni ispiti ne vaze nakon tri godine od polaganja ako nisi aktivan student (engleski, matematika, science). Odlucila sam da je bolje da dobijem jednu diplomu pa da guram dalje. Evo kako je to kod mene islo, ali svako moze da napravi svoj plan.

IGETC (http://www.smc.edu/projects/26/igetc.pdf) uslov za transfer:
- prva oblast: English Communication, obavezna tri ispita, ne postoji election: English 1 (English Composition), English 2 (Literature/Critical thinking), Oral Communications (Public Speaking)
- druga oblast: Mathematical Concepts, elective, obavezan jedan ispit, ali zbog requirement za akademski level i druge science ispite mora da se zavrsi minimum 3 ako ne i vise: Math 22 (College Algebra), Math 31 (College Geometry), Math 2 (Pre-calculus)
- treca oblast Arts and Humanities, elective, obavezna 3 ispita sa minimum 1 iz svake oblasti: Art - Art 1 (History of Art), Music 1 (klavir), Humanities - History 2 (History of Western Civilization after 1600)
- cetvrta oblast Social and Behavioral Sciences, minimum 3 ispita iz minimum 2 discipline, elective: Communication 1 (Mass media Communication), Political Science 2 (International politics), Political Science 2 (Comparative Politics)
- peta oblast Physical and Biological Science, minimum 2 ispita iz svake oblasti po jedan, i jedan ispita mora da ima lab, elective: Human Anatomy 1, Physics 6
- sesta oblast Foreign Language, minimum jedan ispit, elective: Spanish 1
CSU Graduation requirements (ja se transferujem tamo)
- Political Science 1 (Constitution)
- History 11 (American History after 1865)
AA requirements - IGETC plus:
- Global Citizenship requirements 1 ispit: Communication 10 (Race and Gender)
- Major Film: Film 1 (Film Appreciation – Introduction to Cinema), Film 2 (History of Motion Pictures), Film 5 (Film and Society), ET 61 (History of Animation), Film 6 (Women in Film), Film 20 (Intermediate Screenwriting), Film 21 (Advanced Screenwriting)

CSU Business Administration/Finance requirements – svi uslovi za transfer mogu sa jedne institucije na drugu mogu da se pronadju na www.assist.org :
- Accounting 1
- Accounting 2
- Business Law
- Business Communication
- Business Applications
- Microeconomic
- Macroeconomics
- Investment
- Statistics

Eto ja gledam da spojim ono sto volim Film (radila u medijima 8 godina u Srbiji) i ono u cemu sam dobra bez prevelikog napora (finansije) Trebalo bi da se transferujem na CSU sledece godine, na osnovu proseka mogu da konkurisem za ubrzano studiranje (predavanje svakog utorka, polaganje ispita svake druge subote, tempo 2 ispita svaka dva meseca, ispadam iz programa ako mi prosek padne ispod srpske devetke (80% ovde), dobijam BS za 18 meseci sa letnjim semestrom pauze. Prosek se ovde drugacije racuna: A(preko 90%/10 u Srbiji), B (80%-90%/9u Srbiji), C (70%-80%/8 u Srbiji, ne zadovoljava akademske parameter, prodjes na college, tesko da cete primiti University), D (60%-70%, ovo je blagi uzas otprilike/7 u Srbiji), F (failed, ispod 60%, 6 u Srbiji). Svaki ispit ima od 3 do 5 units, A/B/C/D/F nose 4/3/2/1/0 bodova retrospectively. Prosek GPA se racuna broj unita puta broj bodova podeljeno sa brojem unita. Maksimalan GPA je 4.0 – ako tri semestra imate prosek iznad 3.0 dospete na Dean’s list, ako tri puta budete na listi i prosek vam je veci od 3.0 diplomirate sa honors i to vam pise na diplomi. Ako vam je prosek iznad 3.0 pozivaju vas u clanstva (Phi Theta Kappa i slicno). Ako dobijete D imate pravo da ponovite ispit, ako vam prosek padne ispod 2.0 idete na probation jedan semestra i to vam pise na svedocanstvu ali nastavljate sa ispitima, ako ne popravite prosek sledeceg semestra budete suspendovani i udaljeni sa college, onda vas vrate na predavanja i ako tog semestra ne popravite prosek za trajno ste ispisani sa tog college i ostali u istom sistemu nece da vas prime na skolovanje. Sve vreme imate counseling i tutorship. Imate pravo da odustanete od ispita do odredjenog roka, posle toga vam stoji W na svedocanstvu. Vecina Univerziteta nece da vas primi ukoliko imate W na vise od 15% ispita. Dakle, plan predmeta se razlikuje mada ne bitno, sve ostalo je prilicno isto.

Cena unit na public college je $20 (ovde), na univerzitetu su razlicite cene po semestru, krece se od $800 do $20,000 po semestru zavisno od elitnosti Univerziteta (dental school na UCLA je recimo $22,000 po semestru, JD $16,000, Marshal School USC $34,000 godisnje, Andersons UCLA $38,000).

E sad, ja to zavrsih sa sve poslom (social life ravan nuli) ali moze se… a i posle neka mi neko tupi na raznoraznim B92 forumima (cije ja vesti inace jedino uvazavam ali komentari citalaca bas umeju da budu glupavi) i Blic komentarima kako su Ameri glupi i kako je americko skolovanje nula u odnosu na srpsko – nisam imala nijednog profesora koji je imao manje od Masters diplome, vecina sa PhD i skoro 70% radi i na UCLA, ili USC…pa posle neka mi neko zameri sto se zestim na takve komentare. Inace odnos poslodavca – nisam imala problema da izadjem ranije zbog ispita, nakon diplomiranja dobila sam povecanje plate, sada mi nude refund za troskove, kad zavrsim ocekujem bolju poziciju i unapredjenje… eto, nadam se da ovo ne zbunjuje previse. Odgovaram na sva pitanja, onima koji imaju zivaca da sve ovo procitaju ha ha izvinjavam se na greskama jer stvarno ne mogu da se vracam nazad da proveravam pravopisne i gramaticke greske… ne vidim vise na oci, pola dva je ujutro lol

Zana
11.10.2008, 09:42
E, moj Miloshe sto limitira edit na 15 minuta grdan lol samo da dodam, pre svih ispita gore, zavrsava se ESL deo, kod mene je to bilo dodatna 3 ispita ESL 11B, ESL 21A i ESL21B. Ako vam je odlican engleski onda ovo i moze da se preskoci, ako je solidan ne savetujem isto dakle ESL obavezno, a nekima mozda bude potrebno vise ESL casova i plus ne akademski regulan engleski (English 84, English 54 koji su gramatika, citanje i pisanje...). Isto vazi i za matematiku... E sad stvarno idem da spavam!

landlord
11.10.2008, 10:33
Zana, ja ti dajem sve 10-tke iliti ga A-s na tvoj post..
Molim te.. bilo bi veoma lose da odgovaras.. na private ljudima vezano za ovu temu.. jer se ovo tice velikog broja ljudi koji namjeravaju ici u USA i to ne samo nas sreckovica koji su dobili Green Card na lutriji nego i onih koji imaju namjeru otici samo da studiraju tamo...

Ovo je do sada najbolji post koji sam procitao na ovu temu.. a vjerujte da sam ih dosta procitao.. po raznoraznim forumima.. sto domacim sto stranim..

Svaka cast Zana jos jednom.. i da ti ne spamam vise temu... neka ljudi pitaju sta ih interesuje..

Poz

jelenche
11.10.2008, 12:41
zana svaka ti cast, i hvala ti puno na ovom postu
ako imas vremena napisi jos koji, kako se zivi tamo...
cisto da znamo sta nas ceka....
veciti optimista...
ja tek ove godine ucestvujem na lutriji...
:inlove:

D$D
11.10.2008, 14:00
Spavas li ti ikada?
Ajd, da se slozimo,ovo je bilo tacno u sredinu.
Pozdrav....

wingreen
11.10.2008, 15:20
Zana hvala puno na ovom postu!:KISS:

Zana
11.10.2008, 16:04
Hvala narode lol ima tu jos detalja popunicu jos ali prvo moram da nadjem snage da vidim sta sam propustila ha ha D$D, eto vidis spavam u proseku 5 sati dnevno, vikendom malo duze - ali oceigledno ne i ovog lol Resila da imam "zenski dan" - sisanje, farbanje, manikir, pedikir, kozmeticar, rucak sa prijateljicom, posle toga gym i ne mogu sve da stignem ako spavam. Nemam na cemu drugom da kratim sem na spavanju. Dakel ovako ide godinama, spavanje 5 sati, posao, "druzenje" sa muzem sat vremena Kafa, opustanje, razmisljanje niocemu ozbiljnom plus eyewitnes news u 5 i world news u 6, onda ucenje, 3 puta nedeljno gym, tv, internet, tusiranje i opet spavanje. Vikendom sve isto osim posla plus malo duze spavanje, druzenje sa ljudima, kupovina, spremanje kuce, pranje vesa, kuvanje za celu nedelju i malo relaxation, obavezno bioskop... Amerika, sta ces - navikne se covek....

wingreen
11.10.2008, 17:11
Uuuu, kakav li ce ti tek biti raspored kad stignu deca:wee:

Veronika
11.10.2008, 23:03
Ovakav ritam i ovdje vec duze vrijeme traje ,a da ne govorim o ritmu u Londonu ili slicnom gradu...Tako da po mnogocemu smo vec zapad...

Olivera
11.10.2008, 23:46
Uuuuuu... bre Zanice al si se ti raspisala pre spavanja. Bogami i nauchila tamo u USA :book:

Od-li-can post! :bigkiss:

Moram da priznam da sve kracenice i redosled meni sada izgleda little bit chaotic and complicate, ali nadam se da kad stignemo tamo i usaltamo se u sistem da ce sve biti mnogo jasnije. :obrva:
Jedino me interesuje kako takva raznolikost predmeta. Kod nas bre ako studiras sta ja znam ...Film recimo ni M od Matematike nema a kamo li 3 ispita. Ili recomo Sociologija pa da na tom faxu polazes business administarion... :estudian:
Reci mi molimte i kako na kraju posle svih ovih polozenih ispita glasi diploma?

Zana
12.10.2008, 02:09
Prva lista je za AA with major in film, druga lista (ta sa business law) je preduslov za BS in Business Administration, odsek finance (koji ja tek zavrsavam). General education (to je taj IGETC na mom college, na drugima se zove drugacije) moras da zavrsis sve jedno, bilo na college da bi se transferovala ili na university (mnogo skuplje), neovisno od toga sta ti je struka (major). Ako ne zelis da se transfer na dalje skolovanje, mozes da izbegnes jedno 5 ispita, uzmes diplomu AA i gotovo. Ako posle resis da ipak nastavis, moras prvo da polozis dodatne iz general education koji ti fale, pa onda preduslov, i onda nastavljas. Broj ispita zaista je drugaciji od osobe do osobe, zavisno od toga koju diplomu zelis. Da sam ja resila da idem dalje na BA in film production odsek screenplay, a ne na finance ne bih morala da dajem nikakve dodatne ispite (business law, accounting, economy). Ovo je zato sto sam ja resila da imam diplome iz dve struke. However, ja nekako mislim da ta diploma ne bi mnogo znacila da ja pisem toliko bolje da bih za to platila $60k isto kao sto mi za novinarski rad nije neophodna bila diploma zurnalistike vec talenat, pismenost, upornost i vredan rad. Za razliku od toga, za financije (i uopsteno i u filmskoj industriji u kojoj ja planiram da pravim karijeru - producing/production finance) ta diploma pravi opasnu razliku zato i jesam odlucila da radim dodatni major. Neznam da li ovo make sense... Kazi koje ti skracenice nisu jasne, pa cu da pojasnim.

asmiki
12.10.2008, 07:38
Zana, sta reci, nego svaka cast na informacijama.

srdjevic
13.10.2008, 06:23
Tema top-ovana. :;D:

Hvala, Zana! :pozz:

Zana
13.10.2008, 06:56
E super lol spremam se da ubacim i deo o online ispitima, ako ne legnem rano veceras mozda i to uradim - vidim Miloshe i tebi dobro ide vec je daleko iza ponoci tamo lol Eto, ja ne izadjoh celi dan iz kuce - napatih se sa projektima u office 2007 za business applications :smrc: strasno nesto koliko je drugacije, ubih se sa formatiranjem, ne mogu nista da nadjem iz prve - ali ono, bilo bi lakse kad bih kao i svaki normalan student malo citala knjigu :naughty:

srdjevic
13.10.2008, 07:07
ma bio sam u WI pored Milvoke (kako ga nasi ovde zovu :grin:) ceo vikend na rodjusu nekom, tek sad sedoh da cituckam da vidim jeste l' bili vredni tokom vikenda.... :;D:

tanik
10.01.2009, 09:02
Zdravo svima, zanima me ako neko ima informacije sta mi doktori treba da radimo da bi smo dobili licencu za rad u US. Koliko sam ja informisan potrebno je 2-3 godine za celokupnu proceduru ali bi mi znacilo ako je neko to vec uspeo da zavrsi pa da znam koliko se napatio i dal' to moze odavle.
Inace sve pohvale za sajt i najaktivnije clanove koji se bezsebicno trude da pomognu postenom srpskom narodu koji se uputio u Amerike u potrazi sa raskosnijim zivotom! :bravo:

Zana
10.01.2009, 09:16
Bude uradjeno ovih dana :grin:

moni
10.01.2009, 15:31
Ako bih neko mogao da pomogne sto se tice skole srednje. Neky ce zavrsiti II gimnazije ovde. Ako bog da nastavlja tamo skolovanje. Da li treba da se prevode svedocanstva i da li to nesto znaci s obzirom da tamo testiraju decu i smeste u razred koji po njihovom misljenju treba da pohadja.Po sajtovima skola taj podatak nismo nasli ili nismo razumeli.
Drugo kako ide sa kursevima tamo, posto sam ja pomocni istrazivac u hemiji bez radnog iskustva u toj oblasti, a volela bih time da se bavim.:1072:Da li sa tim kursevima moze da se radi nesto konkretno?

Olivera
12.01.2009, 20:53
Super pitanjce Moni. :bigkiss: I mene to veoma zanima.
Jedan prijatelj koji je profesor engleskog ovde u jednoj Skopskoj gimnazii (inace amerikanac-pedagog) rekao mi je da ukoliko poznaje engleski jezik, a moj Luka uci i u skoli i na kursevima vec 6god. nece trebati ici u specijalne razrede za strance i da ce profesori u srednjoj imati bas puno razumevanja prvih nekoliko meseci za njega.
Ono sto mi je on rekao je da upisi u skolama (koji su public) su negde do Avgusta (to me je interesiralo jer planiram da Luka dodje negde u Julu)
Nisam pitala o svedocanstvima ali valjda bi trebalo da se ponesu prevedeni.
To mozda moze da nam objasni neko od onih koji su preko i imaju klince u srednjoj.
Ajde enybody? Opsirnije? Pleaseeeeee...? :1072:

landlord
20.01.2009, 13:47
Zana,

mozes li mi reci kako si nasla da se bas sa tog college-a mozes prebaciti na UCLA?
Kako se mogu naci takve informacije za ostale college i na koje se sa istih moze prebaciti na Uni. Ti si bas detaljno ispitala koje predmete treba poloziti na collegeu a koje na Uni. Kako si dosla do tih info?

Hvala.

P.S. Ako neko ima jos neka iskustva sa nekog Unija u nekom drugom stateu
neka javi.

tnx.

Zana
20.01.2009, 16:24
Na sajtu svakog College imas i stranu Transfer Opportunities pa mozes da pogledas sa kojim Univerzitetima imaju contract. Ja sam poredila listu predmeta potrebnih za diplomu na Univerzitetu sa listom ponudjenih ispita na College i uporedila na www.assist.org (uporedila koji ispiti su isti bez obzira na naziv). Kada su u pitanju univerziteti sa kojima ne postoje ugovori, onda to moras licno. I ja to moram da radim, bez obzira na ugovor - znaci oni moraju da verifikuju broj ispita, da li ispunjavas sve uslove i GPA.

Zana
23.01.2009, 07:00
Poruka koja je citirana u ovom postu je poslana na private - s obzirom na to da u nacelu private sluzi za private :) a da je ovaj skup pitanja po mojoj oceni ipak nesto sto moze da interesuje i druge ucesnike na forumu, resih da svoje odgovore postujem javno da mogu i drugi zainteresovani da procitaju. Zanimljivo je da polako dobijamo i clanove koji nisu ovde samo zbog lutrije, vec i zbog drugih tema i podataka koji se pojavljuju na forumu - meni licno je drago zbog toga a iskreno mislim da ce svako ko pozeli da radi ili studira u USA ipak okusati svoju srecu i na lutriji pa cak i ako na to nije pomisljao/la pre posete foruma.

Dakle, pitanja su vezana za skolovanje na SMC sa aspekta international student.

"Zaista je neverovatno kako sam naleteo na forum i uopste na nekog ko je isao na SMC,o kojem vec razmisljam godinu i nesto dana .Hvala ti sto si napisala nasiroko o svemu,medjutim ja imam 1,2,3...48 podpitanja jer bih samo iz prve ruke neke stvari da cujem.

E ovako,ja gde pogresim ti me ispravi haha.znaci posto je to community college nema SAT,samo TOEFL(score of 450 (133 CBT)),ok.
ja sam poskidao sve one formulare sa sajta,posto se prijavljuju uglavnom svi on-line jel,pa sam ih prostudirao i zanima me sledece:
-ovo je sa sajta tzv.international students requirements:
You will need to complete an international students application and submit the application with the following admission requirements:

* TOEFL score of 450 (133 CBT). See information on Intensive ESL Program if you do not have the required TOEFL score.
* Essay (describing your reasons for applying to Santa Monica College usually one to two pages)
* Official Transcripts from your secondary school and/or college or university. If the transcript is not in English you will need to have an official translation in English.
* Financial statement showing that you have the required $19,000 USD for tuition and estimated living expenses.
* General Requirements for International Students. You must read, sign, and return the form with your application.
* $50.00 USD nonrefundable application fee.
-znaci kad polozim TOEFL nekad na prolece,jesi ti pisala esej i jesi ga slala zajedno sa prijavom ili ?"

Ja nisam polagala TOEFL jer sam imala resident status kada sam pocela studiranje. Polagala sam placement test koji u principu pomaze da se odredi level znanja iz Engleskog jezika i Matematike kako bi se i saznalo koji kursevi treba da budu pocetni. Ovaj test residenti ne moraju da polazu odmah ako krecu sa drugim ispitima, ali ne mogu upisati neki od pomenutih predavanja ukoliko ne urade isti. Essay nije bio potreban, ali je potreban na University i private Colleges (opet za residents). Uslov je kao sto i sam vidis za aplikaciju internacionalnih studenata. Prijem na UCLA moze da zavisi od Essay i od tvog ucinka u zajednici. Probaj da dobro uradis TOEFL jer u suprotnom moras semestar ili dva da radis Intensive ESL - to je samo English 12 units. Skupo i naporno - korisno jeste.

"-na PDF Financial Statement-u pise da trebas da imas na racunu minimum 17.000$ da pokazes u izvestaju ne starijem od 6 months,a na sajtu pise 19.000$?(znam da si spominjala brojne nacine da se izvuce neka stipendija ali ovo gledam kao worst-case scenario jer nemam impresivan GPA iz srednje,tako da sumnjam da bi mi neko dao i centa a ovo im jasno pise na sajtu "Santa Monica College does not offer financial aid to international students")u njemu je pisalo da moras imati sponzora ,a ja idem solo i kao sam svoj sponzor,a posle sam tek video da mozes i sam ali ne smes biti minor(under 18),sto ja nisam."

Nisam sigurna koja je od te dve cifre korektna, to ce ti oni pojasniti najbolje - pretpostavljam da pdf file nije up to date. Ono sto ja znam je da te $19,000 ne okrpi godisnje za studiranje ovde. To je minimum koji one traze da vide da imas da platis skolarinu i knjige, i kind of da ne budes na ulici. Moja procena da stedeci na svacemu u Santa Monici ti minimum treba $26-$30K. Ti troskovi mogu da budu manji ukoliko stanujes sa jos nekim pa delite troskove za rent. Ali svakako ne mozes da delis troskove za hranu i garderobu i racune. Plus, tu su i knjige koje su dosta skupe (mozes da ih kupis online ukoliko imas credit card a ako ne onda ti ostane College bookstore kao opcija sto znaci da ti treba vise novca). Ne mozes da dobijes nikakvu pomoc za studiranje osim working study, znaci da radis na College za state minimum sto bi sad ja mislim od pocetka ove godine trebalo da bude $8.10 na sat i College moze da ti dozvoli da radis kao international student 24 sata nedeljno. Tek kad zavrsis College - dobijes zvanicnu diplomu a ne ispunjenje uslova za transfer - mozes da radis 6 meseci za koga hoces. Posle diplomiranja na University mozes da radis godinu dana za koga hoces.

"-kada radis taj English and math placement test i gde ,video sam neke samplove na netu i izgleda debilno bar sto se matematike tice?"

Nisam videla samples, uradila sam test i to bas nije cista matematika vec i science. Ne znam koji je tvoj level znanja. Moj je odlican i test mi nije bio debilan. Naprotiv, cini mi se da prilicno realno odslikava nivo znanja. Imas takodje i priliku da pojedine ispite uradis odmah ako mislis da imas advanced znanje. Budi spreman na americke merne jedinice. Od ovog testa ti zavisi koliko ispita iz matematike treba da imas do takozvanog College level. Dok se kod residents losije odradjen placement nepovoljno odrazava na broj semestara studiranja, kod international students to znaci i daleko vise potrosenog novca.

"-e sad dolazimo do drugog dela.posto bi ja def. isao za Bachelor's (business administration i/ili cinema),vec sam gledao za transferisanje po forumima i clancima raznim,i ljudi kazu da bas bas dosta prolazi na UCLA sa SMC-ja,kao dugogodisnja saradnja bla bla,tako da bi ja probao trasfer na UCLA kasnije ako bog da(i GPA ako da i sve to tako skupa ),naravno ako zanemarimo astronomske skolarine itd,mislim da je ipak ogromna cast da budes primljen na UCLA,jer po rankingu za 2007 je 13. u svetu a recimo 11. je Yale a 10. Oxford.eeeeeeee
ovo su 2 citata koji su prilicno ohrabrujuci-
-"I went to a small local community college in the shadow of a larger UC school and the
transfer process was super easy. The admissions people at UCLA will love people with
proven track records (a GPA of 3.0 or higher) from SMC and you should get in pretty easily.
Also, UCLA will be cheaper because you'll be a state resident after a year of SMC."
-"SMC is a fantastic community college, maybe the best in the state. It also has an extremely
high transfer rate to UCLA. Many UCLA faculty members also teach at SMC and the courses
are designed in a somewhat similar fashion. If you want to go to UCLA film school, which
is highly regarded in the biz, I'd suggest the SMC > UCLA route."
sta ti mislis,jeli ovo tacno sve?????"

Za UCLA ti treba daleko vise od 3.0 GPA da bi usao u uzi izbor, realno ne bi trebalo da bude nizi od 3.8 - pogotovo za veoma trazene odseke. Primera radi, UCLA godisnje prima 25 studenata na film. Tu ti ne pomaze ni 4.0 GPA vec Essay i dodatne aktivnosti za vreme studiranja, projekti koje si radio (portfolio) i rad za community, treba ti dve veoma dobre preporuke od prethodnih profesora. Pocni to sve da spremas na vreme, ja sam pocela od prvog dana studiranja na College. Gore gde se navodi da ce UCLA biti cheaper za state residents nakon godinu dana, i tu se misli na studente iz drugih americkih drzava a ne international students. S obzirom na to da SMC ima ugovore sa UCLA i CSUN, priznaje se lower division tako da je zaista jeftinije ove ispite dati na SMC. Imaj u vidu da najbitniji ispiti imaju "rok trajanja" od dve godine, tako da ako ne uzmes diplomu koja ponistava taj rok a napravis pauzu u studiranju - ovi ispiti vise nemaju vaznost. To moze da bude problem kod studenata koji odrade uslov za transfer a rese da ne diplomiraju i nakon toga uzmu godinu dana pauzu na University (iz razlicitih razloga, moze da bude novac, zdravlje ili nesto drugo). Ovo je isto i za domace i za strane studente.

"-posto vidim da imaju Welcome centar za strane studente,cenim da oni imaju dobru organizaciju za sve,Housing and Utilities,Food,Books,Public Transportation, itd. ili moras sve sam?pitam jer ne znam da si isla u taj centar kad si dosla tek ili uopste?"

Nisam isla u centar, jer kao sto rekoh nisam international student. Oni pomazu u organizaciji i mogu da te upute savetima gde da trazis stan i ostalo. SMC nema svoje stanove. UCLA ima, i postoje uslovi kako ulazis na listu - podatke mozes da pronadjes na sajtu UCLA. U njihovim objektima je rent daleko povoljniji, s tim da ne mozes da stanujes tamo ukoliko nemas upisan semestar tako da ako pravis letnji i zimski semestar pauzu, moras da izadjes odatle i posle se useljavas u isti ili drugi stan. Za to vreme oni tu smeste studente koji polazu ispite i u toku kratkih semestara. Santa Monica ima svoj Big Blue Bus i oni daju shuttle buseve besplatno za studente SMC. Za ostale linije koje nisu na SMC planu, mozes da dobijes studentski popust. Za knjige i ostale racune se brines sam. Imaj u vidu da kao sto rekoh ranije, sa studentskom vizom ne dobijas pravo da radis osim pri College i to part time za state minimum.

"-koliko je godisnje health insurance i sta on pokriva ,posto pise -Health Insurance Policy
$ 366 coverage for one semester and one session"

Ta cena je po semestru i to je u principu dobra cena. Cak i mi ostali koji imamo svoje insurance placamo $10 health fee u slucaju da nam se nesto desi u kampu i da intervenise College dr. Insurance moras da platis jer oni moraju da budu sigurni da ce ti troskovi biti pokriveni. Naravno, ovo insurance ne pokriva sve, kao sto ne pokriva sve ni bilo koje drugo insurance.

"-to je valjda to(za sada),izvini na opsirnosti i sto se mene tice mozes i za 10 dana da mi odgovoris nije bitno,bitno je da odgovoris."

Eto odgovorila sam ti i pre toga :). Na zalost, ne verujem da imam sve podatke koji su tebi potrebni, ali nadam se da ti i ovo pomaze. Ovde je dosta njih iz Srbije ( a i drugih drzava ex-YU) doslo prvo na SMC i nakon transfera i diplomiranja pronadju kompanije koje ih sponzorisu. U medjuvremenu su neki izvuceni na lutriji a neki su i upoznali svoje lepse/bolje polovine i resili status. Opcije su razlicite, i ti ces najbolje moci sam da ocenis koja je najbolja u tvom slucaju.

"hvala in advance"

Nema na cemu. Srecno.

landlord
23.01.2009, 07:38
Superiska Zana, hvala puno na odgovoru u moje ime.

A reci mi na SMC, kakav je program iz Computer Science?

Zana
23.01.2009, 07:53
Dobri su programi. Ja sam u njihovom department uradila nekoliko kurseva koji su mi bili potrebni za business i finance. Imaju dobar transfer rate za University i dobru ponudu za internships sto moze da se pretvori i u poslovnu ponudu. Uglavnom svi profesori imaju svoje kompanije i vrlo cesto regrutuju studente. Zavisno od toga da li te interesuje diploma ili certificate mogu da ti objasnim plan studiranja. Imaj u vidu da broj units koji oni navode da je potreban za diplomiranja je na kraju drugaciji: eto na primer, male su sanse da ispunis uslov da odmah uletis na Calculus 7 ili 8. Ima dotle da se gura, a i ne savetujem odmah advanced ispit pre nego sto se osoba prilagodi na drugaciji sistem studiranja i ovlada strucnim recnikom. Pogledaj prilozene files pa pitaj sta treba da pojasnim. Naravno - i ovde stoji da je program drugaciji (ali slican) na svakom college. Ako te interesuje, mozemo kasnije da vidimo sta se priznaje na Univerzitetima sa kojima postoji ugovor. Nadam se da ovo help :).

214 215

landlord
23.01.2009, 08:15
Hvala puno,

za sada te necu smarati sa tim, jer mi je nekako daleko Cali..
Za pocetak cu u Wa.
Kad dodje vrijeme za to pricat cemo o tome.

Zana
23.01.2009, 08:28
Ja ovo obecah odavno, ali ne mogu da se setim da li sam vec ubacila neki post ili ne... Ovo je za LL.M. na UCLA. Znam da sam vec poslala "nekima" koje je interesovalo :) jer mi u to vreme pdf file limit nije dozvoljavao da postujem ono sto sam htela - dakle pdf file ima footnotes i neka dodatna objasnjenja kojih nema u postu te svakako treba da se pogleda nakon sto se ovo procita. Please note da ja nemam iskustva sa ovim programom i da su svi podaci preuzeti sa UCLA.

Inace, jos uvek dugujem Taniku za MD... evo obecavam, bice uradjeno ovih dana :)

Dakle...

The Master of Laws (LL.M.) Program je jednogodisnji program za studente iz US i strane
studente. Program nudi specijalizacije u Business Law, Entertainment and Media Law and Policy, International and Comparative Law, a moguce je i dizajnirati specijalizaciju po sopstvenim potrebama. LL.M. studenti studiraju full time tokom 9 meseci u toku godine. Program pocinje polovinom avgusta i traje 15 nedelja. Pocinje se nedelju dana ranije sa predavanjem Introduction to American Law zbog studenata koji su se skolovali izvan US. Testiranje je u decembru i predavanja se nastavljaju u januaru. To je jos dodatnih 15 nedelja do sredine maja, i nakon toga je program zavrsen. Potrebno je sakupiti 22 units da bi se dobila LL.M diploma. Moze da se studira i part time
sto produzava vreme studiranja ali i pomaze da se bolje raspodeli budzet i isto tako pomaze ukoliko postoji problem sa jezikom pa je sporiji tempo prihvatljiviji. Minimum je 8 units po semestru.

Studenti sami prave raspored, i uzimaju ih zajedno sa studentima koji su upisali JD program. Pri pravljenju rasporeda ispita, treba imati u vidu da se neki kursevi ne nude svakog semestra. Postoji i mogucnost specijalizacije tokom LL.M studija:
1. Entertainment and Media Law and Policy
2. International and Comparative Law
3. Four separate Business-related tracks:
a. Bankruptcy
b. Business Law
c. Securities Regulation
d. Tax

Krajnji rok da se preda aplikacija za program je February 1st. Potrebna dokumenta:

1. $75.00 Application Fee

2. Current Résumé or Curriculum Vitae: standardni resume koji navodi kvalifikacije i radon iskustvo. Moze da bude i detaljniji od standardnog.

3. Personal Statement: ovo je najvazniji deo aplikacije na UCLA. Treba da se opisu zivotni planovi i ciljevi, i da se objasne razlozi zasto je kandidat prava osoba za ovaj program i kako se vidi sopstveni uspeh u zakonodavstvu… takodje treba objasniti i svoja interesovanja, iskustva u community services ☺. Statement ne treba da bude duzi od 3 strane, dupli razmak, velicina slova 12.

4. Official Transcripts: svedocanstva koja dokazuju zavrseno studiranje u drugoj zemlji. Takodje i za ostale diplome ili kurseve koji nisu povezani sa studiranjem prava. U dokumentu treba da budu navedeni svi ispiti i testovi. Svedocanstva moraju biti prevedena na engleski jezik. Prihvatljivo je svedocanstvo na engleskom jeziku izdato od strane skole ili prevedeno i overeno kod ovlascenog prevodioca.

5. Two Letters of Recommendation: preporuke treba da budu od osoba koje se bave
zakonodavstvom i koje su upoznate sa kvalifikacijama i sposobnostima studenta. Preporuke su za Graduate Studies Committee, koji odlucuje o prihvatanju ili ne prihvatanju studenta u program. Pozeljno je da bar jedna preporuka bude od univerzitetskog profesora. Prihvatljiva je i preporuka od poslodavca ali akademska preporka nosi vise bodova tokom razmatranja aplikacije.

6. Official TOEFL or LSAT Score: test treba da se odradi na vreme kako bi rezultati bili dostupni pre February 1st kada je krajnji rok za podnosenje aplikacije. Imati u vidu da je za rezultate nekad potrebno cekati nekoliko nedelja ili meseci. Na testu se navodi School Code 4837 i Department Code 03 kako bi rezultati bili poslani direktno u UCLA. Za informacije za TOEFL ici na sajt http://www.ets.org ili pozvati 609.921.9000. Aplikanti koji su zavrsili skolovanje u US ne polazu TOEFL vec treba da daju na uvid LSAT rezultate.

I sada dolazi na red zasto ja ne preporucujem ovaj program vec JD.

Ukupna skolarina za LL.M program je $41,500 i naravno preracun je da je potrebno dodatnih $19,725 za zivljenje, plus knjige i sve drugo sto je neophodno za studiranje. Takodje, i dodatan iznos je potreban i za one “ne-neophodne” stvari u zivotu bez kojih bi ljudi totalno odlepili… Polovina ovog iznosa se placa na pocetku prvog semestra i ostatak na pocetku drugog semestra. Ne postoji razlika u ceni za non-resident i resident.
Finansijska pomoc je veoma limitirana. Tokom godine dodeljuje se nekoliko Dean's Tuition Fellowship awards. Ne postoji posebna aplikacija, nego se odlucuje na osnovu aplikacije za upis. Moguce je uneti i dodatne podatke u Finance section u aplikaciji koje mogu da pomognu da komisija donese odluku da dodeli ovu pomoc. Ipak, sanse su male ukoliko resume nije odlican i zaista postoji velika financial need. Kao vid pomoci je moguce i dobiti zaposlenje u Law Library na poziciji Research Assistant. Maksimalni broj sati je 15 nedeljno i placa se $15 na sat. Opcija je i konkurisanje za privatne loans, koji se daleko teze dobijaju nego federal. Svaki univerzitet ima spisak finansijskih ustanova kod kojih mozete da aplicirate.

I jos jedan razlog – ujedno i najbitniji: ovo je sa njihove zvanicne FAQ strane:

Will I get a job in the U.S. after earning my LL.M. degree?

Our foreign applicants should be aware that the LL.M. degree, obtained through a one year Master's program, does not serve as a substitute for the three-year American J.D. on the U.S. job market. If you are committed to finding long-term employment as a lawyer in the U.S., you might consider a J.D. program. Throughout the U.S., most LL.M. students are unable to find permanent employment in the country after graduation. Many more find internships, pursue positions at home, or find employment in a third country. That said, we offer our foreign and American LL.M. students outstanding services designed to improve your success in pursuing the career path you choose.

216

landlord
23.01.2009, 09:23
Eh gledao sam ovaj sample math test.. koji se moze naci na
http://www.smc.edu/apps/pub.asp?Q=57&B=2

I moram reci da za pre algebra test, svaki nas osmak moze da uradi taj test bez imalo problema.
Algebra test, moze prosjecan gimazijalac da uradi bez puno problema.

Evo neki pitanja za pre algebra test. Naravno imate sve ponudjene odgovore pod a, b c..

1. 54 – 6 ÷ 2 + 6 = ?

2. The lowest temperature on a winter morning was –8°F. Later that same day the
temperature reached a high of 24°F. By how many degrees Fahrenheit did the
temperature increase?

3. If (3 2)
4−3 + (1 1)
2+3 is calculated and the answer reduced to simplest terms, what is the
denominator of the resulting fraction?

Mr. Brown went grocery shopping to buy meat for his annual office picnic. He bought
7 3/4
pounds of hamburger, 17.85 pounds of chicken, and 61/2
pounds of steak. How
many pounds of meat did Mr. Brown buy?

I sada malo tezi test iz algebre:

An airplane flew for 8 hours at an airspeed of x miles per hour (mph), and for 7 more
hours at 325 mph. If the average airspeed for the entire flight was 350 mph, which of
the following equations could be used to find x ?
A. x + 325 = 2(350)
B. x + 7(325) = 15(350)
C. 8x – 7(325) = 350
D. 8x + 7(325) = 2(350)
E 8x + 7(325) = 15(350)

Which of the following is equivalent to
3a + 4b – (–6a – 3b) ?
A. 16ab
B. –3a + b
C. –3a + 7b
D. 9a + b
E. 9a + 7b

Zana
23.01.2009, 16:02
:grin: Funny - test soooo ne izgleda tako :grin:

Zana
24.01.2009, 08:09
Eh, eto – planirala sam ja da odradim ovo i ranije ali nikako da stignem. Semestar je gotov pa i malo vise vremena za pisanje…

Online skolovanje nije za svakog – pogotovo za ljude koji nemaju dobre time management skills. Studenti tipa “Ah, ispit je tek za dve nedelje, imam jos vremena” nikako nisu oni koji treba da se odluce za ovu vrstu skolovanja. Sve je u dobrom rasporedu vremena. Vec sam napomenula da predmeti ovde imaju 3,4, ili 5 units sto otprilike znaci da isti toliki broj sati imate nedeljna predavanja ili vezbe. To sto ne idete na klasicna predavanja ne menja nista – profesori imaju evidenciju vaseg boravka na njihovom sajtu i sve vezbe i aktivnosti nedeljne se uklapaju u ovu satnicu. Otprilike je obracun od faculty da je za 1 unit potrebno 2-3 sata dodatnog ucenja, znaci sve to dodajte ovom broju. To mu se u stvari kad se sve sracuna svede na 40 sati nedeljno. Ako se ozbiljno uci, to otprilike garantuje veoma dobar GPA.

Da li ja savetujem ovakav vid skolovanja? Delimicno – ja volim da imam profesora ispred sebe i volim komunikaciju sa fellow students. Volim diskusije. Isto tako volim i da ustedim vreme ali dokle god nisam bila sigurna da su mi language skills dovoljno dobri za online studiranje nisam se usudila na isto – znaci ove casove nisam uzimala prve dve godine.

Proces upisivanja je isti kao i za sve ostale casove. College vam posalje pismo sa datumom i satnicom vaseg upisa (za recimo spring semester meni su posalli 15-ti decembar, on or after 3 pm), na sajtu college se nalazi spisak predmeta, profesora i podaci o tome da li je ispit polusemestralni ili semestralni (8 ili 16 weeks), broj units i transfer possibilities. Meni je ostalo jos tri ispita te sam ja samo te i gledala. Uzela sam spisak profesora i proverila sam njihov rate (http://www.ratemyprofessors.com/SelectTeacher.jsp?sid=1371) medju studentima ovde. Naravno bezim od profesora koji su na losem glasu, ali i ne izbegavam ih samo zato sto gomila studenata kaze da nisu “easy”. Volim takve profesore – prenose odlicno znanje koje je na kraju krajeva neophodno za dobru karijeru. Ne treba bas doslovce slusati ostale studente jer gomila freshmen samo hoce laku ocenu i briga ih za znanje. Naravno – ukoliko 90% studenata kaze da je neki professor idiot – naravno da gledam da ga izbegnem po svaku cenu. E sad – to je nekad nemoguce ako je broj studenata popunjen. Zato je bitno imati dobar datum za upisivanje – taj datum college odredjuje po raznim parametrima ali najbitniji je prosek. Na srecu, moj je dobar te sam bila medju prvima i uspela sam da izaberem dobre profesore.

Nedelju dana pre pocetak predavanja, profesori posalju introductory email svim studentima i pozovu da svi urade update svojih podataka i email naloga jer je to jedini vid komunikacije. Obicno zakace i syllabus (219), ili posalju link ka istom. Evo kako ide process: svaki college ima svoj sajt gde se studenti log in, nakon cega se pojave linkovi ka svakom predavanju (220 ovaj file mora da se stavi na zoom 800%; obrati paznju na online office – tu se postavljaju pitanja za profesora i na coffee break link – e to je za nalupavanja). Svaki profesor u tabove sa leve strane postuje lectures, vezbe, study guides i projects i timelines. Na vrhu stranice su drop box za dokumenta i radove. Obicno sva assignments treba da se zavrse do nedelje do ponoci, i isto tako i testovi i exams. Neki profesori daju pristup ispitima po nekoliko dana, a neki vam odrede odredjeni dan samo (takvog jednog sam ja imala u jesenjem semestru).

Od profesora zavisi koliko je pitanja na ispitu i koliko vam vremena daju. Pitanja su obicno true/faulse i multiple choice, ali mogu da budu i essay questions (sto sam imala sa Art History). E sad, ovo je primer gde se da dovoljno vremena 218 (cak i previse, sasvim dovoljno da se prelista i knjiga ako nesto zaskripi) a ovo je primer 217 kad je jako napeto sa vremenom ako nisi totalno siguran u sve sto je trebalo da se nauci za ispit. Zbog College policy ne mogu da postujem cele ispite vec samo deo (ne bih bas da se salim, bar ne dok sam jos uvek tamo :grin:)

Sa online studiranjem je sve zavrseno bodovanjem – postoji link koji vam sve vreme pokazuje kako stojite i koji vam je procenat i to je to. Nema vrdanja od bodova. Sa klasicnim predavanjima, par bodova professor moze da vam da i za aktivnost u predavanjima.

Dakle, online skolovanje je super da se ustedi vreme, ali ga ja ne preporucujem na pocetku studiranja pogotovo dok se totalno ne upozna system. Ja ne mogu da krijem da sam ipak pristalica klasicnog skolovanja jer je to i prilika za konekcije i cak i business ponude od profesora, upoznavanje sa drugim studentima… a i poslodavci (jos uvek) vise cene klasicne diplome od online.

ronaldinho's_dentist
24.01.2009, 11:14
A bre ŽanO :bravo:
kad mi napisa ne znam,videcu,nisam sigurna,pokusacu,reko nema nista od toga :grin: hehe
svidja mi se to sto sve sto si iznela ovde je straight talk, a ne sugarcoated bull**** iliti umotano u celofan,jer bolje da sad mi koji planiramo da dodjemo lupamo glavu ovde nego tamo....manje ce da boli :==D: najmanje sto ti tamo treba je da dodjes dezinformisan i sa laznim nadama :udri: i da dozivljavas nepotrebne neprijatnosti
p.s -ono kad sam rekao da je matish "debilan" gledao sam iste samplove kao i landlord :no:

wingreen
24.01.2009, 12:47
Zana, svaka cast! Stvarno se trudis! Ove informacije su vise nego odlicne!:bravo:

Zana
28.01.2009, 09:33
The United States Medical Licensing Examination (USMLE (http://www.usmle.org/)) je trodelni ispit u USA koji je neophodno položiti kao uslov za dobijanje Licence za obavljanje lekarske prakse. Svaka od 50 država izdaje svoje licence što znači da se aplikacije za istu predaju u državi u kojoj želite da živite i radite, ali sve države donose odluku na osnovu USMLE testiranja. Ja ću kasnije u tekstu navesti proceduru za apliciranje u Kaliforniji.
Prvi deo ispita procenjuje da li aplikant razume osnovne koncepte medicine i da li je sposoban da ih primeni u praksi. Pitanja u drugom delu su dizajnirana tako da ocenjuju znanje, veštine i razumevanje kliničke prakse pod nadzorom, sa naglaskom na zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti. Drugi deo USMLE ispita je takođe podeljen u dva dela CK i CS. Treći deo je fokusiran na samostalnu kliničku praksu i dijagnostiku. Američki studenti prva dva dela polažu u toku školovanja, a treći deo nakon završenog residency staža. Aplikanti koji su diplomirali izvan USA i Kanade, prva dva dela polažu u okviru sertifikacije u okviru programa The Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG).

ECFMG (http://www.ecfmg.org/) Certification zadovoljava uslove Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) programa koji ocenjuju da li strani studenti ispunjavaju minimum uslova za upis residency programa. Ovaj sertifikat ne garntuje prijem u residency program, jer je daleko više aplikanata neko otvorenih pozicija. Jedan od uslova je da je Univerzitet na kojem ste diplomirali na listi International Medical Education Directory (IMED (https://imed.faimer.org/)). Iz Srbije, Hrvatske i BiH sledeće škole su na listi:
* International College of Medicine – Niš
* University of Belgrade – Beograd
* University of Kragujevac – Kragujevac
* University of Nis – Niš
* University of Novi Sad – Novi Sad
* University of Banja Luka – Banja Luka
* University of Sarajevo – Sarajevo
* University of Tuzla – Tuzla
* University of Osijek – Osijek
* University of Rijeka – Rijeka
* University of Split – Split
* University of Zagreb – Zagreb
* University of Zagreb – Split
Za ostale univerzitete na teritoriji ex-YU možete pogledati na internet sajtu IMED. Postoje dva uslova za sertifikaciju:
* Položiti prva dva dela USMLE ispita sa zadovoljavajućim rezultatima
* Položiti testove u određenom vremenskom roku

Važno: TOEFL exam više nije obavezan!

Pojašnjenje za vremenski rok: prema pravilima USMLE sva tri dela ispita treba položiti u toku 7 godina, i svaki deo se ne može polagati više od 6 puta. Prvi i drugi deo se mogu polagati u bilo kom redosledu, a treći deo na kraju i nakon odrađenog staža. Prvi i treći deo i CK deo drugog dela se ne mogu polagati više od četiri puta godišnje. CS deo se ne može polagati više od tri puta u toku godinu dana. Ukoliko je ispit položen, nije dozvoljeno poništavanje radi dobijanja boljeg rezultata. Cene su sledece:
* Step 1 $710
* Step 2 CK $710
* Step 2 CS $1,200
* Step 3 $690 (osim Iowa $740, South Dakota $840, Vermont $725)
Ukoliko ne otkažete ili odložite testiranje 14 dana pre polaganja, dodatno plaćanje za nove datume može biti od $150 do $400.

Step 1 – prvi deo ispita

Ovaj deo ispita sadrži 336 multiple-choice pitanja podeljenih u sedam 60-minutnih segmenata. Polaganje traje 8 sati. Pitanja su iz sledećih oblasti: anatomy, behavioral sciences, biochemistry, microbiology, pathology, pharmacology, physiology, interdisciplinary topics, na primer nutrition, genetics, and aging. Pitanja su klasificirana u dve dimenzije – sistem i proces:
* System
o 40%–50% General principles
o 50%–60% Individual organ systems
• hematopoietic/lymphoreticular
• nervous/special senses
• skin/connective tissue
• musculoskeletal
• respiratory
• cardiovascular
• gastrointestinal
• renal/urinary
• reproductive
• endocrine
* Process
o 30%–50% Normal structure and function
o 30%–50% Abnormal processes
o 15%–25% Principles of therapeutics
o 10%–20% Psychosocial, cultural, occupational, and environmental considerations

Step 2 – drugi deo ispita: CK (Clinical Knowledge)

Prva polovina drugog dela ispita sadrži 370 multiple-choice pitanja, podeljenih u sedam 60-minutnih segmenata. Polaganje traje 9 sati. Pitanja su iz sledećih oblasti: internal medicine, obstetrics and gynecology, pediatrics, preventive medicine, psychiatry, surgery. Osim normalnog razvoja, obrađene su i sledeća oboljenja:
* immunologic disorders
* diseases of the blood and blood-forming organs
* mental disorders
* diseases of the nervous system and special senses
* cardiovascular disorders
* diseases of the respiratory system
* nutritional and digestive disorders
* gynecologic disorders
* renal, urinary, and male reproductive systems
* disorders of pregnancy, childbirth, and the puerperium
* disorders of the skin and subcutaneous tissue
* diseases of the musculoskeletal system and connective tissue
* endocrine and metabolic disorders

Perfomans aplikanta se ocenjuje prema sledećem ključu:
* 15%–20% Promoting preventive medicine and health maintenance
* 20%–35% Understanding mechanisms of disease
* 25%–40% Establishing a diagnosis
* 15%–25% Applying principles of management

Step 2 – drugi deo ispita: CS (Clinical Skills)

U ovom delu se koriste „pripremljeni“ pacijenti, odnosno osobe koje su obučene da simuliraju određene bolesti, simptome i probleme. Od vas se očekuje da poštujete proceduru, ispitate istorijat pacijenta postavljajući za to prigodna pitanja, da odradite pregled, odgovorite na pitanja pacijenta, odradite administrativni deo – zapišete nalaze, uradite evaluaciju i predložite dalje korake u lečenju ili dodatne analize. Za to vreme, komisija ocenjuje tri oblasti: Integrated Clinical Encounter (ICE), Communication and Interpersonal Skills (CIS) i Spoken English Proficiency (SEP).

Step 3 – treći deo ispita

U ovom delu se proverava vaš rad u regularnim uslovima (novi ili redovni pacijenti) i u hitnim uslovima (ER). Prvo se odgovara na multiple-choice pitanja, a nakon toga se radi 6 kompjuterskih simulacija, koje dozvoljavaju naručivanja analiza i primenu terapije.

Pre nego sto aplicirate za polaganje, morate imati Scheduling Permit koja važi 12 meseci i treba da izvadite Candidate Identification Number (CIN). Prvi deo može da se polaže u svim državama, dok drugi deo samo u sledećim gradovima: Atlanta, Georgia; Chicago, Illinois; Houston, Texas; Los Angeles, California; and Philadelphia, Pennsylvania.

Residency UCLA (http://www.gme.medsch.ucla.edu/), California
Početni ugovor traje godinu godinu dana. Prema ugovoru, aplikanti koji su diplomirali u stranim zemljama, treba da imaju dve godine residency staža bez obzira da li su američki državljani ili ne. Ako rese da potpišu i treći ugovor, u roku od godinu dana treba da imaju licencu. Aplikanti koji su diplomirali u USA treba da završe godinu dana staža za licenciranje. UCLA potpisuje ugovore na godinu dana i da bi se ugovor obnovio, resident treba da bude u „good academic standing“. UCLA obezbeđuje stanove za svoje residente po veoma povoljnim mesečnim zakupninama. Sa njima mogu da žive i bliži članovi porodice. Osiguranje je plaćeno u celosti za celu porodicu. U slučaju greške, osiguranje pokriva aplikanta do utuženog iznosa od 7 miliona dolara. Hrana je obezbeđenja. Godišnja plata je od $45,000 do $65,000.

State of California (http://www.medbd.ca.gov/) – License

Potrebna su sledeća dokumenta za aplikante koji su završili studije izvan USA:
* Application forms L1A-L1E
* Two fingerprint cards
* Fees of $493
* ECFMG certificate
* Official exemination scores
* Form L2
* Official Medical School transcript
* Certified copy of Medical Degree
* Official Letters of good standing
* Form L3-L3B
* Form L4 (if applicable)
* Form L5
* Form L6 (if applicable)
* License fee

Eto toliko od mene... za sve ostalo morate pitati Board directly! Valjda sam sad završila sve što sam obećala :)

221

wrath:of:the:lich:king
28.01.2009, 10:58
Eeeh, steta sto nisam dr :naughty:

tanik
21.02.2009, 15:12
Zana, ti si car, ne znam kako sve stizes, mislio sam da si zaboravila na moje pitanje ali eto pozitivno si me iznenadila. Hvala!!!:grin:

dr Izy
06.09.2009, 07:10
Draga Žana, hvala na korisnim informacijama oko procedure nostrifikacije diplome medicinskog faxa. Ako sam dobro razumela, ECFMG za nas IMG organizuje USMLE testove za sva tri stepa. Interesuje me gde mogu u EU polagati step1 i step2ck ( koji su regionalni centri u Evropi ). Nakon toga,koja je procedura za prijavljivanje na Step2cs koji se polaže u USA (uz TOEFL)? I na kraju, možeš li mi malo bliže pojasniti proceduru oko apliciranja za specijalizacije kada dobiješ ECFMG sertifikat. Unapred, hvala na razumevanju

Zana
06.09.2009, 08:01
Testing provider je Prometric, i vidim da imaju testing location u Hrvatskoj. Spisak svih lokacija je ovde (http://securereg3.prometric.com/Welcome.aspx). Izaberi test i videces lokacije u padajucem meniju za zemlje. Srecno.

dreadnot
11.09.2009, 08:13
Zana, ne bih da ti oduzimam previse vremena, ali ako mozes nesto slicno da uradis i za veterinarski fakultet, bio bih ti vise nego zahvalan!

Zana
11.09.2009, 16:48
Nisam toliko obavestena o veterini, ali slicno kao i kod opste medicine, licence su posebne za svaku od drzava. Kada budes znao gde se selis, trebalo bi da se raspitas u State Veterinary Medical Board oko svega. Imaj u vidu da Veterinary degree u US nije Bachelor vec post-graduate program (very competitive). Vise informacija o certificate na osnovu kojeg mozes da apliciras za licencu procitaj ovde (http://www.avma.org/education/ecfvg/ecfvg_pp_overview.asp). Srecno.

Bandzi
20.09.2009, 12:45
Zdravo Žana,

Studirao sam management, voleo bih da završim master studije ili MBA u USA. Pročitao sam na nekoliko mesta da UCLA ima dobru business školu. Da li znate kolike su šanse da se dobije neka finansijska pomoć ili da li postoji mogućnost da radim i studiram istovremeno?

Imam prosek od 8.74, (nije nešt4) interesuje me koliki je to prosek po US standardu?

Da li znate od prilike šta se uči na UCLA school of business (ako možete pošaljite neku skriptu ili nešto tome slično- čisto da vidim kako to izgleda i uporedim sa onim šta sam uči na fakultetu)?

Izvinjavam se ako su pitanja suviše random, ako Vam treba više informacija napisaću detaljnije šta me interesuje.

Hvala

P.S. pored toliko obavEza vi se trudite da pomognete drugima ... SVAKA ČAST!!!! :bravo:

Zana
21.09.2009, 07:15
Ako si zainteresovan za studiranje u Los Angeles-u, UCLA Anderson School of Management je odlicna skola – ali je USC Marshall School of Business bolja (Private University: Undergraduate Program Ranked 10th Overall; 3rd in Entrepreneurship; 5th in International Business; 5th in Accounting – USA list of best Colleges). Obe skole imaju odlicne programe – ja ne mogu detaljno da ti odgovorim jer ti je pitanje dosta generalno (uzelo bi mi dva dana da napisem detaljan odgovor lol). Za pocetak – da li imas zelenu kartu ili ne? Da li mozes da prikazes sredstva potrebna za studiranje (u oba slucaja)? Da li imas nekog u US ko moze da potpise loan? Ili – zelis da studiras u US i interesuju te sve opcije? Studirao si Management – kao Business Administration ili nesto drugo? Koji University? Odgovori na ova pitanja prilicno mogu da iskristalisu koje su ti opcije….
Pozdrav!
P.S. Hvala :)

dreadnot
21.09.2009, 08:19
Hvala Zana, meni je bitno samo da mi priznaju diplomu (redovfne studije ili magistratura, svejedno), kao takvu, ne mislim da trazim licencu i bavim se praksom, to nisam ni ovde radio, a mator sam da ucim od pocetka, vec da mogu da radim i konkurisem za druge poslove gde nije potrebna licenca, a jeste ovaj profil kadra (industrija hrane za zivotinje, farmacija i sl.)

Zana
21.09.2009, 08:27
Hej, nikad (ovde) nije kasno za ucenje :) Mislim da ce ti priznati diplomu (bas cu da pogledam ovih dana)... Ja sam se inace previse opustila misleci da mi predavanja krecu iduce nedelje, kad ono danas (ponedeljak) :grin: bas sam neki student :grin:

Bandzi
21.09.2009, 09:41
Ako si zainteresovan za studiranje u Los Angeles-u, UCLA Anderson School of Management je odlicna skola – ali je USC Marshall School of Business bolja (Private University: Undergraduate Program Ranked 10th Overall; 3rd in Entrepreneurship; 5th in International Business; 5th in Accounting – USA list of best Colleges). Obe skole imaju odlicne programe – ja ne mogu detaljno da ti odgovorim jer ti je pitanje dosta generalno (uzelo bi mi dva dana da napisem detaljan odgovor lol). Za pocetak – da li imas zelenu kartu ili ne? Da li mozes da prikazes sredstva potrebna za studiranje (u oba slucaja)? Da li imas nekog u US ko moze da potpise loan? Ili – zelis da studiras u US i interesuju te sve opcije? Studirao si Management – kao Business Administration ili nesto drugo? Koji University? Odgovori na ova pitanja prilicno mogu da iskristalisu koje su ti opcije….
Pozdrav!
P.S. Hvala :)

Huh, evo ovako:
Nemam zelenu kartu; nemam toliko novca(mogao bih da prikupim nešto); možda bi mogao da pronađem nekog ko bi mi potpisao za taj loan (koliko je to novca? Ova informacija bi dosta pomogla, ako možete napišite treba od xxx do xxx $$$ u zasvisnosti od programa ili čega već).

Našao sam jedan univerzitet u državo Iowa [predložila mi je Redsonia sa foruma krstarice] koji nudi dobre uslove [URL="http://www.mum.edu/mba/internships.html"]. Naši ljudi koji su završili ovaj Univerzitet su dobili vizu i posao posle internship-a.

Studirao sam Enterpreneurial management na Braca Karic University, da li imate informaciju o tome da li je priznat tu u US?
Interesuju me MBA studije.

Dobro sam razumeo management (prosek možda i nije nešto, ali to je zato što sam se manje trudio u prve dve godine [nisam razumeo dosta toga] koliko je 8.74 po US standardu? ), stoga mislim da bi bio dobar u tom poslu.
Mislim da bi mi MBA diploma mnogo pomogla u traženju posla i daljem napredovanju.

Ako mislite da su mu šanse slabe da li imate neki predlog [cilj: MBA u US i nakon toga dobiti dobar posao, bar privremeno, u management-u po mogućstvu u U.S.]? :;D:

Hvala

dreamerns
21.09.2009, 15:19
Studirao sam Enterpreneurial management na Braca Karic University, da li imate informaciju o tome da li je priznat tu u US?
Interesuju me MBA studije.

Koliko znam, to je nas najcenjeniji i najpriznatiji fakultet. Znam da u First bank of america samo taj i ekonomski iz BG-a i priznaju.

Zana
21.09.2009, 19:37
Bandzi,

Pokusala sam da pronadjem program tvog studiranja na BK – na zalost nemaju sajt (?!), ili ne radi ili ja ne umem da ga pronadjem… tako da ne mogu da ti napravim poredjenje izmedju programa ovde i tamo. Prosek ne mogu da ti kazem, jer agencije koje to rade uporede program, zakljuce koliko je units u pitanju i onda “prevedu” prosek. Sto se tice linka koji si postovao – to je za praksu u toku zavrsavanja programa ili nakon – ja nisam cula za taj University i nema ih na spisku rankiranih univerziteta. However, pronasla sam ih na google i na Wikipedia i iskreno nije nesto sto bi mene interesovalo (mada medijacije i ostale stvari dosta pomazu) no verovatno oni koji imaju iskustva studiranja tamo mogu vise i bolje sve da ti objasne.

Ako nemas zelenu kartu, znaci da ces biti international student i placaces vise nego ostali studenti (residents). UCLA ne nudi finansijsku pomoc za international students. Postoje opcije da pomognu oko kredita ako nekako dobijes SSN i ima ko da ti potpise za loan (to ti otprilike nece niko uciniti sem roda rodjenog, jer nije sigurno da ces dobiti dokumentaciju nakon zavrsetka programa a loan se vraca 20 godina).

Skolarina i sve ostale dazbine na UCLA Anderson (http://www.registrar.ucla.edu/fees/mgmtfee.htm) za 2009/2010 je $44,095.50. Na to dodaj $20,000 koje traze da prikazes za troskove zivota (stan, hrana etc). Posao kao international student mozes da dobijes preko skole, cini mi se do 24 sata nedeljno. Nakon zavrsetka studija (ovo treba jos da se proveri) dobices dozvolu da radis godinu dana (ovo bi trebalo da je dovoljno vremena da ubedis nekog da te zaposli i uradi radnu vizu). MBA program traje 21 mesec.

Skolarina i sve ostale dazbine na USC Marshall (http://www.marshall.usc.edu/mbaadmissions/admission-requirements.htm#Costs_Financial_Aid) za 2009/2010 je $49,000 plus $22,000 za troskove zivota. Da bi dobio vizu moras da prikazes dokaz o novcu. Troskovi zivota mogu da budu veci od pomenutog. Na USC international students mogu da dobiju full tuition scholarship – ali ne verujem da ispunjavas uslove (moze da se proveri). Program traje dve godine. Retko ko ko zavrsi ovaj program ne dobije posao i povrati sav ovaj novac preko regularne plate za nesto vise od godinu dana.

Dakle, ako ti sve gore pomenuto zvuci ok (imas resenje za finansijski deo) ti javi, pa onda mogu da ti objasnjavam dalje za upis i sve ostalo.

Bandzi
21.09.2009, 22:14
Koliko znam, to je nas najcenjeniji i najpriznatiji fakultet. Znam da u First bank of america samo taj i ekonomski iz BG-a i priznaju.

Waoooow! Zar je moguće??? Ne mogu da verujem!!!!
:bravo:
Ja sam čuo komentare tipa: to nigde nije priznato, gde ću sa tim fakultetom ...
Znao sam da tu nešto ne štima, jer jednostavno znam da sam na tom fakultetu naučio mnogo dobre stvari!

Mnogo hvala za ovu informaciju!!!! :1081:

P.S. kako je u Čikagu? Moja velika želja je da jednog dana dođem u Chicago! Ako te imate vremena napišite koju reč o njemu. Evo ga još jedan :1081:

Bandzi
21.09.2009, 22:39
Bandzi,

Pokusala sam da pronadjem program tvog studiranja na BK – na zalost nemaju sajt (?!), ili ne radi ili ja ne umem da ga pronadjem… tako da ne mogu da ti napravim poredjenje izmedju programa ovde i tamo. Prosek ne mogu da ti kazem, jer agencije koje to rade uporede program, zakljuce koliko je units u pitanju i onda “prevedu” prosek. Sto se tice linka koji si postovao – to je za praksu u toku zavrsavanja programa ili nakon – ja nisam cula za taj University i nema ih na spisku rankiranih univerziteta. However, pronasla sam ih na google i na Wikipedia i iskreno nije nesto sto bi mene interesovalo (mada medijacije i ostale stvari dosta pomazu) no verovatno oni koji imaju iskustva studiranja tamo mogu vise i bolje sve da ti objasne.

Ako nemas zelenu kartu, znaci da ces biti international student i placaces vise nego ostali studenti (residents). UCLA ne nudi finansijsku pomoc za international students. Postoje opcije da pomognu oko kredita ako nekako dobijes SSN i ima ko da ti potpise za loan (to ti otprilike nece niko uciniti sem roda rodjenog, jer nije sigurno da ces dobiti dokumentaciju nakon zavrsetka programa a loan se vraca 20 godina).

Skolarina i sve ostale dazbine na UCLA Anderson (http://www.registrar.ucla.edu/fees/mgmtfee.htm) za 2009/2010 je $44,095.50. Na to dodaj $20,000 koje traze da prikazes za troskove zivota (stan, hrana etc). Posao kao international student mozes da dobijes preko skole, cini mi se do 24 sata nedeljno. Nakon zavrsetka studija (ovo treba jos da se proveri) dobices dozvolu da radis godinu dana (ovo bi trebalo da je dovoljno vremena da ubedis nekog da te zaposli i uradi radnu vizu). MBA program traje 21 mesec.

Skolarina i sve ostale dazbine na USC Marshall (http://www.marshall.usc.edu/mbaadmissions/admission-requirements.htm#Costs_Financial_Aid) za 2009/2010 je $49,000 plus $22,000 za troskove zivota. Da bi dobio vizu moras da prikazes dokaz o novcu. Troskovi zivota mogu da budu veci od pomenutog. Na USC international students mogu da dobiju full tuition scholarship – ali ne verujem da ispunjavas uslove (moze da se proveri). Program traje dve godine. Retko ko ko zavrsi ovaj program ne dobije posao i povrati sav ovaj novac preko regularne plate za nesto vise od godinu dana.

Dakle, ako ti sve gore pomenuto zvuci ok (imas resenje za finansijski deo) ti javi, pa onda mogu da ti objasnjavam dalje za upis i sve ostalo.


Izvinjavam se, zaboravo a da on da napomenem da je univerzitet promenio ime i vlasnika. Sada se zove Alfa univerzitet. http://www.alfa.edu.rs/

Po ovome što ste napisali za UCLA, što se tiče finansijske pomoći, apsolutno ne prihvatljiv univerzitet.

"... Retko ko ko zavrsi ovaj program ne dobije posao i povrati sav ovaj novac preko regularne plate za nesto vise od godinu dana. ..." - ovde nema šta da se doda! Plata u prvoj godini rada oko 70 000$. Šta reći...

Ovo je problem: " ... $49,000 plus $22,000..." za koji nemam rešenje.... sem ako ne dobijem sedmicu na lotto-u! Teško je ovu sumu skupiti.
Šta sad raditi... :no:

Da li su svi Univerziteti ovoliko skupi? Pretpostavljam da je početna plata sa MBA diplomom sa tih "jeftinijih" unverziteta manja.

Hvala što ste odgovorili.
Veliki pozdrav!

Zana
22.09.2009, 21:47
Moze i jeftinije (CSUN je na primer $13,714 za 24 units godisnje i dobar je Univerzitet, za ostale Univerzitete ne znam). Sve te podatke mozes da nadjes online pod Admission and Records - search tuition and fees.

Za pocetnu platu ne mogu da ti kazem, dosta zavisi od osobina samog kandidata, koja je firma u pitanju i prethodnog iskustva.

Bandzi
25.09.2009, 18:02
Bandzi,

... jer nije sigurno da ces dobiti dokumentaciju nakon zavrsetka programa...

S

Možete li mi objasni ti šta ovo od prilike znači?

Hvala

Bandzi
25.09.2009, 18:11
Koliko znam, to je nas najcenjeniji i najpriznatiji fakultet. Znam da u First bank of america samo taj i ekonomski iz BG-a i priznaju.

Da li znate nešto više o procesu apliciranja za MBA loan? Npr: kod First bank of america.

HVALA

Zana
25.09.2009, 18:21
Možete li mi objasni ti šta ovo od prilike znači?

Hvala

To znaci isto sto i u Srbiji - da bi ti neko bio zirant za loan (co-signer) pre svega treba da bude siguran da ces ti to i da vratis. Tebi studiranje ovde nema nikakvog uticaja na dobijanje Zelene karte. Ako se ti vratis posle toga u Srbiju - znaci ne nadjes nacin da sredis svoj status, koga taj covek da juri za pare? Tebe u Srbiji? I da vraca tvoj loan 20 godina? Ja - znaci pricam o sebi - bih to uradila samo za clanove uze porodice.

Sto se tice drugog pitanja - a zasto lepo ne odes na sajt banke i proveris? Ne verujem da Dreamer ima iskustva sa podizanjem studentskog kredita :) Ja takodje :) Dobro govoris engleski, zar ne (imajuci u vidu da vam je deo predavanja bio na engleskom)? Ja bih ti pomogla ali niti imam iskustva sa tim - niti imam nameru da dobijem tu vrstu iskustva :) Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans) nego pozajmiljivanje od banaka - ovo naravno opet nije opcija za international students, na zalost...

tanik
30.09.2009, 18:33
Posto nameravam da nostrifikujem diplomu MD-a (a tu si me vec uputila na prave adrese), ali to zahteva vreme, a za to vreme od necega treba ziveti pa sam mislio da zavrsim skolu, kurs ili sta god vec za paramedic-a (naravno ako procenim da mi se isplati kao prelazna varijanta) pa me zanima kako tu stvari stoje. Tvoje informacije su mi nekako najvalidnije, pa se uzdam u tebe. :;D:

Siberian
03.10.2009, 05:07
Tanik

evo ja da malo ubacim jedan odgovor na temu paramedica, ako se neljutis:grin:

komsija do mene je paramedic a i jedan lik na mom poslu to stduira

treba ti dosta prekurseva, znaci sigurno jedno 12 credita, sto bi reko po intezitetu tezine najmanje dva semestra.

za paramedica mozes uzeti licencu ako znas da radis to i imas ogromnog iskustva, jer paramedic radi sve, pa stoga moras zavrsiti koledz ili neku tehnicku skolu.to pricam odavde, Orlando FL,

Bandzi
06.10.2009, 22:09
To znaci isto sto i u Srbiji - da bi ti neko bio zirant za loan (co-signer) pre svega treba da bude siguran da ces ti to i da vratis. Tebi studiranje ovde nema nikakvog uticaja na dobijanje Zelene karte. Ako se ti vratis posle toga u Srbiju - znaci ne nadjes nacin da sredis svoj status, koga taj covek da juri za pare? Tebe u Srbiji? I da vraca tvoj loan 20 godina? Ja - znaci pricam o sebi - bih to uradila samo za clanove uze porodice.

Sto se tice drugog pitanja - a zasto lepo ne odes na sajt banke i proveris? Ne verujem da Dreamer ima iskustva sa podizanjem studentskog kredita :) Ja takodje :) Dobro govoris engleski, zar ne (imajuci u vidu da vam je deo predavanja bio na engleskom)? Ja bih ti pomogla ali niti imam iskustva sa tim - niti imam nameru da dobijem tu vrstu iskustva :) Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans) nego pozajmiljivanje od banaka - ovo naravno opet nije opcija za international students, na zalost...

Što se tiče engleskog... Engleski znam samo iz knjiga, nisam ga aktivno koristio. Mogu gotovo sve da razumem, nešto slabije mi ide sastavljanje rečenica i pisanje (po rečima moje profesorke treba mi oko 2 meseca da u potpuniosti savladam jezik), zato je moja ideja bila da idem na internship, a posle toga bi išao na MBA.... međutim neću stići da uradim sve što treba do decembra, pa možda upišem još neki fakultet kako bi imao uslov da idem na internship. :grin:
Recimo GMAT nije tako težak (srednja tehnička :grin:) ali mi treba dosta vremena da razumem šta se traži u zadatku.

"...Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans)..."
Ovo je mnogo dobro rešenje!
Ako Vam nije problem recite mi kako je definisano ko je domaći student? ( na primer: državljanin USA, Green Card holder ili osoba koja je u US duže od godinu dana)

Hvala!

Zana
06.10.2009, 23:54
Domaci student je green-card holder ili UC citizen koji u drzavi u kojoj se nalazi univerzitet zivi 6 meseci ili godinu dana, zavisno od toga kakvi su propisi.

Ja licno izbegavam da opisujem bilo kakav test kao "nije tezak"... prosto zato sto dosta zavisi i do toga koliko sam ja spremna za test, koliko sam fokusirana na to sto radim, etc. Nemam iskustva za sada sa GMAT - polaze se koliko je meni poznato maksimalno dva puta, poslednji rezultat je konacan bez obzira da li je losiji ili bolji.

Bilo bi dobro da probas da uradis par primera u priblizno realnim uslovima - bez recnika, google, ili knjiga (i pri tom da imas u vidu da ti je to jedina sansa od koje ti zavisi da li ces biti dobar kandidat za univerzitet koji biras). Kao na primer:

Questions 1-2 are based on the following (critical reasoning).
Although its purpose is laudable, the exclusionary rule, which forbids a court to consider evidence seized in violation of the defendant's constitutional rights, has unduly hampered law-enforcement efforts. Even when the rights violation was a minor or purely technical one, turning on a detail of procedure rather than on the abrogation of some fundamental liberty, and even when it has been clear that the police officers were acting in good faith, the evidence obtained has been considered tainted under this rule and may not even by introduced. In consequence, defendants who were undoubtedly guilty have been set free, perhaps to steal, rape, or murder again.

1. The author of the passage above assumes all of the following EXCEPT:
(A) The constitutional rights of criminal defendants should be protected.
(B) Most cases in which the exclusionary rule has been invoked have involved purely technical violations of constitutional principles.
(C) The number of cases whose outcome has been affected by the exclusionary rule is significant.
(D) Some of the defendants set free under the exclusionary rule have been guilty of serious criminal offenses.
(E) Merely technical violations of the rules concerning evidence should be treated differently from deliberate assaults upon human rights.

2. It can be inferred from the passage that the author would most likely endorse which of the following proposals?
(A) Change of the exclusionary rule to admit evidence obtained by police officers acting in good faith
(B) A constitutional amendment curtailing some of the protections traditionally afforded those accused of a crime
(C) A statute limiting the application of the exclusionary rule to cases involving minor criminal offenses
(D) Change of the exclusionary rule to allow any evidence, no matter how obtained, to be introduced in court
(E) A constitutional amendment allowing police officers to obtain vital evidence by any means necessary when in pursuit of a known criminal

Sentence Correction

The Navy used the nuclear submarine accident off the coast of Hawaii to show that everyone must be held responsible for their actions.


to show that everyone must be held responsible for their actions.
to demonstrate their belief that everyone must be held responsible for their actions.
to demonstrate its belief that everyone must be held responsible for their actions.
to signal how no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.
to show that everyone must be held responsible for his actions.


I never fail to get frustrated on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.


on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
on the golf course: yet nonetheless I always resolve to continue my involvement in the game.
on the golf course; nonetheless, I always resolve to continue my involvement in the game.
on the golf course; yet nonetheless I always resolve to continue being involved in the game.
on the golf course but I always still manage to find a way to resolve my self to continue my pursuit of the involvement of the game.


Naravno, sastavni deo testa je i Analytical Writing Assessment.

Dakle, moj savet ti je da nista ne uzimas tako olako pogotovo kao neko ko nema iskustva sa ovdasnjim nacinom studiranja i nacinom provere znanja... da jeste lako pa bar polovina studenata skolovanih ovde imala bi od 700-800 poena na testiranju.

Eto, toliko od mene :) javi nam ako uspes da upises nesto ovde. Srecno.

kaneolopa
07.10.2009, 06:54
da ne govorimo da je od 2007 izvrsena reforma pa da su gotovo izbacili pitanja na zaokruzivanje odovora vec se vecina svodi na dopunjavanje recenica u posebnim programima koji nemaju spell check. U razgovoru sa ljudima koji su bili asistenti i profesori u Srbiji pa ovde nastavljali shkolovanje sam cula da se GMAT smatra jednim od najtezih testova koji studenti ovde polazu posle MCAT-a, e sada bash to shto Zana rece kome je shta teshko je individualna stvar.

Bandzi
07.10.2009, 10:13
Nismo se razumeli...

treba dosta vremena da razumem šta se traži u zadatku.


Kao što rekoh ne znam toliko engleski ,jer ga nisam koristio u svakodnevnom životu.Questions 1-2 are based on the following (critical reasoning).
Although its purpose is laudable, the exclusionary rule, which forbids a court to consider evidence seized in violation of the defendant's constitutional rights, has unduly hampered law-enforcement efforts. Even when the rights violation was a minor or purely technical one, turning on a detail of procedure rather than on the abrogation of some fundamental liberty, and even when it has been clear that the police officers were acting in good faith, the evidence obtained has been considered tainted under this rule and may not even by introduced. In consequence, defendants who were undoubtedly guilty have been set free, perhaps to steal, rape, or murder again.

1. The author of the passage above assumes all of the following EXCEPT:
(A) The constitutional rights of criminal defendants should be protected.
(B) Most cases in which the exclusionary rule has been invoked have involved purely technical violations of constitutional principles.
(C) The number of cases whose outcome has been affected by the exclusionary rule is significant.
(D) Some of the defendants set free under the exclusionary rule have been guilty of serious criminal offenses.
(E) Merely technical violations of the rules concerning evidence should be treated differently from deliberate assaults upon human rights.

2. It can be inferred from the passage that the author would most likely endorse which of the following proposals?
(A) Change of the exclusionary rule to admit evidence obtained by police officers acting in good faith
(B) A constitutional amendment curtailing some of the protections traditionally afforded those accused of a crime
(C) A statute limiting the application of the exclusionary rule to cases involving minor criminal offenses
(D) Change of the exclusionary rule to allow any evidence, no matter how obtained, to be introduced in court
(E) A constitutional amendment allowing police officers to obtain vital evidence by any means necessary when in pursuit of a known criminal

Sentence Correction

The Navy used the nuclear submarine accident off the coast of Hawaii to show that everyone must be held responsible for their actions.


to show that everyone must be held responsible for their actions.
to demonstrate their belief that everyone must be held responsible for their actions.
to demonstrate its belief that everyone must be held responsible for their actions.
to signal how no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.
to show that everyone must be held responsible for his actions.


I never fail to get frustrated on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.


on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
on the golf course: yet nonetheless I always resolve to continue my involvement in the game.
on the golf course; nonetheless, I always resolve to continue my involvement in the game.
on the golf course; yet nonetheless I always resolve to continue being involved in the game.
on the golf course but I always still manage to find a way to resolve my self to continue my pursuit of the involvement of the game.


Naravno, sastavni deo testa je i Analytical Writing Assessment.


Za ovakve zadatke je potreban malo bolji engleski.
Hteo sam da kažem da deo koji se svodi na rešavanje zadataka iz matemematike nije težak (to ne znači da je lak). A za Analytical Writing Assessment je potrebno usavršavanje engleskog.

Pretpostavljam da sam Vam dosadio sa pitanjima.

Hvala Vam za pomoć.

Zana
07.10.2009, 17:38
Ne radi se o tome da li si dosadan sa svojim pitanjima ili ne – poenta je da kroz diskusiju objasnimo neki proces ili situaciju, zar ne? Ono sto moze da bude problem je vrlo ucestalo razmisljanje nasih ljudi da je skolovanje na americkim univerzitetima podjednako tesko/lako kao i nase srednjeskolsko obrazovanje, da smo “mi” pametniji od ovdasnjih studenata, da su amerikanci u proseku gluplji od nas, etc. Ja licno smatram da cak i naziranje takvih stavova nista dobro ne moze da donese (kao uostalom i mnoga predubedjenja koja covek moze da ima u mnogobrojnim situacijama). Strani studenti su u startu u otezanoj situaciji ovde: za pocetak je problem jezik, jer uvek postoji sansa da nesto moze pogresno da se razume. Drugo, nacin postavljanja pitanja i testiranja je skroz drugaciji od onog na sta smo navikli u svojim zemljama – navikavanje na to moze da odnese prilicno vremena. Profesori ovde cene internacionalne studente – jer znaju koliko truda ulazu i koliko im je teze nego ovdasnjim studentima. Ali, to ipak ne znaci da ce im progledati kroz prste greske u pravopisu, gramatici ili necemu drugom.

Nazad na GMAT – u toku skolovanja ovde je prilicna tezina data analitickom razmisljanju i rezonovanju, zbog cega je to i sastavni deo ovog ispita. Cini se da je lakse kad ti daju moguce odgovore: iz svog iskustva mogu da ti kazem da kad dobijes pet mogucih odgovora, dva je vrlo lako odmah eliminisati jer poprilicno zvuce nebulozno. Treci bi trebalo iz naucenog tokom predavanja da se zna da sigurno nije pravi odgovor. Onda ti ostaju dva moguca odgovora – i tu u vecini slucajeva nastaje problem (po meni nema goreg pitanja od tih sto me teraju da odgovaram sta je od toga logicnije da bude… ali ajde, mozda to neko nalazi lakim)

Matematika – ako si dobar matematicar, onda si sasvim ok ako razumes terminologiju.

Writing – e tu ne znam sta da kazem… jer cak i da pises mnogo dobro i to na engleskom, neces dobro da prodjes ako ne znas njihov format. Kod njih ti je akademsko pisanje kao matematicka formula: uvod, minimum tri theses, kontraargument, po paragraph za svaki theses, zakljucak. Ovoliko ili onoliko incha od gore, dole, izmedju paragrafa…. Veruj mi, iskocis iz formata poeni ti idu dole. Summary isto tako – nije obicano prepricavanje (navedu ti da li hoce APA ili drugi format). Ono sto ja pokusavam da kazem – akademsko pisanje nije poezija i knjizevnost i slobodan stil pisanja… Zato i uvek kazem – nekim ljudima verovatno nije tesko kad se provali system.

E sad, da li bilo ko moze da bude spreman za dva meseca ne znam. Ja bih pre rekla jedno dva semestra pripreme uz intenzivni engleski. Meni je uzelo godinu dana da se opustim i ne tresem od straha od ne da nesto ne znam – nego da necu da razumem pitanje. Naravno, svaki profesor ti na regularnim testovima izadje u susret i definise rec koja ti je nepoznata i to na vise nacina. Problem je kad dodjemo do Sekspira i analiziranja (ne daju ti recnik jer je odstampano akcentovanje – akcentovanje moras da znas da bi analizirao meter i koje sta jos – pa kad ti upadne staro-engleski sa kojim i Amerikanci imaju problem, Sekspir i sve to zajedno e onda nije dobro :) )

Ako zaista planiras da nastavis ovde, mislim da treba da pocnes sa iscitavanjem foruma o GMAT-u odmah… gomilu stvari mozes da naucis tako i olaksas sebi unapred – jer kad zavrsis GMAT dolazi ti jos tezi period.

dejancic
07.10.2009, 18:45
E sad, da li bilo ko moze da bude spreman za dva meseca ne znam. Ja bih pre rekla jedno dva semestra pripreme uz intenzivni engleski.

Iskren da budem nisam mnogo gledao na internetu sta mi je sve potrebno za nastavak studija u USA, sto zbog mnogo drugih stvari koje ce mi biti preko potrebnije zarad egzistencije ako se nadjem u Americi, sto zbog jos uvek neresenog pitanja trenutne diplome. Ali kad se vec povela diskusija da pitam posto je quote ono sto mene interesuje. Sta znace dve semestra pripreme? Da li to od univerziteta do univerziteta znaci da imaju odredjene programe za internacionalne studente na kojima se tokom pocetnih semestara vise vremena poklanja unapredjivanju znanja engleskog, da li takvi programi uopste postoje ili su to moji pusti snovi? Ili si pak pod dva semestra pripreme mislila da nazalost moramo da 'zrtvujemo' savladjivanje predmeta pocetna dva semestra dok ne savladamo dovoljno jezik?

Dopamine
11.11.2009, 01:40
Ladno sedim sad u collegu i citam ovu temu i sve je isto sto se meni desilo i desava sa skolovanjem u Californiji.

Zana, na kojem si ti collegu?

E kad budem imao vremena napisacu malo o svom iskustvu i kako sam zavrsio ovde, gde sam sad i o smeru koji sam upisao(Computer Science).

Zana
11.11.2009, 02:40
Na SMC jos 26 dana (kako sam pocela pocecu i minute da prebrojavam :grin:) sledece godine USC. Double degree na SMC - Dec 2006. Ti?

Zana
11.11.2009, 02:45
Iskren da budem nisam mnogo gledao na internetu sta mi je sve potrebno za nastavak studija u USA, sto zbog mnogo drugih stvari koje ce mi biti preko potrebnije zarad egzistencije ako se nadjem u Americi, sto zbog jos uvek neresenog pitanja trenutne diplome. Ali kad se vec povela diskusija da pitam posto je quote ono sto mene interesuje. Sta znace dve semestra pripreme? Da li to od univerziteta do univerziteta znaci da imaju odredjene programe za internacionalne studente na kojima se tokom pocetnih semestara vise vremena poklanja unapredjivanju znanja engleskog, da li takvi programi uopste postoje ili su to moji pusti snovi? Ili si pak pod dva semestra pripreme mislila da nazalost moramo da 'zrtvujemo' savladjivanje predmeta pocetna dva semestra dok ne savladamo dovoljno jezik?

Da, imaju svoje programe za Intensive ESL ukoliko internacionalni studenti nemaju TOEFL. Ti kao resident uvek mozes da se izjasnis da ti ESL ne treba, i da krenes sa odgovarajucim levelom Engleskog jezika. Dva semestra je ono - moja slobodna procena da je potrebno vreme za prilagodjavanje (ne samo zbog jezika, vec i drugacijeg sistema skolovanja).

Dopamine
16.11.2009, 19:22
Na SMC jos 26 dana (kako sam pocela pocecu i minute da prebrojavam :grin:) sledece godine USC. Double degree na SMC - Dec 2006. Ti?


SMC = Santa Monica College? Ako si tamo bio sam nekoliko puta tu, ali se nisam zadrzavao. Jel si dolazila ti na one zurke u Tarzani i ne znam tacno gde je ona zadnja bila, u nekom restoranu.

Ja sam juznije u Irvine, treba da se prebacim nagodinu na UCI(computer science major), a u medjuvremenu Srbija na leto, jedva cekam, covece 4 god je dosta.

Nisam citao svih ovih sedam strana, ali mora da si sigurno napisala negde kako si zavrsila ovde? Odkud da si se odlucila za SMC i Ca, jer dosta nasih ljudi se odluci za istocne gradove.

LjupkaB
27.11.2009, 13:41
Zdravo svima,

Zelim postaviti jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Mogu li se nase diplome nostrificirati u USA.
Ja sam iz Makedonija, i izvinite na moj Srpski.
Profesorica sam iz matematike i magister ekonomskih nauka- otsek Preduzetnishtvo.
i koliko se ovakvi struke cene?
Ima li perspektiva?

Hvala vam unapred!

dmi
27.11.2009, 15:04
Zdravo svima,

Zelim postaviti jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Mogu li se nase diplome nostrificirati u USA.
Ja sam iz Makedonija, i izvinite na moj Srpski.
Profesorica sam iz matematike i magister ekonomskih nauka- otsek Preduzetnishtvo.
i koliko se ovakvi struke cene?
Ima li perspektiva?

Hvala vam unapred!

zdravo ljupka,
evo pogledaj na ovoj temi
http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=418&highlight=credentials+evaluations

tu imas linkove na kojima mozes procitati kako se vrsi nsotrifikacija diploma

dejancic
20.01.2010, 22:55
Jednu informaciju nisam uspeo da nadjem do sada, pa da vidim da li se mozda neko pitao isto sto i ja. Posto je jedan od nacina upisa nekog koledza ili univerziteta imati status resident za drzavu u kojoj se ustanova nalazi, kako se on dobija? Ja na primer zelim da upisem neki univerzitet koji se nalazi u nekoj drzavi, a ja sam vec neko vreme u drugoj drzavi. Da li treba da se preselim u drzavu ciji bi univerzitet upisivao na sest meseci do godinu pre upisa? Ili je onog momenta kada postanem resident neke drzave mogucnost da upisem univerzitet u drugoj drzavi za mene zavrsena?
Unapred hvala

dreadnot
21.01.2010, 09:04
Ne drzi me za rec, ali mislim da mozes da upises koledz ili fakultet bilo gde, ali je fora u ceni - ako si rezident te drzave manje placas. Da bi postao rezident moras da zivis barem 6 meseci u toj drzavi, ako ne i duze. Tu ti je Zana ekspert, mislim da je vec sve to objasnjavala. Rekao bih ti da prelistas sve njene postove, ali ih ima poprilicno...

dejancic
21.01.2010, 09:10
Prelistao, ali nisam nasao odgovor, mozda je i do moje inteligencije :grin:
Ja bih, ako mogu da biram, tu jeftiniju varijantu. Pa se zbog toga i pitam, da li mogu da menjam drzavu i u statusu resident-a upisujem u drugoj drzavi univerzitet ili koledz ili sam u problemu kada postanem resident drzave cije visoko skolske ustanove nemaju smerove koji mene interesuju?

dreadnot
21.01.2010, 09:14
onda biras da odmah ili na vreme pre upisa odes u drzavu koja ima ono sto te zanima i prijavis stalnu adresu, javnes se uscis-u, promenis vozacku i to ti je manje - vise to. Ne podcenjuj svoju inteligenciju da ne bi i drugi poceli... :-)))

landlord
28.01.2010, 03:06
Koliko je potrebno vremena da postanes rezident drzave, mislim da zavisi od drzave do drzave. Ide od 6 mjeseci do godinu dana.

Na koledzu u okrugu gdje ja selim, vec nakon mjesec dana boravka mozes da studiras po povlascenim cijenama.. kao da si rezident.
Tako da se raspitaj i na koledzima koji te interesuju.
I nek ti je sa srecom.

moni
12.04.2010, 01:58
Na osnovu Zanine preporuke aplicirali smo za FAFSA, gde smo imali mogucnost za izbor 10 collega. Izabrao je college u LA, Colorado Springs, Chicago i NY.Sad samo negde da nadjemo posao.

" treba da se aplicira za grantove na state nivou (u vasem slucaju tamo gde bi ste se selili)" - ako moze malo obrazlozenja sta je to.

U skoli su ga savetovali da aplicira na vise Collega kako drzavnih tako i privatnih.College ne moze jos da upise dok ne polozi test koji je bio u prvom semestru ( dok je on bio jos junior ,a poazu ga samo seniori) i sad moze da ga polaze tek 12. juna.Verovatno ce zbog toga izgubiti prvu polovinu semestra.Navodno je sam semestar podeljen na polovine odnosno godina na cetvrtine.

Da li neko moze malo da posavetuje koju College je dobar za matematiku u LA,Chicago ili NY.

landlord
12.04.2010, 02:20
Cuo sam da Stanford nije los. On ti je malo sjevernije od LA-a, okolina SF i San Jose-a. :)

Maki
23.06.2010, 13:46
Evo i ja da kažem koju posle toliko čitanja celog foruma :)

Pošto studiram na visokoj strukovnoj školi koja traje 3 godine, zanima me kako mogu posle toga nastaviti studije u Americi. U studentskoj službi nisu znali da mi kažu da li mogu da apliciram na graduate, ili under graduate... (pošto je ovo negde između koledža i univerziteta, ispravite me ako grešim?)

Znam samo da dobijam bachelor applied diplomu nakon završetka studija. Diploma na srpskom je strukovni inženjer za informacione tehnogije.

Svaki savet/pomoć su dobrodošli :)

Siberian
03.08.2010, 14:36
Evo i ja da kažem koju posle toliko čitanja celog foruma :)

Pošto studiram na visokoj strukovnoj školi koja traje 3 godine, zanima me kako mogu posle toga nastaviti studije u Americi. U studentskoj službi nisu znali da mi kažu da li mogu da apliciram na graduate, ili under graduate... (pošto je ovo negde između koledža i univerziteta, ispravite me ako grešim?)

Znam samo da dobijam bachelor applied diplomu nakon završetka studija. Diploma na srpskom je strukovni inženjer za informacione tehnogije.

Svaki savet/pomoć su dobrodošli :)


pa to ces morati da vidis sa skolom ovde, zavisi u koju ides, i koliko kredita (casova) ce ti priznati toward your Master Degree ( samo da kazem da je Master za infomacione tehnologije strasno tezak, nije kao MBA), e sad mogu sve da ti priznaju a mogu i pola, takodje zavisi ako je ta skola u koju ti ides privatna ili drzavna, ako je privatna nije dobro.

emilfaltron
27.10.2010, 05:37
Imam jedno kratko pitanje vezano za prijave na graduate studije u U.S. Trenutno imam diplomu mastera na masinstvu i htio bih nastaviti skolovanje u Americi.
Zanima me ako sam godinu dana u Americi kao nosic zelene karte da li se moja prijava na fakultet (Master ili Ph.D.) tretira kao "domestic" ili "international"? Konkretno zanima me da li cu morati i tada polagati GRE i TOEFL iako sam vec vise od godinu dana rezident?

Hvala!

essential
27.10.2010, 12:02
Imam jedno kratko pitanje vezano za prijave na graduate studije u U.S. Trenutno imam diplomu mastera na masinstvu i htio bih nastaviti skolovanje u Americi.
Zanima me ako sam godinu dana u Americi kao nosic zelene karte da li se moja prijava na fakultet (Master ili Ph.D.) tretira kao "domestic" ili "international"? Konkretno zanima me da li cu morati i tada polagati GRE i TOEFL iako sam vec vise od godinu dana rezident?


Mislim da se na fakultete prijavljujes kao domestic sto te moze osloboditi TOEFL (zvaisi od fakulteta do fakulteta) ali od GRE te nista ne moze osloboditi posto je to ispit koji polazu i amerikanci (dodje mu ko nas prijemni).

Ja sam sad u subotu polagala GRE pa ako ti nesto treba tu sam :D
Poz

emilfaltron
27.10.2010, 23:12
Hi

Hvala na odgovoru. Zanima me, da li je to provjerena informacija ili nije?

essential
27.10.2010, 23:46
Zanima me, da li je to provjerena informacija ili nije?

Ako pitas da li je sigurno da moras da polazes GRE za Graduate School odgovor je da. Mozes se i sam uveriti odlaskom na graduate division nekog faxa koji te interesuje pa na admission requirements.

Admission to the Graduate Programs of the Mechanical Engineering Department is highly competitive; the Department looks for strong evidence of motivation and achievement. Admission decisions are generally based on quantitative metrics (GPA, GRE and TOEFL scores), letters of recommendation, essay statements, and previous work experience.

Zana je u ovoj temi objasnila i problem oko domestic/international: Domaci student je green-card holder ili UC citizen koji u drzavi u kojoj se nalazi univerzitet zivi 6 meseci ili godinu dana, zavisno od toga kakvi su propisi.

emilfaltron
28.10.2010, 02:22
Hvala ti na odgovoru.

Provjerio sam, ovisi od institucije do institucije

libertas222
07.11.2010, 15:31
http://amerikanac.blog.hr/2008/01/index.html

Evo male pomoći doktorima za nostrifikaciju diplome...

nocturno
27.11.2010, 20:46
Zdravo narode!

Nadam se da mi necete zameriti na pitanju, odnosno vise njih, moguce je da je vec negde i bilo reci o tome:smrc:
Unapred Vam svima zahvaljujem :)

U Beogradu sam student druge godinne na Megatrend Univerzitetu, Fakultet za Medjunarodnu Ekonomiju, odsek regionalne studije. Zivim u San Francisku od 10.06.2010. i zelim da nastavim skolovanje u nekoj od sledecih oblasti: International Relations, Political Science ili Government.

Nisam jos uvek dosao na ideju koji bi to University ili College bio.
Sto se mene tice, zaista nemam narocitu zelju za nekom institucijom posebno, za pocetak mi je jako vazno samo da nastavim studije sto pre. Ono sto znam. to je da sam veoma malo ili skoro nikako upucen u celu proceduru oko toga.

Svestan sam da to sto studiram u Beogradu nije bas isto tome sto zelim da nastavim u USA, ali svakako ima dosta dodirnih tacaka.
Da li mislite da bih mogao da se prebacim na neki od ovih major-a?

Da li bi neko mogao da mi napise koji su sve osnovni koraci i sta je sve potrebno uraditi, od prvog koraka ka transferu do prvog casa na novom college-u/university-u u USA?

Ako zelim da apliciram na vise njih, sto je verovatno vise nego pozeljno da bih bio siguran da ce me barem na jednom mestu primiti, da li je potrebno da sa svog fakulteta obezbedim onoliko originalnih primeraka dokumenata u zavisnosti na koliko se razlicitih institucija prijavljujem?

Finansijska stavka mi je od izuzetnog znacaja jer sam bukvalno krenuo od nule bez rodbine ili prijatelja ovde.

S obzirom da se nakon godinu dana boravka odnosno residence-a u jednoj drzavi, stice pravo na residential tuition, kako se utvrdjuje da ste u jednoj drzavi boravili minimum godinu dana? Na GC-u, kao federalnom ID dokumentu stoji datum ulaska u SAD, a ne i drzava, CA id tek ocekujem da dobijem.

Ja bih generalno voleo da se preselim na East Coast, ali jedini razlog zbog kojeg se sada dvoumim da to uradim jeste sto bih onda tamo morao da placam non-resident tuition ili da cekam opet dodatnih godinu dana.

Koliko sam shvatio, koji god da je iznos u pitanju, ako si low income i ispunjavas uslove za razne vrste finansijske pomoci, u principu, mogu dosta toga da ti pokriju ili cak sve. Da li je u tom slucaju sve jedno da li se placa residence ili non-residence tuition?

Ukoliko je finansijska stavka vazna, da li je mozda bolje prvo proveriti sa izvorima koji omogucuju finansijsku pomoc, na primer FAFSA, jer ce oni verovatno dati info za koje institucije daju, a za koje ne pa se prema tome orijentisati na koje fakultete ili koledxe aplicirati? Da li se moze dobiti kompletna finansijska pomoc za studije ili uvek postoji deo koji placas?

Izvinjavam se na ovako nabacanim pitanjima, nadam se da se ne ljutite :-)

Veliki pozdrav svima iz San Francisca!!!

dragance
28.11.2010, 02:09
Pozdrav i tebi, samo za početak treba da nam kažeš na kakvoj si vizi trenutno u USA da bi mogli dalje da te savetujemo.

nocturno
28.11.2010, 10:00
Cao Dragance, hvala ti na odgovoru. Ja sam permanent resident.

wrath:of:the:lich:king
28.11.2010, 19:57
Cao Dragance, hvala ti na odgovoru. Ja sam permanent resident.

WHoaaa, sto ne stavi neke brojeve pored pitanja :grin:
Procesljaj malo forum, Zana je otprilike dala odgovor na sva tvoja pitanja.

Moras da proveris koja drzava koliki boravak trazi da bi ti dali in state tuition, neke traze da si rezident godinu dana, neke manje.

I mene su mucila ista pitanja kao i tebe (posto sam u istom sosu), ali sam otisla na koledz koji ima ono sto me zanima i pricala sa savetnikom, on ce ti dati najbolje odgovore sto se tice programa, skolarine, pomoci, itd. U sustini trazili su mi kopiju diplome srednje skole (na engl. naravno), posto nisam htela da transferujem nijedan ispit sa faxa u Srbiji (ocenili su da bi mi priznali mozda 2-3 ispita, a s obzirom da je ovo Amerika, odlucila sam da i tih 2-3 polozim ovde, nece da mi skodi). Inace da bi mi eventualno priznali te ispite, morala bih da platim zvanicnu evaluaciju, koja u mom slucaju kosta tek nesto manje od slusanja celog predmeta ponovo, tako da se nisam ni mucila sa tim...

Nisam jos krenula na koledz, ali se spremam da krenem u letnjem semestru!

Samo nadji nesto sto te zanima, zakazi savetovanje tamo i pitaj sve sto te zanima. Imaces pouzdanije informacije nego ovako nabacane od svakog po malo.

Srecno!

P.S. Zasto zelis da se selis iz SF? Ako nije previse licno? Skupo? Lose? Mozes da mi odgovoris na SF temi ako ti nije problem. Hvala :)

nocturno
30.11.2010, 04:55
cao, hvala ti puno na informacijama! Pogledao sam i Zanine postove :-)
Mislim da je definitivno najpametnije da kontaktiram direhtno savetnika, tu si potpuno u pravu. Inace, pisacu na postu za SF. :-)

ipipetric11
09.05.2011, 17:28
Molio bih malo tuđih razmišljanja i iskustva oko par pitanja koja bih ovdje postavio o SAD-u :
Ovako, kao i većini koji to žele (živjeti u Americi) jako mi je zanimljivo čuti mišljenja ljudi koji već imaju neka iskustva sa tim. Kod mene je situacija ovakva. Iduće godine upisujem fakultet, i pošto isključivo gledam inozemstvo , a ne HR ove godine pokušavam doznati što je više moguće bitnih informacija o SAD-u da znam upisati nešto što će imati jednog dana tamo i efekta. Sa druge strane normalno da i gledam što bi me zanimalo. Činjenice koje znam jesu da tamo ok naravno IT ide, informatika i sve vezano uz to, ali moj spektar čime bih se ja bavio jesu prvo odnosi s javnošću, i uglavnom društvena područja, ali niti ekonomiju ne isključujem kao opciju(fin. savjetovanja-consulting što je tamo ful aktualno koliko čujem ) znači zanima me za ta tri područja, PR,ekonomija i eventualno politologija koliko bi to bilo pametno napraviti. Od svih fakulteta kao neka najbolja opcija (slobodno popljujte ako to ima konkretnog smisla - jer i negativno je bitno za čut ) za sada mi izgleda Vern,(problem što je privatni pa je stručni,ne sveučilišni) psihologija, politologija. Najviše sam htio pravo, ali šta kada sa našim ne mogu vani ništa , jel?
Dalje, vrlo vjerovatno da bi volio u idućih nekoliko godina završiti i taj redovni, ali i još jedan faks kao izvanredni. Ništa posebno, s obzirom na činjenicu koliko to ljudi radi, ali uz to , razna volontiranja , prakse , rada valjda ću biti za nešto kvalificiran.
Zanima me , koliko je moguće upisati u SAD-u postdiplomski, ako netko ima iskustva u tome? Za mene bi tu jedini način bio preko stipendije, ali možda je netko i tim putem išao pa ajde zna o tome i za kraj , dali možda netko zna, ako je bio negdje na praksi da mi kaže par stvari o tome ( način na koji ju je dobio, kako mu je bilo itd.. ) Ljudi, ovo mi jako puno znači pa vas molim da oni koji znaju daju stvarno sve moguće bilo pozitivne bilo najnegativnije informacije o ovome HVALA

IVAN_90cro
06.06.2011, 11:08
Dobro ljudi šta stvarno na ovom forumu više nema ništa?

ZeljkoUSA
06.06.2011, 12:55
Dobro ljudi šta stvarno na ovom forumu više nema ništa?

Sta si ovim hteo da kazes?!? Mozemo svi da pisemo po 10 postova dnevno, ali valjda sve to treba imati nekog smisla, zar ne :wtf:

Vrlo cesto je najpametnije cutati :grin:

IVAN_90cro
07.06.2011, 15:33
Pa zanimalo me ako bi netko htio ukratko za gore navedena zanimanja gdje sam pod drugim imenom stavio(zaboravio šifru pa napravio novi) malo prokomentirao i to je to.

Magelan
07.06.2011, 18:15
@IVAN 90cro

Pucas na zanimanja koja u ovom trenutku nisu ni malo perspektivna u USA (a kako stvari stoje ne verujem da ce uskoro nesto promeniti na bolje). Drustvenjaka oni imaju i vise nego sto im je potrebno, pa ako jos uzmemo u obzir da ti engleski nije prvi jezik, tesko da imas ikakve sanse da sa diplomom stranog fakulteta (i opet, engleskim kao drugim stranim jezikom) da doguras do neke zavidnije instance. Kad kazem drustvenjaci - tu mislim i na PR i na politikologe.

Sto se ekonomije tice, ne bih da dajem neki zesci sud. Znam da gomila amera koji pri tom imaju master iz neke od nauka te grupacije rade po bankama kao najobicniji teller-i (salterski radnici) jer berza poslova i nije neka u poslednjih par godina.

Psihologija - neces se tu nesto preterano 'leba najesti jer ih znam nekoliko koji su jos iz Srbije dosli kao psiholozi, ovde ponovo morali da upisu fakultet (jer drugacije nije moglo), platili debelu kintu da isfinansiraju skolovanje i onda dosli u situaciju da jedva krpe kraj sa krajem jer je pocetna plata 40k, a kredit za skolu se mora otplacivati...

Pravni fakultet je ok, ali ako ga zavrsis ovde. Isto tako i za finansije ili biznis. Imas dobre sanse ako se diplome dokopas na nekom od prestiznijih i cenjenih fakulteta ovde u USA a to kosta previse (prosecni ameri to sebi ne mogu da prisute). Za osnovne studije, kao stranac, jako ces tesko dobiti neku stipendiju jer su cifre astronomske.

Postdiplomske studije su nesto sasvim drugo. I celokupna koncepcija na tom polju (kao i vidjenje celokupne problematike oko doktorata) je totalno drugi svet u odnosu na koncept na exYU prostorima. Sanse da dobijes stipendiju za neki Teaching Assisting Program su mnogo vece od prethodno navedenih stvari, ali si prvih 5 godina vezan strogo za fax (jako puno obaveza), a i posle toga ako si samo Ph.D i nemas neki odredjeni skill dobar si samo za fakultet i nista drugo (opet nisi previse konkurentan na trzistu bolje placenih poslova u odredjenoj struci). Jos pogotovo ako u USA dodjes studentski (bez GC), onda i procedura sredjivanja zelene karte preko faxa ume da potraje (5+ godina). Isto tako, za bilo koje postdiplomske ti je potreban TOEFL i GRE. Svi bolji programi studente rangiraju uglavnom na osnovu rezultata sa ta dva testa tako da ti je potrebno i vanredno dobro poznavanje engleskog (GRE je poprilicno zapetljan).

Zanimanja koja trenutno imaju jako dobru prodju u USA su ona na poljima IT i Medicine. Ukoliko pucas samo na novac, vozaci kamiona jos uvek zaradjuju poprilicno dobro (ostane tu preko 3k mesecno ciste zarade sto za danasnje prilike u USA dodje kao odlicna plata).

To ti je neko moje vidjenje stvari. Bolje se presaltuj na IT dok jos ima vremena :;D:

IVAN_90cro
09.06.2011, 14:40
Hvala ti na odgovoru :)
Gle, znam za taj IT i svjestan sam koliko bi tu vjerovatno i bilo love i kako bi se brzo i jednostavno moglo otići putem toga. Međutim, isto tako moram u nekim stvarima i biti realan, recimo ja sam potpuno tip osobe koji spada u društvene vode, znači sigurno neću upisati matematički ili neznam koji faks ako jednostavno znam da tu ne mogu. Amerika je moj životni san. Doista sam spreman, koliko god to bilo teško , koliko god će biti teško i dugotrajno tome posvetiti svoje vrijeme,rad i sve ostalo. Ispitao sam sve postojeće naćine za odlazak tamo i da u biti sa društvenim područjima šanse su jako male, tako da sam zasada odlučio ipak upisati tu ekonomiju koliko god da je bezvezna, ali vjerujem da bih se nakon tri godine preddiplomskog studija na neku stipendiju uz veliki rad i izvrsne rezultate mogao ubaciti na nekakav postidplomski studij tamo. Relativno gledano iam izbor, ono brže i jednostavnije se srediti u HR i početi živjeti nekakav normalan život, što je pod velikim upitnikom jer svi znamo kakva je situacija na "Balkanu" ili ići na jeben rizik pa otići tamo. Moje pitanje bi bilo po tebi recimo, da ja ovdje ipak završim evo ima ti jedan smjer na preddiplomskom poslovna informatika zar misliš da bi nakon toga mogao vrlo jednostavno tamo dospijeti ? Jer ipak ovo mi je životna stvar i životna odluka i moram biti posve siguran u sve do najsitnijih detalja.

Magelan
09.06.2011, 18:43
Ta poslovna informatika ne zvuci lose... Pruza dosta prostora za dalje usavrsavanje - to je sigurno.

kaneolopa
09.06.2011, 19:36
Iz mog iskustva sa takvim profilom niti si ekonomista, niti si informaticar (postoje razno razni primeri tog loseg kalemljenja na nasim univerzitetima tipa agro ekonomija, mehatronika, informaciono upravljacko komunikacioni sistemi)... odaberi se za jedno od ta dva pa ce ti biti lakse da dodas na to neku drugu struku. Ovde je u poslednje vreme izuzetno postalo popularno da ako imas diplomu iz informatike ili medicine odes na dalje usavrshavanje iz neke od primenjenih umetnosti onako sebi za dusu. Svojevremeno sam slusala predmete iz racunovodstva i upravljanja finansijama, masinske proizvodnje i informacionih sistema a to me je dovelo do toga da 3 godine kasnije (po diplomiranju) budem dobra domacica. Dok sam ja zavrsila svojih 5 godina studija, promenio se ekonoski sistem u Srbiji, sa US to nema nikakve veze. U Srbiji su izumrli davno svi ti idustrijski i proizvodni sistemi, a US ako ih ima se nalaze tamo gde stvarno ne bih volela da zivim. Kao poslednja stavka ostade ta informatika gde nisam bila toliko jaka da mogu odma ovde da uplivam i eto, to je samo moje iskustvo, ili sam pre kvalifikovana sa svojim master znanjem ili nemam dovoljno iskustva.

Tako da iz nekog svog iskustva ne savetujem ljudima da ako nameravaju dolaziti ovamo ne ulaze u neku shirinu sa ucenjem, vec da se usko specijalizuju za ono sta vole, lakse ce im biti na pocetku a kasnije ti studiraj i vajanje u sto i jednoj pozi, ako mislis da ce ti to pomoci u daljem poslovnom razvitku (imas i takvih primera).

Fora sa sistemom ovde jeste da radis ono sta stvarno volis jer ces tako jedino opstati i uspeti.

kaneolopa
09.06.2011, 19:39
Na kraju krajeva zato se i zove American Dream jer mozes da jako dobro prodjes radeci ono sta stvarno volis :D

IVAN_90cro
13.06.2011, 22:28
Hvala ljudi :) Nadam se da ću nakraju napraviti ispravan izbor i uspjeti to sve riješiti.

AntaresNS
15.11.2011, 13:27
Ko planira da studira u USA (bilo da se radi o undergraduate ili graduate studijama), za nekih pola sata pocinje virtuelni sajam koledza i univerziteta u USA. Sve detelja mozete dobiti na sledecem linku (potrebno je da se registrujete i izaberete u kojoj drzavi u USA biste studirali):

http://www.educationusa.info/conferences/fairs/virtual_fair_2011/students/

vuxanne
05.05.2012, 21:11
da ne govorimo da je od 2007 izvrsena reforma pa da su gotovo izbacili pitanja na zaokruzivanje odovora vec se vecina svodi na dopunjavanje recenica u posebnim programima koji nemaju spell check. U razgovoru sa ljudima koji su bili asistenti i profesori u Srbiji pa ovde nastavljali shkolovanje sam cula da se GMAT smatra jednim od najtezih testova koji studenti ovde polazu posle MCAT-a, e sada bash to shto Zana rece kome je shta teshko je individualna stvar.

Nisam radila GMAT ali GRE matematika nije ni na nivou srednje skole. Verbalni deo je grozan, sve americki Engleski, masa reci koje nismo uopste ucili u skoli. Tipa mundane = ordinary i ostalo.

ivanmilosavljevic
13.05.2012, 01:05
Kako se kotira nas drzavni Fakultet Bezbednosti,smer Human and social resources???Hvala

VanjaV
29.07.2012, 16:55
Pozdrav,

Nova sa na forumu, i nadam se da je i dalje aktivan jer meni hitno treba pomoc oko par pitanja. Nadam se da ce neko moci da mi da odgovor bar na neka.
Imam 18 godina, i zavrsila sam IV godinu srednje skole u Americi, imala sa J1 vizu na 10 meseci. Jos dok sam bila tamo radila sam SAT test, TOEFL test i aplicirala na univerzitet. Primili su me, poslali mi obrazac I-20 i na njemu je pisalo da oni traze vizu na 60 meseci ili ti 5 godina, F1 viza. Ja sam sve papire sakupila, bila na razgovoru za ambasadu i dobila vizu ali samo na 2 godine. Da li neko zna zasto je to tako i zasto mi je nisu dali na 5. Ja sam planirala da se po zavrsetku faxa jer planiram da Bachelor diplomu zavrsim za manje od 4 god zaposlim preko fakulteta, ali sada sve to pada u vodu jer ako cu dobijati vizu na po 2 godine to nije moguce.
Razmisljam da se prijavim za Green Card?

Sta vi mislite, hvala

Good Spirit
29.07.2012, 18:34
To je sasvim normalno, koliko ja znam svi dobijaju na 2 godine, jer kako oni da znaju da ces ti ostati na studijama 5 godina. Pre nego sto ti istekne viza od 2 godine, vratis se kuci, vidis malo svoje, apliciras za novu vizu i opet je dobijes bez problema (Naravno to ces ispratiti sa odgovarajucom dokumentacijom sa univerziteta)

Ukratko, nema brige :)

Srecno na studijama!

vuxanne
29.07.2012, 19:35
Pozdrav,

Nova sa na forumu, i nadam se da je i dalje aktivan jer meni hitno treba pomoc oko par pitanja. Nadam se da ce neko moci da mi da odgovor bar na neka.
Imam 18 godina, i zavrsila sam IV godinu srednje skole u Americi, imala sa J1 vizu na 10 meseci. Jos dok sam bila tamo radila sam SAT test, TOEFL test i aplicirala na univerzitet. Primili su me, poslali mi obrazac I-20 i na njemu je pisalo da oni traze vizu na 60 meseci ili ti 5 godina, F1 viza. Ja sam sve papire sakupila, bila na razgovoru za ambasadu i dobila vizu ali samo na 2 godine. Da li neko zna zasto je to tako i zasto mi je nisu dali na 5. Ja sam planirala da se po zavrsetku faxa jer planiram da Bachelor diplomu zavrsim za manje od 4 god zaposlim preko fakulteta, ali sada sve to pada u vodu jer ako cu dobijati vizu na po 2 godine to nije moguce.
Razmisljam da se prijavim za Green Card?

Sta vi mislite, hvala

To je sasvim tipicno - 2 godine za F1. Kad udjes u SAD dace ti neki karton da popunis, deo ce otcepiti a deo ti zaheftati za pasos. To je formular I94. A na njega ce da ti napisu status D/S (Duration of Stay). Do god imas vazeci I20 formular mozes da ostanes u SAD do datuma isteka na njemu a i preko 2 meseca dok ne dobijes OPT status ili ako zelis turisticki. Naravno ako nakon te dve godine nakon sto ti istekne viza u pasosu moraces ponovo da vadis novu vizu na osnovu istog istackog I20 koji imas sad.

Malo je ovde razlicito to sta je pojam vize nego sto je npr kad ides u Evropu negde.

Dakle:
- Viza ti treba da udjes u zemlju to ti je taj papir sto ti nalepe u pasosu, ona ima svoj neki broj, odkad do kad vazi
- F1 ti je pre imigracioni status koji dobijas na osnovu studija u SAD (vazi i nakon zavrsetka studija i kad si na OPT statusu sve dok ne dobijes H1B ili nesto drugo)
- I20 je formular sto je obican beli papir sa podacima na osnovu kog dobijas vizu i na kome pise tvoj F1 status, a mozes ih posle dobijati vise od jednog, cak i ako studiras duze, faks ce ti dati novi I20 i na osnovu toga mozes ostati u zemlji, bez obzira na to kad ti je viza istekla jer imas I94 sa D/S na njemu.
- I94 cuvaj u pasosu bas zbog toga D/S onda ti ta visa nije bitna ako ne napustas zemlju a kad vide D/S na I94 i validan I20 ti si legalno u SAD
- Ako ne napustas zemlju za svo vreme vazenja I20 nece ti uopste trebati nova viza, samo ako odes kuci nakon isteka pa hoces nazad za SAD

Amerashi
10.08.2012, 00:28
Znal iko ista o Student Exchange programu
trazio sam po internetu medjutim nista konkretno .
Kako se prijaviti za to ?
Kome se obratiti ?
Koji su uslovi ?
Bio bi veoma zahvalan kada bi mi neko pojasnio . Hvala :grin:

AllenJohnJohnson
10.08.2012, 12:52
Znal iko ista o Student Exchange programu
trazio sam po internetu medjutim nista konkretno .
Kako se prijaviti za to ?
Kome se obratiti ?
Koji su uslovi ?
Bio bi veoma zahvalan kada bi mi neko pojasnio . Hvala :grin:

Prvo se obrati svom sveučilištu da vidiš jel ima potpisan kakav partner program s nekim američkim sveučilištem. Sveučilište u Zagrebu ima ugovor o razmjeni studenata s UCLA-om!!! (kud sam otišao u Osijek :smrc:).
Vidi jel imaš nekog američkog profesora kao gosta na svom sveučilištu, ili nekog svog profu na razmjeni u SAD-u.
Kao što si rekao, nema ništa konkretno. Ne postoji jedan sustav razmjene, svako sveučilište ima svoju politiku. Prvo se trebaš odlučiti gdje bi uopće studirao.

oskark
10.08.2012, 13:21
Znal iko ista o Student Exchange programu
trazio sam po internetu medjutim nista konkretno .
Kako se prijaviti za to ?
Kome se obratiti ?
Koji su uslovi ?
Bio bi veoma zahvalan kada bi mi neko pojasnio . Hvala :grin:

Kako nema, ima jako puno agencija i sajtova, samo odradis pretragu na google.com

http://www.isep.org/students/Directory/members_in_usa.asp
http://www.afs.org/
http://www.internationalstudent.com/

A sta konkretno treba to je najbolje da pitas njih. Ukucas i na srpskom pa ti izbace domace sajtove koje se bave tim temama. A za uslove oni ce ti najbolje objasniti.

vuxanne
10.08.2012, 14:46
Kako nema, ima jako puno agencija i sajtova, samo odradis pretragu na google.com

http://www.isep.org/students/Directory/members_in_usa.asp
http://www.afs.org/
http://www.internationalstudent.com/

A sta konkretno treba to je najbolje da pitas njih. Ukucas i na srpskom pa ti izbace domace sajtove koje se bave tim temama. A za uslove oni ce ti najbolje objasniti.

Lepo, lepo, vidim ima i kod mene da se dodje... Super da znam.

Amerashi
10.08.2012, 16:04
Gledao sam ovaj link
http://www.afs.ba/ Dobar je ali najgora stvar je sto imaju predstavnisto u vise od pola evropa ali ne USA , gledao sam tamo katalog zemalja i to
Samo Evropa i Brazil .v:smrc:

vuxanne
10.08.2012, 16:19
Gledao sam ovaj link
http://www.afs.ba/ Dobar je ali najgora stvar je sto imaju predstavnisto u vise od pola evropa ali ne USA , gledao sam tamo katalog zemalja i to
Samo Evropa i Brazil .v:smrc:

A sta studiras?......................................... .......................

Amerashi
10.08.2012, 16:37
Ne jos , ja sam odlucio da idem 1 god prije , na ovaj program razmjene srednjoskolaca pa kada zavrsim mogao bi i produziti i upisati fax tamo .
Taman mi dodje da upoznam okolinu i steknem novih priajtelja prije studiranja .

Zvusi smijesno ali :D tako je .

vuxanne
10.08.2012, 21:30
Ne jos , ja sam odlucio da idem 1 god prije , na ovaj program razmjene srednjoskolaca pa kada zavrsim mogao bi i produziti i upisati fax tamo .
Taman mi dodje da upoznam okolinu i steknem novih priajtelja prije studiranja .

Zvusi smijesno ali :D tako je .

Sto bi bilo smesno. Znam devojku koja je tako. Upisala posle faks preko sporta dobila stipendiju (odbojka u pitanju a faks UCLA).

Amerashi
10.08.2012, 23:30
Gledao sam u katalogu zemalja , Za ovu organizaciju www.afs.ba Imaju predstavnistvo u Bosni sto mi pravo pase ali ,
Cijena jednogodisnje razmjene za Evropu Iznosi 5.500 €
Koliko bi to bilo za USA ne smijem ni pomisliti . :grin:
Isto sam citao kada imas nekoga tamo da mogu sredit da bude jeftinije ,ali i u to cisto sumnjam .

PS. Sto se tice sportske stipendije , bavim se sportom pa ne bi bilo problema oko toga samo da skontam kako dalje .

vuxanne
11.08.2012, 14:57
Gledao sam u katalogu zemalja , Za ovu organizaciju www.afs.ba Imaju predstavnistvo u Bosni sto mi pravo pase ali ,
Cijena jednogodisnje razmjene za Evropu Iznosi 5.500 €
Koliko bi to bilo za USA ne smijem ni pomisliti . :grin:
Isto sam citao kada imas nekoga tamo da mogu sredit da bude jeftinije ,ali i u to cisto sumnjam .

PS. Sto se tice sportske stipendije , bavim se sportom pa ne bi bilo problema oko toga samo da skontam kako dalje .

Kontaktiraj trenere na tim faksovima. A sigurno ako odes u srednju skolu cuces kako se to radi.

Amerashi
30.09.2012, 16:21
Otisao sam u skolu i pogledao , bila su 2 konkursa.
Jedan prima samo ucenike 1 i 2 razreda srednje skole.
Drugi se placa 6500€ godina.
Tako da mi sve to pada u vodu :no:

Khodorkovsky
06.10.2012, 14:01
Koliko traje skolovanje u USA ? Da li bachelor traje isto 3 godine kao i kod nas i da li vredi nesto bachelor il bez mastera nista ? :) P.S. Nadam se da ce mi neko odgovoriti posto vidim da tema bas i nije nesto aktivna :grin:

vuxanne
06.10.2012, 14:54
Koliko traje skolovanje u USA ? Da li bachelor traje isto 3 godine kao i kod nas i da li vredi nesto bachelor il bez mastera nista ? :) P.S. Nadam se da ce mi neko odgovoriti posto vidim da tema bas i nije nesto aktivna :grin:

Bachelor traje 4 godine u Americi. 2 godine traju vise skole (community college-i)

mijan
06.10.2012, 15:28
Da li neko ko je ovde zavrsio Visu skolu moze tamo studirati community college da mu se bar nesto prizna iz Srbije?

AllenJohnJohnson
06.10.2012, 16:32
Da li neko ko je ovde zavrsio Visu skolu moze tamo studirati community college da mu se bar nesto prizna iz Srbije?

Pa CC ti i jest viša škola... Nema ti se što priznavat, ako bi išao na CC, onda ideš ispočetka. CC traje 2 godine.

oskark
06.10.2012, 17:13
Pa CC ti i jest viša škola... Nema ti se što priznavat, ako bi išao na CC, onda ideš ispočetka. CC traje 2 godine.

Pa negde ne priznaju nase vise skole da bi mogli nastaviti skolovanje tamo. Ili nemas dovoljno predmeta da bi upisao jos dodatno dve ili tri godine da dobnijes bachelor

mijan
06.10.2012, 19:28
Nastavak skolovanja sam mislio u smislu nekog uskladjivanja sa njihovim skolstvom i njihovim trzistem rada i slicno. Nije mi bitno da dobijem samo papir da bih mahao sa njim ako je to neko moje zanimanje izumrlo na trzistu rada ili za ljude koji nemaju staza u struci za koju su zavrsili skolu.
Da pojednostavim, imam Visu skolu u elektro struci ali vec zastarelog smera i bez mnogo znanja u tome. Gledao bih da sadasnje znanje iskoristim kao podlogu da se doskolujem u elektro struci.
Da li je realno upisati nesto sa finansijske strane za jednog novog imigranta koji tek pocinje novi zivot prakticno bez novca?

vuxanne
07.10.2012, 01:23
Nastavak skolovanja sam mislio u smislu nekog uskladjivanja sa njihovim skolstvom i njihovim trzistem rada i slicno. Nije mi bitno da dobijem samo papir da bih mahao sa njim ako je to neko moje zanimanje izumrlo na trzistu rada ili za ljude koji nemaju staza u struci za koju su zavrsili skolu.
Da pojednostavim, imam Visu skolu u elektro struci ali vec zastarelog smera i bez mnogo znanja u tome. Gledao bih da sadasnje znanje iskoristim kao podlogu da se doskolujem u elektro struci.
Da li je realno upisati nesto sa finansijske strane za jednog novog imigranta koji tek pocinje novi zivot prakticno bez novca?

A koji si smer? Mozes na nekom community college da odradis one sertifikate, ipak imaju drvene kuce pa ne stemaju nego razvlace zice kroz drvene rupe. Drugi napon, druga frekvencija... Mnogo nekih sigurnosnih pravila bas zbog drvene gradnje...Jesi li nesto visokonaponski (energetika) ili niskonaponski (elektronika)? Ili nesto trece? Ovde imaju manjak elektricara, to im je medju deficitarnim zanimanjima, bas pisem sad neki projekat sa sefom jedne vise skole sto obucava elektricare. Pogle ovo klikni (http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/microsites/ostp/pcast_amp_steering_committee_report_final_july_27_ 2012.pdf)

Amerashi
07.10.2012, 10:42
Elektro Tehnicar Energetike . je specijalizovan za visokonaponske struje ,
Dok je Elektro mehanicar (3 godisnja ) za niskonaponske .
Ako si Tehnicar znas raditi sa visokom a i niskom ,zavrsis tamo obuku i nema ti problema oko pronalazenja posla :grin:

vuxanne
07.10.2012, 14:18
Elektro Tehnicar Energetike . je specijalizovan za visokonaponske struje ,
Dok je Elektro mehanicar (3 godisnja ) za niskonaponske .
Ako si Tehnicar znas raditi sa visokom a i niskom ,zavrsis tamo obuku i nema ti problema oko pronalazenja posla :grin:

Ovde cela amerika ima struju tako da bilo gde ima posao za takvo zanimanje. Zezam se, karikiram. Ali ovde moraju da se poloze ti neki kursevi vezani za standarde i zastitu na radu. Ostalo sve bar sto se struje tice nije problem kao masincima, sve su iste jedinice i sve su isti principi. Ja licno mislim da ko ima elektro skolu da najbolje da se fokusira na to kako da dobije tu njihovu licencu, to je daleko potrebnije ovde na trzistu rada i isplativije od nekih konobarisanja i slicno.

Ja sam elektrotehnicar pogona (moja prva skola), znam te nase srednje skole samo pitam koji je ko smer.

Evo ti primer community college programa klikni (http://www.tcc.edu/academics/programs/ot/eit/elecmcon.htm)

A dosta njihovih visih skola radi po principu vecernje skole, imaju nastavu petkom uvece i subotom pa moze da se radi neki drugi posao i da se zavrsi visa.

dejancic
07.10.2012, 19:50
Ostalo sve bar sto se struje tice nije problem kao masincima, sve su iste jedinice i sve su isti principi.

Strujne i naponske jedinice su iste, ali ce te sigurno zakaciti dosta kablova za cije merenje ne koriste metricni sistem. Na to dodaj razlicite naponske vrednosti njihove elektro mreze i razlicite standarde po pitanju boja izolacije. Sve se naravno da nauciti, samo treba poceti...

mijan
07.10.2012, 21:36
Hvala sto se interesujete za zanimanje i zelji za savetom.
Zavrsio sam Visu elektrotehnicku skolu smer Automatika sto mu dodje kao nekada kod nas pogonski inzenjer u fabrikama, ali s obzirom da je kod nas proizvodnja unistena tog posla i automatskih linija u proizvodnji nema ili jako malo. Usred nekih porodicnih problema sa ocevim zdravljem nisam se tim poslom ni bavio kada sam diplomirao pre 6 godina kada je trebalo krenuti u tom smeru. Moje interesovanje je blize elektronici nego energetici. Radim u jednom servisu za mobilne telefone i svestan sam da od tog servisiranja nema nista u Americi. Zanima me sta bih mogao upisati tamo i na koji nacin biti koristan na trzistu rada sa nekim mojim znanjem i diplomom Vise skole elektro smera.
Ja bih radio neki obican posao a pokusao bih da se doskolujem, standardizujem paralelno sa tim radom. Recimo kad bih mogao tako nesto u vecernjim satima da se skolujem a preko dana da radim to je ekstra. Opet znam da za sve to treba i novca, naravno.

vuxanne
08.10.2012, 02:34
Strujne i naponske jedinice su iste, ali ce te sigurno zakaciti dosta kablova za cije merenje ne koriste metricni sistem. Na to dodaj razlicite naponske vrednosti njihove elektro mreze i razlicite standarde po pitanju boja izolacije. Sve se naravno da nauciti, samo treba poceti...

Ma to je mala maca kako je masincima. Sve levo. I inci i konjske snage i neke pish jedinice.

Pogle ovo za kablove (American Wire Gauge- AWG): klikni (http://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge)

http://www.how-to-wire-it.com/images/Wire-Gauge-Chart.jpg

http://ted-kyte.com/3D/Pictures/American%20Standard%20Wire%20Gauge-sm.jpg

http://www.nachi.org/forum/attachments/f25/43417d1301094094-new-inspectors-hope-helps-american-wire-guage-wire-sizes-vs-available-current-wire-gauges-comparison.jpg

Hvala sto se interesujete za zanimanje i zelji za savetom.
Zavrsio sam Visu elektrotehnicku skolu smer Automatika sto mu dodje kao nekada kod nas pogonski inzenjer u fabrikama, ali s obzirom da je kod nas proizvodnja unistena tog posla i automatskih linija u proizvodnji nema ili jako malo. Usred nekih porodicnih problema sa ocevim zdravljem nisam se tim poslom ni bavio kada sam diplomirao pre 6 godina kada je trebalo krenuti u tom smeru. Moje interesovanje je blize elektronici nego energetici. Radim u jednom servisu za mobilne telefone i svestan sam da od tog servisiranja nema nista u Americi. Zanima me sta bih mogao upisati tamo i na koji nacin biti koristan na trzistu rada sa nekim mojim znanjem i diplomom Vise skole elektro smera.
Ja bih radio neki obican posao a pokusao bih da se doskolujem, standardizujem paralelno sa tim radom. Recimo kad bih mogao tako nesto u vecernjim satima da se skolujem a preko dana da radim to je ekstra. Opet znam da za sve to treba i novca, naravno.

Elektroniku oni prave u Kini a ovde u Americi najcesce PCBs i neke high tech stvari (naravno najcesce blizu Silikonske doline, u Oregonu i Teksasu). A ja licno mislim da apdejtujes tu svoju diplomu, naucis programiranje PLC-ova i neke SCADA sisteme i na konju si. To imaju maltene u svakoj fabrici. A to su ti kursevi koje bi savladao naravno jer imas dobru bazu. Nije bitno kakav je krs kod nas, bitno je da ti kapiras osnovne elektro zakone, to ti je osnova za sve. A ne bi zavrsio tu nasu visu da ne kapiras.

vuxanne
08.10.2012, 02:36
A mozete ako imate vremena poceti i odatle da gledate sta kako gde

pregled programa (http://education-portal.com/articles/Electrician_Certificate_Overview_of_Programs.html)

pregled zanimanja - primer drzava Vasington (http://www.lni.wa.gov/TradesLicensing/Electrical/LicenseExamEd/LicenseCert/)

mijan
08.10.2012, 11:39
Elektroniku oni prave u Kini a ovde u Americi najcesce PCBs i neke high tech stvari (naravno najcesce blizu Silikonske doline, u Oregonu i Teksasu). A ja licno mislim da apdejtujes tu svoju diplomu, naucis programiranje PLC-ova i neke SCADA sisteme i na konju si. To imaju maltene u svakoj fabrici. A to su ti kursevi koje bi savladao naravno jer imas dobru bazu. Nije bitno kakav je krs kod nas, bitno je da ti kapiras osnovne elektro zakone, to ti je osnova za sve. A ne bi zavrsio tu nasu visu da ne kapiras.

Ako sam razumeo tvoj savet bi bio da se ne ide na klasicno skolovanje pored ove vise koju imam nego da se zavrse kursevi u USA oko PLC i SCADA?!
Da li znas koliko traju i kostaju takvi kursevi u USA?
Koliko je placen takav posao i koji je proizvodjac najzastupljeniji na trzistu sa PLC-ovima? U Srbiji su to Omron i Siemens.

vuxanne
08.10.2012, 17:29
Ako sam razumeo tvoj savet bi bio da se ne ide na klasicno skolovanje pored ove vise koju imam nego da se zavrse kursevi u USA oko PLC i SCADA?!
Da li znas koliko traju i kostaju takvi kursevi u USA?
Koliko je placen takav posao i koji je proizvodjac najzastupljeniji na trzistu sa PLC-ovima? U Srbiji su to Omron i Siemens.

Ne znam koliko kostaju. Ali mislim ako bi otisao na neki community college da bi ti priznali brdo ispita sa tvoje vise i da bi mogao da prebacis svoje ispite ovde i da zaradis neki A.A.S. (Associate of Applied Sciences).

Ovde sam najvise vidjala Allen Bradley (Rockwell Automation) mad aima i Omronovih i Simensovih isto cesto.

Sto se tice para pogledaj ovde npr. klikni (http://www.tcc.edu/students/admissions/tuition/) Ovo je sa nekog lokalnog koledza ovde. Znaci ako ides na ovaj i zivis u ovoj drzavi (a mislim da se sa zelenom kartom kvalifikuje za resident cenu od $151.85 mislim da je po kreditu). Obicno ko radi moze da postigne jedan do dva kursa po semestru.

Pogledaj ovde Electromechanical Controls Technology (http://www.tcc.edu/academics/programs/ot/eit/elecmcon.htm) program ili Electronics Technology (http://www.tcc.edu/academics/programs/ot/eit/elecengr.htm#aas) program. Tu imas koliko je koji kurs kredita pa to pomnozi sa onih 151 dolar i dobices cenu po kursu.

Ja bi lisno na tvom mestu gledala da prebacim sta se moze ovde a ovo zavrsavala uz neki drugi posao. Jer kad imas americku diplomu, lakse je naci posao. Imaju i ostale, ne samo A.A.S. programe vidi sa strane levo:

Pogle ispod za Electrical wiring certificate (http://www.tcc.edu/academics/programs/ot/eit/elecmcon.htm#ew2)

The Career Studies Certificate in Electrical Wiring for Technicians provides classroom instruction - required by the Commonwealth of Virginia - to take the electrician licensing examination. (14 kredita da poznajes njihov standard). Pretpostavljam da ovo kosta 14 x 151 = 2114 dolara (ali opet nisam sigurna,m pitaj ove sa community college-om bolje ce znati da ti kazu)

Meni se cini da zavrsis ovaj program svih 66 kredita da treba nesto ispod 10 000 dolara. A mislim da bi ti mogao da preneses garant neke ispite (ako ne i vecinu) sa svoje vise skole. A opet ti kazem, polazes po max dva kursa po semestru (oni se mahom drze petkom uvece, subotom ujutru) pa se to razvuce po godinama i semestrima. Ne platis to odjednom. Ove varijante su znatno povoljnije neko univerzitetsko studiranje, mnogo studenata koji nemaju novca odmah da idu na univerzsitet prvo zavrse community college pa predju na univerzitet na trecu godinu, jeftinije im je tako.

mijan
08.10.2012, 18:42
Hvala na svim informacijama.
Verovatno u slucaju priznavanja ispita treba prevesti i plan i program za svaki predmet posebno uz diplomu? Ako sam dobro razumeo na forumu tamo nije blam ni posle 35 pa ni 40 godina (mada jos nisam blizu 35) studirati tako nesto?
Procitacu sad ove linkove i malo se upoznati sa informacijama i kako to funkcionise oko placanja.

Zana
08.10.2012, 19:24
Hvala na svim informacijama.
Verovatno u slucaju priznavanja ispita treba prevesti i plan i program za svaki predmet posebno uz diplomu? Ako sam dobro razumeo na forumu tamo nije blam ni posle 35 pa ni 40 godina (mada jos nisam blizu 35) studirati tako nesto?
Procitacu sad ove linkove i malo se upoznati sa informacijama i kako to funkcionise oko placanja.

Nemam nesto vremena, kuckam vec 5 sati ovaj post s posla, a I ponavljam se (samo sa par godina razlike), ali cisto mali reality check…

Da, svaki College je voljan da prihvati transfer kredita iz strane zemlje samo sto to u praksi ne ide bas tako. Student mora prvo da aplicira I bude primljen da bi uopste dobio informaciju koliko bi ispita eventualno bilo priznato. I taj process ume da potraje.

Postoji minimum broj ispita koji mora da se polozi na americkoj instituciji da bi student mogao da dobije ovdasnju diplomu. Akademski programi u Srbiji nemaju opste obrazovanje sto je automatski problem ovde. Evaluacija diplome se radi kod agencija, ali onda ovdasnja skola trazi detaljnu listu tema sa ispita, detaljnu analizu knjige - odredjeni procenat mora da se poklopi. Ako se I poklopi, oni kazu da ti priznaju ispit ali za drugi major I ne za taj koji si ti izabrao. Ali, na papiru ti stoji da oni priznaju taj ispit samo ne mogu da ga broje za tvoju diplomu.

Postoji limit I koliko godina je proslo od ispita (isto pravilo vazi I za ispite polozene ovde). Reality: sanse da ti college prizna neke ispite iz Srbije su mizerne. Sanse da ti Univerzitet prizna ispite su malo vece ali oni ne prihvataju upper level I imaju iste sve ove kriterijume navedene prethodno.

Sve u svemu, prvo upisivanje I posle cimanje – unapred se ne zna nista.

Broj kredita potrebnih za diplomu se ne poklapa sa objavljenim spiskovima potrebnih ispita, jer postoje prerequisites.

Diploma iz Srbije plus test ovde I upisivanje Master programa ili nekog drugog post-graduate programa – to radi. Priznavanje ispita – radi na papiru. Znaci – ovo nije nagadjanje, ovo je iskustvo u datoj oblasti. Tako radi system u praksi, bez obzira na sta sve pise na internetu I pamfletima. Na papiru ti je ovde sve moguce. Negotiation 101 ti je da se izvezbas kako da nikad ne kazes “ne” – ovde ti je sve “Da, ali…”.

Taktika za ispitivanje sansi za priznavanje ispita – pogledati starosni limit za transfer (na pr., polozeno pre 2006-te se ne priznaje, itd), uzeti predmete sa liste I pronaci syllabus I knjigu. Uporediti knjigu sa knjigom u Srbiji – ako se poklapa 70% postoje sanse da priznaju. Takodje, institucija iz Srbije mora da ima odgovarajuce sertifikate da bi oni uopste I razmisljali da priznaju bilo sta. Ako skola I program nisu na njihovom spisku, nema nista od toga.

To je iz iskustva mog I prijatelja koji su bili ili su u toku pokusavanja da transferuju, ne znam za svaku instituciju niti sam pretrazivala, niti me je interesovalo. Ja sam odustala od te price prebacivanja ispita. U CA nece da ti transferuju gomilu units sa public College na public University po potpisanom ugovoru o transferu – I ne mozes im nista. Transfer na privatni – blaga jeza. Iz inostranstva – jos jezivije. Svaki College ima svoj sajt I sve moze da se pronadje – osim kako zaista system radi, toga nema na internetu. To se sazna od studenata.

CA: predavanja krecu ujutro I traju do kasno uvece – dok ne dodje do budget cuts. Onda se ukidaju vecernji casovi. Onda se generalno ukidaju svi casovi I smanjuje broj upisanih. Univerziteti uglavnom nemaju predavanja kasno popodne. Ako si part time – gubis prednost na upisu – pa se onda snalazi (mnogi upisuju I sta im ne treba da bi imali dovoljan fond za financial aid). Kvalitet skolovanja u CA je I dalje na zavidnom novou (pricamo o “normalnim” skolama a ne nekim otvorenim za studiranje ne znam ni ja cega), situacija je katastrofalna sto se tice para – dobro je za izbegavanje ako imas posao I nisi fleksibilan. Ili, ako nemas gomilu para da studiras na privatnim skolama. U principu – za izbegavanje je trenutno.

Full time job + full time studying – been there, done that… nije za svakoga.

Ali ono, u teoriji sve moze…

valigia
08.10.2012, 21:49
Diploma iz Srbije plus test ovde I upisivanje Master programa ili nekog drugog post-graduate programa – to radi.

Univerzitet u Beogradu, Ekonomski fakultet, smer Finansije, bankarstvo i osiguranje (cetvorogodisnje studije). Cemu mogu da se nadam? Sta kaze praksa, ima li slicnih primera?Full time job + full time studying – been there, done that… nije za svakoga.

Ali ono, u teoriji sve moze…

Ja bih ovo 'zagrizla' u praksi, pa ono... ko prezivi. :grin:

vuxanne
09.10.2012, 05:29
Ja znam jedno troje koji trenutno studiraju i rade samo sto su nasli te community college koji rade uvece. Meni je licno sef jednog odseka rekao da je kuburio sa studentima i kad je otvorio uvece i vikendom, navalili.

A sto se priznavanja tice - sve mislim da je sreca. I mislim da je iznenjerske stvari mnogo lakse priznavati. Teorija elektricnih kola je teorija elektricnih kola svugde. Lupam primer ali imam druga koji je prebacio brdo predmeta sa masinstva u BG na masinstvo ovde. A fora je da mi tih truc bruc predmeta nemamo. Ja sam imala samo Sociologiju i Engleski od tih laganica. A ovde vise nego pola su te trange frange. Tipa mozes da uzmes i Art Appreciation, cak i Wine Appreciation ako to nude. Moj jedan prijatelj je imao problema da nostrifikuje petogodisnju diplomu elektro faksa u Kanadi jer nije imao dovoljno tih truc bruc predmeta.

Moj generalni savet je raditi za minimalac ovde je robija. Ako si imao mozga da zavrsis visu elektro tu, zavrsi nesto i ovde, imaces stalniji posao i cenjeniji. Nek traje koliko traje, isplatice ti se na duze staze. A moze biti da moras samo ove sertifikate posto vec imas nesto zavrseno. Proveri kad si ovde. I znaj, jedno su drustvene jedno inzenjerija. Elektricara imaju manjka, to zapamti. A kao sto rekoh struje svugde.

Irena72
11.10.2012, 23:02
@ Zana, da li ovde na forumu postoji opcija slanje privatnih poruka, htela bih nesto da te pitam.

Izvinjavam se zbog spama.

Zana
12.10.2012, 02:10
@ Zana, da li ovde na forumu postoji opcija slanje privatnih poruka, htela bih nesto da te pitam.

Izvinjavam se zbog spama.

Ne mozes da posaljes privatnu poruku zbog malog broja postova, otvorila sam email kontakt. Poz.

Irena72
12.10.2012, 16:06
Ne mogu da te kontaktiram, izbacuje mi :

Irena72, you do not have permission to access this page. This could be due to one of several reasons:

Your user account may not have sufficient privileges to access this page. Are you trying to edit someone else's post, access administrative features or some other privileged system?
If you are trying to post, the administrator may have disabled your account, or it may be awaiting activation.


Mozes li mi pisati na [email protected] Hvala:)

One_daY
24.02.2013, 19:07
Planiram da upisem community college ,koliko sam cuo traje dve godine , i posle mogu da nastavim skolovanje jel? :) I jos jedno pitanje , da li moze da se nadje dobar poslic sa zavrsenim community college-om koji traje dve godine ili bolje da nastavim skolovanje posle na nekom univerzitetu? :)

snowflake
24.02.2013, 22:50
Planiram da upisem community college ,koliko sam cuo traje dve godine , i posle mogu da nastavim skolovanje jel? :) I jos jedno pitanje , da li moze da se nadje dobar poslic sa zavrsenim community college-om koji traje dve godine ili bolje da nastavim skolovanje posle na nekom univerzitetu? :)

Odradi community, pa onda transfer na regularan fax i tamo uzmi diplomu.

One_daY
24.02.2013, 23:31
A znate mozda cene kako se krecu ? :) da li moze da se nadje dobar poslic sa zavrsenim community college-om koji traje dve godine ili bolje da nastavim skolovanje posle na nekom univerzitetu ?

landlord
25.02.2013, 04:02
Cijene College-a je od nekih $100 dollara pa na vise po kredit casu. Cijena jednog kredita u college-u u mom okrugu je oko $150. I to zavisi od casa do casa, jel slusas on-line ili ne, itd.
Placen posao moze da se nadje. Sve zavisi sta ti smatras dobro placen posao. Takodjer zavisi i od toga sta zavrsis. Toliko su ti uopstena pitanja, da je nemoguce dati neki precizniji odgovor.

Napisi u kojoj si drzavi i sta bi volio da studiras. Pa ti onda mozemo dati i neke konkretnije odgovore.

One_daY
25.02.2013, 13:06
@landlord
Trenutno sam u srbiji al zelim da odem uskoro u Ameriku taxnije TX (Houston,Dallas)

One_daY
25.02.2013, 13:08
Zaboravio sam da dodam sta bi da studiram, razmisljao sam se o accounting-u :)

landlord
25.02.2013, 15:23
Zaboravio sam da dodam sta bi da studiram, razmisljao sam se o accounting-u :)

Za accounting, pa najbolje da zavrsis college, nadjes neki poslic i nastavis dalje. Mozes raditi i sa college-om, ali ja bi ti preporucio da dies i dalje. Za CPN treba dosta truda i ucenja, ali mislim da se u konacnici isplati. Kod mene ovde u IL cini mi se da za CPN mozes polagati nakon odredjenog broja kredita, koji uopste nije mali. U nekim drzava ti traze i dodatno radno iskustvo. Najbolje proguglaj za Teksas, da vidis kako je tamo. I kad se certifikujes u jednoj drzavi to ti ne vazi u drugim.
Zana ti o svemu ovome moe vise reci.

Poz.

vuxanne
25.02.2013, 15:52
A znate mozda cene kako se krecu ? :) da li moze da se nadje dobar poslic sa zavrsenim community college-om koji traje dve godine ili bolje da nastavim skolovanje posle na nekom univerzitetu ?

Pa to ti je isto diploma. Bolje uzmi diplomu vise skole, zaposli se pa vidi posle da li te zanima da nastavljas i da li ti se isplati. Brdo mojih studenata je zavrsilo community college, radilo neko vreme, skupilo pare pa nastavilo posle na fakultet. Ta opcija ogovara ljudima ciji roditelji nemaju da im finansiraju skolovanje ili ne mogu da dobiju neke skolarine (nisu u top ne znam koliko procenata - da li 2 % ili kako vec). Ovde dzabe mogu na faks deca palih boraca, deca iz velikih porodica ali i oni moraju da placaju dom i hranu. A za pocetak, svaka diploma je dobrodosla. Neke diplome sa community college (neko prakticno zanimanje) cesto imaju bolje placene poslove od nekih fakulteta pa cak i master i PhD diploma (nesto tipa "liberal arts" ili kod nas drustvene nauke). Npr. jedna moja poznanica PhD iz lingivstike radi kao nastavnica u osnovnoj drzi deci muziku i francuski. Plata manja garant nego nekom racunovodji sa visom skolom. Tako da apsolutno zavisi od struke, srece, firme, zilion faktora. Tesko je odgovoriti na takvo pitanje. Ja sam prosle nedelje cula od zene koja radi kao inzenjer na brodogradilistu da im je puna "apprentiship school" (nesto kao nas SHUP pre - skola ucenika u privredi - neka zanatska skola ) za zavarivace je prepuna ljudi sa MS diplomama (magistarskim) iz drustvenih nauka (liberal arts). Dosta smerova ima previse ljudi sa diplomama, premalo poslova. Primer - sports management. Vecina sportista to studira pa kad zavrse karijeru brdo ih je. Ovde je procenat ljudi sa BS diplomama oko 40 % po nekim statistikama (kod nas je to 4.9 %). Tako da ja mislim da je fora naci nesto gde imaju manjka. Evo znam neke primere tipa - zavarivaci, elektricari npr. tj svi oni poslovi za koje ipak treba neka skola a koji nisu bas tako laki kao kad sedis u enkoj kancelariji i klikces nesto po racunaru sto je jako puno poslova nakon AS ili BS diploma. Ko bi izabrao da po vrucini ili zimi ide da zavaruje delove broda, pa lepse je sesti za kompjuter i kliktati. Pijes kaficu, grejes noge, radis, druzis se oko water cooler-a sto bi ovi rekli i sl.

Napomena: ovo je sve moje licno razmisljanje na temu a ne apsolutna istina (ne znam ja sve).

One_daY
26.02.2013, 10:46
Hvala vam ljudi puno :) Samo da uspem da odem i sve ce biti super :)

One_daY
26.02.2013, 10:49
I da vas pitam samo koliko mi je bitan prosek iz srednje skole za upis na koledz ? :) Posto nisam bas bio sjajan ucenik u srednjoj

landlord
26.02.2013, 14:42
Nista sad idi u vecernju skolu dok te ne izvuku da popravis prosjek.

vuxanne
26.02.2013, 14:44
I da vas pitam samo koliko mi je bitan prosek iz srednje skole za upis na koledz ? :) Posto nisam bas bio sjajan ucenik u srednjoj

Princip plati pa se klati i svaki lonac nadje poklopac. Zezam se malo. Ali ovde se skolstvo placa pa se za svakog da naci nesto. Ne moras na Prinston ali ima negde garant da mozes sa maltene bilo kojim prosekom. Nemoj samo da se naljutis, malo karikiram stvari.

snowflake
26.02.2013, 17:40
Pozdrav svima,

imam jedno licno pitanje koje je u sklopu teme pa me zanimaju vasa misljenja.

Zavrsio sam FTN (elektro odsek) u Novom Sadu; ovde sam trenutno na H1B i prilikom papirologije sto se diplome tice zakljucili smo da sam BS in EE (potpuno isti 'title' imao bih i da sam zavrsio bilo koju visu elektro skolu).

Moje pitanje je sledece:

Da li da ganjam sa faxa MS diplomu? To zadovoljstvo kosta nekih 200+ evra (25000 din) i odredjeno maltretiranje, a finale svega je sto mi uzimaju trenutnu diplomu i umesto nje izdaju drugu.

Da li ovo gore moze biti problem? Cuo sam za jednog lika da su mu u Australiji rekli ok ti si Master, a sada nam pokazi Bachelor diplomu, covek kaze nemam je.
o
Ja bih ovo gore odradio jedino kad bi znao da ce mi eventualno ikako pomoci sto se tice nekog buduceg ganjanja GC ili slicno.

Anyone?


Hvala.

vuxanne
26.02.2013, 21:08
Pozdrav svima,

imam jedno licno pitanje koje je u sklopu teme pa me zanimaju vasa misljenja.

Zavrsio sam FTN (elektro odsek) u Novom Sadu; ovde sam trenutno na H1B i prilikom papirologije sto se diplome tice zakljucili smo da sam BS in EE (potpuno isti 'title' imao bih i da sam zavrsio bilo koju visu elektro skolu).

Moje pitanje je sledece:

Da li da ganjam sa faxa MS diplomu? To zadovoljstvo kosta nekih 200+ evra (25000 din) i odredjeno maltretiranje, a finale svega je sto mi uzimaju trenutnu diplomu i umesto nje izdaju drugu.

Da li ovo gore moze biti problem? Cuo sam za jednog lika da su mu u Australiji rekli ok ti si Master, a sada nam pokazi Bachelor diplomu, covek kaze nemam je.
o
Ja bih ovo gore odradio jedino kad bi znao da ce mi eventualno ikako pomoci sto se tice nekog buduceg ganjanja GC ili slicno.

Anyone?


Hvala.

Druže moj FTN ovski. Ja sam svoju i muževu dipl. ing konvertovala u BS plus MS. Dobijes dodatak diplomi na kom ti pise koji kursevi su BS koji MS nivo. Koliko je sta poena. Moja drugarica isto FTN dipl ing master je sa tom master upisala PhD studije ovde i završila. Ja mislim da je to tvoja odluka, pre bolonje svi su pisali B.S. za našu dipl.ing. Ja namerno napisem dipl.ing master (M.S.) i magistar (M.Sc.) i to svuda pisem da ne bude da sam džabe krečila oko ove magistrature. Pitaju imaš li BS kažem nemam. Imaju ovde sad fast track kako kažu master prograe gde dobijes master za 5 godina (vazži za inženjerije naravno) i znaju o čemu se radi.

snowflake
26.02.2013, 23:32
Druže moj FTN ovski. Ja sam svoju i muževu dipl. ing konvertovala u BS plus MS. Dobijes dodatak diplomi na kom ti pise koji kursevi su BS koji MS nivo. Koliko je sta poena. Moja drugarica isto FTN dipl ing master je sa tom master upisala PhD studije ovde i završila. Ja mislim da je to tvoja odluka, pre bolonje svi su pisali B.S. za našu dipl.ing. Ja namerno napisem dipl.ing master (M.S.) i magistar (M.Sc.) i to svuda pisem da ne bude da sam džabe krečila oko ove magistrature. Pitaju imaš li BS kažem nemam. Imaju ovde sad fast track kako kažu master prograe gde dobijes master za 5 godina (vazži za inženjerije naravno) i znaju o čemu se radi.

Ok, hvala na odgovoru, Gospava kaze vratis prvu dobijes drugu, tako sada ide...

vuxanne
27.02.2013, 18:35
Ok, hvala na odgovoru, Gospava kaze vratis prvu dobijes drugu, tako sada ide...

Jeste. Meni su onu prvu (koja lici na nadgrobnu plocu oduzeli, ponistili) i dali jednu novu zutu. I na engleskom i na srpskom je plus dva dodatka diplomi, jedan na srpskom, drugi na engleskom. Samo ne znam sta da radim sa magistrom, jer mi to sad PhD...

VectorZz
02.05.2013, 15:52
Pozdrav , ja sam nov ovde i imam par pitanja

Trenutno sam student Saobracajnog fakulteta u Bg-u, i trenutno gledam kako da se prebacim (transfer) na neki univerzitet u USA, znam za opciju community collega, al trenutno se nema bas toliko para, za dodatne troskove pored stanarine i skolarine. Interesuje me da li postoje neke stipendije za internacionalne studente, inace igram americki fudbal, vec par godina, a nemam bas neki prosek , prva godina 7.1, a sa zadnjeg semestra 8.0 . Inace video sam da postoje neki pristupacni loan grants, za studente uz cosigner-a, ali to je naravno ne moguce, posto od rodbine imam samo dalju babu u Milwaukee, a pitanje je dal je ziva. Nekako trenutno me interesuju dva univerziteta, Syracuse University (http://syr.edu/) i San Diego State University (http://www.sdsu.edu/) , na oba cu aplicirati za sledecu godinu, posto moram preko leta odraditi TOEFL , inace engleski mi je solidan, sa tim nemam bas puno problema, posto sam imao americke saigrace i trenere. Koliko prilikom aplikacije znaci cover letter i recommendation letter, s' obzirom, da preporuke mogu uzeti od nekih "top" profesora iz oblasti saobracaja na prostorima jugoistocne evrope, kao i od bivsih i sadasnjih saigraca koji su pohadjali D1 skole. Zna li neko kako se priznaju ispiti odavde? posto da kazemo od nekih jacih predmeta, imao sam Mat1 , Mat2 , Osnove elektrotehnike, Fizika, Mehanika, Verovatnoca i Statistika, Programiranje (VB, MsAccess) , inzenjersko crtanje CAD, i par strucnih predmeta

@vuxanne

Cek, koliko sam skontao , ti se profesor na nekom univerzitetu? Ako jesi moze li se znati na kom i ako ti nije tesko , mozes li saznati kako se priznaju predmeti

vuxanne
02.05.2013, 17:11
Pozdrav , ja sam nov ovde i imam par pitanja

Trenutno sam student Saobracajnog fakulteta u Bg-u, i trenutno gledam kako da se prebacim (transfer) na neki univerzitet u USA, znam za opciju community collega, al trenutno se nema bas toliko para, za dodatne troskove pored stanarine i skolarine. Interesuje me da li postoje neke stipendije za internacionalne studente, inace igram americki fudbal, vec par godina, a nemam bas neki prosek , prva godina 7.1, a sa zadnjeg semestra 8.0 . Inace video sam da postoje neki pristupacni loan grants, za studente uz cosigner-a, ali to je naravno ne moguce, posto od rodbine imam samo dalju babu u Milwaukee, a pitanje je dal je ziva. Nekako trenutno me interesuju dva univerziteta, Syracuse University (http://syr.edu/) i San Diego State University (http://www.sdsu.edu/) , na oba cu aplicirati za sledecu godinu, posto moram preko leta odraditi TOEFL , inace engleski mi je solidan, sa tim nemam bas puno problema, posto sam imao americke saigrace i trenere. Koliko prilikom aplikacije znaci cover letter i recommendation letter, s' obzirom, da preporuke mogu uzeti od nekih "top" profesora iz oblasti saobracaja na prostorima jugoistocne evrope, kao i od bivsih i sadasnjih saigraca koji su pohadjali D1 skole. Zna li neko kako se priznaju ispiti odavde? posto da kazemo od nekih jacih predmeta, imao sam Mat1 , Mat2 , Osnove elektrotehnike, Fizika, Mehanika, Verovatnoca i Statistika, Programiranje (VB, MsAccess) , inzenjersko crtanje CAD, i par strucnih predmeta

@vuxanne

Cek, koliko sam skontao , ti se profesor na nekom univerzitetu? Ako jesi moze li se znati na kom i ako ti nije tesko , mozes li saznati kako se priznaju predmeti

Upravo sam ti poslala email, nije htela da mi prodje privatna poruka. Tu sam ti odgovorila na pitanja neka sta znam vec.

hope
02.05.2013, 17:28
mogli biste tu napisati da i mi drugi vidimo te informacije. evo i mene zanima da u Americi završim master. ne treba kriti i slati privatne poruke. onda bi i ja trebao tako, a ne da delim sa svima.

vuxanne
02.05.2013, 17:44
mogli biste tu napisati da i mi drugi vidimo te informacije. evo i mene zanima da u Americi završim master. ne treba kriti i slati privatne poruke. onda bi i ja trebao tako, a ne da delim sa svima.

Za master imas posebnu temu klikni (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1026) i jos jednu klikni (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1251)

A ovo sto sam poslala u privatnoj poruci je informacija kako da me licno kontaktira. I svi ostali imate ovde nadimke ko i ja. Nije to bas javna informacija.

VectorZz
02.05.2013, 19:19
mogli biste tu napisati da i mi drugi vidimo te informacije. evo i mene zanima da u Americi završim master. ne treba kriti i slati privatne poruke. onda bi i ja trebao tako, a ne da delim sa svima.

Nemoj da si na kraj srca, samo su kontak podaci u pitanju,
btw vidim da si u Americi sudeci po profilu ? Ako je tako , u mnogo si boljoj situaciji nego ja , koji pokusavam da iz srbije sa ne sjajnim prosekom izvucem neku stipendiju, briga njih sto je nama na saobracajnom mata najteza na celom bg univerzitetu, prosek je prosek

Upravo sam ti poslala email, nije htela da mi prodje privatna poruka. Tu sam ti odgovorila na pitanja neka sta znam vec.

Hvala, odgovorio sam na mail

VectorZz
02.05.2013, 22:57
Sad se setih jednog bad-ass problema , bar sto se tice mene...... Cover Letter, ili ti Motivational Essay. Meni eto predstavlja najvecu prepreku od straha da cu da za*ebem nesto i uprskam sansu za skolarinu. Pricao sam sa amerom koji igra u mom klubu, i kaze, na kraju kad se sve svede, essay je najbitniji, zasto ti odskaces od drugih, zasto bas ti treba da dobijes stipendiju, prosek je tu manje vise.

E sad, ako neko ima iskustva sa pisanjem essay-a americkim college-ima , ako je voljan da podeli to sa nama

ASSI
03.05.2013, 15:21
Imas agencije koje to odrade perfektno za novac, kako kod nas tako i preko neta.

VectorZz
03.05.2013, 15:25
Jel mozes da mi posaljes neki link na pm ili mail, ukoliko je ovde zabranjeno reklamiranje nekih servisa

eva
29.06.2013, 00:09
Da li je moguce sa zelenom kartom aplicirati za financial aid ili to moze predstavljati neki problem kasnije? Razlog za moje pitanje je strah da se to ne vodi kao social help koji nije dozvoljen nosiocima zelene karte.

dmi
24.07.2013, 06:15
Da li je moguce sa zelenom kartom aplicirati za financial aid ili to moze predstavljati neki problem kasnije? Razlog za moje pitanje je strah da se to ne vodi kao social help koji nije dozvoljen nosiocima zelene karte.
nije nikakav problem uzeti financial aid, ja sam uzela jer je to bio jednin nacin da platim skolarinu koja je ogromna, ali racunam isplatice se svakako.
sta hoces da studiras? ja upravo zavrsavam tezu (sad u avgustu diplomiram) i ne mogu docekati, treba mi pauza.

Green2014
24.07.2013, 09:06
dmi, molim te za jos par informacija. Na kom si univerzitetu? Da li si financial aid dobila u vidu kredita ili bez obaveze vracanja? Gde si je zatrazila i u kom procentu su ti odobrili u odnosu na godisnju skolarinu? Hvala unapred! :)

dmi
25.07.2013, 08:27
dmi, molim te za jos par informacija. Na kom si univerzitetu? Da li si financial aid dobila u vidu kredita ili bez obaveze vracanja? Gde si je zatrazila i u kom procentu su ti odobrili u odnosu na godisnju skolarinu? Hvala unapred! :)

Financial aid sam dobila od drzave, a trazila sam ga ovde http://www.fafsa.ed.gov/
Ono sto je bitno jeste da skola koju upisujes daje mogucnost da se finansiras putem FAFSE, to treba odmah proveriti. Ja sam na WALDEN university,College of Social and Behavioral Sciences, School of Psychology, Master of Science.
Odobrili su mi za obe godine maximalan iznos, koji je po godini iznosito $20,500 s tim sto sam ja uzela samo onoliko koliko mi je trebalo za skolarinu nisam uzela pun iznos. Interest mi je 6.8% i prva godina mi je bio subsidized loan (nema kamate dok ne krenem da ga otplacujem) ali to su ukinuli prosle godine u junu (2012) tako da su sad svi zajmovi za graduate studies unsubsidized (kamata krece da se odmah akumulira i ako je ne placas svakog meseca onda se dodaje na glavnicu). nakon sto diplomiram, postoji period od 6 meseci koji se racuna kao grace period i onda krecem da otplacujem zajam.

Kamata mi je fiksna i iako je poprilicno velika, ja nisam imala herca da se kockam sa privatnim zajmovima kod kojih kamata varira. Ovako postoji sansa da ako u nekom trenutku uspem da dobijem drzavni posao (sto nije nemoguce nakon nekog vremena kad stekmen malo radnog iskustva) da trazim da mi se otpise dug. Postoji vremenski rok koji si obavezan da radis u drzavnoj sluzbi da bi mogao da trazis otpis duga. Nisam se detaljno jos time bavila. Ja zelim da nastavim i PhD jer u Kaliforniji ne mogu da dobijem licencu ako imam samo MS, ali trenutno ne vidim nacina odakle bih to mogla da finansiram s obzirom da kosta ko svetog petra kajgana.

Sve vreme dok sam studirala (znaci prethodne dve godine) sam non stop slala za raznorazne skolarine (nepovratne) i nisam ni jednu uspela da dobijem na zalost.
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.
Sta hoces da upises?

tobi
26.07.2013, 15:30
Imam 17 godina..Uskoro zavrsavam srednju skolu zelja mi je upisati akademiju umjetnosti u Americi vec sam imao projekata sa Americkom ambasadom u Sarajevu!Bio sam na nekim sastancima sa Patrikom al nikad nisam imao snage da ga licno takvo sto pitam!Volio bi upisati drzavnu akademiju naravno ako je moguce?!Mislis nista nije nemoguce!Ne znam jos kako ide sa privatnim!Moze mi neko pomoci??hvalaaa :-))

čikorita
07.08.2013, 03:12
da li slucajno iko od vas zna nesto o pre-master programu?
sluzi da strani studenti usavrse engleski jezik i tako se pripreme za master, a po uspjesnom zavrsetku programa studentu se garantuje upis na master.
buduci da moje znanje engleskog, iako nije lose, nije dovoljno da bi se usudila odmah na studij, interesuje me sto vise o ovom programu. da li za njih postoji mogucnost finansijske pomoci (jer je poprilicno skupo) i moze li se po zavrsetku programa prebaciti na drugi univerzitet ako na tom ne postoji master iz moje oblasti?

postoji li neka druga opcija a da objedinjuje ucenje jezika i studij?

Taji
06.12.2013, 18:54
Nije licni primjer ali moze da bude olaksica nekome ko zeli da se skoluje, nastavi skolovanje, etc. Svaka pomoc je dobrodosla pa vrijedi probati.... par minuta vremena barem nista ne kosta...http://www.classesusa.com/schools/30915-page1.cusa

monikami
09.01.2014, 09:39
Ne znam da li je tema jos aktivna, ali ako neko ima dobre volje da pomogne u bilo kom smislu bila bi veoma zahvalna. Mene interesuje kako upisati LPN program iz Srbije. Znate li neko ko je prosao ovaj put? Kako izabrati skolu itd. Svaka informacija je od koristi. Hvala

Nick994
20.04.2014, 16:21
Znam da ovo sto cu sada napisati nema veze sa ovim pre, ali moram stvarno nesto da pitam. Citao sam dosta postova ovde oko zelene karte i sam imam nameru da prvi put pokusam ove godine, da vidim da li imam srece, pa eto bicu uporan, ako mi je sudjeno dobicu. Zavrsavam prvu godinu na Pravnom fakultetu ovde u Beogradu,znam da je rano da se raspitujem za master, ali to radim sada da bih reagovao brzo. Procitao sam na internetu da mogu ici na master u USA ali da mogu s njim raditi u samo dve americke drzave kao advokat, jer ostale traze americke osnovne studije prava. Naravno, takodje sam procitao da je u ovim uslovima navedenim teze naci posao, pa bih hteo da pitam ljude ovde koji su upuceni da li je moguce npr. sa prava preci na drugu drustvenu nauku na masteru, kao sto je ovde moguce, na primer na ekonomiju, filozofiju, sociologiju, politicke nauke,... ako znate na sta mislim, jer verujem da ce mi nesto od toga omoguciti ipak da imam pun pristup radnim mestima u celoj Americi, takodje sam svestan da evropsko kontinentalno pravo nema veze sa anglosaksonskim pa je pravo uzasno klimava varijanta za Ameriku, al nikako mi se ne isplati sada menjati faks jer mi je jako dobro krenulo, pa razmisljam upravo ovo sto sam rekao, da promenim svoj put na masteru. Zanima me da li je to moguce? Takodje moram se zahvaliti svim forumasima ovde na informacijama, citao sam postove i zaista nekako dajete coveku energije da pokusa i oproba svoju srecu! To cu upravo i uraditi :bravo:

vuxanne
21.04.2014, 00:35
Ja bi ti trado ogovorila ali nisam iz te struke pa ne znam tacan odgovor. Koliko znam, obicno mozes da upises drugaciji master od onoga sto si zavrsio. A kako je za nasa prava ne znam stvarno, to ce ti neko od asistenata najpre znati odogovoriti jer pretpostavljam da sigurno znaju nekog ko je odleprsao napolje...

petar.world
22.04.2014, 19:06
Nick994:
1) Da bi se bavio advokaturom, moras da budes clan advokatske komore (state bar) u saveznoj drzavi u kojoj radis. Ja sam negdje gledao da manje vise pola saveznih drzava dozvoljava strano obrazovanim pravnicima da se prikljuce advokadskoj komori, ukljucujuci New York i Kaliforniju koje imaju navjeca trzista za pravnike. Gdje si vidio da to dozvoljavaju samo 2 drzave?

2) U Americi mozes da odradis LLM (master prava), sa zavrsenim pravnim fakultetom u Evropi. Ti programi traju od 1 - 2 godine. Po zavrsetku bi trebalo da mozes da se prikljucis advokatskoj komori i samim tim dobijes licencu da radis kao advokat. Ali se ipak raspitaj za situaciju u saveznoj drzavi gdje hoces da radis master.

3) I ako ti ne dozvole da se prikljucis advokatskoj komori, to znaci da ne mozes da predstavljas svog klienta u pravnim procesima, ali to te ne sprecava da radis u kompaniji kao konsultant za pravna pitanja. Deloitte i E&Y zaposljavaju dosta pravnika da rade u njihovj "tax compliance" diviziji.

Nadam se da ti ovo pomaze

ladolcevita
20.08.2014, 14:04
Da li neko studira u Chicagu?
Ja bih krenula tamo sa Bachelor Degree, ali mi treba neka mala pomoc.
Interesuje me isto i San Diego.

Magelan
21.08.2014, 08:40
Da li neko studira u Chicagu?
Ja bih krenula tamo sa Bachelor Degree, ali mi treba neka mala pomoc.
Interesuje me isto i San Diego.

Ostavio sam odgovor na drugor temi gde si postavila pitanje o prelasku sa B1 na F1.

Ima nas koji studiramo ili smo studirali u Cikagu.

Bachelor Degree je malo sirok pojam... Koja oblast?

ladolcevita
21.08.2014, 10:57
Zanima me Arhitektura ili neki Design. Mada, stvarno mogu uvek naci nesto sto me interesuje na bilo kom Uniu. Moze i psihologija, ili neki drugi jezik. Raspitala bih se sve do detalja tamo na licu mesta, ali ono sto sam htela da pitam jeste da li vrede Community koledzi? imali su lepe smerove, jeftiniji su dosta, a mogu posle prebaciti unite na pravi university. Pa se pitam da li tako nesto da uradim za pocetak, ili ne. Koji je vas savet? I koji biste mi Uni predlozili da upisem?

Magelan
22.08.2014, 07:55
City Colleges of Chicago (CCC) imaju dosta raznih programa koji vode do associate degree-ja, dobri su za start i moze se sa njih prebaciti na druge univerzitete kako bi se doslo do bachelor degree-ja.

Cena kredita za strance poslednji put kada sam gledao je bila $309, a da bi se odrzavao full time status koji je neophodan za F1 vizu, potrebno je u semestru pohadjati minimum 12 kredita...

Kolike su skolarine po univerzitetima - zavisi. Uglavnom su informacije dostupne na web-u. Pitanje je sta te tacno interesuje.

mytweety.com
17.09.2014, 12:52
Zdravo svima,
Ja sam iz Makedonije . Imam jedno pitanje i sam u dilemi u pogledu završetka mr , MBA pravcu. Prešla sam sve svoje ispite i ostavio samo Master odbrane , a u oktobru planiramo da idemo u SAD. Imam vremena da branim magistraturu do tada , ali ne znam kako će me služiti u SAD . Da li neko ima iskustva da li je pritrebalo diplomu u Sjedinjenim Državama i da li oni priznaju tu diplomu , da znam da ne trošim svoj novac i živce pre odlaska u SAD za dzabe :) Inace sam za Green Card.
Hvala unapred

aladarinho
09.12.2014, 14:16
Pozdrav svima!
Dugo pratim forum i zaista se može pronaći obilje korisnih informacija, pa verujem da će i meni neko pomoći savetom:)..

Naime, već tri godine bezuspešno pokušavam da dobijem GC, a planiram da definitivno probam da pronađem sreću u USA, pa sam istraživao druge mogućnosti (legalnog) ulaska. Ukratko,moja situacija je sledeća: imam 35 godina, oženjen sam i imam ćerku od 14 meseci. Završio sam političke nauke (novinarstvo) po starom programu, a do juna bi trebalo da završim i visoku školu strukovnih studija iz IT oblasti.

Moja ideja je sledeća - da upišem neki od community college-a koji traju 2 godine (iz oblasti IT), sa mogućnošću da posle produžim na bachelor još 2 godine. Ovo bih uradio jer su mnogo jeftiniji od "regularnih" koledža, a mislim i da bih mnogo lakše mogao da ih završim, jer mi je prevashodno cilj da dobijem vizu i na legalan način uđem u USA. E sad, jasna su mi ograničenja koja bih imao sa F1 vizom što se tiče mogućnosti rada samo u kampusu, ali verujem da bih na licu mesta, tj na terenu, uspeo da pronađem neki posao i ostanem nakon što završim školovanje. Naravno, supruga i ćerka bi u početku ostali u Srbiji, a nakon određenog vremena, kad se sredim i snađem, one bi mi se pridružile.

Svaki savet je dobrodošao - pod jedan, da li mislite da se vredi upuštati u tako nešto, tj da li je realno da nađem neki (bilo kakav) posao dok sam na F1 vizi tamo (makar i posao na crno).

Izdvojio sam neke koledže koji su me na prvi pogled privukli programima i cenama, pa bih zamolio članove koji žive u ovim državama za neki savet, u smislu koliko je jeftin/skup život, kakve su mogućnosti da se nađe posao i slično.

Svima se najiskrenije zahvaljujem unapred.

http://www.kbcc.cuny.edu
http://net1.valenciacollege.edu/future-students/international-students/
http://www.austincc.edu
http://cabrillo.edu


P.S. Samo da napomenem da u pasošu imam važeću turističku vizu za USA, ako je to uopšte bitno.

vuxanne
09.12.2014, 14:34
Imas uvek i ovakve opcije:
MS Political Sciences klikni za primer (http://www.cla.purdue.edu/polsci/gradprog/apply.html)
MS Communications klikni za primer (http://www.cla.purdue.edu/communication/graduate/)

Navodim primer gde znam kako da nadjem informacije, na ovom univerzitetu koji sam ja zavrsila obicno ako te prime, iams funding kao TA ili RA - ima cela tema o tome na drugom mestu.

Moj komentar bi bio - ako imas jedan BS i uskoro dobijas neku novu diplomu, sta ce ti onda visa skola? Pogledaj malo i ove opcije, ne znam kako znas jezik i kakav ti je bio prosek...

Sta ti je zenina struka?

aladarinho
09.12.2014, 16:49
Imas uvek i ovakve opcije:
MS Political Sciences klikni za primer (http://www.cla.purdue.edu/polsci/gradprog/apply.html)
MS Communications klikni za primer (http://www.cla.purdue.edu/communication/graduate/)

Navodim primer gde znam kako da nadjem informacije, na ovom univerzitetu koji sam ja zavrsila obicno ako te prime, iams funding kao TA ili RA - ima cela tema o tome na drugom mestu.

Moj komentar bi bio - ako imas jedan BS i uskoro dobijas neku novu diplomu, sta ce ti onda visa skola? Pogledaj malo i ove opcije, ne znam kako znas jezik i kakav ti je bio prosek...

Sta ti je zenina struka?

Hvala najlepse vuxanne za linkove, medjutim, ja planiram da se u buducnosti bavim IT strukom, konkretno programiranjem (davno sam digao ruke od novinarstva i ne bih nastavljao obrazovanje u toj oblasti)...Prosek tokom studija novinarstva mi je bio 7,73, a visoku skolu koju trenutno zavrsavam (smer Nove racunarske tehnologije) cu imati prosek oko 9,20...Jezik znam jako dobro.

Mislio sam da mi je visa skola, tj community college, najlaksa i najjeftinija "ulaznica" za USA, koja bi mi dala dve godine "fore" da bih video gde sam sto se tice posla i ostajanja, pa bih eventualno produzio na BS jos dve godine, mada ako nadjem posao u medjuvremenu, onda mi to i nije preko potrebno...Bitno mi je samo da znam da li mogu da nadjem neki posao tokom studiranja, kako bih mogao da finansiram boravak u USA, jer vecina ovih community collegea ne daje internacionalnim studentima stipendije i olaksice. Samo da napomenem da mi uopste nije problem da ucim i radim paralelno, jer tako funkcionisem trenutno i ovde u Srbiji.

Zena je po struci diplomirani logoped, jezik ne zna bas dobro.

Hvala vuxanne jos jednom na korisnim savetima.

Pozdrav

aladarinho
09.12.2014, 18:00
Upravo sam pronasao i procitao temu o postdiplomskim studijama u USA, zaista ima izuzetno bitnih i korisnih informacija.

ivanmilosavljevic
06.02.2015, 03:38
Vreme je za skolu...
Pre svega izvinjavam se jer nisam bio aktivan,puno sam radio i putovao pa je bilo mnogo malo vremena.
Upisao sam Miami Dade College,to je novost.
Zanimljiva stvar koliko sam lako upisao i da sam cak dobio financial aid peel grant,to mu dodje kao skolarina koju ne trebam da vracam nazad nego na osnovu mog incoma iz 2013 godine.
Odlucio sam se za smer hospitality managmen and tourism,posto zivim u Majamiju steta da ne idem ka tom smeru...
Ono sto su mi trazili da bih se vodio in state a ne out of state,odnosno da sam stanovnik Floride duze od 12 meseci.ID i jos jedan dokaz(dokaz da placam struju,da sam na ugovoru za stan,registracija auta,clan neke zajednice),nazalost nisam imao nista od toga osim licne karte.
Otisao sam do Srpske crkve,zamolio popa da mi napise da sam clan crkvenje zajednice duze od 12 meseci sto je on i uradio.Ovom prilikom se zahvaljujem.
Sta je zakljucak toga in state i out of state,ako si in of state semestar kosta 1391 dolar,a ako si out of state 4962dolara.Godina ima 3 semestra.
Toliko o tome,sledece nedelje krece nastava.
Zelim vam svima koji ste igrali lutriju da vam se ostvari san.
Ja sam poptuno srecan vec skoro 2 godine...
Nove detalje o studiranju objavljujem uskoro

maki90
06.02.2015, 06:01
Bravo, svaka čast. Dobro si se uspio organizovati i odmah attack na školu :bravo: , mogu misliti koliko je teško na početku dok čovjek sve pohvata, dok krene naprijed.

Kako ćeš sad za dalje, uporedo posao i college, jel?

Sasa 70
06.02.2015, 09:55
Cao,

dalibi neko imao vreman da nam objasni kada pocinju upise u osnovne skole u Americi. Dali je to kao i kod nas u junu ili je u USA malo drugacije.

Ovo pitamo da ako u slucaju mi stignemo u USA polovinom Jula, dobijemo zelenu kartu i SSN do kraja Avgusta, dali ce to biti kasno da upisemo decu u skolu, jedan ima 11 a drugi 6 godina.

Hvala Vam puno na vremenu

Sasa

ivanmilosavljevic
07.02.2015, 03:08
Bravo, svaka čast. Dobro si se uspio organizovati i odmah attack na školu :bravo: , mogu misliti koliko je teško na početku dok čovjek sve pohvata, dok krene naprijed.

Kako ćeš sad za dalje, uporedo posao i college, jel?
Sve se moze kad se hoce,organizuje se schedule collega prema poslu i obrnuto.
Bitno je ne trositi vreme uzaludno u Americi.Ovde godina dana zivota odleti brzinom svetlosti.Samo focus na lovu,zdrav zivot i edukaciju...

coffe.dream
10.02.2015, 19:19
Cao svima!

Naime,želela bih da pitam Zanu ili sve koji imaju veze sa ovom strukom.
Zelela bih da se bavim TV i filmskom produkcijom,ali ne znam da li je pametno bez završenog koledža u toj oblasti ići u LA ili po završetku koledza? Ne vidim sebe u Majamiju ostanem li ovde,poludecu :D

GoranVE
15.02.2015, 18:42
Cao,

dalibi neko imao vreman da nam objasni kada pocinju upise u osnovne skole u Americi. Dali je to kao i kod nas u junu ili je u USA malo drugacije.

Ovo pitamo da ako u slucaju mi stignemo u USA polovinom Jula, dobijemo zelenu kartu i SSN do kraja Avgusta, dali ce to biti kasno da upisemo decu u skolu, jedan ima 11 a drugi 6 godina.

Hvala Vam puno na vremenu

Sasa

Zdravo

Jas se naogam vo slicna situacija so tebe, so taa razlika sto tamu ke otpatuvam vo maj. Mozam da ti raskazam kako jas go organizirav resenieto na ovoj problem, se nadevam nekako ke ti bide od pomos. Sekako, mora da imas destinacija kade ke odis, vo toa naseleno mesto e napravena podelba na skolski oblasti (school distict). Lokacijata na kukata vo koja ke zivees pripaga na odredena skolska oblast. Koga ova ke go odredis, sledno naogas koi se skoli postojat vo taa skolska oblast (school distict), go pronaogas nivniot link i se informiras od prva raka. Ovaa godina, skolskata godina zapocnuva na 12 avgust (barem vo Ohio). Vo sekoj slucaj se nadevam deka ke bidam vo sostojba pravovremeno da pisam za ovoj problem otkako ke stasam vo USA.

Pozdrav

Sasa 70
17.02.2015, 17:35
Zdravo

Jas se naogam vo slicna situacija so tebe, so taa razlika sto tamu ke otpatuvam vo maj. Mozam da ti raskazam kako jas go organizirav resenieto na ovoj problem, se nadevam nekako ke ti bide od pomos. Sekako, mora da imas destinacija kade ke odis, vo toa naseleno mesto e napravena podelba na skolski oblasti (school distict). Lokacijata na kukata vo koja ke zivees pripaga na odredena skolska oblast. Koga ova ke go odredis, sledno naogas koi se skoli postojat vo taa skolska oblast (school distict), go pronaogas nivniot link i se informiras od prva raka. Ovaa godina, skolskata godina zapocnuva na 12 avgust (barem vo Ohio). Vo sekoj slucaj se nadevam deka ke bidam vo sostojba pravovremeno da pisam za ovoj problem otkako ke stasam vo USA.

Pozdrav

Zdravo Gorane,

Ajde te molam da mi kazes koge ke stignes kakva e procedurata za zapisuvanje vo skola, sto se vida od prva raka, so sreka i se najdobro.

Pozdrav,
Saso

Wewerica
08.03.2015, 11:48
Ja sam poptuno srecan vec skoro 2 godine...


Ovo volim da pročitam :-)

Imala bih i ja jedno pitanje, s obzirom da mi niko nije odgovorio u drugoj temi. I ja bih volela da odem na CC, jer bih volela da steknem takvo iskustvo, naučim jezik dobro, pre svega, a posle ako me izvuku i da ostanem. Imam kod koga (Milwaukee), imam od čega, to nije problem. Stanovala bih kod rodbine, imam za školarinu.
Elem, imam jednu malu garavu (ćerku) koja ide sada u peti razred i nju bih rado povela, tj., bez nje ne bih ni išla. Da li postoji legalan način na koji bi ona pohađala tamo osnovnu dok mama studira? (imamo turističke vize)

Pozdrav svima.

Wewerica
08.03.2015, 11:57
Da dodam: cula sam da je u nekim drzavama zakon da dete mora ici u skolu bez obzira da li ima resident status ilu ne. Da li neko zna kako je za Wisconsin? dreadnot?

Wewerica
09.03.2015, 11:50
Zašto meni niko ne odgovara :smrc: Zašto meni niko ne odgovara :smrc:

mikiSA
09.03.2015, 13:33
Ona kao turista ne moze ici u skolu, znaci i njoj bi morala obezbjediti studentsku vizu, i naci privatnu skolu koja prima internacionalne ucenike. Ne znam postoji li osnovna skola da to radi.

Evo vise o tome na ovoj stranici: http://travel.state.gov/content/visas/english/study-exchange/student/foreign-students-in-public-schools.html (ovo se tice high school, ali ima i o primary school)

Wewerica
09.03.2015, 16:00
Hvala, Miki, mada sam iskreno očekivala drugačiji odgovor :blink: jer je drugarica otišla u Njujork sa turističkom vizom i upisala dete u prvi osnovne prilažući samo pasoš i karton vakcina. Znači ipak samo lutrija...

Ray
04.05.2015, 01:48
Pozdrav svima!
Pratim forum i zaista ima dosta korisnih informacija, pa verujem da i za nas ima nekog saveta. Svaki savet je dobrodošao. Više godina unazad, supruga i ja pokušavamo da dobijemo GC, za sada bezuspešno. Istražujemo i druge mogućnosti za legalan boravak. Obzirom da imamo dosta godina (ja 45, ona 41) cilj nam je da legalno udjemo u USA: razmisljam da upisem neki community college (npr. grafički dizajn)?
Supruga je diplomirani modni kreator: da li doći kao bachelor pa upisati master?
Najviše modnih kreatora ima u New Yorku i Kaliforniji.
Da li je moguće naći nekakav posao tokom školovanja, i da li se uopšte vredi upuštati u ovakvo nešto? Ima li nekog sa sličnim zanimanjima?

Svima se unapred zahvaljujem.

Nena M
07.06.2015, 09:31
Cao! Zanima me da li iko ima iskustvo sa postdiplomskim na UCLA ? Htela bih da upisem master na odeljenju za društvene nauke, pa bi mi bilo kakve informacije na tu temu bile veoma korisne.Hvala, pozdrav!

Danica
17.06.2015, 11:04
Pozdrav dragi forumski ljudi,imam par pitanjca za vas stručnjake za tematiku nastavka školovanja u USA :)

Što se tiče Kalifornije, posle koliko vremena od dolaska, kao emigrant preko zelene lutrije, imam pravo da upišem neki master program?

Diplomirala sam na Filozofskom u Novom Sadu, odsek za Filozofiju, po starom programu (pre nego je uvedena Bolonja). Pitala sam na svom faksu da li imaju "recognition" sa nekim od kalifornijskih univerziteta, tj. znaju li na kom se uniju ispiti koje sam polagala priznaju i da bi zvanje koje sam ovde stekla (B.A. in Philos.) bilo priznato, tako da mogu nastaviti školovanje - rekli su mi da ne znaju ništa o tome.

Zna li neko konkretno što se tiče UCLA da li bih mogla sa našom diplomom da upišem tamo master?
Ciljala bih na školovanje uz rad na fakultetu kao metod plaćanja školarine.

vladimir123
11.05.2016, 04:03
Da li ima neko iskustva sa skolom jezika SOLEX iz Chikaga? Interesuje me da li ima posla u kampusu i da li je neko u skorije vreme upisao?

AmarM
12.05.2016, 19:28
Zdravo,nije mi jasna razlika izmedju in-state i out of state nacina placanja.Sta podrazumijeva jedno,a sta drugo.Ako odlucim recimo da upisem college u Floridi,podrazumijeva se da cu tamo i odsjedati.Da li tada placam in-state ili out of state tuition?Stvarno mi to nije jasno i volio bih da mi neko objasni

Tomislav1970
13.05.2016, 03:40
Zdravo,nije mi jasna razlika izmedju in-state i out of state nacina placanja.Sta podrazumijeva jedno,a sta drugo.Ako odlucim recimo da upisem college u Floridi,podrazumijeva se da cu tamo i odsjedati.Da li tada placam in-state ili out of state tuition?Stvarno mi to nije jasno i volio bih da mi neko objasni

Kako sam ja shvatio In-state: Da u trenutku prijave (prijave, ne pocetka studiranja) imas prebivaliste u odredjenoj saveznoj drzavi(npr u Floridi), a mislim da sam procitao da kod nekih fakulteta traze i odredjeno vrijeme prije slanja prijave

Dusan83
29.08.2016, 18:21
Pozdrav dragi forumski ljudi,imam par pitanjca za vas stručnjake za tematiku nastavka školovanja u USA :)

Što se tiče Kalifornije, posle koliko vremena od dolaska, kao emigrant preko zelene lutrije, imam pravo da upišem neki master program?

Diplomirala sam na Filozofskom u Novom Sadu, odsek za Filozofiju, po starom programu (pre nego je uvedena Bolonja). Pitala sam na svom faksu da li imaju "recognition" sa nekim od kalifornijskih univerziteta, tj. znaju li na kom se uniju ispiti koje sam polagala priznaju i da bi zvanje koje sam ovde stekla (B.A. in Philos.) bilo priznato, tako da mogu nastaviti školovanje - rekli su mi da ne znaju ništa o tome.

Zna li neko konkretno što se tiče UCLA da li bih mogla sa našom diplomom da upišem tamo master?
Ciljala bih na školovanje uz rad na fakultetu kao metod plaćanja školarine.

Imaš na njihovom sajtu sve, evo ovde (https://grad.ucla.edu/admissions/international-applicants/). Ne vidim razloga što ti ne bi bila priznata diploma. Mogu eventualno da ti traže evaluaciju transkripta na U.S. sistem. To možeš da odražiš bez problema ovde (http://www.wes.org). Ja sam se dopisivao sa par fakulteta, neki mi nisu tražili evaluaciju, neki su tražili. Najbolje da ih pitaš, pa na vreme da odradiš to ako treba.

Klikni na sajt UCLA departementa koji te interesuje i isčitaj šta nude, tj. koje opcije su ti na raspolaganju za finansijsu pomoć i pri upisu i tokom studija.

Ako dobiješ školarinu pri upisu super. Ako ne dobiješ školarinu i nemaš $50,000 na računu, onda stvar postaje komplikovana ili nemoguća misija i ja ne znam šta je tu činiti :wtf:

oskark
31.08.2016, 11:04
Zdravo,nije mi jasna razlika izmedju in-state i out of state nacina placanja.Sta podrazumijeva jedno,a sta drugo.Ako odlucim recimo da upisem college u Floridi,podrazumijeva se da cu tamo i odsjedati.Da li tada placam in-state ili out of state tuition?Stvarno mi to nije jasno i volio bih da mi neko objasni

In state tution placas ako zivis u drzavi vise od 12 meseci, na nekima traze vise od 6 meseci. Neke drzavne skole imaju i in district tuition. Out of state su ti studenti koji dolaze iz drugih stateva, te placaju vise. Meni nista nisu rekli jer zivim u Illinoisu vise od tri godine, ali mome drugaru su pravili problem jer je bio manje od 12 meseci

Kilimandzaro
31.08.2016, 13:55
In state tution placas ako zivis u drzavi vise od 12 meseci, na nekima traze vise od 6 meseci. Neke drzavne skole imaju i in district tuition. Out of state su ti studenti koji dolaze iz drugih stateva, te placaju vise. Meni nista nisu rekli jer zivim u Illinoisu vise od tri godine, ali mome drugaru su pravili problem jer je bio manje od 12 meseci

Oskare sad citam tvoj blog! Sjajno! Od sad sam ti verni pratilac da znas!

banjalucanin
08.02.2017, 01:02
Pozdrav
Procitao sam citavu temu ali nisam uspio naci odgovor kako znati da li je fakultet priznat u Americi.Posto tek upisujem fakultet ove godine pa bih volio da to ne bude dzabe ako me izvuku :grin:

vuxanne
08.02.2017, 03:24
Pozdrav
Procitao sam citavu temu ali nisam uspio naci odgovor kako znati da li je fakultet priznat u Americi.Posto tek upisujem fakultet ove godine pa bih volio da to ne bude dzabe ako me izvuku :grin:

Nije priznato ono sto je ovde poslediplomski program tipa: medicina, stomatologija i pravo. Tesko se nalazi zaposlenje svugde gde treba savrsen engleski: dosta drustvenih nauka.

Priznaju se prirodne i tehnicke nauke lako u principu.

Nek me neko dopuni i ispravi...

banjalucanin
08.02.2017, 21:06
Nije priznato ono sto je ovde poslediplomski program tipa: medicina, stomatologija i pravo. Tesko se nalazi zaposlenje svugde gde treba savrsen engleski: dosta drustvenih nauka.

Priznaju se prirodne i tehnicke nauke lako u principu.

Nek me neko dopuni i ispravi...

Hvala ti na brzom odgovoru :) .Premisljam se izmedju stomatologije i informatike,tako da su mi ove informacije mnogo pomogle.

vuxanne
09.02.2017, 05:06
Hvala ti na brzom odgovoru :) .Premisljam se izmedju stomatologije i informatike,tako da su mi ove informacije mnogo pomogle.

Informatika i krace traje, zar ne?

Ja ne bi nikad mogla da budem zubar. Nema te sanse. Em stojis ceo dan, em si non stop u 100 % fokusu i koncentracije. Zamisli dodje ti dete koga boli zub i nece lepo da otvori usta, mrda jezik, tamo, vamo, i non stop busis i pod stresom si dokle i koliko... A sestra/brat iza tebe brblja li brblja... Kosmar... Tezak posao.

Ovde jesu dobro placeni, ali je to ovde bukvalno elita, tesko se upada u te programe, malo ima stranaca u njima, i jako malo ih primaju godisnje. Poslediplomske su u pitanju.

banjalucanin
09.02.2017, 16:45
Informatika i krace traje, zar ne?

Ja ne bi nikad mogla da budem zubar. Nema te sanse. Em stojis ceo dan, em si non stop u 100 % fokusu i koncentracije. Zamisli dodje ti dete koga boli zub i nece lepo da otvori usta, mrda jezik, tamo, vamo, i non stop busis i pod stresom si dokle i koliko... A sestra/brat iza tebe brblja li brblja... Kosmar... Tezak posao.

Ovde jesu dobro placeni, ali je to ovde bukvalno elita, tesko se upada u te programe, malo ima stranaca u njima, i jako malo ih primaju godisnje. Poslediplomske su u pitanju.

Jeste,informatika(na etf) traje 4 a stomatologija 6.
ahahhahaha,evo ja trenutno zavrsavam srednju medicinsku(zubni smjer) i isto ne znam kako bih se snasao sa malim dijetetom.Za rad sa dijecom postoji cak i posebna specijalizacija za stomatologe.

Znam,znam sve sam istrazio,zaboravila si reci da je mnooogo skupo,bar koliko sam ja procitao :grin:

Kod nas ovdje je u poredjenju sa njima dzaba,ali je jako los program,i preduo traje.

Ako se dobro sjecam po tvojim postovima ti si etf zavrsila?

vuxanne
11.02.2017, 03:03
Ja se bavim robotikom. Masinstvo. Srednja elektro doduse. Ne znam da li mi je dovoljno slova posto je odgovor u principu i kratak.

:rubikt4i:

Moca8591
01.08.2017, 17:59
Pozdrav svima. :)
Svasta sam procitala ovde na forumu, pokupila razne informacije, ali ono sto me zanima je da li postoji neko ogranicenje sto se tice godina kada se upisuje community college?
Imam 26 godina i razmisljam o opciji da upisem neki community college kako bih dosla tu jer mi je decko otisao pre par meseci (dobio je gc, ali smo se kasno upoznali da bismo to sredili i za mene), pa sad razmatram i ovu opciju jer je lutrija ipak lutrija, a ne zelim da cekam 5 god da bismo se najzad skrasili i snasli tamo. :) a i svakako bih volela da imam neku njihovu diplomu i da radim nesto u vezi ekonomije, racunovodstva... ovde i onako zavrsavam fakultet sa kojim tamo ne bih imala sta da radim.
Bila bih veoma zahvalna ako neko ima bilo kakav predlog, informaciju, iskustvo, sta god... do pre godinu dana nisam ni pomislila ovako nesto, ali zivotne okolnosti se menjaju. :D
Hvala unapred!!!

sanchez
01.08.2017, 22:55
Ja koliko znam ne postoji nikakav limit u godinama da upišeš Community College, možeš i sa 60, jedino što znam iz iskustva nekih mojih drugara koji su aplicirali za sportske i akademske stipendije doduše ne na community collegima, u principu za osnovne studije što si stariji teže je dobiti stipendiju, pogotovo ako nemaš dobar prosek iz srednje škole, ne uradiš SAT test dobro li se ne baviš sportom.

Neko moje iskustvo pošto sam i sam istraživao ovu oblast, jeste da ti možeš da kontaktiraš bezbroj koledža i da se raspitaš za sebe lično. Svaki koledž ima drugačiji cenovnik, drugačije uslove za prijem novih studenata, uglavnom je skuplje za non-resident students, a neki imaju određene povlastice za international students pogotovo ako upadneš u neki fellowship. Community collegi mogu biti poprilično jeftini u odnosu na druge univerzitete, naravno zavisi gde i koji, ali siguran sam da možeš naći nešto što će ti odgovarati, pogotovo ako je ljubav prava :D

Ne znam koliko si finansijski potkovana, ali imaj u vidu da ćeš morati da platiš uglavnom bar 10k dolara po godini za neku najjeftiniju varijantu ali svakako se ti raspitaj dobro, ne uzimaj ovo moje zdravo za gotovo.

Možda tamo na licu mesta uspeš i da obezbediš sebi neki schoolarship ako se angažuješ u neke sekcije fakulteta ili neke druge mogućnosti koje ti se pruže.

Ono što neki moji prijatelji koji su dobili stipendije preko sporta na koledžima, ali ne full stipendije već plaćaju recimo 10 hiljada dolara po godini, a ostalo im fakultet pokrije, oni za vreme studiranja rade na koledžu mislim da legalno može do 20 sati nedeljno, a u toku pauze na koledžu pronađu neki sezonski posao u toku leta da otplate te dugove.

Samo je potreban trud, moj prijatelj je bio baš underdog i na kraju je uspeo da se snađe baš dobro, ali pošteno se iscimao da nađe koledž a i tamo se trudio na svaki način da unapredi svoju situaciju.

Micicici991
01.09.2017, 04:59
Drugari,

Evo jos jedne nove clanice, zalutale u brdu novih informacija, te bih vas prijateljski zamolila za savet i pomoc.
Naime, trenutno se nalazim u Americi, na cuvenoj J1 vizi, i naravno, htela bih da odradim ekstenziju iste. Kako sam cetvrti put na programu :blink:, trenutno na Phd u Beogradu, htela bih da nastavim studije u Americi ili zavrsim neki Master, kad vec od nase drage Srbije nema 'leba, a i izgubila sam volju da se vratim istom sistemu. Da ne gresim dusu, ima dosta stvari koje mi idu u prilog: prethodno zavrsene studije, stipendije, proseci... ali ono sto nemam da bih aplicirala za Univerzitet, a zatim i scholarship, fellowship da bih isplatila taj harac jeste TOEFL. Ono sto bih trenutno mogla jeste da krenem sa nekom skolom jezika dok ne odradim to, a zatim apliciram i za sam Univerzitet i vidim sta mi je dalje ciniti.
Ono sto me zanima jeste, da li je pametnije da to radim na ovaj nacin, tj iz Amerike (sto bi moralo biti exspresno) ili bih morala da se vratim u Srbiju, odem na viziranje, i ispostujem sva pravila, i trpim rizik demokratskog sistema i strepnju da li ce mi reci DA ili NE. Itekako mi je jasno da vecina radi to odavde, ali jedino cega se plasim je to kada bih mogla da odem nazad u Srbiju i vidim svoje.. Spremna sam i na rizik, i na zrtvu, ali ne bih volela da zarobim samu sebe ako se, ne daj Boze, nesto desi i ne budem u mogucnosti da im se vratim.

Primetih da @vuxanne, @Magelan, @BaneJovic (i mnogi drugi, ne zamerite sto niste pomenuti) barataju poprilicno velikom kolicinom informacija, pa se nadam da ce bar neko od vas videti ovaj post.

Unaped zahvalna,
milicica991 :)

vuxanne
05.09.2017, 04:51
Koje si struke? Imas ovde u SAD testing cente za TOEFL, mislim da je oko $160. Nemoj ilegalno da ostajes, prouci nacine da nesto upises dok si ovde

Micicici991
06.09.2017, 19:46
Koje si struke? Imas ovde u SAD testing cente za TOEFL, mislim da je oko $160. Nemoj ilegalno da ostajes, prouci nacine da nesto upises dok si ovde

Studiram Finansije, na II godini Phd. sam. Naravno, ne zelim ni po koju cenu da ostajem ilegalno, radije cu da zasucem rukave i da pokusam da sredim neki status. Citala sam dosta o skolama, vidim da su mahom zastupljene u Cikagu, te mi ni to nije problem, otisla bih tamo. S obzirom da bih morala prvo da spremim TOEFL, verovatno cu krenuti u neku skolu jezika. Trenutno imam opciju za Illinois Institute of Tehnology, naravno Kaplan i Stafford su takodje u igri.
Mozes li mi reci koji su to testing centri, mozda bih mogla i njih da kontaktiram i raspitam se?

Hvala ti puno na odgovoru :1072:

kossica
17.09.2017, 09:11
Pozdrav svima!
Imala bih pitanje za Vuxxane ili nekog ko je upucen. Da li je tacno da se za postdoc pozicije ne pregovara(mislim na platu)? Vidim da se svuda vrti oko 60000.Sta mislite,postoji li sansa da se to poveca?

vuxanne
01.01.2018, 07:56
Pozdrav svima!
Imala bih pitanje za Vuxxane ili nekog ko je upucen. Da li je tacno da se za postdoc pozicije ne pregovara(mislim na platu)? Vidim da se svuda vrti oko 60000.Sta mislite,postoji li sansa da se to poveca?

Nema sanse. To je ono sto stavis u budzetu u predlogu projekta. Shvati to kao ulaznicu i odskocnu dasku za sledeci stepen. Niko se leba nije najeo kao poslediplomac ili postdok.

vuxanne
05.01.2018, 14:30
Studiram Finansije, na II godini Phd. sam. Naravno, ne zelim ni po koju cenu da ostajem ilegalno, radije cu da zasucem rukave i da pokusam da sredim neki status. Citala sam dosta o skolama, vidim da su mahom zastupljene u Cikagu, te mi ni to nije problem, otisla bih tamo. S obzirom da bih morala prvo da spremim TOEFL, verovatno cu krenuti u neku skolu jezika. Trenutno imam opciju za Illinois Institute of Tehnology, naravno Kaplan i Stafford su takodje u igri.
Mozes li mi reci koji su to testing centri, mozda bih mogla i njih da kontaktiram i raspitam se?

Hvala ti puno na odgovoru :1072:

Idi na www.google.com i potrazi “toefl testing centers”. Procesljaj rezultate i medju njima ces naci odgovor https://www.ets.org/toefl/ibt/register/centers_dates.

vojkaninho
11.02.2018, 14:30
Pozdrav dragi forumski ljudi,imam par pitanjca za vas stručnjake za tematiku nastavka školovanja u USA :)

Što se tiče Kalifornije, posle koliko vremena od dolaska, kao emigrant preko zelene lutrije, imam pravo da upišem neki master program?

Diplomirala sam na Filozofskom u Novom Sadu, odsek za Filozofiju, po starom programu (pre nego je uvedena Bolonja). Pitala sam na svom faksu da li imaju "recognition" sa nekim od kalifornijskih univerziteta, tj. znaju li na kom se uniju ispiti koje sam polagala priznaju i da bi zvanje koje sam ovde stekla (B.A. in Philos.) bilo priznato, tako da mogu nastaviti školovanje - rekli su mi da ne znaju ništa o tome.

Zna li neko konkretno što se tiče UCLA da li bih mogla sa našom diplomom da upišem tamo master?
Ciljala bih na školovanje uz rad na fakultetu kao metod plaćanja školarine.
Pozdrav drugari, mene ovo takodje interesuje. Zavrsi osam Ekonomski u BGu, ali bih upisao master u USA zbog karijere. Da li moram sa GC da polazem TOEFL? Da li je potreban da se radi neki entering test?...

damagon
11.02.2018, 14:50
Svi internacionalni studenti moraju da polazu neke testove, to sad zavisi od univerziteta ... Negde treba toefl negde toefl i gmat ...

vojkaninho
11.02.2018, 14:54
Svi internacionalni studenti moraju da polazu neke testove, to sad zavisi od univerziteta ... Negde treba toefl negde toefl i gmat ...

hvala... Koliko smara ovih pedeset karaktera ovo je uzas...

Micicici991
15.03.2018, 04:50
hvala... Koliko smara ovih pedeset karaktera ovo je uzas...

Verujem, ali opet, zapamti da imas i jednu olaksavajucu okolnost, a to je GC. Razlog zbog kojeg ti ovo navodim je taj sto sam na par mesta videla da je TOEFL waiver moguc kod studenata koji su residenti US npr. dve godine. Naravno, sve ovo zavisi od Univeriteta do Univerziteta, ali svakako ti je naglaseno na sajtu svakog.
Ja ispadoh glupa za ove testing centre, mislila sam da postoji neka fora kao kod nas, no dobro.. :grin: @vuxanne, oprosti! :1060:

misternice
15.03.2018, 14:38
Verujem, ali opet, zapamti da imas i jednu olaksavajucu okolnost, a to je GC. Razlog zbog kojeg ti ovo navodim je taj sto sam na par mesta videla da je TOEFL waiver moguc kod studenata koji su residenti US npr. dve godine. Naravno, sve ovo zavisi od Univeriteta do Univerziteta, ali svakako ti je naglaseno na sajtu svakog.
Ja ispadoh glupa za ove testing centre, mislila sam da postoji neka fora kao kod nas, no dobro.. :grin: @vuxanne, oprosti! :1060:

To sam I ja nasao na mnogim forumima I blogovima... Ovo je jedno od frequently asked questions na jednom sajtu:

I just got my Green Card. Do I need to take the TOEFL or a similar test if I apply to a universities?

The short answer to this is “maybe, but probably not.” Some universities require English testing scores of all applicants who come from an ESL background. However, the vast majority of universities in the United States only ask international students to take the TOEFL or a similar exam. If you have your Green Card and are a permanent resident of the United States, you’ll certainly be able to find schools that will accept you without a TOEFL score. But some schools you’re interested in may still ask you to take the TOEFL.

mikagrubinen
25.03.2018, 07:58
Ajde, ajde ne kukajte nego knjigu u ruke i polazite taj TOEFL :belj: Svakako treba malo da se obnovi gramatika i pisanje pred upis neke skole. :grin:
Btw, meni je trebao i toefl i gmat.

vuxanne
07.04.2018, 16:57
TOEFL je definitno najmanji problem pri upisivanju poslediplomskih. Samo skontas kako test izgleda, koliko traje i slicno i ok si.

milan.b
04.09.2018, 03:26
Pozdrav svima. Moja supruga je odlučila da počne da piše blog o životu u SAD, a prvo o čemu je počela da piše je o školstvu. Da se razmemo, nikome se ne sugeriše šta treba da radi ili je reklama za bilo šta. Ona je u Srbiji držala privatne časove iz matematike, mehanike, nacrtne geometrije i drugih predmeta, a sa tim je nastavila i ovde u SAD tako da iz ličnog iskustva kao i iz kontakata sa studentima može da prenese šta se događa.
Unapred se izvinjavam ako nije dozvoljeno kačenje linka.
https://milenasovic.wordpress.com/

vuxanne
04.09.2018, 04:43
Pozdrav svima. Moja supruga je odlučila da počne da piše blog o životu u SAD, a prvo o čemu je počela da piše je o školstvu. Da se razmemo, nikome se ne sugeriše šta treba da radi ili je reklama za bilo šta. Ona je u Srbiji držala privatne časove iz matematike, mehanike, nacrtne geometrije i drugih predmeta, a sa tim je nastavila i ovde u SAD tako da iz ličnog iskustva kao i iz kontakata sa studentima može da prenese šta se događa.
Unapred se izvinjavam ako nije dozvoljeno kačenje linka.
https://milenasovic.wordpress.com/

Jedna od razlika je sto u Srbiji fakultet je nekad zavrsavalo manje od 5 % stanovnistva, a ovde je to oko 40 %. I sto samo poznavanje cinjenica i gradiva nije vise samo po sebi dovoljno da bi se dobio uskuskan posao u drzavnoj firmi.

milan.b
04.09.2018, 05:38
Jedna od razlika je sto u Srbiji fakultet je nekad zavrsavalo manje od 5 % stanovnistva, a ovde je to oko 40 %. I sto samo poznavanje cinjenica i gradiva nije vise samo po sebi dovoljno da bi se dobio uskuskan posao u drzavnoj firmi.

Poenta priče je da je kod nas bolje školovanje nego u Americi sve dok se ne dodje do mastera i doktorskih studija. Ili drugačije da kažem, naši fakulteti i srednje škole imaju bolje programe nego što ih imaju ovde. Pričam/mo iz ličnog iskustva jer imamo dete u školi, a supruga drži časove Amerikancima i ima uvid šta i koliko znaju!

Sasa99
04.09.2018, 06:03
Zdravo milan.b

Procitao sam vas blog i potpuno te razumem sta hoces da kazes da posto imam dobro obrazovanje i dobro radno iskustvo steceno u Makedoniji zato ovde ne perem sudove i radim bilo sta. I jas sam se bavio privatne casove iz matematike ali mislio sam da je to nemoguce da ovde nastavim. prvo zbog jezik drugo da mi nece priznati diplomu. Imam posao ali voleo bih da se bavim drzanje casove iz matematike kao dodatni posao jer mi to jednostavno lezi i najlakse mi je da radim zamolio bih te da mi kazes kako da pocnem dali na primer na oglasi chicagodesavanja je dobra ideja da dam oglas. Izvini sto ti pisem privatnu poruku posto nekome ce se ovo dopasti nekome ne a ja ne zelima da se raspravljam po forumu. Inace sam elektroinziner zivim u Chicagu skoro 5 godina.

Pozdrav
Sasa

milan.b
04.09.2018, 06:14
Zdravo milan.b

Procitao sam vas blog i potpuno te razumem sta hoces da kazes da posto imam dobro obrazovanje i dobro radno iskustvo steceno u Makedoniji zato ovde ne perem sudove i radim bilo sta. I jas sam se bavio privatne casove iz matematike ali mislio sam da je to nemoguce da ovde nastavim. prvo zbog jezik drugo da mi nece priznati diplomu. Imam posao ali voleo bih da se bavim drzanje casove iz matematike kao dodatni posao jer mi to jednostavno lezi i najlakse mi je da radim zamolio bih te da mi kazes kako da pocnem dali na primer na oglasi chicagodesavanja je dobra ideja da dam oglas. Izvini sto ti pisem privatnu poruku posto nekome ce se ovo dopasti nekome ne a ja ne zelima da se raspravljam po forumu. Inace sam elektroinziner zivim u Chicagu skoro 5 godina.

Pozdrav
Sasa
Blog piše moja supruga koja drži časove, a ne ja. Ostavio sam ti kontakt u privatnoj poruci.

Promenada
04.09.2018, 16:30
Skolovanje u USA je glupa ideja. Dosta nasih odavde salje decu u Srbiju da studiraju. Em je jeftinije em je bolje. Izadjes sa diplomom bez dugova.

Najbolje je odraditi faks u Srbiji raditi jedno 2-3 godine i nakon toga tek doci. Poznajem decka zavrsio Stanford i ne moze da nadje posao. Dodje neki nas sa Ekonomskim fakultetom i nadje posao za dan.

damagon
04.09.2018, 17:07
Iskreno ne znam kakva je situacija u USA sa ekonomistima, i zaposlenjem sa ekonomskim faxom (njihovim), ali siguran sam da im je obrazovni sistem bolji nego nas....
Konkretno ja imam jos par ispita da zavrsim(ekonomiju), ali cu oduziti malo...
Ako mi verujete mi ucimo teoriju koja je stara 30 godina....
Nova izdanja, samo promene korice....
Koliko sam razumeo od nekih drugara koji su preko sporta otisli na koledz tamo je sve bazirano na praksi i primerima a ne na suvoparnoj teoriji kao ovde...

Uostalom mozemo da kazemo sta hocemo, te njihove diplome su svuda priznate i trazene za razliku od nasih.


Ali eto nadam se da ste u pravu, i da cu sa nasom diplomom za dan naci posao :naughty:

Promenada
04.09.2018, 17:18
Iskreno ne znam kakva je situacija u USA sa ekonomistima, i zaposlenjem sa ekonomskim faxom (njihovim), ali siguran sam da im je obrazovni sistem bolji nego nas....
Konkretno ja imam jos par ispita da zavrsim(ekonomiju), ali cu oduziti malo...
Ako mi verujete mi ucimo teoriju koja je stara 30 godina....
Nova izdanja, samo promene korice....
Koliko sam razumeo od nekih drugara koji su preko sporta otisli na koledz tamo je sve bazirano na praksi i primerima a ne na suvoparnoj teoriji kao ovde...

Uostalom mozemo da kazemo sta hocemo, te njihove diplome su svuda priznate i trazene za razliku od nasih.


Ali eto nadam se da ste u pravu, i da cu sa nasom diplomom za dan naci posao :naughty:

Mozda je bolji ali ne moze da se generalizuje. Uglavnom je dosta losiji a naravno ima i dosta boljih. Tipa verovatno su svi ivy league koledzi bolji od nasih osim mozda ETF-a koji je u tom rangu.

Da bi upao na tako dobar fakultet treba da si isao u privatnu skolu (koja kosta 40-60,000$ godina) ili u delovima gde su skole ocenjene sa 10 i da si jos dobar u grupi. Da uzmes kredite i da se zaduzis do guse.

Izadjes sa fakulteta dug 300,000$ i niko nece da zaposli freshman-a. Nikakve razlike nema da li je neko zavrsio faks u Srb ili ovde. Pogotovo za IT.
Naravno za medicinu, pravo i slicno mora u US.

Svakako moj savet je nikako ne studirati u USA. Suluda ideja.

damagon
04.09.2018, 17:32
Ja mislim da je razlika ogromna.Takodje mislim da se nismo dobro razumeli...
Drug iz srednje skole igra basket za univerzitet, ne samo da mu je placena cela skolarina, smestaj u domu i hrana, vec ima i svoju stipendiju od koje bez problema 2 puta godisnje dolazi u SRB + ima za neke svoje potrebe.

Takodje mislim da ukoliko se neko ne snadje u Americi i vrati u Srbiju, sigurno ce pre dobiti posao sa USA diplomom

mveruovic
04.09.2018, 20:56
Skolovanje u USA je glupa ideja. Dosta nasih odavde salje decu u Srbiju da studiraju. Em je jeftinije em je bolje. Izadjes sa diplomom bez dugova.

Najbolje je odraditi faks u Srbiji raditi jedno 2-3 godine i nakon toga tek doci. Poznajem decka zavrsio Stanford i ne moze da nadje posao. Dodje neki nas sa Ekonomskim fakultetom i nadje posao za dan.


Apsolutno nije glupa ideja. Iako neko salje decu u Srb to radi jer verovatno nece da daje pare a ne zato sto je bolje u SRB.
Moze da nadje svako posao za dan cim dodje sa ekonomskim, eno Mek i Starbaks stalno traze radnike.

Da bi dobio dobre stipendije ne moras da ides u privatne skole, moja zena je isla na faks gde je 4 godine kostalo 250 000, od toga je oko 30 000 ona platila, ostalo je sve dobila stipendije, a zavrsila je obicnu drzavnu srednju skolu.

milan.b
04.09.2018, 22:31
Ja mislim da je razlika ogromna.Takodje mislim da se nismo dobro razumeli...
Drug iz srednje skole igra basket za univerzitet, ne samo da mu je placena cela skolarina, smestaj u domu i hrana, vec ima i svoju stipendiju od koje bez problema 2 puta godisnje dolazi u SRB + ima za neke svoje potrebe.

Takodje mislim da ukoliko se neko ne snadje u Americi i vrati u Srbiju, sigurno ce pre dobiti posao sa USA diplomom

Lepo je što mu plaćaju i sve ostalo, ali je pitanje na kom je to univerzitetu, tj koji mu je rang i kakvo će obrazovanje dobiti. Jedino ako je super talentovan pa da nastavi karijeru košarkaša, ali čisto sumnjam. Ako nastavi karijeru kao košarkaš neće dobiti nikakvo obraztovnje jer će se za njegove ocene pobrinuti mentori. Ako bude dobar student onda će ispaštati košarka. Opet zavisi i od toga šta studira.

Kao što sam već ranije napisao, moja supruga se bavi obrazovanjem gotovo dve decenije i sigurno je kompetentna da izvrši poređenje našeg i američkog sisema pošto je radila, odnosno radi u oba. Pročitajte njen blog ako hoćete da saznate nešto o razlikama od nekog ko je završio školu u Srbiji po starim programima i zo unovčava, a ako nećete slušajte priče onih koji su dočli ovde i rade kao spasioci i bebisiterke kako je sve bajno i kako može da se zaradi i bez dobre škole, odnosno diplome.

vuxanne
04.09.2018, 23:36
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.

milan.b
05.09.2018, 00:06
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.

Ovo je odgovor moje supruge:
Ja sam tek dotakla osnovnu školu. Posle ću pisati o srednjoj i fakultetu. Imam studente iz Magnet škola, odlično mogu da ih uporedim sa srpskim školama. Tačno je, knjiga ima 1000 strana, ali se obradjuje svaka deseta. Ovde NIGDE nisam videla da se inovativnost ceni, niti smeš ikom da pokažeš da umeš da misliš svojiom glavom, skratiće je neko. Nigde nisam videla kreativne ljude. Mogu da pričam o profesorima sa DePaula i par nabiflanih fakulteta. Nisu ni u podedjenju sa našima. O sportskim stipendijama ću tek da pišem, ne mogu sve da stignem sada. Svako ima svoje mišljenje, ali ne treba dezavuisati ljude. Neka dodju i uvere se! Samo neka prvo pročitaju šta imam da kažem, pa ne mora odmah ne da se kaže, neka se malo razmisli prvo!

vuxanne
05.09.2018, 00:41
Opet sve zavisi u kojim se krugovima kreces i sta je ono sto vidis. Isto kao i kod nas.

A sto se tice udzbenika, naravno da ih imaju. Vecinom ih drze u skoli. Razliciti su od drzave do drzave i nemaju sve drzave uniju. Kao sto i nisu svugde isti nastavnici, negde imaju i magistarske ili doktorske diplome. Sve opet zavisi od skole u koju se ide.

Evo nekih primera udzbenika (Virdzinija):


Journeys: Practice Book Consumable Volume 1 Grade 1 (ili koji vec)
enVision Math: Interactive Homework Workbook, Grade 2 - Pearson Education (ili koji vec) - ovo imaju razlicito od drzave do drzave
Science Fusion, Grade 2 (ili koji vec)
Houghton Mifflin Math Expressions Grade 2 (ili koji vec)


Sve u zavisnosti koji su "learning standards". U Ilinoisu to mozes naci ovde klikni (https://www.isbe.net/Pages/Learning-Standards.aspx)

Npr. matematika klikni (https://www.isbe.net/Pages/Math.aspx)

Sto bi za Ilinois bilo da prati "common core standards" koji su za matematiku ovo klikni (https://www.isbe.net/Documents/math-standards.pdf)

Cudno je to kako vam uciteljica ne da spisak udzbenika, neke skole to stave onlajn, kao npr. School District 64 (https://campussuite-storage.s3.amazonaws.com/prod/15657/1240bd87-2879-11e6-b537-22000bd8490f/1690474/7f7d410e-01dc-11e8-b2b2-0a82f7566178/file/TEXTbooks_2017.pdf)

milan.b
05.09.2018, 02:15
Opet sve zavisi u kojim se krugovima kreces i sta je ono sto vidis. Isto kao i kod nas.

A sto se tice udzbenika, naravno da ih imaju. Vecinom ih drze u skoli. Razliciti su od drzave do drzave i nemaju sve drzave uniju. Kao sto i nisu svugde isti nastavnici, negde imaju i magistarske ili doktorske diplome. Sve opet zavisi od skole u koju se ide.

Evo nekih primera udzbenika (Virdzinija):


Journeys: Practice Book Consumable Volume 1 Grade 1 (ili koji vec)
enVision Math: Interactive Homework Workbook, Grade 2 - Pearson Education (ili koji vec) - ovo imaju razlicito od drzave do drzave
Science Fusion, Grade 2 (ili koji vec)
Houghton Mifflin Math Expressions Grade 2 (ili koji vec)


Sve u zavisnosti koji su "learning standards". U Ilinoisu to mozes naci ovde klikni (https://www.isbe.net/Pages/Learning-Standards.aspx)

Npr. matematika klikni (https://www.isbe.net/Pages/Math.aspx)

Sto bi za Ilinois bilo da prati "common core standards" koji su za matematiku ovo klikni (https://www.isbe.net/Documents/math-standards.pdf)

Cudno je to kako vam uciteljica ne da spisak udzbenika, neke skole to stave onlajn, kao npr. School District 64 (https://campussuite-storage.s3.amazonaws.com/prod/15657/1240bd87-2879-11e6-b537-22000bd8490f/1690474/7f7d410e-01dc-11e8-b2b2-0a82f7566178/file/TEXTbooks_2017.pdf)

Ona zna ovo sve napamet i ne treba joj. Ima preko 50 knjiga iz svih nivoa matematike (algebra, prekalkusus, kalkulus, geometrija, ACT, SAT...da ne nabrajam). U svakom slučaju, svako može da izese svoj stav i svoje vidjenje kroz svoj blog. To makar nije teško. Tako da ako Vi imate potrebe da nešto obelodanite samo izvolite.

Druga stvar koju ću da vam kažem u moje ime je da njihovi top fakulteti koštaju i po 80 000 dolara godišnje a obrazovanje koje dobiju studenti je na nivou sa našim fakultetima. Tek od Master studija počenje da se primećuje razlika, dok su im doktorske studije odlične. Ali ne lezi vraže. I tu ima caka. Te master studije, a pogotovo doktorate uglavnom završavaju Evropljani i Azijati, odnosno njihova deca, a vrlo je mali broj Amerikanaca koji mogu da dobace do ovih visina jer su lenji i nezainteresovani. Nije uzalud kod nas uvrženo mišljenje da je američka škola boza. Mislim na osnovnu i srednju, a bogami i na fakultet.
Ovim zvaršavam diskusiju sa vama.

aleksandarzz
05.09.2018, 15:07
Procitah ovih par tekstova sa bloga.
Sa Amerikancima sam potpuno opuštena i nasmejana. Nije mi stalo niti mi može biti stalo do njih kao do naše dece.
Amerikanci su jako prljav narod, o tome ću pisati u nekoj drugoj temi.
NIKOG OD NJIH NIJE BRIGA DA LI SU DECA NAUČILA NEŠTO.
Da sednemo negde na kafu, mi inženjeri, lekari i profesori i da nas Ameri služe!
Apsolutno me ne zanimaju stavovi osoba koje ovako misle i pisu. Tekstovi na blogu su dostojni informera i slicnog smeca.

vuxanne
05.09.2018, 16:04
Milane, puni ste predrasuda. I niste otvoreni za drugacija misljenja osim za misljenja vase supruge. To o cemu pricate je vas/njen pogled na to, i ono sto ste videli (vi/ona/ko vec) u tom svom okruzenju.

Moji utisci su vezani za dva fakulteta na kojima sam bila na platnom spisku na Balkanu i tri na kojima sa bila na platnom spisku ovde.

Ne mozete generalizovati na osnovu rada sa studenatima koji ne mogu da savladaju gradivo, onima kojima je potrebna dodatna pomoc pri ucenju i na osnovu njih ceniti nekakav obrazovni sistem.

Nisu svi isti fakulteti ni tu u Ilinoisu, a ni u jednoj drugoj drzavi.

Nisu ni svi studenti isti. To sto su zavrsili isti fakultet, daleko da ih obelezava na isti nacin. Ima ovde veoma izuzetne dece, dece koja nakon diplomiranja imaju znatno vise radnog iskustva neko tipicni srpski student kome roditelji sve placaju. Mnogi rade od svoje sesnaeste godine neke poslove nakon skole. Mnogi i u toku studiranja, usluzne delatnosti obicno.

U Srbiji fakulteti takodje kostaju. Poreske obveznike. Placa to ceo narod, i onih 95 % koji fakultet nikad nisu zavrsili a i decu ne planiraju da imaju. Nisu ni tamo profesorske a ni asistentske plate nula. Samo sto to zajedno placa ceo narod. I sto manje ljudi moze da priusti da studira iako je skolarina minimalna. Svaki semestar ima svoj trosak, placa se nesto i tamo. Studenti koji zive na strani debelo kostaju svoje roditelje, iskolovati dete u Srbiji je prava hrabrost i umetnost za one koji nemaju tu privilegiju da zive u mestu koje ima fakultet u gradu. Mnogima to kosta godisnje skoro ako ne i vise nego plata.

Nije ni ovde crno na belo, skolarine nisu fiksne. Pametno i siromasno dete ima i ovde pravo da studira i postoje stipendije ovde, cak i ono sto se zove "full ride". Sto vise dece imate, to je jeftnija i ta skolarina. Sve zavisi od vase kupovne moci.

mveruovic
05.09.2018, 16:32
Kao što sam već ranije napisao, moja supruga se bavi obrazovanjem gotovo dve decenije i sigurno je kompetentna da izvrši poređenje našeg i američkog sisema pošto je radila, odnosno radi u oba. Pročitajte njen blog ako hoćete da saznate nešto o razlikama od nekog ko je završio školu u Srbiji po starim programima i zo unovčava, a ako nećete slušajte priče onih koji su dočli ovde i rade kao spasioci i bebisiterke kako je sve bajno i kako može da se zaradi i bez dobre škole, odnosno diplome.

Neko ko je jedva godinu dana u Americi ne moze da bude kompetentan da poredi obrazovne sisteme, pogotovo ako nije radio uopste u zvanicnim ni u jednoj ni u drugoj zemlji.

Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje.

A za tih par pasusa na blogu, puni neistina i predrasuda. Prvo nastavnici u osnovnim skolama imaju male plate, i bachelor diploma je diploma fakulteta a ne samo visoke skole.

Tereza2019
05.09.2018, 17:37
Milane, puni ste predrasuda. I niste otvoreni za drugacija misljenja osim za misljenja vase supruge. To o cemu pricate je vas/njen pogled na to, i ono sto ste videli (vi/ona/ko vec) u tom svom okruzenju.

Moji utisci su vezani za dva fakulteta na kojima sam bila na platnom spisku na Balkanu i tri na kojima sa bila na platnom spisku ovde.

Ne mozete generalizovati na osnovu rada sa studenatima koji ne mogu da savladaju gradivo, onima kojima je potrebna dodatna pomoc pri ucenju i na osnovu njih ceniti nekakav obrazovni sistem.

Nisu svi isti fakulteti ni tu u Ilinoisu, a ni u jednoj drugoj drzavi.

Nisu ni svi studenti isti. To sto su zavrsili isti fakultet, daleko da ih obelezava na isti nacin. Ima ovde veoma izuzetne dece, dece koja nakon diplomiranja imaju znatno vise radnog iskustva neko tipicni srpski student kome roditelji sve placaju. Mnogi rade od svoje sesnaeste godine neke poslove nakon skole. Mnogi i u toku studiranja, usluzne delatnosti obicno.

U Srbiji fakulteti takodje kostaju. Poreske obveznike. Placa to ceo narod, i onih 95 % koji fakultet nikad nisu zavrsili a i decu ne planiraju da imaju. Nisu ni tamo profesorske a ni asistentske plate nula. Samo sto to zajedno placa ceo narod. I sto manje ljudi moze da priusti da studira iako je skolarina minimalna. Svaki semestar ima svoj trosak, placa se nesto i tamo. Studenti koji zive na strani debelo kostaju svoje roditelje, iskolovati dete u Srbiji je prava hrabrost i umetnost za one koji nemaju tu privilegiju da zive u mestu koje ima fakultet u gradu. Mnogima to kosta godisnje skoro ako ne i vise nego plata.

Nije ni ovde crno na belo, skolarine nisu fiksne. Pametno i siromasno dete ima i ovde pravo da studira i postoje stipendije ovde, cak i ono sto se zove "full ride". Sto vise dece imate, to je jeftnija i ta skolarina. Sve zavisi od vase kupovne moci.

Slazem se s vama u potpunosti to sto ste proizneli.:bravo::bravo::bravo:

milan.b
05.09.2018, 23:45
Milane, puni ste predrasuda. I niste otvoreni za drugacija misljenja osim za misljenja vase supruge. To o cemu pricate je vas/njen pogled na to, i ono sto ste videli (vi/ona/ko vec) u tom svom okruzenju.

Moji utisci su vezani za dva fakulteta na kojima sam bila na platnom spisku na Balkanu i tri na kojima sa bila na platnom spisku ovde.

Ne mozete generalizovati na osnovu rada sa studenatima koji ne mogu da savladaju gradivo, onima kojima je potrebna dodatna pomoc pri ucenju i na osnovu njih ceniti nekakav obrazovni sistem.

Nisu svi isti fakulteti ni tu u Ilinoisu, a ni u jednoj drugoj drzavi.

Nisu ni svi studenti isti. To sto su zavrsili isti fakultet, daleko da ih obelezava na isti nacin. Ima ovde veoma izuzetne dece, dece koja nakon diplomiranja imaju znatno vise radnog iskustva neko tipicni srpski student kome roditelji sve placaju. Mnogi rade od svoje sesnaeste godine neke poslove nakon skole. Mnogi i u toku studiranja, usluzne delatnosti obicno.

U Srbiji fakulteti takodje kostaju. Poreske obveznike. Placa to ceo narod, i onih 95 % koji fakultet nikad nisu zavrsili a i decu ne planiraju da imaju. Nisu ni tamo profesorske a ni asistentske plate nula. Samo sto to zajedno placa ceo narod. I sto manje ljudi moze da priusti da studira iako je skolarina minimalna. Svaki semestar ima svoj trosak, placa se nesto i tamo. Studenti koji zive na strani debelo kostaju svoje roditelje, iskolovati dete u Srbiji je prava hrabrost i umetnost za one koji nemaju tu privilegiju da zive u mestu koje ima fakultet u gradu. Mnogima to kosta godisnje skoro ako ne i vise nego plata.

Nije ni ovde crno na belo, skolarine nisu fiksne. Pametno i siromasno dete ima i ovde pravo da studira i postoje stipendije ovde, cak i ono sto se zove "full ride". Sto vise dece imate, to je jeftnija i ta skolarina. Sve zavisi od vase kupovne moci.


Da se razjasnimo jer izgleda da niste shvatili poentu. A poenta je da deca u Srbiji u osnovnoj i srednjoj školi, pa čak i na fakultetu dobijaju bolje obrazovanje nego što se dobija u Americi nakon svega viđenog u Čikagu. Ne verujem da se razlikuje osnovna ili škola u Viskonsinu ili Arizoni od ovih ovde. Dovoljno sam mator da znam kako su loši đaci iz Jugoslavije nekad a sada iz država koje su nastale raspadom SFRJ ovde završavali fakultete bez problema i bili među najboljima. Ako su američke škole bolje od naših, kako je moguće da naši loši učenici budu ovde tako uspešni?

Osim toga njeni tekstovi koji sada stoje na blogu se tiču osnovne škole. Tek će da piše o srednjoj školi i fakultetima.

Niko ništa nije generalizovao iz rada sa studentima koji ne mogu da savladaju gradio već smo do zaključaka došli posle razgovora sa profesorima na univerzitetima, direktorima škola i studentima koji žele da zadrže odlične ocene, a profesori ne mogu da im pojasne problem. A bogami smo pročitali priličan broj članaka.

Da ne generalizujemo stvari, ima ovde talentovane dece svakako, ima i one koje dobijaju stipendije, ali i one koje moraju da rade da bi platili školvanje. Tačno je da i u Srbiji školovanje košta ali to nije ni približno kao ovde.

Vi ste verovatno radili sa studentimakoji su upisali master. Oni su svakako pametni i vredni jer ovi drugi teško mogu da im pariraju.

I još nešto... Čisto da razjasnim i to. Moja supruga je završila dva fakulteta u Srbiji, ima Master a sada se sprema da završi još jedan master ovde. Član je MENSA USA i INTERTEL, ako uopšte ljudi znaju šta je to.

milan.b
05.09.2018, 23:56
Neko ko je jedva godinu dana u Americi ne moze da bude kompetentan da poredi obrazovne sisteme, pogotovo ako nije radio uopste u zvanicnim ni u jednoj ni u drugoj zemlji.

Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje.

A za tih par pasusa na blogu, puni neistina i predrasuda. Prvo nastavnici u osnovnim skolama imaju male plate, i bachelor diploma je diploma fakulteta a ne samo visoke skole.

Može i te kako da bude kompetentan jer taj neko proučavao i radio u oba sistema i video šta ne valja.
Drugo! pošto vidim da znaš da pišeš verovatno znaš i da čitaš. Ja nigde nisam napisao da Ameri ne idu na master a kamoli na doktorske. napisao sam da retko idu na mester i na doktorske studije. I još nešto, nije Amer svako ko je rođen u Americi! Čisto da pojasnim i to.
Što se tiče malih plata nastavnika... rade 175 do 180 dana godišnje, sa bachelor diplomom imaju od 45-50000 $ godišnju platu i beneficije za celu porodicu. Znamo to jer smo se raspitali kod istih.
Naravno da znamo da je bachelor diploma i diploma fakulteta, a ne samo visoke škole.
Uostalom, ako ste drugačijeg mišljenja, napravite svoj blog pa o tome lepo pišite.

milan.b
06.09.2018, 00:01
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.


Naravno da pametnoj deci ne trebaju tutori, ali njih je malo u oba sistema.
Moja supruga ima studenate/djake koji umesto A hoće da imaju A+.
Naravno da njihovi top fakulteti imaju opremu i sretstva kada koštaju kao svetog Petra kajgana, pa mogu da priušte šta god im treba i obezbede uslove za šta god hoće. Oni te pare skupljaju ne decenijama već sada vekovima jer su pojedini stari više od 200 godina.

milan.b
06.09.2018, 00:06
Procitah ovih par tekstova sa bloga.
Apsolutno me ne zanimaju stavovi osoba koje ovako misle i pisu. Tekstovi na blogu su dostojni informera i slicnog smeca.

Kome se ne sviđa ne mora da čita. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Sve napisano je na osnovu ličnih iskustava i iskustava studenata iz uglavnom čikaških škola.

mveruovic
06.09.2018, 00:16
Može i te kako da bude kompetentan jer taj neko proučavao i radio u oba sistema i video šta ne valja.
Drugo! pošto vidim da znaš da pišeš verovatno znaš i da čitaš. Ja nigde nisam napisao da Ameri ne idu na master a kamoli na doktorske. napisao sam da retko idu na mester i na doktorske studije. I još nešto, nije Amer svako ko je rođen u Americi! Čisto da pojasnim i to.
Što se tiče malih plata nastavnika... rade 175 do 180 dana godišnje, sa bachelor diplomom imaju od 45-50000 $ godišnju platu i beneficije za celu porodicu. Znamo to jer smo se raspitali kod istih.
Naravno da znamo da je bachelor diploma i diploma fakulteta, a ne samo visoke škole.
Uostalom, ako ste drugačijeg mišljenja, napravite svoj blog pa o tome lepo pišite.

Drzati privatne casove i raditi zaista u sistemu prosvete nema nikakve veze. Dodje neko na nekoliko casova jer je piglu da mu se objasni nesto za test, i predavati nekom preko cele godine nije isto, a pogotovo ne moze neko da popije svu pamet ovoga sveta za godinu dana provedenih tu i da bude kompetentan da ocenjuje sisteme obrazovanja.

Ako znate zasto onda pravite razliku u tekstu? Nemam nameru da pravim svoj blog o tome, ali imam nameru da komentarisem ovde jer za to forum i sluzi. U ovom kontekstu Amer je taj kojem su nekoliko generacija tamo, ja kazem da nije retko jer znam dosta ljudi koji su nastavili skolovanje.
I još nešto... Čisto da razjasnim i to. Moja supruga je završila dva fakulteta u Srbiji, ima Master a sada se sprema da završi još jedan master ovde. Član je MENSA USA i INTERTEL, ako uopšte ljudi znaju šta je to.

Uh, uh al smo nadmeni "ako uopste ljudi i znaju sta je to", da li si ti zavrsio fakultet kada moras da se kitis tudjim perijem? I ja mogu da kazem wow zavrsio sam dva fakulteta (a u stvari sam zavrsio visoku skolu i dodatno isao god dana na faks).

Promenada
06.09.2018, 01:05
Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.

Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio.

vuxanne
06.09.2018, 01:07
Da se razjasnimo jer izgleda da niste shvatili poentu. A poenta je da deca u Srbiji u osnovnoj i srednjoj školi, pa čak i na fakultetu dobijaju bolje obrazovanje nego što se dobija u Americi nakon svega viđenog u Čikagu. Ne verujem da se razlikuje osnovna ili škola u Viskonsinu ili Arizoni od ovih ovde. Dovoljno sam mator da znam kako su loši đaci iz Jugoslavije nekad a sada iz država koje su nastale raspadom SFRJ ovde završavali fakultete bez problema i bili među najboljima. Ako su američke škole bolje od naših, kako je moguće da naši loši učenici budu ovde tako uspešni?

Nakon svega vidjenog u Cikagu >> mozda malo prosetajte van Cikaga, videcete drugacije stvari.

Apsolutno se razlikuju osnovne skole, cak i u jednom mestu, sve zavisi od zipcode-a, resursa koje skole imaju, a ponajvise od nivoa obrazovanja roditelja i vremena koje imaju da posvete svojoj deci. A i od uzora na koje ta deca treba da se ugledaju. Ovde je drustvo znatno vise raslojeno, sve u zavisosti opet od kupovne moci. Mnoge kuce u sigurnim krajevima i dobrim skolskim oblastima se cene vredne zezenog zlata, a mnogo nove i dobre kucerine u krajevima gde su skole losije se prodaju za znatno manje pare. U skolama koje imaju visoke ocene, roditelji su obicno znatno vise ukljuceni u obrazovanje svoje dece. U njima postoje paralelni razredi takozvanih "gifted programa". U njima je akademska rigoroznost znatno visa nego u obicnim razredima, cak i u istim skolama. Postoje skole blizu fakulteta u koje dolaze studenti da volonitraju i da vode raznorazne programe u produzenim boravcima, kako u osnovnim, tako i u srednjim skolama.

Nasi ucenici su ovde uspesni zato sto im je ta diploma ulazak u ovaj svet. Ulazak na velika vrata. Svako ko je daleko od svoje porodice ne shvata olako tu sansu. Svako ko je dobio sansu da ide ovde u skolu, bila to srednja skola i fakultet, grize i pokusa da uhvati obrazovanje kao sansu da promeni svoj status. Poslediplomci ovde mahom dolaze na minimalce, ali zavrsavaju bez okova u vidu studentskih dugova, uz sansu da nadju taj neki redovan pristojan posao. Sve je takodje i pitanje kako definises uspesnost... Da li je to kupovina novog automobila, krova nad glavom, imanje stabilnog posla, pun frizider, mogucnost da se ide na odmore i da se priusti neka zivotna stabilnost? Mnogi i u nasem sistemu mogu da dodju u slicnu situaciju ako su im se zivotne kockice pogodno slozile i ako su zaigrali na ocekivane karte u odredjenim momentima (vecinom uclanjivanjem u pogodnu stranku koliko se razumem). Oni ostali - ili ce poci negde daleko ko svi mi i krenuti zivot ispocetka.

Ali cemu ova diskusija uopste, ciji je obrazovni sistem izuzetniji? Cemu to? Ako je neko u ovoj temi, verovatno je vec ovde. Verovatno ne moze da ode nazad na Balkan da zavrsava taj nas izuzetni sistem. Verovatno razmislja da se ovde usavrsi. Verovatno je zavrsio nesto sto se ovde ne priznaje, ili misli da moze vise.

Zasto se na sve to treba ovako defanzivno okretati. Neka ih nek se usavrsavaju. Ima prilika. Makar to bili sertifikati, vise skole, fakulteti, poslediplomske. U ljudskoj prirodi je da napreduje i da tezi necemu, boljem nego sto je trenutno.

Ja podrzavam sve one koji imaju optimizam i neku zivotnu nadu. Ona pokrece i tera nas napred.

vuxanne
06.09.2018, 12:33
Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje.


Jedina razlika je sto ce oni nakon svojih poslediplomskih raditi na poslovima sa sest cifara, sto ce da se kompanije i drzava lome da ih zaposle i da im se utrkuju sa ponudama. Ne zaposljavaju sve firme ni naturalizovane imigrante. Ameri obicno ako imaju doktorat u tehnickoj struci ili prirodnoj nauci idu na bolje ili iste fakultete da rade. Mnogi od njih vole opusteno profesorsko leto i radice za manju platu da mogu da putuju po svetu i gaje decu. Mnogi dodju u akademske vode nakon sto im industrija sa njihovih pocetnih 10 slobodnih dana godisnje za odmor iscrpi svu energiju. Nije zivot samo posao. Ne ide svako na doktorske. Nije sve trenutni momenat. Sto vise znas sto se tice struke, to vise vidis da nista ne znas u porednjenju sa globalnom kolicinom informacija vezanih za bilo ciji struku. Izuzimam osnovne discipline koje su obicno samo baza drugih nivoa ljudske delatnosti. Matematika je matematika. Sama po sebi znaci li puno dok je ne vezes za disciplinu? Wall street ima vecinu zaposlenih koji razvaljuju matematiku i bave se npr. sa "actuarial science'om". Sve kreditne kartice i njihovi APR-I rade na kompleksnim zakonima kontrole upravljanja sistemima.

Veliki urbani centri vecinom ne privlace domoroce. Neki od njih ce da odu u mala mesta gde je jeftinije podizati porodice, gde ima manje problema sa transportom i sa sigurnosti u razlicitim oblastima. Tu gravitiramo mi naturalizovani, jer ima guzve, prodavnica koje imaju neke nase artikle ili nesto slicno, gde zivot bar podseca na onaj neki prethodni.

mveruovic
06.09.2018, 20:21
Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.

Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio.

Zasto bi bila nebuloza? Odakle ti ovakav stav, zivis u Americi pa tako pricas?


Odavde sa Balkana masovno ljudi idu da studiraju u Ameriku da l samo na godinu dana, cele studije ili postdiplomske.

milan.b
06.09.2018, 23:45
Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.

Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio.

Naravno da je nebuloza. Priznaju se gotovo svi fakulteti osim medicine i prava koja mora da se završi ovde da biljudi mogli da rade. Sve ostalo se priznaje bez problema. Ako želite da nastavite školovanje ovde na master studijama mora da položi TOEFL i možda još jedan ili dva kursa.

milan.b
07.09.2018, 00:10
Niko ovde nije napao celo američko školstvo. Problem su osnovne i srednje škole. Pa čak i te škole koje imaju "gifted programa" nisu baš naj naj, ali su bolje od onih koje to nemaju. Znamo jer je naša kćerka išla u jednu takvu školu sa "gifted programa".

Iako je išla u kindrgarden na MAP testu iz matematike na kraju godine je imala skor koja treba da imaju deca koja na početrku trećeg razreda, a iz engleskog jesika kao da je na početku prvog razreda. Znači ispred svoje generacije u oba slučaja.

Jako bitna napomena je da je to dete u Ameriku došlo iz Srbije pre 14 meseci sa osnovnim znanjem engleskog jezika, a matematiku smo sa njom radili kod kuće i da je nije naučila u toj školi.

Međutim, nisu hteli da je prebace u "gifted programa". Ta škola je inače imala ocenu 9, a ja sam kao lud tražio stan baš u tom kraju kako bi moje dete dobilo dobro obrazovanje. Grdno sam se prevario.

Takođe, znamo da su škole u predgrađima bolje od ovijh u Čikagu, ali i tu ima razlike.

Ono što ja znam iz razgovora sa prijateljima i našim ljudima ovde je da bi svi svoju decu poslali u Srbiju na školovanje od osnovne škole do fakulteta, samo da je Amerika bliža. Nažalost nije i primorani su da decu školuju ovde u Americi.

Što se tiče master i doktorskih studija tu su daleko ispred nas.