PDA

View Full Version : Loan for establishing credit history!


V777
21.10.2008, 23:11
Obzirom da ja kao I svi od nas kad dodju odmah na pocetku u US, nisam imala nikakav credit history, a trebao mi je apsolutno za sve, po savetu mog bankara u banci gde imam checking account (u Indiani moja banka je National city bank), uzela sam tzv. LOAN FOR ESTABLISHING CREDIT HISTORY.

Veoma prakticna stvar koja mnogo pomaze nama koji nemamo credit history da nakon nekog vremena imamo dobar credit history I mozemo nesmetano da uzimamo loanove bez problema za sve sto nam treba. Evo o cemu se radi.

Banka vam daje loan koji ide na vas poseban stedni racun, koji je zatvoren (vi imate novac na racunu, ali ne mozete da ga koristite, dok ga u potpunosti ne isplatite). Ja sam po savetu mog bankara, uzela loan na $1050, (iznos nije vazan, vazno je da se automatski otplacuje s vasec checking racuna svakog meseca I da uvek imate dovoljno novca na tom racunu), od cega sam morala da platim na pocetku $50, to je sve stavljeno na moj poseban stedni racun, u koji ja imam uvid online, ali ne mogu da ga koristim. Mesecno ga otplacujem oko $41, sto se skida automatski s mog checking racuna svakog 1. U mesecu (sada je svakog 24. Jer mi je tako lakse). Loan je zakljucen da se placa na cini mi se 29 meseci (sto nije ni bitno), jer ja imam u planu da ga isplatim u celosti vec nakon 13 meseci (ovde moram da napomenem dve stvari: 1. Loan ne moze da se isplati RANIJE nego kad prodje minimum godina dana, neovisno od ovih prethodnih 29 meseci; nakon godine dana, tj. tih 13 meseci – prvi mesec dok se uzme loan I zatim onih 12 meseci automatskog odbijanja s checking racuna. Nakon proteka tog vremena, vi mozete da I dalje placate svakog meseca po $41 ili da isplatite ceo dug I da otkljucate svoj stedni ulog, koji je u medjuvremenu I narastao za neki dollar, jer se radi o stednom racunu. 2. U toku godine, vi mozete I sami, kad koliko mozete I koliko mozete, da neovisno od automatskog skidanja para s racuna svakog meseca u odredjeno vreme, I sami uplatite neki iznos, - npr. Svaki peti dan po $1 ili kako god vam se svidja, ovo je samo primer, - ali morate da gledate da ne isplatite ceo iznos pre isteka godine dana). Kad isplatite ceo iznos, novac mozete slobodno da koristite svrsishodno za sta vam treba, kao I da ga prebacujete online ili u banci direktno na neki drugi racun etc…

Valja napomenuti da se svaka vasa uplata, pogotovo automatska, sto se tice ovog loana, evidentira u svim creditnim biroima I vas se credit history polako ali sigurno pravi…Vec nakon nekoliko meseci, postoji mogucnost da se uzmu od banke loanovi za kupovinu sitnijih stvari (tipa novog laptopa etc), dok nakon godinu dana (neovisno da li ste isplatili ili ne ceo iznos loana), mozete uzeti loan za kupovinu novog automobila, bez cosignera ili downpainmenta, u zavisnosti naravno I od vase platezne sposobnosti, recimo na nekih $30.000 manje ili vise. Naravno da je ovde vazno da uvek imate novac na raspolaganju kad banka uzima automatski novac s vaseg checking racuna.

Mislim da je institucija ovakve vrste loana veoma vazna, jer na pocetku, apsolutno niko vam nece dati loan, kad nemate credit history, a ukoliko nemate kesh, moze a bude veoma tesko za kupovinu bilo cega…

Ovo je primer iz Indiane, banka National city bank. Ukoliko neko zeli dodatne informacije ili da proveri da li u njegovom statu postoje ovakve mogucnosti, pitacu svog bankara za dozvolu objavljivanja njegovih kontakt detalja I postovacu ovde. Meni je inace ovo od ogromne koristi, nadam se da ce I vama biti. Ja licno za ovo nisam znala dok nisam otisla da trazim loan za kupovinu auta u mojoj banci, te nisam mogla da dobijem, bas zbog nepostojanja credit history. Zao mi je sto ranije nisam znala za ovaj loan, te ovim putem savetujem sve vas koji dodjete ovde , da odmah po dolasku uzmete jedan ovakav loan, jer vec nakon nekoliko meseci stacete na svoje noge bez problema, imacete mogucnost kupovine svega, bez ikakvih cosignera etc.


Ako nesto nije jasno najbolje, slobodno pitajte.


Puno pozdrava I srecno!:pozz::pozz::pozz:

stizeljeto
21.10.2008, 23:34
Fala puno, super informacija. Dosta me zanimaju te financijske cake i vrlo mi je bitno da sto prije ukapiram o cemu se radi.

Pozdrav!!

Seekimo
22.10.2008, 00:13
Ovo je naravno odlicna informacija.Evo sta mene interesuje.
1.Mozemo li mi odmah kada dodjemo da otvorimo taj checking account(znaci bez posla smo)?
2.Koliko kosta odrzavanje takvog racuna?
3.Da li mozemo na taj racun sami da uplatimo recimo 1500$,a onda ako dobijemo taj kredit od 1000$ da se skida sa njega svakog meseca automatski onoliko kolika je rata kredita?
4.Da li je taj kredit od (primer 1000$)gotovinski ili iskljucivo namenski za neku robu?
Eto par pitanja smoje strane pa mozda budu interasantna i ostalima,hvala

xeg
22.10.2008, 00:20
Koliko sam razumeo to je "zakljucavanje" $1.000 na checking ili saving account koji samo otplacuju taj fiktivni loan, right?
Kolika je kamata ako se sve vrati recimo nakon 13 meseci i koliko FICO poena on donosi?

Seekimo
22.10.2008, 00:45
Da procitao sam jos jednom lova je na posebnom racunu ,,zakljucana,,tako da pitanje br.4 otpada.

V777
22.10.2008, 20:31
Ovo je naravno odlicna informacija.Evo sta mene interesuje.
1.Mozemo li mi odmah kada dodjemo da otvorimo taj checking account(znaci bez posla smo)?
2.Koliko kosta odrzavanje takvog racuna?
3.Da li mozemo na taj racun sami da uplatimo recimo 1500$,a onda ako dobijemo taj kredit od 1000$ da se skida sa njega svakog meseca automatski onoliko kolika je rata kredita?
4.Da li je taj kredit od (primer 1000$)gotovinski ili iskljucivo namenski za neku robu?
Eto par pitanja smoje strane pa mozda budu interasantna i ostalima,hvalaEvo ovako:

1. Ja mogu da pricam sto se tice moje banke, National city koja je iz Indiane. Za druge banke ne znam za sigurno, ali je verovatno manje-vise isto...Kad se odmah dodje trebalo bi da moze da se otvori checking account. To nije vezano za posao. I ja cim sam dosla u Indianu, otvorila sam racun, nisam tada radila. Ali sam imala GC i SSN, koji se trazi pri otvaranju racuna. Znaci, mozda prvo da se saceka dok se ne dobije GC i SSN. U svakom slucaju, pitajte banku.
2. Meni je odrzavanje svih racuna besplatno. Za sada imam checking - tj. to mi je racun na koji primam platu, zatim savings - koji se obicno otvara u isto vreme kad i checking, i ovaj jedan savings zamrznuti s loanom.
3. Da moze i to da se uradi. Vi na checking ili na savings treba da stavite nesto od novca koji imate (zato i otvarate racun)...kad otvorite i savings racun za loan, vi kazite odakle zelite da vam se vuce novac, s kog na koji racun (checking, savings etc)...i to je to...
4.Taj kredit kad se otplati (npr. $1000), otkljucace se i bice dostupan za raspolaganje...posto se svi bankovski racuni mogu pregledavati on line, vi mozete da prebacujete sredstva i on line (i naravno uzivo kad odete u banku), s racuna na racun...tako da taj novac mozete da prebacite na savings drugi, na checking, da uzmete kesh na ruke, da placate robu, sta god vam se svidja...

Savet: kad dodjete ovde, ako vec nemate, otvorite i barem jedan paypal account za placanje preko neta. (negde je paypal i jedina mogucnost placanja). Paypal cete povezati s jednim od vasih racuna (npr. checking); kad se vrsi transfer sredstava s checking racuna na paypal racun obicno treba 3-5 radnih dana; ako nemate novca na racunu, ili imate nedovoljno, mozete vrsiti placanja, jer ce paypal automatski da vam povuce novac s racuna koji je povezan s paypalom (naravno podrazumeva se da imate novac na racunu koji je povezan s paypalom).

Pozdrav!:pozz::pozz::pozz:

Zana
22.10.2008, 20:56
Da, vidis - ta ti je dobra za pay pal, ja to isto radim ali mostly kad nisam sigurna za gas station ili radnju, jer pay pal ima mnogo bolji protection nego ostale banke. U svakom slucaju brze ponistavaju transakcije nego banke... I koristim pay pal za internet subscriptions...

xeg
22.10.2008, 21:38
Kolika je kamata tog kredita i koliko FICO poena on donosi za otplatu za npr. 13 meseci?

V777
22.10.2008, 21:49
Kolika je kamata tog kredita i koliko FICO poena on donosi za otplatu za npr. 13 meseci?

Pogledacu ugovor sutra kad imam day off i zvacu bankara da ga pitam, 'el moze tako? Sam moram da idem da spavam, stvarno ne znam napamet ovaj deo, a ne bih da pricam odokativno, ok?

Pozdrav!:pozz:

xeg
22.10.2008, 22:16
Ma ja to pitam tek onako... da nesto pitam:grin:
Stvarno me interesuje. Primetio sam da vi Ameri bas ne vodite racuna o kreditnim kamatama, bar ih nesto ne spominjete. Ja nesto ne volim te kredite, to mi dodje kao omca oko vrata. Nekako sam navikao da bolje neko vreme trpim i skupljam pa za kes pare da se cenkam:==D:

srdjevic
22.10.2008, 22:42
@Zana:
paypal daje besplatno debit card posle 60 dana koriscenja (da ne dozvoljavaju bas odmah da je uzmete) koja je povezana na vas paypal nalog (a tako mozda i sa vasim checking-om, ako je paypal povezan).... a kako paypal nalog stvarno podseca na checking account, nije ni cudo.
Stigne ti debitna, i od tada mozes nju da koristis za sve (online+offline, whatever) - ista je kao i bilo koja druga kartica; izdaje je Chase. :obrva:

@xeg:
sto, ja bas volem svoje kreditne... ne mogu mi nista, otplacujem ih na vreme, i uzivam.
koliko ja znam, FICO skor se menja po drugim merilima... znaci gleda se kako otplacujes kredite (da li na vreme ili ne), koji je odnos izmedju potrosenog i ukupnog (ovo je bitno samo za revolving credit), koliko cesto trazis kredit, itd.... taj jedan kredit ti nece umanjiti skor - osim ako ti nesto ne za___es. :;D:
ako je kredit revolving, onda ce ti uticati na skor dokle god imas balans na njemu (jer ti smanjuje gorenavedeni odnos potrosenog i ukupnog) i dokle god ga ne placas na vreme... to je ono sto moze da ti smanji FICO. da poveca... ne moze. to ide vremenom, racunaj tek posle 7 godina da ces imati fin FICO skor (zadnjih 7 godina se gleda, te tek tad mozes da izbegnes etiketu "insuficient credit length")... :smrc:

V777
23.10.2008, 15:39
Evo odgovora mog bankara, sto se tice pitanja od juce i loana navedenog u naslovu ove teme:

- kamata je 6,99%, kad se isplati ceo iznos, imacu jos $150 na racunu vise;
- ovaj loan donosi FICO poene, ali te poene ne odredjuje banka, vec kreditni biro, te banka i ne zna koliko tacno poena ovaj kredit moze da donese.

Pozdrav!:pozz:

Seekimo
23.10.2008, 23:28
Paypal!!!Sta je sad to???:ohman:

V777
23.10.2008, 23:52
Paypal!!!Sta je sad to???:ohman:https://www.paypal.com/

Procitaj kad imas vremena!

Pozdrav!:pozz:

Olivera
24.10.2008, 13:56
Source: http://www.delphifaq.com

This is about establishing credit. I learned it the hard way.

Spring 1997. I had moved from Germany to the USA around Christmas and enjoyed my first Southern Californian year. While I browsed the www, I saw some ads for credit cards, clicked on them and was thrilled by the nice designs. They were issued by First USA and I was given a choice of nice pictures of them. I saw one with a nice winter landscape and wanted to have it.
It was so easy.. type in social security # .. little did I know what I started ...
Nothing happened and a week later I saw a pretty card that featured motives from the business world, looked cool, so applied for that one too.
A few weeks went by and I got two letters saying something like "insufficient credit history".
I did not really need such a card, because I still had a Mastercard issued by my bank in Germany. The inconvenience of that card is that they charge me 1% on all expenses made in a foreign currency and I have to pay it off from my account back in Germany.
After getting those two letters, my sports spirit came out, I went on the web again and had no problem applying again :-)
Another letter came soon.

What had I done wrong? I did not understand it. I had lived in Germany financially stable and was used.. umm.. to be given a chance. I knew someone in San Diego who had never had a job in the entire life but qualified for a card by their bank. I did own a home in Germany with rental income, I never had had any problems with banks before.
So I asked my friend who worked back then in a collecting agency (she has her own finance brokerage business now). She yelled at me 'how could you be so stupid???'.


I had my address for 3 months only

I had my job for 3 months only

there was no record what I had done before and where I lived before

I had applied for several cards within short time

'In other words', she told me, 'everything is wrong with you. You are bad credit. Yuck, will I catch that over the phone line?'


What is important?

Stability (same job and address over years)
Difficult for immigrants.

Regular payments towards existing creditors
Well, I had none. My 4 successful phone bill payments did not count. Since nobody would lend me money, I figured, how could I have creditors?
My friend recommended me to get a Target (department store) card and wait before I reapplied for a regular credit card.
I followed her advice and Target indeed qualified me for a $200 line. I forgot about the cards for a few months, since I was doing fine without one. I used my ATM card all the time.. no problems.
More than half a year later I wanted to purchase airline tickets online and was to cheap to give my German bank that 1% fee for currency exchange. So I re-applied... did not work. My friend had not told me that I actually had to use that department store card <grin>. So here comes my big wisdom of 1997:

You need to BORROW FIRST to be respected by a bank
My friend then told me to get a Secured credit card

I did this with my local credit union. They agreed with my friend's statements that this would help me build credit. I deposited $500 and got a credit line of $500. My friend told me about secured cards that have a 1:2 or a 1:3 ratio. (1:3 means that if you deposit $500, your credit line is $1500.)
I did not really care that much and used the card frequently. Less than a year later, I applied for an unsecured card (www again) and got approved.

End of story.Here is some common sense

do not bounce checks

do not make late payments (phone, utilities). They will report if you are a bad customer, but they will not report, if you are a good customer.

do not apply for credit frequently. It makes you look desperate. This includes applications at x.com. Basically everybody who requests your social security number is suspicious.

do purchase things on payments.
I hate this advice! Upon arrival in California, I had bought a 12-year old car and paid cash. Big mistake. Buying a car is a good way to get a creditor.

Know that Discover card is useless to build credit.
Like utilities, they will report to the agency only the bad customers but not the good ones.


A list of creditors for the beginner

secured credit card
worked best for me and it has a real value.
department store card
no deposit needed, limited use. (I did not visit that store very often)

gasoline charge cards
easier to get than real credit cards and useful.

buy your car on payments
I don't know whether that dealer would have sold me on payments, but for immigrants who need a car anyway, it's worth a try.


Good luck!

Moja pitanja koja proizlaze od gorenavedenog primera za forumaske amere:

Dali je lako izvaditi store i gasoline cards i kakva je procedura?
O kakvom security credit sa ratio 1:2 i 1:3 govori?
Dali samo preko credit uniona to radi i na koji nacin?
Ja od ranijih primera koji ste naveli ovde sam shvatila da takav kredit na checking ili saving account ide 1:1.
Jel ovo preko credit union-a nesto drugo?

xeg
24.10.2008, 14:22
O kakvom security credit sa ratio 1:2 i 1:3 govori?
U startu dobijes 1:1 a nakon par meseci redovnosti u placanju oni ti poveruju da ces i u buduce tako redovno placati pa dobijes 1:2 pa kasnije 1:3...

Lucky
24.10.2008, 15:25
Ljudi ne treba toliko mistifikovati credit history.

1.Dodjete
2.posle mesec dva prijavite se za secure credit card sa npr $200 depozita i isto toliko limita.
3.tu karticu otplacujete na vreme kao i sve racune za vodu i struju
4.posle 6 meseci otprilike pocece da na vasu adresu stizu ponude za druge kartice i to je to

Fantastichan kreditni skor bi vam trebao samo ako hocete da kupujete novi auto sa 0% ili ako se resite da kupite kucu ili stan. Za sve ostalo mozete imati i prosecan i iznad prosecan kreditni skor.

Dakle nema potrebe da se time toliko opterecujete, samo sve placajte na vreme i pre tzv due date.

srdjevic
24.10.2008, 21:21
Slušajte Lucky-ja, čovek je totalno u pravu.

Ja sam u Bank of America (ne znam kako) dobio secured sa 1:5, kanda. Dadoh im $99, a dobio $500.

dreamerns
26.10.2008, 17:33
Uff...covece kako ovi ameri zakomplikovase zivot. Generalno, ako si (ono sto smo svi mi) imigrant, mozes zaradjivati milion dolara mesecno....bole ih...ima da se namucis dok ne napravis credit history i dok ti ne daju kredit. Ako si amerikanac od 18 godina i ides tek na studije, bacaju ti kreditne kartice...mole te da ih uzmes...ma covece, mozes ici u kredit koliki hoces...samo da si njihov rob doveka. U tome je i cela caka, ti kao emigrant iz neke nikad cuo zemlje uvek mozes tamo i da se vratis...zato im toliko vremena i treba da steknu sigurnost u tebe.

U svakom slucaju, ono sto meni i dalje nije jasno u celoj prici je...kolike su kamate na kredite (koje ti njima placas)?
Da vidim da li sam ovo sa secured credit card dobro shvatio, ti im das 1000$, onda uzmes od njih 1000$ i otplacujes tih 1000$ kao kredit, a na kraju ti oni vrate tvojih prvobitnih 1000$ sa nekom kamatom? jesam li u pravu?
Jos jedna stvar mi nije jasna....jer treba odmah traziti secured credit card cim otvoris checking account ili ne? Kada uzmes kredit, kako to otplacujes, jer ti se automatski skida sa racuna, ili imas neki poseban racun na koji prebacujes pare?
Sta je revolving credit?
Moram priznati da se ovih banaka najvise bojim...da ne zaserem s oprostenjem nesto u startu, kasnije me 7 godina bog otac izvaditi nece :-)

Olivera
26.10.2008, 19:57
Jos jedna stvar mi nije jasna....jer treba odmah traziti secured credit card cim otvoris checking account ili ne? Kada uzmes kredit, kako to otplacujes, jer ti se automatski skida sa racuna, ili imas neki poseban racun na koji prebacujes pare?
Sta je revolving credit?

Kolko sam ja naucila od interneta ide ovako:
Dali ces traziti secured odmah ili ne ovisi o tome koliko brzo zelis da pocnes graditi svoju credit history.
Kada uzmes kredit otplacujes ga svakog meseca kada ti dodje faktura za uplatu ili mozes napraviti da to ide preko trajnog naloga sa tvog racuna (u drugom slucaju treba paziti da kad se realizira trajni nalog ima pare na tvom racunu).
Revolving credit su pozajmljena svota novca (u obliku kredita) koji vrcas u equal mesecnim anuitetima i koji se obnavlja svaki put kad ubacis pare. Oni oduzmu kamatu od onog sto je ubaceno i ostatak ti ponovo mozes koristiti.
Zacarani krug gde te oderu od kamate. :no:

Evo sto sam nasla kao kredite za ljude sa low, bad i no credit history ovde (http://www.credit.com/products/credit_cards/secure.jsp).
samo me interesuje zasto kad su sve 4 nevedene kartice sa depozitom kao osiguranje kamata kod VISA card je 9.99%, a kod Master card je 19.50% ?
Dali zato sto kod master card stoji da oni reportiraju score to all 3 bureaus, a kod VISA pise samo:credit bureau reporting? (U jednom li samo?)
A, sta mislite? :blink:

srdjevic
26.10.2008, 23:00
U svakom slucaju, ono sto meni i dalje nije jasno u celoj prici je...kolike su kamate na kredite (koje ti njima placas)?

Zavisi od vrste kredita. Kreditne kartice uglavnom idu od 8 do 24, store credit uglavnom oko 20-24, auta na 4-8, private loans idu i do 30tak, itd... Svi oni imaju deals, pa da uzmeš na nula ili nešto - to ti nećeš skoro, traže istoriju, je li. Ovo ćeš ti dobiti. :belj:

Da vidim da li sam ovo sa secured credit card dobro shvatio, ti im das 1000$, onda uzmes od njih 1000$ i otplacujes tih 1000$ kao kredit, a na kraju ti oni vrate tvojih prvobitnih 1000$ sa nekom kamatom? jesam li u pravu?

Upravo tako. Uglavnom otključavaju za 6 meseci ako lepo sve uredno plaćaš.

Jos jedna stvar mi nije jasna....jer treba odmah traziti secured credit card cim otvoris checking account ili ne? Kada uzmes kredit, kako to otplacujes, jer ti se automatski skida sa racuna, ili imas neki poseban racun na koji prebacujes pare?

Da, odmah, ali ne neophodno kod svoje banke. Treba ih pitati, ako imaju u ponudi secured, onda super. Inače, tražiti secured opciju prvo. Isti je đavo, a vaš depozit stoji na savings account-u, što znači da je štednja, ide vam interes (mali, ali jbg).

U zavisnosti od toga gde uzmeš checking account i gde uzmeš credit karticu, imaćeš različite opcije za online. Možeš da biraš. :grin: Ili ćeš na sajtu checkinga da napišeš kome online prebacuješ (broju računa njihove banke), ili ćeš na sajtu kreditne da navedeš sa kog checkinga da povlači. Po meni, bolje je sve držati na checkingu, jer kreditne ćeš menjati, a ovo ti je tvoja kinta tvoj račun, plata tamo direkt ide, itd...

U 100% slučajeva, checking će ti dati i čekove, pa možeš svakog meseca da ga šalješ poštom (stigne ti sa statementom i koverta, samo da im vratiš). Ako ne voliš online, that is... :;D:

Sta je revolving credit?

Reče ti Olivera... Kad kupiš auto, recimo, oni ti daju kredit na cenu auta, i to je to. Svaki put kad platiš mesečnu ratu, smanji ti se koliko duguješ. Tako dok ne dođe do nule. A revolving su ti kartice, jer kad uplatiš 100$, tih 100$ odmah opet možeš da potrošiš.

Evo sto sam nasla kao kredite za ljude sa low, bad i no credit history ovde (http://www.credit.com/products/credit_cards/secure.jsp).

Ja generalno ne volim online banke, a pretpostavljam ni naši ljudi koji dođu odmah odande gde toga nema. Zato ljudima savetujem Bank of America za secured credit cards (a Chase u Chicago-u za checking+savings), jer imaju banku u koju mogu da odu ako nešto zaškripi...

Dali zato sto kod master card stoji da oni reportiraju score to all 3 bureaus, a kod VISA pise samo:credit bureau reporting? (U jednom li samo?)

Svi reportiraju svima (moraju), i svi traže izveštaj od sva 3 biroa kad vadiš kredit - nema brige.

stizeljeto
13.11.2008, 19:26
Jel mozemo mi koji tek dodemo trazit od banke npr. tej revolving credit da si kupimo auto. kao sto je onaj tip na engleskom rekao da nije trebao kupit auto u keshu nego na rate. Mene zaniam dali ce nam banka uz neke uvjete (zirant.., ucesce) dati kredit za auto. Ili to niej uopce opcija za nas?

V777
14.11.2008, 17:06
Jel mozemo mi koji tek dodemo trazit od banke npr. tej revolving credit da si kupimo auto. kao sto je onaj tip na engleskom rekao da nije trebao kupit auto u keshu nego na rate. Mene zaniam dali ce nam banka uz neke uvjete (zirant.., ucesce) dati kredit za auto. Ili to niej uopce opcija za nas?

Kredit za pravljenje kreditne istorije sam ja trazila tek kad sam dosla u Indianu i posavetovala se sa bankarom oko svega...znaci ja sam vec gotovo pola godine bila u US...ja ti ovo pricam iz svog iskustva... da je imao ko ranije da me posavetuje, sigurno bih ga uzela cim sam dosla...no dobro...ja nisam mogla da uzmem loan za auto, jer nisam imala uopste credit history, ukoliko imas cosignera - ziranta, koji je opet sa sto boljim credit history, banka odobrava loan, ali taj loan i nije na tvoje ime, vec na ime tvog cosignera (Milosh je to lepo objasnjavao u nekom od ranijih postova, a i sve ovo smo mi vec pisali pre)...Naravno za loan for establishing credit history treba ti da imas stalan posao, te checking account odakle ce da se skidaju pare automatski, odredjenog dana u mesecu, u zavisnosti kako si se dogovorila u banci. Nakon nekoliko meseci urednog placanja, mozes da uzmes na kredit neke sitnije stvari, a nakon godine dana uredne otplate ovog loana, mozes da uzmes sama bez ziranata novi automobil neke srednje vrednosti...Banka u kojoj sam ja uzela ovaj loan je National city bank, a opet u zavisnosti od banke do banke, verovatno se razlikuju i uslovi za uzimanje ovog kredita, ovo su samo neke nacelne smernice...

Ovo sto si rekla da treba auto da se uzme na rate a ne za kesh, odnosi se upravo na izgradnju kreditne istorije: ukoliko uzimas za kesh, ne pravi se credit history, ukoliko uzimas na rate, prijavljuju se placanja creditnim biroima, te se pravi credit history. Problem je u ovom nasem slucaju taj sto, kad ti dodjes odmah, tebi treba auto, te moras da das neki kesh, ako nemas drugu opciju za prevoz. Ukoliko mozes da cekas, te da pravis credit history, onda je to druga prica...

Nadam se da je ovo pomoglo...

Pozdrav!:1081:

stizeljeto
14.11.2008, 17:16
Hvala ti puno na jos jendom pojasnjenju iako mi je sve ovo vec jasno. Em sam citala na forumu em postavljala pitanja i dobivala odgovore. Konkretno me zanimalo dali mogu uzet kredit jer sam ''krivo'' shvatila da je to pametno jer ti ide history.

Recimo da imam cosignerai uzmem revolving credit dali onda meni ili njemu ide credit history? Ako ne onda je izgleda bolje sacekati jer nista me ne prijeci da napravit kao i ti, znaci loan for establishing credit history i cekam godinu dana i onda uzmem nesto
sama.

Hvala jos jednom i pozdrav!

jm2001
14.11.2008, 19:13
ako uzmes kola sa cosigner (zirantom), i u ugovoru su oba imena (nije vazno koje ime je prvo mislim ) onda se kola pojavljuju i na tvom i na zirantovom kreditu. kad potpisete ugovor sa bankom za loan oba imena su na tom ugovoru i kredit ide na oba imena. Tako sam ja uradila. posto nisam imala nikakvu kreditnu istoriju, nasla sam ziranta, pa su cak ziranta stavili kao prvo ime (primary account holder), a mene kao drugu osobu. i loan za kola se pojavljuje i kod mene na credit report-u.

V777
14.11.2008, 20:17
Nadam se da ce Milosh da se javi i objasni sto se tice ovog dela za loan sa cosignerom (evo iskustva i jm2001)...naravno da svaki kredit koji se prijavljuje kreditnim biroima i koji se uredno placa podize credit history, ali na pocetku, ako ti treba auto, moraces ili da trazis cosignera ili da placas keshom.

Pozdrav!

chidzi
13.12.2008, 11:05
Pozdrav svima!
Elem, procitah sve postove ovde, ali mi ipak nesto jos nije jasno, moguce da mi je promaklo, ajd da pitam..
U vezi kupovine auta, a tu smo tek 3 nedelje, tj. nemamo nikakvu kreditnu istoriju..
Da li je moguce otici u banku, turiti depozit od 3000-4000USD, i onda na osnovu toga dobit loan od banke na kupovinu auta cija je ukupna vrednost 2000-3000USD, sa li bez downpayment-a?

landlord
13.12.2008, 12:23
Ajd prije nego ti neko odgovori.. bar se predstavi..
kazi kad si otisao kako.. jel lottery u pitanju ili nesto drugo..
Ako si procitao sve postove.. onda si vjerovatno primjetio da smo svi ovde kao jedna velika porodica..:)

I da dobro dosao na forum..

Zana
13.12.2008, 12:34
Dobrodosao/la na forum.

Jesi to propustio/la neku nulu ili? Zasto bi dao deposit od 4K za nesto sto kosta 3K? Zbog credit history? Ja zaista nisam cula da je neko ikada takav credit uzeo od banke, ali ne iskljucujem da je moguce pod odredjenim uslovima. Ja sam uzela na 5 godina, ali sam imala neki history u to vreme. Dosta ljudi koje znam kupi prvi auto za cash pa nakon nekog vremena bolji auto na credit. U svakom slucaju, mislim da cemo ti dati bolji odgovor ako malo pojasnis situaciju. Btw, koji deo LA je u pitanju?

xeg
13.12.2008, 13:26
Jesi to propustio/la neku nulu ili? Zasto bi dao deposit od 4K za nesto sto kosta 3K? Zbog credit history?

Da, verujem da pita zbog credit history jer isto pitanje iz tog razloga i mene interesuje. Ako brzo nadjemo posao onda bi uzeli auto u startu i to je bas taj iznos $2.000-$3.000 tako da se ta ideja poklapa sa nazivom teme samo u vecem iznosu.

landlord
13.12.2008, 19:57
Da, verujem da pita zbog credit history jer isto pitanje iz tog razloga i mene interesuje. Ako brzo nadjemo posao onda bi uzeli auto u startu i to je bas taj iznos $2.000-$3.000 tako da se ta ideja poklapa sa nazivom teme samo u vecem iznosu.

Jesi gledao aute na craiglisti? Meni ej ono totalno cudno tipa isti model isto godiste a razlika u cijeni u par hiljada.. Nevjerovatno..

Koje se trenutno auto moze uzeti (mislim na to koja marka nece puno izgubiti na cijeni ako se vozi tipa pola godine/godinu) za taj novac 2000 - 3000 .. da nije veliki potrosac.. i koje godiste.. je aktuelno za te novce?

xeg
13.12.2008, 20:13
Jesi gledao aute na craiglisti? Meni ej ono totalno cudno tipa isti model isto godiste a razlika u cijeni u par hiljada.. Nevjerovatno..

Da, video sam to i meni je cudno. Ima tu necega, primetio sam za neke da su bili poplavljeni pa je to odgovor ali neki nude sve moguce provere i garancije za auto koji nije mnogo presao, par godina star a kosta ~3.000:wtf:
Postoje i velike razlike od drzave do drzave, na Floridi su dosta povoljne kirije i vozila.

mvp977
13.12.2008, 23:52
Confuse the cat ! :udri: Ja nista ne kontam , al' se nadam da cu polako provaliti.
Mrzim ekonomiju !!! Izvinjavam se onima kojima je to profesija .

chidzi
14.12.2008, 08:52
Izvinjavam se za ponasanje, ja primetio da su svi ovde kao porodica, pa sam odmah uskocio kao clan, bez objasnjenja :)

Da, u pitanju je lutrija. Ja, zena i klinac smo stigli ovde 22.11.2008, u Los Andjeles, preciznije Glendale.

Vec su nam stigli 'permanent resident card', a i 'social security number', tj. SSN nam nije stigao, ali sam u Van Nuys-u otisao u 'socijalno' i za pojmove Srbije neverovatno ljubazna sluzbenica mi je objasnila da su nam SSN-ovi vec u procesu, da ce nam stici za 10-15 dana, a da mi ona u medjuvremenu moze dati papir overen od strane social security office-a sa mojim SSN-om. Pri tome mi je dala i obrazac za SSN za dete (sin od 9 meseci), da popunimo i donesemo zahtev i za njega, treba samo 'birth certificate' da prilozimo, a svakako moramo svi skupa u ponedeljak tamo, jer, naravno, nisam mogao dobiti SSN za zenu, ona to licno mora da preuzme.

Sve to u cilju zakazivanja testova u DMV-u vec u ponedeljak, da citavu pricu sto vise ubrzamo.

Elem, sad dolazim do pitanja koje sam postavio: Da li je moguce krenuti graditi kreditnu istoriju na necem stvarnom, kao sto je kupovina automobila, a ne fiktivno kao sto ste spominjali, polozi se 1000USD na racun, onda banka da loan na taj iznos, pa se to skida automatski sa tog racuna koji je zakljucan i samo je za otplatu loan-a, itd itd..
Konkretno, postoji li mogucnost uplatiti na neki takav racun recimo 2000USD, a od banke dobiti namenski loan za auto? meni to zvuci vrlo realno, kad banka nema nikakav rizik zbog toga sto nemamo kreditnu istoriju? Mada to sto je meni realno mozda nije banci i sistemu..

Nadam se da sam sad pojasnio ono sto nisam u prethodnom postu :da:

Lucky
15.12.2008, 03:17
To sto pitas ima rezona, jednostavno otidi do banke i pitaj. Cak bih ti preporucio da mozda probas sa nekom dobrom kreditnom unijom jer ce ti oni pre odobriti neki tako manji kredit.

Sto se tice automobila cije cene izgledaju "too good to be true" to je zato sto je verovatno to i istina. Pre 2 godine je ovde bila afera sa prodajom kola sa podrucja koji su bili pogodjeni uraganima Katrina i Rita. Znaci auto star par godina upola cene....a ovamo bio pod vodom par dana ili nedelja.
Ovo je ili neka takva varijanta ili nesto slicno