PDA

View Full Version : period cekanja za green card I-130


chicagopn
29.10.2008, 12:11
malo sam trazio ovu temu ali nisam nasao ako je vec ima molim ispravite me.
Jutros od kako sam ustao uhvatila me neka kriza i nervoza vise od ovog cekanja .Ja sam na listi cekanja od 23 aug 2005 predao mi je otac USA drzavljanin obrazac I-130 ozenjen sin preko 21 godinu,pa me interesuje DOKLE CU VISE CEKATI,kad udjem na stranicu USCIS i pogledam procesing dates datumi se slabo tamo pomeraju.Da li ima neko iskustva i da li je dobio neko na ovu varijantu i koliko se to vise ceka?

Inace ja sam ziveo u Americi kao klinac isao malo u skolu i imao sam green card i SSN koji jos uvek imam, sa njim sam prosle godine izvadio ID i nakon toga polozio vozacki .Ako neko i u tom smeru zna nesto neka mi malo pojasni da li su mi to neke vece sanse ili ne.

Trenutno imam B1/B2 vizu na 3 godine
Hvala svima unapred

chicagopn
29.10.2008, 14:35
zaboravio sam pozdraviti sve na ovom forumu jer sam novi clan od danas,
tako vas sve skupa pozdravljam u nadi da cemo se lepo druziti

V777
29.10.2008, 16:16
Pozdrav tebi novom clanu I dobro nam dosao!

Ova tvoja situacija mi nije bas najjasnija: ti kazes da si imao zelenu kartu ali da je sada nemas, kako je do toga doslo?

Da li si na USCIS sajtu proverio gde je tacno tvoj broj, u kojoj fazi?

S USCIS-a, evo informacija koje se odnose na tebe (ako si vec posecivao stranicu, sigurno ih I znas vec, ali cisto potsecanja radi)
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=0775667706f7d010VgnVCM10000048f3d6a1RCR D&vgnextchannel=4f719c7755cb9010VgnVCM10000045f3d6a1 RCRD

Preference Categories
If you wish to immigrate as a relative of a U.S. Citizen or lawful permanent resident, you must obtain an immigrant visa number based on the preference category in which you fall.
People who want to become immigrants are classified into categories based on a preference system. The immediate relatives of U.S. citizens, which includes parents, spouses and unmarried children under the age of 21, do not have to wait for an immigrant visa number to become available once the visa petition filed for them is approved by USCIS. An immigrant visa number will become immediately available. The relatives in the remaining categories must wait for an immigrant visa number to become available according to the following preferences:
• First preference: Unmarried, adult sons and daughters of U.S. citizens. Adult means 21 years of age or older.
• Second Preference: Spouses of lawful permanent residents, their unmarried children (under twenty-one), and the unmarried sons and daughters of lawful permanent residents.
• Third Preference: Married sons and daughters of U.S. Citizens.
• Fourth Preference: Brothers and sisters of adult U.S. Citizens.
Once USCIS receives your visa petition (Form I-130, Petition for Alien Relative), it will be approved or denied. USCIS notifies the person who filed the visa petition of the petition was approved. USCIS will then send the approved visa petition to the Department of State's National Visa Center, where it will remain until an immigrant visa number is available. The Center will notify the foreign national when the visa petition is received and again when an immigrant visa number is available. You do not need to contact the National Visa Center, unless you change your address or there is a change in your personal situation, or that of your sponsor, that may affect eligibility for an immigrant visa, such as reaching age 21, marriage, divorce, or death of a spouse.

Koliko sam ja razumela, ti imas preko 21 godine I ozenjen si. Vidis I sam da se broj za tvoju kategoriju ceka da bude dostupan…

Na visa bulletin listi, imas I brojeve koji se trenutno obradjuju:
http://travel.state.gov/visa/frvi/bulletin/bulletin_4371.html

FAMILY-SPONSORED PREFERENCES
First: Unmarried Sons and Daughters of Citizens: 23,400 plus any numbers not required for fourth preference.
Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent
Residents: 114,200, plus the number (if any) by which the worldwide family preference level exceeds 226,000, and any unused first preference numbers:
A. Spouses and Children: 77% of the overall second preference limitation, of which 75% are exempt from the per-country limit;
B. Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older): 23% of the overall second preference limitation.
Third: Married Sons and Daughters of Citizens: 23,400, plus any numbers not required by first and second preferences.
Fourth: Brothers and Sisters of Adult Citizens: 65,000, plus any numbers not required by first three preferences.
Ti se vodis pod 3. Kategoriju, u tabeli koja je vezana za tvoj slucaj, kaze da se trenutno obradjuju slucajevi koji su predati pre 01. Jula 2000….

E sada, ja ne znam da li ti imas neke povoljnosti, obzirom da si imao ranije zelenu kartu, da li si ti pisao ili pokusao da kontaktiras na bilo koji nacin USCIS povodom tvog slucaja? Da li si mozda razmisljao o konkurisanju za zelenu kartu preko lutrije?

Puno pozdrava I svako dobro.:pozz:

chicagopn
29.10.2008, 16:38
igram i lutriju zadnje 3 godine i nista,lepo mi se ne da nesto.Ja imam tamo roditelje i oceve roditelje svi su drzavljani osim majke ona ima green card,i lepo me je deda molio zimus da odemo u imigrejshen i da se lepo raspitamo ko zna mozda bi nesto znacilo.Cale kaze da oni vise sa tim nemaju veze jer sam ja u procesu mada neverujem.Imao sam green cartu od 79 pa dok nisam dosao 83 vise nije produzivana ,a sa SSN koji imam isto od tog vremena sam zimus uzeo ID zatim polozio vozacki bez ikakvog problema.Veruj mi da zivim za taj dan da sa svojom porodicom odem odavde,jer me vezu dosta uspomene iz detinjstva na Chicago tamo sam krenuo u skolu prvi i drugi razred, tamo sam rastao i veruj mi da se osecam kad sam tamo kao kod kuce.

Zana
29.10.2008, 17:43
Nisi produzio Zelenu kartu? Ja bih na tu temu mogla da napisem sto sta, ali ne bih pre nego sto saznam zasto - molim te ako nije problem i ako nije suvise licno daj nam razlog. Jesi mozda bio bolestan? Imao porodicne probleme? Bio u zatvoru? Ja ne razumem... I ti si nestrpljiv da cekas na "red"?

Iskreno, ja sam oduvek imala stav da ljudima koji se sale i ne treba dati Zelenu kartu: ja bih lepo uvela da fizicki mora da se bude u zemlji 9 meseci (kalendarske godine) pa kad se lepo ocisti zemlja od ovih "oce piski, nece piski" onda mozda kvote ne bi ni bile potrebne za ljude koji znaju sta hoce. I koji ce da placaju porez - koji ce onda da se preusmeri na projekte koji koriste ljudima koji zive ovde. Ja sam zbog bahatosti i trazenja rupa u zakonu koje je postalo uobicajeno u Srbiji i otisla odande. Prosto i jednostavno.

Postoje i oni koji ne mogu da dobiju ni turisticku vizu nakon sto izgube Zelenu kartu, tako da si ti jedan od srecnijih. Uostalom, proveo si dosta vremena ovde - znas kome treba da se obratis za odgovore na pitanja koja su vezana za tvoj slucaj. Ovaj forum je prvenstveno namenjen za informacije o dobijanju Zelene karte preko lutrije.

Ja se izvinjavam za over-reaction: znajuci koliko ljudi ovde dodje na nista - nemajuci roditelje niti pomoc sa bilo koje strane, i trudi se da stvori bolji zivot za porodicu i sebe - ne mogu da ostanem pribrana kod ovakvih situacija. Dakle ako zaista postoji normalan razlog - ja cu se izviniti javno, sto i dalje ne znaci da cu ucestvovati na ovoj temi jer stvarno ne znam kako da pomognem. Za pitanja vezana za lutriju, uvek sam available. Za ovakve situacije - niti imam podatke, niti imam nameru da visim na internetu i trazim informacije umesto tebe... niti da zovem telefonom umesto tebe... Ne verujem da bilo ko od aktivnih clanova ima iskustvo sa gubljenjem Zelene karte. Sto god da uradis - neka ti je sa srecom. Nisam naopak covek :suure:, svakom zelim da uspe u onome sto radi. Pozdrav.

chicagopn
29.10.2008, 18:35
Polako Zana ti si odmah pocela da vices na mene ,daleko bilo da sam izgubio kartu zbog moje nesmotrenosti ili da sam se drogirao ili sta jos nego,sta se pita dete koje je otislo sa 4 a vratilo se sa 8 godina inace sam ja 75 godiste MOJI NE SAVESTNI RODITELJI su u pitanju vratili se davne 83 iz amerike kad smo bili u punom usponu koliko ja znam od mojih babe i dede ,nesto im je falilo ali tada je nasa drzava kolko tolko bila na mestu mislim te 83 otac je ovde poceo kucu i zavrsio je cak je i on izgubio green card sa svojih 30 i kusur godina ,ko je mene sta pitao i sta sam ja znao sa 8 godina i tako je moj tatica isao tamo vamo setao jaja poceo je rat situacija zagustela nema posla inflacija i on se napokon prikupi i ode 98 ponovo nekako je imao srecu kao i uvek i na aerodromu su mu rekli da ide da preda za drzavljanstvo jer se stalno seta i valjda su njemu starci uplacivali income taxu tako bar ja znam posle je on ponovo preveo mamu 2001 i tako su oni sada tamo ponovo rade srecni zadovoljni a mene niko za nista ne pita ,olio sam ga 1000 puta da mi preda za iseljenje i jedva ga namolio 2005 kad je i predao i tako ja sada cekam ,cekam da napunim 50godina pa da idem (mogu pravo u libertyville)eto to je moja prica .Znam da je ovo forum vezan za lutriju kvalifikovao sam se i ove godine kao i prosle i predprosle ali nemam ja te srece nikad u zivotu nisam nista dobio
pozdrav

Zana
29.10.2008, 19:05
Ok, izvini :naughty: nisam pocela da vicem, nego mi se ucinilo da si se klackao na dve stolice:naughty: dosta je ljudi bilo neozbiljno sa zelenom kartom, a kad dodje brak i deca onda daj vracaj izgubljeno, daj da svi palimo nazad.

Cinjenicno stanje je da neki ljudi drze sve opcije otvorene, a neki ne - ja vise volim da se "druzim" sa prvom kategorijom... da, te price iz 80-tih su mi jako poznate: sve u sistemu i moje familije - sta ima da zidam kucu kad imam drzavni stan, sta je to bese stanarsko pravo, sta cu ja po tudjim zemljama da se grbavim tamo i tako up and down godinama dok nije zagustelo. Isto smo godiste inace...

Sta da ti kazem, ostalo ti je jos 5 godina cekanja (ne verujem da moze da se ubrza) jedino ako tvoj otac ne izdejstvuje nesto preko drugacijih osnova. U medjuvremenu konkurisi svake godine. Trebalo je da odes u imigraciono dok si bio ovde i da pricas sa njima.

E sad opet (obrati paznju - sad vicem :naughty: jer ti ne da si propustio jednu sansu nego malo vise), da si bio kod advokata on bi ti verovatno rekao da Zelena karta koju si ti imao u ono vreme nije imala expiration date (izdavane do 1989), te da si sve do kraja septembra prosle godine mogao da predas Form I-551 da ti samo zamene kartu (kao sto se to desilo tvom ocu pretpostavljam - verujem da je to bio razlog a ne da li je neko uplacivao taksu ili ne, jer ne verujem da su u to vreme imali pristup tome - odnosno pre ovih antiteroristickih zakona nisu smeli tako lako da ti "brkaju" po personal info). Sve si to mogao da vidis ovde (http://www.uscis.gov/propub/ProPubVAP.jsp?dockey=6795c8bdfa4a7d08be9154050c8fe fb5).

I sta da ti kazem sad... srecno...

chicagopn
01.11.2008, 15:12
E pa Zana bas si me obradova vescu da sam mogao to produziti do prosle godine I-551 od te veceri kad sam to procitao spavam po 2 sata nocu.Ali kako da mene niko nikad nije pitao uvezi te moje green card do dan danas niti da mi ponudi neko produzenje bio sam i po ambasadi i prelazio granicu Amerike immigration i niko bre nikad da nesto spomene,da me uputi sta da radim,sta mogu da radim,nista.A eto recimo zimus kad sam bio za ID prosao sam bez problema sa mojim SSN iz 1979 i neznam sta bih ja mogao da radim kolike su mi mogucnosti sa ID,vozackom i social security cartom za neki posao .Ovi moji roditelji njih sve nesto strah nemoj da ides u Imigration sta ces kod njih nemoj da muvas nesto da upropastim ovo sto sam cekao do sad.To je kad ja ne koristim svoj mozak.Razmisljao sam da sad kad odem ponovo na prolece za Ameriku da odem sa ID i SSN i kazem da sam izgubio green card i predam taj I-551 da vidim sta bi mi rekli sta mislis ti o tome?

Zana
01.11.2008, 21:52
Izvini – znam da je upsetting. However, ako si isao na link, mogao si da vidis da je to vazilo do septembra prosle godine tako da neznam da li postoji neka druga varijanta da se to regulise. Ne znam da li si u to vreme i imao zelenu kartu (document u rukama) ili si je bacio ili izgubio ili ko zna sta vec. Ne znam ni da li bi ti odobrili zahtev, jer mnogo faktora utice na to.

Zato ti i savetujem da odes kod dobrog imigracionog advokata makar na konsultacije (a verujem da ih ima dosta u Chicago) – kad budes sledeci put dolazio. Oni ce najbolje da znaju sta ti je raditi i da li postoje neke sanse – ako uopste vise i postoje. Znam da kostaju dosta ali ako pravilno izaberes, taj novac se isplati. Ne verujem da je dobra ideja da kazes da si izgubio nesto sto ti jedino daje legal status u ovoj zemlji. Ali, to je samo moje razmisljanje – nisam sigurna sta ti je najbolje da uradis u ovoj situaciji.

Ako nista drugo ne moze da se uradi – ostaje ti peticija i zelena karta. Razmisljaj pozitivno – ti ipak imas vece sanse nego bilo ko drugi ko ima samo lutriju kao opciju pa maker to znacilo da treba da cekas godinama.

kolja
04.11.2008, 00:46
zana izvini sto upadam u "pricu" ali da bi li mogla da mi kazes na koliko mi "lutrijasi" dobijamo GC -na 5 ili 10 goina? i da li ima neke veze ko je nosilac vize (da li nosilac dobija na duze vreme a supruznik na krace vreme) ;zanima me isto da li mozemo da promenimo adresu na koju hocemo da nam se posalje GC kad stignemo na aerodrom (izgleda da ljudi kod kojih smo trebali da idemo nece biti u stanju da zadrze svoju kucu pa ce se seliti pre nego sto mi stignemo u USA );hvala i izvini na cimanju

Zana
04.11.2008, 01:26
Dobices Zelenu kartu na 10 godina - oboje ili otroje :grin: ko god dolazi. Koliko mi se cini iz svih prethodnih postova ti mozes da promenis adresu kad sletis, mislim da je nbekoliko ljudi imalo iskustvo sa tim. Ukoliko postoji sansa da ipak odes kod njih bilo bi bolje da ne menjas (i jos nesto ne moras na aerodromu mozes da uradis i online - kind of je malo sigurnije nego kad neko manualno to radi) - ali ako oni ne mogu da zadrze kucu onda sta ces - moras (mada i da foreclosure u pitanju ne moze niko nikog da izbaci napolje pre nego istekne 6 meseci). Nadam se da ovo help!

kolja
04.11.2008, 03:25
hvala Zana -ne znam koji problem imaju -ti to bolje znas kako vec ide -mislim da je jos nesto u pitanju (privatni neki problemi ?necu da nagadjam samo sam dobio mail da verovatno nece moci da nam izadju u susret u vezi te stvari ) ;ko zna -nije mi bas prijatno bilo da ih pitam preko telefona (on je "nas " covek a ona Amerikanka)-mozda.......? pokusacemo na aerodromu -mozda postoji sansa da se dobije i licno (u lokalnom imigracionom ofisu?) u svakom slucaju hvala na informacijama !!!

srdjevic
04.11.2008, 07:14
inace, selidba nema nikakve veze... ovde to ide ovako: kad se selis sa adrese 1 na adresu 2, onda lepo odes na sajt poste (to ce i taj da uradi) i da namesti mail forwarding (placa se $1 i traje 6 meseci, koliko se secam kad sam se ja selio)... tako da, to se odmah u posti posalje gde vec treba, nema tu brige. :;D:

naravno, razumem situaciju, pa ovo nije licno tebi, ovo je cisto info, znam da je tebi zamrseno malo... :smrc: