PDA

View Full Version : Stanovi - share, rent, sublets

Zana
16.12.2008, 08:18
Ova tema bi trebalo da pomogne svima koji imaju problem stanovanja u prvo vreme kada se usele u USA. Zaista je problem ako dobitnik vize nema nikoga ovde - rodjaka ili prijatelja i jako je tesko u toj situaciji pronaci stan. Dakle - ukoliko neko trazi roommate, ili neko ko zivi ovde i hoce da izda deo stana novajlijama, ili ako neko ko zivi ovde menadzuje zgradu i zeli da pomogne, ili neko zeli da sublet stan na odredjeno vreme - ovo je strana za te namene. Naravno - www.zelenalutrija.com ni u kom slucaju nije odgovorna za bilo kakve problematicne dogovore i slicne situacije, vodite racuna da napravite validne ugovore u svakoj situaciji. Takodje, s obzirom na to da ova strana ima striktnu namenu - svaki post koji u svom sadrzaju ima nesto sto nije vezano za pronalazenje stana (ili misljenje o istom, upozorenje, etc) bice izbrisan. Lokacija je nebitna dokle god je svrha posta odgovarajuca.

Sloba_Kg
11.04.2009, 00:22
Mene zanima jedna stvar,
koliko verovati sajtovima poput APARTMENTS RATING i slicnim.
Po mom misljenju ne mnogo jer ko je zadovoljan svojim stanom, tesko da ce da izdvoji vreme da pohvali, vec zivi svoj zivot, ali ako neko ima problem koji se nije resio onako kako su oni zamislili, odmah se okaci na net i pise sta mu se desilo.
Sta vi mislite? Koja su vasa iskustva?

V777
11.04.2009, 05:06
Dobro si me podsetio da napisem raiting za svoj stan gde zivim na gore pomenutom sajtu...sve nesto zaboravljam, ali neopravdano...

Evo mog misljenja: svi sajtovi koji imaju customer raiting (pocevsi od kupovine obicnih stvari u prodavnici, preko avio companija, iskustva s automobilima etc... sve do rentanja stanova) su po meni veoma korisni, daju ti presek nekih informacija o kojima mozda u datom momentu ne bi ni razmisljao (na kraju svi smo mi razliciti i drugacije gledamo na istu stvar). Ipak, sve te primedbe i pohvale moras da shvatis objektivno i relativno, jer ukoliko se nesto previse hvali, (sada mislim na stanove), postoji mogucnost da customer raiting pise sama uprava apartmana (neki put nece da kazu da su oni ti koji pisu, vec idu anonimus), kad se nesto previse kudi, verovatno nesto ne valja, ali opet, svi smo mi razliciti, sto meni mozda smeta, ti ne bi ni primetio, i obrnuto...za stanove je najvaznije da se nalaze u sigurnim podrucjima grada, znaci ne u nekim opasnim delovima, da imas one osnovne stvari sto ti znace za normalan zivot, da ti bude stan blizu posla (koliko je to god moguce), da budes ti zadovoljan onim sto ti je potrebno, da kvalitet celokupne usluge bude u nekoj logicnoj srazmeri s cenom...

Evo npr. sad gledam raiting mog apartmanskog kompleksa (koji je inace preko 500 jedinica, a svaka zgrada ima svega 4 stana, pa vidi sad, to je kao mali grad), e sad , tesko da ce svi da budu extremely happy, ali ok...znaci raiting mog naselja je oko 50%, sto i nije nesto mnogo, a ja bih licno dala bez razmisljanja 100% raiting....dalje, gledaj i koliko su stara misljenja; ja na sajtu vidim da su se ljudi javljali veoma malo zadnjih godinu dana, da su misljenja od pre ko zna koliko godina, a npr. ja sam ovde oko 8 meseci i skoro je promenjen management, te je sada malo drugacije (meni licno je bilo dobro i sa starim managementom, a i sada s ovim novim)....naselje npr. moje nije ogradjeno, ali mi nemamo nikakvih problema ovde uopste (imala sam priliku da ulazim u gated naselja bez ikakakvih problema, a da uopste nisam stanovala tamo, te se pitam cemu onda ograda???)...zatim moje naselje npr. ima u svakom stanu masine za susenje i pranje vesa, sto mi dodje sasvim normalno, dok npr. gledam jedno naselje ovde blizu nas, koje ima kao novije zgrade, nema uopste masine u stanovima, a kao raiting 86%??? Da ne pominjem da se to naselje nalazi i pored samog auto puta, sto je samo po sebi uzas...pa daj sad po cemu je onda dobilo taj raiting??? Cak je i skuplje od mog naselja, a manja kvadratura stanova...doduse novije su zgrade, ali to nista ne mora da znaci, pogotovo kad su ovde zgrade od slabog materijala (moje zgrade su stare, ali imaju cak i ciglu u sebi, verovali ili ne)...

Kad sam ja birala naselje za stanovanje, poslusala sam jednu drugaricu, koja je inace zivela u skupljem apartmanskom naselju u istom gradu, i bila apsolutno nezadovoljna uslugom, pocevsi od managementa preko svega redom, i resila je da kad joj istekne ugovor, predje da zivi u ovom naselju gde sam i ja sada ... ona je znala neke ljude koji su ovde ziveli i bili zadovoljni, te sam se ja tako odlucila da okusam srecu...na kraju, sklopis ugovor na odredjeno vreme, pa ako ne valja, a ti uvek mozes ugovor da raskines ili da sacekas istek pa da ides dalje...ja sam licno prezadovoljna svojim stanom, tako da mi ne pada na pamet da se selim odavde, sigurno cu ugovor da produzim i za narednu godinu (inace je ugovor sklopljen na 13 meseci), ali recimo da sam ja imala srecu s mojim stanom i naseljem...takodje da napomenem da je u mojoj zgradi, jedan stan prazan vec nekoliko meseci, ova dva koja su puna, ljudi su stvarno veoma obazrivi, tako da je mir i tisina, ma nemam reci...stan mi je inace u prizemlju, terasa gleda na travnato dvoriste gde se deca iz komsiluka igraju kad je lepo vreme, ostave njihove biciklice, tobogane, lopte i ostale igracke svuda po travi, ma niko to ne dira, moze da stoji tako danima... dozvoljeno je da se drze zivotinje (sto mnogi apartmani ne dozvoljavaju, mislim na kucice i macke), dozvoljeno je da se rostilja na terasi (sto takodje mnogi apartmani ne dozvoljavaju, pogotovo ovi sto su skroz novi, valjda da im se ne bi isprljalo ili sta li....lol...), za praznike se ukrasavaju terase, imamo dosta takmicenja po raznim osnovama, te za najbolji recept, te za nagradno pitanje, najlepse uredjenu terasu, te za najlepse kuce meseca etc...imamo i novine nasih apartmana koje izlaze mesecno i tu se objavljuju dobitnici nagrada, pored ostalih drugih informacija vezanih za taj mesec (ja sam vec dvaput dobila nagradu za postavljeno pitanje i svaki put sam imala umanjenje rente 25 dollara za taj mesec)...za sve sto mi treba da se sredi po stanu ili ako mi je potrebna pomoc za nesto po stanu, maintaince dolazi uvek po dogovoru, gotovo u roku od par sati i stvarno sve ljudi zavrse profesionalno za ocas posla...vrse se provere svih osiguraca i alarma za pozar etc, cini mi se na svakih pola godine, kao i zamena filtera za microtalasne...u toku zime se posipa so i ostale stvari da se ne bi polomili negde kad izlazimo iz zgrada...cak sam imala priliku da vidim da su ljudi iz odrzavanja isli i u neko doba uvece, kad je bilo zimus nesto mnogo hladno i oni snegovi kad su udarili, da bi ocistili klima uredjaje da se ne bi zaledile nocu (posto su nam oni veliki delovi napolju)...sanducici su nam u okviru zgrade (nase zgrade inace imaju prvo ulaz, pa zatim kao zajednicki hol, gde se nalaze sanducici za postu, te onda svako ima svoja vrata, dva u prizemlju, dva na spratu, sto po meni mnogo znaci, jer se secam kad sam s drugaricom sto mi je preporucila ove stanove, isla da pokupi postu iz starih apartmana, da mi se nije svidjalo prvo to sto su sanducici bili daleko od same zgrade - znaci svi na jednom mestu daleko negde ko zna gde - sto moze da bude veoma mucno, u sred zime, da se trci po postu, a zatim i sami stanovi su bili tako pravljeni da se odmah s ulice ulazi u stan, znaci ulazna vrata su na ulici, sto meni licno izgleda veoma bezveze, prvo i malo nesigurno, ali drugo i mnogo vaznije, mnogo je hladnije u stanu, pogotovo zimi...

Udavih ja sa predstavljanjem mog apartmantskog naselja...verovatno tu ima i mnogo jos stosta da se kaze, ali to je to uglavnom....ovo sam pokusala da objasnim da stvari koje su meni vazne i koje ja cenim u stanu, nasla sam u ovom naselju i da bi ga zato ocenila sa 100% ratingom...a on je ocenjen na apartments ratingu sa svega 50%....e sad, koliko sam ti odgovorila na pitanje ne znam, ali ako te jos nesto interesuje vezano za stanovanje, a nisam pomenula ( a ima tu jos mnogo toga da se kaze), ti slobodno pitaj...

Pozdrav i ne zameri na opsirnosti...

stizeljeto
11.04.2009, 07:02
Slazem se da site-ovima poput apartment ratings treba prici sa dosta rezerve, iako je to jedno od obaveznih mjesta koje provjeravam kada se odlucujem za stan. Problem sa tim siteom je sto vrlo mali broj ljudi daje komentare za pojedina apartmantska naselja, tako da ce u jednoj godini biti mozda par komentara i tesko je znati dali netko pise lose zato sto mu se neko zamjerio od menadgmenta ili je objektivan u svojoj obzervaciji.

Ja sam osobno gledala da je rating oko 50 posto i isto sam gledala datum kad je komentar napisan. To su obicno vrlo kratki komentari i nekad se bas vidi da neko bas pretjeruje. Medutim postoje apartmani koji su dobili vrlo negativne komentare, sa kometarima poput onih da se tamo non stop mota policija, da se dila droga nasred parkinga, da ima ludih partija koje niko ne sankcionira i slicno. Ako se vecina komentara svodi na takve primjedbe onda to definitivno nije mjesto koje bi izabrala za zivot.

Mnogi ce ljudi kao primjedbu stavljati losu izolaciju, glasne komsije, neodgovorne vlasnike pasa koji ne pokupe za svojim ljubimcima, ali to je nesto sto ce se naci u 99 posto stanova i to ima veze sa tim kako se ovdje grade stanovi. Dali ce ti komsija biti glasan ovisi o tome kakvu srecu ces imati kad ti se padne stan. Ja imam srecu da zivim na trecem katu (iliti drugom ako se ne racuna prizemlje) tako da iznad mene nemam nikoga da mi lupa po glavi. Ispod mene imam jednu mladu studenticu koja voli partijati pa sam ju lijepo tuzila dva puta i kad sam ju drugi put tuzila dobila je pisamce od menadmenta kao opomenu pred iseljenje, tako da se gospodica smirila i sad vise ne slusa nenormalno glasno muziku u 11 do 3 ujutro. Do mene su ljudi tako tihi da nekad mislim da tamo nikog nema, jos mi nije jasno kako je to moguce. Tako da mislim da smo mi dobro prosli jer obicno u stanovima zive mladi ljudi, studenti i ljudi na pocetku radnog vijeka koji jos nemaju dovoljno za kucu. Takva populacija najvise nastanjuje apartmantska naselja i nije cudno da je bucno i da ponekad ima raznih problema.

Znaci definitivno treba prvo vidjeti koji su sigurniji djelovi grada. U slucaju mog grada to je recimo sve osim juga i istoka. To sam istrazila preko city-data.com, i naravno potvrdila sa frendovima koji su zivjeli u gradi i onda trazila stanove preko zip koda, razvrstala stanove prema cijeni i amenities (bilo mi je bitno da ima perilica/susilica) i onda citala razne ratinge. Neki podaci se ponekad mogu naci i na city-data, tipa Najsigurniji djelovi grada ili Najbolja apartmanska naselja i obavezno na apartmantratings Sve se fino izvaze, suzi izbor i onda se ide na teren u izvidnicu.

Neki stanovi koji su mi bili super prezentirani na njihovim stranicama su mi bili grozni uzivo. Cesto ce na website staviti Model apartman, ureden i izdekoriran apartman u kojem ce mozda i stolarija, tepih, bijela tehnika biti novi, a apartmani ce biti nerenovirani. Nekad vam ni nece htjeti pokazati nista osim Model apartmana, vec ce vam vas apartman pokazati tek nakon sto potpisete ugovor. Ako niste vidjeli apartman u kojem cete zivjeti ne potpisujte nista.

Jos jednom da napomenem nesto sto sam vec negdje napisala,a to je da kad vas pitaju gdje ste culi za njihovo naselje kazete da sa Rent.com jer cete onda dobiti 100 dolara nakon sto potpisete dogovor sa naseljem. Vidim da reklamiraju na apartmentratings.com i 150 dolara, ali zato nemogu jamciti jer nisam probala. U svakom slucaju nemate sta izgubiti. Stan cete jednom morati iznajmiti, javite Rent.com-u da ste preko njih nasli stan i poslat ce vam nagradu.