PDA

View Full Version : Kupiti ili iznajmljivati?


emigracija
17.12.2008, 15:02
Ne postoji jednostavan odgovor na dilemu da li je isplativije kupiti kucu/stan ili iznajmljivati? Postoje mnogobrojni onlajn kalkulatori koji vam mogu dati osnovnu ideju o isplativosti, ali treba uzeti u obzir i neke druge stvari:

Nekada se vjerovalo da cijene kuca konstantno rastu, ali to zavisi od oblasti u kojoj zivite. “Housing bubble” je opasna stvar, i pogresna odluka moze da vas kosta mnogo novca. Najbolje se drzati oblasti koje imaju solidnu ekonomiju i mali (ali konstantni) rast cijena nekretnina.

Zivotni stil: Da li imate porodicu i zelite da vam djeca idu u dobru skolu, i planirate da ostanete u istoj kuci bar 5 godina? Da li ste nezadovoljni svojim poslom i da li trazite novi posao? Ako rentate, uvijek imate slobodu da se preselite negdje drugdje. Prodaja kuce kosta dosta novca i zivaca.

Ne poredite babe i zabe! Uporedite nekretnine u istom dijelu grada, sa istom kvadraturom, i istim pogodnostima. Ne uporedjujte cijenu rentanja dvosobnog stana, sa cijenom posjedovanja cetvorosobne kuce sa bazenom!

Ne zaboravite da posudjivanje kuce od banke kosta dosta novca. “Closing costs” vas nece kostati manje od 5% cijene kuce. Treba platiti “origination fees” banci i brokerima, “sale tax” gradu, “escrows” za lokalni porez, i gomilu drugih sitnih stvari.

http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/86/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/86/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/86/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/86/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/86/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/86/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/86/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/86/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/86/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/86/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=86&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2008/12/17/kupiti-ili-iznajmljivati/)