PDA

View Full Version : iPhone za emigrante


emigracija
22.12.2008, 14:40
Poklekao sam potrosackoj groznici i kupio sam Apple-ov iPhone ovog vikenda. Za iphone sam bio zainteresovan od prvog dana, medjutim, odlucio sam da malo sacekam dok se ne izgradi korisnicka baza, a samim tim i broj aplikacija koje se mogu instalirati. Evo mojih prvih utisaka.

Uglavnom sam zadovoljan kupovinom u mojoj lokalnoj ATT prodavnici. Ovo zadovoljstvo me je kostalo $199 za iphone, i dodatnih $30 mjesecno za “unlimited data plan”. Ovo je povisilo moj racun za mobilni telefon na nekih $120 mjesecno (”family plan” sa dvije linije + “unlimited texting” + “unlimited data”). Naravno, morao sam da potpisem i notorni dvogodosinji ugovor sa ATT-em, ali posto sam zadovoljan njihovom uslugom, to mi nije smetalo. Dobio sam i besplatan Sony Ericsson w580i za moju drugu liniju. Oba telefona (iPhone i w580) su imali u prodavnici, i oba su odmah aktivirana, tako da su SIM kartice u starim telefonima odmah prestale da rade.

Svi vec znamo da je IPhone je veoma kul telefon, sa ugradjenim iPod-om, “touch screen”-om i relativno brzom 3G internet konekcijom. Medjutim, odmah sam se susreo sa par (manjih) razocaranja:
- Tekst poruke se ne mogu “forward”-ovati. Dobio sam tekst poruku sa adresom koju sam trebao da prosledim trecoj osobi, medjutim to nisam mogao da uradim.
- Ne mozete primiti multimedia tekst poruku. Ako vam neko posalje sliku ili neki neki drugi fajl u tekst poruci, morate se ulogovati na ATT-ov websajt da pogledate fajlove.
- Tastatura je malo drugacija i trebace mi dosta*vremena da se naviknem. Ne vjerujem da cu ikada vise moci da istovremeno vozim i pisem tekst poruke, a bio sam majstor te vjestine na mom starom telefonu.
- ne postoji nacin da se “copy/paste”-ira

Medjutim, posto sam po zanimanju software inzinjer, morao sam da otkljucam telefon i da se pobrinem o gore pomenutim detaljima koji mi smetaju. Postoje dvije verzije otkljucavanja: “jailbreaking” i “unlocking”. “Jailbreaking” je instaliranje software-a koji vam omogucava da skinete software koji nije odobren od strane Apple-a. “Unlocking” je komplikovanije i rizicnije (moze da vam pokvari telefon), i radi se ako zelite da koristite iPhone sa nekom drugom kompanijom sem ATT-a.

“Jailbreak” sam izveo bez ikakvih problema. Instrukcije za Windows sam nasao na ovom sajtu: http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1881

Za sada sam skinuo samo par aplikacija koje nisu odobrene od Apple-a, ali koje su apsolutno neophodne. Prva je bila biteSMS (http://www.bitesms.com/), odlicna aplikacija koja omogucava forward-ovanje tekst poruka, emotikone, “landscape” orijentaciju tastature kad kucate tekst poruke, i jeftinije internacionalne tekst poruke (10 centi po poruci). Druga aplikacija je bila PYSL (http://www.pyslforiphone.com/), koja omogucava bolji “call management”.

Ovih dana cu imati vise vremena da se igram sa iPhone-om i pisacu o svim novim aplikacijama koje budem instalirao.

http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/91/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/91/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/91/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/91/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/91/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/91/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/91/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/91/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/91/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/91/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=91&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2008/12/22/iphone-za-emigrante/)