PDA

View Full Version : HM...zanimljiv intervju...


nelson
25.02.2009, 10:06
Vrlo zanimljivo....

Igor Panarin

Obama je isto što i Gorbačov

(NIN, 29.01.2009.g.)

(Razgovarala: Ljubinka Milinčić)

Igor Panarin, ruski akademik i dekan Diplomatske akademije u Moskvi, tekstom u "Volstrit džornalu" („Wall Street Journal") i intervjuom na televiziji Si-En-En (CNN) u novogodišnjoj noći, izazvao je buru reagovanja u celom svetu. Njegov tekst u kome predviđa skori raspad Sjedinjenih Američkih Država preveden je gotovo na sve jezike, pročitali su ga milioni ljudi, a samo u Kini je objavljen u 60 novina i časopisa.

Bivši analitičar KGB-a, koga zovu na sve strane da objasni svoje stavove, upravo je pozvan na zasedanje ekonomskog foruma u Davosu, a "Volstrit džornal" je za februar naručio novi tekst u kome će objaviti njegove predloge za izlazak iz svetske ekonomske krize. NIN je još početkom decembra prošle godine objavio intervju sa Panarinom u ruskoj "Izvestiji", od kojeg je i počelo veliko interesovanje za ruskog akademika.

Sa doktorom Panarinom razgovarali smo na dan inauguracije Baraka Obame. Očekivanja od novog američkog predsednika su, zato, neizbežna tema:

- Barak Obama ima neviđeni rejting u Americi – 84 posto. To je zaista veoma mnogo, ali će biti kratkog daha. Već u aprilu će početi kolaps američkog finansijskog sistema i većini Amerikanaca će postati jasno da Obama ne može da uradi apsolutno ništa. On je pi-ar predsednik, sredstvo da se pažnja Amerikanaca odvuče od krize.

Šta znači pi-ar predsednik danas kad je pi-ar (PR) postao obavezan deo svake predsedničke kampanje?

- Ovu akciju su planirali i naručili najuticajniji ljudi u Americi. Ja sam letos bio u Vašingtonu i video da se ispred Belog doma prodaju majice i kape, ali samo sa Obamom. Svuda se govorilo samo o njemu, Mekejna uopšte nije bilo. Shvatio sam da su izbori bili već odlučeni i zainteresovao sam se zašto baš Obama. Ubrzo sam shvatio. Novi američki predsednik lepo govori i veoma podseća na Gorbačova. Uostalom, i uloga mu je slična, da „omekša" raspad SAD onoliko koliko je to moguće, a ako ne uspeju pokušaji spasavanja američkog finansijskog sistema, da se sve svali na njega. Nije profesionalac, nije kompetentan, i slično. Situacija će se odvijati kao u SSSR-u samo što je nama za raspad bilo potrebno šest godina, a u SAD će to biti urađeno u intervalu od godinu i po. Došlo je do ubrzanja, informacione tehnologije su dostigle velike visine, a visoki rejting garantuje i brzi pad.

Ipak, ceo svet u njega polaže velike nade, a popularnost u svetu mu je gotovo ravna popularnosti u SAD.

- Da, dobra pi-ar akcija. Jedan od ciljeva je bio i snižavanje nivoa antiamerikanizma u svetu i odvlačenje pažnje od ekonomskih problema. I na mene je u početku ostavio veoma pozitivan utisak, lepo je govorio, vrlo razumno. Pratio sam dalje, sve isto, nikakvih novih predloga. Sve više me je podsećao na Gorbačova. I kad je Gorbačov došao na vlast, izgledalo je to mnogima, uključujući i mene, dobro, ali posle pola godine je postalo jasno da su reči bile lepe, ali usmerene na raspad zemlje.

Sve se svaljuje na Gorbačova, mada je teško poverovati da je on sam rasturio SSSR; mnogi su mu, uključujući i Jeljcina, u tome pomogli. Ni Obama neće moći sam; ko će njemu pomoći da rasturi SAD?

- Njemu ne treba pomoć. Stvar je u tome što SSSR nije imao objektivne uslove za raspad, a u SAD oni postoje. Gorbačov ih je sam stvorio, za šest godina je povećao spoljašnji dug pet puta. A Obama dolazi kad je američki dug već 11,5 triliona dolara. I ne zna šta s tim da radi. Njemu će pomoći njegov nesposobni tim. Saradnici koje je izabrao ništa ne mogu da urade. To je Klintonov gubitnički tim. Poznato je da je Klinton posle raspada SSSR-a trebalo da predloži svetu i Sjedinjenim Državama novu ideološku konstrukciju sveta, i nije uspeo, završio je svoj mandat ratom u Jugoslaviji. Ni Hilari, koja je upropastila zdravstveni sistem Amerike, neće moći da izađe na kraj sa dužnošću državnog sekretara.

Možda će Obama učiniti ono što Klinton nije umeo?

- Teško. On za to nema ni znanje ni obrazovanje, ni rukovodeće iskustvo, ni u spoljnoj ni u unutrašnjoj politici, ni saradnike. Takav čovek nije u stanju da rukovodi Amerikom u krizi. Simbolično je što se trudi da ide putem Linkolna koga su ubili! Valjda zato stalno nalaze neke ljude koji hoće da ubiju Obamu, gotovo svake nedelje nekoga hapse... To je takođe delovanje na javno mnjenje.

Obama je zamrzao neke Bušove odluke, najavljuje promene. Mislite li da će se nešto promeniti u odnosima između Ruske Federacije i SAD?

- To je vrlo teško reći, zato što nije jasan odnos snaga u Obaminom okruženju. Gospođa Klinton mrzi Obamu; u predizbornoj kampanji su toliko vređali jedno drugo da je čudno da još mogu i da se rukuju. Svi ostali saradnici potpuno su nepredvidivi. Mislim da je Rusija dobro iskoristila tu situaciju i pokrenula niz inicijativa, među kojima su i predlozi u vezi sa protivraketnom odbranom. Sad čekamo odgovor.

Obama preispituje i tu odluku. Očekujete li da, s obzirom na krizu, i deklarisanu spremnost da čuje i ruski stav, novi predsednik ipak odustane od PRO u Evropi?

- To su naše želje, ali je teško reći šta će stvarno biti. Kad je Buš postao predsednik, on je imao dobrog pomoćnika za Rusiju, Tomasa Grena, koji mu je napravio analizu rusko–američkih odnosa s kojom smo mogli da se složimo ili ne, ali ona je postojala. Sada toga nema i teško mi je da zamislim kakvi će biti odnosi dve zemlje. Sumnjam da je sa američke strane moguća bilo kakva usaglašena spoljna politika. Njegovi saradnici nisu u stanju da mu predlože nikakva rešenja. To je užasno zato što zemlja ima atomsko oružje i najveću armiju na svetu. Očigledno je da posle kraha Volstrita i porasta nezaposlenosti, posle kraha automobilske industrije, oni ne mogu adekvatno da ocene situaciju u kojoj su se našli.

I još ih vi plašite svojim pesimističkim prognozama...

- Uplašili su se oni još 1998, kad sam nastupao u Austriji na međunarodnoj konferenciji „Informacioni rat". Svi su bili u šoku, ali prošlo je 10 godina, a oni su i dalje u šoku; prosto nisu u stanju da prihvate tu informaciju. Možda su moji stavovi suviše radikalni, ali ja ne vidim druge. Nek neko kaže da će do te i te godine SAD biti najjača zemlja na svetu. Ali to ne kaže niko. Niko se ne usuđuje da stupi u polemiku sa mnom. A onih koji smatraju da sam u pravu, ima, i oni mi pišu. To su pre svega Amerikanci koji vide da Amerika ide ka raspadu.

Kao razlog za raspad navodite ekonomsku krizu. Ali ona nije pogodila samo Ameriku...

- Ekonomska kriza je samo vrhunac problema i trenutak odakle će se sve obrušiti. Ali kao i pre 10 godina, i danas postoje tri faktora za raspad SAD. Prvi je psihološki jer Amerikanci žive u stresu, stalno su u dugu, stalno od nekoga zavise. Ameriku je do sada povezivao strah, a ne nikakav patriotizam. Situacija se sa krizom pogoršala, nadziratelji više nisu onako jaki i ne mogu da drže u stanju straha ogroman broj ljudi. Drugi uzrok je rast antiamerikanizma, koji je uvek postojao, ali je posle osam godina predsednika Buša drastično porastao i to mora da utiče na psihičko stanje Amerikanaca. Ali osnovni razlog je, naravno, ekonomski. Sistem koji je trajao oko 200 godina, više ne može da opstane. Amerika je trebalo da se raspadne još dvadesetih godina, ali je, zahvaljujući Drugom svetskom ratu, opstala. I u čitavom posleratnom periodu taj sistem je bio sponzorisan malim ratovima.

Što znači da i sada neko može da potraži spas u trećem svetskom ratu?

- Mislim da to više nije moguće, iako su bila preduzeta već dva pokušaja. Indopakistanski konflikt je bio provokacija s ciljem da se izazove atomski rat između Indije i Pakistana, kao što su i ovi događaji na Bliskom istoku očigledno provokacioni, s ciljem da uvuku Egipat, Iran, Siriju i druge zemlje. Ali, drugi geopolitički igrači shvataju svu opasnost te igre. Bio je i pokušaj rata protiv Irana, ali nije uspeo jer su vojnici i obaveštajne službe SAD bili protiv. Rat nikome nije potreban, osim onih sila koje pokušavaju da spasu vlast dolara.

Da li je moguće spasiti dolar?

- Amerika sada ima problem da odluči kako dalje. Njihov prvi pokušaj će biti da prevare ceo svet. To treba da uradi Obama i ja mislim da će 1. jula 2009. pokušati da ukinu dolar i da uvedu amer. Onda će Amerikancima valutu menjati u odnosu jedan prema jedan, a celom svetu jedan prema hiljadu. To je pokušaj da se spasi Amerika, a da ceo svet ostane u minusu. Druga varijanta je teroristički akt na teritoriji SAD, pri čemu će se, na primer, kod teroriste naći sto dolara, pa će zato zabraniti upotrebu tih novčanica dok, recimo, FBI ne nađe izvor finansiranja. Amerika neće imati štete jer tih novčanica gotovo da i nema u SAD. Tamo se plaća karticama i koristi samo sitan novac. One se štampaju za inostranstvo. Tako će biti kažnjen ceo svet. Oni sad razmišljaju koji od tih načina da iskoriste, kakva će biti reakcija sveta na prevaru...

Ako ekonomska kriza vodi raspadu, šta će biti sa Rusijom? Hoće li se i ona raspasti? I ovde se oseća kriza.

- Ne, Rusija se neće raspasti. Za to nema uslova. Ipak, ona će biti u teškoj situaciji sve do raspada SAD, odnosno dok one uđu u fazu kolapsa, a to će biti već u aprilu. Da, kriza ne samo da se oseća, situacija je sve gora i Rusija je sad glavna žrtva. To ima veze s tim što i u Rusiji postoje snage koje se orijentišu, nažalost, na američke standarde. Naša kriza je povezana s tim što te snage pokušavaju da spasu SAD od raspada.

Kako?

- Putem učvršćivanja dolara. Ja već pola godine govorim da moramo sve ugovore da potpisujemo u rubljama. Nažalost, odnos snaga je takav da to ne može da se ostvari. Kod nas postoji jak proamerički talas koji nas može dovesti do kraha. Naši finansijski analitičari koji se orijentišu na američke globaliste, vode zemlju u propast. Naši ekonomski stručnjaci vode državu, svesno ili nesvesno po šemi 1998. Da bi smanjila posledice ekonomskog kolapsa Amerike, Rusija mora da razvija rublju kao nacionalnu valutu. Da formira pravu naftnu berzu koja prodaje naftu za rublje. Mora da prekine konopce koji je vezuju za taj Titanik (SAD).

Zanimljivo je da se ceo svet, uključujući i Rusiju, bori protiv krize istim sredstvima kao Amerika. I da niko, očigledno, nije izmislio lek za krizu.

- Nije tačno da nije izmislio. Ja jesam. Nedavno sam bio u Kini. Tamo očekuju raspad SAD, ali ga se i boje jer je u Americi njihov novac, i jer tamo prodaju svoju robu. Oni su veoma zainteresovani za prevazilaženje krize. Ja sam im predložio da razradimo zajedničke mere. Oni se slažu da bez Rusije Kina ne može da se efikasno razvija u 21. veku i samo sa Rusijom može da obezbedi dalju stabilnost. Amerikanci sa Kinom posluju kao što su svojevremeno sa Indijancima – za bocu „vatrene vode", ili za ogrlicu od staklenih perli, kupovali su ostrva, zemlju, sve što su hteli. Danas od Kineza za bezvredne papire, novčanice koje nemaju nikakvo pokriće, faktički besplatno, dobijaju sve što žele. Tome mora doći kraj. Moj model je vrlo prost – prenos finansijskog centra iz SAD u Kinu i Rusku Federaciju na četiri mesta – u Hongkong, Šangaj, Vladivostok i Moskvu, i neke izmene na geopolitičkoj karti sveta. Država broj jedan u 21. veku biće Kina.

A gde će biti Rusija?

- Rusija će biti odmah do nje. Biće to simbioza intelekta i fabrike. Do sada je to bila simbioza fabrike (Kina) i profita (Amerika). Logika SAD je bila: vi radite, a mi vam dajemo posao. Ali, to je protivrečilo unutrašnjem biću Kineza, tridesetogodišnji ciklus takvih odnosa je završen, i Kina sad mora da razmišlja šta dalje. Oni su veoma zainteresovani da sa Rusijom formiraju ekspertni mehanizam za izradu novog modela sveta. Mogu im se priključiti i Indija, Francuska, Nemačka, Brazil... Ekspertska organizacija treba u ovo pola godine, koliko je ostalo do raspada Amerike, da započne diskusiju kako da se taj raspad ne dogodi po jugoslovenskom scenariju, nego mirno, po scenariju Čehoslovačke.

Zana
25.02.2009, 17:30
Da znas da je interesantno... covek je bio objavljivan i ovde.

The Californian Republic - predicted to become part of China or be under Chinese influence????????

Moja edukacija ne moze ni da pridje njegovoj, however - moj jedini komentar na ovakve i slicne tvrdnje je: Svasta :==D: Za ostalo necu da komentarisem, daleko mi vise odgovaraju nezavisne makroekonomske analize, nego ofucane izjave tipa pr predsednik, lobi, teorije zavere....

Ali - again - da je interesantno jeste i zaista vredi procitati sto vise aspekata i misljenja, i ako nista drugo, biti dobro informisan, zar ne :)

P.S.
Wikipedia:
Following the 2008 financial crisis, Panarin's theory gained international attention. In an interview with The Wall Street Journal, he said he was being interviewed about his predictions as much as twice a day and expected the attention to grow even stronger. In the interview, he estimated a 55-45% chance that the disintegration would occur, saying that while he did not dislike Americans, the situation for them was dire. This, however, may not be the best case scenario for Russia, since its economy would suffer because of its dependence on the U.S. dollar and its trade with the U.S. Other Russian commentators including Vladimir Pozner have dismissed his predictions.

kaneolopa
25.02.2009, 17:34
Evo jos jednog interesantnog intervjua

Intervju sa Geraldom Celenteom

Gerald Celente je prognosticar trendova, autor i direktor "Trend Research Institute", koga je osnovao 1980. Postao je slavan sa svojim tacnim prognozama svjetskih dogadjaja, kao pad berze 1987, raspad Sovjetskog
Saveza 1990, azijsku krizu 1997, pad ruske privrede 1998, eksplodiranje
internet balona 2000 i recesiju 2001. Osim toga, predvidio je i pocetak
pomame za zlatom 2002, pad trzista nekretnina 2005, recesiju 2007 i paniku
2008.
Posto smo pred krajem godine, zelio sam znati od gospodina Celentea, kakvu
nam prognozu daje za godinu 2009. Slijedi intervju, koji sam sa njim vodio
12.12.08:
Freeman: Kako vidite trenutnu situaciju u USA?
Celente: Finansijski sistem je kompletno kolabirao. Jedine dvije stvari,
koje vlada radi, da bi odrzala zemlju na zivotu, su ili stampanje jos vise
novca ili spustanje kamata. Mi to nazivamo "Bernankeov dvokorak", jer
postoje samo dva koraka koje sef FED-a moze da ucini. Ni jedna od ov dvije
mjere ne moze promijeniti kurs i zaustaviti pad privrede. Potreban je novi
produktivni kapacitet, kao u 1990tim, kad smo usli u recesiju, izasli smo
zahvaljujuci tehnologiji interneta. Sve je bilo prebaceno na internet. To
je bilo realno. Naravno da je postojala spekulacija na trzistima, ali to
nije imalo nikakve veze sa postojanjem produkta. Radilo se o produktivnom
kapacitetu. Tako nesto se ne moze izazvati monetarnim ili fiskalnim
nadrazajima. Danas, na primjer, imamo novog predsjednika, koji, kako sam
kaze, zeli da stvori 2.5 miliona novih radnih mjesta. Odakle zeli da uzme
novac za to? Jedino ga moze nastampati. Ono, sa cim smo danas
konfrontirani, je hiperinflacija kao iz vremena Vajmarske Republike. To
moze takodje da se desi dolaru. Ja sam politicki ateista. Ne vjerujem u
bajke, ja sam odrastao covjek. Ako neko vjeruje da ce nas politicari
spasiti, ili je dijete ili se samozavarava. I ovo samozavaravanje je veoma
izrazeno u USA. Ljudi su puni nade da ce novi predsjednik nekako
prouzrociti promjenu.
> Freeman : Ukoliko pogledamo tim, koji je Obama do sada izabrao, ne vidimo
promjenu.
Celente : Tacno, ali ne samo to ; kako moze biti promjene, ako je izabrao
iste ljude, koji su i prouzrocili krizu ? Kao na primjer Larry Summers,
koji ce biti ekonomski savjetnik i ovaj Timothy Geithner, direktor
njujorskog FED-a. To su sve protezei Roberta Rubina. Summers je u
Klintonovoj administraciji bio ministar finansija nakon Rubina. To su ljudi
koji su unistili Glass-Steagall-Act.
Freeman : Ukiadanje zakona 1999 od strane Clintona je glavni uzrok ove
krize, jer se tim ukidanjem izbrisala i razlika izmedju poslovnih i
investicionih banaka i uvela totalna liberalizacija, sto je bankama ponovo
omogucilo da sepkulisu nekontrolisano.
Celente : To je tacno. Ocigledno znate o cemu se radi. To su ljudi koji su
stvorili klimu, u kojoj su nastali svi ti derivati, kao Credit Default
Swaps, SIVs, CDOs, takozvani egzoticni finansijski instrumenti, koji nisu
nista drugo nego opklade, to je igra kao u kasinu.
Freeman : Da li vjerujete da je kriza namjerno prouzrokovana ili je u
pitanju ?
Celente : U pitanju je greska. Prica se puno o iluminatima. Ukoliko su to
napravili iluminati, onda su opet iluminati ti, koji moraju ispraviti
gresku. Ne postoji ni jedna jedina stvar, koju je bilo ko od ovih ljudi sa
uspjehom doveo do kraja. Ni jedan jedini u svojoj karijeri. Oni jos nikada
nisu nista uradili kako treba. Dospjeli su na vrh iskljucivo putem
inkompetencije i dupeuvlacenja. Tako se to desava u drzavnoj
administraciji. Da Vam dam nekoliko informacija : karijeru sam poceo u
drzavnoj sluzbi u Yonkersu, NY, nakon diplomiranja 1971 ; Yonkers je
solidno velik grad sa 300.000 stanovnika. Nakon toga sam bio poslan u
glavni grad drzave New York, Albany, gdje sam radio kao asistent senatskog
sekretara drzave New York. Zatim sam docirao politologiju na St. John's
University. Od 1973 do 1979 specijalista za drzavna pitanja u Washingtonu
za hemijsku industriju. Zbog toga se razumijem u drzavni aparat. Radio sam
i za Reagana i Connolyja, bio sam zajedno sa ... Ljudi zive u iluziji, da
su ovi tipovi pametniji od svih ostalih. Cinjenica je, kada neko radi za
drzavu, potrebna mu je potvrda da je gluplji od svih ostalih. Druga
realnost je, a to sam vidio na poslu koji sam imao u Albanyju, kako
politicari gmizu da bi dospjeli do vrha. Oni se usisavaju navise u
hijerarhiji. I zbog toga vjerovati da su ovi politicari u stanju da rijese
problem - to je samozavaravanje. Osim toga su sve politicke organizacije u
sustini kriminalne organizacije, sto ne kazem olako.
Freeman : Ali zar oni nisu znali da ce citav finansijski sistem
implodirati, kada Greenspan bude pojeftinio novac?
Celente : Mislili su: ukoliko zelimo da sprijecimo da ljudi - to jest
veliki igraci- izgube novac zbog pucanja internet mjehura, mozemo prosto da
spustimo kamatne stope, sto su i uradili nakon marta 2000. Od tada smo
upozoravali u nasem institutu, i to stoji u dokumentima, sta bise moglo
desiti, ali niko nije zelio da vjeruje. Kada bi smo napisali da ce doci do
pada, dobijali smo mnoga pisma sa zahtjevom da kazemo i nesto pozitivno, da
izvjestimo i o necem lijepom. Tako je bilo i sa ratom. Prije pocetka
irackog rata rekli smo ljudima da ce USA izgubiti. Bice moguce bez veceg
otpora brzo uci unutra i ukloniti Sadama, ali nakon toga ce otpoceti
gerilski rat, koji se nemoguce moze dobiti. Ali niko to nije zelio cuti, to
bi bilo nepatriotski. I ? Nakon skoro 8 godina rata, nismo se pomjerili
niti jedan korak. Dakle, kada govorim o kriminalnim organizacijama, ne
mislim to kao klevetu, vec kao cinjenicu. Amerika vodi rat koji bazira na
pogresnim razlozima. Da li su oni to znali ili ne, je u sustini akademsko
pitanje. U pitanju su jednostavno pogresni razlozi i nevini muskarci, zene
i djeca ginu, sto je apsolutno protiv mojih moralnih osnova. I oni
pljackaju ljude do gole koze, u sred bijelog dana, sa svim ovim . Postoji
taj mentalitet (previse velik da bi propao), sto u konsekvenci znaci da smo
mi suvise mali da bi bili spaseni. To je tipicno engleski "Titanik" nacin
razmisljanja. Bogati smiju da udju u camce za spasavanje, siromasni ostatak
je zakljucan u potpalublju i dozvoljeno mu je da potone zajedno sa brodom.
Freeman: Sta mislite da ce se desiti nakon sto "bailout" za automobilsku
industriju nije prosao?
Celente: To ne pravi nikakvu razliku. U pitanju je mrtvorodjence od samog
pocetka. Novac bi bio ionako samo bacen kroz prozor. Osim toga, bilo ko, ko
kupi americki auto, nema tri ciste u glavi, americki automobili su
jednostavno smece. A menadzeri su nesposobnjakovici. Potpredsjednik
upravnog odbora General Motorsa, Lutz, je 2005 rekao : bilo ko, ko misli da
ce visoka potrosnja goriva sprijeciti ljude da kupuju SUV-ove, nema pojma o
cemu govori. Totalno je pogrijesio. Ti ljudi govore i proizvode smece vec
decenijama. Postojalo je doba, kada je USA proizvodila odlicne automobile,
ali to je vec odavno proslost. Njima je uvijek profit bio najbitniji,
koliko novca mogu da zarade sa najjeftinijim smecem.
Freeman : Finansijska kriza je presla Atlantik i stigla u Evropu. Sada
ruinira citav svijet.
Celente: Da, u pravu ste. Na svojim putovanjima primjecujem nazalost da
Evropljani i Azijati jednostavno preuzimaju svaku glupost iz USA. Tako su i
Credit Suisse i UBS podlegli istoj stupidnoj pohlepi i manipulaciji novca,
kao i ovdasnje banke. Prije godinu dana je jos postojalo pitanje da li ce
se inostranstvo zaraziti. Sada citav svijet ima upalu pluca. Pogledajte
samo sta se desava u Spaniji sa citavom nesuzdrzanom produkcijom u
gradjevinskom sektoru koja je proizvela jednu ogromnu deponiju nekretnina.
Zemlja je bankrotirala. Ista stvar je i sa bivsim drzavama Istocnog bloka.
Sreo sam ljude odatle i sa zaprepascenjem sam slusao kako brbljaju o
investicijama i marketingu, kao da oduvjek zive u kapitalizmu. Govorili su
sa mnom, kao da tacno znaju o cemu je rijec. Ponasali su se vise kao
grabljivci, kao domoroci sa Zapada. Ove zemlje i mnoge druge imaju sada
sopstveni privredni horor i svi su pali direktno na nos.
Freeman : Kako vidite godinu 2009 ? Kako izgleda, privreda ce doci do kompletnog zastoja.
Celente : Upravo smo objavili nasu prognozu za 2009. Predskazujemo totalni
kolaps privrede. 7. Novembra 2007 smo predvidjeli finansijsku propast i
paniku 2008, koja se i desila. Sledece godine cemo vidjeti propast
trgovinskog sektora na malo, zatim propast komercijalnih nekretnina, itd.
dozivjecemo najvecu depresiju ikada, puno tezu od takozvane 1930tih godina.
Freeman : Vau !
Celente : Kazacu Vam i zasto. Tada nije toliko ljudi posjedovalo tako
visoko zaduzene nekretnine, takodje nisu bili pod tolikim kreditnim
obavezama kao danas, nisu postojale kreditne karte, nisu bili u dugu od
14.000 milijardi. Tada je postojao trgovinski suficit, danas su USA u
minusu od preko 700 milijardi godisnje. Drzavni budzet je bio izbalansiran,
sada imamo nevjerovatan deficit i drzavni dug od 13.000 milijardi, pri cemu
je samo ove godine novo zaduzivanje bilo 1.000 milijardi. Na pocetku Drugog
Svjetskog Rata su USA bile motor citave svjetske industrijske produkcije,
imali smo najvisu produktivnost. To je odavno proslost. Mi smo nacija u
propasti. Ulazimo u najvecu depresiju i ona ce biti svjetska.
Freeman : Sta mislite, da li ce doci do masovne nezaposlenosti sa
revoltima?
Celente : da, mi takodje vidimo trend ka revoluciji. Ono sto se trenutno
desava u Grckoj, moze eksplodirati svuda. Tamo se ne radi o ubistvu
15-godisnjeg djecaka, vec o pobuni ljudi protiv te totalno nekompetentne,
korumpirane politicke kaste, koja je svuda ista. Bio sam zaposlen kod
drzave, poznajem razmjere korupcije. U Washingtonu se radi samo o
lansiranju projekata, kojim ce se obogatiti inicijatori i njihovi ortaci,
ruka ruku mije, novac za prijatelje, sistem je od vrha do dna korumpiran.
Freeman: To znaci da cemo proci kroz bolnu depresiju, koja ce trajati
godinu-dvije, i potom izaci iz doline?
Celente: Kako da izadjemo iz doline? Sta ce nam pomoci u tome?
Freeman : Znaci u pitanju ce biti dugotrajna depresija?
Celente: Da!
Freeman : To uopste ne zvuci dobro. Kako ce depresija pogoditi Evropu?
Celente : Evropa ce proci bolje, jer ljudi tamo nisu toliko zaduzeni i u
boljoj su poziciji da se sami izvuku iz problema. USA su se pretvorile u
zemlju mlakonja, koji sami vise ne mogu raditi nista, mogu samo da
konzumiraju, zive u velikim kucama, voze ogromne automobile i sami su
postali veliki i gojazni. Jednostavno ne mogu prestati da zive iznad
mogucnosti. Trose previse hrane, energije i prostora. Ne znaju kako da zive
skromno. Sada je zurka gotova i pritegnuti kais ce biti veoma bolno. Imamo
rastuci sloj potpuno osiromasenih, sto na taj nacin nikada nismo imali.
Uzasavajuce je. Imacemo veoma visoku nezaposlenost, vecu nego kod zadnje
depresije.
Freeman : Prema tome, Vi ne vidite rjesenje za izlazak iz krize?
Celente : Izacemo samo u slucaju ako budemo u stanju da pokrenemo novi
produkcioni kapacitet, koji ide dalje od novih tehnologija za alternativne
energije. To mora biti nesto sasvim revolucionarno, sto ce biti novi motor
za privredu, kao otkrice vatre ili pronalazak tocka.
Freeman : Istorija pokazuje : kada su mocnici konfrontirani sa velikim
privrednim problemima, oni ih ne rjesavaju, vec misle da ce rat rjesiti sve
probleme. Postoji li mogucnost velikog rata ?
Celente : Nakon zadnje velike depresije je 2. Svjetski rat vidjen kao
izlaz. Danas zivimo u drugom vremenu. Sledeci rat bi bio rat sa oruzjem
masovnog unistenja. Danasnje ratove je moguce voditi samo protiv
nerazvijenih zemalja. Vise se ne radi o ispaljivanju interkontinentalnih
raketa, vec o gerilskom high-tech ratu, kakvog vidimo u Iraku ili
Afganistanu. Samo, politicari su spremni na sve.
Freeman: Da li sa tim mislite na "operaciju pod laznom zastavom" (false
flag).

Celente: Da, oni lazu konstantno o svemu, kao na primjer da je Sadam
posjedovao atomsko oruzje i veze sa Al Qaidom. Ko je u stanju da
politicarima vjeruje i jednu jedinu rijec?
Freeman: Pisali ste da USA idu putem Velike Britanije. Da li sa tim mislite
da USA vise ne mogu da priuste Imperiju i stacioniranje trupa u 130
zemalja?
Celente: Da, americka Imperija nestaje, otice istim putem kao i britanska.
Jednostavno nemamo vise para.

kaneolopa
25.02.2009, 17:35
nastavak

Freeman: Jedini politicar, koji to kaze u USA, i koji zeli da restaurira
ustavna prava i vodi razumnu privrednu politiku, je Ron Paul. Sta mislite o
njemu?
Celente: Ja bih ga izabrao za predsjednika. Umjesto toga sam morao da
glasam za Nadera, jer Paul nije stajao na izbornom listicu. Necu podrzavati
nijednu od kriminalnih organizacija, koje dijele moc u Washingtonu. I veoma
sam jasan po tom pitanju. Bilo ko, ko je glasao za kriminalce, podrzava
produzetak ubijanja i pljacke. To se ne moze reci ni na bilo koji drugi
nacin . Oni ubijaju neduzne ljude svaki dan.
Freeman : Koliko krivice na trenutnoj situaciji nose mediji. Oni se
ponasaju jos samo kao organi propagande.
Celente : Mediji nose veliki dio krivice. Oni su u krevetu sa moci. Samo
treba pogledati koje bliske veze postoje izmedju predstavnika medija i
sluzbi, ministarstava, Pentagona i Bijele Kuce. Mediji tamo svakodnevno
ulaze i izlaze. Mozemo se zahvaliti New York Timesu da nam je prodao iracki
rat. NYT je 2007 takodje napisao da je problem sa privredom samo obicna
stucavica i da ce proci, iako smo vec vidjeli pad. Mediji su na strani
privrede i vlasti, ni na koji nacin ne ispunjavaju svoju pravu funkciju.
Freeman : Sta mozete poruciti mojim citaocima, kako da se pripreme za
nadolazecu depresiju ?
Celente : Mi u institutu govorimo odavno, da ne treba trositi ni centa vise
nego sto se posjeduje. Moracemo da zivimo novu skromnost, koja ce se
manifestovati u kupovini iskljucvio stvari koje su neophodne i imaju duzi
rok trajanja. Citav ciklus konzuma je prosao, ciklus kupovine i dostizanja
srece kroz materijalizam. Razumite me, i ja volim lijepe stvari, samo se
sada radi o kvalitetu, ili konceptu . Stednja i zbog obrazovanja djece.
Ovdje u USA svi zele da posalju svoj podmladak na visoke skole i
univerzitete. To kosta bogatstvo. I za sta? Da bi mogli da studiraju
ekonomiju ili pravo i da naprave MBA? Bolje ustedite novac. Imamo vise nego
dovoljno bankara i pravnika. Bolje obrazovanje je prakticno i korisno, kao
inzinjer, tehnicar ili svi zanatski pozivi. Doci ce do velike promjene. Sve
pocinje vec na lokalnom nivou. Potrebno je brinuti se o svojoj zajednici i
biti aktivan u njoj. Pitanje je : kako mogu biti koristan mojim
sugradjanima ? Budite srecni, jer u Svajcarskoj imate direktnu demokratiju
i mozete ucestvovati u odlukama. Ovdje u Americi nemamo vise nista da
kazemo, oni rade sta hoce. Ljudi su protiv finansijskih paketa, ali sta
rade politicari ? I dalje rade po svome.
Freeman : Mojim citaocim kazem : cuvajte svoje gradove i komune, borite se
za odrzavanje javne infrastrukture, sprijecite privatizaciju i rasprodaju
svih vrijednosti.
Celente : Postoje sluzbe koje su esencijalne i koje trebaju biti javne, kao
transport, energija i vodosnabdijevanje. Ovdje je u pitanju globalna vlada,
ja nisam teoreticar zavjere, ali svako zna kuda vodi putovanje. Cilje je
kontrolisati sve i upravljati centralno.
Freeman : Da li mislite da ce se zbog finansijskih problema mediteranskih
zemalja i novih clanica na istoku EU i euro raspasti ?
Celente: Da, u to smo uvjereni. Mi smo to predvidjeli jos prije uvodjenja
eura. Jedino sto je potrebno za ostvarivanje tog scenarija je nacionalni
populista u nekoj od zemalja clanica, koji je uvjeren da samo kroz izlazak
iz EU finansijska kriza moze biti zaustavljena, i Unija vec pada.
Berlusconi je to vec najavio, sa prijetnjom istupanja iz Sengena zbog
brojnih imigranata. Masovna migracija je veliki problem. Zapadne zemlje su
preplavljene ljudima koji zele bolji zivot ili bjeze iz nuzde. Tu ne pomaze
altruizam, ko ce to sve da plati? Odakle obezbjediti smjestaj, namirnice i
posao, kada se vise nema para ni za brigu o sopstvenim ljudima?
Freeman: Da li mislite da je moguce formiranje Sjevernoamericke Unije
izmedju Meksika, Kanade i USA?
Celente: Da, to smatramo mogucim, samo je sansa sada veca da ce doci do
raspada. Svjedoci smo raspadanja USA ka osto se nekad raspao SSSR.
Pojedinacni regioni ce uvidjeti da ce lakse proci kroz krizu bez savezne
vlade. Za sta trebaju daleki Washington? Pogledajte samo kakvi se
politicari tamo motaju. To su sve korumpirani nesposobnjakovici koji misle
samo na svoju prednost. Svjedoci smo raspada Sjedinjenih Drzava.
Freeman : Da li je funkcija centralnih banaka prevazidjena ? Na kraju
krajeva one su izazvale krizu i potpuno zakazale.
Celente: Da, zakazale su. Ali trenutno je u toku borba za moc, veliki zele
da uniste male, kako se vec toliko puta ponovilo u istoriji. Jedan od
trendova, koje posmatramo, nazivamo "skidajte im glave". To ce se sigurno
desiti.
Freeman : Kazete da ce doci do prave pobune?
Celente : Apsolutno. Pogledajte samo svu tu bagru na Wall Streetu, ili ono,
sto izlazi iz univerziteta kao Yale i Harvard. Oni jos nikada u svom zivotu
nisu zaprljali ruke. Nemaju pojma sta znaci zivjeti na ulici, potpuno
siromasen. Kada uzmete sve ljudima i kada nemaju vise nista da izgube,
spremni su na sve.
Freeman: Ovo, sto predskazujete, ne zvuci bas optimisticno.
Celente: To nema veza sa optimizmom ili pesimizmom, vec sa realizmom. Kao
kad odete kod doktora i dobijete dijagnozu raka u zadnjem stadijumu. Da li
Vas doktor treba slagati ili kazati kako stvari stoje ? Lazni optimizam ne
mijenja nista na cinjenici da cete uskoro umrijeti.
Freeman: Mislite li da je dobra ideja za pojedinca ili za citave zajednice
i komune, da postanu samosnabdjevaci i da se skinu sa mreze?
Celente: Apsolutno. Sigurno. Treba ispitati mogucnosti za postizanje
nezavisnosti od sistema, za uzgajanje sopstvenih namirnica i elektriciteta.
To je ono, sto sam spomenuo ranije, sa novim tehnologijama to postaje
moguce. Kada se to desi, onda ce se ljudi udaljiti od majke drzave i
korporacija. 1997 sam objavio knjigu sa naslovom , koja obradjuje upravo
ovu temu. Centralni sistem je trebao puci vec odavno. Odrzava se samo kroz
jeftin novac. Ali to vise ne funkcionise. Sta ce nam centralna vlada, koja
ionako samo proizvodi probleme i nema rjesenja ? Najsira samostalnost i
decentralizacija, to je buducnost.
Freeman : Hvala za ovaj intervju.

Taji
25.02.2009, 17:50
Ako smo vec kod nekih predvidjanaj pa evo i nas cuveni astrolog Nikola Stojanovic je rekao mnogo toga

http://www.astrologyinserbia.com/s/index.html

a posebno vezano za sudbinu Amerike (djelimican tekst):blink:

AMERIKA - KRAJ IMPERIJE...
Autor:
Nikola Stojanović


Decembar 2003.


Na samom početku ovog teksta o sudbini Amerike, predstaviću vam članak koji sam objavio 4.avgusta 1997 godine u nedeljniku »Argument«. U tom tekstu sam najavio sukob Amerike sa muslimanima, koji je sada u toku. Pošto je astrologija jedina naučna disciplina , uz čiju pomoć možemo predvideti razvoj događaja u budućnosti, lepo je videti astrologiju na delu:

»ARGUMENT« 04.08.1997

AMERIKA - Carstvo koje će se SRUŠITI
kada na njeno čelo stane crnac

»Definitivno je postalo jasno da su SAD u drugoj polovini 20.veka postale najmoćnija državu na svetu. Ono što fascinira ( voleli mi njih ili ne ) jeste da su tu moć ostvarili za manje od 200 godina svog postojanja. Prvo što sam kao astrolog pomislio je da, kao država, sigurno imaju moćan horoskop. Međutim, kada sam naišao na horoskop SAD bio sam zbunjen...
Prema tom horoskopu SAD su bile u znaku Raka sa podznakom Blizanaca. Počeo sam da sumnjam u tačnost te karte i posle dužeg razmišljanja došao sam do zaključka da SAD moraju biti u podznaku Strelac. Za podznak Blizanci navedeno vreme rođenja glasi: 4. juli 1776 godine, Filadelfija, 2. 15 h ujutro.
Obratite pažnju: zar nije čudno da se jedna država » rodi » u 2 časa i 15 minuta ujutro i to u 18. veku, kada su ljudi živeli u skladu sa prirodom i već kod prvog sumraka počeli da razmišljaju o svom počinku! Koliko mi je poznato iz istorije, ništa ih nije teralo da zasedaju do pola noći, uz svetlost sveća i lojanica ( struja još nije bila pronađena ), da bi proglasili državnost SAD. Moje lično mišljenje je da su SAD u podznaku Strelac. Evo zašto: podznak u mundanoj astrologiji predstavlja na prvom mestu ljude koji su osnovali tu državu, dakle narod koji živi u toj državi, nacionalne karakteristike, imidž nacije i njene mitove.

SAN O BOGATSTVU

Pošto su SAD naselili i osnovali stranci, ljudi sa drugih kontinenata, iz drugih država, podatak – podznak Strelac savršeno odgovara svemu tome, jer Strelac predstavlja strance i sve što je stranog porekla. Američku naciju čine stranci, iseljenici iz celog sveta. Svi oni su ljudi avanturističkog duha ( Strelac ), dolaze u SAD da okušaju sreću ( Jupiter ), sa željom da se obogate ( Jupiter konjunkcija Venera ), sve ih privlači američki san – bogatstvo, velika kuća sa bazenom ( Jupiter konjunkcija Venera u znaku Raka ). Mnogi žele slavu i popularnost što je opet uticaj konjunkcije Venere i Jupitera.
SAD su uvek širile svoju teritoriju, njihovi predsednici uvek su vodili ekspanzivnu imperijalističku spoljnu politiku. Florida i Teksas postale su savezne države 1845, Montana 1889, Nju Meksiko 1912 godine. 49 država je Aljaska – postala je savezna država 1958 godine. Dakle, ekspanzija i širenje teritorije takođe odgovara znaku Strelca. Institucija u koju Amerikanci imaju veliko poverenje je sudstvo. Njihov čuveni Ustav, proglašen 17. 09. 1787 godine, služio je kao primer mnogim demokratskim državama. Za SAD možemo sa sigurnošću reći da je pravna država, što dolazi od podznaka Strelca.
Kao opšte društveno opredeljenje, ličnu slobodu svakom pojedincu sigurno daje podznak Strelac i Mesec u znaku Vodolije. Američki narod je izuzetno religiozan. Amerikanci svoja religiozna osećanja mogu iskazivati kroz sve postojeće religije i mnogobrojne sekte. Ali, njihov najveći bog je novac – dolar. Na novčanici od jednog dolara piše » Verujemo u boga », što savršeno odgovara izuzetno moćnoj konjunkciji Jupitera i Venere u znaku Raka, gde je Jupiter u znaku svoje egzaltacije. Slobodno preduzetništvo je takođe odlika podznaka Strelca.
Amerikanci su takođe i sportska nacija, svi se bave nekim sportom. Sportska manija ih pogotovo hvata u srednjim godinama života ( Jupiter vlada srednjim godinama života ). Mnogi savremeni sportovi vode poreklo iz SAD. Univerzitetski sport je naročito razvijen. Sve to opet dolazi od podznaka Strelca.
Čak i u imenu države ogleda se uticaj konjunkcije Jupitera i Venere – Sjedinjene ( Venera ) Američke Države ( Jupiter u Raku – domovina, država ).
Ascendent takođe opisuje i fizički izgled Amerikanaca. Prvo što primetimo na njima je njihov osmeh i veliki zubi što prilično odgovara podznaku Strelca. Opsednutost veličinom, kako nacije tako i stvarima kojima se služe ( veliki automobili, ogromne kuće i imanja, najviše zgrade i slično ) takođe odslikava uticaj podznaka Strelca.
Parola o ljudskim pravima, taj moralni stav koji je postao zaštitni znak SAD takođe dolazi od podznaka Strelca. Po svemu ovome mogu sa sigurnošću da tvrdim da su SAD u podznaku Strelac.
Četvrto polje u mundanoj astrologiji opisuje narod koji je živeo na tlu neke države, pre nego što je ona osnovana. Dakle, ovo polje treba da opiše Indijance i njihovu sudbinu. Po sistemu jednakih kuća, 4. polje počinje u znaku Riba. Znak Riba savršeno odgovara opisu Indijanaca, jer su oni vekovima živeli potpuno izolovano od ostatka sveta ( Ribe kao znak opisuju sve ono što je skriveno i izolovano ). Svi Indijanci bili su vernici, a najmoćniji čovek plemena bio je vrač. Pod uticajem Neptuna dobili su i pogrešno ime – Indijanci – po zemlji Indiji. U horoskopu SAD Neptun je u jako lošem aspektu sa Marsom, što ukazuje na istrebljenje i genocid nad Indijancima. Ovaj aspekt nam govori i o tome da kada su hteli da prekinu rat ( Mars ), pušili su lulu mira ( Neptun – duvan ).

SUKOB SA MUSLIMANIMA

Neptun u horoskopu SAD se nalazi u 9. polju ( to je 6. polje od četvrtog ) što govori o tome da će Indijanci postati roblje ( 6. polje je polje slugu, robova ). Podznak Riba ( 4. polje horoskopa SAD je njihovo 1. polje ) ukazuje nam na to da će biti izolovani u posebne rezervate.
Neptun u kvadratu sa Marsom takođe nam govori da su alkohol i drugi opijati ( Neptun ) imali pogubno dejstvo na Indijance. Čak i danas preživeli potomci starih Indijanaca provode ovozemaljske dane opijajući se – veliki procenat današnjih Indijanaca su alkoholičari. Na tlu Amerike je inače otkriven duvan ( Neptun ).
Pošto je 12. polje od četvrtog u znaku Vodolije, na tlu severne Amerike odigrao se sukob ere Riba, koja je neumitno ostala za nama. O ogromnom bogatstvu SAD govori nam konjunkcija Venere i Jupitera, kao i Pluton u 2. polju. Treće polje u mundanoj astrologiji opisuje susedne zemlje. U najbližem susedstvu SAD nalazi se Meksiko. Meksiko je inače dobio ime po starom gradu koji se nalazio na mestu novog grada, Meksiko Sitija, a zvao se Metzhiku, što znači » u središtu mesečevih voda ». Mesec u znaku Vodolije, u 3. polju horoskopa SAD savršeno odgovara ovom opisu! Mesec u 3. polju, u znaku Vodolije ( vozila, automobili, prevozna sredstva ), kao i Uran, vladar Meseca u znaku Blizanaca, sigurno snose » krivicu » što Amerikanci liče na znak Blizanaca. Velika pokretljivost i nomadski život Amerikanaca, koji često menjaju mesto boravka, sigurno je pod uticajem Meseca u 3. polju. Uran, vladar Meseca govori nam o razlogu – položen u 6. polju ukazuje da je razlog tome potraga za poslom. Podznak Strelca ( avanturizam, daleka putovanja ) kao i Mesec u znaku Vodolije, objašnjava njihova putovanja u svemir.
Za razliku od podznaka Strelca, podznak Blizanci ne može da pruži odgovor na pitanje: » Šta daje vodeću ulogu SAD u svetu? » Jer, zemlja koja je za manje od 200 godina postojanja postala vodeća zemlja sveta, mora imati izuzetno jako 10. polje. Podznak Strelca daje odgovor na to pitanje.
Izuzetno jak i moćan Saturn u svom prirodnom 10. polju, pa još u znaku svoje egzaltacije, u znaku Vage, dao je SAD vodeću ulogu u svetu. Saturn, više nego i jedna druga planeta želi vlast nad svima drugima, ispoljavajući svoje dejstvo kroz kontrolu, restrikcije ( sankcije ) i paternalistički stav. Saturn je potpomognut trigonom(odličan aspekt) od Marsa i Urana, što mu daje još veću snagu. Saturn je takođe u kvadratu sa Suncem. Pošto obe planete opisuju njihove predsednike, cilj svakog američkog predsednika je da svoju državu učini što jačom i moćnijom, i samim tim približi je krajnjem cilju – vladavini nad celim svetom. Ovako jak Saturn donosi ispunjenje te želje, ali i neminovni krah. Jer, setimo se, mnogi svetski vladari sa Saturnom u 10. polju ( Hitler, Cezar, Napoleon, Ivan Grozni ) posle početnog uspeha doživljavaju krah i rušenje svih ambicija.

Po mom ličnom mišljenju do toga će doći kada za predsednika budu izabrali CRNCA ( Saturn predstavlja » obojene » ). Interesantno će biti i pratiti tranzit Plutona preko njihovog Ascendenta. Pluton u Strelcu naglašava verski fanatizam, a inače vlada 12. poljem horoskopa SAD (tajni neprijatelji , iznenadni napadi), pa sa sigurnošću možemo prognozirati velike sukobe sa nekim narodom u kome je jak verski fanatizam (muslimani ?! ).


:blink:

Lucky
25.02.2009, 18:20
Ovo je sve vrlo zanimljivo....narocito ovi ascedenti, sazvezdja i polja.

Treba se raspitati sta kazu vidovita Vava, Ljubisa Trgovchevic zvani "javlja mi se" , Deda Miloje :dedica1: i naravno nezibezna Kleo Patra:punk:

kaneolopa
25.02.2009, 19:05
Ovo je sve vrlo zanimljivo....narocito ovi ascedenti, sazvezdja i polja.

Treba se raspitati sta kazu vidovita Vava, Ljubisa Trgovchevic zvani "javlja mi se" , Deda Miloje :dedica1: i naravno nezibezna Kleo Patra:punk:

Zaboravio si glavnu stvar Milana Tarot... meni je ispala karta u jednom pravcu ... tu preko bare :grin:

dreamerns
25.02.2009, 19:19
Sto se astrologa i vidovnjaka tice...amerika je vec odavno propala..tj..ceo svet je propao, jos 2000. godine kada je bio dugo najavljivani smak sveta. :-)

malasestra
25.02.2009, 19:23
Mislim da ne treba Panarina uporedjivati sa vidovitim zorkama, on je ipak politički analitičar i njega dosta stranih intelektualaca poštuje. On taj stav drži još od pre 15-20godina i nije to izmislio sad da privuče pažnju medija kao što to rade razni proroci (props to milan tarot - kralj medju kraljevima - ko razume shvatiće :woohoo: ).

nelson
26.02.2009, 10:27
Mislim da ne treba Panarina uporedjivati sa vidovitim zorkama, on je ipak politički analitičar i njega dosta stranih intelektualaca poštuje. On taj stav drži još od pre 15-20godina i nije to izmislio sad da privuče pažnju medija kao što to rade razni proroci (props to milan tarot - kralj medju kraljevima - ko razume shvatiće :woohoo: ).

Upravo to...Panarin je ipak jedan kvalitetan analiticar koji svoje stavove iznosi na osnovu prilozenih cinjenica...zar ne?