PDA

View Full Version : aktiviranje zelene karte


wingreen
24.03.2009, 12:59
Zanima me sta se desava ako odem samo na mesec, dva da aktiviram zelenu kartu pa se vratim u Srbiju? Kakve su moje obaveze posle, neko je pomenuo da se placa odrzavanje zelene karte 700$ godisnje. Koliko mogu tako da odrzavam status i da li ce da prave probleme?
Ako je negde pisano bas o tome uputite me.

landlord
24.03.2009, 13:55
Pisano o tome vec jeste sigurno.. ali ne mogu sada da nadjem..

Inace naravno bez problema mozes otici na mjesec dana.. mozes otici na dva dana aktivirati green card..(pa ti neko posalje postom).. i vratis se nazad kuci
ali nemoj biti duze od godinu dana odsutna.. Inace znam osobu kojoj su na aerodromu u USA oduzeli green card.

poz.

wingreen
24.03.2009, 14:12
Zasto su oduzeli green card? Ne razumem....

landlord
24.03.2009, 14:33
Pa njoj je falilo par mjeseci do drzavljanstva.. Dakle bila je skoro 5 godina u USA. Nakon toga se vratila u Sarajevo i ovde upisala faks. Zavrsila 5-to godisnji faks i nakon toga se zaposlila.. i udala. Kad se udala odlucila da sa muzem ode u USA. U medjuvremenu je isla par puta u USA jer joj tamo roditelji zive. Medjutim kad je krenula sa muzem.. ovi su joj rekli da ona ne zivi u USA i oduzeli su joj isti.

poz

Taji
24.03.2009, 15:05
I mene ovo za placanje veoma interesuje a imam i kolegu na poslu koji je nosilac zelene karte vec duze vrijeme ali on jos nikad nije cuo za to da se moze platiti. Oboje smo zainteresovani:1081:
Isto tako, kako on kaze, ne smije se biti van zemlje duze od 180 dana a da te niko nista ne pita gdje si bio i sta si radio. Ako si van USA duze od tog perioda prije nego sto se krene na put moraju da se popune neke forme u kojima bi se obrazlozilo zasto bi se ostalo vani duze od 180 dana.
Znaci, vratiti se u USA prije isteka od tih 180 dana i nema zime.
Moj kolega vec godinama radi van USA. Odlazi u USA samo za vrijeme godisnjih odmora (otprilike svaka 4 mjeseca) i tamo provede par dana, tek toliko da dobije pecate u pasos da je usao i izasao i onda odlazi pravac svojoj kuci - Venecuela.

Taji
24.03.2009, 15:14
Koliko ja znam zelena karta vazi 10 godina. Prije nego sto se priblizi rok isteka mora se podnijeti zahtjev za obnavljanje i bez problema se dobije ponovo na narednih 10 godina. Ta riba potrosila skoro 5 godina u USA, 5 na faksu...i to je to. Cist racun. Nije na vrijeme otisla da podnese zahtjev da joj se zelena karta obnovi. Zato je i ostala, bez nje. Samo nemarnost je u pitanju i to njena.

Sloba_Kg
24.03.2009, 15:28
sestra mog druga je ovde bila skoro godinu dana (dobila je GC 2007.)
Prvi put je otisla i cak nije ni uzela dokumenta nego je bas negde u decembru zvala ambasadu i oni su joj rekli da moze u srbiji da provede do godinu dana ali ne preko.
Ona se spakovala, otisla, pokupila sve papire i vratila se.
Na ulazu je rekla da u srbiji zavrsava fax i da zato nije dolazila i nisu joj pravili problem.
Eno je i sada u Nisu, studira, i samo ce odrzavati GC jer kako kaze ne interesuje je previse zivot u usa.
Naime njen brat svake godine prijavljuje sebe, nju i jos dvadesetak drugara i drugarica i eto ona je izvucena.
O placanju nije nista spomenula

dreamerns
24.03.2009, 15:36
Ljudi da li se to isplati. Tj...da li covek zaradi u Srbiji dovoljno novca da moze 2 puta godisnje da se vrne do USA na par dana radi odrzavanja karte. Po meni je to skuplja varijanta od onog placanja poreza od 700$. Koliko sam ja cuo, taj porez se placa kada si odsutan preko godinu dana....onda to moras platiti na godisnjem nivou.
Kada smo vec pokrenuli ovu temu, cuo sam pricu za coveka koji je svake godine dolazio da odrzava zelenu kartu...svake godine u isto vreme. Jednom su ga tako i uhapsili i drzali u zatvoru, jer su mislili da je terorista. Nakon dva dana su mu rekli da je sve ok i ponudili da mu izrade novu zelenu kartu, ali ako to hoce...mora jos 15 dana tu da priceka, ili da ga vrate kuci. Ovaj pobegao glavom bez obzira. Ovo mi je pricala drugarica, ciji je to prijatelj. Nemam pojma koliko je prica tacna...ali eto...i to sam cuo.

kaneolopa
24.03.2009, 15:38
I mene ovo za placanje veoma interesuje a imam i kolegu na poslu koji je nosilac zelene karte vec duze vrijeme ali on jos nikad nije cuo za to da se moze platiti. Oboje smo zainteresovani:1081:.
Ne placas ti zelenu kartu vece prez i to 700$ koliko sam cula.

Isto tako, kako on kaze, ne smije se biti van zemlje duze od 180 dana a da te niko nista ne pita gdje si bio i sta si radio. Ako si van USA duze od tog perioda prije nego sto se krene na put moraju da se popune neke forme u kojima bi se obrazlozilo zasto bi se ostalo vani duze od 180 dana.
Ovo je korak do drzavljanstva pa mora vlada da zna shta si ti radio napolju... ovo se naravno ne odnosi ako si poslom van drzave onda je to druga stvar.

Sve u svemu shta ti zelis je pitanje, da li samo zelenu kartu, koja ce ti biti kao jocker u rukavu ili drzavljanstvo :D

Taji
24.03.2009, 15:56
Kanelopa, puno ti hvala sto si mi pojasnila sve ovo gore navedeno:beer:
Sad je mnogo jasnije o cemu se tu radi. Tacno, on (moj kolega) je samo korak do drzavljanstva koje ne moze da ostvari bas zbog toga sto radi vani i vec placa porez na godisnjoj osnovi tako da mu je zato i nepoznato tih 700$.

Mozda za pocetak samo joker u rukavu a malo kasnije itek drzvljanstvo:==D:
Tako bi mi najvise odgovaralo:1072:

Macedonia Ohrid
24.03.2009, 16:27
Kanelopa, puno ti hvala sto si mi pojasnila sve ovo gore navedeno:beer:
Sad je mnogo jasnije o cemu se tu radi. Tacno, on (moj kolega) je samo korak do drzavljanstva koje ne moze da ostvari bas zbog toga sto radi vani i vec placa porez na godisnjoj osnovi tako da mu je zato i nepoznato tih 700$.

Mozda za pocetak samo joker u rukavu a malo kasnije itek drzvljanstvo:==D:
Tako bi mi najvise odgovaralo:1072:

Bas tako! Ko zeli biti amer nek ostane u USA, a ko zeli biti `zelen`, nek se vrati odma kuci.
Niko ne zna sta ce biti dok ne ode. Niti ja!:wtf:

Leona
24.03.2009, 16:54
Mislim da smo vec na ovu temu raspravljali i da je zakljuceno da moras biti u USA bar 6 mjeseci godisnje da bi ti se ta godina pikala za dobijanje drzavljanstva.
A godinu dana izvan mozes biti inace, a na duze vrijeme se vade neki dokumenti.

Nego ja sam nekidan slucajno se zatekla u nekom drustvu u kojem je bio i momak koji je dobio GC 2006 kada je imao 20 god, trenutno jos studira pa odrzava GC, ide svake godine tamo jednom, ali kaze da nikada nije cuo da se placa odrzavanje nit mu je to iko trazio:wtf:

dreamerns
24.03.2009, 20:28
Pazi...treba proveriti...ali svakako, dali ces platiti 700$ porez ili ces morati jednom godisnje da otputujes tamo za 950$...svejedno je...pitanje je da li se to isplati...ti treba da das dve plate godisnje na avanturu odrzavanja zelene karte. Ima li to uopste smisla?

Leona
24.03.2009, 22:02
Pazi...treba proveriti...ali svakako, dali ces platiti 700$ porez ili ces morati jednom godisnje da otputujes tamo za 950$...svejedno je...pitanje je da li se to isplati...ti treba da das dve plate godisnje na avanturu odrzavanja zelene karte. Ima li to uopste smisla?
a nema:gun:
a mene bi to zakacilo u slucaju da dobijem sada kovertu.
U svakom slucaju vidjet cemo...

wingreen
16.10.2009, 01:08
Zanima me sledece: ja sam nosilac zelene karte (dobitnik), dosli smo na Floridu pocetkom septembra muz, dete i ja. S obzirom da je situacija sa poslovima ocajna i tesko se nalaze cak i oni najobicniji a i kad se nadju jako su lose placeni i ne mozemo detetu da priustimo vrtic, kako smo zamisljali, sto znaci da ja ne mogu da radim. Razmatrali smo mogucnost da muz ostane ovde sam i radi po ceo dan kao i do sada a ja sa detetom da se vratim u Srbiju jer ce tad duplo manje placati jednu sobu. Prosirih nacisto ali me zanima ukoliko samo on ostane da li cemo nas dve postati rezidenti Floride ili samo on nakon 6 meseci? i da li se za odrzavanje zelene karte i drzavljanstva racuna samo njegov ostanak ili moramo i mi da budemo tu? To me zanima i zbog Medicaida koje dete ne moze da dobije dok nije rezident. Nadam se da nisam puno zamrsila:blink:

Zana
16.10.2009, 08:26
Ako izadjes iz zemlje neces dobiti status rezidenta Floride za 6 meseci. Takodje, na aplikaciji za drzavljanstvo moras do detalja da navedes (u dan) koliko si dugo bila van zemlje.

pence
10.11.2009, 09:22
Nama (muz, ja i dvoje male dece) ce u januaru biti godinu dana od kada smo se vratili iz USA. Posto smo probali i nije nam islo za sada planiramo da odrzavamo zelenu kartu. E sad, mi bi sigurno isli na leto 2010. u San Diego na odmor ali nam u januaru istice rok od godinu dana kako nismo u USA. Da li postoji neka varijanta da odlozim taj put a i troskove, da ne idemo u januaru nego da pomerim nas odlazak na leto? Hvala!

Zana
10.11.2009, 09:53
I-131 vazi dve godine.

Pod uslovom da ste aplicirali na vreme - sto pretpostavljam da jeste jer su to basic stvari.

USCIS:

Before leaving the U.S. on an emergency, business or personal basis, you should determine if you require a travel document to re-enter the country in addition to a valid permanent resident card. The following section examines re-entry permits. To apply for the re-entry permit, file USCIS Form I-131.
A permanent resident usually only needs a valid passport and valid Permanent Resident Card to return to the U.S. after a trip. However, before you leave you can apply for a re-entry permit. A re-entry permit is valid for two years. It serves two purposes. First, it can be used much the same way as a passport. Second, even if you have a valid passport, you may want to apply for one if you think you may be abroad for more than one year. That’s because you can lose your permanent resident status if you remain abroad for more than one year. The re-entry permit basically extends the one-year deadline to two years. You cannot apply after you leave the U.S., so if you think there’s a possibility your stay may last more than one year, you should consider applying for a re-entry permit before you go.

wrath:of:the:lich:king
10.11.2009, 16:11
Zana, kao i uvek, pravo u metu ;)

dreadnot
11.11.2009, 09:22
Zana, plasim se da previse predpostavljas...ts...ts...ts... po tonu posta rekao bih da ce pence ipak morati u januaru u USA...

American dream
12.11.2009, 09:31
Nama (muz, ja i dvoje male dece) ce u januaru biti godinu dana od kada smo se vratili iz USA. Posto smo probali i nije nam islo za sada planiramo da odrzavamo zelenu kartu. E sad, mi bi sigurno isli na leto 2010. u San Diego na odmor ali nam u januaru istice rok od godinu dana kako nismo u USA. Da li postoji neka varijanta da odlozim taj put a i troskove, da ne idemo u januaru nego da pomerim nas odlazak na leto? Hvala!

ja ti nemogu pomoći kaj se tiče tvog pitanja ali evo ti moj pogled na situaciju. naime, vjerujem da ste vi također ušli u US preko DV lottery, znači izabrani ste ajmo reči između 1-5% aplikanata. prešli ste sve liječničke, interview, dobili vize, bili u US. dobili ste priliku kakvu možda većina nas neće nikada. nemojte sad radi jedne gluposti, neprovjerene informacije ili neznam čega izgubiti pravo da se vratite. jel vjeruj mi, USA će se oporaviti nakon ove krize za godinu, dvije. Svi koji će htjeti raditi naći će posao a mi tu na balkanu, niti za 10 godina nećemo napraviti neki bitniji iskorak koji će ljudima drastično poboljšati življenje. ajmo reči i da nas EU jednog dana prisili da se borimo protiv korupcije, kriminala, da poboljšamo pravosuđe, duh balkanskog društva neće se promjeniti još generacijama.

ali to je moje mišljenje. 1000$ za put u USA samo da se ne izgubi pravo na GC je puno, ali ja bi dao puno više samo da bi dobio 1.kuvertu, a tek bi tada morao prolaziti sve sto si ti do USA.

pence
12.11.2009, 11:00
Tvoje razmisljanje ima smisla i tu se slazem samo je problem sto nije 1000$ nego za nas cetvoro oko 4500$ za par dana provedenih u USA (karta, smestaj, hrana). To su za nas ipak pare:no: Duze ne mozemo da ostanemo, za sada.

American dream
12.11.2009, 13:26
Tvoje razmisljanje ima smisla i tu se slazem samo je problem sto nije 1000$ nego za nas cetvoro oko 4500$ za par dana provedenih u USA (karta, smestaj, hrana). To su za nas ipak pare:no: Duze ne mozemo da ostanemo, za sada.

da, sad sam shvatio da vas je četvero. mislim da vam je produživanje GC preskupo ako u narednih 2,3 godine ne mislite odseliti u US. ali opet dobiti takvu priliku i onda ju odbaciti....neznam. to se ne dobiva svaki dan. zapravo mislim da će svake godine biti sve teže dobiti, jer vjerujem da se sve više ljudi prijavljuje. i većina onih koji nisu dobili prethodne godine i masa novih koja je upravo čula za lutriju na internetu koji se danas koristi masovno za razliku od prije 4,5,6 godina. isto tako ne znam do kad će DV lottery biti provođen. vidio sam i na ovom forumu da je prije 3,4 godine bilo govora o tome da se ukine. nadam se da neće.
otić u US turistički nije ni toliki problem ali otići u bolji život i zaraditi novce nikad nije bilo teže.:no:

wrath:of:the:lich:king
12.11.2009, 16:54
Ja ne zelim da se mesam u bilo cije finansije, ali jednostavno treba pogledati sta zelis: da se vratis u Ameriku kada se malo stabilizuje situacija (sto sa parama za pocetak zivota, sto sa krizom ovde u USA) ili da odes na odmor u San Diego. Posto oba ocigledno ne mogu (sto je mnogo mnogo je).

Sto kaze nas narod ne moze i jare i pare...