PDA

View Full Version : Nedoumice, nedoumice.. Molim savet, hitno!


nikolar
30.04.2009, 05:01
Pozdrav društvo! Sjajno je što postoji ovakav sajt, i svaka čast onome ko se setio i uložio truda. Kad god sam googlao, uvek je to bilo na engleskom, a tada se pojavljuju samo agencije. Za ovaj sajt sam čuo off-line što je najsmešnije. Ali dobro, sad sam tu, i nadam se da nije kasno.

Da pređem na stvar. Početkom maja supruga i ja imamo zakazan intervju. Isčitao sam dobar deo sajta ali i dalje imam neke nedoumice koje mi ne daju mira i moram da ih razrešim do intervjua, inače ću tamo biti nervozan ko pas - a to nije dobro.

1. U trenutku slanja formulara (iz prve koverte) sam imao položene sve ispite na mojoj višoj školi, i ostao mi je samo diplomski. U tom trenutku mi se činilo ispravno da čekiram polje "College, No degree" u delu o obazovanju, ali se sad plašim da sam pogrešio? Šta vi mislite? Šta da radim povodom toga? Ako jesam, onda da li da zovem ambasadu i pokušam da im objasim pre intervjua da sam preveo pomalo bukvalno i zeznuo stvar, ili da sačekam intervju pa šta bude? Ne bih voleo da steknu pogrešan utisak o nama zbog takve gluposti.. Šta da radim?

2. Drugo, već duži period živim na A adresi, a prijavljen sam na B. To je zbog toga što na toj B adresi moji roditelji izdaju stan, što naravno nije prijavljeno i ne plaćamo porez na izdavanje. Kako smo venčani tek nekoliko meseci, supruga je još uvek prijavljena na staroj C adresi (kod tetke gde takođe nikad nije živela), iako od kako smo se uzeli živimo kod mene na B adresi. (Inače, dve godine dok smo se zabavljali, živeli smo na D adresi). Da ne dužim, moje pitanje je šta da odgovorimo konzulu kad nas pita zašto živimo na različitim adresama a u braku smo, kao i zašto nismo i prijavljeni tamo gde živimo? Ako počnem da mu/joj objašnjavam verovatno će pomisliti da smo kriminalci koji se kriju od policije i bave se utajom poreza :) A istina je da živimo zajedno od treće nedelje od kako smo zajedno, i da moji roditelji muče muku kao i svi ostali i da ne žele da poklanjaju ovoj prokletoj državi ništa što apsolutno ne moraju, a pogotovu ne 3-4 mesečne kirije godišnje na nekakav porez.

3. I na kraju, zanima me, da li je iko imao loše iskustvo? Pročitao sam za onog dečka što je vanredno završio srednju i nisam mogao da verujem. Iskreno, tim službenicima ne treba sve slepo verovati. Moje lično iskustvo: Supruga i ja smo tek u januaru poslali formulare, čim smo se uzeli, jer sam razumeo da moramo biti u braku da bi išli zajedno. Kada sam kontaktirao KCC da to pitam, dobio sam vrlo formalan odgovor.. Zeznuo sam, u svakom slučaju.. ali to sad nije bitno. Bitno je da kad sam u januaru otišao u ambasadu po dodatni primerak formulara za moju suprugu, službenik mi je rekao da je "bezpredmetno sada poslati formulare" tj. da je "kasno". Ja sam i pored toga poslao pa šta bude, i posle mesec-dva dobio odgovor, tj. drugu kovertu. Dakle, kako sad "kasno"?

Na kraju se svede na to.. da li da pričamo apsolutnu istinu, kakva god da je.. a za ovu našu postoje razumna objašnjenja.. ili da počnemo nešto da muljamo.. Plašim se da to neće da ispadne na dobro.. Slabo lažemo.

Hvala na strpljenju i savetima koji će nadam se uslediti.. Srdačan pozdrav!

Nikola R.

srdjevic
30.04.2009, 06:43
Pozdrav društvo! Sjajno je što postoji ovakav sajt, i svaka čast onome ko se setio i uložio truda. Kad god sam googlao, uvek je to bilo na engleskom, a tada se pojavljuju samo agencije. Za ovaj sajt sam čuo off-line što je najsmešnije. Ali dobro, sad sam tu, i nadam se da nije kasno.

Ako nije problem, napiši kako si tražio... ja sam gledao skoro, za sve kombinacije reči "zelena karta" i "lutrija" smo na prvoj strani (sa poljacima i ekipom koji slično pišu ove reči)... javi pa da vidimo kako da ispravimo. :obrva:

1. U trenutku slanja formulara (iz prve koverte) sam imao položene sve ispite na mojoj višoj školi, i ostao mi je samo diplomski. U tom trenutku mi se činilo ispravno da čekiram polje "College, No degree" u delu o obazovanju, ali se sad plašim da sam pogrešio? Šta vi mislite? Šta da radim povodom toga? Ako jesam, onda da li da zovem ambasadu i pokušam da im objasim pre intervjua da sam preveo pomalo bukvalno i zeznuo stvar, ili da sačekam intervju pa šta bude? Ne bih voleo da steknu pogrešan utisak o nama zbog takve gluposti.. Šta da radim?


Nemaš brige, identičnu situaciju sam imao. Nisu ni oni mutavi, razumeju oni da je prošlo 1+ god od onda, pa je, je li, logično da se može situacija promeniti u međuvremenu (doduše, ne unazad; nemožeš baš pasti sa srednje na osnovnu školu, je li....). :;D:

2. Drugo, već duži period živim na A adresi, a prijavljen sam na B. To je zbog toga što na toj B adresi moji roditelji izdaju stan, što naravno nije prijavljeno i ne plaćamo porez na izdavanje. Kako smo venčani tek nekoliko meseci, supruga je još uvek prijavljena na staroj C adresi (kod tetke gde takođe nikad nije živela), iako od kako smo se uzeli živimo kod mene na B adresi. (Inače, dve godine dok smo se zabavljali, živeli smo na D adresi). Da ne dužim, moje pitanje je šta da odgovorimo konzulu kad nas pita zašto živimo na različitim adresama a u braku smo, kao i zašto nismo i prijavljeni tamo gde živimo? Ako počnem da mu/joj objašnjavam verovatno će pomisliti da smo kriminalci koji se kriju od policije i bave se utajom poreza :) A istina je da živimo zajedno od treće nedelje od kako smo zajedno, i da moji roditelji muče muku kao i svi ostali i da ne žele da poklanjaju ovoj prokletoj državi ništa što apsolutno ne moraju, a pogotovu ne 3-4 mesečne kirije godišnje na nekakav porez.

Dovoljno bi bilo da jedan od vas promeni pasoš i da stavi adresu onog drugog. Uopšte njih ne zanima gde ti spavaš. Ti si prijavljen na jednu adresu i to je tvoja adresa, nju pišeš svugde... Takođe, ta pitanja ne postavljaju na intervjuu; tada njih više ni ne zanima gde sad živiš. Jedino pasoši ako im budu sumnjivi (što mi pada na pamet)... A to se lako da srediti...

3. I na kraju, zanima me, da li je iko imao loše iskustvo? Pročitao sam za onog dečka što je vanredno završio srednju i nisam mogao da verujem. Iskreno, tim službenicima ne treba sve slepo verovati. Moje lično iskustvo: Supruga i ja smo tek u januaru poslali formulare, čim smo se uzeli, jer sam razumeo da moramo biti u braku da bi išli zajedno. Kada sam kontaktirao KCC da to pitam, dobio sam vrlo formalan odgovor.. Zeznuo sam, u svakom slučaju.. ali to sad nije bitno. Bitno je da kad sam u januaru otišao u ambasadu po dodatni primerak formulara za moju suprugu, službenik mi je rekao da je "bezpredmetno sada poslati formulare" tj. da je "kasno". Ja sam i pored toga poslao pa šta bude, i posle mesec-dva dobio odgovor, tj. drugu kovertu. Dakle, kako sad "kasno"?

Stigla ti druga koverta; i dalje si u proceduri. I tačka. Ko njih šiša. :bravo: Ne šalju oni koverte, uostalom. Oni će samo iz Kentakija dobiti instrukcije da ti otvore termin za intervju i to je to.



Apsolutno ne vidim nikakvog razloga da se za bilo šta laže. Oni su normalni i razumni ljudi, videćeš i sam kad izađeš iz ambasade (s olakšanjem). Takođe, (ovo moram da napomenem) apsolutno je neprihvatljivo lagati o bilo čemu. Ne bih da te plašim, ali odgovoran si za sve što si napisao/rekao (ono za školu nije laž, inače, kad si slao, tada je bio taj status, uvek mogu da pogledaju da je diploma izdata kasnije, uostalom), pa mogu zakonski da te gone, i to svetski, ako te u'vate u laži. Dakle, bolje je ne lagati i ići otvoreno s njima. I tako (ponavljam) imaš čistu situaciju, koliko sam mogao da zaključim iz ove tvoje poruke.

E da... i dobro nam došao na forum. :;D: Svako dobro.

landlord
30.04.2009, 09:01
Eh, posto se VELIKI SHEF licno ukljucio.. ja nema pa nista da kazem..:)

Salim se.. evo da ti i ja pozelim dobrodoslicu na forum.

Sto se tice tvoje "situacije" :), pod 1) isti je slucaj bio i kod mene. Ja sam diplomirao par dana poslije slanja prve koverte nazad i tek na intervjuu sam morao prepraviti to u DS obrascu. I navesti mjesec i godinu kad sam diplomirao.

2) Slicna situacija i kod mene. Moja supruga je prijavljena na adresi kod mojih roditelja, ja sam prijavljen na adresi gdje nam je porodicna kuca, a supruga i ja zivimo u nasem stanu na totalno drugoj adresi. (Sinoc smo zadnji put prespavali u nasem stanu, jer ga od sutra izdajemo i jako los osjecaj..)..
Nista apsolutno oko toga nas nisu pitali niti ih je to bilo briga.

3) Sto se tice ovoga pod tri nemoj se sekirati.

I Taji je dobila tek u decembru svoju kovertu, pa je juce imala intervjuu ali se jos nije javila.. nadam se da je i njoj sve proslo OK..

puno srece i javljaj se..

Gringo
30.04.2009, 09:17
Buduci da sam ja bio u slicnoj situaciji sto se tice vjencanja, pored onog sto si vec cuo od starijih kolega :naughty: da bi trebalo govoriti istinu ma kakva da je, mogu ti samo preporuciti da poneses sto vise dokaza da si sa sadasnjom suprugom i ranije bio u vezi. Dakle, slobodno ponesi sto vise zajednickih fotografija s putovanja, nekih porodicnih slavlja, rostiljanja s prijateljima... sto god ti padne na pamet. Mi smo ponijeli otprilike stotinak fotki plus racune o uplacenim ljetovanjima i jos nekih sitnica koje mozda izgledaju smijesno ali vam mogu olaksati intervju. Puno srece vam zelim, a nadam se da ce nam se i Taji javiti s dobrim vijestima.

srdjevic
30.04.2009, 09:37
Odličan savet, Gringo. Hvala na dopuni. :;D:

nikolar
30.04.2009, 12:22
Ljudi, ne znam šta da kažem osim veliko hvala! Ne mogu da verujem da sam za svega nekoliko sati od postavljanja teme dobio ovoliko odgovora. Izgleda da se ovde okuplja sjajna ekipa :bravo:

Izgleda da se nismo razumeli što se tiče obrazovanja. Ja još uvek nisam diplomirao.. to treba svaki dan da se dogodi, ali definitivno ne može pre razgovora.. koliko god ja to želeo. Sada kad ponovo gledam DSP122 (http://www.zelenalutrija.com/prva-koverta/dsp-122-p1.jpg) plašim se da sam pogrešio što nisam upisao "High School Degree" umesto "Coledge, No Degree". S obzirom na to da još uvek nisam diplomirao, ja u najboljem slučaju mogu da tražim od Više Škole da mi izda spisak položenih ispita i da dodaju da mi je ostalo samo da diplomiram.. nešto u tom stilu.. pa da sa tim odem na razgovor i pokažem im ako me nešto pitaju. Videću da nazovem ambasadu i pitam ih da li za tim ima potrebe.

Mnogo mi je laknulo što i drugi imaju sličnu situaciju i što je sve prošlo kako treba.

@srjevic
Problem je što mojoj malenkosti na neku foru nije palo na pamet ni da pokuša da googla na srpskom, već samo na engleskom.. Eee, a moglo je sve biti drugačije :smrc: :grin:

Još jednom, veliko hvala i veliki pozdrav! Čujemo se uskoro čim bude nekih novosti..

landlord
30.04.2009, 12:28
Prijatelju ne sekiraj se to nije nikakva laz niti greska..

Nemas razloga za paniku. Poz.

nikolar
30.04.2009, 13:40
Upravo sam zvao ambasadu.. i na sva moja pitanja su mi odgovorili sa: "nema veze" ili u prevedu "ma šta se tripuješ, oooopuštenooo.." tako da :woohoo:

Sloba_Kg
30.04.2009, 21:20
mogu ti samo preporuciti da poneses sto vise dokaza da si sa sadasnjom suprugom i ranije bio u vezi. Dakle, slobodno ponesi sto vise zajednickih fotografija s putovanja, nekih porodicnih slavlja, rostiljanja s prijateljima...

Nadji i procitaj iskustvo Zivkovica Nis (cini mi se) pazite da slike ne budu samo od vas dvoje nego da ima i rodbine i sl.
Mi smo nosili jedan mali albumcic sa 30-ak slika a sto se adrese tice, mislim da je bitno da vam ista adresa stoji u pasosu a gde zivite...pa to nije bitno.
Evo nas dvoje cemo opet menjati adrese u licnim kartama (olaksice za porez ili sta god) ali posto vec imamo vize to nikog ne zanima
Dobrodosli i sa srecom

Misa
30.04.2009, 22:40
Samo da se nadovezem...ne moraju da budu ni iste adrese u pasosu. U novom pasosu moje zene je adresa njenih roditelja, a u mom novom pasosu adresa mojih roditelja (u prijavi smo napisali zajednicku adresu stana koji rentamo;zivimo zajedno 3 godine) i niko nikada nije nista komentarisao na tu temu...

Srecno!

nikolar
05.05.2009, 13:46
Sutra je intervju.. i ne mogu reci da nisam nervozan. Sutra je veliki dan i velika prekretnica u našim životima.. kako god da ispadne. Što se nas tiče, uradili smo sve što su tražili, i više od toga. Uostalom, posao onog službenika kome ćemo predati dokumenta, je da se uveri da smo sve doneli, da ne gubimo džabe vreme sa konzulom ako nismo.. jel tako?

Imam jedno pitanje: U prvoj koverti sam pročitao kako sam ja jedan od 100.000 koji su izvučeni za dalje razmatranje.. ali da karata ima svega 50-55.000. Predpostavljam da dobar deo od ovih 100.000 ne ispunjava osnovne uslove da dobije zelenu kartu. Međutim, da li je moguće da je takvih oko 50%? Ja predpostavljam da ameri odrede neki broj za svaku zemlju, npr. X za Srbiju.. i pošalju oko 2X prvih koverti u Srbiju. (Za Srbiju je taj broj verovatno manji od 2X dok je za neku tamo Somaliju verovatno veći i verovatno zavisi od pismenosti nacije, između ostalog.) E sad, da li oni primaju sve koji ispunjavaju uslove (što će biti negde oko X) ili jednostavno primaju sve koji ispunjavaju uslove do broja X a ove ostale otkače na intervjuu (nakon što im uzmu pare)? Očigledno nemaju tačan broj, čim kažu od 50 do 55 hiljada, tako da mi više pije vodu ova druga varijanta. Eto, to mi malo nije jasno, a plašim se zato što tek u januaru poslao formulare i tek sam dobio drugu kovertu.

Iskreno, jedva čekam da prođe sledećih 24 časa!

Inače, juče smo obavili lekarski.. i dobili rezultate. Predpostavljam da je sve u redu - valjda bi nam rekli da nije. Ja sam morao da primim dve vakcine, dok moja supruga nije. Inače, lekarski smo obavili u IMO (druga opcija) i uopšte nismo zadovoljni kako je sve ispalo. Ne znam kakva su iskustva u privatnoj ordinaciji (prva opcija) ali ovde smo čekali oko 3 sata zbog dva kratka pregleda od ukupno 10 min. (Zašto su nam onda svima rekli da dođemo u isto vreme?) Zatim su nas poslali kod radiologa, pa na vakcinaciju.. sve različita mesta u gradu. Mislim, ok, ali zašto su nam onda rekli preko telefona kada smo zakazivali da možemo sve kod njih da obavimo?!? Kad se sve sabere, izgubili smo ceo dan na 20 min efektivnih pregleda. Plus, svi su nešto čudno nadrndani.. osim onog za recepcijom.. koji je izgleda totalno odlepio.. :P

Držite nam palčeve sutra. Pozdrav!

steficacvek
05.05.2009, 13:59
Pozdrav Nikola, i dobro dosao!

Prvo, ne znam odakle pises, jedino mi je cudno sto su ti zakazali ljekarsko i intervju tako blizu. U BiH se ljekarsko mora uraditi barem 7 dana prije. U svakom slucaju, oni znaju sta rade.

Drugo, znam da si u panici dan prije intervjua, i sama se sjecam kakva sam bila. Ne mogu ti opisati koji sve razlozi su meni padali na pamet, zbog cega bi me mogli odbiti. I naravno, nista od toga se nije desilo. Ne znam zasto se ljudi zamaraju statistikama. Jeste poslano 100.000 koverti i vjerovatno onaj ko ima broj 98.564 nece stici na red i nece dobiti vizu. Neki usput otpadnu, neki nemaju sve uslove, nekima se koverta izgubi usput, neki odustanu ... Ali u trenutku kad ti je vec zakazan intervju, o tome ne treba da razmisljas i tacka. Ako imate sve dokumente i ako nemate neku kriminalnu proslost ili niste bili u USA ilegalno, dobijate vizu 100%. Jeste da je ovo lutrija, ali ja sam sigurna da oni to ne dijele bas tako lako, dok ne provjere osobu koju ce pustiti. A s obzirom da ste vec dosli i do intervjua, nista ne brini! I sutra da nam napises kako je to sve izgledalo i kako je sve dobro zavrsilo! :)

Pozdrav

nikolar
05.05.2009, 15:24
Znam ja da ću se sutra smejati na sve ovo što sam ovde pisao ali.. šta da radim, to je jače od mene.
Hvala na podršci.. a sutra vam javljam kako je prošlo :-_-;:

Sloba_Kg
05.05.2009, 21:27
Sutra je intervju.. i ne mogu reci da nisam nervozan. Sutra je veliki dan i velika prekretnica u našim životima..

Sutra jeste veliki dan za vas. Svako dobro i svu srecu vam zelimo. I uspesan intervju. Videcete bice opusteno.
P.S.mnogo su mi simpaticni tvoji postovi (ovo x, x1, x2 ili mwsto A, B, ili C)
Mora da si neki matematicar :)

nikolar
07.05.2009, 10:13
:1081::woohoo::w00t::ludak::clap::1097:
Nisam stigao juče da se javim od silnih obaveza.. ali evo sad sam tu. Sve je prošlo bez ikakvih problema. Službenik je bio neki kul lik, i verovatno neki zajebant kad mu se završi radno vreme. Sa njim smo se fino isćaskali dok je slagao one silne papire. Konzul nas je bukvalno pitao kako smo, tražio nam da se zakunemo da je sve što smo napisali/pričali istina, dao nam da se potpišemo i rekao da sutra u 3 dođemo po pasoše. To je sve trajalo 2 minuta. Gužva je bila juče u ambasadi pa izgleda da nije imao previše vremena za ćaskanje. Sve u svemu.. wooohoooooo!!!
E sad je ostalo da se dobro pripremimo za naš novi život..
@sloba Hehe, u pravu si, tj. skoro. Studirao sam matematiku neko vreme pa sam prešao na programiranje.

steficacvek
07.05.2009, 10:28
Cestitam vam nikola! Vidis kako je lako, sad ces i ti moci da ubjedjujes nekoga ko bude u panici pred svoj intervju. Naravno, nece ti povjerovati, ali Boze moj ... :D
Zelim vam sve najbolje u novom zivotu!

wingreen
07.05.2009, 11:35
Cestitam od srca Nikola! :bravo: Ne mogu da verujem da je moguce ovako lako proci intervju! Zelim vam sve najbolje!

moni
07.05.2009, 11:54
Nikoli cestitke i od nas.:bravo:
Jeste li vi bili u BG ambasadi?
Ajd napravi potpis i lokaciju da te lakse pratimo.
Sve najbolje u novom zivotu!

Leona
07.05.2009, 13:33
Cestitke i od mene:bravo:

nikolar
07.05.2009, 17:23
Društvo, šta da kažem.. Najbolji ste!!! :grin:

@wingreen Ni ja još uvek ne mogu da verujem, ali izgleda da je sve što njih zanima upravo ono što su i napisali da moraš da ispunjavaš. Sve ostalo nema veze, a sigurno ne kako izgledaš, da li im se obraćaš sa gospodine/gospođo i sl. To bi bila diskriminacija, zar ne?

@moni Da, bili smo u ambasadi u Beogradu. Evo ga i potpis napokon.

Inače, u vezi one moje priče o broju viza koje dodeljuju, evo šta sam našao na uscis.gov
Each year, the Diversity Lottery (DV) Program makes 55,000 immigrant visas available through a lottery to people who come from countries with low rates of immigration to the United States. Of such visas, 5,000 are allocated for use under NACARA beginning with DV '99. The State Department (DOS) holds the lottery every year, and randomly selects approximately 110,000 applicants from all qualified entries. The DOS selects the approximately 110,000 applications since many will not complete the visa process. However once 55,000 are issued or the fiscal year ends, the DV program is closed. If you receive a visa through the Diversity Visa Lottery Program you will be authorized to live and work permanently in the United States. You will also be allowed to bring your spouse and any unmarried children under the age of 21 to the United States.