PDA

View Full Version : Zelena karta, kada!?!?


Macedonia Ohrid
10.05.2009, 23:03
Cuo sam da zelena karta moze da se dobije i mozda nakon 6-7-8-9 ili vise mjeseci boravka u USA. Ja sam mislio samo mjesec dana?

D$D
11.05.2009, 05:18
Cuo sam da zelena karta moze da se dobije i mozda nakon 6-7-8-9 ili vise mjeseci boravka u USA. Ja sam mislio samo mjesec dana?
U principu da , moguce je da zelena karta ne bude uradjena i do godinu dana zato ti i pise na vizi cini mi se da ona (viza) zamenjuje I-551 obrazac koji je cini mi se zelena karta.
To sa zelenom kartom moze da skripi u slucaju da je velika guzva, da je nastao neki tehnicki problem tipa da pogresno unesenog imena u obrazac jer Ameri generalno imaju jako velikih problema sa nasim imenima i prezimenima.
Na kraju ima slucajeva da i socijalni broj ne bude u redu nasa komsinica nije radila godinu dana jer joj je bio pogresno dodeljen broj e to je tek procedura jer SSN broj ti je vazniji od zelene karte bez toga ne mozes da radis a na GC mozes da cekas .

Macedonia Ohrid
11.05.2009, 10:05
Ok, ali ako bih otisao na mjesec dana, pa da u tom periodu uzmem SSN i I-551 svakako, a odlucim da se vratim u Makedoniju, dali onda mogu da se opet vratim u USA kad na tamosnja adresa stigne koverat da idem po GC!?

D$D
11.05.2009, 12:56
Ok, ali ako bih otisao na mjesec dana, pa da u tom periodu uzmem SSN i I-551 svakako, a odlucim da se vratim u Makedoniju, dali onda mogu da se opet vratim u USA kad na tamosnja adresa stigne koverat da idem po GC!?

Teoretski da , to mozes da uradis samo postavlja se pitanje ekonomske isplativosti takvih poteza , mislim ako si mislio da dodjes ovde samo da bi uzeo papire i da bi odrzavao status.
Od mog poznanika supruga tako radi ali ona je 6 meseci u Usa a 6 meseci u Srbiji.
jer ako si duze od 6 meseci van Usa to moze a i ne mora da ti se reflektuje na status GC.Jer problem sa Gc je kako ti je daju tako isto mogu i da ti je uzmu.
naravno nije to bas sve tako bukvalno.
Ima jedan drugi problem kada dodjes ovde a to je SSn koji i kada dobijes za 3 nedelje nije tako da kazem upaljen.
Znaci u svakom slucaju po meni ti bi trebao nekako da dodjes ovde i da budes nekih 2-3 meseca da bi dobio sve papire i da bi aktivirao SSN broj.
SSN broj sam po sebi nije aktivan onda kada ti ga dodele (mada bi trebao), veruj mi u stvarnosti je sasvim drukcije, ja sam imao malo problema dok ga nisam aktivirao.
Sta mislim pod tim pa npr. hteo sam da imam fixni telefon, racun u banci i sve normalno sto ti treba i kada one gospodje na salterima unesu moj SSN broj nastane prava pometnja jer mora da se zove SSN office da se prica sa operaterima i tek nakon nekih sat vremena su mi aktivirali SSN posle toga.

Naravno opet kazem to je samo na pocetku ali i to moras da prodjes.

Taji
11.05.2009, 15:33
I mene muci isto pitanje.
Posto vec radim za americku kompaniju na Bliskom istoku planirala sam da odem do USA na nekih 10-ak dana tamo nekad u septembru, pokrenem papire i opet se vratim na posao. Sljedeci odlazak u USA poslije toga bio bio januar i nadam se da bi do tada i GC i SSN bili gotovi pa da ih preuzmem.
Koliko je to dobro uci u USA na tako krakak period? Da li cu moci bez problema kasnije da se vratim? Da li uopste smijem da radim vise za amere poslije ulaska u USA a bez SSN? To su pitanja na koja sad pokusavam da nadjem odgovore. Ne napusta mi se jos posao ako bas ne bude krajnja nuzda.
Mozda neko ima neke info ili direkcije u kom pravcu da tragam, pitam....
Hvala unaprijed:bigkiss:

landlord
11.05.2009, 15:56
Jel to da bi izbjegla placanje poreza ili?

Taji
11.05.2009, 16:13
Ni govora o izbjegavanju poreza, lande. Taman posla. I onako bi me nasli za par mjeseci kasnije, znas i sam vec kako to kod njih ide:obrva:
To je samo zato sto mi se ne ostavlja ovaj posao koji sad radim barem jos za godinu dana. Cim bih primila GC i SSN morala bih prijaviti i svoj novi status i u firmi (adresu odmah po povratku iz USA) i samim tim bih pocela da placam porez, htjela ne htjela (uzet ce ga svakako).:grin:
Mislila sam da je mozda moguce da mi rodjak kopira te dokumente cim stignu na njegovu adresu i posalje tako da sam mirna barem sto se tice firme i poreza jer njima je kopija sasvim dovoljna da mi promijene status u permanent resident i uzmu pare za porez.
Ako moram ostati u USA par mjeseci da sacekam da se naprave i odobre GC i SSN onda gubim posao jer dolazim kuci samo na godisnji koji ce tada biti 21 dan. Ako ne mogu uci u USA samo da pokrenem izdavanje GC i SSN i vratim se da radim pa opet na sljedeci godisnji u januaru odem i podignem to, onda cu morati da dam otkaz sto mi bas i nije po volji, za sada. Zato trebam da nadjem info o mom statusu kad dodjem na jesen tamo....jer znam da moram podnijeti zahtjev za GC i SSN, popuniti formulare da radim, gdje, za koga,formulare za porez(673 i W4) ali jedino neznam da li smijem da odem za tako kratko vrijeme bez GC i SSN?????