PDA

View Full Version : Ograničenje zapošljavanja stranaca


zoran80
15.06.2009, 08:37
JUTROS SAM PROČITAO OVAJ ČLANAK U NOVINAMA, PA AKO NEKO ŽELI DA PROČITA ILI DA PROKOMENTARIŠE MOŽE GA PROČITATI. NAROČITO MOŽE UPLAŠITI NOVE IMIGRANTE KOJI SE TEK SPREMAJU DA DOĐU, A NEMAJU PUNO INFORMACIJA O USA.

OGRANIČENJE ZAPOŠLJAVANJA STRANACA!

Kvalifikovani strani radnici koji žele da se zaposle u SAD mogli bi imati problema zbog novih vladinih restrikcija na zapošljavanje radne snage iz inostranstva.

Restrikcije su deo vladinog paketa za spasavanje ugroženih investiicionih banaka, javlja Glas Amerike. Mnogi strani studenti, upisani na poslovne fakultete širom SAD, mnogo su investirali u svoje američko obrazovanje, u nadi da će se sredstva uložena za plaćanje školarine jednog dana vratiti unosnom ponudom za posao u nekoj američkoj firmi.

Turkinja Nazli Oguzimsaroglu je jedna od njih. Ona je nedavno diplomirala na prestižnom biznis koledžu i prihvatila ponudu za posao u investicionom gigantu “Meril Linč“.

“Jedna od stvari koja me je privukla 'Meril Linču' je definitivno njihov sjajni program obuke. Čak i male banke nastoje da angažuju ljude, koji već imaju iskustvo na mestima poput ovog, jer su svesni koliko je to prestižna ustanova“, kaže ona.

Međutim, ta ponuda za posao nije trajala dugo.

Poput drugih bankarskih giganata, “Meril Linč“ je, u jeku produbljenja američke finansijske krize, doživeo pad vrednosti svojih deonica. Preuzela ga je “Bank of Amerika”, koja je potom pozajmila novac iz vladinog Programa za ublaženje bankarske krize.

Time je “Bank of Amerika” sebe podvrgla pravilima koja ograničavaju izdavanje H1B viza – ključnog dokumenta za zapošljavanje radne snage iz inostranstva.

Vivek Vadva je saradnik programa "Lejbor end vrklajf" na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard. On kaže da su te vladine restrikcije ne samo ksenofobične, već dovode do takozvanog "odliva mozgova“, upravo u trenutku kada su američkoj ekonomiji potrebni talenat i inovacija.

"Problem sa ovim zakonom je naša poruka svetu: Kad zagusti mi zatvaramo svoja vrata. Najbolji i najbistriji traže prilike na drugim mestima. Oni će radije otići u Australiju, gde mogu da rade nekoliko godina i otplate svoje studentske kredite, ili pak osnovati tehničke firme u Kanadi. To je veliki gubitak za Sjedinjene Države“, kaže Vadva.

Vadvino istraživanje ukazuje da su oko jedne četvrtine američkih tehnoloških kompanija osnovali imigranti.

On tvrdi da to ide u prilog teoriji da strani radnici često kreiraju radna mesta za Amerikance, a ne da ih oduzimaju od njih.

Što se tiče Nazli Oguzimsaroglu, ona je zahvaljujući gubitku ponude za posao - naučila vrednu lekciju.

“Nikada ne možete biti sigurni da će sve biti u redu. Jednostavno, morate preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti da ne bi ostali bez ičega”, kaže ona.

Za nju lično, to znači upisivanje još jednog semestra i nastavak potrage za poslom.

Zana
15.06.2009, 09:14
Time je “Bank of Amerika” sebe podvrgla pravilima koja ograničavaju izdavanje H1B viza – ključnog dokumenta za zapošljavanje radne snage iz inostranstva.Nosioci zelenih karti ne pripadaju ovoj kategoriji. Firma nema nikakvih izdataka za njihovo zaposljavanje plus imajuci u vidu ukupan broj malih i srednjih preduzeca, kao i korporacija, vrlo je mali procenat onih firmi koje su prihvatile pomoc od US government te samim tim i prihvatile ovakve uslove (za koje iskreno prvi put cujem; recimo da postoji overhead cut, ali nisam sigurna da je strikno naznaceno da su u pitanju bas radne vize. Naravno - kad se smanjuju troskovi, i to je na udaru kao nesto sto nije preko potrebno). S druge strane, stopa nezaposlenosti je uvecana (u CA je cujem u padu poslednja dva meseca) sto znaci da je definitivno teze pronaci posao. Uz to, faktor patriotizma tipa "kupujmo americko" i "zaposljavajmo nase (na koga god da se to odnosi)" ne treba ispustiti iz vida... jeste diskriminacija ali ako se primenjuje - poslodavac uvek moze da se vadi na stavku "good communication and writing skills" kao izgovor da zaposli rodjenog Amerikanca a ne imigranta.

KanyeWest
15.06.2009, 16:33
NAROČITO MOŽE UPLAŠITI NOVE IMIGRANTE KOJI SE TEK SPREMAJU DA DOĐU, A NEMAJU PUNO INFORMACIJA O USA.

Kao što reče Žana:
Nosioci zelenih karti ne pripadaju ovoj kategoriji.

to što se navodi u tom novinskom članku ili saopštenju na televiziji, nema ama baš nikakve veze sa onima koji su nosioci zelenih karti tj. permanent residents a nikako stranci. Ta žena iz turske, koja se pominje, je stranac u U.S. kao što smo i svi mi bez obzira što ona ima Američku diplomu jer ona na osnovu same činjenice da je završila neku američku školu nema nikakve privilegije u pogledu trajnog boravka u U.S. i slično, ali zato ima mogućnost da na osnovu te diplome ostvari pravo da tamo radi, boravi i potom dalje stiče određini status u skladu sa njihovim propisima. Ona mora da prođe poprilično dug proces da stigne samo do statusa permanent resident koji dobitnici na ovoj lutriji, koji naravno uspešno prođu čitavu proceduru, imaju odmah po dolasku u U.S.

Zabica
15.06.2009, 20:53
Ja se iskreno nadam da je tako.
Moj suprug je lekar i vec je prosao svu proceduru ( polozio americki drzavni ispit, itd) za apliciranje za specijalizaciju, ali nam je bilo frka jer su pritegli sponzorstva za vize. Naravno, godinama se prijavljivao za GC ali nista.
Medjutim, ko kaze da zena ne donosi srecu!? :naughty: Pre neki dan stigla mi je koverta :bravo: Tako da se sad nadamo da ce sa GC (ako je dobijemo) imati mnogo bolje sanse za spec. :woohoo:
Videcemo!:obrva:

Zana
15.06.2009, 21:28
Moj suprug je lekar i vec je prosao svu proceduru ( polozio americki drzavni ispit, itd)

Ako bi mogla da pojasnis ovaj deo...Hvala.

Zabica
15.06.2009, 22:00
Naravno. Procedura za prijavljivanje za specijalizaciju, to je nesto od cega se lekarima koji zele spec. u Americi dize kosa na glavi. Ne verujem da ce zanimati one koji nisu te struke ali ukratko: prvo mora da se polozi tezak drzavni ispit iz 3 dela (tzv USMLE - US Medical License Exam.)) i to je prakticno ceo fax ispocetka ali na engleskom :ajojoj: i za to je potrebno par godina. Onda je potrebno raditi tzv. observership-ove u Americkim bolnicama i nabaviti 3 pisma preporuke americkih lekara, i jos neke sitnice i onda mozes da se prijavljujes za specijalizacije. Ko te pozove ides na intervju, ali ne dobijas posao vec svi kandidati na nivou cele Amerike idu na tzv. Match gde se kompjuterski uparuju programi i kandidati (obe strane se izjasne o favoritima). I to traje jos oko godinu dana. Ne znam da li sam bas dobro ovo poslednje objasnila, pitaj ako treba bolje :)

Zana
15.06.2009, 22:24
Ne treba :) samo mi nije bilo jasno na sta se odnosilo "drzavni ispit". Ispiti za licencu ne mogu da se smatraju ponovnim studiranjem, zar ne? Svako ko je studirao trebalo bi uz pripremu/obnavljanje da bude sposoban da polozi iste bez problema (pa makar na pragu od 70%). Jedini problem je jezik... sto mu dodje kao prevodjenje svog znanja na drugi jezik. Odnosno - meni se podrazumeva da smo svi upamtili ono sto smo studirali ranije, ili bar dobru vecinu. U temu sam upucena zbog snaje koja trenutno secijalizira pedijatriju u Beogradu i koja isto tako tvrdi da ne moze da studira od pocetka... Meni je to totalno apsurdno - ako nista nije upamceno za tolike godine studiranja, onda ne znam sta da kazem. Eto, zato sam pitala... meni iskreno nije bio problem da polozim ponovo bilo sta od onog sto sam polagala u Srbiji - naravno uz ucenje termina i ostalog sto se razlikovalo. Ispite koje spominjes polaze i svaki lekar ovde, ali za vreme studiranja - nije to samo requirement za one koji su studirali u drugim drzavama vec za sve. Nemoj pogresno da me shvatis - samo sam blago otkinula pre neki dan kad sam cula "Ne pada mi napamet da sve studiram ponovo" :grin:

Zabica
15.06.2009, 22:51
Haha naravno, sve mi je jasno, nema frke. To je i nasa interna fora, ti sto bi hteli al' im mnogo tesko. :;D:
Tako je , drzavni ispit je za sve isti, jedino sto je Amerikancima mnogo lakse jer to polazu tokom studija (a ti delovi su podeljeni upravo onako kako teku studije: 1.predklinika, 2.klinika, 3.pregled pacijenata, pa sve polazu dok je sveze) i naravno uce po tom programu i naravno na engleskom.
Nedovoljno motivisane i znanja zeljne ljude mogu da razumem zbog cega im je "ponovo studiranje" ogroman problem. Znam iz iskustva mog muza koliko je jos tokom studija ulagao napora. Posle 2 ili 3. godine je pukao i resio da hoce u Ameriku na spec., narucivao je knjige po kojima Ameri rade i iz njih spremao ispite, dok su kolege masovno ucile iz nekih tanusnih domacih skripti... (cast izuzecima!). Tako da kad je dosao trenutak da se polaze amer. drzavni ispit, njemu je to bilo bas kao sto si rekla - obnavljanje gradiva.
U pravu si za stav ali jedno moram da te ispravim, prolazak sa 70% je skoro pa beskoristan. Jako je kompetitivno. Indusi furaju do nemogucih 99%... :no:

baraba
15.06.2009, 23:10
samo sa observership-om (bez externship-a (americhkog), intrernship-a (americhkog), rada u research-u (godinu dana minimum takodje u americi), objavljenih radova ili publikacija (u americi) perfektnog znanja engleskog) i bez gc ma koliko usmle score bio dobar (95+) shanse za dobijanje residency na nekom iole kvalitetnijem programu su jako, jako male...

btw. indijci spremaju ispite prema kaplan-u celo svoje studiranje i obichno konkurishu na residency u americi sa vec zavrshenom residency u indiji tako da im je klinichka praksa u malom prstu i normalno je da dobiju 99.

baraba
15.06.2009, 23:14
Svako ko je studirao trebalo bi uz pripremu/obnavljanje da bude sposoban da polozi iste bez problema (pa makar na pragu od 70%).
Bez uvrede ali ovo je totalna glupost. Razlika izmedju americhkog i srpskog medicinskog fakulteta je nebo i zemlja. Amerikanci su trenirani za kliniku svih 8 godina a u srbiji se sve svodi na suvo uchenje chinjenica i pacijent se vidi jednom u 100 godina.

Zana
15.06.2009, 23:18
@zabica
M’da :) mnogo confusing taj novi 3 digit i 2-digit system. Moja koleginica kaze da se njena cerka (amerikanka) ubila od ucenja samo za prvi test, posle toga za druga dva dela ne toliko...

@ baraba: pa ne znam sad... moj doktor mnogo smesno prica :) kao i dosta, dosta drugih na UCLA....cim rade tu, pretpostavljam da su tu i odradili residency (vecina njih ostane). Nije im engleski savrsen, ali verujem da je znanje na zavidnom nivou...inace ne bi ni upali tu, zar ne? Intership nije obavezan, sada je sastavni deo residency. Mozda je LA drugaciji od ostatka "sveta", ne znam. Treba dosta da se radi, ali nije nemoguce, pogotovo sto lekari uvek fale i to u svakoj drzavi...

Zana
15.06.2009, 23:20
Bez uvrede ali ovo je totalna glupost. Razlika izmedju americhkog i srpskog medicinskog fakulteta je nebo i zemlja. Amerikanci su trenirani za kliniku svih 8 godina a u srbiji se sve svodi na suvo uchenje chinjenica i pacijent se vidi jednom u 100 godina.

It's ok :) takodje. Srbija ima dosta dobrih lekara, koji su skolovani u Srbiji a ne u drugim zemljama.

baraba
15.06.2009, 23:24
@zabica
M’da :) mnogo confusing taj novi 3 digit i 2-digit system. Moja koleginica kaze da se njena cerka (amerikanka) ubila od ucenja samo za prvi test, posle toga za druga dva dela ne toliko...

@ baraba: pa ne znam sad... moj doktor mnogo smesno prica :) kao i dosta, dosta drugih na UCLA....cim rade tu, pretpostavljam da su tu i odradili residency (vecina njih ostane). Nije im engleski savrsen, ali verujem da je znanje na zavidnom nivou...inace ne bi ni upali tu, zar ne? Intership nije obavezan, sada je sastavni deo residency. Mozda je LA drugaciji od ostatka "sveta", ne znam. Treba dosta da se radi, ali nije nemoguce, pogotovo sto lekari uvek fale i to u svakoj drzavi...

tvoj doktor je pretpostavljam polagao USMLE u ono vreme kada su bili papirni ispiti (mislim da su bili do 94) a tad su indijci i ekipa bili vrhunski za varanje na ispitu poshto se 5-6 razlichitih testova polagalo svuda u americi.
naravno da nije nemoguce, daleko od toga. ako se krene kako treba, ima volja i zhelja i naravno znanje ceo usmle mozhe da se polozhi za godinu dana.

i ne, ako rade na UCLA ne mora da znachi da su tu polozhili residency. Velika verovatnoca je da su zavrshili residency na nekim programima koji su "friendly" za indijce sa indijskim program director-om, tipa Bakersfield ili neshto slichno gde belog choveka vidish jednom u mesec dana.

Zana
15.06.2009, 23:29
Nemam pojma, nisam toliko into it... doktor mi je Azijat i par godina je mladji od mene... i izvrstan je doktor. UCLA znam kako radi - i zadrzava vecinu. Ja nigde nisam pomenula nikakvog indijca...

baraba
15.06.2009, 23:34
ja samo uzeh indijce kao primer, nishta drugo.
elem malo je previshe komplikovano sve to za forum raspravu. :D

Zabica
15.06.2009, 23:35
Treba dosta da se radi, ali nije nemoguce,

Mislim da ovde mozemo da konstruktivno zakljucimo raspravu :bravo:

@baraba: u pravu si da su sistemi nebo i zemlja, ali nije istina da se ne moze dobiti pristojna spec bez svega sto si nabrojao (osim ako ne pucas iskljucivo na Harvard :==D: ), igra tu i dobro motivaciono pismo, dobre preporuke, prikazivanje na intervjuu, dobar izbor programa (citaj: realan), mudro pravljenje liste programa pred Match i naravno sreca... Znam ljude koji su dobili spec, nisu imali po nekoliko od stvari koje si nabrojao kao obavezne...

baraba
15.06.2009, 23:41
Mislim da ovde mozemo da konstruktivno zakljucimo raspravu :bravo:

@baraba: u pravu si da su sistemi nebo i zemlja, ali nije istina da se ne moze dobiti pristojna spec bez svega sto si nabrojao (osim ako ne pucas iskljucivo na Harvard :==D: ), igra tu i dobro motivaciono pismo, dobre preporuke, prikazivanje na intervjuu, dobar izbor programa (citaj: realan), mudro pravljenje liste programa pred Match i naravno sreca... Znam ljude koji su dobili spec, nisu imali po nekoliko od stvari koje si nabrojao kao obavezne...

mozhe da se dobije naravo ali family medicine ili psychiatry u Ajovi :obrva:
kako mislish da se dobiju dobre preporuke samo sa observership?
vecina programa observership vishe ni ne rachuna. svi trazhe US hands on experience.

kljuchna stvar sa kojom se APSOLUTNO slazhem s tobom je realan izbor programa.

Zabica
15.06.2009, 23:59
Hahaha joj nasmejao si me sa family medicine u Iowi :rofl: (mada je i to bolje nego da u Srbiji cekas godinama na spec. u Donjoj Prcilovici kod Mute Mutica)
Eh da, preporuke i observership... pa istina tesko :blink: ali nije nemoguce, zavisi gde upadnes na isti i da li dobijes priliku da se pokazes.
Mozda sam malo poeticno sve to nabrojala ali moja poenta je da ne treba biti malodusan i odustajati lako. Uostalom, ne zameri, dobila sam kovertu pre neki dan pa sam u zanosu... :1072:

baraba
16.06.2009, 00:17
ma kakvo zameranje Bozhe sachuvaj.
Srecno sa gc i samo napred pa da se zabode neka kulturna residency na east coast :grin:

Zabica
16.06.2009, 00:27
ma kakvo zameranje Bozhe sachuvaj.
Srecno sa gc i samo napred pa da se zabode neka kulturna residency na east coast :grin:

Sa tvoje tastature u Bozje usi :grin:
Hvala!!!

Sloba_Kg
16.06.2009, 04:06
samo sa observership-om (bez externship-a (americhkog), intrernship-a (americhkog), rada u research-u (godinu dana minimum takodje u americi), objavljenih radova ili publikacija (u americi) perfektnog znanja engleskog) i bez gc ma koliko usmle score bio dobar (95+) shanse za dobijanje residency na nekom iole kvalitetnijem programu su jako, jako male...

btw. indijci spremaju ispite prema kaplan-u celo svoje studiranje i obichno konkurishu na residency u americi sa vec zavrshenom residency u indiji tako da im je klinichka praksa u malom prstu i normalno je da dobiju 99.

Jedino sto ja nisam video doktora (a i bilo kog drugog indijca) a jedan dr. indijac me lecio posle udesa u Chicagu, a da govori perfektno Engleski :==D:
Mada ne tvrdim da ih nema :)

baraba
16.06.2009, 05:32
Jedino sto ja nisam video doktora (a i bilo kog drugog indijca) a jedan dr. indijac me lecio posle udesa u Chicagu, a da govori perfektno Engleski :==D:
Mada ne tvrdim da ih nema :)

Dobroooooo, a poenta posta je? :wtf:

Sloba_Kg
17.06.2009, 06:15
Dobroooooo, a poenta posta je? :wtf:

pa ako ne kapiras nije frka. Neko je spomenuo "perfektan english" pored ostalog kao razlog sto indijci imaju veliki score. Pa ti je sad valjda jasno:smil42d3:

baraba
17.06.2009, 08:26
pa ako ne kapiras nije frka. Neko je spomenuo "perfektan english" pored ostalog kao razlog sto indijci imaju veliki score. Pa ti je sad valjda jasno:smil42d3:

Lave, stvarno ne znam gde si ti to pročitao i izvukao takav zaključak.
'ajde malo mućni glavom i dobro pročitaj postove pre nego što staviš jezik u pogon.
Cenim da se u materiju razumeš ko Marica u automehaničarski zanat.
Tako da... http://www.cheesebuerger.de/images/midi/boese/d062.gif

Sloba_Kg
17.06.2009, 15:08
[

Ma u redu je...
sve si ti pametan! :wtf:

baraba
17.06.2009, 18:44
Ma u redu je...
sve si ti pametan! :wtf:

Hvala, lepo je čuti kad ti to neko drugi kaže... http://www.cheesebuerger.de/images/more/bigs/c007.gif

dejancic
25.01.2010, 14:31
Posto je tema zapoceta sa pominjanjem novinskog clanka, onda da u nju ostavim link koji malo menja stvari za one koji jos uvek cekaju da budu izvuceni http://www.24sata.rs/vesti.php?id=67274