PDA

View Full Version : Šta je potrebno da me prijatelj pozove u SAD na turističku?


Good Spirit
13.09.2009, 16:13
Interesuje me šta je potrebno sa moje kao i sa strane prijatelja amerikanca da ja dobijem turističku vizu?

Evo malo informacija:

On bi me izdržavao, takođe živeo bih kod njega.

Koliko je vremenski uobičajeno da se traži turistička viza?
Koliko sam video, ja mogu da tražim na koliko hoću ali konzul odlučuje naravno na osnovu informacija kojih sam mu dao koliko će mi dati.
Ja bih želeo da odem na 3 meseca, ali mi nekako zdrav razum govori da nije baš uobičajeno da se traži više od mesec dana.

Takođe me interesuje, da li ja moram da pokažem finansije za taj period boravka tamo (npr. 3 meseca) iako je navedeno da će me on izdržavati. I ako moram, da li neko ima predstavu koliko je to.

Video sam da navodno više ne traže finansijske garancije od prijatelja (iako to verujem da nije problem u mom slučaju da se dostavi), već samo pozivno pismo, čak sam pročitao da je dovoljan i email od prijatelja gde piše jasno da on poziva mene na toliki period i da će me on izdržavati.

Bilo kakva skorašnja ili ikakva iskustva mnogo bi mi pomogla.

Hvala

Branki
13.09.2009, 17:37
Evo pogledaj ovde http://belgrade.usembassy.gov/consular/nv/tv_ser.html sta ti je sve potrebno... Ne treba ti pozivno pismo. S obzirom da i ja planiram posetu prijatelju, poslala sam mail amer. ambasadi, ovde u BG-u i dobila odgovor da pozivno pismo nije potrebno.. Mozes zakazati intervju i par meseci pre putovanja.. Sto se finansija tice, nije lose da imas potvrdu iz banke da posedujes recimo 1000 ili 2000 eur na racunu, mada nisam sigurna da je neophodno.. Raspitaj se... Ja planiram da se upustim u sve to sl. meseca pa ako ti nije hitno, mozes da sacekas info iz prve ruke :P pozz

Good Spirit
13.09.2009, 17:42
@Branki: Hvala na odgovoru, video sam to na sajtu, ali ono što mene interesuje konkretno je ova stavka:

Raspolažu sa dovoljno novca, kojim bi pokrili troškove puta i boravka u SAD.

Na koliki vremenski period ti želiš da odeš?

Mene interseuje da li je neki tražio na duži vremenski period, kao što želim ja npr. na 3 meseca i kako se to reflektuje na ovu gore citiranu stavku ako ću živeti kod prijatelja i on će me izdržavati.

Pozdrav

Branki
13.09.2009, 17:56
Pa da, to ti je to sto sam pomenula - potvrda iz banke da raspolazes sa 1000- 2000 eur na racunu sa kojima mozes izfinansirati svoj boravak.. Mozda tebi treba vise jer trazis na 3 meseca... Ne znam... Moja drugarica je isla prosle godine i odnela je takvu jednu potvrdu i bilo je ok. Ako nemas toliko para, neka ti neko ko ima uplati na racun, sutradan kada pare legnu, trazi od banke potvrdu da imas tu svotu novca na racunu a prekosutra ga podignes i vratis coveku koji ti je dao :)))))) Pozajmljene pare vracene, ti imas potvrdu i svi srecni svi zadovoljni :))) Ovo ti pricam kako je uradila moja drugarica a licno iskustvo jos uvek nemam... :)
Ja planiram da odem na 2-3 nedelje za pocetak... Cula sam da oni daju vize na min. godinu dana vaznosti ali opet nisam sigurna jer sam tako cula pa ne mogu da tvrdim... Ti trazi na 3 meseca, pa nek ide zivot :)) kazi da ides u posetu kod prijatelja, donesi im sto vise papirologije u smislu da ovde imas sasvim dobar zivot pa i nemas neke ambicije da tamo ostajes :)))) kako god to sad zvucalo s obzirom da si aplicirao za GC :)) ne verujem da sam ti pomogla ali ako nesto saznam korisno za tvoj slucaj - javljam :) pozz

Good Spirit
13.09.2009, 18:20
Ok, hvala puno, ja se nekako i dalje nadam da ako donesem neki dokaz da će me tamo izdržavati i da ću živeti kod prijatelja da neću morati da se snalazim za $xxxx.

Inače, što se tiče GC, to ne bi trebalo da ima nikakve veze, po toj logici ko god igra GC, ne bi trebao da aplicira ni za jednu vizu do ne dobije GC :P

Zana
13.09.2009, 20:09
Gledam ti i drugi post: planiras li da ides u posetu ili da radis?

Ambasada ne trazi pozivno pismo, ali sam ga ja svaki put slala (svi su dobili vize na po tri godine, a bilo ih je dosta). Mislim da je to jedini nacin da dokazes da ce neko drugi da te izdrzava. Ako nemas posao, ne savetujem da kazes da ces da ostanes tri meseca... mozes da budes neodredjen: kao mesec-dva. Ako imas posao, onda vadis iz firme potvrdu o odmoru ili neplacenom odsustvu na tri meseca.

Ovde ti uglavnom udare pecat na 6 meseci osim ako im zbog neceg ne izazoves paznju, pa onda mozes da ostanes do tog vremena. Ako vizu dobijes na tri godine, ne bi trebalo da postavljaju pitanje zasto si ostajao duze nego sto si njima rekao...

petar.world
13.09.2009, 20:11
evo iz licnog iskustva:
o trajanju vize u potpunosti odlucuju u ambasadi, ti kada budes popunjavao aplikaciju za vizu, vidjeces polje u koje treba da upises koliko planiras da ostanes, tj. od kada do kada. tebi oni i da daju vizu na mjesec dana, kada budes pokazao pasos viza officer-u na prvom slijetanju u americi oni mogu da ti odobre boravak i do 6 mjeseci, tako da ti je viza samo period za koji mozes da udjes u zemlju
sto se tice garantog pisma, ako imas potvrdu iz banke o odredjenoj svoti novca (koja zavisi od toga koliko planias da ostanes) nije ti potrebno garantno pismo, ako radis, uzmi i potvrdu o radnom odnosu

srecno :grin:

Good Spirit
13.09.2009, 20:22
Gledam ti i drugi post: planiras li da ides u posetu ili da radis?

Ambasada ne trazi pozivno pismo, ali sam ga ja svaki put slala (svi su dobili vize na po tri godine, a bilo ih je dosta). Mislim da je to jedini nacin da dokazes da ce neko drugi da te izdrzava. Ako nemas posao, ne savetujem da kazes da ces da ostanes tri meseca... mozes da budes neodredjen: kao mesec-dva. Ako imas posao, onda vadis iz firme potvrdu o odmoru ili neplacenom odsustvu na tri meseca.

Ovde ti uglavnom udare pecat na 6 meseci osim ako im zbog neceg ne izazoves paznju, pa onda mozes da ostanes do tog vremena. Ako vizu dobijes na tri godine, ne bi trebalo da postavljaju pitanje zasto si ostajao duze nego sto si njima rekao...

Pa obe opcije su u igri. Da radim bi bila bolja, da idem turistički isto dobra.

Nemam posao u smislu da sam zvanično zaposlen u Srbiji, moj posao je od kuće (freelance) za uglavnom firme iz Severne Amerike.

Ali sam student koji redovno daje ispite, sa trenutno 5 ispita do kraja.

Nisam razumeo ovo za 6 meseci? Misliš u ambasadi daju uglavnom vizu na 6 meseci? Ako je tako to je super, i ja sam čuo doduše da u poslednje vreme daju na 3 godine ako si već bio u USA na nekoj vizi i uredno se vratio.

Prijatelje koje si ti zvala, na koliko su dolazili vremenski, odnosno šta su tražili u ambasadi? Jel ima neko da je tražio kao što meni treba?

Hvala puno!

PS. Što se tiče ovog tipa vize, nadao sam se tvojim odgovorima ;)

evo iz licnog iskustva:
o trajanju vize u potpunosti odlucuju u ambasadi, ti kada budes popunjavao aplikaciju za vizu, vidjeces polje u koje treba da upises koliko planiras da ostanes, tj. od kada do kada. tebi oni i da daju vizu na mjesec dana, kada budes pokazao pasos viza officer-u na prvom slijetanju u americi oni mogu da ti odobre boravak i do 6 mjeseci, tako da ti je viza samo period za koji mozes da udjes u zemlju
sto se tice garantog pisma, ako imas potvrdu iz banke o odredjenoj svoti novca (koja zavisi od toga koliko planias da ostanes) nije ti potrebno garantno pismo, ako radis, uzmi i potvrdu o radnom odnosu

srecno

Da to znam da na carini odlučuju da li će da me puste (iako imam vizu) u USA ili ne i na koliko.

Pa poenta za novac u banci je da za npr. 3 meseca to sigurno neće biti malo (pretpostavljam). Neko priča da ljudu polažu po 1000evra za put od 2-3 nedelje.

U mom slučaju bi bilo idealno da mi dovoljna garancija bude to što sam student (što se tiče veze sa srbijom), a da prijatelj pošalje neku garanciju mog izdržavanja tamo (što se tiče moje egzistencije)...

U svakom slučaju hvala na odgovoru

Zana
13.09.2009, 21:03
Nisam razumeo ovo za 6 meseci? Misliš u ambasadi daju uglavnom vizu na 6 meseci? Ako je tako to je super, i ja sam čuo doduše da u poslednje vreme daju na 3 godine ako si već bio u USA na nekoj vizi i uredno se vratio.

Prijatelje koje si ti zvala, na koliko su dolazili vremenski, odnosno šta su tražili u ambasadi? Jel ima neko da je tražio kao što meni treba?

Hvala puno!

PS. Što se tiče ovog tipa vize, nadao sam se tvojim odgovorima ;)



Ne, nisam to mislila - u ambasadi ti uglavnom daju na godinu ili tri. Po zakonu na turistickoj vizi mozes maksimalno da ostanes do 6 meseci i carinici ovde uglavnom podese svoj pecat na toliko. E sad, ako iz nekakvog razloga rese u tvom slucaju da promene datum na pecatu onda si u njihovoj milosti :) Onda mogu da cepidlace... ali u principu ako ti je povratna karta za na primer tri meseca cisto sumnjam da ce da te ogranice za manje od toga... Znaci postupak - ambasada ti odobri na (recimo) godinu dana, ti kupis kartu avionsku (povratnu) na tri meseca, carinik ti lupi pecat na (recimo) ili 3 meseca ili 6 meseci (mojima je svima na 6 meseci bez obzira sto je karta bila na mesec dana). Mislim da ce najteze da ti bude u ambasadi...to ako prodjes, sve ostalo je laganica.

Sto se mojih tice, svi su ili zaposleni ili penzioneri, tako da nije bio problem. Sad mi dolazi dever sa porodicom, ne verujem da ce biti bilo kakvih problema jer su oboje zaposleni... Sledece godine radim za jednu bratanicu razmenu za studiranje ovde na godinu dana, a za drugu posetu od tri meseca izmedju srednje skole i fakulteta. Ni tu se ne brinem previse, osim sto jedna bratanica hoce Beverly Hills High :) pa nemam pojma sta ce tu da bude...

Iskreno, jedan od komentara u ambasadi je bio "oh, kod njih ponovo", posto nas hotel radi nenormalno dobro :) ali zaista mislim da neko debelo treba da bude "nepodoban" da bi odbili turisticku vizu....

Good Spirit
13.09.2009, 21:18
Žana: odlično!

Sada si uspela da mi popuniš određene "rupe" po pitanju turističke vize (a i ohrabrila).

Zato sam i rekao da sam se nadao tvojim odgovorima jer znam da stalno neko dolazi kod tebe u posetu. ;)

Ostaje mi samo nedoumica oko para? Da li će biti dovoljna garancija od prijatelja + nešto mog novca (ipak sam student :) ) za vizu. Sada se onda i ne brinem toliko za vizu.

U nedoumici sam da li da odmah kažem u ambasadi da mi treba viza 3 miseca, ili da kažem mesec dana .. ili neodređeno mesec-dva, pa da se nadam da ću dobiti na minimum 3 meseca. Onda bih kupio povratnu na tri meseca i što se mene tiče carinik neka mi da pečat na tri meseca i svi srećni :)

Hvala puno!

Zana
13.09.2009, 22:06
Ja sam uvek u pismu stavljala da pokrivam troskove boravka ovde (u nekim slucajevima i karte) i da cu da "make sure" da moji gosti postuju zakone i da ce da budu u avionu pre isteka vize. Uz to, obavezno ja pozovem da zakazem intervju, budem sva nice i uzorni americki drzavljanin... cisto eto - primetila sam da se lakse zakaze intervju a uz put oni tamo upisuju neke beleske (to znam zasigurno zato sto se drugarici razlikovalo prezime na licnoj karti i pasosu pa su upisali note da ne prave probleme oko toga). Ne znam da li to nesto znaci, ali primetili smo da sve ide nekako ok ako mi odradjujemo stvari odavde.

Za tvoj slucaj ne znam sta je najbolje i najpametnije uraditi - ja bih rekla neodredjeno, kao u fazonu zavisno od toga kakav deal mozes da pronadjes za avionske karte jer nekad je duzi period bolje za cenu karte...mozes da kazes i tacno mesec dana, jednom kad dobijes vizu ti mozes da uzmes kartu na koliko hoces, ali ja bih ipak izbegla da namerno slazem. Ko velim ako budem neodredjena onda to nije laganje :)

Good Spirit
14.09.2009, 00:28
Da, to pozivanje i zakazivanje intervjua od strane prijatelja bi bilo lepo. Pretpostavljam da to znači da tebi ne treba da kupuješ PIN kod i na osnovu njega zakazuješ intervju (mada bilo bi stvarno kretenski da ti naplaćuju poziv sopstvenoj ambasadi :) )

U svakom slučaju, poslušaću te, pa ćemo videti. Naravno ako mi se izjalovi ona opcija sa poslom.

Hvala!

tomosaban
14.09.2009, 01:10
Meni su kao studentu dali vizu na 6 mjeseci a nisam imao ni novčića na računu (imao sam pozivno pismo od rodbine da će skrbiti za mene), nakon ponovne aplikacije za 2 godine za turističku su me odbili iako sam se u roku vratio kući (vjerojatno radi toga jer sam imao završen fakultet ali sam bio nezaposlen, jer je sve ostalo bilo isto). Uz AOS i studentski index ćeš vjerojatno dobiti vizu na 6 mj. bez problema i bez dodatnih pitanja!

steficacvek
14.09.2009, 09:44
Ja sam vec pisala da su me dva puta odbili za turisticku vizu i drugi put kad sam bila na intervjuu konzul me direktno pitao jesam li se prijavila za DV, to im valjda povecava sumnje da ces ostati ilegalno. Ne zelim da te plasim, ali to je moje iskustvo. I da, imala sam garantno. Mislim da je najvaznija priprema da onaj ko ti salje garantno napise da ce snositi sve troskove (ima polje bas za to) i ipak da ne napises da ces ostati 6 mjeseci, mozda mjesec maksimalno.

Good Spirit
02.10.2009, 22:00
Evo ja da se javim sa mojim iskustvom sa dobijanjem turističke

Predao sam sva dokumenta koja sam mogao, nabrojaću po važnosti za moj slučaj:

Potvrda da sam redovan student (čisto da se zna, pošto sam u rizičnoj grupi. Student sam 4 godine, sa par ispita do kraja)
Index (poslednji upisan ispit maj mesec)
Uverenje o položenim ispitima
Odštampan email od prijatelja po Žaninim smernicama (ovo je totalno nepotrebno po rečima ambasade, samo informativno im znači, nećete biti odobreni ili odbijeni zbog ovoga)
Sam sam zakazao intervju
Predao sam aktuelni ugovor koji imam sa jednom firmom za koju radim honorarno
Stari pasoš, novi pasoš
Mamina potvrda sa posla, imovina da se stan vodi na nju
Mamini pasoši

i to je sve ...

Dobio sam vizu na 3 godine

Napomenuo bi samo da sam već bio u SAD ali na J1 vizi i vratio se sve uredno. Da se redovno prijavljujem za GC poslednje 2 ili 3 godine. Da nisam donosio ništa kao finansijsku garanciju, pare na ručunu i slično ...

Sam konzul je bio super, kao uostalom svi njihovi službenici. Više smo pričali kako sam se proveo 2007 godine nego o ovom sada putu.

Eto, nadam se da sam nekome pomogao.

PS. Hvala svima koji su mi pomogli a pogotovo Žani na konkretnim informacijama!

Lucky
03.10.2009, 02:43
Skoro svi sad dobijaju na 3 godine bez problema. Meni je nedavno bio kum koji radi dole ali se nista ne vodi na njega. Isto tako je dobio na 3 godine

Good Spirit
03.10.2009, 13:34
Drago mi je ako je tako, ja sam postavio moje iskustvo, jer sam se i otvorio temu. Takođe mislim da se našau veoma čestoj situaciji i dilemi kod nasših ljudu, da li će mi dati vizu ako sam pri kraju studija, aplicirao sam za GC a tražim turističku na tri meseca(to sam stavio u prijavi).

Mada moram da napomenem da mi je konzul napomenuo da jesam rizičan što se tiče moje škole, jel na kraju pošto sam dobio na 3 godine ja mogu da završim faks za 5-6 meseci i da odem. Napomenuo mi je da im mnogo znači što sam već bio u USA i vratio se na vreme i nisam tamo napravio nikakva sranja.

jelenche
28.10.2009, 13:31
Drago mi je ako je tako, ja sam postavio moje iskustvo, jer sam se i otvorio temu. Takođe mislim da se našau veoma čestoj situaciji i dilemi kod nasših ljudu, da li će mi dati vizu ako sam pri kraju studija, aplicirao sam za GC a tražim turističku na tri meseca(to sam stavio u prijavi).

Mada moram da napomenem da mi je konzul napomenuo da jesam rizičan što se tiče moje škole, jel na kraju pošto sam dobio na 3 godine ja mogu da završim faks za 5-6 meseci i da odem. Napomenuo mi je da im mnogo znači što sam već bio u USA i vratio se na vreme i nisam tamo napravio nikakva sranja.

ako sam te dobro razumela napisao si u aplikaciji da planiras da ostanes tri meseca...
sta to znaci kada ti u ambasadi daju vizu na tri godine...da li je to neograniceni broj ulazaka za taj period???
da li sledeci put kada budes isao u tom roku, ne treba da ides ponovo u ambasadu vec samo kupis kartu i palis u usa. kada planiras da putujes i jesi li kupio kartu ( nadam se povratnu ) i preko koje agencije. ja planiram da idem sa porodicom u usa sledece godine u junu, pa bi mi znalo da mi odgovoris?

Good Spirit
28.10.2009, 16:55
ako sam te dobro razumela napisao si u aplikaciji da planiras da ostanes tri meseca...
sta to znaci kada ti u ambasadi daju vizu na tri godine...da li je to neograniceni broj ulazaka za taj period???
da li sledeci put kada budes isao u tom roku, ne treba da ides ponovo u ambasadu vec samo kupis kartu i palis u usa. kada planiras da putujes i jesi li kupio kartu ( nadam se povratnu ) i preko koje agencije. ja planiram da idem sa porodicom u usa sledece godine u junu, pa bi mi znalo da mi odgovoris?

Postoji polje na jednom dokumentu za turističku vizu u kome treba da napišeš željenu dužinu boravka. To polje nije obavezno. Znači možeš da ne napišeš ništa pa u priči sa konzulom da kažeš na koliko želiš da ideš, jer će te to pitati sigurno.
Ja sam napisao 3 meseca jer sam toliko i planirao.

Dobio sam na 3 godine sa neograničenim brojem ulazaka za taj period i da u naredne tri godine kada budem hteo da idem opet ne moram da idem u ambasadu.

Takođe vrlo je bitno napomenuti da ti pri ulasku na teritoriju SAD dolaziš kod imigracionog činovnika i on tu na licu mesta odlučuje da li će da te pusti uopšte u SAD i na koliko ili ne. Npr. meni je pri ulasku sada (trenutno sam u SAD) dao da mogu da ostanem 6 meseci (lupi ti pečat sa tim datumom u pasoš) iako imam povratnu kartu za 2 meseca.

Što se tiče karte, ja sam našao najbolju ponudu direktno u Air France-u, najviše zbog razloga jer mi je devojka već uzela kartu preko njih pa da bi se vraćali zajedno samo sam i gledao njih a i bila je najjeftinija.

Pozdrav