PDA

View Full Version : Da li je nekoga SAD kompanija pozvala na J1 vizu


Good Spirit
13.09.2009, 16:24
Relativno sam upućen šta je J1 viza i čemu služi, takođe sam i sam imao jednom J1 vizu, ali to je bilo preko Work and travel programa.

Ono što mene interesuje, da li je moguće da mene privatna kompanija pozove na J1 vizu da radim za njih recimo 3 meseca.

Interesuje me samo da li je to pravno moguće.

Ja sam 2007. godine bio na J1 vizi i radio sam za privatnu kopmaniju, ali to je bilo kao što sam već napomenuo preko W&T programa, takođe moja devojka ide sada na poziv jednog univerziteta na J1 vizu. Ali nikako da negde nađem da mi neko potvrdi da li privatna kompanija (a da nije univerzitet) može u ovom trenutku mimo tog W&T programa da mi izađe u susret.

Naravno ako neko zna da može, lepo bi bilo da podeli informacije ako zna kakva je procedura za firmu odnosno mene.

Ono što je npr. moja devojka dobila je i što joj je jedino bilo nepohodno je DS2019 i Offer letter u kome piše da je oni pozivaju na toliko i toliko u svojstvu toga i da joj je plaćeno toliko.

HVala

Sloba_Kg
13.09.2009, 16:45
Relativno sam upućen šta je J1 viza i čemu služi, takođe sam i sam imao jednom J1 vizu, ali to je bilo preko Work and travel programa.

Ono što mene interesuje, da li je moguće da mene privatna kompanija pozove na J1 vizu da radim za njih recimo 3 meseca.

Interesuje me samo da li je to pravno moguće.

Ja sam 2007. godine bio na J1 vizi i radio sam za privatnu kopmaniju, ali to je bilo kao što sam već napomenuo preko W&T programa, takođe moja devojka ide sada na poziv jednog univerziteta na J1 vizu. Ali nikako da negde nađem da mi neko potvrdi da li privatna kompanija (a da nije univerzitet) može u ovom trenutku mimo tog W&T programa da mi izađe u susret.

Naravno ako neko zna da može, lepo bi bilo da podeli informacije ako zna kakva je procedura za firmu odnosno mene.

Ono što je npr. moja devojka dobila je i što joj je jedino bilo nepohodno je DS2019 i Offer letter u kome piše da je oni pozivaju na toliko i toliko u svojstvu toga i da joj je plaćeno toliko.

HVala

Agencija preko koje si ti isao je samo posrednik, Mislim da je moguce ali pitanje je za ambasadu. Licno znam decka koji je sam otisao na brod, ista prica samo drugi tip vize, nasao firmu i eno ga voza se po okeanu.
Sto se devojke tice, mislim da ako ide tamo da studira onda ce da joj daju F-1 vizu a ne J-1. J-1 je studentska radna viza a ne znam bas da li joj univerzitet nudi posao ili ne. Procitaj na sajtu vrste viza i videces. Sti se firmi odavde tice one treba da apliciraju za te radne sezonske vize i ako prodju aplikaciju mogu sami da rade s tobom ali im je lakse da rade sa agencijom koja obicno ima svog predstavnika ovde.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Good Spirit
13.09.2009, 17:03
@Slobo: Znam da je agencija samo posrednik, ovde je više pitanje programa W&T. Da li kompanija mora da bude kao npr. neka članica te organizacije ili šta znam. Na sajtu američke vlade u delu sa vizama ima poseban sektor za J1 vizu u svojstvu W&T.

Da li može ili ne zavisi od zvaničnog tumačenja vize, za to mi treba pravnik ili neko ko je bio konkretno za to što me interesuje ili zna nekoga.

PS. Što se tiče moje devojke, nema tu nikakve misterije, to je sve rešeno. ide na J1 vizu, jer ona ide tamo na praksu, znači da radi. F1 viza je kada ideš na školovanje, tipa Akademske, master, PhD, itd ...

Hvala u svakom slučaju

Zana
13.09.2009, 19:43
J1 je exchange student visa - ako je tvoja devojka dobila, znaci treba da prodjes istu proceduru kao ona i ona to bolje moze da ti objasni:
-prvo treba da dokazes da ces privremeno ostati u zemlji (nakon zavrsetka programa moras da budes 2 godine van USA), da imas novac da pokrijes troskove i da imas cvrste veze sa svojom zemljom
-onda treba da se registrujes na SEVIS
-treba da nadjes sponzora
-sponzor ti daje DS 2019
-treba ti Internship/Training plan DS 7002
-i onda sve ostale forme i fees uobicajene i za regularnu visu

Mozes da dobijes J1 i bez prorama sa univerziteta (ako imas 5 godina iskustva u svojoj zemlji), pa onda mozes da radis training program ovde. Pravila su ti ovde (http://exchanges.state.gov/jexchanges/programs/trainee.html).

Eto.

Good Spirit
13.09.2009, 20:10
@Žana: Hvala na odgovoru.

Izgleda da ja nisam dovoljno jasan šta mi treba, tj. šta neko treba da mi potvrdi.

Ja znam šta je trebalo meni kada išao 2007. na J1 vizu preko W&T programa, takođe znam šta mojoj devojci treba.

Ono što moju situaciju razlikuje od gore dva navedena slučaja je sledeći:
Privatna firma u SAD ne učestvuje u W&T programu i do sada nije sponzorisla na J1 vizu nekoga. Oni su meni ponudili bolju opciju a to je H2B, što ću ja rado prihvatiti sledeće godine. Ali za ovaj konkretan slučaj meni treba da odem na 3 meseca tamo da radim, pa moram da se vratim ovde na jedno 2-3 meseca da bi diplomirao, pa onda eventualno da počnemo priču oko nekog mog dužeg angažmana tamo. (Takođe se firmi ne isplati da krene u proceduru dobijanja H2B vize sada, pa da ja budem 3 meseca tamo, pa tri meseca ovde, pa da opet idem).

Ja sam video na tom linku još pre da postoji nekoliko programa za privatne kompanije kako mogu da sponzorišu nekoga, ja sebe vidim tu pod Intern (http://exchanges.state.gov/jexchanges/programs/intern.html). Ali ono što ne mogu da nađem da je neko zaista otišao tako a da nije posredovala neka agencija kroz određeni program (npr. W&T).

Takođe me interesuje sada kada si već spomenula J1 vizu a da posle moram da budem 2 godine van USA, to mi nikako ne odgovara, za to ću morati onda još da se raspitam nekako.
Mada na mojoj prošloj J1 vizi je pisalo "Two year does not apply" i tek sada kapiram čemu je služilo...

U svakom slučaju hvala na odgovoru, ako sam sada malo bolje objasnio svoju situaciju i želju, i imaš još neki info 10x tnx!