PDA

View Full Version : Intervijui dv2010 - Iskustva

Stranice : 1 [2]

mitar
01.04.2010, 21:40
честитке и од мене!

Ivan33
01.04.2010, 23:01
Pridružujem se čestitkama!

duskica
01.04.2010, 23:37
Super,jos novih zelenasa:)!Cestitke od srca!

milena_ns
02.04.2010, 02:24
Sve cestitke :1081:

pekka
02.04.2010, 10:44
Hvala svima na cestitkama i srecni uskrsnji praznici.:bravo:

cile
02.04.2010, 12:14
Cestitamo,sve najbolje i puno uspeha i srece zelimo:bravo::;D:

pekka
02.04.2010, 18:53
Hvala svima na cestitkama i da kazem jos samo par reci o razgovoru u ambasadi. Ukoliko se napise sve iskreno i posteno u formularima mislim da ne postoji teoretska sansa da se ne prodje. Mi smo na samom pocetku procedure u ambasadi, nakon nekoliko recenica razmenjenih sa sluzbenikom vec dobili uverenje da ce to sve biti OK. Tako je i bilo.
To je zaista bila cista formalnost, a sada ide onaj mnogo tezi deo posla. Planiranje, zavrsavanje poslova, trazenje povoljnih avionskih karata, . . .:woohoo:

dreadnot
06.04.2010, 09:01
Sve isto kao i kod nas... to je to sto ja pricam vec danima, intervju ispada cista formalnost ako je sve drugo bilo korektno i OK. Tek posle toga ide zaista tezak deo - planiranje i realizacija.

pekka
06.04.2010, 19:48
Danas smo podigli pasose u ambasadi sa udarenim stambiljima (zalepljenim vizama) i uz njih smo dobili zapecacene zute koverte koje cemo predati nakon sletanja na aerodromu. Tu su jos i neki papiri sa uputstvima za vadjenje SSN-a itd., nisam jos imao vremena da sve to proucim, ali ne sumnjam da je sve objasnjeno do najsitnijeg detalja.
Eto, dobili smo ono sto smo najvise zeleli, pa sad ostaje da sve to iskoristimo na najbolji moguci nacin. Procedura zavrsena - krece nova epizoda realnog zivota, ali nadamo se ovaj put u HD formatu.:grin:

pekka
06.04.2010, 19:49
Da budem jos precizniji - u Full HD formatu.:bravo:

nemili
06.04.2010, 20:26
Da budem jos precizniji - u Full HD formatu.:bravo:

Blago vama! Cestitam! Voleo bih da sam i HD Ready! :==D:

dreadnot
09.04.2010, 14:30
E pa mili moji, dodje i taj dan - vize su konacno u pasosima. Odneli smo jutros potvrdu iz MUP-a koja mi je nedostajala i predali pasose, a malo pre me zvala supruga i rekla da smo svo troje dobili one drage i mile zute, zapecacene koverte i vize. Od ovog trenutka na dalje krece punom parom (do sada je isla lagano) suluda trka sa vremenom - naci destinaciju i posao. Svako ko ima ideju kako da recju ili delom (cinjenjem ili necinjenjem) pomogne dreadnotu i njegovoj porodici da zapocne novi zivot neka mi samo namigne, za detalje cemo se lako dogovoriti :-))))

pekka
09.04.2010, 14:46
:bravo: Formalnost obavljena - srecno u narednim akcijama.:bravo:

Ivan33
09.04.2010, 21:59
Dreadnot, čestitke tebi ti tvojoj porodici. Mi sutra idemo na lekarski....da sutra (subota), zamolio sam ih ako mogu pošto sam iz VA a dolazimo i vodimo klinca u Arenu na Dinosauruse da o istom trošku (gorivo) uradimo i pregled i može. Iskreno se nadam da će ti se ubrzo otvoriti neka zlatna ...ma za početak i srebrna vrata, za ostalo ćeš se siguran sam snaći.

milena_ns
10.04.2010, 00:46
Vredelo je cekati i nadati se... Samo napred...

Neverhood
10.04.2010, 01:23
Cestitke Dreadnot! :1081: Puno srece u daljem sprovodjenju plana emigracije!

mari
10.04.2010, 09:28
E pa mili moji, dodje i taj dan - vize su konacno u pasosima. Odneli smo jutros potvrdu iz MUP-a koja mi je nedostajala i predali pasose, a malo pre me zvala supruga i rekla da smo svo troje dobili one drage i mile zute, zapecacene koverte i vize. Od ovog trenutka na dalje krece punom parom (do sada je isla lagano) suluda trka sa vremenom - naci destinaciju i posao. Svako ko ima ideju kako da recju ili delom (cinjenjem ili necinjenjem) pomogne dreadnotu i njegovoj porodici da zapocne novi zivot neka mi samo namigne, za detalje cemo se lako dogovoriti :-))))

Cestitam Dreadnot!
Mogu da zamislim koliko ste uzbudjeni ali sigurno vam nije lako. Cini mi se da sam ranije procitala negde na forumu da si ti veterinar, a za suprugu ne znam. Neko moje razmisljanje je da treba ici u veliki grad, vise je poslova, plate su vece, lakse se uklopiti. Ne znam kakva su tvoja razmisljanja, ali po meni svaki posten posao je za ljude bez obzira koje si struke. Imam par prijatelja koji su u Cikagu, New York-u i Washington-u i svima je trebalo nekoliko meseci da se uklope i dobiju posao koji su zeleli. Nikome nije lako u pocetku. Treba preziveti tih prvih par meseci, a koliko vidim ni ti nemas neke velike ustedjevine kao i vecina nas ovde na forumu. Evo sta su oni radili: krenuli su na ESL besplatne casove, setali pse, isli na kurseve za bartendere i skola im je posle nasla prvi posao (New York), radili kao recepcioneri, konobari, peraci sudova...te poslove su relativno brzo i lako dobijali. Znam da su sve to poslovi na koje nisi navikao ali ako je to put ka boljem, na sve treba biti spreman. Srecno!

cile
10.04.2010, 13:55
:bravo: dreadnot,sve najbolje!
da li si razmisljao da radis kao groomer?
dvoumila sam se da ti postavim ovo pitanje,jer bez skole koja je prilicno skupa,ne mozes to ni raditi - znaci da otpada kao pocetna varijanta.ali ne mora biti tako.mozda napravis neku kombinaciju (nadjes sponzora da ti to plati do odlaska:obrva:) da to ovde zavrsis(neki lik u novom sadu ima skolu).
kazu moji prijatelji,da je to tamo jako dobro placeno,da je skola tamo jos skuplja,a ovaj se ovde tek probija.........ti si veterinar,bilo bi ti blisko.:;D:
otisnuti se s porodicom nije mala stvar,a jos tamo negde vezbati - e to je dozvoljeno solistima,tako bar ja mislim.naravno da 98% nas ne ide na siguricu,vec na probu,pa APP dobro je!
eto,namera je bila dobra,pa shodno tome i predlog,a nadam se mozda koristan...
svakako drzimo palceve:;D:

dreamerns
10.04.2010, 19:28
koliko je meni poznato, ta pozicija je biza frizeru, nego veterinaru. Ja sam vise za to da covek pokusa naci posao koji dobro zna. Mozda za veterinara treba nesto dodatno da zavrsi, ali posle toga cemu se svo znanje i iskustvo koje ima ceniti. Sa groomerom kreces od pocetka.

steelers
11.04.2010, 00:18
Evo i ja vam cestitam. Izaberite neki lepi grad :1072:

American dream
11.04.2010, 18:02
Čestitke najiskusnijem lutrijašu. :bravo:

ikana
11.04.2010, 18:43
Cestitke i od mene i puuuno srece!!!:1081:

lanas
12.04.2010, 08:03
Čestitam. Piši nam i dalje svoja iskustva.

Pratim ovaj forum i super je. Ima sve neophodne informacije za potencijalne imigrante.

dreadnot
12.04.2010, 08:26
Hvala svima na cestitkama i lepim zeljama! Kao sto sam vec postovao, puno je mogucnosti i varijanti, ali su sve na jako, jako dugom stapu. Gotovo je nemoguce odavde uraditi bilo sta pametno, kada si potpuno van sistema. Sto vise rezumea bez ikakvog odgovora posaljem, to sam sve vise ubedjen u to. Sada ganjam neke ljude koji su tamo vec duze vreme da me preporuce u svojoj sredini jer svako zna nekog ko zna nekog... itd. Iako se sisanje kuca i maca verujem isplati, ipak cu radije da odem na kratki kurs kod mog komsije frizera (o tome sam zaosta razmisljao), da mi da par osnovnih lekcija iz frizeraja, pa da imam barem jos jednu kartu u rukavu... Lakse je objasniti nekome da mu je takva glava ako mu se ne svidja frizura, nego pomahnitalom vlasniku psa zasto nije ispalo bas kako je on zamislio. Znam kako je sa ovdasnjim vlasnicima pasa, mogu samo da zamislim kako je tamo.
Neki od velikih gradova je sve vise u igri, jer je sansa da ista nadjem preko neta mini(mikro)malna. Barem cu da odem negde gde ima svakakvih poslova, a dok ne iskusim "cari" sistema na svojoj kozi ne libim se nikakvog posla, dokle god puni kucni budzet.
Nastavicu sa postovanjem, naravno, taman posla da prestanem sada kada krece prava igranka.

Ivan33
12.04.2010, 08:56
Dread, ja sam u subotu završio lekarski pa mi čudan osećaj...i do sada nije bilo nekog spavanja, samo neka razmišljanja, tumbanja po glavi...a mogu da zamislim kako je kad završiš i ambasadu i ostaje samo odlazak, gde god, kod koga god, ali ipak u nepoznato. E, nije ti loša ideja za frizeraj, ispade da je mnogo bolje otići tamo sa zanatom a ne sa fakultetom....ali u pravu si, nije sramota raditi.

Nego, ti si pominjao potvrdu iz suda, da za suprugu nije trebalo, jel to treba ili ne, ja sam nosilac? Razmišljam i da li da vadim nove Izvode i Uverenja o državljanstvu (svi su nam iz februara prošle godine kad smo vadili nove pasoše - Rep. Srbija, nisu stari SRJ), šta misliš?

pekka
12.04.2010, 11:34
Obnovi dokumenta, za svaki slucaj. Sto se tice police recorda, potreban je za sve starije od 18 godina, sto znaci za tebe i suprugu svakako. Prevodi nisu potrebni i nije potreban papir iz suda. Srecno.

dreadnot
13.04.2010, 08:28
Samo potvrda iz MUP-a za sve punoletne. Ako te ne mrzi obnovi dokumenta, mada mislim da nisu picajzle po tom pitanju... Ipak, da bi isao mirnije glave i izbegao sve eventualne neprijatnosti, baci kintu i izvadi ove nove, vecite izvode... :-)))

Plant
13.04.2010, 10:40
Uverenja o državljanstvu Vam nisu potrebna za intervju - imate validne pasoše(ovo Vam govorim iz ličnog iskustva). Što se izvoda tiče, nosili smo nove za svaki slučaj, jer su nam stari istekli. Nikakvi prevodi na engleski nisu potrebni.

dreadnot
16.04.2010, 14:09
Ako sam dobro naslutio, mada je krio ko zmija noge, danas nam je dejancic na intervjuu... nema ga, nesto se ucutao, jedva cekam da cujem vesti...

pekka
16.04.2010, 15:42
Ili je juce bio dan D za dejancica, nisam ni ja siguran, ali se opasno ucutao.

dare_ns
16.04.2010, 16:02
sigurno negde leži mamuran sa flajkom u ruci i pasošem u džepu :D

dejancic
17.04.2010, 00:22
Jos samo malo, jos samo malo... Cetvrtak je dan D. Prvi post pisem sa mobilnog cim izadjem iz ambasade :grin:

pekka
17.04.2010, 09:28
A ja bio ubedjen da si mi bas ti rekao kako ti je razgovor zakazan za 15. april, jer su nam poslali drugu kovertu istoga dana. Nije to bitno, za koji dan si i ti zelen, pa onda gledaj sta ces.:grin:

dreadnot
19.04.2010, 08:27
Prevario me osecaj... ts...ts... nisam sta sam bio...

dejancic
22.04.2010, 16:04
Zeleno, volim te zeleno :;D:

Intervju prosao, identican kao i vecini. Bio ispred ambasade u 8:30. Izasao sluzbenik i poredjao nas sve u cetiri kolone posto je bilo brdo ljudi za turisticku vizu. Oko devet su me pozvali da predam papire. Imao sam sve, samo slike nisu valjale. Sluzbenik mi je rekao da mi je mala glava, jer te slike dodatno skeniraju, pa mora da bude malko veca. Poslali su me da se slikam pa da se vratim i cekam da me prozovu. Otisao sam na slikanje, vratio se i seo u cekaonicu. Pozvali su me opet malo pre jedanaest da mi uzmu slike. Ubrzo posle toga me prozvali da platim, pa da dam otiske i posle par minuta na razgovor. Konzul je bila mladja zena, krajnje opustena. Procitala zakletvu, pitala kad sam zavrsio srednju, da li sam nastavio studiranje, kad sam diplomirao na visoj skoli, gde radim, sta planiram da radim u USA, gde planiram da idem, ko je covek ciju sam adresu naveo. Potom mi rekla da joj se sve cini ok, iskljucila mikrofon na kratko, porazgovarala nekoliko reci sa sluzbenikom koji je svo vreme tokom intervjua sedeo pored nje. Ukljucila mikrofon i rekla da dodjem sutra po pasos. Nadam se da ce viza biti u njemu.:grin:
Hvala svima na savetima bez kojih ova procedura verovatno ne bi isla tako glatko. Izvinite za smaranje, znam da sam za svakakve sitnice davio ljude. Ova faza je gotova, na redu je sledeca, idemo jace, idemo brze, da vidim koliko mogu da izdrze... ;)

nemili
22.04.2010, 16:10
E pa cestitam! :beer: Najvaznije je proslo, sada slede pripreme...
Jel si odlucio nesto u koji grad, drzavu, kakav je plan?

dejancic
22.04.2010, 16:27
Jel si odlucio nesto u koji grad, drzavu, kakav je plan?

Za sada znam samo ono sto sam rekao konzulu. Ako ne uspem da nadjem posao putem interneta, preko svojih kontakata ili kontakata sadasnjih kolega najverovatnije cu ici u Jacksonville. Ali o tom potom, ja se nadam da ce za nekim mesec do dva dana situacija biti mnogo jasnija.

dare_ns
22.04.2010, 17:02
svaka čast :) sad u banku po kredit, pa im pustiš razglednicu sa Floride :D

pekka
22.04.2010, 20:29
Dobrodosao u (ili na) Greenland.:bravo:

milena_ns
22.04.2010, 22:01
Sve cestitke i samo napred krupnim zelenim koracima! :bravo::;D:

Ivan33
22.04.2010, 22:22
Čestitam, sutra po vizu pa na forum.....Uh a mene od pomisli na sledeći četvrtak već seče u stomaku.

dejancic
22.04.2010, 22:48
Čestitam, sutra po vizu pa na forum.....Uh a mene od pomisli na sledeći četvrtak već seče u stomaku.

Hvala svima na cestitkama. Ivane samo bez brige. Jedina stvar koje sam se ja plasio je sto sam navodio adresu rodjaka o kojima ne znam apsolutno nista. Imam dva strica, jednog sam poslednji put video pre desetak godina, a drugog nisam video nikad. Ispostavilo se da, kao sto su svi koji su obavili intervju pisali, nije bilo potrebe za strahom. Jedino sto su me pitali je ko je covek ciju sam adresu naveo.

dragonn
23.04.2010, 00:08
Super, sve cestitke i od mene :)

cile
23.04.2010, 12:07
sve cestitke,dejancicu i puno srece!:bravo:sad se lepo spremi da upoznas striceve:grin:.da li je intervju bio na engleskom i kakvi mikrofoni.....shvatila sam da niste u istoj prostoriji?:blink:ne zameri na pitanju kod njih nisam nikad bila,nadam se da ce to biti ove godine:obrva:

pekka
23.04.2010, 12:17
Razgovor se odvija ili na salteru, ili u jednoj zasebnoj prostoriji koja je takodje salter. Izmedju osoblja ambasade i nas nalazi se staklo, pa je neophodna audio oprema za konverzaciju.:==D:

Ivan33
23.04.2010, 20:56
Možda glupo pitanje ali za svaki slučaj...Da li je potrebno da dan-dva pre zakazanog intervjua nazovem ambasadu i potvrdim dolazak ili jednostavno se samo nacrtam ispred dana 29.04. u 8:30 (kako i piše u drugoj koverti) i to je to?

mitar
23.04.2010, 21:01
Razgovor se odvija ili na salteru, ili u jednoj zasebnoj prostoriji koja je takodje salter. Izmedju osoblja ambasade i nas nalazi se staklo, pa je neophodna audio oprema za konverzaciju.:==D:

Da, postoji staklo izmedju nas i njih, a salter br. 8 je izdvojen u sobicu. Razgovor je i na engleskom i na srpskom , meni je na engleskom bila samo zakletva koju je sluzbenica izrekla a ja sam odgovorio na sprskom. Inace meni je razgovoru prisustvovao i nas covek koji mi je pre razgovora proverio dokumentaciju i reko mi kad da se vratim. Amerikanka je celo vreme pricala samnom na srpskom ubacujuci neke njihove reci za koje verovatno nije znala nase pojmove jer se po njij videlo da ne zna dobro srpski i ja sam na par pitanja odgovorio na engleskom jer je tako bilo meni lakse da joj odgovorim a da znam da ce da me razume.

dejancic
23.04.2010, 22:01
Možda glupo pitanje ali za svaki slučaj...Da li je potrebno da dan-dva pre zakazanog intervjua nazovem ambasadu i potvrdim dolazak ili jednostavno se samo nacrtam ispred dana 29.04. u 8:30 (kako i piše u drugoj koverti) i to je to?

Ja sam se samo pojavio. Nisam imao nikakva pitanja za sluzbenike ambasade, pa nije ni bilo potrebe da ih zovem.

dejancic
23.04.2010, 22:04
sve cestitke,dejancicu i puno srece!:bravo:sad se lepo spremi da upoznas striceve:grin:.da li je intervju bio na engleskom i kakvi mikrofoni.....shvatila sam da niste u istoj prostoriji?:blink:ne zameri na pitanju kod njih nisam nikad bila,nadam se da ce to biti ove godine:obrva:

Hvala na cestitkama, meni je razgovor sa konzulom bio na engleskom, a sluzbenik kome sam predao dokumenta je sedeo pored nje. Mozda bi razgovor bio na srpskom da ja nisam rekao ''I do" posle zakletve...

nemili
23.04.2010, 22:10
Mozda bi razgovor bio na srpskom da ja nisam rekao ''I do" posle zakletve...

Jel te mozda pitala i "would you like to marry me"? :naughty: :1081:

dejancic
23.04.2010, 22:12
Jel te mozda pitala i "would you like to marry me"? :naughty: :1081:

Nije, ali je u jednom momentu raskopcala kosulju i pripila se uz staklo. Ne znam sta je to znacilo :grin:

Neverhood
23.04.2010, 22:20
Nije, ali je u jednom momentu raskopcala kosulju i pripila se uz staklo. Ne znam sta je to znacilo :grin:

That's the spirit! :bravo::bravo::bravo: a ti si naravno spricer hladan sedeo sa druge strane :)

dare_ns
23.04.2010, 22:37
ma i on raskopchao koshulju, kao onaj ples medveda... on dlakav, ona malo manje... :D

steelers
23.04.2010, 22:42
Vidi ga, ne samo da se hvali da razbija engleski, nego i da je opasan lover.

dejancic
23.04.2010, 22:48
That's the spirit! :bravo::bravo::bravo: a ti si naravno spricer hladan sedeo sa druge strane :)

Samo da si me video. Zavalim se u stolicu i kazem: od svih kabina ona je morala bas u moju da dodje... :grin:

dejancic
23.04.2010, 22:53
Vidi ga, ne samo da se hvali da razbija engleski, nego i da je opasan lover.

Ko ja? Ma, kakvi. Stidljivost je moje srednje ime...

dreadnot
26.04.2010, 08:34
Bravo dejancicu, cestitam i dobro dosao u klub!

Za sve - nema potrebe da se dodatno najavljujete ako vam je zakazan datum, tada vas ocekuju, spisak je spreman i nema omaske. Sto se tice razgovora, moj je trip, verovatno nema veze, ali ne moze da skodi, ako znate dovoljno engleskog da sa konzulicom mladom pricate na njenom jeziku. To je dodatni dokaz da necete preko biti ko pali sa kruske, vec da cete od prvog dana moci da komunicirate i da se sami snalazite.

Ivan33
27.04.2010, 23:26
Ljudi, približilo se, čitam ponovo neke postove za zelene novačnice..neke hoće das prođu, neke neće...a da li je moguće plaćanje karticom (maestro, vissa ili master) da se ne maltretiram i ne preznojavam ako ne moram? Drugo, takođe vidim da postavljaju i pitanja...da li ste bili u USA....Čitam jošnešto pa me kopka..naime, supruga i ja smo pre 8 godina hteli da odemo u New York na medeni mesec preko jedne agencije i s obzirom da su u toj grupi bila dva lika za koje su utvrdili da su bili u USA i radili tamo a imali turističke vize..odbijena je cela grupa (nas oko 15-ak) iako smo nas dvoje imali urednu dokumentaciju (posao, studije, nekretnina i auto na mene). Naravno, to imam u starom pasošu, da li to da pominjem ili ne?

Ivan33
27.04.2010, 23:27
....Tj. da li mi mogu praviti problem zbog toga?

dreadnot
28.04.2010, 08:19
Ako te bas ne pitaju, a ti nemoj da im naturas na nos... Da li ste bili u USA - niste! Ako osetis potrebu da objasnjavas, onda objasni, mislim da u svakom slucaju nece da ti prave problem oko toga. Kao sto je puno puta receno - samo iskreno!

pekka
28.04.2010, 09:28
..naime, supruga i ja smo pre 8 godina hteli da odemo u New York na medeni mesec preko jedne agencije i s obzirom da su u toj grupi bila dva lika za koje su utvrdili da su bili u USA i radili tamo a imali turističke vize..odbijena je cela grupa (nas oko 15-ak)

Klasicna "prica sa istocne strane". Kod nas uvek neki idiot pojedinac, ili kao u ovom slucaju, dva idiota maltretiraju gomilu normalnog sveta. Onda nam, kao u ovom slucaju, Ameri daju lekciju kao maloj deci u obdanistu. Onda prodje 8 godina, a stvari budu jos mnogo gore. To se zove zivo blato.:no:

pekka
28.04.2010, 09:30
Izvinjavam se za negativnosti koje sam izneo u totalnom offtopicu.:==D:
Dan kada cu se resetovati je veoma blizu.:grin:

imarkovic
28.04.2010, 11:09
Ivane, moze master, za ostale ne znam. Srecno sutra!

necko1
28.04.2010, 11:37
aman bre ljudovi, kada ce koverte za 2011?

Ivan33
28.04.2010, 12:13
Hvala dreadnot, imarkovic. Necko1, budi strpljiv, mnogo je bolja varijanta iznenadjenja nego iščekivanja i razočaranja.....a imaš već otvoren topic za DV 2011.

Ivan33
29.04.2010, 14:03
Uhh....zavrsi se danas i intervju! Sve je bilo brzo, lako...sutra po pasose! Ali, ne bih ja bio ja da se ipak nije nesto zakomlikovalo...moje drage kolege iz banke su mi dali 4 x 100usd iz neke 50,65-te koje nisu htele da prodju (juce sam ih lepo zamolio, samo nove neostecene novcanice) pa sam morao da zovem kolegu da mi donese, jer sam imao samo 100 viska :-(. Naravno, sacekali me, platio, kod konzulice na par pitanja, nas troje se zakleli za istinu i to je to. Hvala svima savetima, pomoci....idemo dalje.

Smith6000
29.04.2010, 14:30
Čestitke! :beer:

...sa $ treba oprezno, posebno kod nas.

dare_ns
29.04.2010, 16:46
A sad, srećno u daljim planovima :)

Neverhood
29.04.2010, 18:05
Cestitke i srecno u daljoj borbi za bolje sutra.

cile
29.04.2010, 18:59
:bravo:,sve najbolje:;D:

milena_ns
30.04.2010, 01:18
Sve najbolje. :1081:

miksi1986
30.04.2010, 09:53
Jer neko ima slicno iskustvo? problem koji se desio meni i mom drugu, bili smo u ambasadi na razgovoru 26 aprila i nissmo dobili vize a nismo ni odbijeni. Niko nam nije rekao tacan razlog u cemu je problem nastao mi sumljamo da je bio problem u tome sto idemo preko iste agencije i imamo isto IME i PREZIME tako da su nam mozda pomesali neke papire. ZAMOLIO BI VAS DA MI DATE NEKI SAVET sta sada da radimo u ambasadi su nam dali neki papir na kome pise da moramo da prodjemo neku posebnu adninistrativnu proceduru po clanu 212 (g) i ta ce da nas zovu na telefon koji smo ostavili na formularu za zahtev za vizu. Jel imamo sanse da dobujemo vizu i koliko traje vremenski da procedura?

Moze deki savet
hwala unapred

nemili
30.04.2010, 10:08
Pa cim su vam tako rekli cekajte, mora da je neka dodatna provera u pitanju! Sta su te sve pitali na intervju? Koju ste vizu trazili? Turisticku, J1, H2B?

miksi1986
30.04.2010, 10:17
J1 viza je upitanju. Pa pitali su me sta studiram, koliko godina mi traje fakultet, koliko ispita su mi ostali do kraja, da li sam apsolvent, i na kraju je pocela samnom da prica na srpski i kao rekla mi da nije problem jezik vec mora tako da da bude da prodjem kroz tu proceduru, i ja je pitam a koliko traje ta procedura a ona pa sve zavisi moze od nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci... zato pitam da li je neko imao slicnu situaciu... svi moji drugovi su dobili vize i pale 20 maja za usa a ja sam ni tamo ni ovamo bolje da su me odbili nego sto me drze u neizvesnosti...

dejancic
30.04.2010, 11:46
Moze deki savet
hwala unapred

Moze brate moj, ali ne znam sta da te posavetujem...:grin:

nemili
30.04.2010, 14:46
J1 viza je upitanju. Pa pitali su me sta studiram, koliko godina mi traje fakultet, koliko ispita su mi ostali do kraja, da li sam apsolvent, i na kraju je pocela samnom da prica na srpski i kao rekla mi da nije problem jezik vec mora tako da da bude da prodjem kroz tu proceduru, i ja je pitam a koliko traje ta procedura a ona pa sve zavisi moze od nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci... zato pitam da li je neko imao slicnu situaciu... svi moji drugovi su dobili vize i pale 20 maja za usa a ja sam ni tamo ni ovamo bolje da su me odbili nego sto me drze u neizvesnosti...

Da su hteli da te odbiju, rekli bi ti odmah. Ovako mislim da je stvarno neka provera u pitanju, tako da ako nisi pravio neka sranja verovatno neće biti problema.
Inače i moj drugar treba da ide na work and travel, pa zato pitam kako je prošao intervju. Samo je razlika što je on na masteru.

Taji
30.04.2010, 16:16
Ne bih da te obeshrabrim, ali ta procedura stvarno moze da traje dugo.
Desilo se isto to jednom mom radnom kolegi koji je trebao da putuje za Huston na proces kako bi mogao da ide da radi na Bliski Istok za jednu americku firmu. Imao je isto ime i prezime kao neko drugi covjek koji je bio neka problematicna osoba tako da je cekao, mislim cak vise od 6 mjeseci, dok ga americka ambasada nije pozvala i rekla da je ipak sve u redu, provjere su zavrsene, on nije taj na koga su oni posumnjali da jeste i moze da dodje po vizu. Firma koja ga je zaposljavala bila je upoznata sa problemom i cuvala mu je radno mjesto dok se ne vidi krajnji ishod.
Sve j na kraju bilo OK, ali eto, otisli su covjeku zivci cekajuci, cak je bio prestao da misli o tome da ima vise nade da ce ikad da udje u USA, po bilo kom osnovu. Nagrabusio covjek, ni kriv ni duzan. Proces zapoceo 2007 godine a dosao je na Bliski Istok 2008 godine, na dosta manju platu jer je firma kresala plate za sve koji nisu drzavljani USA od 01 januara 2008 pa je njega onda i to zakacilo. Ali eto, ipak je otisao, daj sta das, negdje se nesto zaraditi mora.
Jedan drugi radni kolega je imao isti takav probelem ali je njegov rijesen za nekih tri mjeseca iako se kod njega cak poklapalo, pored imena i prezimena i ocevo ime i mjesto boravka
U tvom slucaju mozda bi taj proces mogao da bude mnogo kraci i brzi jer, iako imate ista imena, niste vjerovatno ni jedan problematicni i niste na nekim spiskovima ambasade za "ne dobijanje vize za USA " tako, budi samo strpljen i sve ce da se sredi.
Ako ti je za utjehu jedino jos sto mogu da dodam je da dok cekas vise para mozes da ustedis da poneses, nece ti biti od viska.
Srecno.

miksi1986
01.05.2010, 16:27
Da znas ali previse se nerviram bolje da su nas odbili nego sada da cekamo kada mi je ona u ambasadi rekla da proces moze da potraje i godinu dana ja sam se samo nasmejao i otisao nisam ni razmislajo sta se desilo ali kada sam procitao onaj papir sto su nam dali oni nas nisu odbili vec treba da cekamo tu njihovu proceduru mozda proveravaju zato sto je i taj drug sto idemo zajedno ima isto ime i prezime isto prijavljen u agenciju sa kojom ja idem i kada je bio intervju oni su nas izmesali prozvali mene ono otiso pa su zvali mene i oni ljudi se tamo pogubili vise nije mi jasno u cemu je nastao problem kad i on i ja nismo imali nikakve probleme sa policiju itd... i dobili smo iste papire sigurno je provera zbog imena i prezimena jer nam nisu stavili srednje slovo ja sam se zato i bunio u agenciji da nam ne naprave problem i tako je i ispalo problem veliki...

Gaus
13.05.2010, 15:03
case nuber 2010eu00027***
Duze vreme sledim vas na forumu i citam vase poruke sta treba sta ne treba i evo da opisem moe iskustvo.Ni smo iz Makedonija i moja supruga je izvucena na lutrija 2010.Dobili smo prvi kovert pa je sledela mala ceremonija i sklapanje brak.Popunili smo aplikacije oboje i smo gi isporucili do Kentucky Consular Centar.(so ovoj zahtev moja supruga je bila nositel a ja sam postao beneficier sta je vrlo bitno za intervju u ambasadu.Stigao je i vtor paket,uradili smo i medicinski pregledi i dosao je dan D (intervju u ambasada).Imali smo par dileme oko popunenje formulari:1.Moja supruga je iz edan grad ja iz drug i pokraj to sta smo zivili u iznajmen stan u Skopje par godina pa smo popunili formulari sa razliciti adresi na mesto na boravak(adrese iz pasose)
2.Ja i moja supruga smo imali razliciti prezimena
-Na sve ovo ni sum obratile paznu i smetali su ga kao nebitno(del iz zivota)

Spored nase iskustvo najbitno a i presudno je obrazovanije(posebno obrazovanie na nositel t.e dobitnik (oboje smo bili visoko obrazovani moja supruga je lecnik a ja inziner,a moje obrazovanie i moje diplome preporuke ni su gi uzeli u obzir)
Isto tako preporucujem samo da sledite instrukcije is kentucky i da ne smarate konzule u vasa ambasada.Svi potrebni dokumenta za u ambasadu vi su navedeni u prvoj paketu iz Kentucky sve drugo na svoju ruku je izlisno i nepotrebno,izuzetak je AOS-134 F1040 ko mora da bude originalan i je iz velika pomos u ambasadu(taj formular potpisue i garantira vas petisener).
Cela procedura je prosala voobicaeno :dades papire, uplatis novac, otiske iz prsti i po dugo no ispatlivo cekanje dozdes na red za intervju.Samo sto smo se priblizili do staklenika ipred konzula potpisali sme papire konzul NI JE CESTITAO a us put pitao ne ko je i sta je nas petisaner,dali smo trazili posao i sta planiramo da radimo tamo.Samo tri pitanja nista vise!
Za svaki slucaj poneli smo sa nama slike ali ni su ni trazili,novac (racune iz banka ni smo imali a ni su vi ni potrebni).Sledite instrukcije iz Kentucky i puno sreca,intervju e samo formalnost i dokazujete samo sve sto ste naveli u aplikacije.Istina pred sve svaka laz i dobronamerna laz nije vam u pomos.
Zelim vas puno sreca,pozdrav iz Makedonija:==D:

mitar
13.05.2010, 16:52
@Gaus,
cestitam vam i puno srece u daljem zivotu!Napisi malo vise o gradu gde idete i slicno.

Gaus
13.05.2010, 17:38
Mitar najvjerojantnije idemo u Chicago, posto tamu je moji drug koji je bio i petitioner. Ti gde se nalazis sada?

Ako neko ima informacije molim za savjet gde da se nadju cheap flights do chicago, iz beograd, sofija, solun.

mitar
13.05.2010, 17:47
Mitar najvjerojantnije idemo u Chicago, posto tamu je moji drug koji je bio i petitioner. Ti gde se nalazis sada. Pozdrav

Jos sam u Nis ali spremio sam se i sredinom juna idem u New York.

Gaus
13.05.2010, 18:03
Zelimo ti puno srece. Mozda ni si video da se dopunio mog teksta za avionske karte pa ako imas nekou informaciju, dobro bi nam dosla. Mi planiramo u toku jula da odemo u Chicago.

cile
13.05.2010, 19:34
:bravo:gaus i puno,puno srece!

pekka
13.05.2010, 19:53
Mitar najvjerojantnije idemo u Chicago, posto tamu je moji drug koji je bio i petitioner. Ti gde se nalazis sada?

Ako neko ima informacije molim za savjet gde da se nadju cheap flights do chicago, iz beograd, sofija, solun.

Nema nista cheap u punoj sezoni, odnosno u julu mesecu. Mi smo procesljali sve agencije u Beogradu i neke u Americi tako da definivno nema nista cheap.
Treba sto pre da rezervisete karte, jer su moguce znacajne razlike u ceni na istom letu, a u zavisnosti od mesta u avionu.
Evo nekih korisnih adresa:

-Biser Trade Tours- Kneza Milosa 42, Beograd (+381 11 306 5573)

-Danny Travel-310E 46th. St.Suite 6W, New York, NY 10017
phone: (212) 557-1009
toll free: (800) 565-8553
fax: (866) 267-7244

-Value Air- Los Angeles, California, USA
e-mail: sonja@valueair.com

Nadam se da ce nesto od ovoga biti od koristi. Srecno.:grin:

milena_ns
21.05.2010, 21:22
Ne znam gde da napisem ovu informaciju, pa cu to ovde. :)

Naime, moj brat je juce bio na razgovoru u ambasadi povodom studentske vize. Rekao mi je da su uveli novinu u proces dobijanja viza. Pre nego sto je otisao kod konzula, svi su dobijali anketne listice od sluzbenika, na kojima su bila pitanja:
- Koja je najniza satnica u USA?
- Da li imamo ista prava kao i americki gradjani?
- Trece pitanje je bilo da se izabere od tri ponudjena odgovora, sta nije human trafficking?
- Cetvrtog nije mogao da se seti (bio je u euforiji) :)

Rekao mi je da covek, kog je upoznao u ambasadi, nije stigao do konzula, jer nije dobro odgovorio na jedno pitanje, pa su mu rekli da dodje opet kad nadje tacne odgovore.

Da li ce nastaviti sa ovim anketnim listicima ili ne - ne znam, ali nije na odmet da pomenem onima koji treba da idu na intervju.

nemili
21.05.2010, 21:37
Ne znam gde da napisem ovu informaciju, pa cu to ovde. :)

Naime, moj brat je juce bio na razgovoru u ambasadi povodom studentske vize. Rekao mi je da su uveli novinu u proces dobijanja viza. Pre nego sto je otisao kod konzula, svi su dobijali anketne listice od sluzbenika, na kojima su bila pitanja:
- Koja je najniza satnica u USA?
- Da li imamo ista prava kao i americki gradjani?
- Trece pitanje je bilo da se izabere od tri ponudjena odgovora, sta nije human trafficking?
- Cetvrtog nije mogao da se seti (bio je u euforiji) :)

Rekao mi je da covek, kog je upoznao u ambasadi, nije stigao do konzula, jer nije dobro odgovorio na jedno pitanje, pa su mu rekli da dodje opet kad nadje tacne odgovore.

Da li ce nastaviti sa ovim anketnim listicima ili ne - ne znam, ali nije na odmet da pomenem onima koji treba da idu na intervju.

Jel isao za studentsku vizu F1 ili na work and travel J1? Jel dobio vizu?

steelers
21.05.2010, 22:32
Jel treba da das tacne ili netacne odgovore?

milena_ns
21.05.2010, 23:48
Jel isao za studentsku vizu F1 ili na work and travel J1? Jel dobio vizu?

Izvini, nisam se dobro izrazila. Ide na work and travel - J1. Dobio je vizu. :bravo:
Razgovor mu je trajao 2-3 minuta (kaze duze nego prosli put - zar postoji krace? :)) Konzul mu je postavio neko pitanje o drzavnom uredjenju u USA, pa ga je posle pitao koja licnost u Srbiji mu je uzor? Da li je to bilo trik pitanje ili ne, ali on mu je odgovorio Nikola Tesla (povezao je sa Nijagarinim vodopadima, posto tamo ide).

milena_ns
21.05.2010, 23:51
Jel treba da das tacne ili netacne odgovore?

Ne znam da li negde vrednuju netacne odgovore, ali u ovom slucaju samo tacni odgovori prolaze. :naughty: Zbog toga onaj covek nije otisao kod konzula, nego su mu zakazali drugi termin, da ima vremena da nadje tacne odgovore. Nemam pojma koja je to fora, ali takva su iskustva iz ambasade od juce.

ikana
22.05.2010, 09:25
A koji su tacni odgovori :)

milena_ns
24.05.2010, 23:36
A koji su tacni odgovori :)

- Koja je najniza satnica u USA? - 7,25$
- Da li imamo ista prava kao i americki gradjani? - Da.

To su odgovori za prva dva pitanja. Za trece treba samo da se odabere od ponudjenih sta nije human trafficking, a cetvrto ne znam koje je. :(

dragance
25.05.2010, 00:23
Da li imamo ista prava kao i americki gradjani? - Da.
hmm kako ovo može biti da kada nemamo prava glasa

Zana
25.05.2010, 02:05

Pitanje se odnosi na gradjane - residents, a ne citizens - drzavljane, te je stoga odgovor "da". Ukoliko se aplicira za turisticku vizu - ja bih onda rekla da je odgovor "ne"... nisam upoznata sa formularom, ali definitivno mislim da odgovor zavisi od tipa vize.

- Koja je najniza satnica u USA? - 7,25$

To su odgovori za prva dva pitanja. Za trece treba samo da se odabere od ponudjenih sta nije human trafficking, a cetvrto ne znam koje je. :(

Federalni minimum jeste $7.25, ali se ne primenjuje na svakog zaposlenog. Ovo pojasnjavam da buduci residenti (:)) ne bi dosli u zabludu da poslodavac krsi zakon ukoliko dobiju manju satnicu od ovog. Naime, federalni zakon o satnici se primenjuje na firme koje imaju veci godisnji prihod od $500,000 godisnje, na manje firme koje se bave trgovinom izmedju drzava, kao i na sve zaposlene u drzavnim ustanovama. Ukoliko zaposleni podleze i drzavnom i federalnom zakonu - obracunava se veca od ove dve. Razlicita satnica je odredjena federalnim zakonom za zaposlene koji dobijaju baksis, studente, invalide i mladje od 18. Zakon se takodje ne odnosi na farmere, ribare, radnike u prodaji koji rade na procenat, itd. Neke drzave imaju manju satnicu od $7.25, neke znatno vecu, a u Nevadi minimalna satnica zavisi od toga da li poslodavac placa osiguranje zaposlenom ili ne (dolar po satu razlike)... Ja ovo cisto da ne bude zabune :)

Johnny
25.05.2010, 04:26

Kao prvo moramo znati ko smo to mi u tom pitanju: "Da li imamo...". Logičan zaključak je da se tu misli na podnosioce zahteva za vizu. Podnosioci zahteva za vizu u tom momentu nemaju nikakav status u USA pa samim tim ni bilo kakva prava.

Ako se misli na to koja prava ima nosilac pojedine vize (u kom slučaju bi pitanje trebalo da glasi: "Da li ćemo imati..." jer se pitanje postavlja podnosiocu zahteva za vizu.) onda bi svaki taj anketni listić morao da bude "visa type specific".

Pitanje se odnosi na gradjane - residents, a ne citizens - drzavljane, te je stoga odgovor "da".

Ja razumem šta si htela da kažeš (da nosioci imigrantske vize, koji će naravno po ulasku u USA imati status: (permanent) residents, bi na to pitanje mogli da odgovore sa: da) ali mi znamo da je to pitanje bilo postavljeno podnosiocu zahteva za neimigrantsku (J1) vizu. Drugo, ne znamo tačno da li se poređenje pravi sa (trajnim) rezidentima ili državljanima—dakle morali bi čuti kako pitanje glasi na Engleskom. Milena je tu reč koja je mogla biti residents ili citizens prevela sa: građani što si ti u svom tumačenju smatrala rezidentima ali obrati pažnju da se reč resident nikada ne može prevesti sa: građanin već: stanovnik, žitelj, a još manje kada se ta reč koristi u konstrukciji sa citizen jer je građanin upravo primarni prevod reči citizen (naravno, državljanin je takođe značenje ove reči). Dakle hoću da kažem da si sa onim prevodom (gradjane - residents) malo pobrkala lončiće u značenju te rečenice.

dragance
25.05.2010, 05:08
Drugo, ne znamo tačno da li se poređenje pravi sa (trajnim) rezidentima ili državljanima—dakle morali bi čuti kako pitanje glasi na Engleskom. Milena je tu reč koja je mogla biti residents ili citizens prevela sa: građani što si ti u svom tumačenju smatrala rezidentima ali obrati pažnju da se reč resident nikada ne može prevesti sa: građanin već: stanovnik, žitelj, a još manje kada se ta reč koristi u konstrukciji sa citizen jer je građanin upravo primarni prevod reči citizen (naravno, državljanin je takođe značenje ove reči). Dakle hoću da kažem da si sa onim prevodom (gradjane - residents) malo pobrkala lončiće u značenju te rečenice.
Da, o tome se radi.Možda je Žana videla kako to pitanje izgleda pa zna da je u pitanju resident.Ali većina rečnika na koji sam naleteo reč resident prevodi u 'stanovnik' a citizen u 'gradjanin' npr google translate.Tako da, sačekajmo Milenu da nam da više informacija ako ima :)
Danas je pak daleko češće korištenje naziva građanin kao sinonima za državljanina neke države ili subnacionalnog (poddržavnog) entiteta

lanas
25.05.2010, 08:11
Evo sa Kolarca: resident je gradjanin, neko ko ima prebivalište na odredjenoj državi (npr: u Beogradu), a citizen je neko ko ima državljanstvo. To znači da ako neko ima dvojno državljanstvo( npr: Srbija i Velika Britanija), nema adresu u Srbiji (u ličnoj karti)on nije resident Srbije, već samo državljanin.

Nadam se da sam uspela da pojasnim, tako da je Žana u pravu.

Johnny
25.05.2010, 08:32
lanas,

U čemu je u pravu? :)

Bez obzira kako se prevodi resident, to pitanje je bilo postavljeno Mileninom bratu koji je podnosio zahtev za J1 vizu. On ni u tom momentu (naravno) nije imao, a ni kada sa tom vizom uđe u USA neće imati ista prava kao i residents. Kako je onda ovo:

Pitanje se odnosi na gradjane - residents, a ne citizens - drzavljane, te je stoga odgovor "da".

primenljivo u toj situaciji.

Nikolica014
25.05.2010, 08:34
Evo sa Kolarca: resident je gradjanin, neko ko ima prebivalište na odredjenoj državi (npr: u Beogradu), a citizen je neko ko ima državljanstvo. To znači da ako neko ima dvojno državljanstvo( npr: Srbija i Velika Britanija), nema adresu u Srbiji (u ličnoj karti)on nije resident Srbije, već samo državljanin.

Nadam se da sam uspela da pojasnim, tako da je Žana u pravu.

Neka me zovu i terorista, samo neka mi daju GC

Zana
25.05.2010, 16:21
Johnny, nema potrebe za nagadjanjima da li sam ja u pravu ili ne, nije to poenta vec pravilna informacija. Koliko ja vidim, pitanja su iz prirucnika (http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_4578.html) za non-immigrant work or study visa, gde se lepo kaze:

"You are receiving this pamphlet because you have applied for a nonimmigrant visa to work or study temporarily in the United States. The purpose of this pamphlet is to help you understand your rights when you arrive in the United States. Even though you will be living in the United States only temporarily, you will still have many of the basic workplace rights that U.S. citizens and residents have."

Svaki zaposleni u Americi je zasticen zakonom, bez obzira da li je na vizi ili je rodjen ovde. Ili je mozda bolje reci da je svako bice zasticeno zakonom. I ilegalci imaju svoja prava (malo manja u Arizoni, da sad ne detaljisemo, ali sve jedno su zasticeni zakonom o ljudskim pravima). Ja znam da ljudi imaju ista prava kada je u pitanju npr. rentanje stana, lecenje u bolnici, pravo na advokata etc. bez obzira na vizu. Koleginica je do skoro imala radnu vizu - iznajmljuje stan, ima kredit za auto, ima osiguranje, placa penziono, placa porez... nikakva razlika sa residents. Razlika sa citizens - postoje (ne samo glasanje vec i social benefits). Takodje je dobila i nadoknadu za unemployment u vreme dok su nam bili skraceni radni sati. Zakon je zakon i stiti sve ljude a ne samo one rodjene ovde.

"There are also many rights you have regardless of your visa status. If any of these rights are violated, you can report the violations to a government enforcement agency. In most cases, you can also bring a lawsuit to attempt to recover your losses, without fear of being punished:

Your Right Not to Be Retaliated Against
The Right to Be Paid
Your Right Not to be Discriminated Against
Your Rights as a Woman Worker
Your Right to a Healthy and Safe Workplace
Your Right to Join a Union and Bargain Collectively
Your Right to More Protections Under State Law
Your Right to Leave an Abusive Employment Situation"

Deo prirucnika je i o Human Trafficking, tako da ko god se sprema za intervju ove vrste moze da procita detalje. Jos jednom - nisam prolazila kroz proceduru odgovaranja ni na kakva slicna pitanja u ambasadama, ali znam da je namera "testa" da zastiti ljude ovde i da ih upozna sa situacijom i zakonima, a ne da posluzi da im se ne izda viza. Amerikanci imaju drugaciji nacin postavljanja pitanja od nas, meni bi bilo logicnije da pitanje glasi "Da li u USA imamo ista osnovna zakonska prava kao i USA gradjani" a ne samo "Da li imamo ista prava", jer razlika je ogromna... Takodje sigurna sam da pitanja pocinju sa uvodom "While in US on (whatever) visa..." tako da argument da je aplikant jos u Srbiji kad odgovaras na pitanja nema svrhu uopste. Sve u svemu, mislim da ovaj prirucnik odradjuje ceo posao kad je u pitanju opisana situacija u Ambasadi. Takodje, kao sto postoji 800 broj ovde, sigurna sam i da u BG postoji broj na kojem se moze saznati vise detalja.

Johnny
25.05.2010, 16:53
Johnny, nema potrebe za nagadjanjima da li sam ja u pravu ili ne, nije to poenta vec pravilna informacija.

Upravo i jedino iz tog razloga što je poenta u pravilnoj informaciji sam ja i napisao ovih par postova gore, jer na osnovu svega što sam u njima naveo više je nego očigledno koliko su informacije koje sam komentarisao u najmanju ruku N/A u konkretnoj situaciji. Većina ovoga što si sad napisala predstavlja uobičajeno teoretisanje i udaljavanje od poente na koju sam ukazivao u prethodnim postovima.

Zana
25.05.2010, 17:25
:nene: Cuj Johnny, u redu je...

Ja zakone koji su bitni za moj zivot ovde znam i nemam problem sa bilo kakvim pitanjima. Kome treba za intervju, moze da pronadje informacije na prilozenom linku - prirucnik je upravo za to napravljen. Konkretnije informacije od svega navedenog u prirucniku za intervju nema.

Covek proba da pomogne i odmah pocne neko raspravljanje... bez volje sam da ucestvujem u tome. Ko ima intervju ovih dana - srecno :)

Johnny
25.05.2010, 17:54
Pa naravno da je u redu, poslednje što želim je da se raspravljam sa tobom ili bilo kim. Problem je u tome što ste vi (ti i tebi slični) uvek spremni da "ukažete" na "nepravilne informacije" u nečijem postu i/ili da "postavljate stvari na svoje mesto i nazivate stvari pravim imenom" ali kada neko pokuša potpuno argumentovano i bez zlih namera da ukaže na neke nelogičnosti/nepravilnosti/neprimenljivost u vašim savetima/tvrdnjama, to je automatski okarakterisano kao hejt.

Dakle zaista najiskrenije, kada uspete da pređete preko vaše sujete, videćete da u komentarima koje napišem ja i meni slični zaista nema ničega malicioznog.

milena_ns
26.05.2010, 02:18
Pitanje se odnosi na gradjane - residents, a ne citizens - drzavljane, te je stoga odgovor "da". Ukoliko se aplicira za turisticku vizu - ja bih onda rekla da je odgovor "ne"... nisam upoznata sa formularom, ali definitivno mislim da odgovor zavisi od tipa vize.

Federalni minimum jeste $7.25, ali se ne primenjuje na svakog zaposlenog. Ovo pojasnjavam da buduci residenti (:)) ne bi dosli u zabludu da poslodavac krsi zakon ukoliko dobiju manju satnicu od ovog. Naime, federalni zakon o satnici se primenjuje na firme koje imaju veci godisnji prihod od $500,000 godisnje, na manje firme koje se bave trgovinom izmedju drzava, kao i na sve zaposlene u drzavnim ustanovama. Ukoliko zaposleni podleze i drzavnom i federalnom zakonu - obracunava se veca od ove dve. Razlicita satnica je odredjena federalnim zakonom za zaposlene koji dobijaju baksis, studente, invalide i mladje od 18. Zakon se takodje ne odnosi na farmere, ribare, radnike u prodaji koji rade na procenat, itd. Neke drzave imaju manju satnicu od $7.25, neke znatno vecu, a u Nevadi minimalna satnica zavisi od toga da li poslodavac placa osiguranje zaposlenom ili ne (dolar po satu razlike)... Ja ovo cisto da ne bude zabune :)

Ovo sve potpisujem. :)

Pitanje se i jeste odnosilo na gradjane, a ne na drzavljane. Nisam nista prevodila sa engleskog, vec sam Vam samo napisala onako kako je meni receno na srpskom.
Ako znate razliku izmedju termina gradjanin i drzavljanin na srpskom onda nema problema oko (ne)razumevanja ovog.

Samo jos da dodam da ne znamo da li se aplikantima u ambasadi daju drugaciji antektni listici, u zavisnosti tipa vize za koju apliciraju, tako da ce ovo ostati nedoreceno, dok se neko ne oglasi sa novijim iskustvima iz ambasade. :)

lala
26.05.2010, 10:40
@Johnny U potpunosti se slazem sa tvojom konstatacijom.

pericp
26.05.2010, 13:37
Pitanje je vezano za dokumenta o sluzenju vojnog roka. Ja sam sluzio civlno. Da li je potrebno nositi neku potvrdu i knjizicu. Ima li nekog ko je takodje sluzio civilno?

mitar
26.05.2010, 14:07
Pitanje je vezano za dokumenta o sluzenju vojnog roka. Ja sam sluzio civlno. Da li je potrebno nositi neku potvrdu i knjizicu. Ima li nekog ko je takodje sluzio civilno?

Ja. Ja sam izvadio ovu potvrdu ali su mi je na razgovor vratili. E sad ne znam da li ne treba da se vadi jer sam je ja vadio i nosio sa sobom. Ako neko zna da li ne treba uopste da se vadi nek se javi.

pericp
26.05.2010, 14:13
A sto se tice osobe kod koje biste bili za pocetak u Americi, jel mora da ima drzavljanstvo, zeleni karton ili je dovoljno da ima radnu vizu. Zivi tamo vec 7 godina (4 godine fakultet i radi vec 2-3 godine)

greenie
31.05.2010, 20:22
Ima dosta dezinformacija na forumu u vezi sa dokumentacijom potrebnom za interfju (neki su cak pominjali i slike sa vencanja). Na osnovu naseg pozitivnog iskustva od pre mesecak dana (dobismo vizu), mozemo da kazemo da od dokumentacije je potrebno samo ono sto je navedeno u drugoj koverti, i drago nam je zbog toga, jer silne novce, kao ni ujaka u americi, nismo imali. Imali smo samo adresu (validnu, od coveka koji nas zna) gde ce SSN da nam stigne. Cak i da smo imali nesto vise od dokumentacije (npr neku potvrdu iz banke), ne bismo imali priliku da je predamo, jer nam je covek trazio tacno ona dokumenta navedena u drugoj koverti, i mi smo ih, uredno, jedan po jedan predali. Smooth...

nemili
31.05.2010, 20:49
Ima dosta dezinformacija na forumu u vezi sa dokumentacijom potrebnom za interfju (neki su cak pominjali i slike sa vencanja). Na osnovu naseg pozitivnog iskustva od pre mesecak dana (dobismo vizu), mozemo da kazemo da od dokumentacije je potrebno samo ono sto je navedeno u drugoj koverti, i drago nam je zbog toga, jer silne novce, kao ni ujaka u americi, nismo imali. Imali smo samo adresu (validnu, od coveka koji nas zna) gde ce SSN da nam stigne. Cak i da smo imali nesto vise od dokumentacije (npr neku potvrdu iz banke), ne bismo imali priliku da je predamo, jer nam je covek trazio tacno ona dokumenta navedena u drugoj koverti, i mi smo ih, uredno, jedan po jedan predali. Smooth...

Jel ste se vi vencali pred intervju?

greenie
01.06.2010, 00:38
ne. vencali se pre 7 godina

dejancic
01.06.2010, 00:45
ne. vencali se pre 7 godina

Zbog toga vam nisu trazili slike ili dokaz da se ne vencavate samo zbog zelene karte.

nemili
01.06.2010, 01:38
Zbog ovoga sto rece dejancic sam i pitao. Znaci ako niste bili u toj situaciji onda mozda nisu dezinformacije, jel tako?

greenie
01.06.2010, 21:14
Verovatno. Izvinjavam se sto sam neciju spremnost da pomogne nazvao dezinformacijom. Bilo je nesmotreno sa moje strane.

Da objasnim (ovo je meni bilo logicno dok sam razmisaljo o tome):

(i) Vencali smo se pre dobijanja prve koverte => tada nismo ni znali da je neko izvucen => vencali smo se iz ljubavi => ne trebaju slike
(ii) Vencali smo se nakon dobijanja prve koverte => supruznik nije ni bio prijavljen, tako da ni u prvoj ni u drugoj koverti nisu ni stigli papiri za njega => postuje se skroz neka druga "nestandardna" procedura (u cija pravila nisam zalazio, verovatno je potreban i neki dodatni obrazac)

iz (i) i (ii) => ne treba dokaz da se volite (osim ako to ne zahteva ova druga procedura.

ali ono sto je logicno ne mora i da vazi :) tako da je vrlo moguce da je neko vec iskusio to sa slikama, a nekome je trebala potvrda iz banke, a nekome je trebao I-<ne znam koji bese>, pa se sad provlace te informacije na furumu i dosta se o njima raspravlja (barem sam ja bio uplasen nekim od tih informacija, konkretno, otkud mi 22k usd u banci). U svakom slucaju, mislim da je sasvim uredno poneti ono sto se od vas zahteva u drugoj koverti.

Jos nesto: ja da stojim sa druge strane saltera, i da pitam dvoje mladih: mozete li dan donesete neki dokaz da se poznajete duze od 3 godine, a oni da mi odmah tresnu slike pred nos, bio bih jako sumnjicav (sto li su ovo donosili, kad to niko od njih nije trazio u dostavljenoj dokumentaciji...ovde mi nesto smrdi...) ... verovatno zato ja i nisam konzul :)

Sa druge strane, stoji i ono da vredi poneti sve sto mislite da moze da vam pomogne, tako da u skladu sa imenom teme "Intervijui dv2010 - Iskustva", nikog ne ubedjujem da pocepa ivod iz banke :) , nego prenosim samo jedno iskustvo iz ambasade, i ohrabrujem sve one koji su sakupili "samo" ono sto se od njih u drugoj koverti trazi i koji se mozda sekiraju da ne puknu zbog toga.

A sad prelazim da gnjavim na "Zivot u USA" sekciji :)

Smith6000
02.06.2010, 06:53
(ii) Vencali smo se nakon dobijanja prve koverte => supruznik nije ni bio prijavljen, tako da ni u prvoj ni u drugoj koverti nisu ni stigli papiri za njega => postuje se skroz neka druga "nestandardna" procedura (u cija pravila nisam zalazio, verovatno je potreban i neki dodatni obrazac)

Uf! Pitanje koje će mnogi pitati ovde: Jeste li se venčali pre ili posle slanja zahteva za lutriju? Jel ako si u momentu slanja zahteva napisao da si single/ne oženjen, a bio si u braku u tom momentu, onda je to davanje lažnih informacija, odnosno diskvalifikovan si.... nadam se da grešim, nek me netko demantuje! :no:

sasa.usa
26.07.2010, 10:02
molim da mi neko pojasni kako je najbolje i najsigurnije odraditi vezano za slucaj da apliciras sa devojkom (nevencanom)? sta ako jedan od nas bude izvucen, a nismo u braku? da li drugi ima sanse da krene sa njim ako bi tek tada sklopili brak ili to ne bi bilo moguce? do kog trenutka je sklapanje braka prihvatljivo da bi sigurno otisli zajedno?
unapred hvala.
sasa.usa

dreamerns
26.07.2010, 15:17
molim da mi neko pojasni kako je najbolje i najsigurnije odraditi vezano za slucaj da apliciras sa devojkom (nevencanom)? sta ako jedan od nas bude izvucen, a nismo u braku? da li drugi ima sanse da krene sa njim ako bi tek tada sklopili brak ili to ne bi bilo moguce? do kog trenutka je sklapanje braka prihvatljivo da bi sigurno otisli zajedno?
unapred hvala.
sasa.usa

Na ovo je odgovoreno jedno bar 1000 puta na foruma. Procunjaj malo, sigurno ces naci odgovor.