PDA

View Full Version : Idemo u Ameriku (dokumentarci)


perodot
06.10.2009, 19:16
Evo nisam vidio da ovog ima na forumu ali je jako dobar dokumentarac tv voditelja Gorana Milića(osamdesetih je bio dopisnik iz New Yorka) pa ako neko zeli neka pogleda. Sto se tiće S. Amerieke jos ima Canada i Mexico ali to cu staviti sutra ili prekosutra.

Nadam se da ce nekom pomoc.,.,,.,.

Malo kazalo da znate sto skidate ali preporuka je da pogledate sve. Jako je zanimljivo.
Epizoda 1.
U prvoj emisiji desetodijelnog ciklusa "Idemo u Ameriku" Goran Milić nam predstavlja New York. Atraktivnim snimkama iz broda, neboderskih visina i s ulica, susretima s taksistima, policajcima, homoseksualcima, glazbenicima, ortodoksnim Židovima, Milić nam otkriva velike promjene u američkoj metropoli u posljednjih dvadesetak godina. New York nije više grad kriminala, droge i prostitucije, ali stanarina za jednosobni stan dostiže 4000 dolara mjesečno. Mladi crnac, šetajući pse, zarađuje 200 dolara za dva sata. Medaljon koji daje pravo na bavljenje taksi prijevozom stoji 400.000 dolara!

Epizoda 2.
U drugoj emisiji putopisnog serijala "Idemo u Ameriku" Goran Milić nas vodi u sjedište Ujedinjenih naroda. Posjet američkom informatičkom divu IBM-u koji godišnje prodaje više od 90 milijardi dolara proizvoda i usluga. Kako je Bill Gates postao milijarder na IBM-ov račun? Najopasnija ulica u Americi danas je Calle Ocho, Osma ulica u Miamiju. S ribarima kod Key Westa. Koliko je korupcije u SAD-u i kako se protiv nje bori država?

Epizoda 3.
Na rekordnoj vrućini od 49 stupnjeva Celzija Goran Milić nam pokazuje legendarni zatvor u Yumi. Zatvorenici su patili, ali su kazne bile kraće nego danas. Gdje se u Americi može kupovati oružje bez dozvole? Zapadnjačka tradicija dopušta nošenje pištolja na ulici pod uvjetom da su vidno istaknuti! Susret s Indijancima u Arizoni i Nevadi. Ratna sjekira s bijelcima nije zakopana, sjećanja na nepravde još su aktualna. Indijanci se sude s državom, kakvi su im izgledi - o tome govori predsjednik Federalnog suda za žalbe.

Epizoda 4.
Ulicama San Francisca: Golden Gate, povijesni tramvaj, automobil kandidata za senatora iz Kalifornije ima registarske pločice s natpisom Vukovar... U Chicagu se za župana kandidira Tony Peraica, Hrvat oženjen Pakistankom, koji predvodi procesiju 100-godišnjeg obilježavanja Velike Gospe i tisuće Pakistanaca na njihov nacionalni praznik. Pizza za četvero u Chicagu ima 6 kilograma. Gdje stanuje Oprah Winfrey?


Epizoda 5.
Uredništvo dnevnog lista "Chicago Trubune" dopustilo je kameri HTV-a snimanje sastanaka kolegija. Urednici su se sporili oko naslovnice nedjeljnoga broja koji donosi 60 posto zarade. Gdje je granica kad počinje "žutilo" u medijima?
S američkim farmerima na Srednjem zapadu. Jedna obitelj obrađuje 300 hektara bez pomoći sa strane. Na poljima Arizone i Kalifornije tisuće Meksikanaca beru povrće, ali dnevnica nije mala.
Uhićenja na meksičko-američkoj granici. Kako se dobivaju američki papiri? Lažnim brakom za 15 tisuća dolara do "zelene karte".
Posjet San Diegu i razgovor sa sinom Andrije Artukovića.

Epizoda 6.
U šestoj emisiji upoznat ćemo Los Angeles. Snimke slavnih na Hollywood Boulevardu, Beverly Hillsu i Rodeo Driveu. Kakvi su izgledi mladog konobara njemačkog podrijetla, katoličke vjere koji izgleda kao Brad Pitt da postane holivudski glumac? Kakav restaurant ima Goran Milić u luksuznoj četvrti Santa Monice?
Velika hrvatska crkva Sv. Ante ostala je usamljena usred kineske četvrti, ali vjernici masovno dolaze iz 30 km udaljenog San Pedra. Među Hrvatima u toj regiji nema nijednog beskućnika ili korisnika socijalne pomoći. Ali druga generacija već koristi engleski kao prvi jezik.

Epizoda 7.
Kako se živi u Peoriji, tipičnom gradu od 200.000 stanovnika na američkom Srednjem zapadu? Posjet industrijskom divu Caterpillaru. Zaposlenici imaju stanku za ručak od 20 minuta, a bolje pozicionirani djelatnici dobivaju pola sata.
Susret s Amerikankama u Zapadnoj Virginiji, koje priznaju kako su prvi put susrele Europljane i ne znaju nabrojiti ni jednu europsku zemlju.
Malo poduzetništvo, razgovori s doseljenicima koji su stigli u Ameriku sa 100 dolara u džepu, a danas imaju vlastite obrte.
U posjetu milijunašu koji daje farmerima 1000 hektara na besplatno korištenje.

Epizoda 8.
U osmoj emisji Goran Milić predstavlja Silicijsku dolinu, carstvo vrhunske tehnologije, koja živi u znaku slogana: individualizam, optimizam i inovacija.
Vlasnik nekoliko softverskih kompanija Viktor Batinović za prošlu je godinu platio porez od 9,5 milijuna dolara.
Američki gastronom, voditelj TV emisije, nakon boravka u Hrvatskoj tvrdi da smo veliki majstori za pizzu.
Kako živi američki vozač kamiona i koliko zarađuje?
Vinar Miljenko Grgić prvi je pobijedio Francuze svojim kalifornijskim vinima.

Epizoda 9.
U devetoj emisji Goran Milić predstavlja Las Vegas, američko carstvo kocke i hedonizma. Kako su Amerikanci podigli dvomilijunski grad usred pustinje? Šetnja preko brane Hoover Dam, koja osim što daje struju regulira i tok rijeke Colorado. Let iznad Grad Canyona. Posjet napuštenom mjestu Tonopah koje je živjelo od rudnika srebra.

pizoda 10.
U pretposljednjoj emisiji posjetit ćemo Pittsburgh, nekad gigant američke čelične industrije, a danas središte medicinske tehnologije i važno sveučilišno mjesto. To je grad s 446 mostova na tri rijeke i sjedište hrvatske katoličke župe u SAD-u.
Jedinstven Hrvatski institut u Chicagu drži bogati arhiv s više od 300 raznovrsnih časopisa koje su u proteklom stoljeću izdavali Hrvati po svijetu. Goran Milić vodi nas zatim u Washington, glavni grad SAD-a, u kojemu nijedna zgrada ne smije biti viša od Kongresa. Kako rade lobisti? Posjet sjedištu Glasa Amerike.


Zadnja 11. epizoda

U posljednjoj emisiji serijala Goran Milić vodi nas u Disneyland, zabavni park koji je dosad posjetilo 500 milijuna turista. Američki vlakovi su kompozicije od 150 vagona. Zašto su Amerikanci najdeblji ljudi na svijetu?
Gost je veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Bradtke. Zašto se sve manje Hrvata iseljava u SAD, može li se očekivati ukidanje viza?

perodot
10.10.2009, 09:26
Evo i sljedeceg dijela o SJ americi. Kanada,Aljaska i Mexico.
Nemam sve opise serija ali cim nadem cu staviti.

E da i slobodno bacite kakav komentar nakon sto pogledate koju od serija.

DEMO NA PUT: KANADA, EPIZODA 1.
Snimatelj Dragutin Ramadža i Goran Milić vode nas u glavni grad Ottawu, na proslavu Dana Federacije Kanade. Građani dolaze iz cijele zemlje i s razvijenim zastavama slave do jutra.
Na slapovima Niagare: od parkiranja posjetitelja zaradi se sto milijuna kuna godišnje! Intervju s gradonačelnicom Mississauge, koja vlada gradom 27 godina, a odavno je prešla 80. godinu: "Hrvate posebno volim, nikad nisam čula za Hrvata beskućnika u Kanadi."
Tko je kupio pizzeriju Gojka Šuška u Ottawi i zašto su ga zvali Gary?
Na vrhu tornja CN u Torontu... U kanadskom znanstvenom institutu u kojemu je radilo 11 nobelovaca, a najprestižniju nagradu dobio je 39-godišnji hrvatski profesor Igor Štagljar. Kanadski akademici u kratkim hlačama piju pivo iz limenki s Goranom Milićem.

IDEMO NA PUT: KANADA, EPIZODA 2.
U drugoj emisiji o Kanadi Goran Milić i Dragutin Ramadža vode vas do slapova Niagare. Vodopad je nastao kao posljedica globalnog zatopljenja u davnim vremenima.
Susret s dobitnikom najprestižnije kanadske znanstvene nagrade Igorom Štagljarom koji radi u Institutu u Torontu, u zgradi u kojoj je radilo 11 nobelovaca. Kanadski akademici dolaze na posao u kratkim hlačama, a Štagljarevu nagradu od 650.000 dolara komentiraju: "On će Kanadi vratiti puno više! Sretni smo što je došao.".
Kanadska ovogodišnja nacionalna prvakinja u karateu je policajka hrvatskog podrijetla, nositeljica crnog pojasa trećeg dana.
S kamerom u novoj, najvećoj hrvatskoj crkvi u Kanadi, u Norvalu. Što smeta Hrvatima u iseljeništvu?

Zana
10.10.2009, 18:43
Ne znam da li su pomenuti serijali ikada izdati na DVD-iju, nisam (na zalost) gledala nijednu epizodu iz pomenutog serijala ali znajuci Gorana Milica verujem da su fantasticni. Iz licnog iskustva znam kroz koje pripreme on i citav njegov produkcioni tim prosao da bi pomenuti serijal bio prikazan gledaocima. Nemam vremena da istrazujem citave detalje o produkciji koja je emisije radila ali recimo da znam sta je COPYRIGHT. I hajde da kazemo da razumem odlicno pojam DISTRIBUTION. Ne znam kakvi su zakoni u ostalim balkanskim drzavama, ali jednom sam zbog svojih emisija istrazivala zakon o autorskim pravima u Srbiji i koliko se secam 5 godina prava poseduje televizija/produkcijska kuca a nakon toga autor emisija. I pomno pratim sta se desava – u pitanju je princip jer sam nacula da je televiziji u kojoj sam radila daleko lakse da ponovo emituje emisije od svih nas koji vise nismo tamo nego da ulozi novac u nove projekte. Znaci, neko ideju stavi na papir, ode kod nadleznih i bori se ko zna koliko dugo da se projekat odobri, sedne napise detaljan scenario, oformi tim, otputuje se i mesecima bude daleko od porodice i svoje kuce, snimatelji snimaju, asistenti vuku gomilu kablova, producenti jure pare, montaza nocima pokusava da sastavi emisije koji gledaoci sa uzivanjem kasnije gledaju….televizija naplati troskove kroz reklame, i delom novca plati ljude koji su projekte radili.

Wikipedia:

On 19 January 2007 the German collections agency GEMA claimed to have won a temporary injunction against both RapidShare.de and RapidShare.com. "The latter is said to have used copyright protected works of GEMA members in an unlawful fashion."

Rapidshare started to check newly uploaded files against a database of files already reported as illegal. By comparing the files' MD5-hash the site would now prevent illegal files from being reuploaded. While this would be sufficient under United States law, it was later established in court that under German law it is not. That decision forced Rapidshare to check all the uploaded files before publishing them.

According to the TorrentFreak blog, in April 2009 Rapidshare handed over the personal details of alleged copyright infringers to several major record labels. The incident is reported to have arisen due to a leak of a prerelease copy of metal band Metallica's Death Magnetic album.

A month later, Rapidshare stated on their website that "we will not spy out the files that our clients faithfully upload onto RapidShare, not now nor in future. We are against upload control and guarantee you that your files are safe with us and will not be opened by anyone else than yourself, unless you distribute the download link."

USA:

The unauthorized reproduction or distribution of copyrighted work is illegal. Criminal copyright infringement, including infringement without monetary gain, is investigated by the FBI and is punishable by up to 5 years in federal prison and a fine of $250,000.

Mi se nalazimo u Americi, zar ne? Kad se ukuca naziv Goranovog serijala u Google, sajt ZelenaLutrija izadje na drugo mesto sa sve ovim linkovima – to se zove DISTRIBUTION. Dakle savet (i to je jedino sto ja u ovakvoj situaciji nalazim za shodno i sto sam u mogucnosti da dam): Srdjevicu skini linkove, sve ostalo je sasvim ok. Opisi epizoda i savet da bi bilo dobro da ljudi pogledaju emisije je sasvim na mestu. Kopiranje linkova dalje i savet da se download – nije. Ko god bude zeleo nakon procitanih saveta o emisijama da ih pogleda, snacice se kako da ih nadje bez da se linkovi nalaze na forumu.

blisk
10.10.2009, 19:23
obavezno ukloniti linkove, nije shala.

sto se tice serijala, nekome je sigurno dobar. pogledao sam samo dio koji me zanimao i nisam bas odusevljen. puno nebitnih detalja, dok su neke bitne stvari potpuno izostavljene. ko voli Milica, on ce uzivati u ovome.

btw. isti se sadrzaj moze naci i bez problematicnih linkova.

kaya
27.10.2009, 14:41
Dokumentarac je grozan. Sve se svelo na to koliko ko zaradjuje.

Ne preporucujem.