View Full Version : Pomoc vezana za sliku, za prijavu na lutriju!!!
Zamolio bih sve clanove koji imaju nekog iskustva sa ovim da pokusaju razjasniti situaciju!
Naime zanimaju me detalji vezani za sliku za prijavu na lutriju. Naime znam da do sad ima vec postova na ovu temu, ali mi oni djeluju dosta zbunjujuce, tako da mi jos ovaj dio cijele ove price nije skroz jasan. Navodite da slika treba biti 5x5, pa neke specificnosti po pitanju kvaliteta i tezine slike, medjutim, ako mogu da primjetim isto tako, neki od vas su stavili slike koje predstavljau kao ispravne, medjutim one po mom misljenju odudaraju od navedenih pravila...naime nije mi jasno zasto su vam slike, prije svega, tako velike, ako kazete da format treba da bude 5x5 i sl...
Iskreno se nadam da ce neko biti zaista strpljiv, da ovu foru objasni, jer vjerujem kako je meni jos uvijek nejasno, da ima jos i drugih clanova kojima ce ova tema biti od koristi.
Unaprijed hvala!!! :;D:
P.S. Ako neko zna nekog dobrog fotografa u Sarajevu preporuka je dobro dosla!!
dejancic
11.11.2009, 17:10
Slike su u elektronskoj formi pa nema potrebe da se opterecujes dimenzijama u cm, vec obrati paznju na piksele tako da ti dimenzije slike budu 600 puta 600. Na mojoj dobitnoj prijavi sam se slikao digitalnim fotoaparatom setovanim na najvecu rezoluciju, a onda sa bilo kojim grafickim programom mozes menjati dimenzije i koristiti opcije kao sto je crop sa kojom dimenziju fotografije prilagodjavas maltene bez gubljenja kvaliteta slike.
ili naj jednostavnija varijanta 300 kinti i u prvi foto studio i nema greske,napomeni im da ti treba slika za us vizu i da treba da ti bude 600x600,i ponesi usb ili cd na koji da ti je snime, mada uglavnom u svim studijima vec znaju i neces imati nikakvih problema.to ti je naj sigurnija i naj brza varijanta.
dreadnot
12.11.2009, 07:48
5x5 cm je bila varijanta dok se na lutriju prijavljivalo u papirnoj formi, pa si morao da prikacis sliku spajalicom i da bude tih dimenzija. Kako je uvedeno elektronsko prijavljivanje, dimenzije su date shodno mediju preko koga se prenose i cuvaju - u pikselima. Sliku snimljenu digitalnim aparatom ili skeniranu sa postojece papirne fotografije (najmanja rezolucija skeniranja 150 dpi) lako obradis u programima za tu namenu - prvo cropujes da bude kvadratnog oblika, a onda pomocu opcije resize das da bude tacno 600x600 piksela (pazi da ti nije cekirano preserve aspect ratio)
American dream
12.11.2009, 07:57
(pazi da ti nije cekirano preserve aspect ratio)
ispravi me ako sam u krivu, ali ne bi li trebao biti čekiran preserve aspect ratio? to bi značilo zadržati omjer širine i visine slike sa originala. ili ne?
dreadnot
12.11.2009, 08:05
Samo ako je prilikom kropovanja uspeo da potrefi bas idealan kvadrat. Ako to odcekiras onda prihvati date dimenzije, inaca prihvati jednu stranu, a druga bude za koji piksel manja, sto moze da zezne validator i da odbaci sliku. Distorzija je minimalna i neprimetna ako si dobro kropovao, a mislim da i kod kropa moze da se podesi da bude tacan kvadrat, ja sam obicno radio "od oka"
American dream
12.11.2009, 08:41
Samo ako je prilikom kropovanja uspeo da potrefi bas idealan kvadrat. Ako to odcekiras onda prihvati date dimenzije, inaca prihvati jednu stranu, a druga bude za koji piksel manja, sto moze da zezne validator i da odbaci sliku. Distorzija je minimalna i neprimetna ako si dobro kropovao, a mislim da i kod kropa moze da se podesi da bude tacan kvadrat, ja sam obicno radio "od oka"
ja sam to radio u irfanview i piše negdje sa strane znači koliko si selektirao (npr 2305x2305 ili 1768x1768) bitno je da su oba broja ista jer to znači da je slika kvadrat. kasnije se samo resize na 600x600.
5x5 nije samo bila u papirnoj varijanti. Do 2007. godine i u elektronskom obrascu je bio zahtjev 5x5 ili 300x300 piksela.
Ma odeš kod fotografa kažeš mu da želiš fotografiju u elektronskom obliku 600x600 piksela kao za lična dokumenta sa svijetlom pozadinom, i ljudi će ti sve odraditi. Ti samo sliku preuzmi i šalji uz prijavu.
dreadnot
13.11.2009, 08:37
5x5 nije samo bila u papirnoj varijanti. Do 2007. godine i u elektronskom obrascu je bio zahtjev 5x5 ili 300x300 piksela.
Ma odeš kod fotografa kažeš mu da želiš fotografiju u elektronskom obliku 600x600 piksela kao za lična dokumenta sa svijetlom pozadinom, i ljudi će ti sve odraditi. Ti samo sliku preuzmi i šalji uz prijavu.
Slazem se da je to najjednostavnije, ali gde je tu draz samostalnog postignuca... ima ljudi koji vole da cackaju i iscackaju sami, pa ko velim da im pomognemo...
@ American dream - slazem se, ako je u startu kvadrat, onda sve sto si rekao stoji
pozz opet ja haha
... isao kod fotografa (vise njih) .. i ljudi moji zar je moguce da niko ne zna napraviti sliku 600x600 kazu svi mi nemamo pojma ... reci ti nama kolko je to u cm ... a ja kazem e sad ja nemam pojma haha ...
nego trazi sam po netu i nadjoh jedan primjer slike pa bih vas zamolio da mi potvrdite (ko zna) jel takva treba da bude, kako bi je mogao odnijeti svom fotografu da mi napravi istu ... naravno pod uslovom da ja budem na njoj haha ...
pozz
Ovo mi djeluje velika slika.
Neka te uslika neko digitalnim fotoaparatom uz neka vrata ili zid svijetle pozadine i pošalji nekom od nas sa foruma da ti se to obradi. Nije bitno u kojoj veličini će biti slika. Prekini time više agoniju oko slike.
Evo ja se nudim a ima još ljudi na forumu voljnih za to, napravi sliku i pošalji mi na pp poruku da ti ostavim e-mail na koji ćeš mi poslati sliku. Kad se slika obradi vraćam ti i šalji prijavu.
Prije sve pozdrav i hvala ti na tvom postu...
Sto se tice slike mozda ti se cini prevelika, ali ipak nije, jer sam je sada provjerio na validatoru ove stranice, koji je isti kao i onaj na zvanicnoj stranici lutrije ... i kaze slika je sasvim uredu.
A sto se tice druge stvari...i toga da okoncam ovu "agoniju" oko slike....zao mi te je ali NECU ... sve dok mi ne bude potpuno jasno .. a za to ovaj sajt i sluzi ... u svakom slucaju ja sam se vec unaprijed izvinuo ljudima sto smaram i zamolio za pomoc...tebi ako ovakvi postovi smetaju jednostavno ih ne citaj ... ipak ko zna mozda ti postavljas i "gluplja pitanja" od mene ... u svakom slucaju hvala na briznosti ...
P.S. Jos jednom hvala svima koji su dali korisne savjete sto za ovu tako i za neke sadasnje i buduce teme ... sigurno ce nekom pomoci. Pozz :;D:
Sto se tice slike mozda ti se cini prevelika, ali ipak nije, jer sam je sada provjerio na validatoru ove stranice, koji je isti kao i onaj na zvanicnoj stranici lutrije ... i kaze slika je sasvim uredu.
A sto se tice druge stvari...i toga da okoncam ovu "agoniju" oko slike....zao mi te je ali NECU ... sve dok mi ne bude potpuno jasno .. a za to ovaj sajt i sluzi ... u svakom slucaju ja sam se vec unaprijed izvinuo ljudima sto smaram i zamolio za pomoc...tebi ako ovakvi postovi smetaju jednostavno ih ne citaj ... ipak ko zna mozda ti postavljas i "gluplja pitanja" od mene ... u svakom slucaju hvala na briznosti ...
P.S. Jos jednom hvala svima koji su dali korisne savjete sto za ovu tako i za neke sadasnje i buduce teme ... sigurno ce nekom pomoci. Pozz :;D:
Nemaš ti mene šta žaliti. Tvoji postovi mi ne smetaju, a na "agoniju" sam mislio da uspješno pošalješ prijavu što prije. Ti piši i memoare o sebi ako hoćeš ovde na forumu mene to ne interesuje, jer forum nije samo moj.
Ja sam ti ponudio pomoć a ti pošalji i Obaminu sliku u prijavi umjesto svoje ako hoćeš, mene to ne interesuje.
American dream
17.11.2009, 16:45
ne razumijem zašto napadaš čovjeka ako ti hoće pomoći? dobro ti je rekao jer u prethodnim postovima ti sve piše a ti i dalje ne kužiš.
i to se opetovano događa baš s takvim kao što si ti koji se registriraju i automatski zahtjevaju sve odgovore za svoje probleme u jednom postu.
99% svega pri prijavi je već detaljno objašnjeno nekoliko puta, ostalih 1 % su specifični slučajevi na koje vjerojatno ovdje nitko nemože odgovoriti sa sigurnošću.
što se tiče slike, nije prevelika nego premala. 599x599 pixela :bravo:
zvercica
22.11.2009, 20:58
Dragi svi...
Kaže tema "pomoć vezana za sliku, za prijavu na lutriju". Nadam se da sam na pravom mestu pošto mi baš ta pomoć treba. Da li mogu nekome da ih pošaljem, pošto mi nikako ne ide...
probala sam sve, ali jednostavno neki ljudi nisu rodjeni za neke stvari :confused:
Vrlo, vrlo zahvalna...
barajevo31
25.11.2009, 12:26
zdravo svima, evo i ja danas ispunjavam prijavu pa me zanima nešto oko slike. Da li oni tamo pregledaju slike da li su fotošopovane ili ne? pošto sam se slikao kući i ispalo sve superička, sve proporcije i dimenzije baš onako kako treba ali se na desnoj strani vidi malo senke pa sam onda to "izbrisao" pa neznam koju verziju sad da pošaljem, ima li neko od iskusnijih da mu pošaljem te dve slike da proveri?
mislim, ne vidi se ono da je uredjena slika ali neko ko se bavi time može uočiti razliku izmedju "originala" i fotošopa ako zumira na debelo i gleda detalje
:papa:
dreadnot
25.11.2009, 13:28
Ja sa radio isto to, slikao se u kucnoj varijanti, a posto nisam imao profi osvetljenje bilo je senki oko glave, pa sam ih lepo pobrisao u Fotoshopu i poslao... i evo, cekam drugu kovertu... Mislim da je bitno da se nista ne menja na liku, a i ne verujem bas da ce da uvecavaju 100.000 fotki izabranih, da ne govorimo o milionima prijavljenih...
wrath:of:the:lich:king
25.11.2009, 13:43
Ma Photoshop slobodno, mi smo sve slike sredili u PS :D
valjda nisu toliko paranoichni da sam terorista ako samo pishe u propertizima da je slika napravljena u PS-u :/ :D
barajevo31
25.11.2009, 13:48
Pa dobro onda, evo poslao sam pa šta bude, bude. :naughty:
valjda nisu toliko paranoichni da sam terorista ako samo pishe u propertizima da je slika napravljena u PS-u :/ :D
Pakistanski samoubica. :woohoo:
biohazard
29.11.2009, 09:57
ja sam obradio sliku u fotosopu na 600*600 medjutim faca mi je malo izduena. validator mi je prihvatio tu sliku i ja sam aplicirao. sad neznam dali ce prihvatiti takvu sliku ili ce me diskvalifikovati? i pozadina mi nije bela vec svetlo narandzasta (kajsija) ali je jednobojna. nisam nigde procitao da treba da bude bela....sta vi mislite?
American dream
29.11.2009, 10:43
ja sam obradio sliku u fotosopu na 600*600 medjutim faca mi je malo izduena. validator mi je prihvatio tu sliku i ja sam aplicirao. sad neznam dali ce prihvatiti takvu sliku ili ce me diskvalifikovati? i pozadina mi nije bela vec svetlo narandzasta (kajsija) ali je jednobojna. nisam nigde procitao da treba da bude bela....sta vi mislite?
"Background
o The person being photographed should be taken with the person in front of a neutral, light-colored background.
o Dark or patterned backgrounds are not acceptable."
"Image Resolution and Dimensions:
Minimum acceptable dimensions are 600 pixels (width) x 600 pixels (height). Image pixel dimensions must be in a square aspect ratio (meaning the height must be equal to the width)".
ovo je citat s DV instructions. sad ti prosudi.
radi slike ne vjerujem da bi te u startu mogli diskvalificirati jer neznaju da li imaš izduženu facu ili ne :grin:
problem bi mogao biti na intervjuu ako dođeš do njega ali baš i ne vjerujem da će te tada rušiti.
biohazard
29.11.2009, 10:57
ma nemam ppojma... nije tamna i nije sarena pozadina... nego je narandzasta.. imam osecajda ce me izvuci... prosle godine mi je kum izvucen, pretprosle brat ...imam dva rodjena strica u americi koji su americki drzavljani 40 godina... jl moze nekako slika da se izmeni
Ma ja bih izduzio lice! Sve za GC :grin: :1081:
chombe_bg
29.11.2009, 15:31
Validator samo proverava da li je slika 600x600,tako da to ne znaci da je automatski slika u redu.Za pozadinu pise da treba da bude u nekoj svetloj boji,pa sad,ne znam kako se tu deklarise svetlo narandzasta...:blink:
registracija3
29.11.2009, 17:00
Validator samo proverava da li je slika 600x600,tako da to ne znaci da je automatski slika u redu.Za pozadinu pise da treba da bude u nekoj svetloj boji,pa sad,ne znam kako se tu deklarise svetlo narandzasta...:blink:
Zašto svi spominju tu rezoluciju 600x600 kad fino piše da je to minimalna rezolucija dakle može i veća rezolucija samo da se ne pređe 240 KB i kvadratni oblik.
dejancic
29.11.2009, 18:10
Zašto svi spominju tu rezoluciju 600x600 kad fino piše da je to minimalna rezolucija dakle može i veća rezolucija samo da se ne pređe 240 KB i kvadratni oblik.
Photo Check Response
Photograph Response:
* Your picture must be 600x600 pixels.
Ovako izgleda njihov odgovor na neprihvatljivu fotografiju dimenzija 1776x1776, a da su svi ostali parametri zadovoljeni. Sa kojom si ti dimenzijom uspeo da prodjes photovalidator?
registracija3
29.11.2009, 18:31
Photo Check Response
Photograph Response:
* Your picture must be 600x600 pixels.
Ovako izgleda njihov odgovor na neprihvatljivu fotografiju dimenzija 1776x1776, a da su svi ostali parametri zadovoljeni. Sa kojom si ti dimenzijom uspeo da prodjes photovalidator?
Pa ja još nisam uspio pokrenut taj foto validator a kako mi se čini niti neću ali uopće me ne brine to jer se samo treba držat onoga šta piše fino u uputama za karakteristiku fotografije a tamo fino piše (i gore je to netko napisao) da je MINIMUM foto 600x600 a nikako točno toliko, a kolko vidim vi se svi uhvatili toga ko pijan plota, pustite validator na miru imate i tamo primjere nekih fotografija pa se držite toga.....držite se uputa brate mili i nevjerujem da će bit problema......ja se evo upravo sada prijavljujem.
dejancic
29.11.2009, 18:37
ja se evo upravo sada prijavljujem.
Kad se prijavis, samo napisi koja ti je bila rezolucija slike da bi ljudi znali za ubuduce da li je 600x600 minimum ili neophodno...
Ma nema sanse da prodje ni 601x601.
registracija3
29.11.2009, 18:47
Hehe meni validator nije radio na firefoxu (preporuka IE), a sad sam na IE i radi sve kako treba......aaaaaaaaaaajdeeee dobro validator javlja da nemere nijedna druga osim 600x600, naravno pošto smo svi paničari i ja sam je smanjio na 600x600 i sad prolazi ALIIIIII upute fino kažu MINIMALNO mora da bude 600x600. mislim da su upute važnije a sad jebajiga.....idemo na sigurno.
dejancic
29.11.2009, 18:49
To sam i pretpostavljao, ali kad je vec covek napisao da moze, onda rek'o da pustim njega da napise da li moze ili ne...:grin:
Svejedno hvala
Hehe meni validator nije radio na firefoxu (preporuka IE), a sad sam na IE i radi sve kako treba......aaaaaaaaaaajdeeee dobro validator javlja da nemere nijedna druga osim 600x600, naravno pošto smo svi paničari i ja sam je smanjio na 600x600 i sad prolazi ALIIIIII upute fino kažu MINIMALNO mora da bude 600x600. mislim da su upute važnije a sad jebajiga.....idemo na sigurno.
Meni je cela aplikacija prosla iz prve preko Firefox SSL, dok se drugar zezao nekoliko sati sa IE. To sto ti nije radio vervatno znaci da nije hteo da prihvati fotku preko 600x600, a to vidis po tome da cim si je smanjio odmah je prosla!
registracija3
29.11.2009, 19:19
Meni je cela aplikacija prosla iz prve preko Firefox SSL, dok se drugar zezao nekoliko sati sa IE. To sto ti nije radio vervatno znaci da nije hteo da prihvati fotku preko 600x600, a to vidis po tome da cim si je smanjio odmah je prosla!
Ma evo poslo sam ODEEEEEEEEE sad samo još da kupim prave kofere i par kvalitetnijih gaća i možemo da idemo, i još samo da ova Barcelona dobije i imam dobitni tiket za Ameriku, hehe :)
da razreshimo dilemu:
http://www.dodaj.rs/t/3Y/zZ/34OT9nJI/tajiraram.jpg (http://www.dodaj.rs/?3Y/zZ/34OT9nJI/tajiraram.jpg)
i da, u DV.2011 uputstvu pishe stvarno "minimalno 600x600", ali je to ujedno i jedina prihvatljiva rezolucija.
registracija3
30.11.2009, 00:27
da razreshimo dilemu:
http://www.dodaj.rs/t/3Y/zZ/34OT9nJI/tajiraram.jpg (http://www.dodaj.rs/?3Y/zZ/34OT9nJI/tajiraram.jpg)
i da, u DV.2011 uputstvu pishe stvarno "minimalno 600x600", ali je to ujedno i jedina prihvatljiva rezolucija.
Možda jeste možda nije
dreadnot
30.11.2009, 09:09
Opet izmisljamo toplu vodu u bojleru! Sva dosadasnja iskustva ukazuju da slika MORA da bude 600x600 i tacka. Ko uspe da proturi drugaciju i da mu sve prodje nek se pohvali... cekam...
dovoljno je shto u samom DV uputstvu pishe 600x600, ne treba njima topografski profil nechijeg lica bash.
chombe_bg
01.12.2009, 00:15
Sine,nemoj da ucis caleta kako se prave deca... :RRofl:
Copyright ©2005-2010, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC