PDA

View Full Version : Fargo, North Dakota


Gringo
20.11.2009, 04:16
Buduci da sam vec neko vrijeme (ne)opravdano odsutan s foruma pokusacu da kroz pricu o svom iskustvu s Fargom, ND pokrijem i neka teme (trazenje posla, bezbjednost...) o kojima se na ovom forumu raspravlja u posebnim temama.

Dakle, nakon priprema za odlazak koje nisu bile ni malo jednostavne i oprastanja s dragim ljudima konacno smo, nakon vise od 20 sati putovanja od Zagreba preko Londona i Cikaga, supruga i ja stigli u Fargo 25.9. Fargo je najveci grad Sjeverne Dakote, kazu da ima nesto vise 100 000 stanovnika i uzasno hladne i duge zime. Ovaj grad smo izabrali iz dva razloga: 1. moja supruga tu ima tetku koja nas je sa svojom porodicom docekala i kod kojih smo boravili prvih mjesec i kusur dana; i 2. zbog posla koga u Fargu, kako su nas uvjeravali internet i rodbina, ima za razliku od drugih dijelova zemlje.

To da je hladno uvjerili smo se vec nakon nekoliko dana kada je pao prvi snijeg. Datum je bio 2. oktobar! Inace, grad se nalazi u ravnici- okolina me najvise podsjeca na Vojvodinu i Madjarsku- tako da duvaju neki cudni hladni vjetrovi. Cak i kad je temperatura uveliko iznad nule imate osjecaj da je bar 5-6 stepeni hladnije. Kao i ostali americki gradovi (bar sam ja tako shvatio) i Fargo se prostire na velikoj povrsini sto znaci da se bez kola zaista ne moze nista. Mi smo pocetkom oktobra kupili Ford Taurus '99. koga smo platili 2600$, uz sta treba jos dodati i ukupno oko 450$ za polugodisnje osiguranje, prevod vlasnistva i registraciju. Ovo sam ja poceo da pravim uvod za dio o troskovima zivota u Fargu :grin:. Na osnovu onoga sto sam cuo, a buduci da nemam vlastitog iskustva s drugim americkim gradovima, Fargo spada u jeftinije gradove. Stan koji supruga i ja iznajmljujemo je one-bedroom, prostran je, za lokalne prilike nalazi se na vrlo pristojnoj lokaciji a nama je i na walking distance od posla, i placamo ga 635$. U tu cijenu su ukljuceni i grijanje, voda, topla voda, smece i garaza a na nama je da platimo struju (20ak dolara) i internet i kablovsku (60 i kusur dolara kod nekog lokalnog provajdera). Za forumske IT-jevce: Speedtest mjeri 0.8MB upload i izmedju 4 i 5MB download i za sad radi bez ikakvih problema- kuckuckuc.

Sto se tice bezbjednosti (a i nekih drugih stvari), po onome sto sam ja vidio Fargo je jedan dosta dosadan grad. Kazu lokalci da je situacija prije bila jos i bolja ali da su u posljednje vrijeme dosljaci s juga, koji su ovamo stigli u potrazi za poslom donijeli i posla policiji u Fargu.

Dakle, posao! Supruga i ja imamo slicno radno iskustvo i slicno obrazovanje pa smo slali aplikacije na slicne poslove. Ispostavilo se da je prva aplikacija koju smo poslali jednoj agenciji za zaposljavanje urodila plodom, i to za oboje! Prvo su nam poslali po jedan set online testova iz razlicitih vjestina (language, maths, office administration, typing, IT...), koje smo mi kako izgleda dobro uradili pa smo onda isli na intervjue u agenciji da bi nas vec poslije dva dana iz agencije poslali na intervju u jednoj velikoj firmi. Kad su nam javili da smo oboje dobili posao...neopisivo. U medjuvremenu su suprugu kontaktirali i iz jedne skole za posao nekog asistenta u nastavi ali kako je ovo vec bilo gotova stvar samo im se zahvalila do naredne prilike. Tako smo prosle sedmice poceli i da radimo- u stvari prvo treba da zavrsimo obuku koja je takodje placena a nama je formalno poslodovac ona agencija tako da prvih nekoliko mjeseci ne mozemo ni razmisljati ni o kakvim benefits.Posao je manje vise cista administracija i nije nesto pretjerano zanimljiv ali nam je satnica dvocifrena (doduse, jako malo dvocifrena) i za pocetak smo i vise nego zadovoljni. Ono sto sam ja primijetio prateci silom prilika trziste rada u Fargu je to da ovakvih i drugih poslova sa satnicom izmedju 8 i 15$ izgleda da ima bas dosta dok onih bolje placenih ima manje...ili ja ne pratim prave stranice na netu i ne citam prave novine ;-) Znam da se u gradu i okolini nalaze "postrojenja" Microsofta, CAT-a i pa pretpostavljam da ima posla i za IT-jevce, masince i slicno a i prehrambena industrija je jaka pa bi neki inzenjeri iz te oblasti vjerovatno mogli dobro proci.

Posto sam vec svasta udrobio ovdje, kad bih morao da rezimiram ZA i PROTIV Farga, za ZA bi bilo: mogucnost pronalaska posla, bezbjednost, niski troskovi zivota i to sto grad nije ni previse velik ni previse mali. S druge strane, lose strane su hladna klima; nedostatak bitnijih desavanja- kulturnih, sportskih... bilo kakvih; i udaljenost od vecih gradova. Sve u svemu: da sam zadovoljan ovim sto sam u Fargu vidio i dozivio u ova skoro dva mjeseca- jesam; da bih volio da ovdje zivim do kraja zivota- paaa, ne bas, ali jos godinu ili dvije ne bih imao nista protiv.



Eh, da: kadpricaju o legendarnom "Fargu" brace Koen lokalci o njome govore kao o "THE MOVIE" :naughty:

Na eventualna pitanja odgovaram cim budem mogao...

dreadnot
20.11.2009, 10:10
Hvala Gringo na iscrpnom prikazu situacije u Fargu, nedostaje mi samo jedan detalj - koja struka je u pitanju, kad ste tako lako dobili posao?
Kad kazesa da ima i industrije hrane, kako je sa industrijom hrane za zivotinje, ima li tu nekog posla?

Lucky
20.11.2009, 13:27
zanimljivo...jedan od mojih omiljenih filmova (the movie...hehe)

Na koju foru placas struju samo 20ak dolara ?

Gringo
21.11.2009, 03:42
@Dreadnot
I supruga i ja smo po zanimanju profesori jezika ali posao koji smo dobili je skoro cista administracija za koju traze samo srednju skolu. Sto se tice tvog drugog pitanja- zaista nisam siguran.

@Lucky
Fora u vezi s filmom je to sto se skoro sve odigrava u Brainardu ali Koenima se ime tog gradica nije dopalo koliko Fargo. Lokalci kazu da su cak i scene koje se zaista odigravaju u Fargu snimljene u obliznjem Grand Forksu jer u Fargu nije bilo dovoljno snijega!!! Sto se tice struje, tu procjenu sam dobio na osnovu racuna za ono nekoliko dana oktobra koje smo proveli u stanu i vjerovatno je dosta tacna jer od struje placamo samo svjetlo i ono sto potrose TV, kompjuter i tehnika u kuhinji- grijanje i topla voda su ukljuceni u kiriju.

wrath:of:the:lich:king
22.11.2009, 18:38
U Ohio struja 20ak $ mesecno :D
Gringo, bas mi drago da vam je dobro krenulo... Ni nama se ovaj Ohio ne svidja, ali mene pomalo plasi da se nikad necemo preseliti, znas ono kad se ustalis na poslu, potpises ugovor za stan, kupis namestaj, itd. Jedino sto su nama blizu Cikago (3h), Detroit (utakmice, IKEA, burek, Kanada), Klivlend... Samo napred u nove pobede!

steelers
28.09.2010, 13:18
U Ohio struja 20ak $ mesecno :D
Gringo, bas mi drago da vam je dobro krenulo... Ni nama se ovaj Ohio ne svidja, ali mene pomalo plasi da se nikad necemo preseliti, znas ono kad se ustalis na poslu, potpises ugovor za stan, kupis namestaj, itd. Jedino sto su nama blizu Cikago (3h), Detroit (utakmice, IKEA, burek, Kanada), Klivlend... Samo napred u nove pobede!

Wrath promeni nick u Ohio hater :grin:

wrath:of:the:lich:king
30.09.2010, 04:31
Wrath promeni nick u Ohio hater :grin:

hahaha, Srdjevicu je l smem da promenim? Ionako mi zivce popi ovaj dugacki glupi nick dok ga upisem svaki put :blink: tako ti je to kad mislis da ces samo jedno pitanje da postavis i da nema veze koji ti je nick :D zaglavis ko u Ohaju!

dare_ns
30.09.2010, 08:59
hahaha, Srdjevicu je l smem da promenim? Ionako mi zivce popi ovaj dugacki glupi nick dok ga upisem svaki put :blink: tako ti je to kad mislis da ces samo jedno pitanje da postavis i da nema veze koji ti je nick :D zaglavis ko u Ohaju!

kako sam pročitao ovo, tako mi je Steve Buschemi (http://img.listal.com/image/180414/600full-steve-buscemi.jpg) zapevao Stuck In The Middle With You (http://www.youtube.com/watch?v=kPgFnRdTcKE)

stvarno ne znam zašto :D

katarina
27.03.2011, 21:19
Dragi Gringo, moja porodica koju cinimo suprug, sin i ja planiramo dolazak u Fargo. Prema onome sto smo culi i videli ne cini se tako los za zivot. Zanima me da li ste jos u Fargu? Kako je sada, ima li mogucnosti da se nadje posao? Mi nemamo nikoga kod koga bismo dosli, iznajmili bi stan i kako to vec ide u pocetku pokusali da se snadjemo.Dolazimo iz Kragujevca suprug je fakultetski obrazovan mali sada zavrsava gimnaziju i odlicno govore jezik.Ja sam najslabija sto se znanja tice pa me zanima kakve su mi sanse za bilo koji posao.Pozzzz

Gringo
28.03.2011, 15:56
Dragi Gringo, moja porodica koju cinimo suprug, sin i ja planiramo dolazak u Fargo. Prema onome sto smo culi i videli ne cini se tako los za zivot. Zanima me da li ste jos u Fargu? Kako je sada, ima li mogucnosti da se nadje posao? Mi nemamo nikoga kod koga bismo dosli, iznajmili bi stan i kako to vec ide u pocetku pokusali da se snadjemo.Dolazimo iz Kragujevca suprug je fakultetski obrazovan mali sada zavrsava gimnaziju i odlicno govore jezik.Ja sam najslabija sto se znanja tice pa me zanima kakve su mi sanse za bilo koji posao.Pozzzz

Draga Katarina, supruga i ja smo jos uvijek u Fargu i nista se nije drasticno promijenilo, ni kod nas ni u gradu. To podrazumijeva i dio koji se odnosi na zimu- ove sezone traje vec skoro 5 mjeseci, a poslednja snjezna oluja je bila prosle srijede, 23. marta!!! Sad sam procitao svoj originalni post i nasmijao se kad sam vidio da sam napisao da se ovdje moze ostati par godina jer supruga i ja razmatramo selidbu u neke toplije, ili bar normalnije krajeve. Sto se tice poslova, kazu da je situacija jos uvijek bolja nego u drugim dijelovima zemlje, a to je i bio glavni razlog zbog cega smo dosli u Fargo jer je u momentu naseg dolaska kriza bila u jeku.

Da ne bismo zamarali ostale forumase lokalnim detaljima i privatnim podacima, ako hoces, posalji mi na privatnu poruku detalje o dolasku i o tome sta ste po zanimanju, odnosno kakvi poslovi vas zanimaju i slicno, a ja cu odgovoriti cim budem mogao.

tataprase
21.04.2011, 20:45
Zanima me posao security officer,guard...ako mozda neko nesto zna.Naravno,prvenstveno u Fargu,a moze i cela North dakota.Nista me ne zanima jedino posao i poboljsanje standarda.pozdrav svima i svu srecu zelim.:1081:

dejancic
22.04.2011, 20:59
Zanima me posao security officer,guard...ako mozda neko nesto zna.Naravno,prvenstveno u Fargu,a moze i cela North dakota.Nista me ne zanima jedino posao i poboljsanje standarda.pozdrav svima i svu srecu zelim.:1081:

Za Illinois su pravila prilicno slicna pravilima u Srbiji. Moras da budes cist u svakom smislu.
Kada prodjes prvu selekciju, pozvace te na intervju. Imao sam intervju sa HR menadzerom gde me je pitala opste stvari, odkud ja u Americi, sta sam sve radio u Srbiji i tako dalje. Onda je bila primetila da je ispred kancelarije prosla jos jedna osoba koju je ona pozvala da dodje, ako ima vremena. Ta osoba je nastavila da posmatra nas razgovor, a na kraju je jedino pitala sta bih radio ako bih prilikom redovne kontrole nasao da je na nekom spratu pukla cev za vodu. Posle toga su mi rekli da izadjem i da sacekam. Kada sam se vratio, opet je tu bila samo HR menadzerka i ona mi je rekla da sam joj se svideo i da nije htela da gubi vreme, pa je pozvala sefa obezbedjenja zgrade u kojoj smo se nalazili posto imaju jedno upraznjeno mesto. Osoba koja nam se bila pridruzila je taj sef i ona je odmah morala da odluci da li joj se svidjam ili ne. Ponudili su mi pocetnu satnicu i pitali da li pristajem. Posto sam pristao odmah sam isao kod sefa za pravne poslove. On mi je trazio sva dokumenta, zelenu kartu, SSN karticu, diplome, pisma preporuke... Odmah je napravio test za drogu i rekao da sve moje podatke salju agenciji koja vrsi provere i ako sve bude ok javice mi kada pocinje obuka. Posle nekoliko dana sam isao u agenciju da dam otiske i posle dve nedelje su mi javili da sam cist i da mogu da krenem sa obukom. Obuka je trajala nekoliko dana uglavnom opste stvari. Posle toga polazes testove na kojima mozes da koristis svoje beleske tako da svi poloze. Prodjes obuku za vestacko disanje i masazu srca, obuku za upotrebu defibrilatora i onda u zavisnosti na kojoj si lokaciji dobijas uniformu. Meni je posao ponudjen u zgradi gde se nalazi sediste agencije tako da mi je uniforma bilo odelo. Posle toga sam imao tri smene obuke i vec posle trece smene koja je bila od 15-22h su me zvali da me pitaju da li smem da ostanem do jutra posto je decko koji je trebao da radi otkazao dolazak. Odmah prekovremeni rad :grin: Posle nekih mesec dana rada sam dobio licencu da na teritoriji Illinois-a mogu da radim kao obezbedjenje, privatni detektiv i ostala zanimanja tog tipa.
Posao je po meni OK. Plata je od $10 pa na vise na sat. Ako radis na mestu koje zahteve nosenje oruzja to ti donosi jos par dolara. Ako radis na mestu gde moras da vozis patrolna kola to je jos koji dolar. Radi se 40 sati nedeljno, po pet smena. U zavisnosti koliko je veliko mesto mozes po smeni imati i 20-tak kolega. U zavisnosti od toga ce biti potrebe za prekovremenim radom koji se placa 50% vise. Rad na praznike se placa puta 1.5 prvih 6 meseci do godinu dana, posle toga ide od puta 2 do puta 2,5. Beneficije su ok posto su ovi poslovi uglavnom unijski. Imas prilican broj agencija pa relativno lako mozes da promenis firmu ili lokaciju. Cesto se desava da druga firma preuzme tvoju zgradu pa ti mozes da biras da li ces da ostanes u istoj firmi ili na istoj lokaciji. Pauze su ti propisane i koliko sam ja imao iskustva placene su sto je super. To je po meni super stvar, jer ostajes sat vremena manje na poslu. Meni je radno vreme bilo od 16-00h i pauze su mi bile od 18-18:15 i od 20-20:30. Uglavnom ti firma organizuje pranje uniforme tako da nemas nikakvog opravdanja ako dodjes prljav i neuredan na posao.
Mana ovog posla je to sto unija diktira satnicu, tako da sam ja znao da mi povecanja nema do 2013, a i onda bi povecanje bilo za 0.25 centi. Ljudi uglavnom rade ovaj posao kada nemaju izbora tako da ako pocnes ovo da radis nagledaces se svega i svakakvih.
Nadam se da sam ti bar malo docarao kako izgleda raditi kao obezbedjenje u Chicago-u. Ne verujem da se stvari preterano mnogo razlikuju u drugim drzavama pogotovo sto nekoliko firmi cuva lokacije po celoj Americi.

TheNenad
25.04.2011, 01:09
Bez tuče narode... Ko se bije taj se voli, piše u ustavu.

Iskreno - meni je nekako bolje da ako želim da se pojavim na nekom drugom kontinentu, da dobijem reakcije koje treba da dobijem umesto da mi neko diže lažnu nadu i poliva govno medom.

Prvo... Ako je neko pitao za posao Security Guard, i treba da dobije odgovore kakve je dobio umesto da mu neko šećeri puste želje. Security Guards i officers moraju, ako se ne varam, da budu sposobni da nose oružje i da imaju kvalitetan background check, a često i zvanični training. Kakvu reputaciju ima novopridošli imigrant bez kučeta i mačeta, bez kreditnog skora, ssn-a? Da li dotični imigrant shvata federalne zakone USA, zakone savezne države u kojoj živi i propise na lokalnom nivou? Da li dotični ima bilo kakvu obuku? Da li dotični zna da rukuje sigurnosnom opremom (brave, kapije, kamere, alarme)? Čuvari jednostavno nisu ono što jesu u Srbiji, jer "preko" mora da se znaju i poštuju svi propisi, a ako je u pitanju neka vrsta izbacivača, mora se biti komunikativan i smiren, jer da se popiju tužbe ako neko nekoga za uvo iznese napolje, ili ako se budu delile ćuške po random. Moj lični zaključak (vaš može biti drugačiji): Apsolutno nije problem postati security guard, ali za to treba vreme i novac, a novopečeni imigrant nema baš puno ni jednoga ni drugoga, a posao nije baš nešto primamljiv kako bi se toliko opravdao rizik. Treba početi sa nečim drugim, pa kasnije po želji se uključiti u program.

Drugo... Nemojte se ponašati kao da pričate sa komšijom ispred seoskog dragstora dok cugate pivo. "Pa je l' se traže moleri u NJemačku?", "Koliko se plaća za pločice u Austriju?", "A kako ide to za čuvare u Ameriku?" Iako sam ih malo izbanalizovao, to nisu pitanja koja bi trebala da budu olako pitana na forumu iz sledećih razloga:

- Specifična su
- Variraju od lokacije do lokacije
- Menjaju se često
- Niko neće na forumu napisati sve o tome, i doći će do nesporazuma koji može gadno da opeče

Evo, jedan google search je našao requirements i procedure za Security Guard training u državi NY: http://criminaljustice.state.ny.us/ops/sgtraining/index.htm
Da li je teško to pročitati? Nadam se da nije, jer ako jeste onda se manite tog posla. Kada pročitate ovo što sam postavio, videćete koliko vremena i novaca je potrebno, pa na taj način možete vrlo lako da se vratite na forum i da vidite koliko u proseku košta GC, avionska karta, iznajmljivanje stanova, režija, hrana i sl. pa da preračunate to u vaš jedinstveni plan (mora da bude jedinstven - niko ovde nema isti plan, makar i svi išli u Čikago u istu četvrt :P ). Naučite da tražite informacije. "Teach a man how to fish, and he'll eat for a lifetime" - rekoše pametni ljudi, a to i ovde važi. Sutra ćete tražiti liniju za BUS, metro i brojeve telefona taksija, lokacije DMV-a, zdravstvenih ustanova, državnih ustanova, telefonskih kompanija, internet provajdera, prodavnica, itd. To nećete moći pitati na forumu.

Treće... (ovo važi za par članova, od kojih većina ovo neće ni pročitati) Ako pitam 100 pitanja odjednom, od kojih ima barem par njih sa već 1000 napisanih odgovora - očigledno je da mi se ne čita forum i da želim sve na tacni tj. gotovo rešenje. Pre ili kasnije će mi to doći glave jer ako ne umem da pročitam nekoliko desetina tema, kako ću da se snađem sa novim životom u novoj državi? Pitajte pitanje po pitanje, u pravom forumu, u pravoj temi. Pitajte konkretno i sažeto za ono što vas interesuje, zabavljajte se, razmenjujte iskustva, čestitajte ili tugujte... ali nemojte tražiti od nekog da vam uradi domaći zadatak, to je za svačije dobro.

Ukratko:
"Kako ovo ono?" = Loše.
"Proučavao sam ovo i ono, i smatram da je to i ono takvo i onakvo. Mišljenja?" = Super.
"Čitao sam o ovome i onome i saznao o nečemu. Da li nešto može da tako i onako, ili moram nešto drugo?" = Odlično.

Ja ovde nisam ništa do vašeg drugara člana (iako mi u profilu piše "stari vuk" - ajd' važi :) ), ali vas molim - bez pozivanja na karačinu sa partnerima u cilju rešavanja frustracija. Nije prikladno niti doprinosi našem radnom kolektivu (KPJ progovara iz mene). :)

Zana piše često ono što bi ja ponekad napisao, samo što ona malo udari jače po mesu... ali mi je jasno i zašto. Primetio sam da je proučila mnogo zakona i zna foru-dve više nego mnogi članovi ovde (u koje definitivno spadam i ja), i ako je pitate konkretno šta vas interesuje, siguran sam da će vas zadovoljiti sa odličnim odgovorom. Ali ako (kao što je navedeno u mom "trećem" izlaganju) pitate nešto banalno i uopšteno, osobe koje su provele mnogo vremena proučavajući novi sistem jednostavno pošize i ne shvataju kako neko može da želi da sedne u avion a da ne želi da ugreje kancelarijsku stolicu prvo. Ja sam jedan od njih, samo što često jednostavno kažem na glas "cccc" kroz zube i zatvorim forum kada pročitam pitanja ala "pomagajte ljudi". Uprkos tome, verujte mi, ja vam manje koristim kada vas ne udostojim odgovora nego neko drugi kada vam ga da (ma koliko on bio surov, neprivlačan i ponekad uvredljiv).

Ovo je jedini forum na ovom govornom području koji zaista ima prave informacije... ajde da ga tako održimo, jer ne želim da pređem na onu glupu Krstaricu i sl. forume gde svako svašta pita, a niko ništa ne odgovori.

TheNenad
25.04.2011, 01:13
Edit: Poruka je bila namenjena za flame koji je bio obrisan. Čisto da ne ispadne da pišem u prazno :)