PDA

View Full Version : Koliko košta život u Americi

dreadnot
25.11.2009, 14:42
Već se povela široka debata o troškovima, novcu koji treba poneti, kako povezati kraj s krajem u početku isl., pa ko rekoh ajde da posvetimo jednu temu samo tome - koliko zaista košta život u Americi. Zamolio bih sve forumaše koji su već preko da podele sa nama svoja iskustva, po mogućstvu u vidu što detaljnijih prikaza mesečnih troškova (stan, komunalije, prevoz, hrana, telefon, osiguranje, ostalo, ma sve na šta idu pare). Bilo bi lepo da vidimo, ako je moguće, različite modele - najniži mogući, tj. golo preživljavanje, pa sve drugo bolje od toga. Tako ćemo iz prve ruke dobiti pregled situacije, kako po manjim mestima, tako i u većim gradovima, tek da ne bude više nagađanja i licitiranja sa različitim sumama novca koje su jednom domaćinstvu potrebne u toku mesec dana. Naravno, ako imate podatke i o nepredviđenim troškovima, sve je dobro došlo.

milimelo
25.11.2009, 15:17
Evanston, IL
stan jednosoban (muz, ja i dvije macke) $860 sa parkingom, vodom i grijanjem
struja oko $30
comcast triple play (tv, internet, telefon) $160 - moze ovo i jeftinije ali ne da asocijacija dopustenje da se stavi satelitska na fasadu
rata za auto $280 (drugo je otplaceno)
auto osiguranje (2 auta) $180
metra karta $93
mobilni $85
osiguranje stana (renter's insurance - sveukupno $300 za 12 mjeseci)
zivotna osiguranja oko $30 mjesecno
medicinsko osiguranje (vojno Tricare) $180
hrana oko $200-250
macja hrana oko $30
macji banfield $40
gorivo oko $100

Ja nisam dosla preko lutrije vec preko bracne vize - muz je USC od rodjenja.

Zana
25.11.2009, 16:11
Pokrecemo istu temu mnogo puta, ne cini li vam se :) Morace neko spajanje da padne...

@ Milimelo

Svaka vama cast, ja nas dvoje ne mogu da prehranim sa $200 ni pomocu trikova, toliko potrosimo za dorucak.

Iz Costco nikad nisam izasla bez $180 minimum (dva puta mesecno) a ne razbacujem se, iz Ralphs ne moze bez $50.

milimelo
25.11.2009, 16:56
Pokrecemo istu temu mnogo puta, ne cini li vam se :) Morace neko spajanje da padne...

@ Milimelo

Svaka vama cast, ja nas dvoje ne mogu da prehranim sa $200 ni pomocu trikova, toliko potrosimo za dorucak.

Iz Costco nikad nisam izasla bez $180 minimum (dva puta mesecno) a ne razbacujem se, iz Ralphs ne moze bez $50.

@Zana

Mi koristimo pogodnosti Sam's cluba pa ispadne jeftinije - meso je jeftinije i bolje kvalitete nego npr u Jewel Osco, onda dosta jedemo zelenisa i voca a i to je jeftinije (npr 2lbs banana $1.25) tako da ne ispadne skupo. Sada imaju pileca prsa individualno upakovana pa zamrznem sto necemo odmah jesti.

Jos (ja, muz nece) koristim kupone iz novina nedjeljom pa kupujem kad su namirnice na rasprodaji - nekad artikle dobijem dzabe - npr neka namirnica je obicno $2 ali je na akciji za $1 a ja imam jos i kupon za $1 off. Ispadne me dzabe na kraju.

duskica
25.11.2009, 23:11
Jeste da ima mnogo ovakvih tema ,ali ova je bas konkretna,ostale bi mogle pod ovaj "krov":).I ja bih bila zahvalna kada bi i drugi tako detaljno kao Milimelo napisali svoje troskove.

stizeljeto
26.11.2009, 05:47
Colorado Springs, CO
stan dvosoban (dve spavace, jedna dnevna), dva kupatila, jedan od naj djelova grada (troclana obitelj, samo muz radi) $650 - ukljuceno pokriveno parking mjesto
struja i plin $90 (po ljeti oko 60)
voda - 30 ili 50 po ljeti
comcast basic cable i internet t- 28
auto osiguranje $40
mobilni $60
renter's insurance: $12
privatno medicinsko osiguranje 160, plus 40 dodatno osiguranje za povrede
Dental insurance: $10 (zato sto to zapravo nije insurance nego Discount plan)
hrana i druge kucne potrepstine $800 (mislim da je tako ali bas sam si rekla da cu morat totalno sve troskove koej ima stavit na papir da snamo za sigurno i korigiramo ako sto treba)
odjeca, igracke i slicne stvari koje se ne kupuju redovito ali imamo limit od recimo $100 na mjesec
gorivo oko $40 (preselili smo se na pola minute od muzevog posla)

Jos dajemo i desetak od place crkvi ali to su privatni troskovi koje neko drugi nece imati. Plus stavljamo i u savings account i za nas i za klinca

dreadnot
26.11.2009, 09:34
milimelo i stizeljeto, hvala na iscrpnim prikazima, to je bas ono so sam i mislio da bude srz ove teme. Znam da je bilo slicnih prica i ranije, ali ovde bi trebalo da celu stvar maksimalno konkretizujemo brojkama - nema lazi, nema prevare, to je toliko i tacka. Nadam se da ce iz veceg broja ovakvih postova moci da se sastavi prilicno objektivna slika. Ja cu lepo da otvorim Excel tabelu i prepisujem podatke (ako forumasi nastave vredno da postuju), pa cu na kraju sve lepo da izanaliziram... Tako, izmedju ostalog, vidim deo priprema za ono sto nas ocekuje... Jos jednom hvala na trudu!

wrath:of:the:lich:king
27.11.2009, 03:05
Troskovi u state of Ohio:

one bedroom apt, sasvim solidan kraj, sa ugovorom na 6 meseci $440 -uracunata voda i smece
struja ~$20
internet $30 (jer nemamo kablovsku ali to ce se promeniti za koji dan,tako da ce tv i internet biti oko $40)
gas $20 (jos se ne grejemo)
hrana $200
gorivo $70 ($2.50 po galonu)
hrana na poslu $200
mobilni manje od $50 mesecno za oboje (pre paid; koristimo 12voip)
zdravstveno osiguranje ~$160

kola smo kupili kesom, placamo osiguranje za 6 meseci oko $250

jedan ima full time, drugi 2 part time posla

Lucky
27.11.2009, 05:00
Evo za Floridu:

Kirija : $800 (dvosoban stan sa dva kupatila i masinom za pranje i susenje vesa , u finom kraju , ukljuceni voda i kablovska)

Struja : oko $150 leti a oko $90 zimi

Grejanje: nema :c010:

Hrana: bar $450 (za nas troje, dete malo)

Gorivo: oko $80

Osiguranje: $110 (za 2 auta)

Mobilni:$90 (t mobile family plan)

Net : $33 (11mps)

Zdravstveno osiguranje $300 (za nas troje)-----od januara ce biti $420!!!

Odeca jeftinija (majice i shortsevi)...cele godine u papuchama, ako je za neku utehu.

dmi
27.11.2009, 09:59
ja kad citam ove cifre ovde pomislim da smo se mi odlucili da zivimo na nekom drugom kontinentu :smrc:

za sada mogu da prijavem samo rentu jer ulazimo u novi stan tj. kucu

mesto desavanja: Los Angeles
struktura: 2 bed room + bonus room u dvoristu
kirija: $1,500
rezije: ukljucene u cenu (struja, voda, gas, djubre, bastovan)

ostalo dodam negde u januaru :grin:

kaya
27.11.2009, 10:18
au dmi, soma i po?

wow.

a hrana?

dmi
27.11.2009, 11:05
ne znam zato sto je MM tamo trenutno sam a nas dve smo u BgD
jeste soma i po ali to je LA. U stvari ako oduzmes gas, vodu, struju, djubre koji budu oko $200 (uglavnom manje) to0 znaci da je stan $1300.
s obzirom da je nase trazenje prostora za zivot trajalo 3 meseca i s obzirom sta je MM video sve dok je obilazio stanove i kakve su cene, ovo nam je ispalo perfektno.
u LA su cene izuzetno visoke
no, svako bira gde ce da zivi pa tako smo i mi :==D:

konislav
28.11.2009, 04:22
Dali bi neko mogao da mi da sledece podatke:
koliko kosta rucak za dvoje u pristojnom restoranu? (rang restorana= Fransh, Lipov lad, Madera, restorani u Skadarskoj)
Koliko kosta izlazak na kafu?
Koliko kosta usluga pranja auta?
Koliko kosta zubar ( umrtljivanje zivca + plomba)?
Koliko kosta odlazak u servis za auto (vulkanizer, zamena ulja i filtera)
Koliko kostaju casopisi?
Koliko kostaju knjige?
Koliko kosta parking (kada odete u setnju)?
Koliko kostaju usluge servisiranje kompjutera?
Koliko kosta odlazak na more ili planinu (ne kampovanje)?
Koliko kostaju dobre cipele ili patike?
Koliko kosta vrtic?
Koliko kosta jedna godina srednje skole, a koliko fakulteta?

Pretpostavljam da ce se neko bar odluciti posteno odgovoriti na postavljena pitanja.

stizeljeto
28.11.2009, 05:16
Na sve sto si pitao postoji konkretan odgovor, ali svako opet odlucuje koliko ce ici na kave, u restorane, dali ce dat 20 dolara da mu u praonici oni peru auto dok on pije kavu, ili sam opere za 3 dolara, dali je sposoban sam servisirat kompjuter (vecina na ovom forumu jesu), otici u setnju gdje se ne placa parking (ovisno dali si u vecem ili manjem gradu-negdje je parking kao u Chicagu neizbjezan), dali ce kupiti cipele u Rossu ili u trgovini iz najnovije sezone, dali ce uopce imati pretplatu na casopise ili ne.

Pitanja su ti ok, ali su vrlo subjektivna, nece svako imati iste troskove. Ja mogu reci koliko trosim na sve ovo nabrojano, moram priznat da to nisu neki troskovi. Ne jedemo cesto vani, vise se druzimo po kucama, zovemo jedni druge na rucak, na kave se ovdje ne ide kao kod nas na Balkanu, ljudi nemaju vremena za to ko kod nas i to nije ovdje neki djir. ja ako odem ,to je najvise dva put mjesecno, kava kosta oko 7 dolara. kampiranje je ovdje velika stvar, u drzavi Colorado gdje ljudi vole outdoor aktivnosti medutim to kupis jednom opremu i kampiras za relativno male pare po okolnim kamp parkovima. Fakulteti su nam vecini daleko od planova jer imamo malu djecu, kad se financijski jos bolje sredimo sigurno cemo i to staviti u plan za stednju.

Vrtic kosta oko 800 ali i to ovisi od mjesta do mjesta. Ni to se ne moze generalizirati, svakako ko god ima djecu ce i to imati u vidu kao potencijalni trosak.

Zubarske usluge su skupe kao i doktori medutim, sve vece zahvate je preporucljivo napraviti prije dolaska, mi smo tako uradili, ali naravno uvijek se moze desiti da ti ispadne plomba ili nakon odredenog vremena da imas karijes. Zato se, prema mogucnostima, uzima dental insurance sto prije. Planovi nisu nesto sto se nemoze financirat ,cak i ako samo jedna osoba radi.

Servisi se isto ne rade svaki mjesec, zato je dobro uzeti makar malo bolji polovni auto da se odma u startu izbjegnu troskovi poput mijenjanja kocnica, guma ili neceg goreg i skupljeg.

Eto iskreno i posteno, ali subjektivno jer svaki grad ima drukcije troskove. Zato biramo gdje cemo zivjeti. Ne razumijem zasto bi neko davao ''nepostene'' informacije ili lagao. Tako je kako je iz svacije perspektive, a iz prilozenog se vidi da se situacija moze razlikovati iz drzave u drzavu.

lenhi
28.11.2009, 08:16
koliko kosta rucak za dvoje u pristojnom restoranu? (rang restorana= Fransh, Lipov lad, Madera, restorani u Skadarskoj)
Koliko kostaju casopisi?
Koliko kostaju knjige?
Koliko kosta vrtic?

Pretpostavljam da ce se neko bar odluciti posteno odgovoriti na postavljena pitanja.
Pa što pitaš ljude na forumu za te informacije?!
Rekao si da imaš masu prijatelja koji su tamo pa si trebao ti sve sabrati i napisati ljudima da im treba još 60 hiljada dolara za "normalan život" (servisiranja, pranja, kafe) ! :1060:
Nemoj da vršiš više pritisak na ljude koji su skromnijih mogućnosti od tebe. Svako ima pravo na svoje razmišljanje i svoj plan.
Neko je srećan i da ode tamo i da čisti wc ako treba i ima na to pravo, ma kako god ga ti smatrao bezvrijednim na ovom svijetu.
Ako si ti pun ko brod, ne znači da ljudi nisu borci i spremni na mnogo toga i da treba odmah se predaju ako nemaju novac.
Ako si ti pun ko brod ne znači da ostali ne treba da žive i da si samo vrijedan na svijetu ti i takvi kao ti puni ko brod.
Nemoj mi odgovarati jer si iskompleksiran tip čije ću poruke ubuduće ignorisati, što predlažem i ostalima.

dejancic
28.11.2009, 14:51

Al' smo skromni :grin:
Ja bih voleo da mi neko u USA nadje riblju corbu kao u Radeckom i ja odmah idem u tu drzavu, ali i da kosta kao i u Radeckom :grin:

greenie
28.11.2009, 16:01
I ja bih zeleo cisto informativno da cujem odgovore na poneka pitanja koja je postavio konislav. Zivimo skromno, ali ipak, tu su vrtic, dete ce jednog dana da podje u skolu, ponekad i izadjemo negde na telecu corbicu :), popravimo ponekad zube...Pitanja su skroz na mestu, bilo bi ok da neko kaze barem okvirne cene, za drzavu/mesto u kome zivi. Mnoga pitanja koja je postavio konislav nisu pitanja luksuza, vec necega sto tvoj kvalitet zivota podize za nijansu iznad pukog prezivljavanja.

lala
28.11.2009, 16:25
nije u redu da napadate konislava,covek ima svoje razloge i svoj plan kako zeli da zapocne zivot sa one strane konitnetna ako vam pitanja ne odgovaraju ne morate da mu odgovorite ali isto tako ne treba ni da budete sarkasticni,neko hoce da riba wc solje neko nece,i jedan i drugi izbor su ispravni i o njima ne treba diskutovati jer su licne prirode,nije svako u teskoj materijalno situaciji pa da emigrira samo zbog toga,ako je covek uspeo da ovde obezbedi sebi lagodan zivot velika je sansa da ce i tamo uspeti,oni kojima je drzava i ostali nebulozni razlozi krivi za neuspeh ne verujm ni da ce u americi bolje proci.ne zelim da se niko uvredi :)
Inace srecno svim starim i buducim emigrantima u njihovim ciljevima ma kakvi oni da su.

steficacvek
28.11.2009, 17:51
Zasto ste se sad narogusili na konislava? Covjek je rekao svoje misljenje i to je to. Mnogi su dokazali da se moze jako fin pocetak napraviti i sa mnogo manje para. On je za sebe tako odlucio i bujrum. Ja razumijem i cijelu debatu oko "klosarskih" poslova.

Meni je recimo velika dilema bila da li ostaviti pristojan zivot sa finim poslom (i losom platom) ali sa fakultetskom diplomom i "ugledom" koji raste i doci ovdje raditi u Starbucksu ili McDo ili cistiti ili nesto trece godinama. Kod mene je vrlo brzo prevagnulo da dodjem ovdje jer vjerujem da kroz neko vrijeme sve to mogu da postignem i to, drzim se onoga sve se moze kad se hoce.
A sa druge strane, da mi egzistencija ovisi o tome sigurno mi ne bi bio problem raditi bilo kakav posao sve dok su pare zaradjene posteno i legalno. Mislim da je najveci problem kod nas kad ljudi odmah iz skole ganjaju direktorsku poziciju i onda zavrse u kafani 24/7 jer Boze ne bi oni radili klosarski posao ...

steficacvek
28.11.2009, 18:16
Koliko kostaju casopisi?
Koliko kostaju knjige?
Koliko kosta vrtic?

Evo da ti pokusam dati odgovor za Phx, Az.
Fin rucak za dvoje u lijepom, pristojnom (ne sad ekskluzivnom restoranu) oko 50-70$
Kafa, zavisi gdje je pijes i kakvu hoces 4-6$,
Zubar,nemam pojma konkretno ali je prilicno skupo. Ovdje dosta ljudi ode u Nogales (Mexico) na jedan dan samo da odu zubaru. Iako imaju dental planove, opet im je ovo jeftinije.
Pranje auta ... zavisi sta hoces, 3 dolara je da ga provezes kroz praonicu, ako hoces detaljno ciscenje da ti neko bas svaki milimetar ispolira moze ici i do 100$.
Casopisi i knjige ... opet zavisi sta te zanima. Knjige nisu skupe, recimo kao i kod nas (samo cijena u $), casopisi 3-15 $, neki specijalizovani mogu biti i skuplji ali uvijek imaju dobre ponude za pretplate.
More i planina, opet zavisi sta te zanima. Sada su jos mnogi smanjili cijene tako da na krstarenje 7 dana mozes otici za 400$ recimo.
Cipele i patike i generalno odjeca je dosta jeftinija nego kod nas. I tu zavisi sta te zanima,ali ne kosta vise nego tu.
Vrtic je 100$ sedmicno, cijelodnevni boravak, za djecu od 1 do 12 godina.
Skola i fakultet ne znam bas. Imas razne univerzitete, sa razlicitim cijenama.Obicno se placa po predmetu.Jedna prijateljica je trenutno na University of Phoenix i placa 1700$ po predmetu. O tome razmisljaj kad dodjes.

konislav
28.11.2009, 23:50
Pa što pitaš ljude na forumu za te informacije?!
Rekao si da imaš masu prijatelja koji su tamo pa si trebao ti sve sabrati i napisati ljudima da im treba još 60 hiljada dolara za "normalan život" (servisiranja, pranja, kafe) ! :1060:
Nemoj da vršiš više pritisak na ljude koji su skromnijih mogućnosti od tebe. Svako ima pravo na svoje razmišljanje i svoj plan.
Neko je srećan i da ode tamo i da čisti wc ako treba i ima na to pravo, ma kako god ga ti smatrao bezvrijednim na ovom svijetu.
Ako si ti pun ko brod, ne znači da ljudi nisu borci i spremni na mnogo toga i da treba odmah se predaju ako nemaju novac.
Ako si ti pun ko brod ne znači da ostali ne treba da žive i da si samo vrijedan na svijetu ti i takvi kao ti puni ko brod.
Nemoj mi odgovarati jer si iskompleksiran tip čije ću poruke ubuduće ignorisati, što predlažem i ostalima.

Bas me zabole, dali ces ti ignorisati moje poruke. Moje poruke nisu ni upuceni likovima kao sto si ti. Moje poruke nisu upuceni ljudima koji su srecni da odu u USA ili bilo gde da bi cistili wc. Moje su poruke upuceni ljudima koji nisu srecni ako moraju cistiti wc, ali im se moze desiti takvo nesto kao posledica nemanja informacija pre polaska ili jos gore imanje pogresnih informacija. Ti i slicni tebi samo doprinose dezinformisanju, zasto to radis samo ti znas. Dali si ljubomoran na tudj uspeh, dali te boli ako neko ima vise od tebe ili ti mozda treba neko, koga bi ti lepo obmanuo, a da se posle smejes kako i taj nije uspeo.Ako je neko napravio forum da bi ljudi diskutovali i pomagali jedni drugima, zasto onda ne pomoci ljudima i dati im prave informacije. Ako ti nemas para, to je tvoj problem. Ako nemozes nesto sebi priustiti to je tvoj problem, ali ako znas kolko nesto kosta, ti napisi. Koja ti je to debilna logika, ako ti nemozes da kupis novo auto, o tome netreba diskutovati i ne treba ljudima pricati da se mogu kupiti nova auta. Ako nemozes da kupis kucu, to je tvoj problam, ali ako znas kolko to kosta, a ti napisi. Mozda neko moze da kupi samo nema prvu informaciju o ceni. Ako je tebi krivo sto neko ima mogucnost da radi dobro placen, a ti ga nemas, o tome ne treba pricati. Pa mi posle kazi ko je iskompleksiran. Ja sam lepo objasnio zasto mi treba 60000$, ako neko ima iste ili slicne ambicije, trebace mu toliko ili mozda i vise. Ako nema takvih potreba, trebace mu manje.
Drugo zasto se ne luksuzirati, pa nije san svakome ko ide u Ameriku da tamo prezivljava i sastavlja kraj sa krajem. Ako ti sebi nemozes da priustis luksuzniji zivot, to je tvoj problem. Ali ako znas koliko kosta taj "luksuz", ti ovde napis. Mozda ce nekome to pomoci, mozda ce mu to biti motiv da ode tamo. Jadnostavno, imace priliku da se luksuzira. Ja nepijem, ali to ne znaci da necu odgovoriti ako me neko pita koliko kosta casa alhoholnog pica u Grckoj, Bugarskoj ili Italiji . Po tvojoj debilnoj logici ja bih trebao skociti i poceti vikati, Kakvo pice? Nemoj da provociras ljude! Ima ovde ljudi koji nepiju!. Dali si ti uopste normalna osoba i dali procitas sta si napisao. Tvoja logika je sledeca: "ako ja nesto ne mogu sebi priustiti, o tome se treba zabraniti diskusija".
Ja sam lepo obrazlozio sta hocu postici dolaskom u USA, sta ocekujem i kolko bi kostalo po mojoj proceni. Ne bi ni ti imao nista protiv dobrog posla, ne bi imao nista protiv kupovine vlastite kuce ili malo luksuza, samo sto to mozda nisi sposoban da to i postignes. Po tvojoj debilnoj logici, ako ti nisi sposoban to postici, diskusija u tom pravcu se treba prekinuti, cisto da se tebi ne povecava frustracija koja nastaje suocavajuci se sa realnoscu.
Ljudima kojima je cilj ciscenje wc-a , ja i moje diskusije i ne trebaju. Oni ce mesec-dva po dolasku pronaci posao iz snova, doziveti nirvanu i uzivati. Ja se obracam jednoj drugoj populaciji, koja ima drugacije snove i ocekivanja. Ako ti nisi u toj grupi, ne trebas citati moje komentare. O nekakvom racionalnom odgovoru sa tvoje strane izlisno je i razgovarati.

steficacvek
29.11.2009, 00:30
Konislave sad ga i ti malo pretjera. Zbog cega se ljudi prijavljuju na lutriju? Zato sto nemaju na raspolaganju 50000 $ da zive lagodno na Balkanu i zbog toga sto im je pun k.... bezvlasca. Svi dolazimo sa nadom i vjerom u novi zivot. I ja garantujem da nikome nije cilj cistiti wc ili konobariti do kraja zivota. Razlika je samo sto ljudi dolaze normalnih shvatanja, ne libe se teskog rada da bi nesto postigli na kraju. 60000$ znatno moze olaksati neciji zivot ali to definitivno nije garancija da ce te cekati menadzerska pozicija. Bujrum ti nama predji na ovu stranu okeana pa da pricamo o konkretnim iskustvima, ovako su sve spekulacije. Sa srecom.

Lucky
29.11.2009, 01:17
Konislave,
Sudeci kako komuniciras sa ljudima (npr svaku drugu logiku osim tvoje nazivas debilnom) i koliko u svakoj recenici izkazujes svoju nepismenost ("dali", "netreba" "nepijem" "novo auto"), cini mi se da bez obzira na tvoje ogromno iskustvo u svim vrstama poslova od elektricnih instalacija do administracija baza podataka, ipak spadas u krug "balkanskih kontraverznih biznismena" ili wannabe "bkb" - Uvek me obraduje i podseti da sam takve ostavio preko bare.

kaya
29.11.2009, 21:46
Ja sad moram da budem malo bezobrazna ali bih zelela da ukazem na cinjenicu da 60k dolara nije nikakva lova ni ovde a jos manje je u US.

Odnosno, to je daleko od neke ozbiljne love. Od toga ne znam kako moze da se kupi kuca u US? Stan u BG ili NS za porodicu, tesko. Za te pare ovde moze da se kupi jednosoban stancic, do jednoiposoban na losijoj lokaciji.

Tako da, 60k dolara je lepa svota za ne daj boze, odnosno da neki duzi period ne mozes da nadjes posao. I slazem se, lepo bi bilo otici s 60k u US.

No s tim parama ne mozes da kupis kucu, ne mozes da se iskolujes (ne na nekom dobrom univeriztetu)... Takoreci morao bi da biras. Hoces li da radis klosarske poslove i paralelno se skolujes, ili ces da malop vise biras poslove.... Ipak 60k nije cifra koja te u potpunosti obezbedjuje. Samo daje malo vise lufta.

Dakle konislave ne znam sto se kunes u te pare. A i vi ostali razumem da te pare su velike kad ih nemas, ali realno probajte iskljucivo s 60k dolara da resite veca zivotna pitanja. U Srbiji.. Tesko.

Konislave, ja bih vidis s 60k dolara prioritet stavila na sticanje US diplome. A ne na biranje posla.

greenie
29.11.2009, 22:06
Mozda bi bilo dobro da se vratimo na temu, sto bi znacilo, kazete koji je profil porodice (npr. nas je troje, malo dete, samo muz radi), i na sta sve trosite pare tokom meseca, i koliko je to para...ma i ne mora da bude na sta trosite, samo koliko :). A da bi i oni koji pokvarise ovu temu (i ne samo ovu) bili zadovoljni, napisite cisto da li u US zivite lepse i bolje nego u Srbiji (sveopsti utisak). Hvala puno!

konislav
29.11.2009, 22:29
Ja sad moram da budem malo bezobrazna ali bih zelela da ukazem na cinjenicu da 60k dolara nije nikakva lova ni ovde a jos manje je u US.

Odnosno, to je daleko od neke ozbiljne love. Od toga ne znam kako moze da se kupi kuca u US? Stan u BG ili NS za porodicu, tesko. Za te pare ovde moze da se kupi jednosoban stancic, do jednoiposoban na losijoj lokaciji.

Tako da, 60k dolara je lepa svota za ne daj boze, odnosno da neki duzi period ne mozes da nadjes posao. I slazem se, lepo bi bilo otici s 60k u US.

No s tim parama ne mozes da kupis kucu, ne mozes da se iskolujes (ne na nekom dobrom univeriztetu)... Takoreci morao bi da biras. Hoces li da radis klosarske poslove i paralelno se skolujes, ili ces da malop vise biras poslove.... Ipak 60k nije cifra koja te u potpunosti obezbedjuje. Samo daje malo vise lufta.
I pored svega toga, nije mi nikako jasno zasto se ne drzite teme i ne odgovorite lepo na postavljena pitanja.
Dali neznate odgovor ili vam se ne dopada, pa ga zelite izbeci skretanjem teme u sasvim pogresnom pravcu?

Dakle konislave ne znam sto se kunes u te pare. A i vi ostali razumem da te pare su velike kad ih nemas, ali realno probajte iskljucivo s 60k dolara da resite veca zivotna pitanja. U Srbiji.. Tesko.

Konislave, ja bih vidis s 60k dolara prioritet stavila na sticanje US diplome. A ne na biranje posla.

Ko se kune u 60000$. Taj iznos je dat kao optimalno potreban za jedano bezbolno prilagodjavanje i uhodavanje.
Ja sam lepo objasnio zasto sluze te pare, samo treba da procitas sta sam napisao. Kad budes citala sta sam napisao, procitaces isto tako da planiram poneti mnogo vise para od 60000$, a od kojih planiram kupiti kucu.
Tako da bih ti preporucio da prvo procitas sta sam ja do sada napisao, pa mi se tek posle obrati.
Sto se tice skolovanja i tu si promasila temu. Ako si procitala sta sam ja napisao, mogla si doznati da ja dolazim sa sertifikatima i znanjem koje je potrebno za obavljanje mog posla u USA, tako da meni mogu trebati pare samo za dobijanje nekih sertifikata ili licenci, a to e par stotina dolara.
Tako da bih ti ja preporucio da drugi put prvo lepo prrocitas sta sam ja pisao, pre nego sto se javis da mi pametujes.

konislav
29.11.2009, 22:39
Nije mi jasno zasto se ne drzite teme, vec stalno pokusavate da izbegnete odgovore na postavljena pitanja.
Dali to radite zato sto ne znate odgovore ili vam se oni ne dopadaju, pa ih zelite izbeci?
Nije bitno dali vi odlazite u restoran, ako znate koliko para je potrebno vi napisite. Ako perete auto sami napisite to, ali ako znate kolko kosta da vam ga neko drug opere napisite i to.

Zabica
29.11.2009, 23:32
Zelim vam svima da u Americi nadjete dobar posao (strast+novac) i da vise nemate vremena ni zelje da se ovde prepucavate. Lepo kaze nas narod "besposlen pop i jarice krsti".

nemili
29.11.2009, 23:48
Kao sto vidis veci deo clanova se nalazi ili u proceduri za dobijanje GC ili samo ucestvuju na lutriji. Jedan broj ljudi koji je tamo ti je dao odgovor i to je njihov trosak a koliki ce biti tvoj to ces videti. Ako je neko dao nerealne ili netacne podatke ovde neko drugi ce ga demantovati ili ispraviti, tako da ne vidim razloge za sumnju.
Mnooogo restorana ima menu-e okacene na sajtovima tako da mozes videti cene i sabrati ono sto volis da jedes. Imas obroke od 30-200$ za dvoje zavisi od vrste hrane i ekskluziviteta restorana. Google je tvoj prijatelj! :1081: Kad mogu ovakvi jadnici kao mi da se informisu i pripreme, mozes i ti.

Sto se tice skola isto imas na njihovim sajtovima stavku tution fees i to ti isto zavisi od vise faktora, broja credit hours... Recimo od 2000$ po semestru na community college, do par desetina hiljada na elitnim univerzitetima.
Ako sam nesto pogresio neka me neko spankuje slobodno. :a078: :==D:

D$D
30.11.2009, 03:02
Stan 900$
Hrana 600$
Rezija 300$(moze i manje 30$ struja,45$ voda,auto osiguranje za dva auta 90$,mobilni 80$,zdravstveno za dete 40$)
Gorivo mesecno za kola 300$
Rata za kola 250$
Vrtic za dete 900$ ceo dan, 600$ pola dana (odnosi se na ceo mesec).

Posao prvi se ceka u rasponu od mesec dana do cetiri meseca.
Satnica 9$ bruto, to je na ruke 1300$, najveca satnica u fabrikama kad dodjete mozete da ocekujete oko 12$ top.
kombinacija sa dve plate pokriva osnovne troskove za pocetak dovoljno.
kola polovna dva komada po 1500$ pokriva osnovne potrebe na pocetku.
ovo su cene u zapadnim predgradjima Chicaga

30.11.2009, 05:23
Koliko kostaju casopisi?
Koliko kostaju knjige?
Koliko kosta vrtic?

1) 50-70$ dobar restoran
2) ~10$ starbucks keva :1072:
3) pranje kola 5$
4) ne znam
5) ulje i filteri ~25
6) ne znam
7) od 15$ pa na vise, clanstvo u biblioteci je besplatno
8) kod nas je parking dz, u centru jedino ako ima nesto onda je 5-8$/h
9) imam "servisera" u kuci tako da...
10) ne znam, necu sigurno na letovanje posle 8 meseci boravka u Americi
11) dobre patike ~50$ ali ima dobrih i za manje
12) ne znam, nemamo decu
13) ne znam, javim ti za 2god kad upisem koledz

I sta si sad dobio ovim izvestajem ako smem da pitam? Ja bih volela da sam mogla da dodjem sa 60.000 u dzepu, ali meni kao 23godisnjakinji to je nezamislivo. Da mi se svidja ovde-ne svidja mi se. Ali ne svidja mi se iz razloga sto sam daleko od ljudi koje volim. Ali da, zivim mnogo bolje nego u Srbiji i mnogo opustenije nego moji roditelji u zadnjih 20 godina.

konislav
30.11.2009, 05:27
Stan 900$
Hrana 600$
Rezija 300$(moze i manje 30$ struja,45$ voda,auto osiguranje za dva auta 90$,mobilni 80$,zdravstveno za dete 40$)
Gorivo mesecno za kola 300$
Rata za kola 250$
Vrtic za dete 900$ ceo dan, 600$ pola dana (odnosi se na ceo mesec).

Posao prvi se ceka u rasponu od mesec dana do cetiri meseca.
Satnica 9$ bruto, to je na ruke 1300$, najveca satnica u fabrikama kad dodjete mozete da ocekujete oko 12$ top.
kola polovna dva komada po 1500$ pokriva osnovne potrebe na pocetku.
ovo su cene u zapadnim predgradjima Chicaga

Meni sad nesto nije jasno. Ako saberemo troskove to je 3250$, ako saberemo plate tu se nesto ne poklapa. Javlja se manjak para.

30.11.2009, 05:37

lepo rece covek...

konislav
30.11.2009, 05:54
lepo rece covek...

Ma sta pokriva? Ako su mu dve plate po 1300 ili cak i 1600, opet je tanak. I sa 2000$, ne sme kafu da popije, da ga zub zaboli, jebo je jeza.
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled.
Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija?
Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati?

konislav
30.11.2009, 07:10
=wrath:of:the:lich:king;

I sta si sad dobio ovim izvestajem ako smem da pitam? Ja bih volela da sam mogla da dodjem sa 60.000 u dzepu, ali meni kao 23godisnjakinji to je nezamislivo. Da mi se svidja ovde-ne svidja mi se. Ali ne svidja mi se iz razloga sto sam daleko od ljudi koje volim. Ali da, zivim mnogo bolje nego u Srbiji i mnogo opustenije nego moji roditelji u zadnjih 20 godina.

Taj izvestaj ne treba meni, to je za buduce imigrante. Za sve koji planiraju odlazak u USA i trebaju im informacije. Ja kad napisem kako stvari stoje, odredjena grupa vas pocne da se buni. Zato je bolje da vi sami napisete kako je tamo, pa ce mo posle zajedno izracunati koliko je para potrebno.

dreadnot
30.11.2009, 10:47
Ajde lepo spustite loptu i vratite se na temu. Zamolio sam na pocetku, kada sam otvorio ovu temu, da je ideja da ona bude u potpunosti posvecena samo cinjenicama i brojkama, a ne nadmudrivanjima i preganjanjima, na sta ste potrosili dve strane. Vec je bilo slicnih razmena misljenja u drugoj temi, nema potrebe da se isto prenosi ovde. Kao sto sam i tamo napisao - "sit gladnom ne veruje", pa nista necemo postici prepucavanjem ko je u pravu. U potpunosti razumem poziciju koju zatupa Konislav, zeli da izbegne sto je moguce vise stresa i glavobolje na pocetku i to je skroz OK, blago njemu kad moze sebi to da priusti, svi bi to voleli, ali je situacija drugacija, a ne verujem da ce iko odavde da odustane jer ne moze da krene tako "mirno" u novi zivot. Postujete i postujete, a nista ne dokazujete, samo na kraju pocinjete da dizete tenziju i da se vredjate. Tek to nema nikakvog smisla i predstavlja suprotnost onome cemu je forum namenjen. Ja sam naveo neke stavke koje bih voleo da vidim potkrepljene brojkama, Konislav je prosirio listu (manje "zivotnim" i neophodnim troskovima, ali ocekivanim i realnim), pa je skroz OK da i tu vidimo koliko para odlazi. Nadam se da nam nisu potrebna preterana objasnjenja i argumentacije, svi smo do sada shvatili da cene variraju od drzave do drzave, od prodavnice do prodavnice, pa hajde da zaista i VIDIMO kolike su te varijacije i kako je gde. Za sve one koji bi da se i dalje preganjaju i teoretisu, molim vas pisite na drugom mestu.

Unapred hvala!

steficacvek
30.11.2009, 18:45
Upravu si dreadnot. Mislim da se trebamo vratiti cinjenicama. Ja sam odgovorila na konislavov post jer jos ne placam stan ni rezije tako da ne znam. A kako citam ostale, sve vise mi se cini da je ovaj Phoenix pravo mjesto za pocetak narocito u ovako losoj ekonomiji.

Sto se tice konislava, meni sve vise izgleda da to posta neki razocarani tinejdzer ili mladic bez perspektive koji samo prodaje pricu. Za ubuduce, konislave nemoj supljirati, ti i dalje prodaji teze kako se bez brda para ne moze doci, ovdje je masa nas koji dokazujemo suprotno. I uzivamo i pijemo kafe i odemo u restoran itd ... Sto se mene tice, I rest my case ...

D$D
30.11.2009, 18:51
[QUOTE=konislav;13083]Ma sta pokriva? Ako su mu dve plate po 1300 ili cak i 1600, opet je tanak. I sa 2000$, ne sme kafu da popije, da ga zub zaboli, jebo je jeza.
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled.
Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija?
Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati?[/Q

Pvo ne uzmes auto na kredit nego kupis polovno auto od 1500$ max (sluzice te dve do tri godine dok se ne snadjes)
Drugo ne saljes dete u vrtic i ne placas vrtic ako nemas para niko te ne tera da ti dete ide u vrtic (radis jednu smenu ti a drugi supruga tj nadjes posao da se preklapas sa smenama tako da je neko uvek sa detetom 0
ovde ustedis tih 600$-900$
Kad oduzmes te troskove od 3250$ koliko si naveo dobijes manje troskove za 1150$, sad vidis kako mislim da se mozes provuci sa dve obicne plate od po 1300-1600$
To treba da vam bude prvi cilj kad dolazite da uspete da opstanete ovde i da ste na pozitivnoj nuli tj da nisi u minusi posle kako se ko snadje.
Dalje ako ti mislis da ces odmah ovde da pravis pare i da zivis zivotom boljim negoli tamo gde si sad veruj mi da si u zabludi mnogo je losiji zivot kad dodjes ovde nego li kad si tamo u pocetku ali vise imas mogucnosti kad si ovde nego kad si tamo.
Dalje o lekarima ovde niko ne razmislja
Ako se razbolis -citaj bankrotirao si, ovde i vece baje bankrotiraju od nas imigranata ako se razbole jer su racuni astronomski i sa osiguranjem a kamoli bez njega, ako imas problema sa zubima lepo uzmes kartu odes u Srbiju i sve zube napravis i jos ti ostane para koliko ovde kostaju popravke zuba ili neki veci radovi na zubima.
Ali shvati jednostavno da je to tako i ti tu ne mozes nista da promenis ako se toga bojis onda brate lepo ne dolazis ovde i to ti je to
E da da ti pomenu kafu pa kafa ti je ovde cist luksuz ako hoces da pijes pravu Starbucks od 2-5$, cigarete 5$ kutija u gradu 10$, ali to je ovde luksuz koji se placa po meni i treba da je tako.
I da se vratim na kraju sa 2600$ mozes da pokrijes osnovne troskove zivota i jos mozda da ti ostane koja stotina dolara, sve preko toga je tvoj licna stvar kako osecas i koliko novaca mozes da napravis.

konislav
01.12.2009, 04:00
steficacvek:

Sto se tice konislava, meni sve vise izgleda da to posta neki razocarani tinejdzer ili mladic bez perspektive koji samo prodaje pricu. Za ubuduce, konislave nemoj supljirati, ti i dalje prodaji teze kako se bez brda para ne moze doci, ovdje je masa nas koji dokazujemo suprotno. I uzivamo i pijemo kafe i odemo u restoran itd ... Sto se mene tice, I rest my case ...

Konislav je bio tinejdzer pre jedno 25 godina, da sam ja bas toliko bez perspektivan ja bih po svaku cenu trcao u USA, nebi taktizirao i skupljao sto vise para za poneti. Nego bi samo gledao da me izvuku na lutriji i da bezim odavde. Ja sam u onoj grupi koja vaga gde joj moze biti bolje. Da se sto manje pati, a da sto vise uziva.
Nikad ja nisam rekao da se bez para ne moze otici, ja samo kazem da to moze biti bolno. I nista vi ne dokazuete meni, niti su meni potrebni dokazi. Ja sam izneo svoje razmisljanje, vi ste izneli svoje razmisljanje i to je to. Covek koji je postavio temu je lepo to razume, samo mi nije jasno kako vi ostali ne mozete razumeti. Mozes ti ici bez para, niko tebi to ne brani. Samo budite posteni pa kazite ljudima kako se tamo zivi bez para ili sa malo para. Kazite ljudima da se sa malo para, mora puno toga odreci. Kazite ljudima da je pozeljno (ako je moguce), da ponesu sto je moguce vise para. Nemojte obmanjivati ljude da im pare ne trebaju i da ih tamo ceka med i mleko ili nekavo blagostanje odmah po dolasku.
Dobro je ako idete na kafu i ako uzivate. To je i cilj igre, da sto vise ljudi uziva.
Zato sam ja i predlozio ljudima koji nemaju para, a hteli bi da malo vide i luksuz Amerike, da se prikljuce vojsci ili da kao civili odu u Iraq ili Afganistan, da tamo akumuliraju malo "kineticke energije", pa kad se vrate nazad mnogo toga ce im biti lakse.
Ko je razumeo, razumeo je. Kome trebaju dodatne inormacije moze da se javi na mail.

D$D:

Ali shvati jednostavno da je to tako i ti tu ne mozes nista da promenis ako se toga bojis onda brate lepo ne dolazis ovde i to ti je to
E da da ti pomenu kafu pa kafa ti je ovde cist luksuz ako hoces da pijes pravu Starbucks od 2-5$, cigarete 5$ kutija u gradu 10$, ali to je ovde luksuz koji se placa po meni i treba da je tako.
I da se vratim na kraju sa 2600$ mozes da pokrijes osnovne troskove zivota i jos mozda da ti ostane koja stotina dolara, sve preko toga je tvoj licna stvar kako osecas i koliko novaca mozes da napravis.

Buduci da ja ne mogu nista promeniti, a to sto pises mi se nikako ne dopada, ja zato predlazem jednu vecu finansisku rezervu.
Luksuz treba da se placa i ja se slazem sa tobom, ali taj luksuz cini zivot ispunjenijim, bogatijim i daje vise volje za zivotom.

steficacvek
01.12.2009, 05:46
Razumijem ja sve sto si ti rekao, ali nigdje ne vidim da je iko od nas rekao kako je ovde lagodan zivot. Svi smo se sretali sa problemima i razgovarali o njima, ti prikazujes stvari kao da je glavni cilj obmanuti sto vise ljudi da se prijavi na lutriju. Svi imamo svoje razloge za i protiv i snalazimo se. Ko hoce u Irak sa srecom mu, ja imam previse razloga protiv da cak i pomisljam na to, pa makar ovdje radila sve sa tvoje liste klosarskih poslova.

dreadnot
01.12.2009, 09:28
... a lepo sam zamolio...

Zabica
01.12.2009, 18:23
... a lepo sam zamolio...

:1060: dzaba si krecio

dragonn
01.12.2009, 19:05
:1060: dzaba si krecio

Hehe :RRofl:

Zabica
01.12.2009, 20:23
luksuz cini zivot ispunjenijim, bogatijim i daje vise volje za zivotom.

:krstise: nek ti je Bog u pomoci

greenie
01.12.2009, 21:52
Ok, ima da se sakupi nekoliko korisnih poruka. Evo otprilike kako je ovaj thread trebao da izgleda: http://www.expat-blog.com/forum/viewtopic.php?id=561
U svakom slucaju, hvala puno svima vama koji ste nasli vremena da napisete nesto o svojim troskovima zivota u americi. To nam stvarno puno znaci. Hvala!

stizeljeto
02.12.2009, 00:48
Taman da se posrame svi koji traze svadu u svakom postu.

Bravo greenie, super ti je ovaj link, fenomenalne informacije. :)

konislav
03.12.2009, 17:46
Odlican link.
Samo nisam primetio da je neko napao nekoga zato sto je postavljeno pitanje oko cene izlaska u restoran, oko cene izlaska na kafu, oko cene skolovanja, oko cene zdravstvene zastite.
Isto tako mi nije jasno zasto se neko od vas nije javio na pomenuti sajt (link), pa da ih pita dali su normalni i sto se luksuziraju.
Ubice vas ta vasa dvolicnost!

Zana
03.12.2009, 21:53
Lepa rec/pitanje gvozdena vrata otvara... zar ne? Ne verujem da je bilo ko dvolican, bar ja nisam stekla taj utisak za sve ovo vreme - a "druzimo" se prilicno dugo. Pre ce biti da je u pitanju ignorisanje... :no:

konislav
04.12.2009, 01:08
Lepa rec/pitanje gvozdena vrata otvara... zar ne? Ne verujem da je bilo ko dvolican, bar ja nisam stekla taj utisak za sve ovo vreme - a "druzimo" se prilicno dugo. Pre ce biti da je u pitanju ignorisanje...

Kakva lepa rec? Kakva gvozdena vrata? O cemu vi pricate? Da niste promasili temu?

dejancic
04.12.2009, 01:15
Kakva lepa rec? Kakva gvozdena vrata? O cemu vi pricate? Da niste promasili temu?

Bolje temu, nego forum...

Zana
04.12.2009, 01:24

Ah, treba ti prevod... Nema problema: ko lepo pita, dobije i odgovor. To je inace jedna lepa, stara poslovica sa nasih prostora - i vecina ljudi je koristi kad neko koristi pogresan pristup kada zeli nesto, odnosno da skrene nekom paznju da ce sa malo drugacijim pristupom imati bolje rezultate.
A mozda sam i stvarno promasila temu... :nene:

dejancic
04.12.2009, 01:28
A mozda sam i stvarno promasila temu... :nene:

Zar da odustajes sad kad je najzabavnije? :grin:

Zana
04.12.2009, 01:32
Zar da odustajes sad kad je najzabavnije? :grin:

Ma da...

Nemam vremena...

konislav
04.12.2009, 01:32
Pa kad se lepo razumete u lepo postavljanje pitanja, zasto se sad lepo ne ukljucite u diskusiju koja se vodi na forumu za koji je ovde dat link, pa da ih lepo pitate kako ih nije samota da postavljaju pitanje koliko kosta uzlazak u restoran, koliko kafa, koliko lekar, koliko skolovanje. Kad sam vas ja lepo pitao da date odgovore i na ta pitanja, vi ste digli revoluciju. Poceli ste vikati, kakav je to nacin da se diskutira o luksuzu. A sad vam je taj forum, sa takvim pitanjima odlican i moze sluziti za primer. Posle ja vas pitam dali ste dvolicni, a vi mi pricate price o zlatnim vratima i zlatnim recima.

Lucky
04.12.2009, 01:40
Poceli ste vikati, kakav je to nacin da se diskutira o luksuzu. .

Izvini ako je neko pravio buku.:grin:

konislav
04.12.2009, 09:18
Izvini ako je neko pravio buku.:grin:

Ovo je bez uspesan pokusaj da se bude pametan

lenhi
09.12.2009, 08:10
PRONAŠAO SAM JEDAN TEKST NA DRUGOM FORUMU, PA ĆU GA PREKOPIRATI OVDE DA DRUGI MOGU PROČITATI. NADAM SE DA MI NIKO NEĆE ZAMJERITI, A VOLIO BI I DA NAŠI FORUMAŠI PREKO BARE MALO DAJU NEKI KOMENTAR!

U USA sam već 15 godina sa porodicom i nisam nikada bio bez (odlicnog) posla.

Amerika je haos. Svako za sebe. Ne postoje tzv. „safety nets” niti će ti iko pomoći da se snadjes u bilo cemu. Ovde se ocekuje da sam sve planiras od toga šta ćeš jesti (od pomije od burgera za 99c do organic hrane) pa do toga gde će ti i u kakvu skolu dete ići, kakvu ćeš imati penziju i sl. Ta strateska planiranja su nešto na šta nas covek nije navikao.

Dalje, ovde je sramota kukati. Ako kukas za bilo šta u najboljem slučaju ti kažu da si sam kriv jer nisi radio dovoljno a u najgorem te samo proglase za looser-a i prestanu da budu u kontaktu sa tobom. Nas covek je navikao da kuka i da se samosazaljeva i da ocekuje od drugih da mu u tome prave drustvo. Ovde prolazi akcija.

Dolazak u USA je ogromna odluka, zivot je ovde potpuno drugaciji nego u Evropi po socijalnim normama i sl. Ovde je apsolutno necuveno da dodjes kod nekoga a da se prethodno ne najavis. Takođe, ovde se ljudi ne druže po prostornoj blizini („komsije”) nego po klasnoj pripadnosti, rasi i novcu koji imaju. To je takođe teško shvatiti nekome ko je dosao iz Jugoslavije/Srbije.

Rodbinske veze skoro da ne postoje. Jedan brat može biti milioner a drugi beskucnik. Objasnjenje je da je svako imao svoju sansu, jedan iskoristio a drugi ne. Ovde kada se vidi beskucnik na ulici svi kažu „njegov problem” a čini mi se u vecini ostatka sveta se to smatra drustvenim problemom.

Razdaljine su ogromne. Biti jako blizu nekoga za često druzenje je sve do sat voznje. Biti blizu da se posecujete par puta godisnje je do na 2-3 sata avionom. U vecini delova amerike skoro ništa se ne može obaviti peske. Ne postoji „sidjem dole po hleb i mleko” nego se ide jednom nedeljno, vozi se 30-45 min do velike prodavnice u kojoj se kupi sve za nedelju dana. Sve ostalo je neracionalno gubljenje vremena i benzina.

Plate zadnjih nekoliko decenija (od skidanja sa zlatnog standarda) normalizovano idu dole. Ne prate inflaciju. U nekim strukama je od nedavno drasticno teze opstati zbog outsourcing-a (tu mislim i na moju struku). Outsourcuje se sve zivo, čak i pregledanje rentgenskih snimaka po bolnicama.

Amerika se po meni dobro opisuje u sledeće dve kratke teze:

1. Amerika = dobrovoljno ropstvo
2. Amerika = opportunity, not entitlement

Ako si sposoban da pod robovlasnickim uslovima iskoristis opportunity (sansu) jer ti ništa nije samo po sebi dodeljeno (entitlement) onda će ti biti OK.

Ljudi se ovde druže po enklavama. Indijci sa svojima, kinezi sa svojima, ameri belci sa svojima. 99% kontakta između enklava se ostvaruje u poslovnom okruzenju gde su svi maksimalno politicki korektni ali nikad ne znaš šta stvarno misle o tebi. Pozvati nekog privatno a da radis sa istim je jako retko, jedino ako se izuzetno uklapate. Ali znaj da ti to ne kupuje nikakve poene kod njega na poslu i da će te lako otpustiti ili iskritikovati pred svima ma kako se privatno druzili. Neko to zove „egalitarian meritocracy”. Svi smo isti i vredimo iskljucivo onoliko koliko doprinosimo na radnom mestu.

Ljudi su ovde commodity. Potrosna roba. Covek ovde ne vredi ništa. Ako nestanes, sutra na poslu će te zameniti jedan od 100000 indijaca, kineza... Ogromna razlika u odnosu na manje zemlje gde je svaka jedinka dragocena jer je ljudi te nacije malo. Ovde ne postoji nacija. Državljanstvo se definise potpuno drugacije i apstraktnije. Deca se ne cene. Ako imaš decu to ti je greška za karijeru (pogotovu ako si zensko) a natalitet će već nadoknaditi stranci. Pa pogledaj samo koliko ih salju u ratove.

Kada smo kod toga, ova zemlja je stalno u ratu. Drustvo i industrijski kompleks je projektovan tako još u drugom svetskom ratu i nikada se nije promenio. Ova zemlja mora da ratuje da bi funkcionisala. Ova zemlja ratuje od drugog svetskog rata neprekidno. Sve to utice na psihu, televiziju, način izvestavanja, filmove koji se snimaju...

Pojam predsednika ovde je smesan. Predsednik sluzi da bi sklonio paznju sa prave vlasti. Trenutno je to Obama jer je narod hteo nešto novo, nešto sveze. Nebitno. Bilo ko da je isto će biti ponasanje amerike sve dok se ne desi neka korenita revolucija. Obama je obecao povlacenje trupa a evo salje 30000 novih u avganistan. To je samo jedan primer.

Pojam demokratije ovde je smesan. U početku se ljudi izaberu nekim procesom u kome uglavnom pobedi onaj koji ima najviše novca. Onda kada taj ode u Washington, prestaje svaka veza istog sa glasackim telom i preuzimaju ga lobisti koji mu daju novac da bi on u senatu ili kongresu glasao onako kako oni hoće. Zbog toga je teško ista fundamentalno promeniti ovde kroz sistem i zato je amerika jako politicki stabilna. Demokrate i republikanci su nedavno opisani kao WWF wrestlers -- tuku se u ringu ali van ringa idu zajedno na pice. Svi oni u principu samo hoće da iskoriste mandat da dobiju sto vise para za partiju od lobista i da izgrade ime kako bi kasnije mogli da naplacuju public speeches (Klinton recimo trazi $40000 po govoru, ostali manje ali to je ono kada vidite da neki bivši politicar drzi govor novoj generaciji Yale MBA graduates, oni od toga žive posle i dobro naplacuju).

Besplatno i „osnovno” zdravstveno osiguranje ne postoji. Jedno sto postoji je zakon po kome ER (urgentna) mora da te dovede u „stabilno stanje” (da ne detaljisem ovde). Da bi bio osiguran moras da radis u firmi koja ti pruza ucesce u njenom zdravstvenom programu (ili da si penzioner, da ne ulazim u detalje). Ako je to osiguranje loše, ne možeš da doplatis za bolje. Možeš samo da odbijes to i da onda kao pojedinac platis iz svog dzepa. Međutim, na taj način ga je mnogo teze dobiti jer odbijaju i za najmanju bolest („precondition” sto može biti i obična alergija na polen ili upala pluca koju si imao kao dete). Dakle, osiguranje je tu da osigura zdrave i da odbije bolesne. Takođe često ne priznaju odluke lekara i odbijaju da plate i ako si osiguran (njihov „komitet lekara” može da kaže da je tvoj lekar bespotrebno nešto uradio). Zdravstvena osiguravajuca drustva su organizacije „for profit”. Dakle, njima je cilj da zarade pare a ne da si ti zdrav. To, kao sto rekoh, postizu osiguravanjem zdravih, neosiguravanjem bolesnih i odbijanjem zahteva za placanje. Pogledati film Sicko. Kada menjas osiguranje u svojoj reziji, traže ti 7 zadnjih godina sve sto si radio sa lekarima i da napises svuda gde si bio i od čega si se lecio. Spiskovi preconditions su nekad i po stotine stranica veliki.

Opresija je ovde velika. Ovde možeš da izadjes na ulicu i pljujes predsednika ali na poslu ne smes da zucnes svom sefcicu ni malo. I ne samo ti nego se svi tako ponasaju. Kako se sve bazira na poslu (zdravstveno, skola tvog deteta, otplacivanje kuce) svi su stravicno uplaseni na radnim mestima i ne smeju da kažu ništa sto stvarno misle a sto je u suprotnostima mišljenju firme i neposrednih sefova. Uporediti to sa situacijom u staroj Jugoslaviji gde je bilo obrnuto: mogao si da pljujes sefa i firmu koliko si hteo i nisi mogao dobiti otkaz ali zato nisi smeo ništa javno protiv Tita i partije. Po meni je to isto s.... Zato u USA retko imate bilo kakve velike demonstracije ili incidente a da nisu na rasnom osnovu (kada se crnci pobune i sl.). Ova sica po Berkliju što se desava i sl. to je smesno obzirom koliko je velika ova zemlja. U Beogradskim demonstracijama svojevremeno je ucestvovalo maltene 10% stanovnistva Srbije npr.

Ovo su loše stvari koje su uopstene i zajednicke za sve ljude ovde. Kako je moguće onda da iko ovde dolazi i ostaje? Pre svega, ovde je odlično indijcima i kinezima koji ovde, vecina njih, prvi put vide civilizaciju. Slično i sa latinosima. Što se nas tiče, razlog sto je dosta naših ljudi ipak naslo sebe ovde su dobre stvari kojih ima u Americi. O dobrim stvarima ne mogu uopsteno da pricam jer su specificne za svakog coveka (a glupo mi je da se ja hvalim ovde ličnim primerom -- ocigledno sam još uvek u USA jer mi je dobro i pored svega sto sam napisao). Ali je jasno da ih mora biti dosta i da moraju biti dosta jake da bi prevagnule u odnosu na ove loše stvari. Međutim, ljudima treba malo da bi bili srećni. Ko ima OK posao, porodicu i putuje jednom godisnje u Srbiju na odmor taj je uglavnom srećan a o ovim gore stvarima i ne razmišlja…

Kako su reakcije pozitivne, nastavljam esej sa pricom o dva dodatna koncepta koja sam uocio u USA (uz neke dodatne primedbe kako me tok misli bude vodio):

1. „hard work” (naporan rad)
2. „hope” (nada)

Ogromna vecina „obične” populacije ovde kao i svi imigranti potpuno zasnivaju svoj zivot na ova dva koncepta. Spojeni u jednu recenicu oni definisu preovladavajucu *nadu* među tim srednjim i nizim slojevima da ćeš, bez obzira ko si, kakav si i odakle si, ako samo radis posteno i mnogo *naporno*, na kraju nešto super da ti se desi. To je inače klasicna definicija americkog sna gde se to „super” dodatno na kraju svodi na kupovinu kuce kao simbola uspeha i definicije lične imovine.

Digresija: kuca ovde nikad nije tvoja. Ko ima kucu mora da placa porez na nju. Ako ne platis država može da ti je oduzme. Dakle, vecno placas državi privilegiju da stanujes u sopstvenoj kuci (uporediti sa Kinom gde ne možeš da imaš nekretninu nego samo kupujes stanarsko pravo na 99 god. i sl.). Uporediti isto sa nekim evropskim zemljama gde porez na nekretnine ili ne postoji (npr. Slovenija) ili gde postoji samo ako ne stanujes u istoj (npr. Austrija). Ovaj porez je uveden da ne možeš da se opustis kada čak i kesiras kucu nego moras i dalje da radis i budes deo sistema da bi placao porez na nju.

lenhi
09.12.2009, 08:12
NASTAVAK TOG TEKSTA, JER NISAM MOGAO DA STAVIM SVE U JEDAN POST, PRIJAVLJUJE DA JE PREDUGAČAK!

Inače, kada smo kod poreza, to je posebna americka prica. Ovde postoji milion poreza u zavisnosti u kojoj si državi, county-ju (okrugu) i gradu (opstini). Dalje, postoji porez na promet i porez na nekretnine kao i porez na prihod. Ovo su lokalni porezi, na sve to dolazi još i federalni porez, social security izdvajanje i medicare izdvajanje. Dodaj na to još i 401K izdvajanje za penziju (jer penzije ne postoje a social security (ako i ne propadne do tada) neće biti dovoljan za penzionisanje). Onda dodaj još i 529B plan za obrazovanje dece. Meni od $10 zaradjenih ostane bukvalno oko $2-3 posle svih ovih odbijanja gore. Jako je teško objasniti nekome u Srbiji da ja kada zaradim $10 ja moram u svom mozgu da to pretvorim u $3 a ne smem da se ponasam kao da mogu da potrosim $10. Zato vecina ljudi koji su u USA ne vole da pricaju o platam jer, ruku na srce, morali bi da objasne ceo kontekst a to niko ne želi da slusa niti razume.

Svake godine moras da sam sebi obracunas porez i prijavis ga državi. O ovome tek mogu knjige da se pišu, ali nas covek nije navikao da misli o tome i da racuna i obično zavrsi tako što ili pretplati porez ili plati nekome da mu to uradi. Sve ovo donosi dodatan stres i trosak novca i vremena. Upravo zbog tih poreza veoma malo amerikanaca provodi ceo zivot na jednom mestu. Negde se vise isplati živeti kao radnik (nema poreza na prihod), negde se vise isplati imati kucu (manji porez na nekretnine), negde se vise isplati biti penzioner (nema oporezivanja passive income-a od koga dosta penzionera živi). Poreski sistem, recimo, Floride je taj koji je definise kao državu penzionera.

Da se vratim sa digresije na ova dva koncepta. Kao prvo, uocimo da je Obama celu svoju kampanju bazirao na njima jer su duboko usadjeni u americku svest i ljudi reaguju na njih. Dok sam ga gledao kako prica da će *nada* da će sve biti u redu ali samo ako *radimo naporno* i ja i žena smo se zgledali u cudu jer amerikanci trenutno rade najviše na svetu. Po istrazivanjima i statistikama rade vise i od Japanaca od nedavno. Pomislili smo: pa kako može vise od ovoga da se radi? Da i ne ulazim u to da masa ljudi radi pod jako teskim okolnostima, diskriminisani su na razne nacine i bez beneficija. Dosta ljudi radi dva pa i tri posla. Kada je jedna žena iz publike rekla Bushu (dok je imao debatu sa Carry-jem) da radi tri posla on joj je mrtav ladan odgovorio „čestitam, to je prava Americka osobina” i ne shvatajuci (ili namerno ne zeleci da shvati) da mu se ona zali a ne da mu se hvali. Slično je bilo i sa Obamom kome je maltene svaka druga recenica sadržavala „hard work”.

Americko drustvo je piramida gde gornjih 4% ljudi zajedno poseduje isto bogatstva kao donjih 96% zajedno. Srednja klasa odumire. Drustvo se sve vise deli. Kako je moguće da tako nešto opstaje? E pa opstaje na *nadi* onih 96% da će jednog dana, ako *naporno rade*, biti među onih 4%. Opstaje i na tome da amerikanci, bez obzira kakvi su, nikako ne vole da im kažeš da su prosecni. Ako im kažeš da, recimo prosecan Francuz ima bolje zdrvstveno od prosecnog Amerikanca, oni kažu „eee, pa nisam ja prosecan, možda sada jesam ali evo samo da još *radim naporno* par godina pa se *nadam* da ću biti bogatas i onda sam kupiti zdravstveno koje Francuz može samo da sanja”. U tih „par godina samo da dobijem još jednu promociju” prođe ceo zivot 99.9999% njih a 1 od milion se posreci i postane deo tih 4% i onda je on primer svim drugima kako, eto, tezak rad donosi plodove.

Zašto ima problema da se promeni zdravstveno? Nije problem u zdravstvenom nego je sustina da BILO KOJI ZAKON KOJI SMANJUJE VEROVATNOCU ONIH 96% DA JEDNOG DANA DOBIJU NA LUTRIJI AMERICKOG SNA I PROBUDE SE U ONIH 4% OVDE NEćE PRoćI Tolika je vera i nada tih 96% i samo im nemoj dirati njihovu nadu da će isplivati na vrh. Vecina njih se uplasila da će univerzalno zdravstveno da smanji mogućnost svima da postanu bogati da su instinktivno bili protiv i ne udubljuci se u predlog zakona niti razmišljajuci o moralnim i filozofskim implikacijama.

Ako igras kosarku i ne uspes pokazu ti na Micheal Jordan-a i kažu ko ti je kriv, imao si iste sanse kao on. Ako se bavis programiranjem gledaš u Bill Gates-a i kažeš sebi ja sam idiot jer nisam uspeo kao on. Ljudi ne shvataju da gledaju u tzv. outliers (pogledati na Wikipediji šta znaci pojam outlier u statistici). U USA, po samoj koncepciji drustva, moraju da postoje Michel Jordan i Bill Gates. I njima se posrecilo da su to bas oni. Ima tu i rada i talenta ali je u ogromnom broju slučajeva u pitanju luda sreća. Ja sam znao cistacice po startup firmama koje su ni krive ni duzne postale multimilionerke kada je firma otisla public i sada prodaju pamet okolo kako im se ispunio san. U pitanju je lutrija i ništa vise za 99% ljudi.

Teško je opisati šta je ovde dobro bez ulazenja u specificnost lične situacije.

Evo generalno dobrih stvari:

- fenomenalan izbor i jeftinoca medija (muzika, filmovi, knjige)
- odličan izbor zdrave organic hrane
- generalna transparentnost sistema i nepostojanje cenzure (paradoksalno jer sistem je surov ali interesantno je da to niko ne krije)
- odlicna kupovna moc (ne brkati sa standardom zivota; iako je standard zivota nizak (losa socijala, malo odmora…) kupovna moc amerikanaca je neverovatno visoka jer su tehnika i automobili pa i do duplo jeftiniji ovde nego u ostatku sveta
- veoma fer proces zaposljavanja za tehnicke i inzenjerske pozicije (ne znam za ostalo), ovde te taj „egalitaran meritoracy” spasava
- prakticno nepostojeci nepotizam na poslu (opet pricam za inzenjering i tehniku)
- generalni, maltene naivni i srećni optimizam u narodu da su najbolji na svetu i da sve mora biti bolje jer su oni odabrani da budu the greatest nation in the world! znaci „attitude”
- odlične postdiplomske studije koje mogu da se zavrse besplatno tako što radis za fakultet (budes RA (research assistant) ili TA (teaching assistant) dok studiras)
- uredjeni i sigurni delovi gradova su zaista to, ako je komsiluk siguran kao crtom da si povukao nema sanse da lopov ili razbojnik dodje, kao da postoji dogovor između policije i njih da ih ostave na miru tamo gde piruju ako ne kroce nogom u siguran deo grada
- skoro 3x jeftiniji benzin nego u evropi (1 Galon = 4 Litre = $2, dakle 1L = 25c sto je €0.37)
- najjača vojna sila na svetu, nema sanse neko da napadne teritoriju USA (ali zato se salju ljudi napolje da ratuju, to sam već komentarisao), nekome ovo znaci, naročito ljudima koji su izbegli, sada znaju da niko ne može da ih napadne u njihovim kucama
- PREDIVNA ALI PREDIVNA priroda -- putujte sto vise!!!
- FENOMENALNI strateski potencijali za 21. vek, samo jedan primer: trenutno Nemacka vodi ceo svet po proizvodnji struje iz vetra, ovde su studije pokazale da SAMO SEVERNA DAKOTA može da proizvede 50 puta vise energije od vetra od Nemacke!
- svi najjači mozgovi iz Kine i Indije i ako su bas najbolji čak i iz evrope i rusije i dalje dolaze u USA ili na postdoktorski rad ili na studije ili na konfrencije, najjače konferencije se ovde organizuju
- ako radis u nekim strukama, ovo je najjače mesto na svetu da se bude. Ako si u programiranju i pored outsourcinga Silicon Valley ti je najjače mesto na svetu (barem dok te karijera zanima)
- ogromna raznovrsnost ljudi, jezika, hrane, kultura da posmatras sa strane, da malo raširis vidike
- pusenje je ukinuto skoro svuda, mnogo je zdravije disati zbog toga u mnogim situacijama
- dosta se paznje poklanja zdravlju i pravilnoj ishrani ako si u ispravnom krugu ljudi i oni te teraju da se hranis dobro, rekreiras i izgledas dobro (moras opet dostignuti neki nivo za ovo, onda ti se „samo kaže” -- samo siromasni i uskog uma su ovde debeli; naravno njih ima mnogo vise)
- ako radis u dobroj firmi i imaš dobro osiguranje, možeš dosta da radis na zdravstvenoj preventivi, da sredis zube kao nigde na svetu, da se testiras za masu stvari (bolje firme čak besplatno daju te testove u prostorijama firme!)
- ako radis dobro i ucis u svojoj struci BIćeš ZAPAZEN. nećeš biti milioner ali ćeš svakako dobiti povisicu i pohvalu sto godi ma koliko politicki korektno i izvestaceno bilo
- svakih nekoliko meseci, ako si relativno dobrostojeci, možeš da biras neku egzoticnu destinaciju da posetis za ne velike pare: Las Vegas, Yosemite, Yellowstone, Hawaii, Rushmore park, Diznilend…
- možeš da gledaš NBA ili neki drugi major league sport u maltene svakom vecem gradu i to je svojevrsni spektakl
- organizovanost manipulacije novcem i ulaganja je neverovatno efikasna i sve se radi preko interneta (primanje plate, investiranje) a placanje je skoro potpuno karticama i možeš dosta da zaradis na cashback karticama koje placas svaki mesec a oni ti vracaju 2-3% (ovo nema nigde još uvek samo u USA ovakve kartice postoje, pogledati AMEX BLUE kao i Capital One Cashback karticu)
- veci centri su generalno odlično sređeni i cisti i nema djubreta po ulicama
- skoro svaki grad ima neki bar ili pub sa zivom muzikom i tu je lepo otici uvece (mada opet moras da se vozis dotle često dugo)
- postoje mnoga mesta gde je klima super i gde u istom danu nekad možeš i da se kupaš i skijas (kalifornija naročito)
- zivot je JAKO JEDNOSTAVAN ako imaš dobar posao. Sve sledi iz posla i maltene samo radis kao u vojsci ono sto ti kažu. A onda sam sebi trazis neku ličnu sreću u slobodno vreme

Svaka medalja ima dve strane. U zdravlje.

Zana
09.12.2009, 10:34
Lenhi - credit? Please reference the author and internet site you copied the report from. Thanks :)

nemili
09.12.2009, 12:31
Evo i ja sam malopre video tu temu na serbiancafe-u: http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/137/014393376/da-li-se-isplati-vise-imigracija-u-ameriku.html?103

Lenhi ako nemas nista protiv samo bih se nadovezao na copy-paste, mislim da je korisno i vrlo detaljno vidjenje, pa neka bude i na ovom forumu.

> Šta se podrazumeva pod tim pojmom „dobar posao” u USA?

Po meni, dakle ovo je moje mišljenje samo, dobar posao u usa treba da ima sledeće osobine:

PRVO I OSNOVNO je da MORATE da radite u SVOJOJ struci. Sto pre pocnete da gradite rezime i ime u struci iz koje ste obrazovani to ćete pre dostici bolje plate i bolje krugove ljudi i firme. Inzenjer koji raznosi pice ili doktor koji radi kao medicinski brat bez namere da nostrifikuje BOLJE DA SE VRATE. Imate jednu kartu, to je vase obrazovanje i MORATE da igrate na nju od početka maksimalno.

Kada smo ovo shvatili, posao dalje mora da je:

Dobar za fizicko zdravlje
- „white collar” (znaci, kancelarijski rad)
- tu spada masa usluznih delatnosti, ali i programiranje, lekari, advokati, prosvetni radnici
- da ne moras da nosis teske terete
- da ne moras da radis *skoro stalno* nocu, vikendima, praznicima (svuda ocekuj da ponekad moras)
- da ne moras da vozis daleko da bi radio (kola se habaju, benzin se trosi, mogućnost nesrece raste eksponencijalno sa miljazom)

Dobar za phsihicko zdravlje:
- da radis sa ljudima koji su slični tebi
- da idete zajedno na rucak i da se zezate i pricate o svemu
- da ima dosta pravih amerikanaca od kojih možeš dosta nauciti engleski ali i ponasanje, body language i kulturoloske stvari koje ne znaš kao emigrant
- da ti je sef OK, da se uklapate
- da ne moras *stalno* da budes u pripravnosti i da te neko aka (nosenje pagera, stalno te zovu… ovo je ok ako radis u smenama ali ne sme stalno da bude)

Da ima minimalne beneficije:
- zdravstveno osiguranje (sa mogućnoscu osiguravanja cele familije a ne samo zaposlenog). Zatim,
- penzioni 401K plan u kome ti firma procentualno „match”-uje tvoja ulaganja (sto vise to bolje).
- barem 10 radnih dana odmora (sa mogućnosti povecanja broja dana sa rastom staza)
- minimum 7 dana placenih praznika (2 4th July, 2 Thanksgiving, 3 Christmas & New Year)
- dobar maternity plan ako si zensko i hoćeš da rodis dok si u toj firmi
- sve preko ovoga ako imate znajte da vam je firma ODLICNA

PLATA DOLAZI NA SAMOM KRAJU. Ako je sve ovo gore ovako prihvatite posao sa bilo kojom platom (trziste je definisalo minimalnu platu ionako ispod koje necete dobiti i koja nije deal-breaker ako je sve ostalo OK POGOTOVU ako vam je PRVI posao u pitanju; kasnije ćete već sami iz početnog posla i proucavanja prica i ponasanja drugih ljudi i sami nauciti da pregovarate i da se prodate (body language, znanje idioma jezika... ono sto nas covek zove „prodavanje muda za bubrege” a ovde to zovu „negotiating skills”)).

Ako je firma korektna a platila vas je malo, to će brzo biti ispravljeno. Ako je firma nekorektna steci ćete mnoga iskustva u lepom okruzenju i sami već naći nešto bolje kada dodje trenutak.

nemili
09.12.2009, 12:49
> - odličan izbor zdrave organic hrane
>> %običan covek sa običnim poslom ne može da kupuje ovu hranu

Nazalost, ovo je mit.

Jesti skupu zdravu i dobru hranu je znatno jeftinije u americi nego jesti jeftino a loše na duge staze jer troskovi zdravstva kada se razbolis od loše hrane (dijabetes, obesity, problemi sa srcem...) daleko premasuju bilo koju „ustedu” koju si do tada akumulirao. Problem je u glavi i shvatanju dugorocnog zivota (strategija) a ne u kratkrocnom obezbedjivanju novca (taktika).

Ta hrana nije mnogo skuplja ako imaš dobru dijetu (dosta povrca i voca, povremeno meso). Čak bi se usudio reći da spretan covek može jeftinije i zdravije da prođe u Whole Foods-u ili Trader Joe-u nego nespretan u Safeway-u i Albertson-u.

Slično je i sa vezbanjem (trcanje, teretana) koje se strahovito isplati finansijski na duge staze a bolje i izgledas.

O pusenju i da ne govorim -- no brainer jer paklo cigara se priblizava $5 tako da pre nego sto i pomislis o zdravlju pomislis o dzepu i odustanes...

Sistem te tera na dobre navike. To je isto dobro ovde. Naravno, ako si dovoljno pametan da uocis to.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> (...) placas svaki mesec a oni ti vracaju 2-3% (ovo nema nigde još uvek samo u USA ovakve kartice postoje, pogledati AMEX BLUE kao i Capital One
> Cashback karticu)
>> hehehe, ovo jeste tačno ali mi je smesno za ovo zaradjivanje sa cashback

Prva poenta je da placas *svaki* mesec sve i da ne dozvolis da te uhvate da platis kamatu.

Druga poenta je da je to novac na koji se ne placa porez (jer porez na promet si već platio prilkom kupovine karticom a kupovao si svojim ličnim oporezovanim parama).

Treca poenta je opet biti strateski strpljiv. Smesno jeste na dnevnom i nedeljnom nivou. Međutim 15 godina ovde ja sam u proesku oko $800 svake godine dobijao ovako nazad i to je sada meni 15 x $800 = $12000 sto je skoro jedan nov auto.

Ja ne znam bolji finansijski deal od ovoga. Nazalost, ovo se bazira na tome da masa ljudi (99%) ne placa na vreme i onda firma koja izdaje kartice ima racun da drzi mene kao klijenta i da mi placa to jer drugi placaju za mene. Sa krizom se ovo možda promeni i te kartice se ukinu ali kako neko rece gore u međuvremenu nadji svaku malu rupu da iskoristis sistem...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalje se preplice diskusija i razmena misljenja tako da to mozete citati na http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/137/014393376/da-li-se-isplati-vise-imigracija-u-ameriku.html?103
Mislim da je ovo sve zgodno kao svojevrsni template.

lenhi
09.12.2009, 13:02
Evo i ja sam malopre video tu temu na serbiancafe-u: http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/137/014393376/da-li-se-isplati-vise-imigracija-u-ameriku.html?103

Lenhi ako nemas nista protiv samo bih se nadovezao na copy-paste, mislim da je korisno i vrlo detaljno vidjenje, pa neka bude i na ovom forumu.

> Šta se podrazumeva pod tim pojmom „dobar posao” u USA?

Po meni, dakle ovo je moje mišljenje samo, dobar posao u usa treba da ima sledeće osobine:

PRVO I OSNOVNO je da MORATE da radite u SVOJOJ struci. Sto pre pocnete da gradite rezime i ime u struci iz koje ste obrazovani to ćete pre dostici bolje plate i bolje krugove ljudi i firme. Inzenjer koji raznosi pice ili doktor koji radi kao medicinski brat bez namere da nostrifikuje BOLJE DA SE VRATE. Imate jednu kartu, to je vase obrazovanje i MORATE da igrate na nju od početka maksimalno.

Kada smo ovo shvatili, posao dalje mora da je:

Dobar za fizicko zdravlje
- „white collar” (znaci, kancelarijski rad)
- tu spada masa usluznih delatnosti, ali i programiranje, lekari, advokati, prosvetni radnici
- da ne moras da nosis teske terete
- da ne moras da radis *skoro stalno* nocu, vikendima, praznicima (svuda ocekuj da ponekad moras)
- da ne moras da vozis daleko da bi radio (kola se habaju, benzin se trosi, mogućnost nesrece raste eksponencijalno sa miljazom)

Dobar za phsihicko zdravlje:
- da radis sa ljudima koji su slični tebi
- da idete zajedno na rucak i da se zezate i pricate o svemu
- da ima dosta pravih amerikanaca od kojih možeš dosta nauciti engleski ali i ponasanje, body language i kulturoloske stvari koje ne znaš kao emigrant
- da ti je sef OK, da se uklapate
- da ne moras *stalno* da budes u pripravnosti i da te neko aka (nosenje pagera, stalno te zovu… ovo je ok ako radis u smenama ali ne sme stalno da bude)

Da ima minimalne beneficije:
- zdravstveno osiguranje (sa mogućnoscu osiguravanja cele familije a ne samo zaposlenog). Zatim,
- penzioni 401K plan u kome ti firma procentualno „match”-uje tvoja ulaganja (sto vise to bolje).
- barem 10 radnih dana odmora (sa mogućnosti povecanja broja dana sa rastom staza)
- minimum 7 dana placenih praznika (2 4th July, 2 Thanksgiving, 3 Christmas & New Year)
- dobar maternity plan ako si zensko i hoćeš da rodis dok si u toj firmi
- sve preko ovoga ako imate znajte da vam je firma ODLICNA

PLATA DOLAZI NA SAMOM KRAJU. Ako je sve ovo gore ovako prihvatite posao sa bilo kojom platom (trziste je definisalo minimalnu platu ionako ispod koje necete dobiti i koja nije deal-breaker ako je sve ostalo OK POGOTOVU ako vam je PRVI posao u pitanju; kasnije ćete već sami iz početnog posla i proucavanja prica i ponasanja drugih ljudi i sami nauciti da pregovarate i da se prodate (body language, znanje idioma jezika... ono sto nas covek zove „prodavanje muda za bubrege” a ovde to zovu „negotiating skills”)).

Ako je firma korektna a platila vas je malo, to će brzo biti ispravljeno. Ako je firma nekorektna steci ćete mnoga iskustva u lepom okruzenju i sami već naći nešto bolje kada dodje trenutak.

Potpisujem ovo!
Mislim da je to ispravan način razmišljanja!
E sad koliko u tome može čovjek uspjeti, zavisi od dosta faktora, ai mislim da je neka pravilna vodilja!

Taj copy/paste sam uradio najviše zbog vas koji se sad približavate razgovorima u ambasadi. Samo sam htio jedno iskustvo preneti ljudima sa našeg foruma, pa neka tumači svako na svoj način.
Pozdrav! :woohoo:

nemili
09.12.2009, 13:20
Taj copy/paste sam uradio najviše zbog vas koji se sad približavate razgovorima u ambasadi. Samo sam htio jedno iskustvo preneti ljudima sa našeg foruma, pa neka tumači svako na svoj način.
Pozdrav! :woohoo:

Kamo srece da se svi priblizavamo razgovoru! Jos nisam ni izvucen, ali ocekujem da cu biti, tako da je sve ovo priprema :book:, pa makar odlazak bio i na neki drugi nacin...

Covek je napisao referat, svidelo se to nekom ili ne. Verovatno da ima stvari koje su preterano istaknute, neke koje mozda neko od nas nece ni uociti, kao i neke koje nekome nisu bitne kada pojednostavi stvari. Ali dobra stvar je da su tu na "tapetu", posebno zbog clanova kao sto je konislav. Vise aspekata zivota je opisano i skrenuta paznja da dobre i lose stvari i pojave i drustvu.
Moja jedina zamerka i ono sto mi se nije svidelo je isticanje kako si tamo nebitan i tvoj zivot nista ne znaci, dok si ovde satro "mnogo vazan" i sve te neke nostalgicne stvari koje nedostaju. To je sve individualno i tamo i ovde i bilo gde na svetu. Takodje i to sa kime ces da se druzis, da li si samo sa Srbima, Amerikancima, Kinezima....je stvar izbora, sirokih shvatanja (i njih i tebe) i toga kakav je ko covek a ne koje je boje koze, vere ili statusnog nivoa.

lenhi
09.12.2009, 14:32
On se uglavnom i fokusireao na negativne pojave, dok o pozitivnim nije puno rekao, što i sam kaže.
Bitno je saslušati priču, pa vidjeti kojih je on očekivanja, prihoda, razmišljanja... odnosno izvući suštinu, a onda sebe upoređivati sa tom pričom ako želiš.
Niko nije obavezan svačiju priču uvažiti ni identifikovati se sa njom, ali je dobro saslušati zbog sklapanja kockica u svojoj glavi tj. radi sebe.
Ma izvući će te garant!
Evo osjećam da će mene il tebe da izvuku recimo na neki jači pravoslavni praznik kao dreadnota! :obrva:

dreamerns
09.12.2009, 16:30
Covek jeste u pravu sa svim onim sto je rekao. To jeste tako kada pogledas, ali kao sto je i sam napomenuo neki ljudi su ovde srecni i ne razmisljaju o tim stvarima. Kada bi covek krenuo o Srbiji da plevi najlosije stvari, spisak bi isto tako bio podugacak. Takodje, ima naravno i mnogo lepih stvari i on ih je sam i naveo. Ovde moze biti raj ako uspes i kolicina novca kojom mozes naplatiti svoj rad moze biti vise nego bezobrazna. Mozes naplatiti i milion sat vremena posla (ako do toga dodjes). Jednostavno nema granice. Isto tako, ako se nadjes na suprotnoj strani.....mozes pasti jako nisko i jako gadno. Ja licno mislim da vredan i strucan covek u svom poslu ne padne na bas niske grane, ali ono sto je najgore je da mozes ceo zivot stedeti neke parice, raditi i steci nesto....i onda nakon 20-30 godina rada da ti se nesto gadno desi (bolest ili sl) da za jedan dan puknes na najnize grane. Da ti penzion fond ode u 3 pm za jedan dan (jer je pala berza bas kada treba da ga podignes). Da si osudjen da radis u 70 godini i sl. To je ono cega se ljudi ovde najvise i plase.

nemili
09.12.2009, 16:53
On se uglavnom i fokusireao na negativne pojave, dok o pozitivnim nije puno rekao, što i sam kaže.
Bitno je saslušati priču, pa vidjeti kojih je on očekivanja, prihoda, razmišljanja... odnosno izvući suštinu, a onda sebe upoređivati sa tom pričom ako želiš.
Niko nije obavezan svačiju priču uvažiti ni identifikovati se sa njom, ali je dobro saslušati zbog sklapanja kockica u svojoj glavi tj. radi sebe.
Ma izvući će te garant!
Evo osjećam da će mene il tebe da izvuku recimo na neki jači pravoslavni praznik kao dreadnota! :obrva:

Upravo to, svako slaze puzzle u svojoj glavi. Ne treba se uhvatiti jednog slucaja ili jednog misljenja kao pijan plota.
E nadam se da cemo sledece godine na danasnji datum, moju Slavu Sv. Alimpija :smil42d2:, sedeti na razgovoru za vizu u ambasadi. "Cudni su putevi gospodnji".

American dream
09.12.2009, 20:09
ovo je samo moje mišljenje ali evo pišem ga da mi neko uzvrati pa me možda navede na drugačiji put.

Ne postoje tzv. „safety nets” niti će ti iko pomoći da se snadjes u bilo cemu. Ovde se ocekuje da sam sve planiras od toga šta ćeš jesti (od pomije od burgera za 99c do organic hrane) pa do toga gde će ti i u kakvu skolu dete ići, kakvu ćeš imati penziju i sl. Ta strateska planiranja su nešto na šta nas covek nije navikao.

slažem se, naš čovjek nije naučen da se brine sam za sebe. uvijek mu je kriva država, vlada, ovi, oni... posljedica komunizma i socijalizma

Dolazak u USA je ogromna odluka, zivot je ovde potpuno drugaciji nego u Evropi po socijalnim normama i sl. Ovde je apsolutno necuveno da dodjes kod nekoga a da se prethodno ne najavis. Takođe, ovde se ljudi ne druže po prostornoj blizini („komsije”) nego po klasnoj pripadnosti, rasi i novcu koji imaju. To je takođe teško shvatiti nekome ko je dosao iz Jugoslavije/Srbije.

nekulturno je doći nekome bez najave i to potpuno podržavam. ljudi su se uvijek družili sa sebi sličnima (financijski, intelektualno...) što nikako ne znači da ja uzvisujem bogate niti omaložavam siromašne. jednostavno imaju najviše dodirnih točaka.

Rodbinske veze skoro da ne postoje. Jedan brat može biti milioner a drugi beskucnik. Objasnjenje je da je svako imao svoju sansu, jedan iskoristio a drugi ne. Ovde kada se vidi beskucnik na ulici svi kažu „njegov problem” a čini mi se u vecini ostatka sveta se to smatra drustvenim problemom.

činjenica je da su većina beskućnika ilegalci, drogeraši, alkoholičari...ljudi koji nemogu financirati svoje poroke. naravno da ima i onih koji su na ulici završili zbog raznoraznih bolesti, bankrota itd ali opet svi mogu raditi na zdravijem životu, i ponašati se odgovorno prema svojim novcima i svesti rizik na minimum. naravno ostaje i postotak beskućnika koji nisu svojom krivicom završili na ulici ali on je itekako manji nego što se prikazuje.

Razdaljine su ogromne. Biti jako blizu nekoga za često druzenje je sve do sat voznje. Biti blizu da se posecujete par puta godisnje je do na 2-3 sata avionom. U vecini delova amerike skoro ništa se ne može obaviti peske. Ne postoji „sidjem dole po hleb i mleko” nego se ide jednom nedeljno, vozi se 30-45 min do velike prodavnice u kojoj se kupi sve za nedelju dana. Sve ostalo je neracionalno gubljenje vremena i benzina.

da ako si na teritoriju koji ima malu naseljenost. ako si u većem gradu ne vidim razlog niti za kupnju auta na početku.

1. Amerika = dobrovoljno ropstvo
2. Amerika = opportunity, not entitlement

1. za one koji pate za titom i njegovim vremenom
2. za one koji žele u svom životu postići, vidjeti, doživjeti nešto lijepše od komunističkog poretka

Ljudi se ovde druže po enklavama. Indijci sa svojima, kinezi sa svojima, ameri belci sa svojima. 99% kontakta između enklava se ostvaruje u poslovnom okruzenju gde su svi maksimalno politicki korektni ali nikad ne znaš šta stvarno misle o tebi. Pozvati nekog privatno a da radis sa istim je jako retko, jedino ako se izuzetno uklapate. Ali znaj da ti to ne kupuje nikakve poene kod njega na poslu i da će te lako otpustiti ili iskritikovati pred svima ma kako se privatno druzili. Neko to zove „egalitarian meritocracy”. Svi smo isti i vredimo iskljucivo onoliko koliko doprinosimo na radnom mestu.

uopće me ne interesira što netko misli o meni privatno. bitno da je profesionalan. da me na poslu ne tlači, ne omalovažava, ne izrabljuje i kad dođem nekoj teti na šalter da mi se obrati profesionalno a ne kao da to nije njen posao.

Ljudi su ovde commodity. Potrosna roba. Covek ovde ne vredi ništa. Ako nestanes, sutra na poslu će te zameniti jedan od 100000 indijaca, kineza... Ogromna razlika u odnosu na manje zemlje gde je svaka jedinka dragocena jer je ljudi te nacije malo. Ovde ne postoji nacija.

radnici koji znaju svoj posao itekako su važni, brzo napreduju, zadovoljni su zadovoljan je poslodavac. ostali su itekako zamjenjivi.
i velikim zemljama je svaka jedinka dragocjena. evo ti primjer kina. zašto? pa zato što velika većina radi u nenormalnim uvjetima nenormalni posao za 2$ po danu.

Pojam predsednika ovde je smesan. Predsednik sluzi da bi sklonio paznju sa prave vlasti. Trenutno je to Obama jer je narod hteo nešto novo, nešto sveze. Nebitno. Bilo ko da je isto će biti ponasanje amerike sve dok se ne desi neka korenita revolucija.

pa nebi baš reko da je tako. ovo mi vuće na alex jones zavjere i tvrdnje da svijet vode 5 amerikanaca. ne bih pisao o kome je riječ jer navodno su tak jaki da se bojim da mi ne demoliraju šanse za vizu ako vide ovaj post. :==D:

Obama je obecao povlacenje trupa a evo salje 30000 novih u avganistan. To je samo jedan primer.

kada pogledate objektivno, povlačenje trupa u ovom trenutku značilo bi da su dosad stradali vojnici uzalud ginuli.

Pojam demokratije ovde je smesan. U početku se ljudi izaberu nekim procesom u kome uglavnom pobedi onaj koji ima najviše novca. Onda kada taj ode u Washington, prestaje svaka veza istog sa glasackim telom i preuzimaju ga lobisti koji mu daju novac da bi on u senatu ili kongresu glasao onako kako oni hoće. Zbog toga je teško ista fundamentalno promeniti ovde kroz sistem i zato je amerika jako politicki stabilna. Demokrate i republikanci su nedavno opisani kao WWF wrestlers -- tuku se u ringu ali van ringa idu zajedno na pice. Svi oni u principu samo hoće da iskoriste mandat da dobiju sto vise para za partiju od lobista i da izgrade ime kako bi kasnije mogli da naplacuju public speeches (Klinton recimo trazi $40000 po govoru, ostali manje ali to je ono kada vidite da neki bivši politicar drzi govor novoj generaciji Yale MBA graduates, oni od toga žive posle i dobro naplacuju).

tako bi i trebalo biti. političar treba biti profesionalac. to ako se ljudi ne slažu u profesionalnom životu ne znači da se u privatnom moraju mrziti.
clinton naplaćuje svoje govore isto kao i svi direktori velikih poduzeća, ostali političari... pa zašto i nebi. kapitalizam je kapitalizam. prodaje se sve što ima kupca.

Uporediti to sa situacijom u staroj Jugoslaviji gde je bilo obrnuto: mogao si da pljujes sefa i firmu koliko si hteo i nisi mogao dobiti otkaz ali zato nisi smeo ništa javno protiv Tita i partije. Po meni je to isto s.... Zato u USA retko imate bilo kakve velike demonstracije ili incidente a da nisu na rasnom osnovu (kada se crnci pobune i sl.). Ova sica po Berkliju što se desava i sl. to je smesno obzirom koliko je velika ova zemlja. U Beogradskim demonstracijama svojevremeno je ucestvovalo maltene 10% stanovnistva Srbije npr.

mogao si ako si bio u partiji i imao zaleđe.

kako da nema, nemogu si zamisliti da bi u centru zagreba ili beograda bio dopušten prosvjed protiv predsjednika ili premjera.

Međutim, ljudima treba malo da bi bili srećni. Ko ima OK posao, porodicu i putuje jednom godisnje u Srbiju na odmor taj je uglavnom srećan a o ovim gore stvarima i ne razmišlja…

nemam nikoga iz familije u usa ali još nikad nisam čuo da se netko vratio na balkan zato što nije uspio u americi.
evo baš prije 2 mjeseca, familija od mog kuma, došao gospodin ovdje nakon punih 25 godina u posjetu. kaže da je tamo teško, ali da ne vidi jedan jedini razlog da se vrati u hrvatsku.

Ogromna vecina „obične” populacije ovde kao i svi imigranti potpuno zasnivaju svoj zivot na ova dva koncepta. Spojeni u jednu recenicu oni definisu preovladavajucu *nadu* među tim srednjim i nizim slojevima da ćeš, bez obzira ko si, kakav si i odakle si, ako samo radis posteno i mnogo *naporno*, na kraju nešto super da ti se desi. To je inače klasicna definicija americkog sna gde se to „super” dodatno na kraju svodi na kupovinu kuce kao simbola uspeha i definicije lične imovine.

nažalost imigranti trebaju puno više raditi nego ameri za manju plaču. zato npr i članice eu vole uvoziti radnu snagu, jer ih manje plaćaju a i imegranti su tihi i ne bune se.

Digresija: kuca ovde nikad nije tvoja. Ko ima kucu mora da placa porez na nju. Ako ne platis država može da ti je oduzme. Dakle, vecno placas državi privilegiju da stanujes u sopstvenoj kuci (uporediti sa Kinom gde ne možeš da imaš nekretninu nego samo kupujes stanarsko pravo na 99 god. i sl.). Uporediti isto sa nekim evropskim zemljama gde porez na nekretnine ili ne postoji (npr. Slovenija) ili gde postoji samo ako ne stanujes u istoj (npr. Austrija). Ovaj porez je uveden da ne možeš da se opustis kada čak i kesiras kucu nego moras i dalje da radis i budes deo sistema da bi placao porez na nju.

teško se to može usporediti s kinom. možda bi na to trebalo gledati kao i na porez na pokretnine. npr godišnje plačaš pri registraciji poreze i namete i ako ih ne platiš, nemaš pravo voziti auto.

kažem, ovo je samo moj pogled na stvari. ne znači da je potpuno ispravan ali znači da se navedeni post može gledati i na malo drugačiji način.

barajevo31
10.12.2009, 18:43
Pročitao sam čitav thread na SC-u. Po komentarima sudeći, bolje ne ići tamo kao programer jer će te pojesti konkurenti - jeftina radna snaga Azije. A i ostale poslove je teško naći. Pa se opet postavlja pitanje, koliko para poneti? A koliko je obavezno ostati u Americi posle dobijanja zelene karte tj. odlaska odavde, pre nego što se vratimo? Znam da postoji neki limit, ali ne znam tačno koliki je.

nevena
10.12.2009, 19:33
A koliko je obavezno ostati u Americi posle dobijanja zelene karte tj. odlaska odavde, pre nego što se vratimo? Znam da postoji neki limit, ali ne znam tačno koliki je.
koliko znam, ne postoji ograničenje u tom smislu, čim dobiješ svoj SSN i GC možeš napustiti teritoriju US- poenta je da nakon toga ne budeš odsutan duže od šest meseci, mada u izvesnim slušajevima taj se rok može prolongirati na godinu dana (što podrazumeva određene procedure i posebnu dokumentaciju)

teoretski, ovo jeste izvodivo, mada u finansijkom smislu smatram da održavanje GC povremenim dolascima/odlascima, na svakih šest meseci, nije isplativo.

el magico
10.12.2009, 23:17
koliko znam, ne postoji ograničenje u tom smislu, čim dobiješ svoj SSN i GC možeš napustiti teritoriju US- poenta je da nakon toga ne budeš odsutan duže od šest meseci, mada u izvesnim slušajevima taj se rok može prolongirati na godinu dana (što podrazumeva određene procedure i posebnu dokumentaciju)

teoretski, ovo jeste izvodivo, mada u finansijkom smislu smatram da održavanje GC povremenim dolascima/odlascima, na svakih šest meseci, nije isplativo.

koliko sam shvatio, u prvih pet godina, moras 3.5 provesti u US kako bi odrzao GC i aplicirao za drzavljanstvo.

dreamerns
10.12.2009, 23:59
Pročitao sam čitav thread na SC-u. Po komentarima sudeći, bolje ne ići tamo kao programer jer će te pojesti konkurenti - jeftina radna snaga Azije. A i ostale poslove je teško naći. Pa se opet postavlja pitanje, koliko para poneti? A koliko je obavezno ostati u Americi posle dobijanja zelene karte tj. odlaska odavde, pre nego što se vratimo? Znam da postoji neki limit, ali ne znam tačno koliki je.

Wow....kakav zakljucak.
Kao prvo, odakle nekom uopste ideja da je azija jeftina? Da, postoje likovi u indiji koji rade za 10$ mesecno, ali tako i posao bude uradjen. Jednom su moji outsourceovali u indiju i to u cak poznatu kompaniju. Nisam imao prilike da vidim rezultat, ali moj sef kada je video kod, rekao mi je "da je to neko dete od 17 godina napisao, rekao bih mu: nemoj ovim da se bavis, nije to za tebe".
Strucnjaka u aziji naravno ima, ali je njihova cena veca od cene dobrog programera iz Srbije. Cak je i prosecna cena programera u Indiji jaca nego prosecnog u Srbiji. Nemojte se zavaravati da je to jeftina radna snaga (bar ne u tom poslu). U Kini naravno ima svega, ali zato su kinezi poznati da kradu sve sto se outsource-uje kod njih, tako da ameri bas i ne vole da salju posao tamo (jer je software ipak jako lako pokrasti). Druga stvar, firma o outsource-ingu razmislja tek onda kada joj ponestane para. Dok ima para, uzima svoje. Sve sto je bitno je da software bude isporucen na vreme. Dzaba ti jeftinija radna snaga ako se to ne desi. Ti gubis milione u tome onda. Tako da, nije to bas tek tako, jer da jeste, ne bi bilo programera u americi.

barajevo31
11.12.2009, 01:13
Hvala svima na odgovorima. Dreamerns, mogu li te upitati jednu stvar vezanu za IT poslove u Americi?

Šta misliš na šta je najbolje da se fokusiram?

1. Programer (.NET)
2. Database i Network Administrator
3. Project Manager

Pročitao sam da nije dobro menjati poslove jer uvek počinješ iz početka pa je tako najbolje naći posao u svojoj struci i tako graditi karieru jer dobra plata dolazi tek posle nekoliko godina radnog staža. Pa se pitam, pošto sam završio fakultet a nemam radno iskustvo, šta je najbolje da započnem? Mislim, ja volim i znam sve to da radim ali koje područje je najaktuelnije u Americi, da počnem da se usavršavam? Kakvog posla ima više, programiranja ili administratiranja ili možda nešto treće? Šta se trenutno najviše traži, gde je 'najlakše' naći posao?

Izvinjavam se ako ovo nije pravi thread.

dreamerns
11.12.2009, 01:45
Hvala svima na odgovorima. Dreamerns, mogu li te upitati jednu stvar vezanu za IT poslove u Americi?

Šta misliš na šta je najbolje da se fokusiram?

1. Programer (.NET)
2. Database i Network Administrator
3. Project Manager

Pročitao sam da nije dobro menjati poslove jer uvek počinješ iz početka pa je tako najbolje naći posao u svojoj struci i tako graditi karieru jer dobra plata dolazi tek posle nekoliko godina radnog staža. Pa se pitam, pošto sam završio fakultet a nemam radno iskustvo, šta je najbolje da započnem?

Ja ti na ovo pitanje ne mogu odgovoriti, a mislim da retko ko i moze (jedino neko ko se bavi istrazivanjem IT poslova u americi). Ova prva dva sto si naveo je jos ok, ali ono trece se koliko ja znam postaje tek nakon izvesnog vremena (ako zelis) i koliko mi je poznato treba ti vise godina radnog iskustva.
Radi ono sto mislis da najvise volis i znas najbolje.

Mislim, ja volim i znam sve to da radim ali koje područje je najaktuelnije u Americi, da počnem da se usavršavam? Kakvog posla ima više, programiranja ili administratiranja ili možda nešto treće? Šta se trenutno najviše traži, gde je 'najlakše' naći posao?

Wow....respect. Pa sta onda cekas, dolazi ovamo cekaju te milioni. Ako to sve sto si gore naveo znas....onda nemas da brines, prijavi se u google ili M$...ja mislim da ni oni jos nemaju takve ljude :-)
Izvini, mozda jesam malo sarkastican, ali jezim se izjava tipa "ja sve to znam".

lenhi
11.12.2009, 09:40
Možda je ovde korisnije postaviti pitanje da li i u kojoj mjeri poslodavci traže da poznaješ tj. da objediniš pozicije 1. i 2., ili posldavci uglavnom traže nezavisne pozicije kao što je momak naveo pod 1. i 2.?!
Pozdrav svima!

barajevo31
11.12.2009, 11:12
Wow....respect. Pa sta onda cekas, dolazi ovamo cekaju te milioni. Ako to sve sto si gore naveo znas....onda nemas da brines, prijavi se u google ili M$...ja mislim da ni oni jos nemaju takve ljude :-)
Izvini, mozda jesam malo sarkastican, ali jezim se izjava tipa "ja sve to znam".

Nema potrebe za sarkazmom, lepo sam postavio pitanje. Kao što lehni reče. Ja znam da radim sve te poslove ali ne u takvoj meri da bih mogao da konkurišem za posao, zato me zanima šta se najviše traži da znam u čemu da se usavršavam naredne godine.

Znam da programiram, poznajem relacione baze podataka, administraciju i vodenje projekata ali ne znam nijedno područje tako dobro da bih mogao da kažem da sam odličan u tome i to stavim na CV. Pošto sam svež sa faksa, znam dosta stvari podjednako i želeo bih da se odlučim za jedan smer koji će mi kasnije postati karijera, a pošto ne mrzim ovo ili ono tj. volim sve da radim, potpuno mi je svejedno šta će to biti zato pitam šta se najviše traži tamo odnosno gde ima najviše posla i kakve su prognoze za naredne godine da znam za šta da se odlučim.

To je sve šta sam hteo da kažem a ne da znam sve i da nema nikog boljeg. Valjda sam očekivao da ćeš razumeti poentu, no izvinjavam se zbog loše postavljenog pitanja. Ne treba istraživanja nego ako pratiš šta se dešava tamo pa da kažeš šta se traži a šta ne. Negde sam pročitao da će do 2016. biti ogromna potražnja DBA-a i do 2020. network inženjera (CISCO), sad koliko je to tačno nemam pojma.

dreamerns
11.12.2009, 16:00
Sto se tice vodjenja projekta, to jednostavno zaboravi. Ne mozes voditi projekat dok nemas odredjen nivo iskustva u radu na projektu. Tako da je tacka tri bez iskustva ovde slabo moguca.
Ne moze covek reci sta tacno firme traze...zavisi od velicine firme. Ogromne firme uzimaju posebnog admina za svaku stavku (mreza, sistem, DB). U malim firmama to sve radi jedan covek. Generalno, ako hoces da se bacis u administraciju, onda moras znati sve oko mreze i sistema. U vecini firmi serveri nisu na Windows (osim Exchange i nekih aplikativnih servera). Koliko sam ja video, najvise se koristi Linux, Solaris i ostale primese *nixa. Koliko si dobar sa tim? Nije samo bitno ni znati sistem, nego i poznavanje HW-a, kao i odredjenih servisa. Vecinu tih stvari ne mozes nauciti od kuce, nego ti treba oprema. Upravo zbog toga admini cesto uzimaju sertifikate, jer u tim kursevima obucavaju se na toj opremi. Sam Cisco je ok ako si u velikoj firmi i radis samo mrezu. U malim i srednjim preduzecima (pa cak i nekim velikim) ti to nece biti dovoljno. Razlika izmedju Srbije i Amerike je u tome da je u Srbiji oprema skupa, a radna snaga jeftina. Ovde je obrnuto. Svaki taj covek cesto kosta vise od opreme godisnje i upravo zato se gleda da jedan covek obavi sto vise razlicitih stvari. Naravno, kada je firma puna para...onda se i ovde svasta radi. Prosto iz ovog razloga ne bih savetovao administraciju, jer jednostavno mnogo kosta u startu da budes dobar i tesko se nadje taj prvi posao.
Programiranje je druga prica. Mozes kuci da sedis i ucis. Ako nemas posla, mozes se prikljuciti nekom vecem open source projektu i nauciti kako se radi u velikom timu i jos pri tom imas trag u rezimeu. Takodje svi traze iskustvo, ali ga je u ovom polju najlakse nabaciti.
Ovo je prica iz moje perspektive, mozda neko ima drugacije iskustvo. Zato sam i rekao da treba neki IT jobs analiticar da bi dobio tacne podatke. Ja mozda mogu imati neki osecaj kako stvari stoje u Chicago, ali to ne znaci da je uopste i priblizna situacija negde drugde. Takodje, mene ne interesuju M$ tehnologije, niti .NET, niti DB bilo koje vrste....tako da slabo pratim sta se na tom polju desava. Isto tako ne trazim posao non-stop, pa takodje ne mogu reci kako je sa job marketom. Za ono cime se ja bavim, ovde je daleko veci job market nego sto je bio u Srbiji kada sam odlazio....mada i tamo je sve vise rasla potreba (sve vise outsourceinga).

barajevo31
11.12.2009, 17:42
Hvala puno na odgovoru! Vidiš, nikada mi Open Source projekti nisu pali na pamet a mogu da budu odlična referenca! Sigurno će se tu naći nešto za mene pa da posle ubacim na CV. Genijalno!

Znači, administracija otpada. Ja sam ionako razmišljao o sertifikatima nego ih za programiranje skoro da i nema, a znaju puno da znače kod poslodavca kada bira potencijal, zato sam počeo da razmišljam u tom smeru administracije. Tu opet imaš i Comptia, MS, Oracle... a šta će jedan programer da stavi na CV? Znam da sertifikati ne znače sve ali sigurno pomažu kada neko bira izmedju dva slična kandidata.

Nekako sam počeo sa .NET pa rekoh da nastavim a vidim da su .NET i Java programeri bolje plaćeni od PHP i ostalih.

Imam još jedno pitanje. Jesu zime stvarno teške u Chicagu? Ja bih najradije negde u Kaliforniju ali koliko vidim najviše IT poslova ima u New Yorku i Chicagu, a pošto je Chicago jeftinije mesto za život počeo sam da se zanimam za tu opciju ali ne podnosim ostre zime pa me zanima da li je stvarno tako kao što svi pričaju? Znači tamo -20, zimske oluje i to.

Eto, ako nije teško a zahvaljujem se u napred da posle ne smaram osim ako ne budem imao još neko pitanje.

lenhi
11.12.2009, 19:08
Ma gdje će biti dreamerns da ne odgovori. To ti je ljudina od čovjeka. Gledam ti slike na forumu i blogu, nekako te fotoaparat stalno hvata u nezgodnom trenutku uvijek sa flašom piva, ili se ne odvajaš od flaše?! Nema kod tebe krize žurke, maskenbali... :grin:
Ovo što je pominjano do sadje je uglavnom neki veći nivo u IT. Kaži mi kakva je tamo kod tebe situacija na nižem nivou sa nekom pričom "klasični servisi za PC". Da li je možda to neko rješenje za početak rad kao serviser? Uopšte ima li tamo klasičnih servisa ili je radnik istovremeno zadužen prodaja-servis, i koliko je plaćeno da radiš kao neki trgovac računarskom opremom i kao serviser?

dreamerns
11.12.2009, 19:24
Znači, administracija otpada. Ja sam ionako razmišljao o sertifikatima nego ih za programiranje skoro da i nema, a znaju puno da znače kod poslodavca kada bira potencijal, zato sam počeo da razmišljam u tom smeru administracije. Tu opet imaš i Comptia, MS, Oracle... a šta će jedan programer da stavi na CV? Znam da sertifikati ne znače sve ali sigurno pomažu kada neko bira izmedju dva slična kandidata.

Ko sto sam napomenuo vec, nisam u M$ svetu, a koliko znam kod njih najvise ima tih sertifikata za programere. Ne bih se bas slozio da se nesto preterano cene u tom svetu. Vise se na to gleda kao neku dodatnu aktivnost i usavrsavanje...nista vise od toga. U zivotu sam upoznao neke od poznatijih programera i strucnjaka u svetu. Nijedan od njih nije imao nikakav sertifikat. Fakultet da, ali sertifikat stvarno nije neophodan. Ako vec gledamo sa strane onog koji zaposljava i neko mu predoci rezime sa nekoliko poznatijih opensource projekata i sta je sve na njima radio itd ili neko drugi sa kojekakvih sertifikatom (gde pise da on zna VB)....mislim da drugi kandidat ne bi imao sanse. Ako bi pak dao prednost ovom drugom (cest problem u komunjarskim drzavnim kompanijama u Srbiji), onda to i nije firma u koju zelis da radis, niti firma u kojoj ces bilo sta pametno nauciti.
Kod odabira firmi, barem meni, nije bitan samo novac, vec i sta ces ti tu raditi. Pogotovo na pocetku je to najbitnije.

Nekako sam počeo sa .NET pa rekoh da nastavim a vidim da su .NET i Java programeri bolje plaćeni od PHP i ostalih.

Ne mozes to tako posmatrati. Ja ne verujem da je osrednji .NET programer placeniji bolje od lika koji pise php u kompaniji kao sto je npr. Facebook.
Kod programiranja se gleda poznavanje osnovnih principa i nacin razmisljanja, a programski jezik je samo alatka i nista vise od toga. Naravno, treba vremena i da se bilo koja alatka dobro izuci, ali ako nemas ono prvo....neces biti ni u onom drugom nesto extra. Pomenuo si PHP. Daleko ima vise poslova za njega nego za javu, ali je vecina tih poslova mnogo manje placeno, jer ne zahteva neku vestinu (vise su to mali sajtovi sa npr. 2 tabele u bazi, cisto da moze korisnik da se npr. registruje za mailing listu i sl). Mozda zato naizgled deluje da su oni manje placeni....ima vise poslova, ali ima i vise PHP programera nego npr C++ programera.
Sve u svemu, koji god od popularnijih jezika odaberes, ako si dobar, lepo ces zaraditi. Naravno, postoji i trend kada je jedan popularniji od drugog...ali to se iz godine u godinu menja. Ja bih vise se usmeravao u tome da li zelis web development ili server side development, ili embedded development i sl. Na osnovu toga onda odabiras i alate koje ces koristiti.

Imam još jedno pitanje. Jesu zime stvarno teške u Chicagu? Ja bih najradije negde u Kaliforniju ali koliko vidim najviše IT poslova ima u New Yorku i Chicagu, a pošto je Chicago jeftinije mesto za život počeo sam da se zanimam za tu opciju ali ne podnosim ostre zime pa me zanima da li je stvarno tako kao što svi pričaju? Znači tamo -20, zimske oluje i to.

Ne znam gde si to cuo. Chicago ti bas i nije neka zona IT poslova. Jeste najpopularniji na mid-west, ali jako slabo u poredjenju sa obalama. U Kaliforniji ima daleko vise poslova (ali ne u LA, nego u silikonskoj dolini).
Bas juce smo imali -20. Zime jesu gadne u Chicago, ali meni licno to ne smeta. Najvise mi smeta prolece, gde neprestano pada kisa 2 meseca i sve je sivo i tmurno.

Chicago je jako lep grad za ziveti, ali mu je klima jako slaba strana.

dreamerns
11.12.2009, 19:29
Ma gdje će biti dreamerns da ne odgovori. To ti je ljudina od čovjeka. Gledam ti slike na forumu i blogu, nekako te fotoaparat stalno hvata u nezgodnom trenutku uvijek sa flašom piva, ili se ne odvajaš od flaše?! Nema kod tebe krize žurke, maskenbali... :grin:

Ma ko kaze da u Americi se ljudi ne druze i ne piju :-)

Ovo što je pominjano do sadje je uglavnom neki veći nivo u IT. Kaži mi kakva je tamo kod tebe situacija na nižem nivou sa nekom pričom "klasični servisi za PC". Da li je možda to neko rješenje za početak rad kao serviser? Uopšte ima li tamo klasičnih servisa ili je radnik istovremeno zadužen prodaja-servis, i koliko je plaćeno da radiš kao neki trgovac računarskom opremom i kao serviser?

Nisam bas nesto ukljucen u tom polju, ali rekao bih da ih bas i nema. To je zanat koji izumire. Trenutno ih ima u velikim firmama, ili vecim lancima prodaje kompjutera (best buy i sl). Ovde se vecinom prodaju brandirane masine, gde se stvar salje na reklamaciju i sl. Ako je bas gadno pokvarena, onda kupis novu. Vec sam napomenuo, tehnika je jeftinija od ljudskog rada. Imas tu i tamo po neki mali shop koji je ujedno i internet kafe, prodaja video igara i popravka racunara....ali je broj tih shopova stvarno mali. Takodje, broj ljudi koji zna nesto da cacka oko kompjutera je velik.
Nemas ovde seme "sastavi mi masinu i instaliraj piratski windows". To zaboravi. Ne kazem da poslova nema uopste, ali mislim da su manje sanse naci posao u tom domenu. I verujem da su dosta malo placeni.

zed
11.12.2009, 22:13

Uporedi molim te broj oglasa na Craigslist za Chicago koji ima 3 miliona stanovnika i recimo Boston ili Washington DC koji imaju jedva 600,000, sve ce ti biti jasno :)

Ovde u DC je odlicna ponuda ali je dosta pozicija rezervisamo za citizen-e posto moras da imas odredjeni stepen "security clearance". Zivot je pak izgleda dosta skuplji u ova dva grada.. ovde (DC metro) je tesko naci jednosoban stan za manje od 1300 a da je u dobrom kraju.

NY, LA, SF su vec druga prica, ne znam mnogo o sansama u tako velikim gradovima ali siguran sam da su LA i SF svakako "safer bet" od Cikaga :)

Ja sam kao neki osednji programer sa 1.5 god radnog iskustva uspeo da nadjem sljaku u DC vec posle mesec dana po dolasku. Jeste bio ugovor na tri nedelje i jako bedno placen (12$/hr) ali sam prihvatio to dok mi ne iskrsne nesto bolje. Pravi posao sam nasao 2 meseca po dolasku, mnooogo poslatih CV-ja i samo 2 intervjua uzivo. Cak mi taj prvi poslic nije ni bio u CV-ju koji me je zaposlio :)

Moras jednostavno biti spreman na novi krug lutrije kad pocnes sa prijavama za posao. To je bar moje iskustvo.

Izdrzavam troclanu porodicu i vec posle evo.. 6 meseci, sam uspeo da posaljem zenu i dete da posete familije u Srbiji. Vrtic jos ne placamo ali planiramo od februara. Bice tesno ali ce i unapredjenje nadam se brzo stici.. :) a i zena bi trebalo da pocne da trazi posao.

Kao sto Dreamer rece, ako si OK programer, mislim da nemas puno razloga za brigu, pogotovu ako dolazis sam..

Pozdrav!

barajevo31
11.12.2009, 23:22
Ko sto sam napomenuo vec, nisam u M$ svetu, a koliko znam kod njih najvise ima tih sertifikata za programere. Ne bih se bas slozio da se nesto preterano cene u tom svetu. Vise se na to gleda kao neku dodatnu aktivnost i usavrsavanje...nista vise od toga. U zivotu sam upoznao neke od poznatijih programera i strucnjaka u svetu. Nijedan od njih nije imao nikakav sertifikat. Fakultet da, ali sertifikat stvarno nije neophodan. Ako vec gledamo sa strane onog koji zaposljava i neko mu predoci rezime sa nekoliko poznatijih opensource projekata i sta je sve na njima radio itd ili neko drugi sa kojekakvih sertifikatom (gde pise da on zna VB)....mislim da drugi kandidat ne bi imao sanse. Ako bi pak dao prednost ovom drugom (cest problem u komunjarskim drzavnim kompanijama u Srbiji), onda to i nije firma u koju zelis da radis, niti firma u kojoj ces bilo sta pametno nauciti.
Kod odabira firmi, barem meni, nije bitan samo novac, vec i sta ces ti tu raditi. Pogotovo na pocetku je to najbitnije.

Slažem se u potpunosti.

Ne mozes to tako posmatrati. Ja ne verujem da je osrednji .NET programer placeniji bolje od lika koji pise php u kompaniji kao sto je npr. Facebook.
Kod programiranja se gleda poznavanje osnovnih principa i nacin razmisljanja, a programski jezik je samo alatka i nista vise od toga. Naravno, treba vremena i da se bilo koja alatka dobro izuci, ali ako nemas ono prvo....neces biti ni u onom drugom nesto extra. Pomenuo si PHP. Daleko ima vise poslova za njega nego za javu, ali je vecina tih poslova mnogo manje placeno, jer ne zahteva neku vestinu (vise su to mali sajtovi sa npr. 2 tabele u bazi, cisto da moze korisnik da se npr. registruje za mailing listu i sl). Mozda zato naizgled deluje da su oni manje placeni....ima vise poslova, ali ima i vise PHP programera nego npr C++ programera.
Sve u svemu, koji god od popularnijih jezika odaberes, ako si dobar, lepo ces zaraditi. Naravno, postoji i trend kada je jedan popularniji od drugog...ali to se iz godine u godinu menja. Ja bih vise se usmeravao u tome da li zelis web development ili server side development, ili embedded development i sl. Na osnovu toga onda odabiras i alate koje ces koristiti.

I tu se slažem. Video sam da ima puno PHP poslova i verovatno su zato manje plate jer takodje ima i puno PHP programera. Ja bih u web development ali sa .NET tehnologijom tako da tu skoro i nema razlike izmedju web i server-side developmenta. Taj prelazak sa C# na ASP.NET više dodje kao neki "tweak" nego išta drugo. Ali pošto sam započeo sa C#/ASP.NET tu ću najverovatnije i da ostanem, osim ako me život ne natera drugačije.

Ne znam gde si to cuo. Chicago ti bas i nije neka zona IT poslova. Jeste najpopularniji na mid-west, ali jako slabo u poredjenju sa obalama. U Kaliforniji ima daleko vise poslova (ali ne u LA, nego u silikonskoj dolini).
Bas juce smo imali -20. Zime jesu gadne u Chicago, ali meni licno to ne smeta. Najvise mi smeta prolece, gde neprestano pada kisa 2 meseca i sve je sivo i tmurno.

Chicago je jako lep grad za ziveti, ali mu je klima jako slaba strana.

Gledao sam poslove na Careebuilder.com pa sam tako došao do nekih zaključaka koji su, eto vidim, pogrešni. Ne znam ja odavde kako je tamo ali mi je bitno da u početku uletim u neki grad gde ima puno opcija/izbora/mogućnosti jer verovatno neću prvi dan dobiti posao pa je važno da ima svežih ponuda svaki dan da ne blejim po gradu bezveze i trošim pare na kiriju. Odatle mi izbor NYC i Chicago ali gledao sam takodje poslove u San Joseu (po najnovijoj rang listi najsigurniji veći grad (od 500k >) u USA) ali tamo verujem postoji i jaka konkurencija a ja sam ipak bez iskustva, for now.

Kažu da je Ruby budućnost ali ko će ga znati. :;D:

Chicago mi se svidja, koliko sam imao mogućnost da ga upoznam preko slika i videa na youtubeu ali previše hladno mi baš i ne leži. Kišu obožavam ali minus ne. :D

DC je skup a i opasan grad, bar sam tako čuo, ali me iznenadjuje da ima puno IT poslova. Znači, california here I come. Haha, naravno ako me prvo izvuku ali ja volim sve da isplaniram (ono što mogu) da me nešto ne zatekne.

dreamerns i zed, hvala puno na odgovorima! Jako su mi pomogli.

el magico
12.12.2009, 13:40
..Haha, naravno ako me prvo izvuku ali ja volim sve da isplaniram (ono što mogu) da me nešto ne zatekne.

dok te izvuku ima dosta vode kroz tvoju vodenicu da prodje, taman da steknes iskustvo u Srbiji ili ako te ne izvuku...

American dream
12.12.2009, 17:06
nekoliko zanimljivih informacija usko vezanih uz temu.

http://www.forbes.com/2009/12/09/costly-cities-cost-lifestyle-real-estate-living-housing-prices_chart.html

http://finance.yahoo.com/real-estate/article/107356/where-to-Live-cheaply.html;_ylt=AmAHW0sMS02nbbSAft1IVlkoBa1_;_yl u=X3oDMTEyc2dnb2doBHBvcwM3BHNlYwNhcnRpY2xlBHNsawNh bWVyaWNhc21vc3Q-?mod=realestate-buy

http://www.forbes.com/2009/07/13/best-worst-cities-jobs-employment-opinions-columnists-high-paying.html

dreamerns
12.12.2009, 19:44
dok te izvuku ima dosta vode kroz tvoju vodenicu da prodje, taman da steknes iskustvo u Srbiji ili ako te ne izvuku...

Slazem se. Mislim da previse rano razmisljas o ovakvim stvarima. Gledaj prvo da nadjes tamo posao i gradis iskustvo itd. Pa kad i ako te izvuku imas godinu dana o ovim stvarima da mislis.....sasvim dovoljno

lenhi
15.12.2009, 13:01
EVO JOŠ JEDNOG ZANIMLJIVOG TEKSTA SA DRUGOG SAJTA KOJI ĆU PODIJELITI SA VAMA!

Ja zivim u Americi 10 godina, a 15 nisam bio u Bosni. Ameriku nikako ne mogu podnijeti,iako ovdje imam sve, ovdje ne pripadam.
U maju ove godine otisao sam u Bosnu u namjeri da se konacno vratim nazad. Kada sam se vratio u Bosnu i obisao par gradova, u svojem mjestu odakle sam nisam bio, osjecao sam se kao da sam bacen s druge planete. Nista vise nije kao prije.
U mislima sam poredio Bosnu i Ameriku i shvatio da je u Bosni nastupila amerikanizacija ali na amaterski nacin, Bosna je izgubila sve svoje vrijednosti i po mojem misljenju ide ka svim vrstama rasula.
Ja sam mislio da je Bosna zadrzala svoje stare i dobre vrijednosti posto je Amerika zemlja nemorala, i svih vrsta kriminala, velika i ruzna zemlja, izuzetno konzervativna, zemlja policije i suda i slicno, u kojoj se osjecam kao rob. Amerika je otvoreni zatvor.
Ovdje mogu biti zadovoljni samo oni koji nisu imali nista prije nego sto su dosli ovdje i zadovoljni su oni sa sela koji nemaju nikakvu skolu, umjesto konjskih kola sada voze auta. Slicno je i sa mnogim Amerikancima, mnogi Amerikanci su konje zamijenili autima.
Amerika je zemlja dikatuture, iz Bijele kuce komanduju citavom Amerikom, Amerika je uniformna zemlja.....u restoranu uvjek imate isti meni.......u svim restoranima Amerike......ista salata, isti dresing.....french, ranch,......griled salmon......isti sendvichi.......istog izgleda......Walmart, Keymart.....na svakom koraku u svakom mjestu iste prodavnice.....na radio stanicama svaki dan iste pjesme,ponavljanje po nekoliko puta,od istocne do zapadne obale, svaki grad i svako mjesto lice kao jaje jajetu, kao i ljudi.....svi lice jedni na druge, kao da su svi u rodu.......vecina ima upeglana i sjajana lica, zdrave zube a u kontrakstu imate americke propalice na ulicama, duge brade, sve vrste izopacenih lica i svu degradaciju koje uopste ima ljudski rod.
Na pijacama se prodaje otpad, ovdje se prodaju i zahrdjali i krivi ekseri..ovdje se prodje sve..ukoliko dobro upakujete *ovno ali moze prodati i svjeze...neko ce kupiti.

Mnogo Amerikanaca zivi u divljinama Amerike, neki u milonski vrijednim kucama, neki u nastambama gdje ni pas ne bi zivio.
Medjutim, ja ne znam kako su uspijeli izgraditi ovoliko cesta i asfalta, nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.
Centri gradova su puni rupa, kada se americki gradovi gledaju iz aviona izgledaju odlicno, nocu kada se upale svijetla fantasticno, kada udjete u centar grada, asfalt je ispucan, neravan, pun rupa, ulicne rasvjete su jos na drvenim banderama, zice svugdje vise, kuce su premostene kablovima, imate kuca iz sna, raznih stilova, od viktorijanskih do kolonijalnog stila ali i baraka koje nazivaju kucama, na ulicima se dila droga, prostituke su na svakom koraku Amerike, poslovni ljudi hodaju zajedno istim dijelovima grada gdje se na ulici igraju i djeca, mijesane su sve rase i nosnje, religije, policija sara okolo, sirene urlaju, skolski autobusi zaustavljaju saobracaj, ljudi parkiraju na suprotnim stranama, ljudi se ponasaju lezerno i komotno i najzanimljivije je sto su svi izuzetno uctivi, ljubazni u ophodnji, usluge u bankama i ostalim ustanovama su brze dok su u prodavnicama katastrofalno spore, uglavnom vecina u prodavnicama nema nikakvu skolu.
Vecina Amerikanaca nema nikakvo opste znanje ni o svojoj ni o tudjim zemljama niti su zeljni znanja.
Americki skolski sistem uci djecu samo na poslusnost i patriotizam, poslije zavrsene high skole, izlaze potpuno onesposobljene generacije.........jedna od najgorih stvari u Americi je nacin kako ljudi voze auta, neki prebrzo a neki presporo, nema normalnih......gine se svakog dana u saobracajnim udesima, prvi snijeg kada padne odmah udesi......udesi na stopovima, na potpuno ravnim ulicama, bez krivina, auta voze i mladi i stari ljudi, vozacka dozvola se dobija za 10 minuta probe.
Ovdje zivot odgovara samo onima koji nemaju pameti, njima je ovdje idealno, Amerika takvim ljudima omogucava sve. Ovdje ne zele pametne i skolovane ljude, sve pretvaraju u opstu masu, pametni se samo mogu snaci u kriminalu, ovdje kao i svugdje uostalo, ako si posten samo mozes propasti.
Moras nauciti da lazes, varas, i krades, da nemas skurpula ni prema kome, da sve to umijes,i to mnogim ljudima predstavlja izuzetnu slast.
Ovdje u obicnom zivotu nema predsrasuda......u politici postoje sve predrasude.....ovdje nije vazna ni ljepota ni starosti ni izgled ni religija, ni ruzan ni lijep, ni debeo ni mrsava, ni religija ni rasa......ovdje moze *ebati ko koga stigne........sve za pare.
S toga se javlja ogromna isfrustiranost., stvari su pod kontrolom policije koja je u Americi sve.....policajci ovdje mogu sve i svaki covjek je pracen na svakom koraku, cak i u svojoj vlastitoj kuci.......medju polcijacima su takodje najveci kriminalci.......koji hapse, tuku i u mnogim slucajevima i ubijaju.....na ulici. Zemlja oportunizma.......da bi isti taj zakon koji ganja ljude isto to radio kada dodju kuci s posla, policajci se bave kriminalom.....sudije i mnogi......
Ovdje su postavljen sve civilizacijske vrijednosti samo formalno, u Americi apsolutno nemate nikakva druga prava osim poslusnosti i da budete rob.
Unaprijed ste osudjeni ako zelite slobodu, morate se drzati zakona, reda i rada, ukolike ne zelite mozete ici zivjeti pod mostom.....ima toga jos......mozda kasnije o tome da napisem.

Kada sam dosao u Bosnu, umoran od Amerike, nagledao sam se nesagledive ljepote, nadisao se najljepseg zraka, najeo se najljepse hrane, ostavljao baksise konobarima, placao taxiste duplo, dijelio bosanske marke Ciganima, kupovao po prodavnicama i ono sto mi treba iz Bosne u Americi i ono sto mi ne treba, placao za citavo drustvo po nekoliko tura, narucivao hranu.......da bi me ti isti ljudi ostavljali samog za stolom i nazivali bosanskim Amerikancem, pitali kada sam otisao iz Bosne, odakle sam, zvali me Joe-Amerikanac....... Smijali se, rugali u lice, glumili ljubaznost ili neki trazili kako da im pomognem da dodju u Ameriku, pitali me ima li posla u Americi.........
Ljudi u Bosni su potpuno drugog civilizacijskog kruga, u zemlji u kojoj sam rodjen i odrastao.
Ljudi balkanske nekulture.

Vidio sam u Bosni ogromne i prelijepe kuce, jednostavno vile i zgrade, izgradjene poslovne prostore koji su prazni, zabave i korzoa na pretek., ljudi lijepo obuceni, cisti, mladi zapadnjackog izgleda i stila,mlade djevojke tako slobodno obucene, pjane mladice na ulicama, dvolitarske flase sarajevskog piva bacene na ulicama, luda preticanja na krivinama malobrojnih cesta, psovanje Boga na ulicama i u kafanama, cuo sam ezane s munara, vidio mnogo muslimanki tradicionalno obuceniih u dimije i muslimanske druge vrste, arapskog kruga, utegnute zene...u Bosni se cuti a vlada ogromna netrpeljivost jednih prema drugima...Bosna nikada nece biti vise ono sto je bila. Sve vrijednosti u Bosni su pale na dno a ljudi govore:"Nama je ovako dobro".
Pomislih i rekoh:"Odoh ja nazad u svoju Ameriku".

Mnogi se nasmijase za mnom, ja samo stisnuh zube i progutah svoju vlastitu slinu.

dejancic
15.12.2009, 13:30
nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.

A ja se budala prijavio na lutriju da bih prosperirao u svojoj struci :smil42d3:

Izgleda da cu morati da se zadovoljim sa asfaltom posto mi ovih dana sa zenama i ne ide bas nesto :grin:

landlord
15.12.2009, 15:18
Nisam do kraja imao zivaca da citam Lenhijev post jer sam se ovakvih ispovijesti naslusao dosta.

Nije isto otici sa Balkana 2009 i mi nismo isti imigranti kao oni sa pocetka 90-tih.
Mi smo tamo prosli ono najgore, pa kao bilo malo bolje i nadali se da ce biti jos bolje i na kraju izgubili tu nadu u bolje sutra.

Oni iz 90-tih oni su malo bili u tom sranju i kad su otisli, vjerovatno su brzxo zaboravili to sranje i sada im u sjecanju ostale samo lijepe slike prethodne drzave...

lenhi
15.12.2009, 16:00
Nisam do kraja imao zivaca da citam Lenhijev post jer sam se ovakvih ispovijesti naslusao dosta.

Nije isto otici sa Balkana 2009 i mi nismo isti imigranti kao oni sa pocetka 90-tih.
Mi smo tamo prosli ono najgore, pa kao bilo malo bolje i nadali se da ce biti jos bolje i na kraju izgubili tu nadu u bolje sutra.

Oni iz 90-tih oni su malo bili u tom sranju i kad su otisli, vjerovatno su brzxo zaboravili to sranje i sada im u sjecanju ostale samo lijepe slike prethodne drzave...
Upravo tako i ja razmišljam i imam iste vidike kao i većina mladih ovde, bar mislim.
Znam ljude iz Australije koji su isto tako vratili se, a otišli su na početku raspada SFRJ. Sada se muče ovde jer su prespavali dobrih 20 godina. Oni pojma nemaju šta se dešavalo ovde i tumaraju i traže onu državu a nje nigdje nema. Svi oni koji su otišli prije 90-te misle kako ovde sve drugi za tebe odrađuju, socijala je sigurna a ti samo jedeš ćevape i gledaš behar i prirodne ljepote.

dreamerns
15.12.2009, 19:10
Ma nije samo to, nego su oni na neki nacin silom otisli u ameriku, a mi svojom voljom. Kazem na neki nacin, jer su na silu morali napustiti svoj dom....ali nisu na silu morali doci u ameriku, mogli su i u Srbiju, kao i neke drzave u Evropi koje su primale (npr. Danska).
Upravo ti ljudi su ovde najmanje prilagodjeni. Sve mu je sranje i bosna je najlepsa i najbolja, a nakon 15 godina ne zna engleski, i vecina i dalje radi isti prvi posao koji je radila kada je tek stigla (sto inace amerikanci smatraju neuspehom).

landlord
16.12.2009, 03:24
U srcu Bosna, u glavi fosna.. to ja uvijek kazem..:)

Ma ti ljudi koji su dosli 90-tih silom (ne)prilika.. i koji su jos na istim poslovima, ili nisu puno napredovali.. uglavnom su ljudi koji su dosli sa viskom godina, bez znanja jezika, bez para, i sa pokojim djetetom.. kojeg je trebalo prehraniti..

Nisu oni imali vremena, za ucenje jezika ili neko ozbiljnije skolovanje.. a kad su djeca odrasla tada je i voz z njih prosao.
Ali zato su njihova djeca nesto postigla i napravila korak dalje..

A sta je opravdanje amerikancima koji su rodjeni ovde a i sa 50 godina rade iste poslove?

Sloba_Kg
16.12.2009, 04:11
EVO JOŠ JEDNOG ZANIMLJIVOG TEKSTA SA DRUGOG SAJTA KOJI ĆU PODIJELITI SA VAMA!

Ja zivim u Americi 10 godina, a 15 nisam bio u Bosni. Ameriku nikako ne mogu podnijeti,iako ovdje imam sve, ovdje ne pripadam.
U maju ove godine otisao sam u Bosnu u namjeri da se konacno vratim nazad. Kada sam se vratio u Bosnu i obisao par gradova, u svojem mjestu odakle sam nisam bio, osjecao sam se kao da sam bacen s druge planete. Nista vise nije kao prije.
U mislima sam poredio Bosnu i Ameriku i shvatio da je u Bosni nastupila amerikanizacija ali na amaterski nacin, Bosna je izgubila sve svoje vrijednosti i po mojem misljenju ide ka svim vrstama rasula.
Ja sam mislio da je Bosna zadrzala svoje stare i dobre vrijednosti posto je Amerika zemlja nemorala, i svih vrsta kriminala, velika i ruzna zemlja, izuzetno konzervativna, zemlja policije i suda i slicno, u kojoj se osjecam kao rob. Amerika je otvoreni zatvor.
Ovdje mogu biti zadovoljni samo oni koji nisu imali nista prije nego sto su dosli ovdje i zadovoljni su oni sa sela koji nemaju nikakvu skolu, umjesto konjskih kola sada voze auta. Slicno je i sa mnogim Amerikancima, mnogi Amerikanci su konje zamijenili autima.
Amerika je zemlja dikatuture, iz Bijele kuce komanduju citavom Amerikom, Amerika je uniformna zemlja.....u restoranu uvjek imate isti meni.......u svim restoranima Amerike......ista salata, isti dresing.....french, ranch,......griled salmon......isti sendvichi.......istog izgleda......Walmart, Keymart.....na svakom koraku u svakom mjestu iste prodavnice.....na radio stanicama svaki dan iste pjesme,ponavljanje po nekoliko puta,od istocne do zapadne obale, svaki grad i svako mjesto lice kao jaje jajetu, kao i ljudi.....svi lice jedni na druge, kao da su svi u rodu.......vecina ima upeglana i sjajana lica, zdrave zube a u kontrakstu imate americke propalice na ulicama, duge brade, sve vrste izopacenih lica i svu degradaciju koje uopste ima ljudski rod.
Na pijacama se prodaje otpad, ovdje se prodaju i zahrdjali i krivi ekseri..ovdje se prodje sve..ukoliko dobro upakujete *ovno ali moze prodati i svjeze...neko ce kupiti.

Mnogo Amerikanaca zivi u divljinama Amerike, neki u milonski vrijednim kucama, neki u nastambama gdje ni pas ne bi zivio.
Medjutim, ja ne znam kako su uspijeli izgraditi ovoliko cesta i asfalta, nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.
Centri gradova su puni rupa, kada se americki gradovi gledaju iz aviona izgledaju odlicno, nocu kada se upale svijetla fantasticno, kada udjete u centar grada, asfalt je ispucan, neravan, pun rupa, ulicne rasvjete su jos na drvenim banderama, zice svugdje vise, kuce su premostene kablovima, imate kuca iz sna, raznih stilova, od viktorijanskih do kolonijalnog stila ali i baraka koje nazivaju kucama, na ulicima se dila droga, prostituke su na svakom koraku Amerike, poslovni ljudi hodaju zajedno istim dijelovima grada gdje se na ulici igraju i djeca, mijesane su sve rase i nosnje, religije, policija sara okolo, sirene urlaju, skolski autobusi zaustavljaju saobracaj, ljudi parkiraju na suprotnim stranama, ljudi se ponasaju lezerno i komotno i najzanimljivije je sto su svi izuzetno uctivi, ljubazni u ophodnji, usluge u bankama i ostalim ustanovama su brze dok su u prodavnicama katastrofalno spore, uglavnom vecina u prodavnicama nema nikakvu skolu.
Vecina Amerikanaca nema nikakvo opste znanje ni o svojoj ni o tudjim zemljama niti su zeljni znanja.
Americki skolski sistem uci djecu samo na poslusnost i patriotizam, poslije zavrsene high skole, izlaze potpuno onesposobljene generacije.........jedna od najgorih stvari u Americi je nacin kako ljudi voze auta, neki prebrzo a neki presporo, nema normalnih......gine se svakog dana u saobracajnim udesima, prvi snijeg kada padne odmah udesi......udesi na stopovima, na potpuno ravnim ulicama, bez krivina, auta voze i mladi i stari ljudi, vozacka dozvola se dobija za 10 minuta probe.
Ovdje zivot odgovara samo onima koji nemaju pameti, njima je ovdje idealno, Amerika takvim ljudima omogucava sve. Ovdje ne zele pametne i skolovane ljude, sve pretvaraju u opstu masu, pametni se samo mogu snaci u kriminalu, ovdje kao i svugdje uostalo, ako si posten samo mozes propasti.
Moras nauciti da lazes, varas, i krades, da nemas skurpula ni prema kome, da sve to umijes,i to mnogim ljudima predstavlja izuzetnu slast.
Ovdje u obicnom zivotu nema predsrasuda......u politici postoje sve predrasude.....ovdje nije vazna ni ljepota ni starosti ni izgled ni religija, ni ruzan ni lijep, ni debeo ni mrsava, ni religija ni rasa......ovdje moze *ebati ko koga stigne........sve za pare.
S toga se javlja ogromna isfrustiranost., stvari su pod kontrolom policije koja je u Americi sve.....policajci ovdje mogu sve i svaki covjek je pracen na svakom koraku, cak i u svojoj vlastitoj kuci.......medju polcijacima su takodje najveci kriminalci.......koji hapse, tuku i u mnogim slucajevima i ubijaju.....na ulici. Zemlja oportunizma.......da bi isti taj zakon koji ganja ljude isto to radio kada dodju kuci s posla, policajci se bave kriminalom.....sudije i mnogi......
Ovdje su postavljen sve civilizacijske vrijednosti samo formalno, u Americi apsolutno nemate nikakva druga prava osim poslusnosti i da budete rob.
Unaprijed ste osudjeni ako zelite slobodu, morate se drzati zakona, reda i rada, ukolike ne zelite mozete ici zivjeti pod mostom.....ima toga jos......mozda kasnije o tome da napisem.

Kada sam dosao u Bosnu, umoran od Amerike, nagledao sam se nesagledive ljepote, nadisao se najljepseg zraka, najeo se najljepse hrane, ostavljao baksise konobarima, placao taxiste duplo, dijelio bosanske marke Ciganima, kupovao po prodavnicama i ono sto mi treba iz Bosne u Americi i ono sto mi ne treba, placao za citavo drustvo po nekoliko tura, narucivao hranu.......da bi me ti isti ljudi ostavljali samog za stolom i nazivali bosanskim Amerikancem, pitali kada sam otisao iz Bosne, odakle sam, zvali me Joe-Amerikanac....... Smijali se, rugali u lice, glumili ljubaznost ili neki trazili kako da im pomognem da dodju u Ameriku, pitali me ima li posla u Americi.........
Ljudi u Bosni su potpuno drugog civilizacijskog kruga, u zemlji u kojoj sam rodjen i odrastao.
Ljudi balkanske nekulture.

Vidio sam u Bosni ogromne i prelijepe kuce, jednostavno vile i zgrade, izgradjene poslovne prostore koji su prazni, zabave i korzoa na pretek., ljudi lijepo obuceni, cisti, mladi zapadnjackog izgleda i stila,mlade djevojke tako slobodno obucene, pjane mladice na ulicama, dvolitarske flase sarajevskog piva bacene na ulicama, luda preticanja na krivinama malobrojnih cesta, psovanje Boga na ulicama i u kafanama, cuo sam ezane s munara, vidio mnogo muslimanki tradicionalno obuceniih u dimije i muslimanske druge vrste, arapskog kruga, utegnute zene...u Bosni se cuti a vlada ogromna netrpeljivost jednih prema drugima...Bosna nikada nece biti vise ono sto je bila. Sve vrijednosti u Bosni su pale na dno a ljudi govore:"Nama je ovako dobro".
Pomislih i rekoh:"Odoh ja nazad u svoju Ameriku".

Mnogi se nasmijase za mnom, ja samo stisnuh zube i progutah svoju vlastitu slinu.

Znaci kao da sam ja napisao pricu mog poznanika odavde, koji ima preko 60 godina, zivi i radi radi ovde, ne moze da se vrati kuci (jer neko drugi zivi u njoj) a kad su bili u Bosni posle 2 dana je zeni rekao "ajmo mi nazad kuci u Ameriku. Mi ove ljude ne poznajemo".
I dan danas je tu, sinovi su uspesni ljudi, rade, stvaraju, ali oni i zena ne mogu da prezale tu njihovu Bosnu.
Valjda je to jer kad su oni bili kao mi nekako su i ziveli u onoj zemlji...

dragonn
16.12.2009, 15:27
U srcu Bosna, u glavi fosna.. to ja uvijek kazem..:)

Haha, izvini ali nasmejao si me do suza sa ovom recenicom :ludak:

dreamerns
16.12.2009, 16:26
A sta je opravdanje amerikancima koji su rodjeni ovde a i sa 50 godina rade iste poslove?

Slicna situacija. Rodjeni u siromasnim krajevima amerike, nisu imali para, niti vremena za skolovanje (veliki broj dobio decu vec nakon srednje...ili za vreme iste). Dobio posao u GM ili nesto slicno, gde je radio na traci i zaradjivao 10x vise nego sto se taj posao generalno placa. Ma slicna situacija kao i u Srbiji sa ljudima koji su radili u velikim drzavnim preduzecima, fabrikama i ostalo. Neko se devedesetih snasao, neko je cekao 10 godina na prinudnom odmoru.
Generalno, manjak ambicije. Imam ja poznanike i ovde i tamo koji su bili u istoj takvoj situaciji, ali gurali nekako dalje. U Srbiji je to malo teze, ali ovde se gleda da za usavrsavanje nikada nije kasno.

ex-usa
26.04.2010, 21:58
Konjoslave,

u Kaliforniji ti je plomba 100-250 dolara. a to sto ti zoves "umrtvljavanje zivca" se u Americi zove "root canal" i u Kaliforniji kosta od 900 do 2,000 dolara, zavisi koji zub je u pitanju i koliko je komplikovano. obicna krunica moze i 1,000 dolara da bude. privatno zdravstveno osiguranje, koje ne ukljucuje i zubno ti je od 150-300 po osobi, ali i to je jeftino u poredjenju koliko mogu da te kostaju zdravstvene usluge ako ga nemas. recimo jedna voznja kolima hitne pomoci ti je od 800-1,600 dolara, operacija slepog creva 45,000.

inace cene koje su drugi ovde pisali, su totalno nerealne i preterano niske....ona jedna pise da ona i muz i macke jedu za 250 dolara mesecno, pa to jedino ako jedu istu hranu k'o macke.

p.s. za ove sto se zgrazavaju kako je renta od 1,500 mesecno za one-bedroom u L.A.-u mnogo, pa to vam je dzabe! to je najjeftinije moguce, i to mora da je neka rupa u prilicno losem kraju. cene u LA i SF su vam 1,500-2,500 za one bedroom u malo boljem kraju. isto je i u NY.

Bozana i Petar
21.04.2011, 01:29
Zdravo svima!! Nova sam na forumu i nadam se da sam u okviru teme..Predala sam za green card,i sledeceg meseca trebam da proverim na kom sam mestu i da li me uopste ima,pa u medjuvremenu pokusavam da se informisem sto vise mogu,i htela sam da zamolim svakog ko moze da odvoji vremena da me posavetuje sta trebam da radim ako dobijem?Tacnije,(s obzirom da nemam neke poznanike ili rodbinu kod kojih bih mogla da idem)interesuje me sta prvo treba da radim,verovatno postoji neka procedura prijavljivanja,da li je pouzdano da nadjem stan preko interneta pre nego sto krenem i koliko to kosta….Volela bih da saznam sto vise koliko kosta “zivot” u nekim gradovima,mene zanimaju Cikago,Boston,Nju Jork,Ilinois i okolina….ali naravno da nisu iskljucena i druga mesta.MNOGO hvala svakom ko mi bilo sta kaze,jer mi sve koristi i velika mi je pomoc!!!

TheNenad
21.04.2011, 04:08
Ne može, brate, više ovako... Admini, gde ste? :smrc:

Orange
21.04.2011, 04:19
Sta reci...:drool: sad znamo da definitivno mozemo da ocekujemo novi spam svaka dva dana...

filip32
21.04.2011, 15:48
Pozdrav svima....
I ja cekam sad 5. mjesec da vidim oce li bit sta ....
Dosao sam na ovu temu najvise zbog toga sto me zanimaju troskovi zivota.
Ali i zato sto me zanima kakva je situacija sa poslovima i kolike su satnice....
Ovo je naravno sirok pojam...Po profesiji sam kuhar i radio sam u poznatim restoranima, i mogu reci da imam dosta znanja u tome....iskustvo 14 godina ,bio sam menager jednog restauranta , ali sam morao zatvorit zbog lose situacije ...sve vam je jasno...sad di radim nije lose , ali nemogu nista sa tom placom tipa kredit , jer nisam prijavljen na tolko koliko dobivam....Imam zenu i dvoje djece....radi mi se , ali sve manje kod nas...
Kakva je situacija u Americi....
Koliko sam uspio zapazit, svima je drugacije....zanima me Illinois...

srboljub89
21.04.2011, 20:25
Zdravo svima!! Nova sam na forumu i nadam se da sam u okviru teme..Predala sam za green card,i sledeceg meseca trebam da proverim na kom sam mestu i da li me uopste ima,pa u medjuvremenu pokusavam da se informisem sto vise mogu,i htela sam da zamolim svakog ko moze da odvoji vremena da me posavetuje sta trebam da radim ako dobijem?Tacnije,(s obzirom da nemam neke poznanike ili rodbinu kod kojih bih mogla da idem)interesuje me sta prvo treba da radim,verovatno postoji neka procedura prijavljivanja,da li je pouzdano da nadjem stan preko interneta pre nego sto krenem i koliko to kosta….Volela bih da saznam sto vise koliko kosta “zivot” u nekim gradovima,mene zanimaju Cikago,Boston,Nju Jork,Ilinois i okolina….ali naravno da nisu iskljucena i druga mesta.MNOGO hvala svakom ko mi bilo sta kaze,jer mi sve koristi i velika mi je pomoc!!!

Samo treba da koristis ovaj link i sve ce ti biti jasno
http://www.zelenalutrija.com/forum/search.php

lenhi
21.04.2011, 22:11
Šta misliš čime se bave ovoliki članovi ovog foruma? Možda na forumu pišu o uzgajanju kukuruza u Argentini, ili o šišanju ovaca na Novom Zelandu?
Pa i ostali članovi foruma se interesuju za ista pitanja i teme kao i ti! S obzirom da forum nije počeo od tebe imaš već neke odgovore napisane u raznim temama, pa pokušaj da pročitaš malo forum kroz više tema. Ovako neće da može! Bar ja tako mislim... :1060:

Magelan
21.04.2011, 22:15
Prosto neverovatno koliko spamera u poslednjih par nedelja, a muzicke zelje sve na isti kalup... :wtf:

Samo gledanje kako se ljudi glupiraju postaje iritantno! Aman-zaman :nene:

Zana
21.04.2011, 22:21
Prosto neverovatno koliko spamera u poslednjih par nedelja, a muzicke zelje sve na isti kalup... :wtf:

Samo gledanje kako se ljudi glupiraju postaje iritantno! Aman-zaman :nene:

Ma ne samo sto su muzicke zelje, cestitke i pozdravi, nego je jedno te isto pitanje bilo postavljeno na jos 20 drugih tema... Zarazna neka bolest izgleda taj copy/paste sindrom.

spectra
21.04.2011, 22:34
Ne može, brate, više ovako... Admini, gde ste? :smrc:

@Admin: Ukoliko vam je potrebno moderatora, ja se evo dobrovoljno prijavljujem da ove spamove dovedemo malo u red! :obrva::book:

dreadnot
21.04.2011, 23:46
Ajde malo natrag na ono o cemu se ovde radi... pisali smo o troskovima, to je tema. Posto sam poceo da zivim samostalno od 01. 01. 0ve godine, jos uvek nemam reprezentativnu sliku svih troskova, ali polako popunjavam tabelu, belezim sve troskove, pa cuy uskoro da okacim presek pola godine, ako ne nabacim i nesto pre toga. naravno, nije reprezentativni pokazatelj, varijacija je mnogo, ali se nadam da ce barem biti neka orijentacija...
Sta je sa drugima, koji su od skora sa ove strane... Kako se snalaze, koliko trose? kakva je struktura troskova? Hajde malo, za ove zelembace od skora, da znaju sta ih ceka...

Magelan
22.04.2011, 01:43
Posle godinu ipo dana boravka u USA, mesecni troskovi u mom slucaju (dve osobe) izgledaju ovako:

- Stanarina: $890
- Struja: $30 (varira od $17 do $50 - leti vise zbog klima uredjaja)
- Internet: $20
- Mobilni telefoni: $40+$55=$95
- Fiksni telefon: $0 (jer su oba mobilna na unlimited planovima i za fiksnim nema potrebe)
- Auto osiguranje: $71 - za dva automobila sa po dva imena u polisi (za jedan auto je bilo $48)
- Hrana: $500 (ali to moze da se svede na $300 ako se sprema kod kuce)
- I-pass: $30 (putarina) - i to opet zavisi da li uopste koristite auto-put na kome postoji naplata
- Garderoba: do $100 (to nekad ume da bude i nula, a nekad i $300 u mesecu)
- Gorivo: To moze bas da varira - zavisi koliko je daleko posao... (ja pucam za svoj auto skoro $300 mesecno jer trenutno radim 50 km od stana)

Jednokratni izdaci:
- Automobil: dva puta dvokrtano po $2000 (recimo da je to prosecna cena za polovni auto)
- Registracija: Godisnje 2x$91(sticker za tablice) + 2x$75 (Chgo city sticker)
- Zamena ulja jednom u 3 meseca $35

- Kazne i troskovi vezani za auto u poslednjih godinu ipo:
2x$100 (prolaz kroz crveno sa cestitkom)
$30 ticket za istekao parking
$250 zamena kocionog sistema
$150 kupovina novih prednjih guma
2x$90 za dva akumulatora
$250 zamena alternatora
$165 slepanje auta (kvar na autoputu)

Naravno, uvek se tu iskrade jos po nesto, ali je ovo recimo prosek...

kaneolopa
22.04.2011, 02:26
Na Menhetnu su stanovi u proseku oko 5k za iznajmnjvanje, a u SF su izmedju 3 i 5k. Tako da zivot kosta.... ti mitovi da se za dolar moze kupiti malo bogatstvo su suludi. Meni je prvo iz srpske perspektive bilo loodo gledati takve cifre ali sta je tu je. Registracija kola u SF 248 dolara, hrana za nijansu skuplja nego u CHGO.

dreadnot
22.04.2011, 04:42
Na Menhetnu su stanovi u proseku oko 5k za iznajmnjvanje, a u SF su izmedju 3 i 5k. Tako da zivot kosta.... ti mitovi da se za dolar moze kupiti malo bogatstvo su suludi. Meni je prvo iz srpske perspektive bilo loodo gledati takve cifre ali sta je tu je. Registracija kola u SF 248 dolara, hrana za nijansu skuplja nego u CHGO.

Sad cu ja malo da skrenem sa teme, samo da vas pozdravim, kasno sam saznao da ste zapalili na zapadnu obalu. Sve najbolje!!!

dejancic
22.04.2011, 05:30
Posle godinu ipo dana boravka u USA, mesecni troskovi u mom slucaju (dve osobe) izgledaju ovako:

- Stanarina: $890
- Struja: $30 (varira od $17 do $50 - leti vise zbog klima uredjaja)
- Internet: $20
- Mobilni telefoni: $40+$55=$95
- Fiksni telefon: $0 (jer su oba mobilna na unlimited planovima i za fiksnim nema potrebe)
- Auto osiguranje: $71 - za dva automobila sa po dva imena u polisi (za jedan auto je bilo $48)
- Hrana: $500 (ali to moze da se svede na $300 ako se sprema kod kuce)
- I-pass: $30 (putarina) - i to opet zavisi da li uopste koristite auto-put na kome postoji naplata
- Garderoba: do $100 (to nekad ume da bude i nula, a nekad i $300 u mesecu)
- Gorivo: To moze bas da varira - zavisi koliko je daleko posao... (ja pucam za svoj auto skoro $300 mesecno jer trenutno radim 50 km od stana)

Jednokratni izdaci:
- Automobil: dva puta dvokrtano po $2000 (recimo da je to prosecna cena za polovni auto)
- Registracija: Godisnje 2x$91(sticker za tablice) + 2x$75 (Chgo city sticker)
- Zamena ulja jednom u 3 meseca $35

- Kazne i troskovi vezani za auto u poslednjih godinu ipo:
2x$100 (prolaz kroz crveno sa cestitkom)
$30 ticket za istekao parking
$250 zamena kocionog sistema
$150 kupovina novih prednjih guma
2x$90 za dva akumulatora
$250 zamena alternatora
$165 slepanje auta (kvar na autoputu)

Naravno, uvek se tu iskrade jos po nesto, ali je ovo recimo prosek...

Moji troskovi su slicni samo bez automobila. Tako da umesto svih registracija i putarina ja placam $86 za CTA karticu koja ti daje neogranicen broj voznji metro-om i autobusom na teritoriji grada. Predgradja su druga prica, drugi vozovi i druge cene i sa njima ne putujem cesto. Stanarinu ne mogu objektivno da poredim iako smo u istom gradu, jer imam cimere tako da je shodno tome i renta jeftinija iliti $368. U to je ukljucena struja i gas, i dodao bih da po onome sto sam cuo od drugih jako dobro sam prosao pa me mozda po pitanju stanarine ne treba uzimati kao reper. Telefonski i internet racun nam je identican. Po pitanju hrane mislim da ce biti najvise diskusije, jer raspon troskova moze da bude ogroman. Ko kupuje mnogo voca i povrca, a malo brze hrane mislim da nece jeftino proci. Ja sam po dolasku hteo da probam sve novo sto sam video (sve novo od hrane, nemojte svasta da pomislite sram vas bilo:)))) pa tako nije bilo svrhe praviti bilo kakve preseke, jer sam neke stvari uzeo tada i nikad vise. Sada bih mozda mogao da povucem neku crtu, pa cu onda javiti koliko mesecno potrosim.
A po pitanju garderobe, ja ne znam covece gde si ti i sta kupovao. $300 u mesecu?!?!?!?! Druze pa mi zivimo u Chicago-u, kosulja, bermude i japanke cele godine :grin: Pozzz

Orange
22.04.2011, 08:46
Santa Monica

- Stanarina: jednosoban $1700 :==D:
- Struja: $35-50
- Voda i smece: trenutno $47 (iz nepoznatog razloga skace svaki mesec za $3 :grin:)
- Internet i kablovska: $100 (osnovni paket je 84)
- Mobilni telefoni: $70+$45 (bice jeftiniji family paket)
- Hrana, voda, sredstva za higijenu i sl.: $600 minimum (sa kuvanjem)
- Laundry: pranje $2.5, susenje $2
- Garderoba: eto zasto u Kaliforniji svi idu goli i bosi i na 15 stepeni - kad se plati kirija - najvise se nose flip flops:grin:. Salim se (ili ne? :==D:) garderoba nije skupa, isti brendovi kao u Bg imaju mozda i nize cene ovde ili su tu negde, minus cesta snizenja i dosta outleta.
- Auto osiguranje: $67

San Diego, ono sto nam je bilo je razlicito:

- Stanarina: jednosoban $990
- Struja: $25
- Voda i smece: $0 (ukljuceno u cenu)
- Internet i kablovska: $65
- Laundry: pranje $1.25, susenje $0.75
- Auto osiguranje: $42

ima tu jos troskova registracija, servisi, pranje, gorivo, osiguranje za stan ali evo ovako na brzinu...

Good Spirit
22.04.2011, 18:17
Hjuston

Jednosoban stan: $700 (Montrose Area, jedan od najboljih u Hjustonu)
Struja: $30-50+ (Krenulo je od $30, ovaj mesec će da bude $40 a kasnije zbog klime sigurno i više; grejanje i šporet je na gas koji je uključen u cenu rente)
Internet + kablovska: $40 (Comcast)
Mobilni: 2x$30 (T-Mobile)
Hrana: $500
Laundry: pranje $1, sušenje $1
Voda: $21

Aura
23.04.2011, 05:34
Cincinnati, OH

Dvije osobe

Jednosoban stan: $800 (downtown) - voda i smece ukljuceni u cijenu
Garaza: $65
Struja: $70-80 ( od toga potrosimo $20, ostalo su taxe i neki transport struje sta god to znacilo. Kad smo nazvali da pitamo sta je ovo tako nam rekose, pa smo se nasmijali i pitali jel to vi natovarite struju na kamion pa nam je dovezete :==D: )
Internet: $45
Mobilni telefon: 2x70=$140
Kablovske nemamo :==D: Dovoljni su nam lokalni programi.
Zdravstveno: $200
Hrana: $200, max $300
Izlasci, garderoba...-kako kad :==D:

Zana
23.04.2011, 10:03
Ja sam vec o ovom pisala na drugoj temi, ali 'ajde ponovo :)

Los Angeles, CA

dve osobe

Dvosoban stan: $1,450
Struja: $50 dvomesecno
Gas: Bez grejanja $14, sa grejanjem $50-$70
Voda je ukljucena
Mobilni: family $95
Internet/Land line/Long distance $82
Satelitska/Kablovska: iskljucili smo nakon 9 godina, nula trosak
Netflix $16.45
Hulu Plus $7.99
Theatre $40
Washer/Dryer $1.25 svaki, imamo prosecno 4 ciklusa nedeljno, prosecno mesecno $40. Od sledeceg meseca bice nula, ali ce se uvecati racun za struju za $3-5 mesecno
Auto osiguranje: $89 za oboje
Gorivo: za commute, radimo i kupujemo lokalno prosecno $120
Hrana, pice, hemikalije i ostale potrepstine za kucu: $1,000 (ne znam zasebno, toliko mi analytics prijavljuje mesecni izdatak na grocery stores, ne unosim svaku stavku posebno vec opis generalno, za budget koristim Mint.com)
Voda: 5 galona $1.5, uzimamo 2 boce nedeljno znaci prosecno $12 mesecno
Zdravstveno: nula, preko firme

Sve skupa oko $3,000 mesecno redovni trosak, ne racunajuci garderobu, izlaske, auto i apartment maintenance...

Misa
23.04.2011, 19:15
San Diego (Tierrasanta), CA

2 osobe

* Jednosoban stan: $1235 (u cenu ukljucena voda, smece i kanalizacija),
* Struja: ~$30,
* Internet: $20 (AT&T),
* Mobilni: $56-58 (AT$T porodicni paket; imamo popust preko moje firme; cena varira u zavisnosti od broja poruka koje nisu ukljucene u paket),
* Hrana: ~$600 (organsko voce i povrce; na poslu uglavnom jedem hranu koje sam poneo od kuce, s tim sto ponekad odem sa kolegama na rucak ili happy hour posle radnog vremena; vikendima bar jedan obrok napolju),
* Auto: $372 mesecna rata + $67 osiguranje (jedan auto, 2 vozaca),
* Gorivo: $80-$90,
* Ostalo: ~$300.

Aura
23.04.2011, 19:31
Netflix $16.45

Zar nije Netflix 8 dolara mjesecno? :moramjosnestonapisati,prekratkamiporuka: :==D:

Zana
23.04.2011, 20:35
Zar nije Netflix 8 dolara mjesecno? :moramjosnestonapisati,prekratkamiporuka: :==D:

Ne razumem pitanje. Netflix ima razlicite planove pocev od watch instantly only (taj koji ti spominjes) do 4 DVDs out at-the-time - kao i sto cable ima razlicite planove, phone providers etc. Ja sam izabrala plan koji meni odgovara i to kosta $14.99+tax.

Aura
23.04.2011, 21:53
Vidjela sam reklamu za Netflix gdje se spominje ovih 8 dolara mjesecno, pa sam zato pitala. Nisam znala za te razlicite planove. Izvini.

dreamerns
23.04.2011, 23:25
Burlingame CA, dvosoban stan 2000$ mesecno. Sve ostalo isto ko kod ostalih tu i tamo...

Good Spirit
24.04.2011, 01:54
......

Hrana, pice, hemikalije i ostale potrepstine za kucu: $1,000 (ne znam zasebno, toliko mi analytics prijavljuje mesecni izdatak na grocery stores, ne unosim svaku stavku posebno vec opis generalno, za budget koristim Mint.com)

.....

Hvala za aplikaciju, odlična je a pritom i besplatna!

Zana
24.04.2011, 02:18
Hvala za aplikaciju, odlična je a pritom i besplatna!

Nema na cemu :) I ja sam je dobila od naseg clana a tvog polu-kolege Asmikija (moram da dam kredit xoxo). Treba jos ja tu svasta da poradim, ali vec je dala rezultate sa ukidanjem satelitske, prestankom kupovine flasirane vode i odlukom da se investira u washer/dryer. Plan je da se postave i ostale targets - videces tokom vremena, budgeting bas postane interesantna zanimacija :)

TheNenad
24.04.2011, 02:46
Što se tiče satelitske, zaista super potez. Većina zahteva za zabavom Netflix i Hulu mogu itekako da zadovolje, i isplati se da se pusti malo saobraćaja kroz broadband internet koji se očigledno papreno plaća! Za lokalne vesti koje se gledaju "usput" sasvim je dovoljno gledati FreeToAir zemaljske kanale uz sobnu antenu.

Zana
24.04.2011, 03:09
Što se tiče satelitske, zaista super potez. Većina zahteva za zabavom Netflix i Hulu mogu itekako da zadovolje, i isplati se da se pusti malo saobraćaja kroz broadband internet koji se očigledno papreno plaća! Za lokalne vesti koje se gledaju "usput" sasvim je dovoljno gledati FreeToAir zemaljske kanale uz sobnu antenu.

Hvala :) Ja sam se pomalo brinula jedino zbog DVR-a jer nisam navikla da gledam ista sem vesti uzivo. Iskreno, nas racun je sa oko $40-ak dolara mesecno kad smo uveli DirecTV dosao do $115 mesecno za isti paket. Gomila taksi i gluposti, kanale sve dobre su razdvojili u razlicite pakete pa ako hoces i SciFi, History, Discovery i Food Network onda te oni oderu. Ja ovde pricam o paketu bez HBO i Showtime, kao i bez sportskih kanala :( strasno - kupis opremu a oni ti je lease posle toga, takse katastrofa, HD pristup naknadno, all-room-view placa se naknadno - customer service katastrofa, u zivotu nisu uradili nesto onda kad je zakazano :( I puko mi film nacisto proslog meseca. Trazili su mi opremu nazad, ali posto je nova HD oprema kupljena posle januara 2007-me prijavicu claim drzavi (dobili ih CA i Colorado na sudu) pa ce bar da mi se vrati $400 sto smo platili za dva DVR-a... U zivotu vise niko od njih nece da vidi dolar od mene...

Na svo moje iznenadjenje ovo super funkcionise. Uzeli smo smo Tork HDTVa sobnu i imamo oko 70 kanala, lokalni HD kanali koje najvise i gledamo su kristalno cisti. Serije sa Hulu gledamo preko PS3 (ja malo vise iskreno na kompu), na Amazonu isto posto imamo Prime, a filmove sa Netfliksa. Iskreno, nikakvu razliku sem DVR-a ne osecam, a $1,400 godisnje ostaje u dzepu... a vala i u nasem drustvu uopste nije vise IN imati cable or DirecTV :)

Good Spirit
24.04.2011, 06:40
Nema na cemu :) I ja sam je dobila od naseg clana a tvog polu-kolege Asmikija (moram da dam kredit xoxo). Treba jos ja tu svasta da poradim, ali vec je dala rezultate sa ukidanjem satelitske, prestankom kupovine flasirane vode i odlukom da se investira u washer/dryer. Plan je da se postave i ostale targets - videces tokom vremena, budgeting bas postane interesantna zanimacija :)

Hehe. Super je, evo već sam provalio da sam bio u zabludi. Mislio sam da trošimo više na hranu nego što je to slučaj, dok za neke druge stvari nisam bio svestan da trošimo toliko puno. Još malo da podesim sve stvari i onda ću imati pravi prikaz stanja. U svakom slučaju super zanimacija, možda ipak postanem gospodar svog budžeta :)

steficacvek
24.04.2011, 08:07
e zana i asmiki i ja moram da se zahvalim na aplikaciji. Bas ono sto mi je trebalo ...

spectra
24.04.2011, 23:27
Kad vi stignete gledati TV? :obrva: Ja na to i ne racunam, i ako nema neke low varijante s nekom osnovnom pretplatom (nesto kao kod nas), meni TV nece uopste u kucu! :grin:

dekica
01.05.2011, 05:02
Cao, da se nadovezem na thread. Ovo su moji izdaci za Honolulu, zivim sa devojkom:

Studio: $1,100 (ukljuchena voda, basic cable, i washer/dryer je u stanu )
Struja: $65
Hrana: $500 ( Tu ne urachunavam odlazak u restorane sa devojkom ili prijateljima )
Karta za prevoz: $2.5 ( $60 dolara ako uzimate mesechnu markicu ). Napomena, gradski prevoz u Honolulu je jedan od najboljih u USA, i pogotovo ako radite u downtown-u, jeftino parking mesto je skoro nepostojece. Kola su uglavnom ako radite neku nocnu smenu, za nabavku namirnica, ili ako hocete da odete do neke plaze koja je udaljena od grada.
Internet: $40
Telefon: $40 ( Preko Virgin Mobile-a )
Shetnja po raznim stazama unutar ostrva je uglavnom besplatna, sem ako ne planirate da odete do Manoa Falls-a.
Glavni izdaci su kao i svugde drugde, stan i hrana, pri chemu stan uzima zaista veliki primat. Garsonjera gde trenutno zivim sa devojkom, ako bi uzeli da je kupimo koshta negde oko $250,000, shto je jezivo velika cena. Sa druge strane, opet sve varira od lokacije, tako i postoje jeftinije varijante, ali je prevoz katastrofalan, i treba nekih sat i po da bi se doshlo do grada ( iako je Oahu malo ostrvo ).

Pozdrav sa Waikiki-a!

dmi
01.05.2011, 07:02
west LA, 2 odraslih i dete
2 bd,2ba - $1470 (zgrada ima bazen, u divnoj ulici, stanari vrlo neprimetni, doktori, advokati i slicno lol)
struja - $60
voda i djubre - ukljuceno u rentu
gas - $8 (to nam je bio najveci racun od kad smo se uselili pre skoro 6 meseci)
cable, tel, inter - $140
mob (2 linije , family plan) - $130 (MM jako puno koristi telefon za posao pa imamo malo veci paket)
rata za kola - $440 (drugi auto kupljen za kes)
zdravstveno - $560
osiguranje za kola - $140 (za oba auta, dva vozaca na oba)
skola za dete plus dodatne aktivnosti (jos uvek ide u privatnu skolu, zavrsava K) - $1100
hrana i gorivo jezivo mnogo u poslednjih sest meseci

dmi
06.05.2011, 21:41
Ja sam vec o ovom pisala na drugoj temi, ali 'ajde ponovo :)

Los Angeles, CA

dve osobe

Dvosoban stan: $1,450
Struja: $50 dvomesecno
Gas: Bez grejanja $14, sa grejanjem $50-$70
Voda je ukljucena
Mobilni: family $95
Internet/Land line/Long distance $82
Satelitska/Kablovska: iskljucili smo nakon 9 godina, nula trosak
Netflix $16.45
Hulu Plus $7.99
Theatre $40
Washer/Dryer $1.25 svaki, imamo prosecno 4 ciklusa nedeljno, prosecno mesecno $40. Od sledeceg meseca bice nula, ali ce se uvecati racun za struju za $3-5 mesecno
Auto osiguranje: $89 za oboje
Gorivo: za commute, radimo i kupujemo lokalno prosecno $120
Voda: 5 galona $1.5, uzimamo 2 boce nedeljno znaci prosecno $12 mesecno
Zdravstveno: nula, preko firme

Sve skupa oko $3,000 mesecno redovni trosak, ne racunajuci garderobu, izlaske, auto i apartment maintenance...

hej z,
koji internet/land line imate i koju vodu uzimas? imate aparat za vodu? ja se vec due vreme nosim mislju da ga uzmem jer stvarno izgibosmo vise sa flasicama, totalno se ne isplati.
upravo razmatram pitanje otkazivanja TWC (ostavila bih samo net) a uzela antenu (jel moguce vezati dva tv na jednu antenu?) i land line da prikljucim AT&T.
inace TWC non stop, bukvalno svakog meseca digne malo cenu tako da smo stigli na $155 za nesto sto skora i da ne koristimo (osim neta).
na tv tesa gleda decije kanale (nick jr,nick, disney i pbs) a mi abc, usa, food ch, travel, history, discovery. racunam da antena to sve pokriva?
tnx

Zana
07.05.2011, 07:57
hej z,
koji internet/land line imate i koju vodu uzimas? imate aparat za vodu? ja se vec due vreme nosim mislju da ga uzmem jer stvarno izgibosmo vise sa flasicama, totalno se ne isplati.
upravo razmatram pitanje otkazivanja TWC (ostavila bih samo net) a uzela antenu (jel moguce vezati dva tv na jednu antenu?) i land line da prikljucim AT&T.
inace TWC non stop, bukvalno svakog meseca digne malo cenu tako da smo stigli na $155 za nesto sto skora i da ne koristimo (osim neta).
na tv tesa gleda decije kanale (nick jr,nick, disney i pbs) a mi abc, usa, food ch, travel, history, discovery. racunam da antena to sve pokriva?
tnx

Mi imamo Verizon, cekamo iskreno Fios pa cemo onda ukinuti land line i uzeti Ooma. Ko zna kad ce to.... u medjuvremenu imamo DSL i phone preko njih, ne mogu bas razno razne customer services preko cell kad mi u razlicitim delovima stana pada signal :( Edge jos je i super, 3G katastrofa zbog preopterecenja...

Dva TV mozes na jednu sobnu antenu ali ti treba splitter (po mogucstvu amplified splitter). PBS ima air signal koji ide iz OC, kao i ABC, NBC, CBS i FOX. Ostali koje si navela nemaju air, nego samo cable. Sve emisije mozes da gledas preko Hulu Plus, e sad problem je sa decjim kanalima: mozes sve online na http://tv.disney.go.com (http://tv.disney.go.com/disneychannel/shows/?int_cmp=dcom_DC_Shows_tv_DC_nav_left_2_Feb_8_Intl ) ako ti odgovara ta varijanta... Ja sad ne mogu da gledam koje sve kanale imam (ima i filmskih i dokumentarnih i svasta nesto) ali ima negde oko 100, pa ako oduzmes kosooke i latino kanale :grin: ostane ti oko 60ak. Ako si navikla na dvr, mozes da uzmes media centar i da snimas sta ti se hoce mada sam ja ok i bez toga. Hulu mozes da povezes sa Playstation (ne sada :grin: jer su pukli skroz XoXo), Netflix mozes da radis streaming... i sve to for free ili male parice... Meni je super ovako. Ovu antenu (http://www.amazon.com/Terk-Amplified-High-Definition-Antenna-Reception/dp/B0007MXZB2/ref=pd_cp_e_1) smo uzeli, jer u reviews kazu da je super na Westside. I na Amazonu imamo Prime, pa i tu imamo free streaming (sto je super za britanske serije). U poslednje vreme sve zivo kupujemo na Amazonu, jer ako nista drugo bar je 10% jeftinije za sada zbog takse a i uglavnom je uvek jeftinije (kad znas sta hoces). Prime je $79 godisnje, 2-day shipping je free a sledeci dan je $3.99.

Vodu imas svuda naokolo, ispred svakog marketa skoro imaju masine za tocenje. Boce od 5 galona i pumpu za tocenje mozes da uzmes na Amazonu za male pare (oni aparati su s**t, smrde na plastiku), biraj BpA free boce (ja sam uzela od http://enviroproductsinc.com (http://enviroproductsinc.com/), a vodu uzimam Reverse Osmosis u SM ispred Co-Op-a (http://www.coopportunity.com/).

dmi
07.05.2011, 08:50
Mi imamo Verizon, cekamo iskreno Fios pa cemo onda ukinuti land line i uzeti Ooma. Ko zna kad ce to.... u medjuvremenu imamo DSL i phone preko njih, ne mogu bas razno razne customer services preko cell kad mi u razlicitim delovima stana pada signal :( Edge jos je i super, 3G katastrofa zbog preopterecenja...

Dva TV mozes na jednu sobnu antenu ali ti treba splitter (po mogucstvu amplified splitter). PBS ima air signal koji ide iz OC, kao i ABC, NBC, CBS i FOX. Ostali koje si navela nemaju air, nego samo cable. Sve emisije mozes da gledas preko Hulu Plus, e sad problem je sa decjim kanalima: mozes sve online na http://tv.disney.go.com (http://tv.disney.go.com/disneychannel/shows/?int_cmp=dcom_DC_Shows_tv_DC_nav_left_2_Feb_8_Intl ) ako ti odgovara ta varijanta... Ja sad ne mogu da gledam koje sve kanale imam (ima i filmskih i dokumentarnih i svasta nesto) ali ima negde oko 100, pa ako oduzmes kosooke i latino kanale :grin: ostane ti oko 60ak. Ako si navikla na dvr, mozes da uzmes media centar i da snimas sta ti se hoce mada sam ja ok i bez toga. Hulu mozes da povezes sa Playstation (ne sada :grin: jer su pukli skroz XoXo), Netflix mozes da radis streaming... i sve to for free ili male parice... Meni je super ovako. Ovu antenu (http://www.amazon.com/Terk-Amplified-High-Definition-Antenna-Reception/dp/B0007MXZB2/ref=pd_cp_e_1) smo uzeli, jer u reviews kazu da je super na Westside. I na Amazonu imamo Prime, pa i tu imamo free streaming (sto je super za britanske serije). U poslednje vreme sve zivo kupujemo na Amazonu, jer ako nista drugo bar je 10% jeftinije za sada zbog takse a i uglavnom je uvek jeftinije (kad znas sta hoces). Prime je $79 godisnje, 2-day shipping je free a sledeci dan je $3.99.

Vodu imas svuda naokolo, ispred svakog marketa skoro imaju masine za tocenje. Boce od 5 galona i pumpu za tocenje mozes da uzmes na Amazonu za male pare (oni aparati su s**t, smrde na plastiku), biraj BpA free boce (ja sam uzela od http://enviroproductsinc.com (http://enviroproductsinc.com/), a vodu uzimam Reverse Osmosis u SM ispred Co-Op-a (http://www.coopportunity.com/).

hvala puno. kod nas u ulici verizon ne radi :( tako da smo osudjeni na nesto drugo. ni at&t nema opticki kabal jos uvek pa je net bas slab. odluka je pala da zadrzimo TWC net, a da se otresno telefona (koji ne znam ni sto placam kad ga koristim minimalno) i njega cemo preko at&t (prikljucicemo ga mobilnima).tv mi je poprilican problem zbog decijih kanala, ali i to cu da resim. moze cak da se desi da otkazem cable a tek onda da resavam (mada ce tesa da mi se naljuti hihihi). posto imamo wii konzolu, netflix sam od danas ukljucila preko nje (first month free of charge). gledala sam antene, i posto mi imamo izlaz na krov (gore je penthaus u kome zivi menadzer zgrade) ja cu da ga pitam jel mozemo da izbacimo antenu gore (spoljnu) i da time resim deo kanala za nju. jos moram da smislim preko cega da joj priljucim net na tv (njen tv je isto hd ali je insignia pa nema bas neke specijalne opcije ) a komp jos uvek nije dobila (verovatno ce ga dobiti na jesen, pa onda gledanje decijih nece biti problem). jos mi ostaje da nekako smislim kako da hula plus povezem na tv, a da nije fizicka veza sa kompom (imamo panasonic viera ali videh na sajtu njihvom da ce uskoro moci preko njega da se gleda).

hvala za vodu, ja sam uporno gledala one cooler & water dispensers i pitala se zasto zaboga toliko para za vodu....jos da vidim sta je prime....
a da moram da smislim nacin i kako da njoj povezem netflix (a da to ne bude prebacivanje konzole kod nje u sobu jer mislim da joj ne treba a i ja necu da joj je prebcaim treba i mi matori da se igramo :grin:)

sakall80
20.06.2011, 00:04
hteo bih da pitam sve vas koji ste vec otisli preko kako stoje plate za sektor gradjevine kao sto su keramicari moleri i gipsari to jest mislim ja se bavim tim poslovim i ovde u srbiji pa me zanima koliko bi mi bila najmanja plata tamo preko mesecno i dali bih mogo da izguram ceo mesec sa tim parama od posla nebezim vec me brine posto imam zenu i dvoje male dece dali je moguce da se radi i da se lepo zaradi od tih poslova :D hvala unapred na odgovorima a ako neko zna i neke linkove sto se tice tih poslova mogli bi da postavite hvala jos jednom
:woohoo:

noki
20.06.2011, 01:19
hteo bih da pitam sve vas koji ste vec otisli preko kako stoje plate za sektor gradjevine kao sto su keramicari moleri i gipsari to jest mislim ja se bavim tim poslovim i ovde u srbiji pa me zanima koliko bi mi bila najmanja plata tamo preko mesecno i dali bih mogo da izguram ceo mesec sa tim parama od posla nebezim vec me brine posto imam zenu i dvoje male dece dali je moguce da se radi i da se lepo zaradi od tih poslova :D hvala unapred na odgovorima a ako neko zna i neke linkove sto se tice tih poslova mogli bi da postavite hvala jos jednom
:woohoo:

Moj muz radi taj poso' ,u Americi smo tri meseca,i zapoceo je sa satnicom od 10 dolara na sat,obicno se taj poso' placa vise,ali smo rekli za pocetak bolje ista nego nista,ako ima ikoga da ti pomogne za pocetak mozda ces naci mesto gde se placa i vise 15 dolara na sat recimo(ovo ti kazem za New Jersey,posto se tu nalazimo),ali cak i da uzimas 15,mislim da kad radi samo jedan u kuci to svakako nije dovoljno,i mi imamo dvoje dece tako da i ja radim,nasla sam mesto u comunity camus-u nije velika plata 9 dolara na sat,ali je dobro sto moja porodica moze besplatno da koristi sve pogodnosti kamp-a,kao sto su bazen,teretana i slicno,ja dobijam beneficije,plus mogu da nosim decu sa mnom,i sa malom nadoknadom da posecuju vrtic u mojoj zgradi.Ako planiras da radis sam,onda ti preporucujem da nadjes i dodatni posao posto je mnogo tesko ako radi samo jedan od vas.

noki
20.06.2011, 01:22
I da sto se linkova tice,ja i moj suprug smo obadvoje nasli poso preko ove strane http://cnj.craigslist.org

oligoce
21.06.2011, 10:56
I da sto se linkova tice,ja i moj suprug smo obadvoje nasli poso preko ove strane http://cnj.craigslist.org

Noki zdravo, jas sum od prilep i bi sakala nekolku prasanja i iskustva da podelam so tebe...na 21 avgust doagam amerika so soprugot..potocno vo New Jersey...dali moze da na PP? ili na e-mail? oligoce@hotmail.com...pozz Olivera

sakall80
24.06.2011, 14:27
Moj muz radi taj poso' ,u Americi smo tri meseca,i zapoceo je sa satnicom od 10 dolara na sat,obicno se taj poso' placa vise,ali smo rekli za pocetak bolje ista nego nista,ako ima ikoga da ti pomogne za pocetak mozda ces naci mesto gde se placa i vise 15 dolara na sat recimo(ovo ti kazem za New Jersey,posto se tu nalazimo),ali cak i da uzimas 15,mislim da kad radi samo jedan u kuci to svakako nije dovoljno,i mi imamo dvoje dece tako da i ja radim,nasla sam mesto u comunity camus-u nije velika plata 9 dolara na sat,ali je dobro sto moja porodica moze besplatno da koristi sve pogodnosti kamp-a,kao sto su bazen,teretana i slicno,ja dobijam beneficije,plus mogu da nosim decu sa mnom,i sa malom nadoknadom da posecuju vrtic u mojoj zgradi.Ako planiras da radis sam,onda ti preporucujem da nadjes i dodatni posao posto je mnogo tesko ako radi samo jedan od vas.hvala na informacijama Noki koliko sati muz dnevno radi na gradjevini tamo 8,10,12? i dali se radi svaki dan mislim dali ima posla da radi svaki dana da nesedi kuci to me zanima jer ovde kod nas je bas mrka kapa sto se tice poslova a i placanja :D

noki
26.06.2011, 21:04
Da, Sakal moj muz radi od ponedeljka do petka od 8:00-4:30,isto i ja.Sto se tice vakvog posla od oko 10 dolara na sat ima koliko hoces,Amerikanci ne bi radili za te pare,barem ne takav poso'.E sad ko sto sam napisala ranije,racuni su veliki pogotovo stan,ali zato je hrana i odeca jeftina,u soodnosu plata-trosak za razliku od kod nas.Treba jedan od vas sa ovom satnicom od 10 dolara na sat,da radi samo za trosak,a da vam dodje druga plata za uzitak.Ali sa druge strane,ako imas vozacku za kamion,ti uzmi medjunarodnu,za da mozes brze da dobijes ovde vozacku dozvolu,takav poso je trazeniji ovde i vise se placa.Pozdrav