PDA

View Full Version : Problem sa vakcinama u Makedoniji


pervan
05.01.2010, 11:01
Dobro, jel' imao neko od makedonaca problem sa primanjem MRP vakcine (protiv zausaka). Meni su mi rekli u Remedici da je primim u Gradskom zavodu, a oni je nemaju pa me salju po nekim ambulantama u kojima nece da mi je daju. Tamo mi kazu da se u Makedoniji vakcina protiv zausaka ne daje odraslima.

LjupkaB
06.01.2010, 22:15
Zdravo pervan

Istiot problem go imavme i nie:-)
I go resivme na mnogu ednostaven nacin: otidovme vo Gradskot Zavod "Prolet" (najgorniot sprat, do skalite desno pa prvata vrata desno) i, i rekovme na doktorkata deka vakcinite ni se potrebni za iselenicka viza, i da ni izdade internacionalni sertifikati za primeni vakcini. Vo prodolzenie ni objasni deka gi imame site potrebni primeno i tolku. Taka da MRP ne e potrebna. Cenata na sertifikatite e 500 den. So toa zavrsi makata sto ja imavme skoro 4 dena odejki od edna vo druga ambulanta.

joksy
09.01.2010, 01:06
Zdravo Pervan
I jas go imav istiot problem.
Iako gi imav site vakcini primeno na vreme i imav kopija od kartonceto i potvrda od maticen lekar, na razgovorot vo remedika me prasaa dali imam prelezano zauski i kazav deka nemam. Me pratija vo proljece da se vakciniram, tamu nemaa vakcini im pominal rokot a novi nemale. Se javiv vo remedika i im kazav deka nemaat vakcini a doktorkata najljubezno mi kaza deka toa ne e nikakov problem. Ako me prasaat vo ambasada da kazam deka nemale vo momentot i deka ke se vakcinaram koga ke dobijat. Vo ambasada nikoj nisto ne me prasa okolu toa. Taka da ne se maltretiraj i ako te prasaat kazi deka vo momentot nemalo vakcini.

Pozdrav

pervan
12.01.2010, 12:41
Hvala na odgovorima. Tako je i ispalo. Inace, posto sam rodjen u Hrvatskoj, ja nisam mogao donijeti taj karton sa primljenim vakcinama, pa mi je u Remedici receno da donesem potvrdu od maticnog doktora da za mene ne postoje podaci o primljenim vakcinama. To sam i napravio.
A sto se tice one vakcine protiv zauski, malo su me vozali oni iz GZZZ, no na kraju su mi dali potvrdu da nemaju takvu vakcinu.
Inace u ambasadi me nitko o tome nista nije pitao.